Actiunile Occidentului impotriva Siriei pot destabiliza intreaga regiune

descărcare

Bashar al-Assad

 

Presedintele Assad are sustinatori in Liban si stie ca se poate baza pe ei. Gruparea shiita Hezbollah lupta de partea regimului, iar Teheranul a avertizat SUA sa stea departe de conflictul sirian altfel Israelul va deveni o tinta. Mai multi analisti considera ca acest mesaj nu reprezinta o amenintare ci o incercare de supravietuire a regimului Assad. Razboiul civil poate depasi granitele Siriei, conform unei declaratii a presedintelui Assad in 2011, toata regiunea va avea de suferit.

Regiunea la care facea referire include si Israelul, acolo unde oamenii se inghesuie la cozi pentru masi de gaze, chiar daca Guvernul evreu si SUA au instalat numeroase baterii anti racheta.

poza2

M-600 (versiune locala pentru Fateh-110)

 

Rachetele se produc in Siria, autonomia 250km, viteza Mach 3.7, focos de 450kg si se banuieste ca sunt adaptate pentru a purta incarcatura toxica.

In Iordania oamenii continua sa se teama in ciuda faptului ca Guvernul nu permite folosirea propriului teritoriu pentru atacuri impotriva Siriei. Presa de stat siriana acuza regimul iordanian la participarea ,,agresiunii conduse de SUA” asa cum o numesc loialistii. Motivul este gazduirea unei serii de intalniri pe teritoriul Iordaniei la care s-a pus problema actionarii impotriva lui Assad.

Liga Araba este divizata si nu a prezentat publicului o decizie de a actiona impotriva Sirie, Egiptul a anuntat ca va sprijini o campanie impotriva regimui Assad chiar daca in marile orase se varsa sange si apetitul localnicilor fata de interventia Occidentului este foarte redus.

Conducerea siriana a promis ca se va apara in fata oricarui atac, insa nu a spus cum, dar Assad a avertizat in mod repetat ca ,,focul din Siria nu se va opri intre granite!”

Pe de alta parte britancii au cam ramas pe dinafara in privinta unei interventii in Siria in urma votului negativ al Camerei Comunelor, vot care refuza guvernului un atac asupra regimului Assad. Franta pe de alta parte si-a schimbat si ea discursul si a trecut de la o atitudine fatis agresiva, la una rugatoare, Hollande, declarand ca trebuie sa facem totusi ceva, sa le dam si noi macar o palma peste cefa, daca nu un pumn in bot!

Turcia si Israelul sunt insa principalele tari interesate sa intre in Siria, fiecare avand motivele sle proprii si personale. Turcia este ingrozita de relatile tot mai stranse dintre kurzii din nordul Irakului, care sunt aproape independenti fata de guvernul de la Bagdad si care sunt in posesia unei armate proprii si kurzii din Siria. Intre cele doua comunitati exista deja relatii stranse, kurzii irakieni trimitand deja in Siria ajutoare umanitare si poate chiar armament, in ajutorul fratilor lor. Unirea celor doua comunitati ar crea un precedent extrem de periculos pentru minoritatea kurda din Turcia.

Israelul are si el tot interesul sa „sterilizeze” stocurile de armament siriene la care Hezbollahul are astazi acces liber.

SUA, mai exact presedintele Barak Obama, are si ea probleme cu Congresul propriu care nu este deloc foarte vesel si doritor de o noua actiune de tip libian.

Astfel ca rezultatul investigatilor comisiei ONU va ajunga asta pe masa Secretarului General ONU, intr-o atmosfera cu totul nefavorabila unei interventii reale si in forta, iar de aici incolo doar Dumnezeu stie ce va fi. Americanii nu cred ca se pot retrage asa pur si simplu, din motive de prestigiu si imagine publica, rusii pe de alta parte pun tot mai multa presiune pe SUA in privinta neinterventiei in regiune, asadar, cu un Congres ostil, cu o Londra legata de maini si de picioare, ramas doar cu Franta ca aliat fidel, Barak Obama, va trebui sa ia o decizie in urmatoarele ore/zile.

Cel mai probail ar putea urma o „mica” campanie de pedepsire a regimului sirian, cateva zeci de rachete de croaziera cu mesajul: „Next time…va fi mai rau!” urmata apoi de o retragere cat de cat demna. Toata lumea multumita, drepturile omului au fost salvate, criminalii pedepsiti, rusii multumiti, americanii/occidentalii raman cu onoarea nepatata.

NeroFlash

 

21 de comentarii:

  1. Daca Sirieni reusesc sa isi camunfleze pozitiile ca si sarbii in 1999 probabil ca rachetele americane nu or sa faca mare branza, conflictul va incepe doar din cauza lui Obama si cu linia lui rosie asa ca sa pus el singur la colt.
    Ati urmarit cuvantarea melodramatica a lui Kerry de ieri, asa ipocrizie mai rar vezi. Sper sa nu moara mai multi civili de rachetele americane decat presupusul atac chimic…

    • sarbii s-au camuflat atat de bine ca au fost facuti pilaf, habar n-ai ce vorbesti

    • acuzi SUA de ipocrizie? dar un pic mai la est, statul tau preferat care nu-si lasa vecinii sa doarma apoi arata teava tancului cu zambetul pe buze si urla ca le vrea binele ce este? ipocrit ori ba?

      • Statul meu preferat este Europa,procentul de sustinere a unui razboi in siria din partea americanilor este de 9 %, deci din cate se pare Obama and Co. ii doare in cot de ce vor oamenii de rand…

      • bati campii, sarbii nu au fost facuti ‘pilaf’ vezi pierderile armatei sarbe dupa trei luni de bombardamente ai sa fi uimit. civilii au fost ‘victime colaterale 90%

      • nici mie nu imi plac rusii, dar nici cu americancii tai nu mi-e jena…acum sa recunoastem…sarbii s-au descurcat super bine…ma intreb ce ar face acum romania cu 1000 de avioane pe cap

    • Fiecare cm patrat din teritoriul sirian a fost scanat de cel putin cateva ori…
      Este foarte greu sa ascunzi ceva pe planeta asta… In ultimii 10 ani tehnica de detectie a evoluat extrem de mult, in timp ce tehnica de camuflare a cam ramas pe loc…
      Sa vedem unde ajung armele chimice si bacteriologice „scapate” de catre fortele speciale rusesti tocmai in mana „rebelilor” pro Assad… Aia care executa actiuni la prima vedere in folosul adevaratilor rebeli, dar pe ascuns executa ordinele lui Assad… False flag… Indrazneste cineva sa spuna ca Siria nu a avut / are armament bacteriologic? Deja se liciteaza acel armament chimic / bacteriologic pe piata neagra… Deja au fost facute teste pe viu… Sa vedem ce stat pe glob se poate apara impotriva armelor bacteriologice…
      Sa vedem, se merita sa aperi un dictator din tata in fiu si niste pozitii in Mediterana cu un pret pe care il vom plati cu totii indiferent de rasa, sex, culoare, pozitie geografica?
      Armele alea bacteriologice siriene este adevarat ca sunt primitive, dar asta nu inseamna ca nu sunt letale… Majoritatea statelor moderne au armament bacteriologic mai mult sau mai putin dezvoltat, unele il declara altele nu.
      Siria se pare ca a uitat sa declare acel armament bacteriologic… Cand spune Assad ca va exporta focul sirian, tocmai pe asta se bazeaza…
      PS____Gripa aia aviara, gripa aia porcina si ce draqu’ a mai fost, tot din categoria razboiului bacteriologic fac parte…adevarat, combinate cu razboiul economic…

  2. Franta îsi mai aminteste de explozia imobilului Drakkar din Beyrut, cu sute de soldati francezi morti, atentat dirijat de serviciile siriene. Deasemeni si de bombardarea rezidentei ambasadorului francez din Liban de artileria sirianà.

    Francezii au în jur de 500 rachete de croazierà SCALP, care se apropie vertiginos de termenul final de utilizare si numai 100 sunt bugetizate pentru prelungire. Fàrà sà mai vorbim de uzajul intern, regimul Hollande fiind la pàmânt chestie credibilitate.
    Numai clasa politicà si mediaticà francezà este pentru „pedepsire”, francezii sunt contra.

  3. citeam pe un site ca hackerii din Siria si Iran sunt pregatiti pt eventuale atacuri cibernetice, cica toate serverele sunt in Rusia, sa o vad si pe asta chiar ar fi interesant….

  4. erasmusde romergan

    ..ma tot intreb ..,cine a incalcat consemnul si a facut bisnita cu arme biologice cu armata syriana!Imi aduc aminte ca in Iugoslavia calcau toti emargoul la Dunare fara..vreo mustrare de constiinta..,carburant si valuta sa fie!Daca au de gand sa dea iar cu bomba cu grafitti si n-au destule pastile de uraniu..,sa stie ca au ramas destule neadunate pe la Portile de Fier..si cam ingrasa..domnilor umanitaristi!

  5. qwery@dany. sunteti tare infierbantatimai baieti. ia mergeti voi si exersati in alta parte cu diversiunile astea amorocanesti. n-are nimic gripa aviara cu campii pe care-i bate de zor baiatul ala la fel cum e jignitor sa faci pe cineva propagandist rosu numai pt ca nu inghite gogosile stapanilor vostri americani. mai bine mergeti la obregia, am auzit c-au tras si-acolo net pt „patrioti” din aia ca voi

  6. Spre diferenţă de alte situaţii (Irak, Libia), în cazul sirian aflăm şi prezenţa rusească. Rusia are o bază militară navală acolo ceea ce se traduce prin „zonă de influenţă rusească”. După toate cedările geopolitice de 23 de ani încoace, Rusia nu-şi mai poate permite încă una în plus. Mai ales cu Putin la comandă. Trebuie să fim REALIŞTI şi să trecem de rusofobie atunci când vorbim de tensiunile din Siria. Ori un atac american asupra Damascului impune Moscovei un răspuns de aceeaşi natură, măcar şi pentru a demonstra celorlalţi aliaţi ai ei că există.
    Să ne amintim de un alt război mondial, izbucnit pe… 1 septembrie (sic!), în care reacţia coaliţiei anglo-franceze a fost anemică timp de aproape un an de zile, ceea ce nu a fost un impediment pentru ca numărul de victime să fie imens atunci când s-a tras linie.

    • nu e vb de nici o rusofobie si cu-atat mai putin de realism aici. rusia isi apara interesele ca orice alta mare putere. nu exista nici o asemanare cu 1 sept 1939. care ar fi dupa capul tau masura de aceeasi natura din partea moscovei? s-atace tel-avivul? bati campii cu multa gratie.

  7. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470314393066198&set=a.124676967629944.22198.100002629236930&type=1&theater
    Dispunerea kurda in Turcia si Siria. Un nr. total de kurzi intre 25 si 35 milioane. Estimati, ca nu i-a numarat nimera.
    Dupa cite stiu, eu cea mai mare comunitate kurda este in Turcia…

  8. Obama a decis … actiune militara in Siria.

    • In mod cit se poate de democratic (asa vrea muschii mei) si asa cum ii sta bine unui detinator al premiului nobel anti-pace.

  9. -Decizia lui Obama de a paria doar 10% din exitul bombarderelor in Siria(dac vor avea loc)…este cea mai proasta decizie ce o poate lua.
    -Americanii,vor suferi daune ireversibile in flota lor,dand ca rezultat promovarea natiunilor ce ii urmaresc indeaproape in domeniul maritim-militar…precum:Rusia..China..Iran..Brazil..India…
    -Colapsul dolarului si marirea pretului petrolului,afectand economia cetatenilor din SUA.
    -Posibiltate de revolte sociale a cauza de scumpirea productelor din cauza urcarii pretului petrolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *