Americanii (petrolisti) exulta! Embargoul a fost anulat!

oil-loss-price-graphic-black-isolated-white-47935090

Este vorba de interdictia de export a petrolului brut din Statele Unite, interdictie veche de 40 de ani. Ei bine, datorita in principal descoperirii unor rezerve uriase – tehnologia extractiei prin fracturare hidraulica – Congresul s-a pus de acord si astfel companiile americane au liber la exportul de titei de anul viitor, asta dupa ce deja motorina din SUA invadase piata UE, mai ales datorita faptului ca in UE nu exista suficiente capacitatii de rafinare pentru combustibil diesel…

Republicanii au pledat de mult timp pentru eliminarea embargoului, în timp ce Partidul Democrat a insistat asupra menţinerii acestuia. Acum, potrivit lui Paul Ryan, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților, conducerile celor două partide au reușit să ajungă la o soluție de compromis.

Avem cele mai bune tehnologii, cel mai bun ţiţei (a se citi “cel mai ieftin”!) și în cele din urmă vom elimina petrolul din Rusia, Arabia și Iran” – a declarat republicanul Joe Barton. – Datorită acestei legi, Statele Unite vor sta la conducerea politicii energetice in lume. Aceasta este o victorie importantă”.

Luni, prețul petrolului Brent a scazut pentru prima dată din 2008  sub $ 37 pe baril. Si pretul petrolului Ural din Rusia a scazut, pentru prima data din decembrie 2008, la 34 $ pe baril.

Dolarul la Bursa de la Moscova a depasit 70 ruble, Euro a ajuns la 77 ruble.

 

Rusia este una dintre tarile exportatoare de petrol care sufera cel mai mult din cauza scaderii preturilor la hidrocarburi.

Asadar Rusia este probabil cea mai lovita, dintre marii producatori de titei, americanii ce-i mai castigati si odata cu ei si restul lumii consumatoare de energie/carburant/electricitate, pentru ca un pret mare bucura cateva tari cu regimuri dictatoriale si-i ingroapa pe restul, desi sunt si tari, precum Canada, Marea Britanie, Norvegia, etc, care si ele sufera, dar cum sunt state puternic industrializate si economia lor nu sta in petrol si gaze vor supravietui.

Fata de cresterea ofertei – adica se extrage si mai mult petrol desi pretul este in cadere libera – explicatiile sunt doua:

  • Fiecare exportator face pe dracu-n patru sa-si creasca cota de piata (se aude chiar ca Iranul ar vinde deja titei cu un pret de 22$ barilul, catre India, numai sa vanda ceva)
  • Al doilea motiv ar fi foamea! Da, foamea aia care-ti da crampe la burtica. Practic datorita pretului foarte mic per baril se incearca compensarea printr-o cantiatte cat mai mare vanduta. Adica pret vs volum!

Bineinteles ca ambele metode de “supravietuire” sunt de fapt sinucidere curata pe termen mediu si lung, pentru ca intr-un final pretul se va prabusi atat de jos inca extragerea de titei va intra pe pierdere pentru cam toti actori importanti! In acelasi timp investitiile in infrastructura petroliera s-au amanat si ele sine die…

 

Si aici, mai baieti, se intrevede de fapt planul “malefic” al americanilor si sauditilor.

Istoria ne spune cum ca in anii “80, pe la jumatatea lor, sauditii se injurau urat de tot cu ceilalti membrii din OPEC (lucrurile deocamdata erau linistite pe piata titeiului), pe motiv de cote. Adica cam toata lumea extragea si vindea mai mult decat cotele alocate de comun acord in cadrul OPEC. Practic ciuhabii se furau unii pe altii…

Intr-un final, si ca scurtam povestea, sauditii si-au bagat picioarele si – cu aprobare de la Washington – s-au hotarat sa-i invete minte pe hoti, deschizand la maximum capacitatea lor de extractie, intr-o actiune denumita neoficial “curatarea conductelor”. Toata tarasenia trebuie sa se soldeze cu o prabusire a pretului, invatarea minte a netrebnicilor si dupa cateva luni productia ar fi fost micsorata treptat iar pretul sa revina unde era inainte, doar ca…

La fel ca si astazi, celelalte tari exportatoare de titei au luat-o razna (nu s-au predat din prima) si in loc sa-si invete lectia, sa scada productia si sa revina spasite la cotele negociate, si-au crescut si mai mult productia, iar pretul s-a dus si mai jos, urmat de o noua crestere a productiei si de o si mai abrupta scadere de pret, pana cand multe tari exportatoare au intrat efectiv in incapacitate de plata.

Castigatori au fost sauditii, care si-au crescut cota de piata si americanii, care odata cu falimentarea tarilor exportatoare au putut intra si ei – cu companiilor lor petroliere – in acele tari. Practic companiile nationale, care pana atunci exploatasera petrol, erau falite si aveau nevoie de capital si tehnologie, iar yankeii au fost mai mult decat fericiti sa le ofere, in schimbul intrarii lor pe piata.

Acest cerc vicios a avut insa consecinte dramatice pe termen lung, pentru ca pretul nu a mai crescut la nivelul de dinainte al crizei, pierderile au fost atat de mari incat au fost practic imposibil de recuperat (pentru membrii OPEC) si astfel o mica ciondaneala s-a transformat intr-o veritabila “furtuna perfecta” ale carei rezultate le vedem si astazi.

Revenind in zilele noastre situatie este si nu este (in acelasi timp) similara. Este pentru ca toti membrii OPEC – si in general toti producatorii de titei – extrag mai mult incercand sa acopere scaderea pretului, doar ca cum in spatele acestei scaderi sta un monstru incomensurabil de mare: titeiul american, care va curge in valuri imense pe piata din 2016, astfel ca o revenire a pretului este doar speculativa si tine aproape de SF.

 

Rusia. Ei bine in anii “80 URSS-ul a incasat-o cel mai rau din cauza razboiului inten din OPEC, sovieticii investisera multe zeci de miliarde in economia (infrastructura) titeiului si s-au trezit faliti peste noapte, neputand sa extraga si sa vanda la un pret foarte mic. URSSul a cazut, spun unii analisti economici, si datorita acestei pierderi enorme, pierdere pe care Rusia a reusit s-o acopere partial doar in ultimii ani si nici acum nu  a trecut de tot de socul din anii “80, industria petroliera rusa fiind ramasa bine in urma celei occidentale tocmai datorita pierderilor de atunci.

 

Sauditii si americanii

Ei bine astia doi sunt castigatorii si ai crizei din “80 si a actualei crize a pretului per baril. Sauditii pot sustine un pret scazut din doua motive: primul – au cel mai mic pret de extractie per baril in lume, undeva la 3-4$ (altii ajung si la 30$ per baril si chiar mai mult), al doilea atu este dat de faptul ca sauditii au SUA in spate si pot imprumuta efectiv sute de miliarde de dolari daca au nevoie, o linie de credit pe care nici o alta tara din lume nu o are deschisa pe piata bancara din State.

Americanii castiga si ei, pe de o parte au petrol sa-si puna in cap, pot exporta, mai au si tehnologia cea mai avansata, asadar nu au concurenta si pot lasa pretul jos pentru o perioada (cat sa-si sleiasca concurenta) si mai apoi – mana-n mana cu amicii sauditi isi vor scoate ei parleala.

In linii mari nimeni nu poate face fata acestui duo teribil de pe piata petrolului: Arabia Saudita – Statele Unite, unii au cel mai bun si ieftin petrol iar ceilalti au bani, tehnologie si foarte mult petrol.

Rusia, ca si data trecuta, este prinsa la mijloc iar daca pretul  nu va urca (cel mai probabil va continua sa scada) va avea mari probleme financiare, poate chiar si politice (de vazut prabusirea URSS).

In 2014 peste 40% din hrana consumata in Rusia se importa, in acelasi an bugetul Rusiei s-a bazat in proportie de 50% pe incasarile din gaze si petrol. In 2013 2/3 din exporturile Rusiei au fost reprezentate de petrol si gaze. In aceste conditii populatia rusa a suferit o saracire accentuate (vezi AICI), nemai-intalnita de la mijlocul anilor “90, in timp ce inflatia a explodat si cresterea economica oficiala s-a transformat in scadere economica.

PS Si cum un rau nu vine niciodata singur, peste scandalul din OPEC, peste titeiul american, sta sa vina si Iranul, care odata scapat formal de sub sanctiuni isi va recapata cota din cadrul OPEC punand si mai multa presiune pe tarile respective, iar productia va creste din nou catre un maxim imposibil de prezis.

PSS In acelasi timp analisti americanii ai pietei sustin posibilitatea ca anul viitor in vara (cand consumul este cel mai redus) pretul petrolului Brent sa ajunga chiar la 20$/baril…

PSSS Si astfel o actiune a americanilor de a-i pune la punct pe rusi – pe o piata aflata deja in exces de oferta –  a pornit bolovanul scadrii pretului si acum nimeni nu-l mai opreste. Cat va rezista Rusia?! Dar tarile arabe exportatoare?!

GeorgeGMT

 

 

89 de comentarii:

  1. Și cu toată scăderea prețului la petrol pe toate piețele numai NEMERNICII de la noi cu acordul STATULUI HOȚ țin prețurile de la motorină și benzină cât mai sus căci proștii de români ….îndură. Până când?

    • Pai daca 50% din pretul final este reprezentat de taxe catre stat?

      • Este o practică Europeană, așa este în toată Europa (cu mici diferențe). România nu stabilește accizele de capul ei, aici mai intră si super TVA-ul de 24%, Taxa, Băsescu, taxa Ponta, taxa Bancorex, etc. Mai este o problemă si cu modul de calcul, TVA se calculează la pretul cu tot cu acciză. Deci plătești taxă la taxă. Eu mi-aș fi dorit ca pe bonul de benzină să fie scris clar câți lei se duc pentru fiecare taxă și cât costă efectiv carburantul.

      • Acciza se aplica ….la pretul carburantului in procent nu este suma fixa.

    • Fără accizele statului,prețul benzinei ar fi în România ca în SUA, aducă aproximativ 2-2,5 lei pe litru. Aici practic se reduc preturile la pompa, din partea de pret care e libera de taxe. Restul pana la 5 lei sunt accize și nu pot fi modificate de comercianții de combustibili.

      • astea`s povesti vanatoresti si sunt bune pt. aprobarea in palavrament a ineptiilor ratatilor care conduc tara,

        adevaru` il stie toata lumea: societatile din tara din domeniu petrolului sunt organizate in cartel – au fost si amendate de oficiu` concurentei pt. o intelegere in domeniu`pretului benzinei fara plumb
        chetia pt. care au fost amendate firmele este numa varfu` aisbergului din hotia facuta de petrolisti,
        ccea ce inseamna pt. limba amaresteanului de la noi ca societatile din petrol inclusiv cele externe (omv, mol, lukoil…) se inteleg inainte cum sa mentina pretu` cat mai sus…spre orizonturi de impliniri marete,

        rumanu ce sa faca plateste si inghite cu pofta in sec atunci cand apar toti luzari la tv si ne spun ca sunt taxele mari deci este normal sa platim printre cei mai scumpi carburanti din ue,

        serviciile lucreaza de zor impreuna cu guvernu si csat la marirea explotarilor daca se poate cu capital rusesc,

        iubesc tradarea dar urasc pe tradator.

        • Nicio poveste vanatoreasca. Acciza la benzina e 429 EUR / 1,000 litri, adica 42 de eurocenti pe litru, adica 2 lei / litru. Adauga TVA la asta 24% si ajungi la cel putin 3 lei / litru taxe. Si nu vorbim de toate taxele inca !! Restul pana la 5 lei e cost productie si desfacere plus profit. Care a scazut foarte mult in ultimii ani. Practic, cand fac reduceri, companiile petroliere fac din diferenta de la 3 la 5 lei, adicaz 2 lei sau mai putin, unde daca au au marja de castig de 10%, inseamna ca pot face o reducere de cel mult 5% din 2 lei, adica 10 bani . Ceea ce se si intampla.

          http://www.mfinante.ro/detalii.html?method=searchAnaf&pagina=taxe&den=ACCIZE%20SI%20IMPOZIT%20LA%20TITEIUL%20DIN%20PRODUCTIA%20INTERNA

        • Sorry capatu’ satului, dar aici nu tine stangismul tau anti-corpororatism, orion ti-a dat explicatia.

          • mda, iubim conducatorii nostrii si cei 26 de ani de impliniri marete,
            studiind pagina minsterului de finant, data de orion, imi da cu virgula,
            nu mai vorbesc de faptu ca mare parte din pertrolu de pe piata este productie interna si ar trebui sa coste in jur de 20 dolari/barilu, poate si mai putin

            respectiv acciza la motorina este de 400,395 ieuro la mia de litrii, rezulta ca acciza este de 0,4 ieuro/litru, respectiv suma de 1,80 lei la cursu de azi ;
            am uitat sa spun ca acciza in realitate se calculeaza la cursu de anu trecut si nu la cursu de azi,
            calculand la cursu de anu trecut din 01.10.2014 (asta se ia in calcul la acciza la motorina – industria si armata merge in general cu motorina) imi da si mai putin de 1,8, respectiv 1,76 lei acciza/litru, – adugand la acciza TVA
            ajungem la 2,18 pana la 3 lei este un drum lung
            daca producatoru are un cost de productie mare ar fi bine sa isi inchida fabrica asa cum s-au inchis milioane de locuri de munca din fabrici si uzine,

            pai zic si io daca am inchis minele si fabricile ca aveau costuri mari, pai sa se inchida pe loc toate rafinariile si sa importe daca fabricile interne nu fac fata,

            sau poate luceafaru`privatizarii rumanesti, ma refer la valentin ionescu, cel care o tot dadea cu faptu ca statu ar fi cel mai prost administrator si fabricile trebuie vandute moka,

            costu`real de productie fob fabrica fara taxe este undeva la 0,5 lei/litru,

            de exemplu, in Egipt costu` benzinei este in jur de 0,7 lei/litru,

            rafinarea aia nu transforma petrolu`in diamant sau in aur ca n-o fi rafinarea petrolului piatra filozofala,

            raman la parerea mea ca petrolisti fura cu acceptu direct al autoritatilor de partid si de stat.

            http://www.ziare.com/preturi/benzina/cartelul-benzinarilor-a-fost-dovedit-consumatorul-e-inca-buimac-dar-se-bucura-1144509

            vezi ca prin sudu tarii cu vre-un an in urma se importa gazu la un pret mai mare decat cel cu care ni-l vand rusii,
            italienii stiu meserie…
            unii din directori a avut mustrari de constiinta si s-a aruncat pe geam, respectiv a fost sinucis.

  2. Dar de pretul gazelor ce se stie? Eu stiam ca e int-o oarecare legatura cu pretul titeiului. Gazul nu se ieftineste? In Romania pentru consumatorul casnic era vorba de liberalizarea treptata pana in 2018 sau 2022.. ceva de genu. Mai e cazul in conditiile actuale sau deja avem pretul gata liberalizat?

  3. Ar fi interesant daca cineva care are acces la astfel de date si la o televizune mai de Doamne Ajuta, ar pune in dezbatere publica aceste miscari si sa intrebe factorii decizionali si penali din guvern de ce mama lui proces verbal avem preturilea astea in Romania …
    Se stie foarte bine ca de preturile la benzina,motorina si gaze depind o gramada de alte preturi (aproape toate celelalte)!

    • 1. jumatate din pretul benzinei si motorinei este reprezentat de diverse taxe catre stat.
      2. scaderea pretului la combustibili ar pune in pericol nivelul veniturilor statului si companiilor care activeaza pe piata carburantilor.
      3. scaderea pretului la combustibili ar duce la un boom in industria si agricultura romaneasca, ceea ce este inacceptabil in viziunea unora.

  4. Pana la urma cu ce ne ajuta pe noi o Rusie slaba si o Arabie puternica?

    • Care arabie puternica ?

    • Arabia Saudita nu este puternica. Arabia Saudita doar exporta petrol si atat. Nema productie de bunuri. Pana si pilotii care conduc avioanele lor de lupta sunt mercenari, multi pakistanezi. Am auzit ca ar fi vorba si de americani.
      In plus, petrolul se gaseste in est, in Qatif, zona preponderent siita, care detesta dinastia al Saud si ii iubeste pe iranieni.
      Si am auzit ca in marele lor zacamant de petrol sauditii ar fi pompat cam multa apa de mare.

    • Cum ti-a ieșit porumbelul? Tov Putin zice ca Russia is strong !!

      Ps: Prefer o Rusie normala (ceea ce nu e totuna cu slaba) decât o Rusiei dementa și agresiva condusa de o clica de mafioți din servicii care sa-si apere furaciunile calare pe nucleare ca acum.

    • De fapt nu ne ajuta, dovada ca sauditii fac prostii cand sunt de capul lor, vezi Siria sau Yemen. Se cred si astia mare putere.

    • @ Rosu

      Pentru Romania conteaza ca Rusia sa fie cat mai slaba pentru a diminua influentele ei politice si economice in Romania si in R. Moldova.

  5. Buna strategie au americanii. Sunt sigur ca rusii sunt conștienți de acest lucru, mai ales ca scăderea accentuata a prețului e un deja-vu pentru ei. Am impresia ca lucrurile nu se vor mai repeta ca in trecut. Arabia Saudita s-ar putea sa experimenteze o alta ‘primăvară araba’ dar de data asta vântul vine din Siberia 😉
    Numai ca in acest caz americanii ar fi cei mai câștigați, ca asa rusii le-ar distruge concurenta americanilor. Oricum ca de obicei vin vremuri interesante, speculații putem face cu toții, dar viitorul tot timpul ne va surprinde.

    • Singura problema este ca la americani firmele de fracturare mor pe capete… Nerentabile sub 60$ ….

      • Am vazut si eu, doar ca mor aia mici si cresc cei mari. Realitatea ne arata ca nici companiile europene nu o duc foarte bine la acest pret si din acest motiv eu cred ca asistam la o noua operatiune de „curatare a conductelor” dar la un nivel mult mai amplu fata de anii „80.
        Vom asista la multe falimente, preluari si fuziuni in lumea petrolului, adica la o concentrare a ofertei.
        Pt viitor nu-i chiar un lucru foarte bun pt cerere.

      • Ne sustenabil la $25 barilul. Cel putin asta ne spune US Energy Information Administration – pretul scade, dar productia va continua sa creasca. Artimetica este destul de simpla: http://www.eia.gov/petroleum/drilling/pdf/dpr-full.pdf. Mor cei care s-au bazat pe un plan de afaceri bazat pe forare extensiva; cei care se bazeaza pe cresterea productiei actualelor puturi au sanse mai mult decat decente nu numai sa supreavietuiasca, dar sa si faca bani pentru simplul fapt ca vor avea cheltuieli mai mici. Iar pana la $25 barilul acolo mai au ceva de mers.

  6. Si Rusia poate!
    La un moment dat vizionam un documentar legat de megaproiectele desfasurate de Emiratele Arabe Unite, si unul din printisorii de acolo, ceva responsabil de proiect, zicea ca ei sunt foarte hotarati ca sa creasca potentialul turistic acolo. Pentru ca, zicea el, asa se dezvola si celelalte ramuri industriale, tocmai pentru ca vor fi oameni cu bani (turisti) ce vor sa cumpere, exceptand binenteles agricultura, care di motive evidente, chiar nu poate. De asemenea mentiona ca EI STIU CA PETROLUL SI PRETUL LUI NU VA FI ASA PENTRU TOTDEAUNA, si ca ACESTEA ESTE PLANUL LOR DE REZERVA. Acum, vedem vedea rezultatul lor si daca ne uitam la mult inteligentii nostri vecini din est, ce plan de rezerva au ei? Razboi? Industrie Militara? Capacitati militare? In capul lor e o mare prostie. Noi ca specie, ca sa punem mana pe arma mai intai vrem sa mancam, sa traim decent, sa avem copii sanatosi, sa avem ce apara, si doar apoi vine tehnica de aparare. Inteligentii astia au luat-o invers. Nu au economie diversificata dar au ditai armata de infometati. Nimeni din lumea asta nu vede lumea promovata de ei ca un exemplu, doar ei in dragostea lor de tara si someri. Da, sustin ce am zis si la inceput, si Rusia poate, daca isi schimba prioritatile.

    • Rusiei intotdeauna i-a fost frica. La inceput i-a fost frica de popoarele Asiei, cu care se aseamana pana la identitate. Dupa care a inceput sa ii fie frica de europeni. Napoleon pentru ei a fost un șoc. Din cauza asta si-au facut si calea aceea ferata cu ecartamentul anormal, neeuropean. Totut dus pana la paranoie, mai ales programele militare.

      • Esti haios. De frica au cucerit 25% din suprafata globului. De frica au ajuns pana la Berlin,Paris,Stockholm etc.
        Din cauza unora ca tine,avem Armata slaba. Nu intelegeti modul de a gandi rusesc. De aia au campioni in toate sporturile de contact iar noi la gimnastica…

        • Au ajuns acolo (Paris, Berlin) pentru ca le-au permis altii. Trebuiau sa atace Polonia, Romania, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda inainte de septembrie 1939, fara nici o intelegere prealabila cu Berlinul, fara a testa de nici un fel Anglia si Franta. Stiau ce capacitati militare au aceste tari est-europene si stiau ca nu au cum sa faca fata Armatei Rosii. Si cu toate acestea, sovieticii nu au indraznit sa o faca.
          Hotului (hotul=rusul) ii este intotdeauna frica sa nu cumva sa piarda ceea ce a obtinut prin furt. De aici provine si nebunia aceea de complex militar-industrial dezvoltat acolo, dus pana la paranoie si neglijarea necesitatilor de baza ale propriei populatii. Rusia niciodata nu a fost capabila sa asigure necesarul alimentar al populatiei sale si cu toate acestea a cheltuit intotdeauna pentru altceva.

            • Rusia a pierdut doar in WW2 , 20 milioane de oameni. Mai mult decat Germania,Anglia,Franta,Romania etc. la un loc. Credeti ca lucrurile astea se uita?
              Tratati superficial aceste lucruri. Rusia nu a fost intotdeauna mare dar prin multe,multe razboaie si-au invins toti dusmanii. Intelegeti ca un astfel de adversar trebuie tratat cu respect dar si cu foarte mare atentie ?
              Nu stiu ce rol vom avea in noua ofensiva dar sper sa nu repetam Stalingrad, unde am luptat,la fel,langa cea mai dotata si puternica armata a acelor vremuri.

              • N-am scris nicaieri ca trebuie neglijat rusul.
                Si din nefericire cea mai mare armata langa care am luptat in ww2 era doar cea mai bine instruita, motivata si organizata, dar nu cea mai bine dotata si nu avea in spate cel mai mare colos industrial si nici resurse la discretie.
                Pe de alta parte, ma gandesc totusi ca Ion Antonescu a gresit cand a descris armata americana in felul urmator, citat aproximativ: nu poti crea o armata din dolari. Iaca s-a putut. Despre cum va fi urmatorul Stalingrad, nu stiu. Insa exista la rusi un cantec popular, in onoarea Sevastopolului, ala din timpul razboiului Crimeii. cam multa durere in cantecul ala. Deci…se poate.

                • „Stimate” istoric

                  daca Antonescu a zis prostioara cu dolarii poa i se pot gasi niste scuze.
                  Nu si unui „istoric” din 2010 …
                  Fiindca intre timp am aflat cum au reactionat americanii cand au auzit de Pearl Harbour „Yellows batards! Sa-i ucidem!!!” si au „uitat” ca sunt un popor hedonist , fara morala si interesat doar de bani si distracati. Sau poa ei nu stiua ca asa era perceputi de altii..

                  Apoi … aveau cea mai puternica industrie din lume! Asa ca au produs in prostie avioane, tancuri, tunuri, bombe, nave. Vezi doar cate protavioane au construit … Si o cestie scandaloasa : armata americana a cerut profucatorilor sa mai reduca ritmul in care produceau tancuri!!! Sa mori de ras.. armata in WW2 care in loc sa zbiere „mai multe! Mai iute!” sa zica invers … ca nu puteau instrui atatea echipaje

                  A da.. si Batalia Atlanticului s-a castigat in santierele navale americane. O nava Liberty de 14.000 tone era lansata in 24 de zile!!!!! Sa zci asa boetii germani nu puteau face fara productiei (decat daca amerlosii ar fi aliniat cu amabilitate vasele si ar fi zis baieti daca ramaneti fara torpile .. anuntati-ne ca va ajutam!!)

              • Si va rog sa nu uitati un lucru: Rusia intotdeauna a stat cu fata la Apus. Din nefericire pentru ea, acuma Rusia are in fata un alt inamic. Istoria se repeta: acolo, in strafundurile Asiei s-a nascut un nou Imperiu, iar Rusia va fi nevoita sa lupte pe doua fronturi. E un ciclu care se repeta: uzi, pecenegi, cumani, tatari, rusi. Rusii sunt doar castigatorii in ultimele 3 secole. Poate ca a venit vremea pentru un nou stapan al stepelor.

              • La fel de bine poti sa zici ca Rusia (sau ma rog, cel putin propaganda rusa) trateaza superficial niste lucruri. Rusii au scapat cu bine de Napoleon pentru ca ala lupta practic impotriva intregii Europe. Fara Anglia, Prusia, imperiu habsburgic, Spania etc Rusia nu ar fi facut fata singura lui NApoleon.

                La fel in WW 2, cand a avut SUA si alti aliati alaturi (Britania, China care era deja in razboi cu Japonia, samd).
                Da, sovieticii au avut pierderi imense, vreo 11 milioane parca, pierderi militare (astia doar morti, nu mai pun si milioanele de raniti, prizonieri si dezertori). Asta nu e un punct bun pentru ei, ci unul foarte rau dat fiind ca aveau cea mai mare si bine dotata armata terestra din lume la data aia, cu cateva exceptii la unele dotari (care au contat totusi, vezi doar lipsa statiilor radio pe fiecare tanc la inceputul razboiului).
                Daca Romania sub maresalul Antonescu ar fi avut o armata de 11 milioane de soldati, 20.000 de tancuri si alte multe zeci de mii de piese de artilerie si mii de avioane de lupta cred ca ii bateam si pe nemti si pe rusi fara niciun ajutor aliat.
                Daca am fi avut un lider mult mai agresiv si necrutator gen Vlad Dracula cred ca am fi cucerit toata Europa cu armata aia, de la un capat la altu. Dar aici intram deja la istorii alternative

                Cand a luptat singura 1 contra 1 impotriva unor adversari cat de cat puternici Rusia nu prea a facut mare branza. A pierdut razboiul Crimeei contra Anglia, Franta si imperiu otoman, a pierdut rau in fata JAponiei, a castigat inainte contra turcilor abia dupa ce am intrat noi in razboi alaturi de ei (1877-1878), despre WW 1 si WW 2 se stie, au fost razboaie intre aliante.
                A cucerit Siberia aproape nelocuita, a luat cu japca de la China, in sec XIX, niste halci mari din aceeasi Siberie, profitand de faptul ca China tocmai era prinsa in razboaiele opiului cu Anglia (plus Franta si chiar SUA la un moment dat) si mai avea si ceva razboaie civile la scara mare.

                Apoi URSS a avut un esec in Afganistan, s-a chinuit in Cecenia unde acum ii plateste pe niste ceceni sa tina ordinea acolo. A castigat doar impotriva unor tari slabe sau mici, gen Ungaria, Cehoslovacia, Georgia, Ucraina, a fortat Moldova sa iasa din Transnistria si cam atat.

                Rusia nu e evident de neglijat pentru ca e o tara mare cu o armata mare si cu o dotare chiar buna (pe alocuri peste NATO chiar), dar nu e nici colosul invincibil care se ridica singur din orice situatie si isi zdrobeste apoi inamicii, asa cum spune propaganda lor. A profitat (ca si altii) din plin de conjuncturi istorice si aliante. Si ca oricarui imperiu ii vine vremea sa cada, asta e legea istoriei.

                Daca Rusia ar fi fost mai inteligenta si ar fi urmat exemplu imperiului roman si nu cel al imperiului mongol (sau mai degraba al hoardelor tatare, deja altceva fata de imperiu mongol) ar fi fost mult mai sus acum si ar fi avut un loc mult mai bine asigurat in istorie. Dar nu au fost capabili sau nu stiu cum sa faca asta.
                Nu stiu cum sa-si atraga aliati (de orice marime) pe termen mai lung (nu vorbesc de parteneri de conjunctura ca astia se gasesc tot timpul mai ales cand au ceva de castigat pe moment), nu sunt capabili de „soft power” si si-au antagonizat mai toti vecinii intr-un fel sau altul, inclusiv pe cei care i-ar fi putu fi prieteni in mod natural.

                • Spuneti-mi, va rog, la cine naiba vor cere ajutor cand se va declansa nebunia pentru Siberia? Polonezilor, letonilor, estonilor, romanilor?
                  Daca ii ducea capul, dupa 90, vazand ca s-a dus naibii imperiul si ca nu pot recupera ceea ce au pierdut, ajungeau la o intelegere cu aceste popoare de care am pomenit. Dar nu, rusii, un popor maret, nu negociaza cu niste mamaligari. Mamaligari sau nu, peste noi, au trecut alte popoare carora astrele le-au prezis un viitor maret si de popoarele alea s-a ales praful. Pana una alta, noi tot aici suntem. N-am avut o viata usoara, dar nici n-am crapat.

                  • O sa ne ceara noua ajutor… marfa de schimb R Moldova… de parca R Moldova nu vine singurica in momentul cand se declanseaza nebunia pentru Siberia…
                    Nu ar fi rau sa depoziteze la noi ce mai ramane din tezaurul rusesc, macar cateva sute de tone…Si dupa aia le spunem ca am cheltuit tezaurul pentru finantarea Partidului Dezrobirii Rusilor de subt* teroarea chinezeasca…Ca sa vaza ca noi iubim pe aia aflati in suferinta… Macar 3-4 secole sa stea subt* chinezi sa vaza si ei ce au provocat altora…
                    PS- O parte din tezaur o sa o folosesc sa-l scot pe @Stu Wilson din robia chinezeasca… Asta daca nu se apuca sa scrie pe forumuri in chineza… 🙂

                    1
                    • Hehe, sa le spunem ca am cheltuit tezaurul pentru finantarea PDSR 🙂 Partidul Dezrobirii Sclavilor Rusi 🙂

          • a

            „stimate” istoric la Paris au ajuns la 1812. Polonia, livonia samd erau parte a imperiului tarist in anul ala.

            • Dumneata esti batut in cap? Ce faci acu? Scoti din context ceeea ce am scris eu? Imagineaza-ti ca stiu cand a crapat Polonia si cand au ajuns rusnacii la Paris.
              Ti-a mai scris careva aici: du-te si creste-ti nepotii.

              • a

                tu ai scris 22 decembrie 2015 at 11:02

                Au ajuns acolo (Paris, Berlin) pentru ca le-au permis altii

                Rusii au ajuns la Paris o singura data. Ma rog am incurcat anul – 1814 nu 1812.
                Dar oricum au ajuns la {Paris o singura data. Cestioe pe care matale ca un adevarat „tsoric” o ignori cu superbie.
                Si o compensezi prin obraznicie: ( du-te si creste-ti nepotii) si minciuna „Scoti din context „. Tu ai scris Au ajuns acolo (Paris, Berlin) pentru ca le-au permis altii si apo ao incept sa o dai cu WW2.
                A placera sa itzi repet : in 1814. Nu in 1944 cand a fost unica data cand au ajuns la Berlin .
                Si nu7 tin mimte sa fi certit permisiunea nici in 1814 nici in 1944.. Dimpotriva !!!

            • …domne..la Berlin au ajuns mai devreneme decat crezi…Pe vremea Elisabetei ….cand Frederik ( cel Mare sau altfel) a pierdut toata Prusia orientala sau altfel..
              Doar moartea imparatesei si insacunarea lui Petru III (nebunul) mare admirator al lui Frederik au facu ca principatul prusac sa nu mai existe atuncea. Si alta era istoria…

        • Hai lasa-ma cu rusii megacampioni la sporturi de contact. Si noi avem destui si scosi dintr-o baza de selectie infinit mai mica ca a rusilor. Si la rugby si la scrima si la alte sporturi mai mult sau mai putin martiale.
          Sunt campioni romani la judo, la taekwondo ( daca l consideram de contact) si la karate full contact cu rezultate pe top 3 mondial ani in sir. Si campionii romani merg la serviciu si pun bani de la ei cand aia rusi sunt sprijiniti puternic de stat.

          Si habar n ai ce inseamna gimnastica daca razi de ce fac fetele alea. Probabil jumate din spetnaz n ar rezista – in ordine de marime echivalente – la programul si solicitarea unei campioane mondiale de gimnastica. Si e vorba de copile.

          Da ba, rusii sunt supermeni pana apare cate un amarat d asya rupt in coor de foame si de un stat tembel si hot si care chiar si asa le fura medaliile.

    • Problema e ca nici Rusia nu stie cat va mai dura scaderea, planul lor e mai degraba un fel de „hail Mary pass” (comportament pe care il vad si din comentariile „pro-rusilor” la acest articol).

      E posibil intr-adevar ca americanii si sauditii sa mentina scaderea in ceea ce imi aduce aminte de crizele din ’29 si 2008: scapi (multumita „lacomiei de dreapta”) de legislatia regulatorie (ironia e ca prin masuri de…stanga 🙂 : credite fara gaj si „score”…”ca sa manance si sufletelul amaratilor ceva”)…ca apoi sa se produca viceversa! The big boys raman in picioare. Fraierii care au riscat prea mult (aici incluzand si bancile/asiguratorii cu CEO de proasta calitate si „oamenii simpli”) o iau in bot!

      Dar noi?
      Eu zic sa trecem la euro cat mai repede si abrupt posibil.
      „mUE ori SUE”! Ori ne dam rotunzi ca stat national ori trecem mai departe: ambele optiuni sunt viabile, insa trebuie sa alegem, prea am petrecut timp berechet in „purgatoriu”.
      Pentru ca daca nu trecem abrupt (si o mai lalaim cum a facut Ponta cu reducerea de TVA la alimente de la 24 la 9% -apropo, la fel avem de la 1 ian 2016, cand scadem TVA-ul la restul de produse/servicii de la 24 la 20%)..piata va fi avertizata din timp si preturile nu vor scadea decat pentru o scurta perioada.

      V-am mai dat eu la articolul cu „MiLoGii” graficul de la INS, cu privire la octombrie 2015, unde se vede cum scaderea TVA-ului la alimente, fiind facuta prost si incomplet (deh, masura de dreapta implementata de un ghertoi de stanga) a avut ca efect doar pentru cel mult o luna jumate, dupa aia preturile au revenit (vesti bune pentru patroni, vesti proaste pentru consumatori si pentru colectarea taxelor; desi avantajul a fost scaderea infractionalitatii la returnarea TVA):

      Deci Rusia oare cat trebuie sa mai astepte? Mizeaza pe Arabia Saudita ca aceasta sa-si piarda cumpatul si sa se rasteasca la americani (in fond rusii si sauditii au un lucru in comun: populatie mica raportata la teritoriu si resurse)?

    • Gogu' de la cazane

      „Noi ca specie, ca sa punem mana pe arma mai intai vrem sa mancam, sa traim decent, sa avem copii sanatosi, sa avem ce apara, si doar apoi vine tehnica de aparare. Inteligentii astia au luat-o invers. Nu au economie diversificata dar au ditai armata de infometati. Nimeni din lumea asta nu vede lumea promovata de ei ca un exemplu, doar ei in dragostea lor de tara si someri.”

      Cei flamanzi si goi lupta mai infocat pentru ca nu au ce pierde si cred ca daca vor castiga vor trai mai bine, basca posibilele jafuri… Cei satui si cu stare de confort prefera sa se bucure de viata cat de cat comoda si prefera adesea sa lupte altii (mercenari) pentru ei. Cel mai bun exemplu este Imperiul Roman – cat timp armata a fost formata din oameni din interiorul imperiului au prosperat, iar in momentul in care au apelat la mercenari din afara imperiului au luat-o la vale.

      • Ia sa vad eu soldatul ala care lupta si se dedica, atunci cand ii mor copii acasa de foame in tara care trebuie sa o apere. Un lucru e bine facut doar daca e facut cu pasiune, pentru ca atunci descoperi toate detaliile pentru ca le cauti tu, nu ca ti le baga cineva in cap. Asta e avantajul armatelor profesioniste: aia care sunt militari, sunt militari in urma deciziei lor, si de acolo vine si performanta.

        • Gogu' de la cazane

          Soldatul ala „profesionist” nu s-a dus in armata de ghiftuit gandindu-se, „ia, acuma sa si lupt un pic, eventual sa mor, pentru tara, familie”, tot din sarantocii, somerii, emigrantii si neadaptatii tarilor acelea provin. Sunt si unii terbilisti, aventurieri sau „cu chemare”, ca „traditia familiei”, ca strabunicu’ la Gettisburg sau la Verdun, Stalingrad etc. Ala ghiftuit zice „ce peleul meu, io de ce platesc taxe si impozite, sa lupte si moara poollmea, ca si daca vine altii io tot ma descurc ca sunt jmecher”. Kum Fu pe la noi Kand Fu zvonelul ala cu armata obligatorie si ca incep incorporarile ?

  7. Sunt mai multe aspecte ce determina scaderea pretului la petrol.

    1. Scaderea cererii. Scaderea pib ului mondial (cel real, nu povestile din statistici). Scaderea comertului international. Toate acestea au determinat o scadere a pretului materiilor prime.
    Singurul „lucru” care creste sunt datoriile. Se apropie reset ul. Va fi un reset lin, asa cum nu prea se asteapta nimeni. Legea falimentului, legea darii in plata etc.

    2. Descoperirea si perfectionarea tehnologiilor alternative. Nu degeaba si a furat o vw in sua.
    Cred ca bateriile electrice vor exploda curand in ceea ce priveste capacitatea de stocare. Materiale noi: grafon etc.

    Anticipand aceste lucruri, doar sunt lideri momdiali la nr de patente si inventii, americanii vor doar sa mareasca si mai mult ecartul fata de ‘competitori’. Ii falimenteaza. Petrolul nu va mai conta peste 20 ani. Deci nu mai au nevoie de rezerve.

    • „Petrolul nu va mai conta peste 20 ani. Deci nu mai au nevoie de rezerve.”
      Stiti, acel ministru saudit al petolului amintit de mine mai sus, mai spunea si altceva: petrolul este prea ieftin inclusiv la 100 dolari/baril. Ar trebui sa se vanda ca in farmacie, cu pret de farmacie. Este prea ieftin ca sa il ardem pentru a ne misca de colo colo. Petrolul ar trebui restrictionat doar la a fi folosit pentru ingrasaminte chimice, mase plastice si altele asemenea. A-l scoate pe teava de esapament este o crima.

      • Dragul meu la fel zicea si Aryamer (ultimul sah in sah)
        Si asta pen ca:

        – ne spalam hainele cu detergent
        – ne inbracam cu fitre sintetice (chair si tesaturile „de in” sau de „bumvac” au ceva fiore sintetice …)
        – halim mancare produsa cu ingrasimnte

        Toate astea consuma hidrocarburi!

    • Gogu' de la cazane

      Daca in curand capacitatea de stocare a bateriilor va exploda atunci si cererea de energie electrica va exploda. Cum o produci cel mai repede? Cu petrol si gaze. In plus s-ar putea ca randamentul producerii electricitatii, transport, transformare AC/DC plus cel de stocare sa fie mai mic decat arderea combustibilului direct in motoare. Dar mai putin poluant… Oare? Randament mai scazut (cel putin actual) plus bateriile care se consuma. Poate sunt foarte reciclabile altfel in scurt timp vom avea o noua problema…. Dar in orase probabil va scadea poluarea.

      • Citeam cu 2 sau 3 ani in urma ca unui neamt i-a trecut ceva prin cap: folosesti ziua energia solara pentru a produce hidrogen si oxigen si pe astea doua le combini noaptea pentru a obtine energie. Cat o fi de reala chestiunea aceasta nu stiu.

        • Gogu' de la cazane

          Reala este, dar depinde de randament si costuri….

          • La o baterie electrica de tractiune incarcata pe redresor ,daca este noua si se consuma pentru incarcare 70 de kwh ea va furniza motorelor 35 kwh . Daca este mai veche va furniza si mai putin . deci randamentul este sub 50 la suta . Acesta este motivul pentru care nu se extinde .
            Daca se calculeaza pe lantul termocentrala ,transport .distributie , autoturism s-ar putea sa avem surprize

            • Am vazut prin 1970 un autobuz electric Man la care bateriile erau intro remorca si la care se schimba remorca cu alta la care era bateria incarcata . Au trecut 40 de ani si …….. nimic !

      • „nuclear fusion” e raspunsul, e drept mai dureaza vreo 10-20 de ani pana e gata tehnologia.

    • Astepata n nitel

      a eu din 1966=67 tit auz ca la nu va idei o baFterie nemaiincotzopenita..
      Prin 67 era vorba despre bateria cu sulf lichid … azi cica cum? Grafon ?

  8. sa intzeleg ca le mai cresc veniturile rusilor, happy days, au bani in plus sa mai fabrice niste Bulave sa amenintze lumea cu ele la televizor

    scaderea pretului la materii prime se datoreaza si scaderii cererii/consumului

    pretzul la pompa nu scade nici pe aici ca nu convine statului sa mulga mai putzin prostimea, accize, tva’uri, carbon tax samd armatele de bugetari si functionari prin mue sunt imense si alea si infometate

  9. Daca nu ma insel, cel mai bun petrol il are (numai) Nigeria. Are continutul cel mai mic de sulf si este folosit exclusiv pentru fabricarea de combustibil pentru avioane.

  10. „Americanii castiga si ei, pe de o parte au petrol sa-si puna in cap, pot exporta, mai au si tehnologia cea mai avansata, asadar nu au concurenta si pot lasa pretul jos pentru o perioada (cat sa-si sleiasca concurenta) si mai apoi – mana-n mana cu amicii sauditi isi vor scoate ei parleala.”

    Pai as zice ca deja si-o scot cu varf si indesat de pe tarile „aliate”, unde desi pretul per baril a scazut drastic cu mai bine de 80%, in tarile UE spre exemplu tot costa peste 1 EUR/litru de produs finit, pret dat de taxe, taxe care in final sunt bani care se cam duc in toate tarile astea pe rate la FMI, armament „eftin si bun”, „ajutor de stat” pentru multinationale, autostrazi facute de Bechtel si nu in ultimul rand „salvarea” bancilor straine care prin 2008 dadeau credite de zeci de mii de euro cu buletinul unor tigani fara ocupatie reala.

  11. Mda ..
    Da poa e vreunu pe aici mai procapitalist , mai doxat, mai inteligent si sa imi explice si mie (mic, slab pregatit, prostit de comunism samd etc bla bla bla) ca cum ramane cu pretul ala care se formeaza pe poata si este esenta chichitzosteniala a capitalismului ?!

    Ca acum cativa anisori Piata Libera tranzactiona petrolul la numa 100 dolari barilu, se pregateau ptr un 120 sau chiar 140 $/baril si totu mergea bine .. casele din Amerlocia se vindeau ca painea calda, “truck” urile erau masinile preferate in SUA .Ce era mai misto decat ca in smocking sa iti conduci camioneta de 340 CP (capabila de 200/h) pe the Loop? Doar sa conducii un Humwee pe Wilshire Boulevard!!! (H 3 tone, 400 cp si cam 40 litri in oras!), profiturtile cresteau tota lumea era fericita … insa polcovnicu Putin s-a apucat sa-l scarpine pe Sakasvili
    Si pretul a scazut la 89 si CRIZA!!! Bailoutul de 7 triliarde ( 7 mii de miliarde)
    Acum la ce sa ne asteptam? Auz?!

    Sa nu mai zic ca din 73 incoa pretul petrolului a crescut neincetat …
    Si ani de zile s-a tot vorbit despre cum va fi cand se va termina petrolul .. ca eram “asigurati” ca “Era Petrolului” se va sfarsi odata cu mileniul daca nu mai iute!! (A se vedea si col Prouty in JFK unde incidental pomeste despre 2 deminari anuale “vai de noi si de voi PETROLUL SE TERMINA!” . Col Prouty in acei ani lucra ptr o companie de cai ferate si se ocupa exact de copmbistili ptr locomotivele diesel)
    Deci cum ramane cu Piata Libera?! Adica ca cat de “libera” este Piata Libera si cum ramane cu pretul dictat de intalnirea cererii cu oferta ?!
    Ca la valoarea de azi a dolarului pretul petrolului risca sa fie ca ala din 1970! Cel mult .. poate.

    Si daca Piata Libera este un mit si totul este manarit la ce sa ma astept?
    Na scenariu scurt si catstrofic: prabusiri in lant , criza masiva, urmat6a de scumpirea petrolului la 100$ barilul si ca bancile pun laba pe tot (si pe Boieng, si pe Ford si pe GE si Toyota si ..)

    Rusia? Mai da-o dracului ce credeti ca de Rusia imi arde mie?!
    Ma arde intretinerrea, preturile curente ASTEA!
    Ma rog nu stiu de ce unii parca ar dori taxe mai mari ./. minim 24% ca nu sunt “MiLoGii” .. da va inchipuiti ce efecte pot urma?
    Ca eu nu!
    Nu stiu decat ca in 2008 pretul a scazut cu vreo 20-30$ si s-a dus totu dracului …mai putin posturile de stabi ptr PDL si “afacerile” de rigoare..
    Adica a fost criza da nu ptr smecheri ..
    V http://vremea.forumgratuit.ro/t436-criza-ca-model-de-redistributie-a-avutiei-sociale-de-la-saraci-la-supere-supra-bogati

    A .. sa nu uit..
    Fractionarea hidraulica este un proces mai scump decat simpla extratie dintr-o sonda “prin pompare” , chiar daca sonda aia este pe o platforma maritima si mult mai scump decat “prin eruptie” . Asa ca nu vaz cum ar putea fi aia rebtabili la pretu asta asa de scazut..
    Noi tehnologii? Ciocu mic! Eletricitatea “alternativa” este mult mai scumpa decta cea “clasica”. E “rentabila” decat cu subventii ..
    Recombinarea hidrogenului cu oxidenu? Mda o reactie extrem de energica. Partea nasha este ca disocierea apei risca sa consume mai multa energie decat se poa obtine prin recombinare …
    Automobil eletric? Glumiti?! Ia dati o cautare si vedeti cat costa o masina electrica!!! O amrata de Toiotzica electric costa cat o Skoda Superb!! Si din ce sursa ii incarci bateriile? Cumva dand din pedale?!

    In fine cica Rusia.. Ma doare undeva de Rusia insa parca trebuia sa intre in faliment acum un an, nu?!
    Dar atitudinea unora ma face sa imi amintesc un vechi da vechi banc .. despre razbunarea lui Gigel .

    Gigel, 14 ani :
    – Nu stii o curva de la care sa iau un sifilis?
    – La ce iti trebui sa te imbolnavesti?
    – Am oftica pe profesorul de franceza!!
    – ?!!!!?!
    – Pai eu iau sifilis de la aia, de la mine ia servitoarea, de la servitoare ia tata, de la tata ia mama si de la mama profesorul de franceza!!
    – !!!!!!!!

    • Te-a afectat MiLoGeala, hai? 🙂

      Vezi ca ti-ai explicat singur toata „esenta” dar tot nu-ti dai seama.

      …1637, 1797, 1819, 1837, 1857, 1884, 1901, 1907, 1929, 1937, 1974, 1987, 1992, 1997, 2000, 2008…

      Stii ce-s astea?
      „Crizele” capitalismului.

      Tu insa, fiind socialist (adica ideologia draga copiilor/adolescentilor/studentilor ori pensionarilor – care isi permit „sa dea in mintea copiilor”, deci a celor care -nu mai- sunt in campul muncii, al creearii de proprietate)- n-ai sa intelegi pentru ca vrei in continuare…garantii! De victorie. 🙂

      Ceea ce socialismul iti si ofera din plin. Numai ca respectiva „garantie” este criza perpetuua.

      • Da tu esti „capot5alist” deci iti place TVA la 24%! Adica invers decat cum se gabareste : stanga creste impozitele si drepata le scade!
        De fapt e cam invers ..

        Si ca ma prg suntem pe Rumania Miliatry …

        Ininte pe vrema „mea” se faceau in Romania ” IAR 93, IAR 99, IAR Puma, T 85 samd.
        Azi avem mair victorii ale industriei de aparare : 3 Puma navalizate, 3 Soimi renovati si ca cam atata.
        Noroc ca s-ua facut destrle AKM uri ca sa mia raman si trupelor care merg in Afganistan.
        a voi nu sunti milogi ci doar vindeti pe tiot ce puneti mana. Nuam ca nu voi ati facut ce vindeti …

        Insa daca esti atat de tare .. explica=mi si mie ce s-a intampalt cu sfanta Piata Libera de cade pretul la petrol? Nu se mai consuma? Ai bandonat masina si ti-ia luat bicicleta?! Si Hamelocia toata si-a luat bicle?! A dat Ford faliment ? Sau produce masinute cu pedale?!

        • Vă rog nu mai dați exemple din România. Aici nu există de dreapta sau de stînga ci doar o cîrdășie între politicieni din toate partidele pentru binele propriu. În țara asta unii din cei mai bogați oameni sînt oameni care au lucrat numai la stat (A. Năstase de exemplu). Iar cei care au ruinat țara din 1990 pînă azi sînt crescuți de P.C.R. și D.S.S., români verzi care au construit socialismul apoi l-au privatizat în interes propriu.

      • A da.. Sa intege ca a inceput o cruza numa ca aia din Amerlocia nu isi dau seama? Nici FMI? Nici BCE?!
        mkama ce genii mai suntem noi doi!!!

      • ai uitat-o pe aia din 1945….capitalismul a pierdut toate coloniile.!

  12. Domnu Bizonu, pe vremea dumneavoastra se si impuscau oameni in inchisori pt ca il bagau in aia masii pe iubitul conducator si claca lui pt. ca i-au trimis familia la canal. Vorba domnului Kenedy, nu te intreba ce face tara pentru tine ci intreaba-te ce faci tu pentru tara. Capitalismul inseamna sa nu fi mediocru si sustinut de stat, inseamna sa vrei mai mult. Pe vremea iubitului conducator puteai ajunge maistru daca nu erai membru in partid ???? NU PREA. Asa ca usor cu devierea de la normalitate, ca tocmai ne revenim dupa zeci de ani de mediocritate in bunul comun.

    • Silviu

      unde am scris eu de Ceausescu? Eu am scirs despre pretul petrolului.
      Deci ce are sula cu prefectura ?!
      Ce are pretul ;petrolului cu canalul samd ?!

      Insa in mesajul tau vad o „frumoasa” continuare a proastelor naravuri din anii trecuti cu reminiscente de p-rin anii 50. Cum nu oti convibe ceva gata cu denuntu „reactionarului”.

      A sa n u uit. Se pare ca confunzi „gasca” cu „claca”.

      I

  13. hai sa ne uitam o tzarica la ce se petrece in turcia:

    https://twitter.com/CerabIus

    in video ul de 8 secunde se poate observa cum tipicul autobuz de politie turcesc e prajit la propriu..
    va mai aduceti aminte de Siria 2011?.
    in presa europeana nu se aude nimic sau f putin despre escaladarea conflictului kurdo-turc…

  14. Imperiul contra-ataca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *