75 de ani de la intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial

This entry is part 6 of 16 in the series Eroii Romaniei

romania-al-doilea-raboi-mondial

În urmă cu 75 de ani, la 22 iunie 1941, România a intrat în război, alături de Germania, împotriva URSS, în vederea reîntregirii teritoriului său.

Generalul Ion Antonescu a ordonat armatei să treacă Prutul și să elibereze Basarabia și Nordul Bucovinei: ”Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul, Zdrobiți vrășmașul din Răsărit și Miazănoapte. Reîmpliniți în trupul țării glia străbună a Basarabilor și codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele și plaiurile voastre (…)”.

Ordinul complet al generalului Ion Antonescu (sursa: Soim.ro):

ROMÂNI,

În faţa Dumnezeului strămoşilor noştri, în faţa istoriei şi a veşniciei româneşti, mi-am luat azi răspunderea dea smulge prin onoare dreaptă ceea ce ne-a fost cotropit prin silnică umilire şi trădare, hotărând să pornesc lupta sfântă de redobândire a drepturilor Neamului.
În ceasul când popoarele îşi torc istoria pe câmpuri de bătae, când drepturile se cuceresc în flacăra jertfei, iar civilizaţia se plămădeşte din sângele veacurilor, Poporul Românesc nu poate privi cu braţe nevolnice şi suflet golit măreţul vârtej al onoarei Neamurilor.
Raclele strămoşilor, crucile martirilor şi drepturile copiilor noştri ne poruncesc să ne scrim cu propriul sânge dreptul la onoare, spălând cu acelaş sânge pagina nedreaptă înscrisă anul trecut în istoria noastră, nu de Neamul Românesc însuşi, ci de trădătorii lui.
În numele credinţei creştineşti, al drepturilor româneşti şi pentru viitorul vostru neînfricat,

ROMÂNI,

Vă chem la luptă,
La lupta sfântă, în contra prăvălitorilor civilizaţiei şi bisericii, ai dreptăţii şi propriilor noastre drepturi.
La lupta sfântă pentru neam şi pentru Rege.
La lupta mare şi dreaptă alături de marea Naţiune Germană, pentru dreptatea viitorului omenesc.

ROMÂNI,

La 6 Septemvrie 1940, Destinul îmi aşezase pe cuget povara istovitoare a unei ţări sfâşiate şi descompuse.
Am jurat să nu abdic o singură clipă dela sfintele drepturi şi de la porunca demnităţii româneşti.
M’am trudit să şes sufletele, să unesc puterile, să adun toată munca românească pentru ca să pot păstra şi reînălţa Neamul.
V’am cerut să-mi dăruiţi nădejdea voastră, încrederea voastră, făgăduindu-vă să lupt pentru reînălţarea Patriei. Şi m’aţi ascultat.
Dumnezeu m’a ajutat ca un an numai dela prăbuşirea graniţelor – anul umilirei, al suferinţei şi învăţăturii româneşti – să pot îndrepta din nou Neamul nostru pe calea luptei şi sfintelor drepturi strămoşeşti.
Am purtat deajuns pe braţele mele sbuciumate frământatele ruine ale României scumpe şi mari, – prăvălită de greşala noastră şi trădarea unora. Am tăcut deajuns sbuciumul şi lupta mea pentru drepturile României de totdeauna, ale României pentru care luptasem altădată.
A sosit vremea să-mi împlinesc jurământul.
Pornim la luptă.
În acest ceas de încercare, jur să vă aduc la biruinţa sfinşirii drepturilor noastre asupra bătrânei Moldove, să fac din nou din pământul Basarabilor vatra morţilor şi leagănul copiilor noştri şi din codrii Bucovinei straja nepieritoare a gloriei româneşti.
Mulţumesc Domnului că m’a învrednicit să sparg atât de repede cătuşele roşii ale anarhiei şi pradei cotropitoare, contribuind astfel şi la măreaţa luptă de înoire a civilizaţiei pe care o duce în Europa Germania Marelui Adolf Hitler şi Italia Ducelui.
Îi mulţumesc în numele Naţiunei noastre geniului creator al lumii noui, Fuhrerului Cancelar Adolf Hitler, că a înţele cu atâta dreptate nedreptatea făcută unui popor loial – care a luptat şi va lupta veşnic pentru sfânta lui unitate – dându-i Poporului Român mândria unei lupte puternice şi curajoase nu numai pentru reclădirea drepturilor naţionale, dar şi împotriva celui mai mare duşman al omenirii: bolşevismul.
Legaţi în jertfa pentru idealul nou şi mare al lumii în plămădire, Românii îşi vor recăpăta drepturile prin fapta lor de credinţă, prin lupta lor de onoare pentru civilizaţia lumii, alături de Marele Popor German.

ROMÂNI,

În viaţa oamenilor ca şi a Naţiunilor vin ceasuri de desnădejde peste ceasuri e furtună, care lasă locul luminii şi înălţării.
Dumnezeu ne-a dat ani grei de încercare cruntă.
Ne-a deschis drum de furtună spre zori de înălţare.
Să-l urmăm cu încredere, Români.
Cu gândul ţintă la drepturile Neamului,
Cu sufletul lipit pe crucile eroilor şi martirilor trecutului,
Cu trupul înfipt în glia copiilor noştri.
Să pornim la luptă, Români.
Să zidim cu trupurile noastre un nou altar Neamului şi să lăsăm urmaşilor noştri gloria pământului strămoşesc.

ROMÂNI,
Pentru Rege, pentru Ţară.
Ca să răsbunăm nedreptatea.
Ca să întemeiem lumea nouă.
Ca să cinstim numele de Români.
Cu Dumnezeu înainte.
Urmaţi-mă.
Răsboiul Sfânt a început!

discurs41

ORDINUL DE ZI CĂTRE ARMATĂ 

Ostaşi,
V-am făgăduit din prima zi a noii domnii şi a luptei mele naţionale să vă duc la biruinţă.
Să şterg pata de dezonoare din carte Neamului şi umbra de umilire de pe fruntea şi epoleţii voştri.
Azi a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti de totdeauna.

Ostaşi,
Vă ordon:

Treceţi Prutul.
Zdrobiţi duşmanul din răsărit şi miazănoapte.
Dezrobiţi din jugul bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi.
Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi Codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.

Ostaşi,

Plecaţi azi pe drumul biruinţelor lui Ştefan cel Mare ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus strămoşii noştri cu lupta lor.
Înainte !
Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aici strajă dreptăţii şi zid de cetate creştină.
Fiţi vrednici de trecutul românesc…

Ostaşi,

Veţi lupta cot la cot, suflet de suflet, lângă cea mai puternică şi glorioasă a lumii.
Îndrăzniţi să vă măsuraţi vitejia şi să vă dovediţi mândria camarazilor noştri.
Ei luptă pe pământul moldovean pentru graniţele, noaste şi pentru dreptatea lumii.
Fiţi vrednici de cinstea pe care v-a făcut-o istoria, armata marelui Reich şi neîntrecutul ei comandant Adolf Hitler.

Ostaşi,

Înainte
Să luptaţi pentru gloria neamului.
Să muriţi pentru vatra părinţilor şi a copiilor voştri.
Să cinstiţi prin vitejia voastră amintirea lui Ştefan cel Mare şi a lui Mihai Vodă, a martirilor şi eroilor căzuţi în pământul veşniciei noastre cu gândul înainte5 la dumnezeu.
Să luptaţi pentru dezrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea Bisericilor, a vieţii şi căminelor batjocorite de către păgânii cotropitori.
Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea
V-o cere Neamul, Regele şi generalul vostru.

Ostaşi,

Izbânda va fi a noastră.
La luptă !
Cu Dumnezeu înainte!

Comandant de Căpetenie al Armatei
General Ion Antonescu

Au fost angajate în operațiunile militare efectivele celor două armate (peste 450.000 de militari români), care totalizau 12 divizii de infanterie, o divizie blindată și 6 brigăzi independente, precum și aviația militară (672 de avioane, dintre care 219 de bombardament și 146 de vânătoare) și forța maritimă (3 distrugătoare, două submarine și alte vase mici).

Eliberarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei a fost finalizată la 26 iulie 1941, eveniment care a fost salutat cu satisfacție de opinia publică românească.

În intervalul 22 iunie — 1 iulie 1941, de-a lungul Prutului, subunități române au realizat mici capete de pod la est de râu, care au fost supuse ripostei forțelor sovietice. Mai multe centre urbane din partea de est și sud-est a țării au fost supuse bombardamentelor aeriene sovietice, precum Constanța, la 26 iunie. Începând cu 1 iulie, diviziile Armatei a IV-a române asigurau flancul drept german, înaintând pe direcția Huși, Chișinău, Dubăsari. S-au desfășurat lupte grele în localitățile Epureni și Țiganca. La 9 iulie 1941, marile unități române dețineau controlul deplin asupra întregului teritoriu al Nordului Bucovinei. Ultimele divizii sovietice retrase din partea de nord a Basarabiei dincolo de Nistru au fost cele din zona orașului Orhei (15 iulie). La 16 iulie, unitățile Diviziei blindate au intrat în orașul Chișinău, continuând înaintarea spre Tighina. S-a trecut la ofensivă în sudul Basarabiei, unde acționa Corpul 5 armată. Amenințate cu încercuirea, trupele sovietice au început să se retragă spre est, până la aliniamentul fortificat de pe malul estic al Nistrului, unde la 26 iulie marile unități germane și române s-au întâlnit.

Armata a III-a română a fost subordonată de către Armata 11 germană, iar marile unități ale Armatei a IV-a au trecut sub conducerea operativă română, rămânând în dispozitiv de apărare pe Nistru și pe litoralul maritim.

 

Sursa: ZiuaVeche

Series Navigation<< Eroii Romaniei : august 1968…General corp de armată Henric “Henri” Cihoski >>

45 de comentarii:

  1. Istorie mareata! Si comandanti patrioti. Maresalul ar trebui sa aiba bust si statuie in fiecare oras romanesc !
    Pe de alta parte, nu am gasit cam nicaieri, cu exceptia dizidentilor rusi Suvorov&Co. o dare de seama detaliata despre compunerea fortelor armatei rosii dislocate pe granita romaneasca. Poate ca daca s-ar arata romanilor ce forta uriasa a fost distrusa atunci perceptia asupra acestei victorii care a dus la eliberarea Basarabiei si Bucovinei ar capata alte valente mai ales sub aspect patriotic!
    Un tablou care sa aseze fata in fata comandamentul roman si cel sovietic si sa arate diferenta de forte , net in avantajul sovieticilor.
    Se vorbeste doar la modul general, ..lupte grele, atacuri vitejesti, dar nu sunt multi cei care stiu ca fortele romane au dat peste cap si anihilat cea mai puternica armata de invazie pregatita vreodata in istorie. Altfel ar fi perceputa armata romana si altfel ar vedea poporul o astfel de fapta!

    • 1.040 tancuri T 26 si BT

      • @ Ghita Nenica , pune si tancurile Romanesti alaturi , ca asta e doar o juma de informatie . zi ca erau vro 80? de tancuri FT17. Pune si artileria, unitatile de desant, cele de desant maritim, cate avioane erau pe aerodromuri, si totul doar cu ce puteau opune romanii… adica doar infanterie! Si aici e schepsisu, ca romanu are o inima de fier in pieptu-i de arama si ia dat de-a berbeleacu pe rusnaci de nu s-au vazut chit ca aruncau cu pietre in ei!!!
        Ca si-n primu mondial cand rusii stiau de frica romanilor si a baionetelor!
        Suntem o tara de lei condusi de magari!

        • 76 de Reanualt FT 17 care nu depaseau Oboru sau Cotrioceniul si mai mergeau de la Patrirhie cam pana la hipodrom (7 km/h vit maxima)
          76 Renaut R 35 , v max 25, 2 oamnei in echipaj. Comandatul comanda, ochea si incarca . tun de 37 md 1917 (adica cam orice blinfaj ii rezista) si 1 mitraloera coaxiala.
          120 Skoda R2 , v max 40, e insi, Radio, tun 37 AT, mitralera coaxila plus una la conductor .
          Parca 32-25 tanchete Skoda R 1 zise „tanc de cavalerie” folosite la cercetare .. 2 mitralere de 7,92

          Lsa muatre am incurcat sau am [perdut unele notote..

          Nu mai stiu cate avioane aveam .. din memorie: 24 PZL 24 , cam tot atea heinkel 112, 12 huricane (la Siughiol, scoala de tir si paza coasta) 50 IAR 80 A „cu 4 mitraliere” , nu stiu cate Me 109 bf E (comadnate 50 .. livrate ?!) Astea erau de vamatoare „Actiove”. Cel pitin cast el;e PZL 11 Karas , de[asite absolut inutile (altfel decat sa ai niste piloti de rezerva care sa poa fi trecuti pe IAR 80)
          In primele 2 zile caimacu l-a luat grupul de Heinkel .. Agrici a reusit tripla de l-a facut celebru (Agarici era un tragator excelent motob ptr care era kinstrictor la scoala de tir) Ca o picanterie Ca o picanterie pritre avioanle sovoetice doborate se numaru si niste Severski P-35 … (construite in SUa de un emigrant alb .. care apoi a schimbat numele firmei in Republic)

          In urmatoarele 3 saptamani dl Uon ara care moa inirat cu prietenia sa a doborat 3 avioane din care 2 I Policarpov I 15…(Carfa zbura un PZL 24)

          Situiatia a fost mult favorizata de atacul prin surpirndere asupra aeroprturilor sovoetice. Tatal meu sustinea ca doar la Cernuati au fots distrise cca 200 avioane…. Ma rpg babacu era atehnic copmplte insa mai traziu am afalt ca pe aeiroturile astea de pe granita era „crema: – Lagg si Iak 1 ….

          Ca amanunt nu mia stou ce regiment a trecut Prutul ca la balamuc : in pricoare in barci cantand sa isi sparga plamanii „noi suntem romani!”

          Insa sa stii ca cestia cu inima de otel si peptu de arama nu prea face fata unui glont!

          • Ghita PZL 23 karas era bombardier usorhttps://en.wikipedia.org/wiki/PZL.23_Karaś

            • Fi amabil si arata unde eu am scris despre PZL 23 ?! Ma rog am pus poa gresit Karasu in coada lui 11 insa ma pomneit stict avionele de vanatoare .
              BNu ma pomneit bombardierele pen ca am cam perdut bniste insemari& carti.
              Am scris dopar despre 11 si 24.

      • Armata 9-a sovietica, pregatita din mai ’40 sa ne ” elibereze” avea , la 21 iunie 1941, in componenta : 17 divizii din care 2 de aviatie, 4 de tancuri, 2 divizii moto, 2 de cavalerie si 7 de infanterie. Daca ar mai fi apucat cateva zile, ii intra in componenta inca 1 corp de armata moto si ar fi avut 20 de divizii, din care 6 de tancuri . Ar fi avut 3341 de tancuri (inclusiv T-34 si KV-1) numai la granita noastra !! Ar fi avut mai multe tancuri „pt Romania” decat intreaga armata germana !!!

    • De acord cu tine.Maresalul a fost un patriot

  2. Iar cum istoria o scriu invingatorii, noi ramane sa speram doar ca ipoteticul WW3 il vom castiga, daca vrem sa mai recuperam ceva ce am pierdut in trecut si mai mult de atat!

  3. WW III …doamne fereste, doar atat sa spunem.
    Bunicul meu a luptat in WW II, din prima zi si pana in ultima zi. A participat la luptele din Caucaz, a fost incercuit doua luni tot in Caucaz in plina iarna ruseasca si dupa ’44 a luptat in vest ajungand pana in muntii Tatra.
    D-zeu la ajutat si s-a intors acasa teafar insa cand povestea de WW II incepea cu aceste cuvinte…” Nici celui mai mare dusman al meu nu ii doresc sa mearga la razboi” …Deci prieteni atat sa spunem ..Doamne fereste sa inceapa razboiul.

    • La fel pentru bunicul meu… cu mentiunea ca trecut si prin Crimeea in ambele sensuri… fiind printre ultimii evacuati din Sevastopol, pe o nava germana, pentru ca era sanitar si germanii aveau nevoie pentru ingrijirea ranitilor, camarazii sai au cazut prizonieri.

      • Bunicii vostri au scapat ca prin minune. Unul dintre bunicii mei a fost preot, in timpul WWII preot militar. A ajuns cu trupele pana in Caucaz, unde a vazut rezultatele unei batalii intr-o trecatoare. Un regiment sovietic a atacat, trecatoarea era aparata de doua plutoane de vanatori de munte, adica 80 de soldati, dar dotati in mod special cu 10 mitraliere. Din cei 80 au ramas in viata 13, toti raniti, dar trecatoarea era plina de sovietici morti. Dupa aceea un batalion SS a contra-atacat, a lichidat ramasitele regimentului sovietic si a avansat 50 km. Bunicul meu a facut cerere de a fi transferat in tara si spre norocul lui si al familiei s-a aprobat chiar inainte de incercuirea de la Stalingrad. Apoi la Ploiesti a facut slujbe de inmormantare pentru sute de aviatori aliati.

  4. respect pentru bunicul tau. Nu a fost singurul din pacate ce a vazut ororile razboiului…tatal meu a fost in aceiasi bocanci de la inceput pina in tatra unde a fost lovit. S-a intors acasa, a intemeiat o familie dar de razboi nu a vorbit niciodata prea mult. noi l-am tras de multe ori de limba si intotdeauna raspunsul era acelasi…nu-i nimic de spus copii…nebunie, doar nebunie…

  5. Si bunicul meu a fost printre ei, dar a fost ranit la odessa si a scapat repede de razboi.

    • Si bunicul a luptat la Odessa. Dar tarziu mi-a spus asta dupa ’90……si pana acum 3 ani mai faceam comisoane ptr un veteran de la Odessa….pana a murit..D-zeu sa-l ierte…era vecin cu mine….mai luam o paine…mai luam o bere rece…era tare in varsta….

  6. Daca e vorba de intrarea Romaniei in razboi „alaturi de Germania”, atunci da, data e corecta. Dar macar azi, cand putem vorbi liber si spune lucrurilor pe nume, ar trebui spus un lucru esentiial. Anume ca data intrarii Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial este 26 iunie 1940. Asta e data ultimatumului sovietic, iar ultimatumul este un act de razboi! De la acea data Romania a inceput sa piarda teritorii si populatie! Deci pentru Romania, al doilea razboi mondial atunci incepe (cu sau fara riposta armata, iar atunci a fost fara, spre rusinea Romaniei si a lui Carol al II-lea, rusine pentru care platim si azi…). Si este cu atat mai important ca noi romanii sa spunem de 26 iunie 1940, cu cat propaganda sovietica de ieri si de azi mentioneaza obsedant acest 22 iunie 1941 ca data a inceperii razboiului pentru URSS, facand mereu uitate datele cand URSS a atacat Finlanda, tarile baltice, Polonia sau Romania. Adica toate datele anterioare lui 22 iunie 1941, cand URSS a actionat diplomatic si militar ca stat agresor. Prin urmare, la 22 iunie 1941 Romania NU ataca URSS. Pentru ca granita estica a Romaniei nu era (cum nu este nici azi) pe Prut.

    • Ghenovici Florin

      Corect! Pacat ca vedem acum ca si atunci stilul pompos al comunicatelor! Ce ne place sa aruncam vorbe mari!

    • Asa e Segment Major…..Sa iti dea D-zeu sanatate….ai pus punctul pe i…data este 26 iunie 1940…

    • Sunt foarte curios, daca Carol al 2-lea trimitea 400.000 de soldati pe Nistru, si aparau Basarabia dupa ce a venit ultimatumul, ii mai ardea lui Stalin de giumbuslucuri? Io cred ca nu. Il costa prea scump Si sunt absolut sigur ca aia 400.000 de romani aveau un cu totul alt moral aparand Basarabia de iminenta invazie ruseasca decat ducandu-se la dracu’ in praznic la Stalingrad sa cucereasca….

      Si chiar daca Stalin cheltuia atata doar din ambitia de a lua Basarabia, macar nu ne mai putea nimeni scoate ochii mai tarziu ca am fost aliati cu Hitler.

      Finlandezii au reusit si au avut mult mai putini oameni decat am avut noi.

      • Daca era doar URSS, aveam sanse, dar Ungaria abia astepta sa ocupe Transilvania, iar bulgarii vroiau toata Dobrogea.

        • Pai oricum s-a intamplat asta, Hitler, aliatul nostru de nadejde a dat oricum Ungariei Transilvania spre ocupatie iar romanii s-au conformat fara un foc de arma, iar Cadrilaterul a fost cedat la fel, fara nici o impotrivire. In orice caz, daca Romania nu era condusa de gunoiul de Carol al 2-lea, nici ungurii si nici bulgarii nu aveau tupeu sa ocupe nimic.

          Dar din nou subliniez, oricum era, romanii aveau alt moral luptand in Romania si nu in afara ei.

  7. acceptarea diktatului a adormit si inabusit sentimentul national si de lupta.

  8. Pentru romani razboiul a inceput inca din iunie 1940.

  9. Deci…ptr suferintele bunicului meu si a urmelor lasate pe veci acestui popor schilodit….nu mai intra picior de rus in tara asta oricat ar vrea si tampita de Merkel sa slabeasca cu tratatele ei cu Rusia , Europa si sa ne vanda pe noi si pe polonezi ca pe niste seminte…..acest avertisment este si ptr Germania si ptr Franta…..si ptr toti cei care ne vor raul….
    D-zeu sa-i pomeneasca pe soldatii romani in cartea Sa….

  10. 4 ani de siberia a indurat bunicul meu , munca silnica și celălalt a fost pana în Tatra.

  11. Bunicii nu au luptat în al doilea ràzboi, erau veterani ai primului 🙂

    Dar tata s-a „descurcat” sà lupte pe ambele fronturi, în linia întâia (comandant de tun „anticar” cum zicea). Rànit în muntii Tatra. Cu un frate al lui ofiter ucis în Galati de rusi, dupà armistitiu, fiindcà s-a împotrivit unui jaf. Si un vàr primar al mamei, aviator, doborât de rusi si în cinstea càruia mi s-a dat prenumele care îl port. Motiv pentru care sunt unul din „rusofii site-ului” (dupà unii autori).

  12. Hai sa v-o zic si eu:
    Bunica-miu (1916-2007) a fost primul nascut al unui selar din Valenii de Munte. A facut doar patru clase ca asa se facea pe vremea aia cand erai primul nascut si baiat si trebuia doar sa stii a citi,scrie si socoti. Apoi a trecut ucenic si lucrator de frizerie si d-acolo l-au saltat 10 ani in armata. 10 ani: 5 in ‘concentrare” cum zicea el, si 5 pe front. Daca erai frizer, te aveai bine cu toata lumea in unitate.:)
    A fost comandant peste o grupa de branduri (cred ca 8 bucati) si la Semfiropol a fost ranit grav. A ajuns in tara cu un avion plin de raniti, s-a vindecat si astia l-au trimis inapoi,ca infanterist,poate o muri odata.
    Apoi cand a fost retragerea din Crimeea povestea ca trenul respectiv(cu aburi) era absolut plin: si pe vagoane, si pe locomotiva.. asa ca a luat cosul locomotivei in brate, s-a legat cu un odgon si a cam stat asa trei-patru zile cat a durat calatoria spre tara.

    http://romaniaforum.info/board95-istoria-history-of-romania-and-the-republic-of-moldova/board19-razboaie-wars-in-romania-black-sea/board25-1939-1945-wwii/board704-1944-evacuarea-crimea-krimr%C3%A4umung-crimea-evacuation/1640-1944-operatia-de-evacuare-a-peninsulei-crimeea-in-documente-germane-1943-1944-material-prezentat-la-editia-xviii-a-conferintei-nationale-de-comunicari-stiintifice-a-muzeului-marinei-romane/

    Primise si niste decoratii dar lui si inca unui camarad i le-o confiscat un ofiter oarecare pe langa care trecusera intr-o seara in permisie cica fara sa-l salute. Oricum nu prea suporta ofiterii si nici sa primeasca ordine de la tot felul de habarnisti, si ne povestea cum un astfel de ofiteras ramasese fara dantura cand bagase moaca in instalatia de ochire a „brandului”-probabil un obuzier Skoda- in timp ce era data comanda de tragere.
    Acuma, nu stiu detalii, ca noua ca si nepoti nu ne povestea multe, dar ii mai veneau leati in vizita si se mai puneau la vorba..Singura chestie ce v-o pot zice este ca daca te vanezi intr-o noapte geroasa de iarna cu rusii printr-un cimitir din Sevastopol si vezi grupate cate doua lumanari pe langa cruci.. sa stii ca-s lupi si ca-s infometati maxim 😉

  13. Inca o pensie speciala !
    Azi clasa noastra politica si-a votat inca odata pensii speciale si nesimtite de MII de LEI ! Asta in loc de bani pt aparare !

    Oare Ei dece nu se tem de dusmani ? Au cumva un „gentlemen’s agreement” ?

  14. „La lupta mare şi dreaptă alături de marea Naţiune Germană, pentru dreptatea viitorului omenesc.” – Uuu ce bine suna! :))

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Dictatul_de_la_Viena – Mareata natiune germana care cu un an inainte rupea Transilvania si o dadea regimului lui Horthy :))

    Sunt curios ce is imagina bietul Antonescu, ca aliat cu o gasca de descreierati gen Hitler, Mussolini si Horthy o sa bata tot restul lumii, rest care avea spre sfarsitul razboiului un PIB de vreo 5 ori mai mare decat Axa?

    Bun pariu…

    • Ghita Bizonu'

      Fii amabil si citeste Cruciada in Europa de Dwight Eisenhower (aparuta si-n in romana) In 1940 ofiterii superiori americani pariau pe cate luni va mai rezista Anglia!
      Toata lumea era sigura ca URSS este colosul cu picioare de lut si ca se va prabusi la primul atac ….. Tot ce se stia era ca URSS epurase armata

      In momentul ala Franta era neutralizata, Anglia inghesuita , batuta in Creta, in incurcatura in Africa de Nord (chiar si azi destui insi chinuiti de „intelectualisme” cred ca Afrika Korps ar fi putut ajunge in Caucaz! ma rog si eu pana am facut armata si am ajuns in compania de transport … )

      Asa ca intreabarea ta in loc sa iti puna in lumina inteligenta iti reliefeaza ignoranta …. Acu nu te supara ignoranta este ceva relativ si ce am scris eu mai sus poa fi verificatiute .. cateva lecturi interesante ajung!~

      • O fi, dar totusi daca iti intra 2 hoti in casa si iti fura unul frigiderul si celalalt televizorul, nu te duci si te aliezi cu ala ce ti-a furat televizorul ca sa te jute sa iti recuperezi frigiderul. Sansele sa iasa prost sunt de 100%.

    • Istoria nu e niciodata asa simpla cum suna in prima faza. Germania avea interes doar sa existe pace pe frontul de est, nu-i interesa daca Romania avea sau nu Transilvania. Noi puteam sa refuzam arbitrajul, dar n-am facut-o.

  15. Apropo de razboaiele astea mondiale … sa va arat o schema :
    ww1 – STL-uri, aplicate direct in lupte.
    ww2 -arma atomica , 2 orase aneantizate.
    Dupa parerea voastra , ww3 ?

    • Nu știu dacă ww3 va fi, sau nu va fi.
      Dar știu sigur ca ww4 nu va fi 🙂

    • Atac cibernetic devastator…pronosticul meu! 🙂

    • WW3 sigur se va baza pe un RAZBOI Bacteriologic 🙂

      • @ Catalin Exact! e un razboi ”curat” , nu provoaca pagube! Nu trebuie declarat, nu trebuie sa concentrezi armate, e suficient sa trimiti ”turisti” vaccinati care sa infecteze sursele de apa de ex.
        Dupa ww1 si ww2 ceva ceva or fi invatat si facatorii de razboaie si anume ca razboaiele locale sunt bune pentru ca : vINZI arme pe timp de pace si se consuma pe timp de raboi.In acelasi timp se consuma si economiile tarilor implicate, resursa barbateasca, fondul locativ etc.
        Apoi reconstruiesti,bla bla, se reia ciclul de la capat.
        Dar in viitorul ww3 pe care il vad ca o redefinire a sistemului(bun sau rau) cu siguranta una din armele folosite va fi cea bacteriologica .Cei care vor dori sa stapaneasca lumea au nevoie de oameni noi ,crescuti cu alta mentalitate, cu alta credinta !

  16. Trebuia să luăm Basarabia, dar trebuia să negociem la sânge apoi cu nemții. Nu am avut nici o înțelegere cu nemții și oricum aportul trupelor române nu era atât de mare pentru Germania ca timp de desfășurare generală a războiului din est. Cât de bine au făcut nemții să se încreadă în trupele aliate s-a văzut la Stalingrad unde din păcate frontul unei divizii românești era mai mare decât al uneia germane, în timp ce dotarea trupelor române era net inferioară celor germane. Era un război al motoarelor la care noi am mers cu căruța. Nemții nu ne-au dat mai nimic. Au capturat o grămadă de tancuri franceze care toate s-au topit în creuzetul rusesc. Oricum rușii ne-ar fi ocupat și comunizat orice am fi făcut.

  17. Vă invit să vizionaţi:
    ROMÂNIA, HOTAR DE RĂSĂRIT AL EUROPEI
    https://www.youtube.com/watch?v=S8YgbRSxW1E

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *