Advanced Precision Kill Weapon System

ORD_APKWS-II_BAE_lg

Apache 64D a efectuat primele teste cu trageri reale pentru rachetele BAE Systems APKWS. Au fost lansate opt astfel de rachete in vedere omologarii lor ca arme ce pot fi folosite pe AH-64D.

APKWS este acronimul pentru Advanced Precision Kill Weapon System, care la randul lui descrie de fapt o racheta care la origine era neghidata, un PRND de calibrul 70mm caruia i s-a montata un cap de ghidare laser, rezultand astfel o arma care poate angaja vehicule usor blindate, infanteria, cladiri si alte tinte care nu necesita folosirea unei rachete AT.

Racheta calibrul 70mm folosita de catre americani este una veche si foarte cunoscuta: Hydra, un subiect despre care RoMilitary a mai scris in urma cu cateva luni. Practic americanii au reusit sa-si up-gradeze o racheta care nu mai era folositoare si s-o trasforme dintr-o arma veche si demodata, intr-una foarte moderna, cu costuri minime.

jjjj

STAR 80L

Un astfel de program exista si in Armata Romana, cu principal integrator Electromecanica Ploiesti cu programul STAR 80L care dispune de un cap de ghidare laser de la Elbit Systems, dar care program este lasat balta…

Jane’s.com

GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. Iti dai seama cum ar arata STAR 122L, cu motoarele frantuzesti (bataie marita) pe SOCAT sau chiar SOIM si LANCER. La 122 mm merge sa-i pui ghidaj GPS + ghidaj terminal IR/TV (daca incap pe bombele de aruncator de 120mm, de ce n-ar incapea pe 122mm?). Daca au bataie de 40-45 km cu lansare de la sol, iti dai seama ce bataie ar avea lansate de la 200m altitudine si cca 200 km/ora (in cazul PUMA) sau de la 1000m altitudine si 800km/ora in cazul IAR99 sau 1100km/h in cazul Lancer( nu am idee cum ar fi lansarea in regim supersonic).
    Este suficient sa stii locatia gruparii de blindate sau punctului de concentrare trupe, baterie de rachete / artilerie, radare, comandamente etc.
    La cca 75-80 kg bucata, iti intra fluierand 8 bucati pe avion/ helicopter sau chiar 16 pe PUMA, cu ceva modificari la pilonii de acrosaj.
    Le tragi cu snopul pe locatiile incarcate pe GPS si le lasi sa-si gaseasca tintele, in jurul punctului indicat, si sa-si faca treaba. La o lovitura de sus, de 122mm, chiar si un tanc ar avea o indispozitie severa.

    • Da Erou Bula, de mai bine de un an visez si eu la STAR-122L 🙂
      Dar daca ai nostri nu vor nici macar STAR-80L, de unde 122-ul? E drept, 80-ul ar fi mai „portabil”….

      • Cred ca STAR 80L si teoreticul STAR 122 ar avea destinatii diferite.
        Pe primul il vad in dotarea pifanilor, eventual pe HUMVEE sau alte blindate usoare, si folosit in luptele din localitati, in munti si oriunde poti gasi o acoperire buna pentru a-l folosi impotriva blindatelor usoare, camioanelor si helicopterelor. Chiar daca are o bataie de 6km, utilitatea maxima i-o vad pana in 2km pentru ca timpul de expunere a operatorului si cel de reactie al adversarului sa fie minime.
        STAR122 il vad perfect pentru utilizare pentru aviatie pentru ca, de la 1000m altitudine poti sa-l lansezi de la cca 50km de obiectiv, tinandu-ti avioanele in afara razei de actiune a apararii AA cu raza scurta si la limita celei cu raza medie.
        Fiind incomparabil mai ieftine decat orice racheta AA iti convine dpdv financiar sa le tragi gramada pentru a coplesi apararea adversa.
        Eventual tragi un prim val, masiv, din cele clasice (doar ghidaj GPS), incarcate cu submunitii antipersonal si antiblindate, pentru a obliga apararea sa-si consume rachetele pe ele, cele care trec de aparare lovind personalul si vehiculele neprotejate/usor protejate, inclusiv bateriile AA (Pantsir-uri, Buk-uri si ce mai au ei) si radarele aferente. Imediat in urma primului val lansezi al doilea val, cu cele mai smechere (GPS, ghidaj terminal IR/TV/NV, cu soft de recunoastere si prioritizare a tintelor) si mai scumpe.

      • avem o armata slaba si ar fi fost bine ca armata romana si armata rep.moldove sa se uneasca , nu ca armata moldovei e mai buna decat a romaniei.o idee buna? ce zicetii?

    • Cum adica, vrei sa stricam echilibrul militar al zonei ?

  2. AW109E Power accepted as PAF’s Next Helicopter Gunship : http://maxdefense.blogspot.ro/2013_11_01_archive.html

    Are legatura si cu „Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) which are compatible with the Hydra 70 rockets widely used by the PAF”…

  3. romania ar fi trebuit sa aiva toata dotarea made in Romania sa nu cupere nimic de la straini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *