A Tale of Two Cities: Cugir si Radom, episodul 2

Cugir

Uzina Mecanica Cugir

Desi nu fusese prevazut un al doilea episod pentru “A Tale of Two Cities: Cugir si Radom“, coincidenta face ca un articol aparut in Observatorul Militar sa fie continuarea perfecta.

Voi reproduce doar un pasaj, restul articolului poate fi citit de la sursa folosind link-ul de mai sus.

Fabricarea armelor se face pe 900 de masini-unelte, îmi explica Kudler, si cu un numar de 6-7.000 de operatii tehnologice. Tehnologia aceasta este apusa, dar asta o avem si ea raspundea nevoilor razboiului întregului popor. Un om putea fi învatat în cel mai scurt timp sa opereze un utilaj. Din pacate, neretehnologizarea te scoate din piata, usor, usor. Unul din produsele care au cazut victime ale ineficientei vechilor utilaje este celebrul pistol TT, al carui pret de productie este mult mai mare decât este dispusa piata sa ofere.

În tehnologie, aici, nu s-a mai investit de 40 de ani, îmi confirma si Lucian Pop, inginerul-sef al directiei cercetare dezvoltare. Paradoxal, spune ca în ceea ce priveste pretul si calitatea produselor, Fabrica de Arme se afla în top 3, pe piata sa. Pop este cel care coordoneaza dezvoltarea armei de asalt, calibrul 5,56 mm, aflata în teste si care ar putea intra în dotarea armatei. Speram sa o putem omologa si sa identificam alternative tehnologice pentru ca avem nevoie de echipament tehnologic de injectie mase plastice. Componentele sunt facute în regim de prototip, dar productia de serie implica altceva. Nevoia de bani este mare în domeniul acesta.”

Sint clarificate astfel o serie de aspecte legate de tehnologia invechita, complexitatea si costurile mai mari ale uzinarii componentelor din metal fata de folosirea polimerilor si optiunea certa in ceea ce priveste directia de dezvoltare a tehnologiei de productie.

E greu de imaginat insa o solutie de viitor fara un partener care sa asigure tehnologia si recapitalizarea Fabricii de Arme Cugir.

DSC05690

In acest moment uzina de la Cugir are contracte de export pentru piata civila din Statele Unite, de unde si necesitatea de a angaja oameni, invocata de Varujan Vosganian si de asemenea fabrica are in dezvoltare programul national pentru noua arma de asalt calibrul 5,56, program care in acest moment a ajuns la faza de testare a noii arme de asalt.

Tot la Cugir se pregateste intrarea in productie a primei arme anti-material rifle, construita intr-un parteneriat cu o firma privata, arma despre care ati citit in premiera pe RoMilitary: Gepard GM-6 Lynx.

 Tehnomil.net

12 comentarii:

  1. A vazut cineva din cei care scriu aici noua arma de asalt?In realitate,nu in poze…

    • Da…Deocamdata insa nu este inca finalizata din mai multe puncte de vedere. Unii care scriu pe aici au si tras cu ea, nu este insa cazul meu. Sharky parca… Pana acum s-au tras peste 100 de mii de cartuse cu noua arma de asalt, fiind trimisa inclusiv in Afganistan pentru testare.

      • Trei curiozitati…PRIMA.Cama de fixarea a incarcatorului s-a pastrat aceeasi de la vechiul AK?A DOUA.Aparetele de ochire sunt aceleasi?Ma refer la amplasarea lor.A TREIA.Inchizatorul ramane deschis sau inchis la ultimul cartus?

      • Sharky nu a tras cu noua arma românească… și din ce știe el, nici prin shitbackistan nu a fost în teste, cel puțin anul trecut.am întrebat toti prietenii care erau prin zonă anul trecut, și nimeni nu știa nimic despre ea, din toate zonele, regiunile , indiferent de specificul lor… 😉
        Mi-ar fi plăcut să ajung să p iau la puricat , dar din motive de excursii la nisipul de aur, anul trecut, si umblat aiurea prin pădurile și cîmpiile patriei anul ăsta, nu am reușit să ajung să pun mîna pe ea…oricum, din ce am văzut în poze, nu m-a impresionat prea tare…

  2. Nu a vazut-o nimeni, este un miraj

  3. ” Tot la Cugir se pregateste intrarea in productie a primei arme anti-material rifle, construita intr-un parteneriat cu o firma privata, arma despre care ati citit in premiera pe RoMilitary: Gepard GM-6 Lynx. ”

    Ar fi bine , mai ales cu ca sectia de mitraliere antiaeriene a fost trecuta la conservare acum 10-15 ani .Ar fi putut fi folosita pentru productia pustii semiautomate cu luneta cal.12,7 mm , dar proiectul a murit in stadiul de prototip . Romtehnnica a mentinut-o totusi ani buni in nomenclatorul armamentului de infanterie de productie noua propus la export , dar nimic .
    Celor ce vor reprosa gradul scazut de robotizare a productiei le dau exemplul firmei Renault care nu a robotizat complet uzina de la Colibasi .Deci se poate face productie de calitate si pe actualele dotari , o retehnologizare putand fi facuta pe parcurs .

    • In curand, nu stiu sa-ti dau un termen exact, vom vedea respectiva arma la treaba si poate chiar voi trage cu ea, desi sincer am un pic de teama. De asemenea tot la Cugir se pregateste si o alta arma de acelasi tip insa calibrul va fi considerabil mai mare. Ambele arme sunt fabricate pentru export.

  4. @George de ce sa iti fie frica ? Duduitul ala e muzica divina 😀 :D.
    Aveam un amic la graniceri care cerea permisiunea sa fie un fel de servant (tot timpul) pentru mitraliera de campanie pentru ca era innebunit dupa duduiala aia.
    Am tras de cateva ori cu pistol si cu pusca (de tir olimpic ce e drept) si nu mai imi venea sa le las din mana. Nu cred ca exista alte jucarii mai ‘tari’.

    • Frate eu nu sunt militar de cariera si in viata mea mea am tras doar cu Geko calibrul 5.6 parca, cu AK-ul – 7.62 si am tras de doar doua ori cu un PSL. Desi PSL-ul si AK-ul au acelasi calibru, apai PSL-ul m-a zguduit mult mai serios, de aceea ma gandesc ca o anti-material rifle 12.7 m-ar zgudui si mai serios!!! Iar una de 14,5…chiar ma sperie. 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *