Militari români la exerciţiul „Combined Resolve III”

Brigada_2_V_n_tori_de_Munte_SARMIZEGETUSA

Peste 200 de militari din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov au început cu 11 octombrie, deplasarea la Centrul de Instruire din Hohenfels, Germania, pentru a participa la exerciţiul „Combined Resolve III”.

Militarii români vor lua parte la exerciţiu şi cu tehnică – transportoare blindate de tipul TABC-79, vehicule de luptă de tip URO VAMTAC, autospeciale de transmisiuni şi mijloace logistice.

La „Combined Resolve III”, care va avea loc în perioada 15 octombrie – 12 noiembrie, vor lua parte peste 4.000 de militari din 19 ţări NATO şi partenere.

Exerciţiul de instruire tactic cu participare multinaţională se va desfăşura după un scenariu fictiv, având scopul de a antrena forţele pentru planificarea şi executarea unui larg spectru de operaţii terestre ofensive, defensive, de stabilitate şi de sprijin, în context întrunit.

MApN

34 de comentarii:

  1. Exercitii, exercitii, parca din ce in ce mai multe in ultima vreme. Oare de ce?

  2. Marşul pentru Basarabia s-a încheiat. Mulţumim că aţi fost alături de noi! Dacă mai exista o urmă de îndoială, a fost spulberată de prezenţa a peste 12.000 de persoane care au strigat ”Unire!”. Într-o societate în care implicarea civică a cetăţenilor e scăzută, noi am demonstrat că românii se mobilizează atunci când au un crez comun. Azi am demonstrat încă o dată că România vrea unire!

    Citeste mai mult: adev.ro/ndbw0u

  3. Off-topic
    Citeam zilele trecute pe Wikipedia despre echipamentul armatei romane si mi-a sarit in ochi la artilerie modelul M85 de 152 mm care ar avea performante similare obuzierului rusesc 2A65Msta-B.
    Ma puteti ajuta cu ceva info despre modelul asta care ca si modelul M81 are la baza modelul sovietic D-20. Sunt un pic intrigat pentru ca din ce stiam pana acum in dotarea artileriei grele ramase doar obuzierul M81. Ori informatia de pe Wikipedia este gresita. Pana acum pe internet nu am gasit referinte despre acest obuzier greu romanesc realizat cu sprijin chinezesc si cu performante similare obuzierului rusesc fara a fi insa replica romneasca a acestuia.

  4. https://www.youtube.com/watch?v=IozsF78dvxc#t=13

    Cu ce trag baietii aia ? Ca nu recunosc modelul (nu ca as fi mare expert in arme portabile antitanc).

    • Probabil că noul sistem anti-tanc portabil ucrainean Corsar

      “CORSAR” light portable antitank missile system http://www.luch.kiev.ua/index.php/en/production/antitank-weapons-systems-and-simulators/corsar-light-portable-antitank-missile-system

        • Super racheta AT, ghidata laser beam cand toate fierataniile au avertizare si contramasuri la iluminarea cu laser Poate era mai bun un SACLOS, optical datalink, imaging infrared seeker, fire-and-forget lock-on before launch automatic self-guidance system. Dar alea ie mai scumpe si nu cred ca stapanesc tehnologia.

          • Eu nu cred ca rachetele fire&forget lock on target&shit alea sunt foarte precise, din cauza ca vehiculele blindate au culor de camuflaj si daca se misca, se confunda cu fundalul si atunci ajungi la partea de „forget” a rachetei, ca pierde tinta…

            Iluminarea cu laser e ff buna, ca nu toate vehiculele blindate au avertizare si contramasuri. Tare in film e ca in mijlocul misiunii ii suna unui „soldat profesionist” mobilul!! Ce sa mai zici…

            • Nu cred ca aia in vest fabrica rachete scumpe si imprecise ca sa constate ca le mor soldatii in conflicte. Cel putin americanii si israelienii le-au tot testat in conflicte si rachetele functioneaza.

              In conditiile in care au senzori termici nu prea mai conteaza camuflajul. La SACLOS tine soldatul crosshair-ul pe tanc. Iar la Spike are optical datalink si racheta vine de sus de unde ai o vedere clara a campului de lupta si ai timp sa si alegi pe care dintre tancuri le lovesti.

              Ghidajul laser mi se pare cel mai nefericit pt ca tinta este avertizata. Pana si super TRurile noastre au avertizare. Presupun ca pe laser e cel mai simplu si cel mai ieftin si ca alte tehnologii nu stapanesc. Probabil ca dupa camioane, BTRuri sau cuiburi de mitraliere or fi bune de dat cu ele.

              • Problema e ca daca ai datalink, ala poate fi bruiat si atunci racheta o ia in mana ca nu o mai poti ghida. De ce crezi ca sunt ghidate prin fir? Ca nu sunt in stare sa bage un receptor radio pe racheta ? In DonBass rusii au adus vreo 2-3 sisteme de bruiaj asa ca nema datalink.
                Referitor la senzorii infrarosii, cei mai buni senzori bat la 2km daca nu ma inseala memoria, si nu stiu cat de precisi sunt de la 2km. In plus, daca va uitati, gazele la tancuri de la „esapament” ies in mijlocul tancului partea dreapta jos, asa ca nu prea ai cum sa il lovesti din partea stanga!!! Iti dai seama ca nu poti sa faci o arma care loveste un vehicul doar din partea stanga…
                Ideea e ca exista contramasuri pentru orice tip de arma sau orice tip de ghidaj la racheta. Poti sa faci o racheta cu ghidare prin satelit, dar sincer sa fiu nu merita la bani, ca aia costa mai mult decat tancul pe care vrei sa il distrugi…

                • SACLOS la AT sunt in general wire-guided: Milan, TOW, RBS 56 BILL etc
                  Astea mai moderne sunt fire-and-forget cu imaging infrared seekers.
                  Spike sunt fire-and-forget dar au si posibilitatea de observe-and-update, cu fiber-optical wire si n-ai ce dracu sa bruiezi la el, nu cu radio. Cu radio nu stiu daca-si mai bate cineva capul acuma.

                  Alea cu seekerele termice lovesc in general top-down, si sunt zone prin tanc la care sunt diferente de temperatura datorita motorului care se incinge pe care nu prea ai cum sa le ascunzi pt ca seekerele sunt foarte sensibile. Restul, ce povestesti matale cu sateliti, gazele prin partea stanga pe dreapta sau dreapta pe stanga nu prea are importanta…

                  E adevarat ca sunt contramasuri pt orice, insa alea din start sunt handicapate, aia jmecherii nu prea mai fac laser beam riding, ca sunt din start detectabile si pt ca trebuie sa mentii iluminarea cu laser cat timp zboara racheta, si ala daca a detectat ca e luat in vizor nu sta ca boul, daca aluia din tanc ai arata directia de iluminare te trezesti cu vreo salva de tun peste lansatorul AT. Mai sunt si ghidate laser, dar nu pt tripozi de infanterie, LAHAT de eggzemplu a fost facut initial parca pt tunurile de pe tancuri sau elicoptere, alt scenariu tactic.

    • Battalion Azov targets attacking invaders’ tank with 9K111 #ATGM. – asta scrie la descriere, o sa ma uit ce este…

  5. Prin încheierea unui contract cu un partener nou, Fabrica de Arme Cugir are asigurată încărcarea cu comenzi şi pentru anul viitor
    http://www.cugirinfo.ro/prin-incheierea-unui-contract-cu-un-partener-nou-fabrica-de-arme-cugir-are-asigurata-incarcarea-cu-comenzi-si-pentru-anul-viitor-8372.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *