AIM-9X Block II Sidewinder pentru RoAF

AIM-9X_Sidewinder

AIM-9X Block II

Avem acum si confirmarea din Statele Unite ca Romania a comandat cel putin 12 rachete aer-aer, ghidate IR, de generatie noua, AIM-9X Block II Sidewinder, asta dupa ce Fortele Aeriene Romane au cumparat  (odata cu aparatele F 16 A/B MLU 5.2) si 60 de rachete AIM-9M Sidewinder.

Pe langa cele 12 rachete  vom achizitiona si sase rachete pentru antrenament „captive air training missiles” si 7 containere de tip AUR (all up round) plus un set de piese de schimb, totul pentru suma de aproximativ 7,4 milioane de dolari.

Rachetele catre toti clienti din LISTA vor fi livrate pana in decembrie 2017.

Asa cum scriam la inceput, Romania a comandat deja 60 de rachete AIM-9M din stocurile US Air Forces, astfel incat aceste 12 bucati sunt suplimentare.

Aircraft Imagery

AIM-9M

Acum, AIM-9X Block II Sidewinder este capabila sa angajajeze tinte la 360* in jurul avionului (daca aparatul este dotat corespunzator), racheta putand fi lansata „peste umar” -high off-boresight – cu ajutorul sistemului de ghidare de pe casca (HOBS), poate fi lansata si abia apoi sa-si localizeze tinta (Lock-on After Launch) prin datalink si poate angaja si tinte aflate la sol. Racheta dispune de un sistem de tractiune vectoriala (ceea ce-i ofera o manevrabilitate sporita) si a fost lansata in 2012, fiind in acest moment cea mai moderna varianta a AIM-9X…

GeorgeGMT

66 de comentarii:

  1. luam si casca sau doar racheta ?

  2. Cea mai moderna versiune de aim-9…. Ce dracul au ăștia, nu pot sa cred! Partea nașpa este ca tot nu scăpăm de fatidica cifra 12.

  3. suna aproape „normal”:
    1) sunt 12
    2) sunt noi si nu mana a treia

    • the governments of Japan (9), Korea (76), Romania (12), and Israel (5).

      Mai multe ca Israel?

      • Stai linistit tomcat ca nu sta Israelul in alea 5 rachete, ori alea le-au luat pe banii lor si urmeaza vreo 500 pe banii americanilor, wink wink, ori au deja cateva sute din generatia anterioara si vor sa le testeze pe astea mai noi, ori poate „vor sa vada cum is facute” wink wink din nou, ori combinatii din cele de mai sus… ori poate ceva atat de jmekeresc ca nici nu realizam inca.

  4. Ireal deja.
    Nu conteaza numarul dar faptul ca noi vorbim de AMMRAM si AIM9 x ma face sa cred ca suntem in alta tara si nu-mi dau eu seama.

  5. Primul lot: 12 AIM-9X Block II Sidewinder livrate pana in decembrie 2017
    Al doilea lot: 24 AIM-9X Block II Sidewinder livrate pana in martie 2018
    Al treilea lot: 48 AIM-9X Block II Sidewinder livrate pana in iunie 2018
    Ultimul lot: 60 AIM-9X Block II Sidewinder livrate pana in decembrie 2019
    Urmatoarele 12 F16 livrate pana in decembrie 2019

    • @Dany. Pune bre niste zambareti sa nu creada lumea ca esti serios 🙂 😉 . Deocamdata avem 60 de M-uri si 12 „9X block II”.

      • De ce sa pun „zambareti” bre?
        Daca ma apuc sa le pun paru’ pe moatze alora din top Carton 300 garantez ca avem bani si de 3-4 batalioane de Abrams si de macar 48 F16…basca 3-4 Visby din alea de visati voi…

  6. la deveselu vor fii 44 de interceptori si nu 24
    cel putin oficial…

  7. io zic asa
    ca daca iese si IAR 99 TD si bagam 50 de buc (vise) da asa cum au zis, cu radar macar sa poti trage un phyton.. sau doo,

    daca ii pune 2 mg’uri de 12.5mm de la cugir ne-am cam scos camasa..

    asa pentru MILITIE aeriana..

    ce mi-ar placea sa producemn si noi macar un trainer ,daca vanator nu se poate..

  8. Doamne-ajuta! Dupa cum vad, si sper sa vad bine, sa nu visez, se pare ca avem „surprize” babane cu F-urile noastre. Astea-s Arme, nu jucarii!

  9. Mihai-Cristian

    Bre nu 12 pasari mai aveau ungurii? 🙂 ))))

    • Au avut 14 si au cazut 2 din care 1 parea reparabila… Nu e clar daca cealalta a fost inlocuita sau nu.

      • hohenstaufen

        Din ultimul numar AFM reiese ca doar unul e distrus complet…Celalalt cred ca e deja la reparat…

      • Au ramas cu 12 dupa ce anchetele au stabilit ca a fost vina lor si nu a altora, asa cum vocifereaza etern ungurii de pretutindeni, indiferent de subiect.

        Au dat vina ba pe producatorul suedez, ba pe cehii de la Caslav, ba pe documentatia nu stiu cum (acum s-au prins, dupa 10 ani, nu?), ar fi dat vina si pe Nostradamus da’ probabil ala nu s-a prezentat la judecator 😉

        Sunt un neam incredibil astia…

        PS: si ca o consecinta a prostiei lor, Suedia a marit costurile la leasing pentru ceilalti operatori de Gripen „inchiriat”. Desigur, Baba Cloantza e de vina. Si Trianon.

        • PS 2: a… si imediat dupa ambele incidente, vociferau in cor ungurii din Transilvania, ba ca suedezii i-au furat, mintit etc, ba ca cehii’s prosti. Dupa ce s-au terminat anchetele, acum evita sau schimba subiectul.

          Cat de stereotipic, doamneeeeee………..

  10. Puteti, va rog, sa imi explicati cum se procedeaza antrenamentul cu aceste rachete? Daca luam 6 rachete de antrenament, inseamna ca avem sase trageri? Sau ele pot fi recuperate si reutilizate? Pare foarte putin.

  11. Se pare ca incep sa.si revina si ai nostrii din amorteala. Nu de alta dar muream de ciuda cand vedeam la achizitii, imbunatatiri etc Polonia peste tot.
    Ori le.au tras americaniu una dupa ceafa ori incepe sa se imputa treaba in zona…

  12. Ne pregatesc pt. invazia rusilor

  13. Cu alte cuvinte, un rus cu SU24 are șansa porcului de Crăciun atunci când dă nas în nas cu un F16 românesc!

    • N-as zice asta! Cert este faptul ca sansele de supravietuire ale pilotilor nostri int-un dog-fight cu rusnacii au crescut substantial. Omul conteaza foarte mult, insa tehnica il ajuta substantial! Daca n-ai cu ce, oricat de bun ai fi, victima scrie pe tine. Eu ma bucur sincer pentru pilotii nostri, in sfarsit, se pare ca Tara le da ceea ce meritau de mult, si-anume TEHNICA de VARF!

    • pai si SU-24 ala ar trebui sa vina escortat de unul care stie cu ce se mananca lupta aer-aer…

      • Just! Dar de-acum n-o sa se mai teama de SU-27&Co, au cu ce sa-l combata. Oicum, trecem la capacitati operationale pe care nu le-am avut vreodata, ceea ce super, super ok.

        • Eh, SU-27 putea sa se teama si de MIG-21 Lancer, doar ca fieratania noastra nu primise toate rachetele pe care era capabila sa le lanseze … ca au avut grija sa nu cumpere. Dar la nevoie, probabil soseau si cateva loturi din alea.

          • Au fost insa integrate ele pe LanceR odata cu modernizarea aia, sau le primeam in cateva zile/poate ore si asteptam 1 an sa putem trage cu ele? 🙂

            • Erau certificate Matra Magic II, Python-3 sau Derby, probabil Deby-2. S-au cumparat niste Python-3, apoi Israelul a oferit Python-4 insa romanii au preferat sa cumpere niste Matra Magic II, cam la acelasi nivel cu Python-3. Toate astea sunt cu raza scurta.

              Derby e cu raza medie, au inceput sa le faca atunci cand americanii au refuzat sa le dea cu copy/paste codurile de la AMRAAM, si de-alea nu am cumparat, dar zic unii pe aici ca ar fi venit in cateva nopti in caz de bubuiala. Nu stiu, eu nu m-as baza pe promisiuni, dar na, asa zice lumea.

              Alex care posteaza aici zice ca Derby e un cacat, o fi in fata lui AMRAAM dar comparat cu ce aveam noi in epoca LanceR, ar fi fost un MARE pas inainte.

              Ideea e ca in clipa in care noi vom avea aceste cateva F-16 A/B la mana a treia, cu exceptia radarului cacacios dar care totusi bate la 236 km fata de 60-80 km ai LanceR C, am trecut in alta era ! Electronica de pe ele e buna, raza tactica cred ca e cel putin cvadrupla si asta cu armament serios la bord nu cu doua rachete „scurte” SAU cu doua bombitze de 250 kg si atat, vom avea AMRAAM cu raza de 105 km si Sidewinder X Block II.

              E un progres radical, cu r mare.

  14. eh, hai sa nu ne impaunam chiar asa…

  15. Dar, ca tot s-a adus vorba pe aici, ce se mai stie de IAR 99 TD? iese pana in 2018 asa cum s-a scris?

    • Buna intrebare, subscriu! Hai Georgica da-ne vesti bune, sarut-mana )))))

      • Bre nu va suparati pe mine dar IAR 99TD este o rapandula de IAR99 cu radar AESA, adica tiganie curata, bun de nimic, nimeni nu-l vrea. Doar un demonstrator tehnologic si atat, nici nu se poate pune problema intrarii in dotare a struto-camilei.
        Niste milioane de euro aruncate in vant, numa AESA face 3 milioane.. „99 este trainer subsonic si cu asta basta! Sa-i pui radar AESA e ca si cum ti-ai bate joc de un cocalar trimitandu-l la masterat. Mai bine ii puneau un senzor IR…

        • Asa George, da-le idei! (psihologie inversa)

        • Pai asta au si spus ei(INCAS) despre IAR TD/XT…..ca e doar un demonstrator tehnologic si ca se urmareste testarea unor echipamente, nu ca il vor produce vreodata in serie. Poate doar o ulterioara modernizare, nu neaparat similara demonstratorului, a aactualei flote de IAR 99. Ce urmeaza dupa el, daca va urma ceva, lucrul ala e mai important decat stuto-camila romaneasca din 2018. Aici e bataia pestelui, ca tanjesc catre un aparat de politie aeriana lowcost. Sa speram ca le si iese sau ca armata il si va vrea! 🙂

  16. Din nou cifra magica, 12. 🙂 daca erau rachete nucleare parea multumitor, asa insa…. dar se poate si mai rau 7 he ehe eh…

  17. Hai sa vedem partea plina a paharului,12 este mai bine decat 0,si sunt sigur ca o sa mai vina,ma gandesc ca daca tot a devenit Deveselu operational trebuie sa avem ceva sa le dam de gandim rusnacilor nu?

  18. Bre, chiar e okay, daca ne gandim ca probabil astea 12 o sa fie un prim lot. Ideea e ca deja am trecut la alta liga de armament, ceea ce e bine, si va zic sincer cand am citit titlul credeam ca e in gluma si e iar vorba de Polonia 🙂

    • Chiar că altă ligă de armament…probabil, pentru inamic, șocul unei cafteli aviatice cu ai noștri având ca ași din mânecă aceste rachete ultramoderne ar fi echivalentul primei confruntări între o trupă înarmată cu săbii de bronz și una cu săbii de fier…

      Problema e că sunt foarte puține.

      • In mod sigur vor mai veni rachete 9X, dar noi avem si 60 de 9M care nu este deloc o racheta slaba. Practic Su 24/25, orice tip de bombardier strategic, Su 27, MiG 29 ar fi luate la ochi cu 9M, 9X este pentru avioanele moderne si pt cazuri speciale.

  19. RoccoSuasito

    Vad ca si Ungaria are AMRAAM si AIM-9 dar nu am mai cautat sa vad ce versiuni si cate bucati au.

  20. Ar fi posibila integrarea Sidewinder pe Lancer?

  21. M-am gindit la ceva.

    E posibil sa fie un split in comanda asta: o parte dintre rachete sa fie pentru RoAF F16 (cele 12), AUR fiind pentru ATTCM/RoAF si teste cu o noua solutie AA bazata pe AIM-9X, putind fi lansata si de la sol.

    Dar ce solutie AA ai cu 6 containere + 1 spare? 3 masini la defilarea de 1 decembrie. Doar daca nu cumva este un test (integrare pe Gheparzi, pe Duster, pe TABC sau pe MLI) si urmeaza o comanda mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *