America first, China second

The International Institute for Strategic Studies (IISS) din UK, a publicat raportul Military Balance 2017, in care apar si bugetele militare. Cum era de asteptat, America first, a cheltuit in 2016 – 604 mld $, iar China second -145 mld $.  Urmeaza rusii cu  58.9  mld $.

Unii experti estimeaza de fapt ca bugetul militar al Chinei este in realitate mult mai mare, probabil in jur de 215 mld $.

Intrucat se discuta din ce in ce mai mult despre puterea militara a Chinei, este interesanta opinia raportului despre acest subiect.

IISS estimeaza ca datorita progresului in domeniul cercetarii militare interne, chinezii dispun in anumite domenii de capacitati „aproape la paritate” cu cele ale occidentalilor. Se considera chiar ca „dominatia occidentala in tehnologia militara nu trebuie sa mai fie considerata o realitate valabila”, avand in considerare exporturile de arme sofisticate proiectate si dezvoltate de chinezi, depasind deja calitativ, vechile produse copiate dupa sovietici sau cele realizate prin reverse engineering.

The offset strategy, este o strategie folosita de SUA care cauta sa mentina avantajul fata de potentialii adversari. Offset are sensul de compensare asimetrica a unor dezavantaje militare. In loc sa te confrunti in domeniul in care acesta e puternic, folosesti avantajele care le ai in alte domenii.

First offset strategy, a aparut in anii ’50, cand URSS desfasurase in Europa de Est o forta militara terestra  ce nu putea fi contracarata de NATO numeric. Raspunsul a fost cresterea arsenalului nuclear si folosirea bombardierelor, submarinelor si rachetelor pentru lansare.

Second offset strategy a aparut in anii ’70 – ’80, cand raportul fortelor URSS/NATO era in Europa 3:1. Datorita dezvoltarii armelor conventionale ghidate, acestea au fost  folosite in conceptul de „joint operation”. Factorii esentiali pentru aceasta strategie au fost sistemul GPS, AWACS-urile, avioanele stealth,

Third offset strategy  a fost definita in 2014 si se bazeaza pe folosirea avantajului tehnologic fata de adversari mai ales prin  Programul de cercetare si dezvoltare pe termen lung LRRDP, care are ca domenii prioritare sistemele autonome (UAV si UUV), robotica, miniaturizare, inteligenta artificiala, interfata om-masina, big data si metode noi de fabricatie(printare 3d), precum si arme  cum ar fi rachete hipersonice, arme cu energie directa, tunuri electromagnetice, bombardiere cu raza lunga, mine navale, etc. Deasemenea strategia se refera la nivelul operational si organizatoric necesar folosirii noilor tehnologii.

Una din problemele ce trebuie rezolvate de noile arme este confruntarea cu sistemele A2/AD, domeniu in care China incearca sa faca mari progrese.

Sa vedem cateva exemple:

Soar Dragon

Aceasta drona are un design deosebit, cu o aripa tip „joined tandem wing „. Este vorba de o aripa cu sageata normala si una cu sageata inversa, solutia avangardista  asigurand o mai mare rigidate a aripii si un raport foarte bun portanta/rezistenta la inaintare.  Pe plan mondial, pana acum acest tip de structura se afla doar la nivel de studii si machete.

Primul zbor a fost facut  in 2011 si acum a intrat in productia de serie. Un minus il constituie motorul Guizhou WP-13 , de fapt motorul R 13  al MIG-ului 21.

Anvergura este de 24.83 m, iar lungimea de 14.33 m , inaltime 5.41 m, viteza de croaziera 750 km/h, plafon 18 000 m, autonomie 10 h , raport tractiune/masa 5.8

Se presupune ca este folosita pentru supraveghere si razboi electronic.

Divine Eagle

Aceasta drona, mai putin prezentata public, este tot un UAV din categoria  HALE (High Alttitude Long Endurance). Este de dimensiunile lui Global Hawk Northrop Grumann  circa 15 m lungime si o anvergura de 40 m.

Plafonul de zbor este de 25 000 m, cu o viteza de 0.8 Mach. Probabil motorul este un turbofan cu grad mare de dilutie.

Solutia constructiva este una neconventionala: un fuzelaj dublu unit in partea din fata si cea din spate, fiind o configuratie pseudo „twin boom” si o aripa canard, cu motorul montat intre cele doua ampenaje verticale.

Se pare ca este dotata cu cel putin 5 radare  X/UHF AESA, in variante AMTI (Airborne Moving target Indicator) pentru tinte aeriene, varianta SAR (Synthetic Aperture Radar) pentru imagini la sol si GMTI (Ground Moving Target Indicator) pentru urmarire nave,

Asa ar arata doua Divine Eagle supraveghind de la mare inaltime o zona marina

Pentru americani, cea mai mare ingrijorare este posibilitatea folosirii acestui tip de UAV pentru ghidarea rachetelor anti-nava si a celor aer-aer.

Prototipul a zburat in 2015.

Cele doua drone folosesc solutii aerodinamice si constructive deosebite si inovatoare. Programul de inzestrare chinez prevede ca pana in 2023 sa fie in dotare 42 000 UAV-uri militare de diverse tipuri. Aceasta implica si un mare efort de formare a personalului necesar pentru operare.

Ca o curiozitate, exista in dotare un numar mare de  aparate J-6 (Mig 19), care au fost transformate in UAV si  pot fi folosite impotriva Taiwanului sau navelor americane.

O demonstratie cu 1000 mici drone Ehang 2 zburand in formatie, nou record Guiness Book, arata si capacitatea de a realiza si coordona roiuri de astfel de aparate, evident si cu potential militar.

VLRAAM  

Very long range air to air missile

De curand au aparut stiri despre  aceasta racheta care a fost testata de chinezi. Se pare ca este o racheta de dimensiuni foarte mari, dotata cu radar AESA si un sistem IR/electrono-optic. avand o raza estimata intre 300 si 500 km. Are o traiectorie balistica dupa lansare pana la imaltimea de 30 km si o viteza de 6 Mach fiind conectata cu data link.

Americanii au renuntat la rachetele lor AIM 54 Phoenix  folosite pe F 14, care aveau raza de 180 km , datorita lipsei de precizie in identificarea tintelor.

Chinezii folosesc  senzorii de pe Divine Eagle pentru acest rol. acestia transmitand informatiile rachetei. Tinta pentru aceste rachete ar constitui-o avioanele cisterna si AWACS  folosite de americani, scurtand astfel raza de actiune pentru F 35 sau F 22.

Acestea sunt doar cateva din exemplele folosite in studiul britanicilor de la  IISS ca argumente privitoare la dezvoltarea tehnicii militare a Chinei, a carei industrii de aparare a depasit faza de copy-paste si se pare ca reuseste sa  realizeze propriile proiecte, unele fiind chiar foarte avansate.

PS Si ca sa ne mai destindem putin, sunt multi care doresc sa fie second dupa America first.

http://everysecondcounts.eu/europe.html

Grigore Leoveanu

128 de comentarii:

  1. Multa ambitie , foarte multi bani , ceva copy paste , China a devenit al 2 lea jucator militar mondial . Si cand te gandesti ca acum 15 20 de ani te gandeai doar la numarul de soldati nu la drone , avioane de generatia a 5 a sau portavioanele chinezesti . Americanii vor trebui sa-si schimbe prioritatiile , rusii vin pe 3 chinezii pe 2 si o gramada de probleme in zona Pacificului .
    La noi in schimb paraca este Tinutul uitat de timp .

    • din cate stiu americanii au facut deja rocada rusia-china in analizele lor.

    • Ehe….daca le tinea fara cu Filipinele in istorie, acum erau fripti chinezii…se bateau cu yankeii pentru resursele din apele alea. parca altfel se vedea adversarul de la Beijing! 🙂

  2. Disparitia Vestului cum il stim astazi va incepe cand sau daca Rusia si China reusesc sa ajunga la o intelegere. Un soi de Ribbentrop-Molotov asiatic.

  3. Intrebate e: care ar fi mai bun aliat in caz de razboi a Americii ? China sau Rusia ? Cine depinde mai mult USA ?

    • Japonia. Nu uita ca China este un stat comunist iar Rusia viseaza inca la gloria imperiala din trecut. SUA sunt un rival atat pentru China cat si pentru Rusia.

    • Depinde de interesul Chinei: expansiune continentala spre Siberia sau protejarea rutelor de navigatie pentru aprovizionare cu combustibili si alte furnituri.
      Expansiunea Chinei spre Siberia ar scoate Rusia din carti si i-ar absorbi tot interesul, iar toata politica sa externa s-ar axa numai pe acea zona. Brusc, noi am putea rasufla usurati. Rusia nu ar mai avea resurse si posibilitatea de a juca pe mai multe fronturi, fapt ce ar usura enorm situatia est-europenilor in zona noastra si a americanilor la nivel global. Un potential conflict de acest gen, urmat de intrarea efectiva a Chinei in Siberia ar asigura insa Chinei resurse enorme, ceea ce, pe termen mediu si lung, i-ar da posibilitatea sa concureze puternic SUA pe plan economic si militar.
      Teoretic, China si SUA depind enorm una de cealalta dpdv economic: cade una, cade automat cealalta. Un eventual conflict intre acestea trebuie sa tina cont de consecintele economice.
      Ce cred eu: actuala situatie din Siberia convine americanilor. Rusii nu sunt capabili sa dezvolte zona, sa fructifice bogatiile de acolo si de aceea decalajul fata de americani se va accentua. China neavand acces la bogatiile Siberiei, este in continuare nevoita sa apeleze la resurse de peste mari, mari aflate sub controlul americanilor.

      • Rusia si China au arme nucleare. Despre ce expansiune vorbesti ?

      • Chinezii nu vizeaza marea Chinei de sud pentru a-si proteja in mod deosebit aprovizionarea cu resurse si liniile comerciale ci pentru a taia, la nevoie, liniile comerciale si de aprovizionare cu combustibili pentru Japonia, Korea si Taiwan.
        China lucreaza intens pentru a-si aduce hidrocarburi din Rusia si din tarile central asiatice si pentru a dezvolta cai de comunicatii terestre spre Europa pentru a-si exporta produsele pe acolo.

        • Nu stiu cat de viabil va fi „noul drum al matasii”. Transportul pe uscat nu este deloc ieftin, chiar daca este efectuat pe calea ferata, in comparatie cu transportul maritim. Pe de alta parte, ce infrastructura ar trebui pusa la punct pentru a putea transporta cantitatile enorme de bunuri pe care chinezii le produc pentru piata europeana? Dpdv procentual, ce cantitate din schimburile comerciale Europa-China ar putea prelua acest „nou drum al matasii”? Care este rostul sau?
          Eu nu consider viabil dpdv economic acest proiect. Rostul sau este altul: de a mari influenta Chinei in Siberia si in Asia Centrala in ansamblul sau si de a scoate din carti Rusia in acea zona.

  4. De trei ori mai mult China decit Rusia, in veci n-as fi crezut, Rusia crede si-acum ca se va pune ea pe bune cu ciampainejii, viseaza cu ochii deschisi, China nu merge decit pe mana ei, dar nu e decit uzina Occidentului. De cinspe ani n-a mai votat alaturi de Rusia la Consiliul de Securitate ONU, la toate rezolutiile delicate s-a bagat in ofsaid, s-a abtinut, fidela principiului ei legendar „mukles lasa-i sa se certe-ntre ei”.

    • eu ii vad ca voteaza mereu alaturi de rusi. Acum cateva zile au blocat o rezolutie ONU bazata pe investigatii ONU care au stabilit clar ca regimul sirian a folosit arme chimice. Blocat de China si Rusia prin veto

      • bine, asta-i un caz ultra-recent, dupa ce Trump s-a luat de chinezi, din cite stiu rezolutia era axata pe noi sanctiuni contra Siriei care intr-un atac ar fi utilizat clor gazos care se transforma- acid cind il inhalezi, ce sa-i mai sanctionezi pe sirieni, era o chestie umanitara, si Bolivia a votat contra, alte tari s-au abtinut.

  5. Mda , unele site-uri spun ca china a cheltuita in 2016 ~250 de mld de dolari iar SUA 660 mld de $ .
    Ma uit cu mirare la Germania si Japonia ambele tari au o economie solida putand investi in armata peste 60 mld de $ fara sa sse simta la buget 🙂 cat a investit Rusia si Arabia Saudita si . cum a spus John Doe acum 15-20 te gandeai la armata chineza doar la nr mare de soldati , acum … din ce cauza au inveput ei sa investeasca in armata ca nebuni ? ca pana acum 20 de ani nu au simtit nevoia de a investi mld de dolari on armata .

  6. Accesul Chinei la resurse, petrol mai ales este foarte usor de taiat daca va uitati pe harta. E un drum lung si intortochiat, care trece multe stramtori (petrolul din golful Persic mai ales), si pe langa inamici vechi (India).
    In caz de razboi cu vreunul din aliatii americanilor, toate aceste linii de aprovizionare pot fi taiate din prima zi. Si ce te faci cu exporturile spre vest si tot know-how-ul care vine de acolo? faliment rapid
    varianta cu Siberia e posibila doar daca Rusia se prabuseste intern. Sper ca nu ati uita ca doctrina militara ruseasca prevede un raspuns atomic la altfel de amenintari

    • „Accesul Chinei la resurse, petrol mai ales este foarte usor de taiat daca va uitati pe harta.”

      Tocmai de aceea China comunista are nevoie de portavioane.

      • Are nevoie, dar daca te uiti pe harta, este un mediu extrem de ostil pt portavioane, cu atatea „portavioane” naturale in jur, si cu atatea tari cu care China are ceva de impartit in zona (Vietnam, Filipine, Taiwan, India, S. Koreea, Japonia). Oare pt cine o fi cumparat acele Bastion Vietnamul? India cu siguranta ca ar dori o revansa pt Aksai Chin.

    • Nu va amagiti ca Rusia si China nu se inteleg … ambele stiu ca de unele singure nu pot schimba ordinea mondiala … sau mai bine spus impartirea bunastarii … insa aliate …uhhh, parca te trece un fior rece … China are nevoie de un orizont de timp … 10 ani maxim … i-l acorda Rusia prin actiunile sale … si dupa sa vezi surpriza … poporul rus si tovarasii chinezi vor schimba geopolitica lumii … Rusia are resurse aproape nelimitate pentru urmatorii 300 de ani iar China are bani si nevoi (vreun miliard jumate) sa i le exploateze … nu vi se pare o simbioza perfecta?!?

      • Este o simbioza perfecta, Rusia si China pot forma cel mai puternic bloc militar-economic din istorie. Daca exista vointa si colaborare, aceste doua tari pot domina lumea fara probleme.

        • Multumesc … si sa nu-ti inchipui ca suntem mai destepti ca ei … ca noi vedem ce ei nu vad … si uite asa chinezii ia pus pe nord-coreeni sa mai lanseze vreo trei rachete …

          • Coreea de Nord nu actioneaza doar la ordinele Chinei comuniste. Acolo sunt alte interese, alti decidenti. Clica de la Fenian are ultimul cuvant, nu Beijingul.

            • Inseamna ca sunt buni in ceea ce fac … un sistem dus la extrem dar care reuseste sa-si tina in sah propriul popor, vreo doi vecini si un aliat de-al lor …

            • Hai sa va spun eu cum vad situatia: ce tara ar rezista cat de cat unei situatii ipotetice: nu mai exista schimburi comerciale, nici tranzactii financiare … ghiciti … singura care ar supravietui ar fi SUA… de ce: independenta energetica, hrana indeajuns, economie bazata pe consum intern etc. Cu toate ca la prima vedere pare ca SUA este dependenta de ceea ce se intampla la nivel mondial, nu este nici pe departe asa. Ea se implica doar pentru a controla sistemul si pentru a-si lua partea leului sau mai bine spus a dolarului. De aceea, tu ca tara terta, tot ceea ce vrei sa faci treci prin „check”-ul american. Daca ei au mai mult de castigat ca tine …. drum bun .. daca nu … trage un pic pe dreapta. De acest lucru s-au prins multi, dar unii, vezi UE prefera sistemul unchiului Sam ca nu au o alternativa mai viabila … deocamdata. Remarca: nu ca ar fi rau. Dar altii … unii dintre ei chiar multi … au inceput sa inteleaga o chestie: cineva imparte cu ei ceea ce ar trebui sa fie doar al lor: bunastarea. Si uite asa incep sa sa razvrateasca contra lui Sam: intai punem niste osanza pe noi (devenim puternici economic) si dupa/concomitent invatam si niste tehnici de auto(aparare)atac – devenim puternici militar. Si apoi incepem atacurile sistemului americanesc. Culmea, avem si aliati si posibil sa avem si mai multi … posibil chiar si UE daca mai prinde momentul intreaga sau in diverse stadii de viteza. Cine sunt cei ce pot schimba sistemul?!?! Ati ghicit … China si Rusia …. De ce?!?! Findca impreuna ar putea avea atributele SUA si chiar mai mult!!!

              • Da! China comunista si Rusia, lucrand impreuna, pot depasi SUA; pe termen lung, evident. Pentru inceput, va trebui actionat ca dolarul sa nu mai fie moneda de referinta pe plan mondial, adica tiparnita americana sa-si piarda dominatia.

              • Și deci, cum e bine? Alături de capitaliștii de americani sau împreună cu frații ruși și chinezi?

                • Am fost impreuna cu rusii vreo 45 de ani, rezultatul il cunosti. Este mult mai bine cu SUA, pacat insa ca nu mai avem independenta economica.

                  • Nu cred ca poți fi independent economic în ziua de astăzi. Nici pe vremea lui Ceausescu nu eram independenți. Depindeam pe Piața CAER, iar în anii 70 am depins de FMI.

                  • @ VS

                    Da, dar dupa 1990 milioane de romani au luat drumul strainatatii iar mii de fabrici au fost falimentate si distruse, ceea ce a facut din Romania doar o piata de desfacere pentru marfurile altora.

                • Americanii mai scapa ceva firimituri … ceilalti nu … de accea nu trebuiec lasati sa coalizeze … Rusia si-a dat seama ca nu poate fi vioara … prefera sa fie arcusul … dar melodia va suna bine pentru tandem … de asta face ce face acum … creeaza timp si reloca forte … atentie mare la China … procentual 2% din populatie au un IQ la nivel de geniu … ei fiind multi nu stii ce le trece prin cap la cei 2% sa faca cu restul de 98%…

              • „Cine sunt cei ce pot schimba sistemul?!?! Ati ghicit … China si Rusia …. De ce?!?! Findca impreuna ar putea avea atributele SUA si chiar mai mult!!!”

                Astăzi, în mod oficial, China nu are pretenții teritoriale față de Rusia, dar există pretenții istorice nerostite. În perioadele de dușmănie dintre URSS și China, Beijingul cerea returnarea unei zone întinse însumând două milioane de kilometri pătrați. Astăzi, în provincia Heilongjiang există muzee care sunt create pentru a atrage atenția publicului asupra „tratatelor abuzive” și a imperialismului puterilor europene. În toate școlile și universitățile din țară atârnă pe pereți hărți ale Chinei secolului al XVII-lea, care include toata Mongolia, partea de sud a Orientului Îndepărtat rusesc și Siberia, plus o treime din teritoriul Kazahstanului și o parte din Kârgâzstan.

                • Si noi visam la Romania Mare … nu ca ar fi ceva rau … dar realitatile nu mai corespund istoriei … asa ca fiecare incearca sa se adaptaze in granitele actuale … asa ca oaresce beneficii pot face uitate vechile animozitati.

      • „China are bani si nevoi sa i le exploateze … nu vi se pare o simbioza perfecta” haha ma apuca rasul!…
        …pai la fel are si poate si Japonia! Ce zici daca Putin zice „sold to the highest bidder”?

  7. Offff topic. L-Am auzit zilele trecute pe Erogan de Teleorman ca ar trebui sa ne schimbat strategia de apărare a țării. La ce se referă? Aveți idee? Îmi da mari emoții, nu ca am avea noi mare strategie, dar măcar la nivel declarativ am fost „go west „

    • 1. Intarirea colaborarii militare cu Brazilia. Creearea unor divizii puternice anti-DNA; Baterii de rachete anti-bugetul de stat; Vizita in genunchi la Kremlin (Deja Melescanu testeaza terenul); Declararea Teleormanului, judet liber de cercetari penale. Strategia de aliante la nivel international va fi orientativa si va tine cu puterea care e in voga la acel moment. Adica un fel de girueta internationala.

    • Pai strategia ti-o faci cu aliatii … daca vrei s-o schimbi inseamna ca treci in tabara cealalta … sa-i verifice cine portofelul lui Dragnea … o sa gaseasca poza lui Putin…

  8. Ce sa mai vorbim, chinezii chiar cresc si se dezvolta pe toate palierele. Priviti cum arata China acum 30 de ani si cum arata ea acum. Atunci noi ne duceam la ei sa le construim centrale electrice pe carbune si hidrocentrale, ii invatam cum se fac lucrurile alea, acum rolul s-a inversat.

    La noi statul nu mai este capabil sa construiasca locuinte pentru populatie si infrastructura aferenta, la ei construiesc orase de la zero, iar autostrazile si caile ferate noi apar ca ciupercile dupa ploaie. Acolo cineva vrea, aici cineva nu vrea….asta-i diferenta!

    Bravo lor…..poate intr-o buza zi o sa spune cu totii China first! Cine stie…

    • Intr-O tara unde aproximativ 400 milioane sunt sub limita sărăciei, nu sunt toate lucrurile roz. E mai ușor sa ajungi sus decât sa te menții acolo

      • Nu contest ceeea ce spui tu, insa eu am vrut doar sa arat vointa pe care o au ei si lipsa crunta de vointa a noastra, atat!

        • Da, din multe puncte de vedere sunt de admirat. Dar totuși sunt circumspect la aceste democrații comuniste Rusia și China. Au o propaganda foarte bine pusă la punct, dacă te uiți pe net vezi ca la toate capitolele rușii au cele mai tari arme devansând cu mult pe americani și vestici, iar China lansează portavioane, rachete care distrug sateliți etc.
          Nu neg faptul ca în ultimii 15-20 de ani chinezii au făcut pasi importanți, dar numai dacă te uiți cât se chinuie sa operationalizeze J-20 sau rușii T50 Îți dai seama ca unora le lipsește „talentul” oricât ar copia, iar celorlalți le ipsesc banii și cum scriau cei de la janes.com chiar și proiectantii card au îmbătrânit și au mai plecat pe lumea cealaltă.

  9. Deci un rezumat pe scurt … chi a bate sau va bate SUA in curand !

  10. Ingradirea Chinei nu e atat de simpla pe cat crede lumea.
    Tarile din jur nu sunt unitare. Japonia si Coreea sunt f anti-China….dar nu se inteleg intre ele. Deloc. Au o istorie care face ca istoria noastra cu ungurii sa para de-a dreptul prietenoasa.
    Filipinele isi disputa teritorii in Marea Chinei de Sud cu China….si cu toti ceilalti. India incearca cu disperare sa se lanseze, dar are un Pakistan vesnic ostil, iar majoritatea vecinilor ei sunt reticenti la hegemonia indiana (Bangladesh e un exemplu graitor).
    Formarea unui bloc din toate aceste interese convergente e mult mai dificila decat formarea NATO.
    Rusia vrea sa mentina un conflict fumegand. Cand castiga cineva, ea pierde. Desi colaboreaza cu China, nu poate accepta statutul de partener. Rusia nu are prieteni, doar interese.
    Si, spre deosebire de URSS, China e mult mai dificil de izolat. Economic, sunt fabrica lumii. Nici americanii nu pot, in ciuda discursului curajos a lui Trump.
    China e dura, dar casanta, mentinuta impreauna cu forta. O cadere economica poate provoca un razboi civil care sa arunce lumea in haos, si sa faca toate celelalte conflicte civile ale istoriei sa para pishwasser.

    • Partidul comunist chinez nu va permite un razboi civil chiar daca ar avea loc o cadere economica. Aparatul represiv este bine pus la punct. Pentru a-si mentine puterea, comunistii vor face orice, chiar si masacrarea propriului popor. Iar daca Rusia stia ce este bine pentru ea, va deveni partenera Chinei, doar asa hegemonia SUA va fi contestata.

      • Partidul nu va permite, cum nu permitea nici in URSS.
        Vax.
        China a avut o mie de ere si dinastii, care toate se sfarseau la fel. Razboaie civile care fac Evul Mediu european sa para meci de baschet.
        Pt. detalii: https://www.youtube.com/watch?v=q0zR47QC1Ys
        Poporul nu se rascoala ca inca o duce bine. Cand nu o mai duce bine, nimic nu il poate opri. Si foarte usor pot renaste curentele nationaliste. Tibetani, uygurii, diferentele intre populatia Han si Manchu, etc
        Si vb vine…cand a stiu Rusia ce e bine pt ea 🙂 ? Rusii niciodata nu vor accepta responsabilitate pt actiunile lor. De aceea nu accepta postura de subaltern. Nu e o chestie de mandrie, e o chestie de mentalitate si dialectica.

        • Tibetanii au fost masacrati cu sutele de mii, manciurienii nu reprezinta nici 1% din populatie, iar majoritatea Han va fi masacrata cu milioanele daca se rascoala. Vezi perioada Mao, vezi piata Tienanmen, comunistii nu au scrupule cand vine vorba de mentinerea controlului.

          • „Tibetanii au fost masacrati cu sutele de mii”
            Si inca sunt acolo. Inca cer independenta. Daca statul slabeste….
            „manciurienii nu reprezinta nici 1% din populatie”
            Sunt 10 milioane 🙂 .
            „Vezi perioada Mao, vezi piata Tienanmen, comunistii nu au scrupule cand vine vorba de mentinerea controlului.”
            Nici imparatii nu aveau. So what? E doar o chestie de cat de rau e.
            ” iar majoritatea Han va fi masacrata cu milioanele daca se rascoala”
            Iti inchipui ca se aliniaza si mor? Cand ai MILIOANE care se rascoala, nu se mai cheama revolta. Se cheama razboi civil.
            Te-ai uitat macar pe film? Ti-i se pare ca istoria Chinei e de natura sa ne inspire incredere? Toate aceste grupuri apar ca ciupercile cand slabeste statul. Nu una, TOATE. Iau exemplu una de la alta. Cer unii ceva, cer si ceilalti.

          • Nu zic ca se va intampla. Zic ca se POATE intampla. Si sa nu fim surprinsi daca se intampla. V-a spus Checkmate pe RoMilitary, deci nu aveti dreptul sa ziceti „Nu stiam ca….Am fost luat prin surprindere de” 🙂 . Va iau dreptul de fi luati prin surprindere.

        • Acum nu mai este dupa vrute … e dupa putute … scuzati-mi limbajul de politician PSD-ist …degeaba vrei daca nu poti … astazi cel care castiga este cel care isi cunoaste propriile limite … si asa stie daca se baga sau sta pe tusa asteptand momentul prielnic. Rusii realizeaza ca nu pot emite pretentii mai mari decat China … oricum nu e rau sa fii pe locul trei … esti pe podium … deci contezi!!!

  11. Eu nu cred ca se va purta in orizontul de timp apropiat vreun razboi in sens militar USA-Rusia-China (solitari sau in alianta). Insa razboiul economic a inceput, si aici se concentreaza grosul resurselor. Regional isi vor da pumni unii la altii prin intermediul „satelitilor” … victime colaterale … oricum pentru noi tabara e clara
    … si de aceea trebuie sa ne imbunatatim performanta si stabilitatea economica … tare mi-e teama ca o sa ne faultam singuri cu faptele eroice ale guvernului Dragnea.

  12. Mie imi sare in ochi Irakul cu 18 miliarde $$$. daca punem la socoteala si ajutoarele primite de la SUA si alte tari NATO nici nu vreau sa imi imaginez cat armament au primit.

    • Nu stiu daca/cand o sa faca asa ceva dar, indirect, i-a transmis un mesaj lui Erdogan in momentul in care a trimis trupe in Manbij.
      https://www.nytimes.com/2017/03/04/us/politics/us-troops-syria.html
      Cred ca e de la sine inteles ca in conditiile astea daca Erdogan o sa atace Manbij-ul o sa iasa naspa pt. sultan.

      • De parca l-au oprit pe sultan trupele alea. A atacat iar kurzii au trebuit sa predea SAA localitățile dintre manjib si turci ca sa facă o zona tampon ca altfel erau casapiti

        • Acum nu cred ca se asteapta cineva ca in situatia actuala sa ia bataie Turcia + marionetele FSA de la kurzi care sunt in pielea goala praactic dca vorbim de dotarea tehnica. Ideea e ca le-a fost transmis turcilor ca au interzis la Manbij. Or sa se mai dea ei mari si tari prin cateva sate pe acolo (in special prin intermediul marionetelor din FSA), dar cam atat.O sa fie o mare batere in piept pt. votantul AKP, sa arate ce mari si tari sunt turcii si cam atat. Daca or sa o faca pe grozavii si ataca Manbijul nu ii vad bine. Mai ales ca pe acolo au pus piciorul si USA si Rusia. Eu unul nu cred ca taica Putin a uitat avionul ala doborat de turci. S-a facut ca uita fiindca ii este benefic in conflictul sirian.

          Oricine se uita pe harta conflictului cu ISIS observa ca acestia cam iau batale prin toate partile in ultimul timp (vorbim de zonele populate nu de zonele de desert pe care cica le controleaza, ca alea dispar din peisaj din oficiu dupa ce nu mai au zone locuite sub control). Daca Erdogan ataca Manbij-ul, risca sa fie urmatorul pe lista de prioritati dupa ce se curata mizeria numita ISIS.

        • Cine ce a predat? Momentan tot kurzii sunt acolo, iar SAA-ul nici nu a urcat in nord ca momentan asalteaza catre Eufrat.
          Erau pe dracu casapiti kurzii ca in cateva ore i-au impins inapoi pe pigdogani & pseudo-rebelii turcmeni si chiar au cucerit un sat doua. Kurzii tot sunt atacati si momentan rezista chiar bine.

        • https://www.yahoo.com/news/u-military-deploys-forces-manbij-visible-sign-deterrence-185603794.html

          Deci e oficial, cu subiect si predicat: Pentagonul zice Turciei nem Manbij.
          Daca pana acum erau doar poze cu niste americani de prin Syria si fiecare specula ce inseamna asta, acum e ceva asumat de USA.

  13. Daca China va deveni o superputere si se va implica peste tot in lume, chiar si in lumea araba si islamica, atunci s-ar putea ca atacuri teroriste islamice sa aiba loc si in China, poate chiar la o scara mai mare decat in vest. Beijingul trebuie sa fie atent.

    • Stii care e ironia sortii d-le Musoiu … joci global … ai problemele globale … e un risc pe care China incepe sa si-l asume … noi romanii, mai hatari de felul nostru avem vorba cu fata mare … si zgarie nori si autobuze sunt in China fara numar … nu mai zic de avioane … sa vedem deci „O tara, doua sisteme…” pana unde e dispusa sa joace …

    • Au mai fost si pe la chinezi atentate, in provincia de Nord-Vest. Acolo traiesc aprox 7 milioane de uiguri, o populatie musulmana.

  14. china nu este monolitul etnic,social si economic prezentat in mod oficial.
    oricat de partid comunist chinez esti si tot nu poti controla atata amar de polulatie.
    partidul comunist chinez a facut suficient de multe compromisuri si concesii pentru a fi recunoscut in unele provincii…ca nu sunt recunoscute oficial e alta problema.odata cu inaintarea in adancime a teritoriului mana de fier a partidului isi pierde din forta.

  15. Ma intriga o chestie pe eu nu o vad pusa pe tapet nici macar aici…

    Cand vorbim de China ca potential inamic militar al SUA/vestului nu ar fi cazul sa lum in calcul si faptul ca aproape tot ce misca in materie de integrate/componente/PC/electronice e adevarat ca nivel consumer dar totusi sunt in mana Chinei… de la iPhoane la placi de baza, electrocasnice… iar ce nu este la ei in tara este in zona Asia-Sud-Est deci o zona pe care o pot bloca sau coplesi militar relativ usor…

    Nu e de luat in calcul si socul enomic al vestului care si-a transferat efectiv fabricile de electronice/electrocasnice in China???

    Evident aceasta China cum e structurata acum depinde financiar de exporturile in vest si ei ei cam ar putea sa stinga lumina pe piata mondiala de PC/telefoane/tablete/electrocasnice daca se supara…

  16. Dar tehnologiile, schemele de fabricatie, masinile-unelte, inginerii, tehnicienii se gasesc si in Europa, si in America. China nu are monopolul la acest capitol.

    • pentru incepatoru’

    • HA! ce sa spun romania si multe alte state europene sunt pline de ingineri ! China are bani , si inginerul somer vrea bani , china plateste bine ! Chiar foarte bine ! Inginerul cu exlerienta vrea si el un sariu mare !si uite asa china are tot ce-i trebuie .

    • Marile compani occidentale isi muta fabricile in asia , acolo mana de lucru e mai ieftina , iar europa ramane cu someri .

  17. Imi puteti spune si mie cat de puternic a fost URSS-ul , adica raport de forta URSS-NATO de 3:1 mi se pare incredibil !

    • Pana in ’89, NATO a fost inferior Tratatului de la Varsovia dpdv cantitativ, in Europa. Aceasta superioritate cantitativa s-a facut cu niste sacrificii economice enorme, care au ingropat regimurile comuniste si ne-au facut noua viata amara.

    • 3:1 in Europa, deci neluand in calcul SUA, exceptand trupele si tehnica lor dislocata pe continentul nostru. Oricum, interesanta situatia, pe mine m-a facut curios sa aflu mai multe, o sa caut sa ma documentez. Si mie mi se pare incredibil raportul asta, poate e vorba de URSS plus restul tarilor din Pactul de la Varsovia.

  18. „42 000 UAV-uri militare”
    „demonstratie cu 1000 mici drone”

    Cand va spuneam acum ceva timp de roiuri de drone de ordinul zecilor de mii de bucati nu ma credeati ca este posibil. Uite ca astia au de gand sa faca chestia asta practic. Ce noroc pe noi ca avem fregate sa ne apere 🙂

  19. Noi ne rugam sa fie grindina.

  20. Cei mari nu se vor incaiera niciodata. Daca o vor face atunci va fi all nuclear. Nu exista loc de razboi conventional, nici Stalingrad sau Kursk reloaded.

    Chinezii gandesc si-si planifica miscarile in zeci, sute de ani…iar rusii, la primul semn ca Mother Russia ar fi in pericol s-ar duce sa moara pentru ea, cu dusmanul de gat, chiar daca inseamna all nuke.

    totul este pentru impartire, definire sfere de influenta si acaparare resurse pentru economia lor (chinezi, americani) iar la rusi e fuga de munca si nevoia de sclavi care sa le faca lor toate treburile.

    pe masura ce resursele o sa se imputineze iar pretul lor o sa creasca, atunci o sa apara formule de calcul exact, cand e mai ieftin sa invadezi o tara ce detine acele resurse decat sa le cumperi de pe bursa…(daca deja acest lucru nu s-a intamplat).

  21. Nu cred ca urmatorul mare razboi va fi nuclear. Daca lanseaza unul lanseaza toti si atunci nu exista invingator.

  22. Trebuie sa recunosc ca ultima fraza scrisa devtine m-a pus si pe mine pe ganduri Reis . Fan Blindspot ?

  23. Eu as vrea ca UE sa devina federatie. Pentru Romani si bulgari a fost foarte bine ca am reusit cu chiu cu vai sa intram in UE. Avem dreptul la munca si la libera circulatie in 27 de tari cea ce nu-i lucru putin. Dpmdv as vrea ca UE sa continue cel putin in forma actuala si cu libertatile de acum multi multi ani. Revenind la articol m-am gandit si eu ca rusia si china ar putea sa-si dea mana si sa formeze o alianta militara si economica foarte puternica,dar pe unde am mai zis asta mi s-a raspuns ca nu e posibil,dar ramane de vazut. Sarind de la una la alta cu scuzele de rigoare,azi am vazut la tv ca se vrea cu orice pret gratierea coruptilor si celor acuzati de abuz in serviciu si mai era una dar nu stiu ce,oricum m-a dus cu gandul la varanul voiculescu care detine antenele si m-am gandit ca nu ar fi exclus ca dragnea sa aiba vreo intelegere cu el sa,l scoata de la parnaie ca prea se plimba toata ziua buna ziua pe la domnul emanuel gadea….zic si eu…

  24. Rusia este in cadere ca putere mondiala fata de China insa sunt destule state mai slabe pe langa ea carora le va face probleme doar pentru a(si) dovedi ca inca e puternica.

    In viitor China va domina probabil Asia continentala – iar rusii risca sa fie benzinaria chinezilor.

    Inca Rusia are resurse imense, e o problema mai mult de organizare si poate fi chiar foarte prospera si ca zona de materii prime pentru chinezi – Australia traieste foarte bine din asta.

    Scenariul mai prost ar fi o implozie a economiei Chinei care ar conduce-o spre idei mai putin pasnice fata de vecini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *