H&K 121 – MG5

hk121-0

H&K 121(MG5)

In urma cu cativa ani compania H&K s-a hotarat sa incepa dezvoltarea unei noi mitraliere calibrul 7,62×51 calibre, in vederea inlocuiri in armata germana a mai vechii MG3. Noua mitraliera se numeste HK 121 si a fost dezvaluita publicului pentru prima data in anul 2010. Astazi armata germana a hotarat achizitionarea primelor 65 bucati pentru suma de 2.76 milioane de euro in scop de testare, aproximativ 42,5 mii de euro per bucata.

Daca noua H&K 121 va trece cu bine testele,Bundeswehrul o va introduce in dotare sub indicativul MG5 si va cumpara nu mai putin de 7114 bucati pentru un pret total de 118,4 milioane de euro, adica 16.6 mii de euro, odata ce va intra in productia de serie. Dar intrarea in dotarea a MG5 va mai dura ceva timp, asa ca intre timp compania germana Schmeisser a castigat un contract pentru modernizarea a 2000 de mitraliere model MG3. Modernizarea MG3 are in vedere inlocuirea anumitor componente cu unele folosite astazi de catre compania Rheinmetall Land System pentru producerea MG3 sub licenta in Pakistan, versiune cunoscuta ca fiind KWS.

hk121-3

MG3KWS

In final Bundeswehrul are in vederea achizitionarea a 12733 de mitraliere pentru infanterie MG5, desi presa germana vehiculeaza cifre mult mai mari. In depozitele armatei germane se afla in acest moment nu mai putin de 139 de mii de mitraliere MG3 stocate, asadar s-ar putea ca presa sa aiba dreptate, iar cele 12 mii de mitraliere sa fie doar pentru unitatile active, dar in acelasi timp achizitia sa depaseasca aceasta cifra pentru a se asigura si un numar suficient de arme in rezerva. Sa nu uitam ca Germania are peste 2000 de tancuri Leopard 1 si 2 in rezerva, desi active are doar in jur de 400 de vehicule.

 

Sursa: Altair.com

 

 GeorgeGMT

 

 

 

36 de comentarii:

  1. Pariu ca in maxim doua saptamani echipamentele aflate in conservare devin operationale?

  2. Sunt absolut convins ca germanii sunt foarte seriosi in privinta rezervelor si ca pot fi activate extrem de rapid. Cand unii spun ca Germania are o armata mica ar trebui sa se uite la rezerve: + 2000 de tancuri bine pot face ravagii in mai putin de sase luni. Sunt sigur ca pornesc la prima cheie! 🙂

    • Ramane totusi o problema, este normal sa porneasca la prima cheie, dar o data pornite pe cine bagi in ele? Sunt totusi 2000 de tancuri care inglobeaza tehnologie destul de noua si nu poti sa iei de pe strada pe oricine (chiar si buldozerist) sa-l urci in tanc si sa-i spui „Da-i bataie” nu vorbesc ca mai trebuie sa-l instruiesti si cu privire la tactica de lupta folosita. Nu este suficient sa ai 2000 de tancuri, mai trebuie sa ai „maimutele” necesare sa le conduca. Din cate stiu aceiasi problema o au si rusi, comentarile lor sunt ca au tancuri dar instructia necesara pentru un echipaj de T-90 este extrem de indelungata si costisitoare. Nu vreau sa-i plang de mila pe tanchisti rusi sau nemti dar in dinamica unui razboi modern sar putea sa-i coste.

      • Cu siguranta au cel putin 3 echipaje/tanc, ceea ce inseamna ca au disponibil imediat cca 1200 tancuri ….

      • In legatura cu tancurile alea 2000 din rezerva armatei germane… 🙂
        Nu uitati ca Germania are si aliati din astia cu izmene carpite… 🙂 dar care au totusi echipaje de tanc, care poate nu cunosc 100 % acel tanc, dar stiu cu ce se mananca un tanc… 🙂

      • @grig cam asta ar fi principalul avantaj al romanilor: TR-85M1 si TR-85 se conduc ca o masina,deci am avea pe cine sa bagam in ele in caz de razbel:D…ma intreb cam cate tancuri avem in rezerva, ca la activ cica avem 1098(sunt sigur ca jumatate sunt T-55 ruginite)

        • Nu cred ca in total mai avem 1000 de tancuri, cu tot cu rezerva-cimitir.

          TR-85 si M1 erau la un moment dat in jur de 300 cu totul, dar am auzit ca au taiat si din ele, ca ies bani frumosi din otelul cu destinatie militara.

          TR-580 nici nu stiu daca mai exista, iar T-55 au tot taiat din ele. Asa ca daca avem 500 cu tot cu parcul rece (adica cimitire), cred ca e inca bine.
          Acum cred ca am pornit de la o premisa falsa, utilizand datele wiki pt. articolul:
          http://www.rumaniamilitary.ro/va-avea-romania-un-nou-tanc-si-daca-da-cum-va-arata

          93 de TR-85M1 (aproape sigur 56)
          315 de TR-85 (astea probabil sub 200)
          226 deTR-580 ?
          560 de T-55AM/2 (200?)

          in care propuneam:
          upgrade-uri la cele 300 de TR-85 la TR-85M1 sau eventual chiar si a celor 93 TR-85/M1 la o varianta TR-85 M2
          acelasi sistem de upgrade pentru cele 200 de TR-580 => pt. export
          upgrade-uri la nivel similar T-55AGM pentru cele 560 T-55AM/2 => pt. export

          Nu stiu daca e careva pe aici care inca e activ la tancuri sau a iesit la pensie de curand si ne poate zice cum sta treaba, ca si astea or fi tot secrete de stat 🙂 Doar pentru cei care le taie si fac bani frumosi din fierul vechi n-o fi! 🙁

          dl Col.(r) Ifim Trofimov?

          • pai noi avem in jur de 5-6 batalioane de tancuri, si sa zicem 50 de tancuri/batalion, ar insemna un minim de 300 de tancuri, deci in rezerva(in mod normal) ar trebui sa avem macar inca pe atat…deci cred ca avem minim 600, probabil daca au mai pastrat si ceva in plus pentru zile negre ajungem la mai mult….totusi eu sper sa fi ramas cu 1000 de tancuri

            • sunt 54 de TR-85M1, cam efectivul unui batalion. Polonezii au 58 de tancuri/batalion.

              La 5 batalioane, asta ar insemna cam 270 de tancuri alocate, insa nu stiu cate sunt cu adevarat operationale, la care se adauga inca vreo cateva zeci, probabil nu mai mult de 40, la scoala de tancuri.

          • MariusZ – he he he reality bites!
            Vezi acum crăpăturile din ulciorul logic?

        • Sa ne imbatam cu apa rece ca ne dau nemtii vreo 300 de tancuri in caz de ceva.putem fi linistiti cu gandul asta. poate nemtii au mai multe ancuri decat echipaje ca rezerva in caz ca se mai stric unul, mai e facp praf de namic si echipajul scapa,.

          • Nu ne va da nimeni nimic in caz de, ca si ei vor avea nevoie de rezerve pentru mobilizare. Riscam sa patim ca in 1938-1939, cand Carol al 2-lea cersea pe la aliati echipamente, de orice tip, doar sa putem cumpara ceva rapid, sa mai peticim dotarea armatei romane. Insa toti aveau prioritatile lor, inclusiv Germania.

        • Serios?? Tancul se „conduce” ca o Dacie… mda, și se „trage” ca o ce???

          Tancul e echipament complex, nici măcar fostul regim nu lăsa tancurile la mâna recruților.
          Ai nevoie cam de trei luni intense de învățat și antrenat ca să stăpânești deplasarea, amplasarea, camuflarea și tragerile tactice (totul la un nivel redus) – fără experiența anterioară, dacă este.

      • Da grig ai dreptate si eu ii plang pe nemti cu cele 2000 de tancuri si far’ de echipaje. Noi am rezolvat , la noi nu plange nimeni.Dupa ce o sa fim ocupati ca nu avem cu ce ne opune o sa planga niste mame de fii nebuni care au atacat tancurile cu molotoave, da dupa aia o sa fie prea preocupate sa invete ruseste sau maghiareste!
        Eh sa-i plangem dara acum pe nemti, ca altceva n-avem ce face!

  3. La germani armata se face sub forma de voluntariat si sunt multi care vor o incorporare asa ca echipaje sunt dar e secret de serviciu.

  4. Hai să stăm strîmb și să judecăm drept…sau invers… 🙂 🙂 🙂
    Au germanezii 2000 de tancuri în rezervă, și lumea își face griji de echipaje…Asta înseamnă fix 8000 de oameni. Nu cred ca pentru o țară ca Germanika e o problemă să găsească 8000 de tanchiști , avînd în vedere populația „care este” , și dinamica de personal a Bundeswehr-ului…Plus că în caz de bau-bau, încep instruirea tineretului hi…, asta, german, si mai pregătesc tanchiști de nu o să aibă tancuri pentru ei…

    • Sa nu uitam ce calitate au avut tanchistii germani in WWII.. si in cat timp au antrenat echipajele.., eu cred ca au ramas uber alles..

    • Asa cum spuneam mai sus, un tanc de ultima generatie este o masina deosebit de complexa, iar instructia pentru al folosi pt. a deveni o arma letala este destul de lunga si anevoiasa, in plus un echipaz demobilizat, dupa un anumit numar de ani (spre surprinderea unor chiar nu prea multi, adica 3-5 ani) isi pierd abilitatile, iar pentru a deveni competitivi trebuie sa reiei instructia initiala, poate ca in mod mai accelarat si nu chiar de la zero, dar acest lucru inseamna iarasi timp.
      Unul dintre oficiale armatei ruse chiar recunoaste aceste probleme intr-un interviu, si daca n-au si astia la tancuri nu stiu cine mai are.
      Eu personal am dubi ca armata germana poate echipa si trimite la lupta aceasta rezerva de tancuri in mai putin de 1-2 saptamani, ori in dinamica unui razboi modern acest lucru poate fi un handicap major. Probabil ca doctrina militara germana tine cont ca in acest moment singurul adversar care ar ridica probleme si ar indrazni sa atace Germani va trebui sa traverseze cordonul sanitar format din statele baltice si din Polonia, deci timp de ordinul saptamanilor ar trebui sa aiba la dispozitie.

      • @grig

        ideea nu e sa ai un echipaj pentru fiecare din cele 2000 de tancuri. Banuiesc ca rezerva asta are su rolul de a inlocui pierderile de material de lupta de pe front. un tanc pierdut nu inseamna intotdeaun si un echipaj pierdut. oricum pana sa ajung la nemti , rusii au multa vodca de baut, asta in cazul in care nu se duc nemtii sa-i intampine pe undeva prin Polonia.

      • Bundeswehr face si pregatire post stagiu militar pentru ca nu isi permit sa o ia de la zero de fiecare data.. Este usor sa mentii echipajele antrenate daca le pregatesti cateva saptamani pe an si le tii la curent cu noua tehnologie..
        Sa nu uitam ca nemtii sunt.. nemti. Nu lasa esentialul de-o parte ca altii.
        Asa ca nu mai avea dubii asa de mari..

      • grig-
        „Probabil ca doctrina militara germana tine cont ca in acest moment singurul adversar care ar ridica probleme si ar indrazni sa atace Germani va trebui sa traverseze cordonul sanitar format din statele baltice si din Polonia, deci timp de ordinul saptamanilor ar trebui sa aiba la dispozitie.”
        … și că dacă ajunge ceva întreg, regimentele exagerat de bine antrenate dotate cu Leopard 2A6 fac muncă de curățare, având în vedere cu ce vin ceilalți, dacă vin…
        Serios, îți imaginezi contraatac nemțesc conds de Luftwaffe cu EF, Tigr și Leo 2 la sol… împotriva unei armate pestrițe, semi-antrenate. Numa să nu se avânte nemții, cu spiritul lor cuceritor-bătăios, că parcă văd că se lasă cu asediul Moscovei…și se chinuie jumate de lume să îi calmeze.

        • Q.E.D.
          🙂 🙂 🙂 🙂

        • @Flogger… 🙂 Rusii in cazul prezentat de tine vor astepta ca de obicei pe generalii Iarna si DamiSiMie… 🙂

          Gluma ca gluma, dar putina lume pune in ecuatie doua state puternic industrializate Germania si Japonia, in cazul unui nou razboi rece…

          • O fii, nu o fii, numa că, tura asta Detroit-ul nu le mai face tancuri… iar englezii Spitfire și Hurricane… auuu ce plângere ar fi!
            Serios, înafară de aremetele de gardă, mai bine echipate și pe la 60-70% din pregătire de luptă, dotate cu T-72 superbolstâncă (la moto-mecanizate), T-80 bolostâncă ++ (la gardă) și trei virgulă optzeci T-90 (unde le-au împărțit între 12,87 armate), ceva Su-27 actualizate, Su-35 și MiG-31BM, altceva nu au ce pune la horă rusnacii.
            Are sens să comparăm insdustria militară (care funcționează) și infrastructura Germaniei și Rusiei?
            Nu știu de generalu iarnă, dar treaba s-a mai schimbat, au mai făcut drumuri rusnacii, chiar autostrăzi, deci e oablă treaba!
            Mai puțină mocirlă, praf, mai mult asfalt și beton, Moscova nu a atât de departe…
            Poate negociază nemții cu polonezii o treabă, două, doar polacii îs ca frații cu rușii, salivează toți la șansa să le dea în bască – de la general la sergent…

          • Breee Georgele, adică tu cutezi să spui că românii nu au colonizat deja planeta Marte, băi băiatule?! N-ai pic de rușine cu realizările cincinale ale patriei, ia jos și treijde flotări… mai repede!

        • Asa zicea si Hitler: „sa moara mama mea austriaca, sterg cu ei pe jos si dau foc Moscovei”! Cine cui a dat foc pana la urma am aflat cu totii…Cu cateva mii de tancuri n-ajungi la Moscova, poate pana la Kiev si Harcov. Germania de astazi seamana intr-un fel cu cea din ’41: nexam strategice, nexam raza lunga, nexam flota. Greu pan la Moscova fara astfel de jucarii, dar cu jucariile rusesti pisandu-te necontenit.
          Si am avut bafta cu caru’, ca daca atacau rusii primii, astazi inaintea numelui Frantei, Belgie, Spaniei, UK sau Olandei scria’ Republica Sovietica Socialista…Cutare!

          • @George GMT … 🙂 stii foarte bine cat ajutor au primit unii ca sa nu ajunga nemtii la Vladivostok… 🙂 Partea cea mai haioasa ca acum nemtii sunt inlocuiti cu chinezii… 🙂 Sa vezi mujicii din nou la poarta Unchiului Sam cu basca in mana cersind din nou ajutor nu ar fi ceva iesit din comun… 🙂 In 1920 nimeni nu credea ca Germania se va ridica dupa loviturile primite in WW1 …si a fost nevoie doar de 20 de ani ca nemtii sa dovedeasca contrariul…. Ca Rusia incearca sa stranga intr-un cerc cam toti inamicii Chinei si sa se foloseasca si de ei si de chinezi este o chestie care nu o sa dureze la infinit… Vezi contracte militare cu India…. portavion chinez made in URSS, portavion indian made in Rusia …iar lista este lunga sunt sigur ca stii mai multe decat mine… Vezi si cum ai perie pe japonezi…. doar sa mentina starea de semiconflict intre japi si chinezi… Germania de astazi are cam tot ce-i trebuie in materie de tehnologie… la fel si japonezii…este o chestiune de timp pana cei 5 invingatori vor inapoia drepturile pierdute celor doua state… In cat timp crezi ca cele doua state isi pot recapata statutul de superputeri militare? Din cei 5 mari invingatori in WW2 cam cati pot vota impotriva lor? Rusia si China atit, probabil Anglia se abtine, Franta si SUA sigur spun da in caz ca va fi pusa pe masa problema celor doua state… Puterea Chinei nu poate fi canalizata decat spre Siberia, vezi cat se chinuie americanii sa-i scoata din Africa si alte parti… Cand puterea Chinei va ajunge la apogeu automat trebuie cautat un capac rezistent, si capacul ala este foarte aproape, respectiv Japonia…Vezi si declaratiile de ieri ale lui Putin… articolul a fost sters foarte repede chiar acum l-am cautat si a disparut… asa cum au de multe ori obiceiul! In esenta Putin spune ca nu va accepta pe teritoriul rusesc dezordine ca in Siria (de parca el nu ar fi mancat usturoi sirian!!!), iar tot ce inseamna demonstratie contra cuiva se va desfasura in cadru legal si organizat….Cu alte cuvinte are informatii despre unele miscari pe teritoriul rusesc …si deja isi da seama ca se joaca cu focul in privinta chinezilor… 🙂

            • Bre…ajungeau nemtii la Vladivostok imediat ce ajungeau romanii pe Marte. Nemtii aveau inca sute de mii de cai in divizile lor motorizate, rusii, in toata salbaticia lor, aveau cam toata artileria motorizata. Sovieticii au avut poate cel mai mare ghinion de la facerea lumii incoace cu atacul german, altfel astazi toata Europa de Atlantic pana la Pacific 🙂 era de mult in …Uniune. Mi-ar face foarte multa placere sa ne „ciondanim” pe aceasta tema si chiar ma gandesc sa lansez un articol sub care sa ne „paruim” serios 😉 Insa te previn tehnologia militara a WW2 imi este foarte draga si am citit foarte multe despre Armata Rosie.
              Nu te baza ca tot ce stiu am aflat din cartile lui Suvorov, pe acesta il citesc doar de un an… 🙂 🙂

          • @George GMT… @ o idee buna!
            Dar tot cu o idee buna vin si eu…. Pe baza informatiilor din media de care dispunem putem face o chestie pe care mai putini sunt in stare sa o faca… Concret:
            -scriem 2 articole in care detaliem o posibila agresiune militara impotriva RO…
            1. Un atac venit din partea Rusiei
            2.Un atac venit din partea tuturor… Rusia, Ungaria, Bulgaria, fostele state iugoslave, Ucraina…
            Totul cu maxim de amanunte in stil militar….directii de patrundere, obiective, atacuri aeriene, bruiaj radio,forte speciale, atac cu desant, tancuri, artilerie, rachete si infanterie cat cuprinde…
            Pentru o mai buna intelegere articol separat pentru fiecare punct in parte, poate ca niste harti facute de noi insine nu ar strica…Si dupa aia invitam pe cei care comenteaza sa dea solutii referitor la aparare… Repet: doar cu informatiile pe care le avem la dispozitie prin intermediul media….
            Apararea se va organiza fara sprijin NATO… Indraznesc sa merg un pic mai departe: Republica Moldova (inclusiv Transnistria!) in situatia cand va izbucni un conflict (destul de posibil !) …. in acelasi stil… 🙂
            Poate asa se trezesc si rapitoarele din namolul dambovitean…

      • @dany
        portavioanele rusesti vandute chinei si indiei sunt de fapt sovietice reesapate.indienii au mari probleme cu el iar chinezii s-au apucat ei de.constructia unuia nou. referitor la articolul despre cum ne aparam in caz de atac… nu prea avem ce face , cu dotarea actuala ne-o luam in mufarina destul de repede, nu prea ai ce sa scoti in fata.

        • @mihaid… 🙂
          Cand am vorbit despre acele portavioane am vrut sa scot in evidenta jocul dublu, triplu sau cate jocuri face Rusia in zona Asiei. Conteaza mai putin cat de bune sunt acele portavioane, important este faptul ca inarmeaza pe chinezi si la fel pe viitorii adversari ai Chinei…Cu alte cuvinte Rusia este prietena cu China, dar in acelasi timp isi asigura un cordon cu care poate strangula dragonul chinezesc…
          Referitor la cele doua-trei scenarii de atac… De acord cu tine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la lupta… Poate ca raspunsurile comentatorilor la cele 2-3 articole pe tema asta ai face pe unii aflati in fruntea bucatelor sa gandeasca mai profund (desi este foarte greu din punctul asta de vedere!)… si de ce nu, antreneaza acei posibili comentatori in gasirea unor solutii de aparare… Astept comentarii (la viitoarele articole daca George GMT va fi de acord!) bazate pe informatie adevarata, inventivitate si improvizatie…
          O duminica placuta! 🙂

  5. Mi s-a schimbat culoarea.. 🙂

  6. Nu e la subiect , dar e totusi de actualitate . A se vedea ultimul paragraf .http://www.infoprut.ro/2013/ucraina-si-rep-moldova-fac-front-comun-impotriva-rusiei.html

  7. Eu sunt germanofil si spre deosebire de altii imi asum chestia asta. Nu stiu cate tancuri au germanii, dar cifrele astea de pe net imi par hilare. Cred ca au invatat din experienta WW2, au avut timp sa analizeze…Cat despre flota, nu vad de ce sa isi construiasca una. Cu cine sa se lupte, cine ii ameninta? Una din cauzele WW1 a fost flota germana, ce ameninta hegemonia britanica. Cred ca germanii au adoptat o atitudine discreta, imi e greu sa cred ca nu au armament nuclear sau rachete cu raza lunga…Motorul economiei europene are in spate o armata redutabila, care nu se vede…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *