10 ani de IAR 330 Puma Naval; Agendă încărcată pentru Forțele Navale în anul 2017

În urmă cu 10 ani s-a efectuat, la SC IAR Ghimbav, primul zbor cu elicopterul IAR 330 Puma Naval. Timpul și faptele au demonstrat că acest program a fost o reușită. Le mulțumesc tuturor care au contribuit, într-un fel sau altul, la acest succes. Sunt mândru că am făcut parte din această echipă valoroasă. Industria aeronautică română marca, poate, ultima mare realizare: integrarea echipamentelor specifice elicopterelor ambarcate, pe o platformă creată să răspundă unor cerințe de operare, cu precădere, deasupra uscatului. Sunt singurele elicoptere Puma din lume care operează, în regim ambarcat, de la bordul fregatelor!

Comandor Tudorel Duță – Grupul Naval de Elicoptere

Documentar realizat de Cristina Ţilică, difuzat pe 22 iunie 2016 la TVR1 şi TVR HD (redifuzat pe 1 februarie 2017).

Sea Shield 2017

Marinarii militari vor participa la peste 50 de exerciţii, planificate a se desfăşura până la sfârşitul anului 2017, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia. Dintre acestea, şase exerciţii multinaţionale sunt planificate şi conduse de Forţele Navale Române, iar 35 sunt exerciţii multinaţionale, organizate de alte structuri militare din România şi de către partenerii din Alianţa Nord-Atlantică.

Startul activităţilor de instrucţie pentru militarii din Forţele Navale va fi dat miercuri, 1 februarie, când va începe Exerciţiul multinaţional „Sea Shield 17”. 2800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, S.U.A., Turcia şi Ucraina vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, submarine şi de suprafaţă, într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătraţi, de cinci ori suprafaţa Dobrogei.

Coordonarea secvenţelor exerciţiului va fi realizată de către Comandamentul Flotei, iar Fregata „Regele Ferdinand” va asigura, pe mare, conducerea grupării navale din care vor face parte un distrugător, patru fregate, un submarin, şase aparate de zbor ale partenerilor străini, precum şi 11 nave şi patru aparate de zbor ale României.

Organizarea şi conducerea Exerciţiului multinaţional „Sea Shield 17” demonstrează faptul că sistemul de pregătire profesională al Forţelor Navale Române corespunde standardelor de performanţă ale NATO, iar marinarii militari români sunt gata în orice moment să-şi îndeplinească misiunile constituţionale.

***

Forţe participante: Gruparea navală NATO SNMG-2, alcătuită din fregata spaniolă ESPS „Juan de Borbon” şi fregata canadiană HMCS „St. John’s”; Forţele Navale ale SUA din Europa (NAVEUR) cu distrugătorul USS „Porter” şi o aeronavă de cercetare; Forţele Navale ale Turciei cu un submarin, o aeronavă P-235 şi fregata TCG „Fatih”; Forţele Navale ale Bulgariei cu fregata BGS „Smeli”; Ucraina şi Grecia cu ofiţeri de stat major; Forţele Navale Române cu fregatele „Regele Ferdinand” şi „Mărăşeşti”, corvetele „Horia Macellariu” şi „Eustaţiu Sebastian”, navele purtătoare de rachete „Lăstunul” şi „Zborul”, dragoarele maritime „Lupu Dinescu” şi „Dimitrie Nicolescu”, două dispozitive mobile de lansare rachete sol-navă şi un detaşament de forţe pentru operaţii speciale; Forţele Aeriene Române cu două avioane MIG 21 LanceR şi un elicopter pentru evacuare medicală.
În perioada 3-5 februarie este planificată escala navelor străine în Portul Constanţa.

navy.ro, Forțele Navale – FB

17 comentarii:

  1. Sper ca nu ramane fara curent pe drum:

    „HMS Diamond, a Type 45 destroyer, will sail to Ukraine carrying as many as 60 Royal Marine and Special Boat Service commandos – and equipped with state-of-the-art anti-aircraft rockets…will carry 3000mph Sea Viper missiles, will lead a Nato task force, as well as help protect 650 troops deployed in Ukraine.
    The UK is sending a clear message that we are committed to defending democracy across the world and support Ukraine’s sovereignty, independence and territorial integrity.
    HMS Diamond’s arrival will reportedly coincide with the deployment of British troops to Estonia and Poland, while the RAF also sends Typhoon jets to Romania.”

    https://www.thesun.co.uk/news/2731060/royal-navy-dispatches-destroyer-to-black-sea-to-head-up-nato-taskforce-protecting-brit-troops-in-ukraine/

    • „HMS Diamond’s arrival will reportedly coincide with the deployment of British troops to Estonia and Poland, while the RAF also sends Typhoon jets to Romania.”

      Asta inseamna ca tot acum vin si Typhoon-urile? Alea vor stationa pe MK timp de 3 luni.

        • Da dar nu scrie clar nici acolo daca Typhoon-urile vin odata cu distrugatorul, ceea ce se intelege din citatul de mai sus.

          Eu cred pana la urma ca n-o sa vina tot acum si e doar o exprimare neclara, care a generat confuzie.

          • că nu scrie când vin e ceva, dar mai important e că și britanicii și canadienii au anunțat că vor trimite pentru misiuni de POLIȚIE AERIANĂ la Marea Neagră, Typhoon-urile, respectiv F18!
            ceea ce înseamnă că ori se mărește capacitatea de reacție la prezența aeriană rusă în zonă, ori că una din aviațiile NATO din zonă nu mai face față, cea română sau poate mai probabil cea bulgară, sau să substituie și aviația turcă
            cam toate sursele dau ca bază aeroportul de la Mihail Kogălniceanu

            • Bune prezumtiile, eu cred ca per total romanii, deocamdata, fac fata, insa bulgarii nu iar la turci sunt probleme mari, si-au arestat peste jumatate din pilotii de F-16 ceea ce a produs o gaura mare in regiune, probabil din cauza asta vin.

              Oricum e bine sa avem o prezenta cat mai buna, lucrurile se precipita rau lunile astea si o mica parte din puzzle e sa avem – daca se poate in schimburi nonstop – avioane NATO la MK si nave NATO la Constanta, macar ii pun 2 secunde pe ganduri pe aia cu intentii necurate.

  2. au de treaba ca la Pasti?sper sa reziste acestui travaliu navele noastre geriatrice.

    • nu suna bine pregatirile din norvegia, polonia, suedia, germania. ceva nu e in regula. stiu astia ceva. DIA(DGIA) ce pazeste? atia cred ca vor lupta eficient cu volhov, ak47, t55 etc?

      • @andrei mie mi-a atras atentia faptul ca in Polonia se incearca majorarea cu 50% a bugetului apararii, de la 2 la suta la 3 la suta, si in acelasi timp cresterea cu 50% a efectivelor fortelor armate.

        Asa ceva nu se face pentru a intimida pe cineva sau pentru a „dovedi” ceva anume, pentru ca iti poti falimenta tara relativ rapid (5 – 10) ani.

        Asadar, astia toti stiu ceva ce noi nu stim, a intrat frica rau de tot in ei si sunt disperati sa se pregateasca.

        Oare de ce tocmai acum PSD-ul pune pe butuci armata si a creat cel mai mare haos din iunie 1990 incoace, din cauza lor am fost avertizati ca ne riscam apartenenta la UE si NATO si suntem criticati de singurii nostri parteneri (cele 6 tari) ?

        Oare e doar ca sa scape un neica-nimeni de inchisoare, sau e vorba de ceva mult, mult mai mare ?

  3. Stai linistit ca si tunurile le folosesc odata pe an si atunci posteaza pe retele ,nu stiu de ce naiba le mai scoate in larg la exercitii ,care exercitii cu un tun ,consum de 5 tone pe ora ?

  4. Stie cineva ce se intampla cu licitatiile ale pentru drone si vehicule de teren? Vad ca sunt anulate pe capete…..chiar sunt probleme reale sau acum ca au painea si cutitul pe mana, talharii de pesedei anuleaza tot?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *