And the Winner is…Pirahna?!

1024px-MOWAG_Piranha_IIIC_Military_Parade_on_December_the_1st_2009

Mowag adica, sau pe numele sau complet General Dynamics Europa?! Ma refer bineinteles la posibilul contract pentru transportoare blindate 8×8, contract in “valoare” de 600 bucati 8×8 si 450 4×4, contract care pare sa inlocuiasca de facto programul national de dezvoltare a Transportorului Blindat pentru Trupe.

Afacerea a fost adusa in atentia publicului cu ocazia mitingului de protest de la Moreni, in piata se stia de cel putin doua luni despre intentia MApN de a achizitiona +1000 de transportoare blindate noi. Bineinteles ca un astfel de contract poate ajunge la mai multe miliarde de euro si va fi unul mutlianual, asta daca intentia va fi si concretizata pana la urma.

 

Dar revenind la posibilii castigatori acestia sunt trei (tot conform zvonurilor din piata):

  • Programul National Transportor Blindat pentru Trupe 8×8 (TBT), care program are in vedere realizarea unui transportor in Romania cu implicarea directa a unui partener strain cu experienta;
  • General Dynamics – Mowag cu Pirhana (posibil tot modelul IIIC);
  • Iveco SuperAV, un vehicul nou-nout proiectat si realizat special pentru dotarea USMC in programul Marine Personnel Carrier program devenit incepand cu 2014 Amphibious Combat Vehicle (ACV);

 

Programul TBT este doar o gluma in acest moment, fara finantare, fara partener strain agreat oficial, fara drive-line, fara nimic mai mult decat un concept si niste table de blindaj testate la explozii. Italienii de la Iveco ar putea fi pe locul secund in preferinte, ei fiind implicati in urma cu doi ani si ceva chiar in programul TBT, urmand sa ofere drive-line (pana la urma nu l-au mai trimis in tara din motive misterioase). Americanii – prin sucursala lor elvetiana – par a fi favoriti si cred ca de aceata data avem si o dovada in acest sens, circumstantiala adevarat dar totusi dovada, plus ca la Moreni s-a afirmat ca tot Mowag ar fi favorit.

 

Intr-un interviu recent, seful Statului Major al Fortelor Terestre ne spune (pe langa faptul ca nu au bani de nimic) si despre iminenta sosire in tara (in luna aprilie) a ultimelor sapte transportoare Pirahna… Pana aici totul ok, totul obisnuit, doar ca generalul  Dumitru Scarlat face o precizare si mai departe citam:

“Referitor la înzestrare, în cursul lunii aprilie vom primi ultimul lot de transportoare PIRANHA IIIC, puncte de comandă mobile, vehicule destinate grupelor de lunetişti, de evacuare medicală, cu aruncător de 120 mm, tractoare de evacuare şi reparaţii, precum şi un vehicul echipat pentru executarea misiunilor de cercetare CBRN.”

 

Din cate stiu eu, ultimul lot are in compunere chiar sapte transportoare, iar daca numaram specializarile observam ca sunt tot sapte, astfel ca vom pirmi cate un transportor din fiecare categorie…

Nu vi se pare ciudat sa ai sapte transportore pe sapte specializari atat timp cat noi avem (vom avea de fapt) 31 de Pirahna IIIC cu totul?! Adica fix un batalion?!

Ce sa faca Fortele Terestre cu UN PirahnaIIIC punct de comanda?! Dar cu UN vehicul pentru evacuarea ranitilor? Poate cu unul dotat cu UN mortier de 120mmm, etc, etc?

Pai n-are ce sa faca cu unul din fiecare ca nu suntem colectionari, asadar din punctul meu de vedere General Dynamics (prin Mowag) este castigatorul, iar ultimul lot de sapte trasportoare, in sapte configuratii diferite reprezinta de fapt primul lot din noua comanda, mai exact romanii au cerut vechicule pentru teste, iar cele sapte transportoare sunt de fapt MOSTRE!

Tot la nivel de zvonuri se spune prin piata ca primul lot de transportoare (din noua si ipotetica comanda) va fi de 400 de bucati 8×8, impartiti in doua transe 200+200, cu un lot initial format din vechicule pentru testare, cate unul pentru fiecare specializare dorita, asadar?!

Acum Pirahna este transportor capabil in afara oricaror discutii (posibil mai putin pe teren mocirlos sau sol afanat), are “n” variante, este in uzul multor armate, poate fi up-gradat, modernizat, dotat cu tot ce vrem noi, doar ca deocamdata nu avem nici un motiv sa credem ca noile TAB-uri vor fi macar asamblate la noi, desi oficial mentenanta Piranhiilor se face la Mizil. Nu stim insa nici ce trebuie sa intelegem prin “mentenanta”, adica la cel nivel se face.

Mai multe nu stim inca dar sapte transportoare de sapte feluri arata mai mult a oferta decat a incheiere de contract, iar respectivele masini seamana pana la identificare cu un lot de mostre pentru testare decat a transportoare gata de trimis trupelor pentru folosinta in poligoane.

Ceea ce nu-i neaparat un lucru rau atat timp cat contractul va prevedea si participarea industriei romanesti (de stat sau private) la fabricarea noului transportor.

Poate gresesc insa…

 

In alta ordine de idei generalul Scarlat ne mai anunta ca vom cumpara si niscai snowmobile, ceea ce iar e de bine, banuim noi ca respectivele sanii cu motor vor fi repartizate unitatilor de vanatori de munte care chiar au nevoie de asa ceva. Macar de ar fi mai mult de sapte.

Iar daca «targul » se va confirma, atunci ar trebui sa ne reamintim ca atunci cand s-a incheiat contractul initial pentru Mowag Piranha IIIC, dupa importul unor loturi initiale de evaluare, asamblarea majoritatii vehiculelor trebuia sa se faca in parteneriat cu UA Moreni (vezi aici declaratia din 2009).

Si sa  nu uitam nici de cerintele invocate de MApN atat pentru programul TBT cat si pentru refuzul Saur2: protectie minima STANAG nivel3, viteza maxima posibila 120km/h si un ultim zvon de aceasta data – motor diferit de Caterpillar C9 existent pe MLI84M.

Iar Pirahna IIIC nu atinge – nici fugarit de ivani 🙂 – mai mult de 100km/h, are nivelul de protectie din standard la nivel  2, iar motorizare este Cartepilar C9… Sa mai spuneti voi ca sunt eu paranoic.

 

GeorgeGMT

349 de comentarii:

  1. Cum zicea si gsg-ul:
    Da Doamne sa fie baiat …………………….. da Doamne sa fie al meu ……………. da Doamne sa nu fie negru !
    Cam asa si noi cu achizitiile de transportoare !

    Macar va fi amfibiu 🙂 )))))
    Acum ramane sa-i convinga sa faca asamblare (cel putin) si mentenanta la Moreni desi, dupa cat s-au chinuit cei de acolo sa-si promoveze proiectul TBT, s-ar putea sa-i sara si sa mearga spre unii (Mizil) care nu-si bat capul cu modernizari, modificari, proiectari si alte alea.

  2. Pana la urma da Doamne sa se inhame astia la un asemenea program – mamut, dar foarte necesar. 1050 de transportoare se duc binisor spre 2- 2,5miliarde de euro cu tot cu sisteme de armament.
    Si ca sa fiu si optimist nu pot sa cred ca la un asemenea contract nu se va integra nimic in tara.

    • Nu sunt foarte optimist in privinta integrarii, dupa ce am vazut proiectul de colaborare Renault Trucks – Mizil.
      Dar cine stie …… solutia de bun simt ar fi achizitionarea Moreniului de catre General Dynamics si transformarea lui intr-un centru de productie-montaj (mai mult montaj in prima parte) si mentenanta pentru masini.
      Mowag-ul nu are capacitatea de a livra cantitatile anuale necesare pentru a acoperi intr-un interval decent necesarul de masini pentru Romania.
      In plus, odata dezvoltat centrul, ar putea deservi toata zona balcanica pentru ca se vor orienta si altii spre masina asta.

      • „Necesarul decent” 🙂 ?! Pai astia au cumparat 31 de transportoare in cati ani, ca nici nu mai stiu cand s-a semnat contractul…
        Mai tin minte doar ca Melescanu ne-a mintit ca un ordinar precum ca Pirahna sunt necesare de urgenta pt trupele noastre din A-stan.

      • La o comanda de 1000 bucati se poate negocia si termenul si suplimentarea liniilor de productie.

      • ideea de TAB indigen suna bine…dar este realista? cu parere de rau spun, dar nu cred ca Romania mai este capabila sa produca local ceva ce ar atinge o calitate comparabila la nivel international pentru a asigura securitatea/viata soldatului din TAB…
        abordarea un pic nationalista (in sensul bun al ideii) de TAB-romanesc s-ar putea sa fie idealista…ar trebui inceput cu lucruri mult mai exacte ca de exemplu: mai producem la vreun combinat siderurgic din tara otelul special necesar masinii de lupta? da sau nu…avem vreo fabrica in Romania care produce un motor suficent de puternic si cu consum decent de combustibil pentru TAB? da sau nu…s.a.m.d..cand lista e gata, daca avem mai multi de nu si terminam de fapt prin a importa majoritatea componentelor poate ne mai gandim cat de romanesc e TABul romanesc…dar si in aceste conditii, am sti sa integram totul si sa cream ceva competitiv?…nu cred ca avem know-how necesar la ora actuala pentru asta deoarece nu avem cercetarea necesara in spatele proiectului…asta e partea scumpa pe care statul roman a pus-o de mult pe butuci
        si atunci ce mai ramane…putem vorbi despre asamblarea obligatoriu in tara a unui produs final deja creat/testat de altii…se produce totul in fabrica statului sau in fabrica privata?….ar fi bine sa se produca totul in fabrica statului ca s-ar produce mai ieftin…dar…puteti sa imi numiti o singura fabrica de stat care a devenit o poveste de succes in Romania?…credeti ca Dacia de stat ar fi ajuns vreodata la performanta Dacia-Renault?…aici cred ca e marea problema a Romaniei iar de asta sunt de vina zecile de ani de educatie comunista in care omul a fost invatat sa ‘isi bage picioarele’ ca ‘merge si asa’ iar cand merge acasa sa ia cu el si doua suruburi si trei piulite pentru ‘uz casnic’ ca doar fura de la stat
        cred ca miliardele pe care le pierdem acum sunt plata pentru modelul omului nou creat de tovarasi.

        • mai stie cineva, sa manevreze un strung, pentru a crea o teava ghintuita samd…

        • Bai oameni buni, hai sa fim seriosi ca nu vorbim de constructia de submarine nucleare sau avioane de generatia a 5-a facute in tara dupa proiect propriu. Daca Romania nu mai e in stare sa produca nici macar un simplu TAB (nici macar nu vorbim de tancuri) inseamna ca ne meritam soarta si putem sa ne dam mana cu tarile din lumea a treia. Culmea ar fi si sa fie aduse de-a gata din afara, nici macar sa nu le faca aici sub licenta.

          Si nu e doar vina comunistilor, aia chiar produceau multe lucruri, si uneori chiar bune, nu stiu daca armata RDG s-ar fi dotat cu TAB-uri romanesti daca nu erau suficient de fiabile si bune.
          Sau e intr-un fel, pentru ca dupa 1990 au ajuns la putere esaloanele 3-4, aia prea prosti sa ajunga la 1 si 2 dar suficient de lingai si smecheri pentru a urca sau mentine la 3 si 4. Problema e de management rauvoitor si de o conducere dezinteresata ori corupta, nu de capacitati tehnice.

          Astia de care zic nu sunt nici prea destepti nici prea patrioti, sunt doar slugarnici si corupti dar le place uneori sa pozeze cu drapelul national cand mai castiga cineva cate o medalie la ceva, sau un meci, ori sa tina discursuri la zilele nationale pentru ca asa cred ca isi mai fac imagine buna.

          Ma astept sa aud in curand cum ca Romania nu poate produce o arma de asalt ca lumea (asta pe langa criticile aiurite la adresa AK-ului) si sa cumpere ceva din afara si acolo.
          Am vazut tot pe aici daca nu ma insel ca niste prototipuri super de aruncatoare si proiectile sunt practic ignorate si alea de ex. Bine ca mai merg 120-urile si AG-7 facute de prostii aia de comunisti.

          Practic devenim o piata captiva de armament si vom avea o armata dependenta (si deci controlabila) de surse externe de aprovizionare.
          E perioada din preajma WW 1 si WW 2 all over again.
          Ignorarea productiei locale, cumpararea pe nemestecate (de obicei de-a gata, nu licente) a tot felu de chestii din afara (de obicei pentru niste comisioane babane), dezinteresul celor de sus pentru situatia de jos, slugarnicia si goana dupa functii si ignorarea interesului national pe termen mediu si lung (vezi ce au patit unii saracii care au vrut sa se opuna, precum seful Aviatiei Militare care a fost fortat sa-si ia zboru din functie).

          Si apoi cand te arde mai tare stai si-ti tremura buza pentru ca nu ai ce-ti trebuie, ori iti pune furnizorul extern niste conditii de mai bine construiai aici cu mainile goale o fabrica de la A la Z si ieseai mai bine.

        • Nu trb sa ai tu toate materiale necesare…
          Daca vrei o comparatie: E suficient sa-ti faci tu mancare cu ceea ce cumperi din piata, tot iesi mai bine decat daca o cumperi gata facuta de la restaurant, nu? Ai prins ideea?

          • Sigur, se pot lua la o adica unele chestii din afara (sub licenta eventual), gen motor sau transmisie, ca vad ca la astea ar fi nelamurirea.
            Problema in comparatia ta e ca in cazul nostru se pare ca bucataru e facut gramada, si daca se burzuluieste un pic ala cu restaurantu la el se pierde de tot, uita si ce stia si merge teleghidat sa cumpere mancarea de-a gata

          • @condurache…daca ar fi vorba de mancare as fi partial de acord cu tine…cu mentiunea ca si daca imi aduce nevasta toate ingredientele nu cred ca m-as baga sa faca un tort de fistic sau mai stiu eu ce chestie mai ciudata…la o omleta si niste cartofi prajiti nu zic nu totusi
            acum sa te intreb eu altceva…daca maine iti aduc americanii un Tomahawk sau rusii un S300 (sa nu fiu partinitor)…in bucatele…iar aici zic in bucatelele primare nu ceva de genul iau motherboard-ul si il pun in slotul corspunzator…si iti dau si schema de constructie…crezi ca intr-o jumatate de an le faci sa zboare la tinta? dar daca nu ti-ar da schema? dar daca nu ti-ar da nici piesele ‘sensibile’ ca sa nu le faci probleme/concurenta…
            acum se poate sa-mi spui ca rachetele astea sunt prea hi-tech pentru noi si ca nu pot fi comparate cu niste ‘simple’ TAB-uri…atunci sa te intreb urmatorul lucru…ti-ai cumpara un mercedes facut in romania intr-o fabrica in care nu a pus piciorul vreodata un tehnician/inginer german iar managementul e romanesc?

            • @radu2…parerea mea, evident subiectiva, este ca romania comunista a functionat cat de cat pana prin anii 70-80…si pun asta in legatura cu faptul ca ai avut la acel moment o populatie educata inainte de razboi sau cu parinti educati in acele timpuri…populatie cu anumite valori morale si atitudine fata de munca-viata…din 80-90 ai deja omul ‘nou’…iar rezultatele se vad…
              de 25 de ani, de la moreni, toti meseriasii fie au iesit in pensie fie sunt oale si ulcele…iar acum au intrat in paine noile generatii…chiar crezi ca noii ‘meseriasi’ o sa iti dea un stanag3-4 in urmatorii 1-2 ani…:)
              eu as avea mari dubii

              • @tgg
                In buna parte sunt de acord cu tine, cumva am si spus ceva asemanator, cum ca niste comunisti din esaloanele inferioare au ajuns mai direct ori mai pe ocolite la putere. Eu nu-mi permit sa acuz chiar tot poporul la gramada si spun ca lucrurile sunt mai complexe, tin si de educatie si de calitatea oamenilor (sau lipsa de calitate), si uneori chiar si de factori externi (caderea pietelor traditionale de ex, diverse influente si interese straine ajunse la noi).

                Legat strict de TBT (sau chiar alte proiecte din ind de aparare) eu sunt sigur ca daca exista un program coerent si un plan coerent si o colaborare intre MApN (cu ACTTM), cei de la industrie si desigur o finantare decenta pentru prototip, din partea politicienilor de toata jena de se perinda de ani buni la putere, asta ar fi fost un program perfect realizabil si la un nivel calitativ similar altor TAB-uri moderne.

                Concluzia e ca nu s-a vrut. Nu se grabesc nici acum, bugetu creste din 2017, bani ar avea guvernu lu ametitu de Ponta sa bage in prototip sa fie gata pana atunci. Dar ma indoiesc ca exista un interes. Macar de ar face ceva bun aici sub licenta.

                Iar ce ma deranjeaza pe mine cel mai tare (desigur imi dau seama ca parerea mea e doar atat, o parere personala a unuia) e lipsa de perspectiva, lipsa dorintei de a realiza ceva si mai ales lipsa de orgoliu si de mandrie nationala. Si faptul ca suntem tratati ca o cvasi-colonie careia i se impune ce sa faca, pana unde sa mearga, ce ii e permis sa produca si ce nu.

    • Trebuie sa fim constienti de faptul ca in programul TBT era necesara asocierea cu un partener strain.Chiar daca construiam noi la Moreni un protip trecera la productia de serie era altceva.
      Pe de alta parte sa importi cateva sute de transportoare nu cred ca ne permitem din cauza pretului.
      Solutia ar fi cea propusa de Erou cumpararea Moreniului de catre General Dynamics ,fabricarea in tara a transportorului si esalonarea intregi afaceri
      pe o periada de 15-20 ani.50 de buc/an mi se pare realist atat ca si capacitate de productie cat si ca posibilitati anuale de finantare
      Pretul din cate stiu eu la un Piranhia e undeva la 2 MIL euro
      Ce nu inteleg eu este de ce s-au mai apucat de circul cu TBT-ul si teste in poligon daca ei vroiau sa cumpere o licenta??

  3. Cum se prezinta Piranha fata de Patria / Rosomak? Au facut polacii o afacere mai buna?
    La 600 + 450 buc si sa nu fie produse / ansamblate in tara sigur trebuie o sesizare la DNA (facem petitie aici pe site si trimitem noi…) dar ma indoiesc ca vor fi atat de tampiti. Ori daca implica si o fabrica din RO de ce nu s-ar putea integra si ce au facut baietii deja la TBT, ma refer la podea in principal?

  4. Decat nimic, bun si asta.
    Se vede treaba ca toate dansurile Romaniei sunt, direct/indirect cu Unchiul Sam.
    Strategic vorbind, in caz de ceva echipajele romanesti vor putea primi alte scule, pe care vor sti deja sa le foloseasca.

    Mai direct spus, de ce sa se duca banii la europeni, cand se pot duce la americani ? Pe de alta parte echipamentul american, mai bun sau mai putin bun e testat in lupta.

  5. N-ati zis, bre ca se rastoarna in curbe daca are viteza mare? E bun sau nu e bun?

    • Piranha noastre au fost cele mai bune, nu exista problema la un APC care sa o rateze:
      -erori de proiectare – are tentinda de rasturnare la viteze mari si ‘curbe bruste’, amplasarea trapei de acees nu este prea buna impiedicand in anumite situatii folosirea armamentului, are ceva probleme in terenuri grele (distributia greutatii pe roti nu este cea mai buna);
      -erori de constructie – microfisuri la caracasa (nerespectarea unor standarde – incalzire insuficienta la sudura sau taiere rapida);
      -probleme mecanice (frane);
      -protectie insuficienta (partial nu a fost vina lor asa au fost comandate dar au exista zvonuri ca nu rezistau la cele 6kg de exploziv cat scria in „prospect”);
      -probleme cu armamentul (nu este chiar vina lor);
      -cu electronica si softul;

  6. Toti putem fi influentati de acest contract de la copii pana la batranii, de la civil pana la armata, de la economie pana la ideea de tara. Depinde de noi cum (el poate fi si un simbol al incercari de schimbare al actualului model de economie semisclvagista).

    Ce trebuie constientizat este ca nu prea mai exista alt integrator care sa aibe o asemenea influenta in economie incat sa poata fi cheia pt. inceputul reindustrializarii Romaniei, de aceea acest contract este: „Acum ori niciodata“, daca se rateaza acum o sa avem niciodata… Daca pana acum poate am depins de alegerile altora si ne plagem
    ca nu avem industie, locuri de munca, speranta, ca este saracie acum noi putem prevenii acceptarea si alegerea definitiva a acestei situatii.

    O Ro cu o economie industrializata care produce si experta bunuri si care sa poata oferii locuri de nunca si bunastare in tara sau o Ro cu o economie semisclavagista (modelul actual) care produce, preponderent, copii si parinti pt. export care sa ne permita sa importam bunurile altora adica saracie pt. noi si evident bunastare pentru ei. Acestea sunt cele doua modele intre care avem de ales si atentie ca ce vom alege nu ne va influenta doar pe noi ci, mai ales, pe copii nostrii.

    Un integrator ca Moreni poate da comenzi la alte zeci de firme or tu cand ii dai comenzi lui de fapt dai la zeci de firme(ex APC: de la minier la productorul de soft toti vor fi implicati) si asta va duce, in timp, la dezvoltare economica + cam 40% din banii platiti vor fi recuperati prin taxe si impozite care la randul lor pot fi investiti in dezvoltare. Daca faci import iti poate muri atat firma care produce APC-ul (s-a dus si in posibil concurent) dar si firmele care direct sau indirect depind de ea sau, cel putin, se vor dezvolta mult mai greu =>economia, nivelul de trai va fi mai mic, bariera de dezvoltare.

    Si oare cum o fi mai bine atat pt. armata/tara cat si pt. ecomonie sa dai 1 miliard pe import si cam dusi sunt sau sa dai 1 miliard la intern (in conditiile in care vorbim de un APC) si sa recuperezi 400 de milioane … asta in conditiile in care ar costa identic, dar SAUR2 costa aproape jumatate => nu mai dai 1 miliard, probabil, dai 600 de mil din care recuperezi +200 => ai facut o economie de 600 de milioane oare cu banii acestia nu iti pui la punct o aparare AT sau un inceput de AA buna si ai obtinut ceva cu o utilitate mult mai mare pe campul de lupta decat niste APC-uri … Asta este una din mizele Moreni-ului.

    Si nu va face-ti iluzii daca se alege al doilea model nu poate fi decat din ce in ce mai rau, este ceea ce poate garanta el. Suntem destul de aproape de momentul in care, datorita costurilor (evident ca includ si problemele cu infrastructura), Romania nu va mai fi atractiva pt. investitori or tu cand ai pierdut acel atu nu prea mai ai ce sa oferi acestora pt. a venii in tara sau pt. a ii pastra pe cei prezenti (vedeti cazul Dacia care daotrita costurilor crescande pt. a avea o marjea profit stabilita a inceput sa concedeize muncitori, 500 anul aceasta si ameninta ca pleaca daca nu are autostrada pana in 2020) daca nu ai o parghie adica cativa integratori caroara sa le dai comenzi si care sa le asigure o minima cerere. Industria de armement este „cea mai intergratoare, cea mai parghie“ disponibila. Nimeni nu vine pe ochi frumosi ci pt. profit si asta se obitne fie prin costuri foarte mici fie prin cerere daca nu le poti asigura firmele pleca unde pot sa le obtina astazi nu prea mai sunt bariere vamale chiar asa de mari.
    Atelierul lui Nea Nicu de strans suruburi (asamblare cand subansablele vin din import) nu iti garanteaza dezvoltare economica ci cel mult disparitia celor care le produceau local.

    Dar aici nu este vorba despre Moreni, nici macar despre industria de aparare sau industrie, nu este vorba despre cei app. 600 de milioane economisiti’ daca transportoarele sunt produse in tara si care ar putea fi folositi pt. infrastructura sau dotarea armatei, nici despre zecile de milioane care sunt necesare mentenatei lor si din care, din nou, pana la 40% s-ar duce la buget este vorba despre speranta si despre Romania.

    Despre speranta de a nu mai fi nevoiti sa ne exportam copiii si parinii pt. a putea importa saracie si a traii cat de cat. Este vorba despre Romania pt. ca daca se continua pe acest model si ne exportam copiii, acestia foarte probabl isi vor intemeia familii instrainatate si nu se vor mai intoarce si dupa ce ca avem mari probleme cu demografia din putinii copiii care se nasc unii vor pleca definitiv iar asta in cateva generatii va avea un efect devastator la fel de rau ca un razboi. Majoritatea populatiei apte de munca va pleca iar in tara vor ramane bugetarii (cati vor mi putea fi tinuti), copii, batranii or o astfel de tara nu are viitor.

    Ce trebuie facut:
    Faza 1 – (in episodul viitor.. )

  7. Eu mai sper doar la un singur lucru. Sa le cumparam si sa nu fie chele cand ajung la militari.

  8. Sa nu ne amagim.
    Romania nu-si mai poate permite asa ceva. Nici 200 de bucati ce sa mai vorbim de 1000!!!! e utopic.

    Unde dracu sa mai vazut o tara fara industrie proprie si ai carei ingineri lucreaza numai pentru multinationale ( profit out ) sa detina asha ceva ?? E o gluma sinistra, aproape ca nu-mi vine sa cred ca mai deschideti subiectul asta !!!

    Nici nu mai ai unde sa asamblezi asa ceva, nu mai ai personal calificat sa intretina masinile astea este un vis absolut cretin sa mai speri la asta.
    Numai pentru refacerea infrastructurii de reparatie si intretinere (nu spun PRODUCTIE ) ar fi necesari ani de zile si investitii uriase. La uzinele de care pomenim pe aici nu se mai pot strange decat suruburi fratilor!! Voi stiti cum arata un termovizor din ala inauntru ? Trebuie sa-l desfaci in camera cu mediu controlat mai ceva ca intr-o farmacie ca altfel il daqi pe tot la gunoi !!

    Nu mai vorbim echipamntele de comunicatii, motoare laboratoarele de autoutilare unde se fac diverse scule speciale pentru mecanica etc…..

    Serios cand vad ca apar ipoteze despre faptul ca Romania o sa aibe 1000+ Piranii… lesin de ras. Noi nu mai aven nici pe unde sa le transportam pe alea in tara. Nu avem cu ce

    • Sunt de acord cu tine.

    • Taci ma din gura !…..Va mai treziti cte unu’ sa va plangeti ca o baba disperata .Am vazut tari de 10 ori mai jalnica ca Romania care sa-si permita un asemenea numar si o Armata intretinuta,trebuie sa dai doar un google si sa arunci un chi prin lume.

      Te plangi de industrie ? De bine de aru,industria la noi e 30% din PIB,in Vest e 15%….

      • Scz de omisiunea unor litere,graba……

      • Ba desteptule indistria aia nu e a ta!
        Aia fac produse aici exporta, profitu merge la ei.
        Tu ramai cu niste amarate de salarii niste taxe de pe salariile alea vai de mama lor… platesti pensii din ele.
        Te duce si pe tine capu.

        • Hai acum nu te oftica ca ti-am prezentt adevrul si te isterizezi ca o baba analfabeta.Industria aia e aici,e in tara si se pot face lucruri cu ea…”crizatule”.Urli c scapat din spitalul de nebuni ca nu ne putem permite 600 de Piranjha/TBB/SAUR ,ca vai nu stiu ce tari elitiste pot asvea asa ceva……ultima dughean fdin Africa de Nord,Orient,A

          • ………………ultima dugheana fin Africa de Nord,Orient,Asia de Sud isi permit sa-si doteze armatele,si nu ma refer la aia cu petrol.Si e vorba de 600 de Piranha,nu 1000 cum zici tu disperatule,450 sunt 4×4,alta mancare de peste,mai ieftine,mai putin complexe,etc.

            • Ar fi mishto sa pot tipa pe forum.
              Da oricum nu ai habar despre ce vorbesti. Si situatia din Romania nu-ti poate da dreptate decat daca tu traiesti intr-o realitate paralela…. ceeace e si cazu cred.

              • M-am saturat de disperati d’astia apocaliptici ca tine care striga-n halat in mijlocul strazii,ca de mere padurete.Romania e o tara de 20 de milioane locuitori,PIB de 200 mld $ ( apropos ,stiti ca stam mai bine la colectare ca polonii ? si ca indatorare ? si ca ritm de indatorare ?).Da,nu facem tot ce trebuie facut pentru a ne valorifica potentialul dar nu suntem nici chiar ultima caruta.

                Trage aer in piept,calmeaza-te.

                • Cred ca trebuie sa revii cu picioarele pe pamant.

                • @Costin
                  Datori publica poloneza evolueaza constant in jurul a 50% cu unele minime spre 40% in ultimii 20 de ani. Datoria noastra publica in aceeasi perioada a evoluat de la 0% la 38%.

                  Cat despre ritmul de indatorare: In ultimii 5 ani datoria noastra s-a triplat de la 13% la 38%. Multumim Ponta & Boc & Basescu.

                  Gdp-ului polonezilor a crescut in fiecare an cu macar 1.2%, la noi daca te uiti vezi cicluri de crestere urmate de cicluri de descrestere. Nu avem 10 ani de crestere la rand.

                  Si da poti fi sigur ca suntem aproape ultima caruta… 😉

                  • Polonezii colecteaza cam 90-95 mld$ /an la o economie de 550 mld$,noi cam 60mld la 200 mld.

                  • Trebuie sa fi un foarte prost,nu te supar dar asta e devarul,sa spui ca Romania este „ultima caruta”.Romania este un stat in curs de dezvoltare aflat undeva in prima treime intr-o lista de GDP/per capita,Global Innovation Index si tot felul de astfel de factori.Numai prostii pot sustine ca suntem „ultima caruta”,”vai de noi”,etc.

                    • La tine pe planeta acolo e bine ?

                    • eu as zice sa incheiati, daca nu mai aveti nimic de zis la subiectul articolului ! 🙁

                    • Polonia are doua decenii de crestere neintrerupta, noi avem cicluri impredictibile de crestere si descrestere. Nu inteleg ce e atata bucurie ca noi colectam banii mai bine decat polonezii. Oricum dupa aia ii aruncam la firmele de partid.

                      Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Europa.

                      GDP Per capita OER/PPP in Europa e printre cele mai mici…
                      Cam in toate clasamentele suntem la coada pe langa bulgari. Suntem in afara spatiului Schengen unde e cam toata lumea care are pretentia ca e europeana.

                      La Global Inovation Index suntem pe locul 55 in spatele cam tuturor natiunilor europene. Ne depasesc tari cu populatia mult mai mica Bulgaria, Letonia, Ungaria.

                    • Nu avem cicluri impredictibile :), ci chiar foarte predictibile care sunt conform teoriei economice.
                      Dar Watcher, de ce nu compari cresterea Romaniei din ultimii 15 ani cu cresterea din Franta de exemplu? Ca aia sunt inaintea noastra la GLobal Innovation Index. Sau cu cresterea din Portugalia? Sau Spania?
                      Asa ca stai linistit, nu ne mai plange pe noi … noi ne descurcam bine, multumesc…

                    • @watcher-Asa,locul 55…..cate tari sunt in lume ? Si,iti spun eu de ce e mai bine ca noi colectam mai mult decat Polonia….Polonia,cu 38 milioane de locuitori,PIB de 550 mld $ (ceea ce-i duce la un PIB per capita mai mre ca noi,salarii mai mari ) trebuie sa se descurce dintr-un buget colectat de vreo 100 mld $,mai precis,trebuie sa imprumute la greu pt ca bugetul ala nue buget pt. o asa economie mareata,pe care tot o admiram noi.Cum sa ai bre 100 mld venituri la 550 PIB si Romania 60 venituri la 200 PIB ? Pai numai din diferenta de populatie si suntem cam la fel cu ei,PIB-ul ca PIB-ul dar banii din mana conteaza la sfarsit.

                    • @Lion
                      Daca ai fi citit atent discutia atat comparatia cu Polonia cat si criteriul Global Inovation Index au fost aduse de Costin in discutie ca si argumente.

                      Dar sa incercam incercam o comparatie: Romania – Spania – Portugalia
                      Spania si Portugalia au un GDP OER per capita de 3 respectiv 2 ori mai mare ca noi. Unde stam cu adevarat mai bine e la datoria publica unde Spania si Portugalia au deja datorii de 92% respectiv 132% din PIB fata de noi cu 38%. Portughezii(loc 15) detin cea mai mare cantitate de aur urmati de spanioli(loc 20) si apoi noi(loc 35)

                      La capitolul mortalitate infantila Portugalia are 2.7 iar Spania are 3.5 fata de Romania cu 10.8. Deci stau mai bine cam de 4 respectiv 3 ori ca noi.

                      Speranta de viata in Spania e 82 de ani, Portugalia 80 de ani Romania 75 de ani. Asta inseamna ca in medie un spaniol traieste cam cu 10% mai mult decat un roman.

                    • @watcher – ti-am cerut sa compari CRESTEREA din ultimii 15 ani nu datele absolute.
                      Eu iti cer una si tu imi raspunzi alta…

                    • @watcher ….vezi ca in 2012 mortalitatea infantila era la 9 in Romania, si scade in fiecare an.Deci,lucrurile se misca,in ciuda isteriei generale ca suntem morti si ingropati.

                    • Costin, ai dreptate dar nu va fi… Economia crește, devine performantă și va fi bine. Șansele să mai avem 1000+ tb sunt mici de tot. Dacă vor fi 600 dau eu berile… dar nu vor fi și nu voi da.
                      250-350 sună mai adevărat, aș zice.

        • Afacerile, in care statul detine 100%, nu functioneaza nicaieri in lume.
          Uzina din Moreni nu poate fi vanduta decat in procent de maxim 49%, deoarece face parte din industria strategica.
          Deci statul incaseaza, in cazul in care se asociaza cu un partener, profit 51%, impozit pe profit 100%, impozit salarii 100%, Sanatate, etc 100%.
          Chiar nu vad ce e asa rau!!!!!

          • @keke
            Iti spun eu unde e problema: participarea de 51% trebuie acoperita si la cheltuieli de investitii. Doar nu-ti imaginezi ca investitorul va baga singur banii, ca prostul, in modernizarea uzinei, pregatirea personalului si asigurarea fluxului de numerar si, dupa vanzarea masinilor, hop si statul sa-si ia partea de 51% din vanzare.
            Se poate merge pe vanzarea pachetului majoritar, chiar si peste 2/3, cu prevederi clare in contract privind destinatia spatiilor, obiectul de activitate etc etc.
            Altfel, statul va tine de pachetul majoritar, investitorul se va duce si va cumpara hale de productie in alt oras, va face masinile si le va vinde iar statul se va alege cu un producator national falimentar si cu buzele umflate in privinta profiturilor.

          • capatu` satului

            povestea cu statu` este prost administrator merge doar pt. neuronu` obosit al unuia care are lipsuri mari;

            us este singura economie unde statu` nu prea are nimik pe hartie referitor la administrarea unor companii; dar si acolo sunt multe societati controlate direct sau indirect de catre armata, nasa, etc;
            in Evropa totu`i controlat de stat; vreau si io sa aflu` care`i tara din Evropa unde statu` nu controleaza economia, incepand cu Norvegia si terminand cu Albania;

            este adevarat am avut la conducere politicieni verosi care au mintit populatia cu devalorizarea obligatorie intentionata a leului dupa `90, statu`i prost administrator deci trebuie toate fabricile vandute pe bani de nimik; nu se justifica productia in tara de nimik, mai bine importi si iei comisionu`; offsetu` o chestie care nu se justifica decat pt. tarile lumi a III`a etc.

            totusi tarile de langa noi, chiar daca au facut parte din acelasi sistem politic au incercat sa pastreze mare parte din industrie, in special cea care producea tehnica militara; noi am fost mult mai capabili si am distrus`o cu mainile noastre;

            exemplele cehe, poloneze, etc. de inzestrare nu sunt pt. armata, jeneralii si csatu` nostru;

            era sa uit, vezi ca cei mai mari investitori de la noi au in tarile de domicilu actionar statu`: CEZ – Cehia cu eoliene in Dobrogera de peste 1 mld; OTE – actionar majioritar statu` elen pana nu demult si care a cumparat romtelecoma; Renault are printre actionari statu` francez; etc.

        • Da ce pe vremea lui Ceasca era industria a noastra? Era a lui, si daca a vrut sa foloseasca resurse industriale fara numar pentru aiureli precum casa poporului, a folosit.

          Iar daca veciunul de la Rasarit chiar ar fi vrut sa-l dea jos, l-ar fi dat, indiferent daca armata ar fi luptat sau nu cu rusii (cehii n-au luptat, si nu a fost nicio rusine).

          • La fraza asta mai pui un leu si iei o legatura de ceapa.

          • @jemesouviens
            Matale cati anisori ai? Care industrie era a lui? De centrala Cernavoda ai auzit? Dar de canal Dunare-MareaN? IMGB, Faur, Petromidia, Arpechim, Olchim, ALRO, Portile de Fier, combinatele siderurgice, tot sistemul de irigatii. Dar de balanta comerciala POZITIVA ce zici? Ai idee ce somaj era atunci????

            • Am, ca am lucrat si eu pe vremea lui. Dupa ce am terminat liceul, si inainte sa intru la facultate, m-a repartizat Statul unde a vrut el, fara sa ma intrebe -asta era o forma mai usoara de sclavagism. Si imi aduc foarte bine aminte cum am intrat intr-o alimentara, in care am vazut dupa mult timp salam in galantar!!! si am cerut o bucata, la care vanzatoarea mi-a cerut buletinul!!! Si nu a vrut sa-mi dea, ca nu eram arondat.

              Industria (si toata tara) erau ale lui, si facea ce vroia cu ele. Pentru marile combinate, fabrici, balanta pozitiva, a sacrificat nivelul de trai, sanatatea, etc. – luam mancare pe cartela, ca in vreme de razboi!!! Curent doua ore, caldura ioc!!!

              Altul care si-a omorat lent poporul, prin infometare, lipsa medicamentelor, servicii medicale sub orice critica, etc. etc. etc. si care sper ca a ajuns acolo unde o sa ajunga si ilici, si chioru.

              In esenta, industria nu e un scop in sine, trebuie sa aduca bunastare poporului .

    • Cri , lasa-ma sa inteleg : termovizorul este ceva derivat din vizorul apartamentului din blocul aflat in spatele altor blocuri gri ? 🙂
      Daca te referi la aparatura de termoviziune sau de vedere pe timp de noapte , sa stii ca in Romania exista mai multe firme sau entitati de cercetare care nu numai ca sunt abilitate sa faca mentenanta la asa ceva , dar si DEZVOLTA sau PRODUC aceste aparate .

  9. Ne meritam soarta pana la ultimul scranjet al dintilor! Cand vor ajunge rusii pe prut, daca vor ajunge vreodata, sa vedeti atunci cum generalii si senatorii nostri dragi si scumpi, vor incerca sa dreaga busuiocul, vor incerca sa scoata pe undeva camasa si vor scoate in evidenta industria de aparare nationala si importanta sa strategica. Pare ca doar Ceausescu a inteles cu adevarat importanta acestei industrii in tara noastra, dintre toti conducatorii Romaniei din ultima suta de ani. Mie treaba asta, coroborata cu situatia geopolitica, imi suna a Carol al II-lea si afacerile Skoda&friends, cu vremurile tulburi din anii 1938-1939. Iar noi cu pantaloni-n vine si numai buni de luat la maciuci! SAUR 1&2, TBT 8×8 RIP! 🙁 Suntem cei mai prosti din curtea scolii(UE/NATO)! Ma uit la Polonia si ma apuca depresia!

  10. eu unul sunt de parere ca trebuiesc cumparate alte pirahnii pana a avea un numar total de 3-4 batalioane dotate cu acesta masina.nu ma deranjeaza daca o parte ar fi si sh.ideea e ca pe termen scurt suntem super varza.intre timp asta ar fi un respiro si pt. TBT-ul nostru.ideea e ca sa avem in dotare intr-un termen de 2-3 ani peste 150 de noi transportoare.ma uit la ce au facut si sarbii cu al lor Lazar care mi se pare beton.incerc sa fiu pozotiv si sa cred ca si noi am putea produce un TBT misto.ideea e ca ar mai fi nevoie de timp.si cu o noua achizitie de piranhii ai castiga acel timp de care ai nevoie. nevoile armatei la acest capitol sunt stringente.o tara ca Romania nu mai poate ”sta” fara transportoare inca 5 ani.

    • Tocmai ca pe termen scurt nu suntem „SUPER-VARZA” exista suficiente TAB-uri ,ar fi o greseala sa facem achizitii second -hand acolo unde avem solutii stop-gap si fabrici producatoare in tara.
      Singurele zone unde se pot accepta solutii second-hand sunt aviatia(unde datorita pretului era necesara o achizitie sh)tancurile (unde nu suntem capabili sa producem in tara o masina de lupta decenta) si rachetele AA(unde si preturile si tehnologia nu ne sunt accesibile)

  11. Eu as fi preferat Patria. Este amfibiu si are o conceptie modulara.

  12. ideea,ideea,ideea…ma-ntelegeti ? 🙂

  13. capatu` satului

    binenteles conducerea de partid si de stat prezenta in csat n`are nimik de spus, la fel armatele de jenerali caliti (sau poate or fi fost de fapt raciti) prin toate teatrele de operatii, sefii de stat major jeneral, etc. n`au nici o opinie – pt. ei un singur lucru conteaza solda si daca se poate ceva avansari inainte de termen,

    in urma cu putin timp angajatii de la Moreni au incercat o opozitie palida;
    cum se spunea pe site era imperios sa blocheze cu saurele din dotare accesu` la guvernu`, palavramentu`, sau macar presidintia republicii ca asta conduce csatu`;
    cativa din trupele terestre s-au plans de calitatea piranha (fiabilitate, timp crescut de reparatii, etc) dar n`au cum sa influenteze jocu`;
    binenteles parchetu`, dna, servicii, lucreaza de zor la interesu` national: ieri la CEDO s-a mai primit o condamnare pt. un bucurestean care a avut proasta inspiratie sa stea in dreptu` geamului locuintei in 25.12.1989, loc in care a fost eliminat; pana in anu` 2009 parchetu` jeneral nu a reusit sa finalizeze ancheta – nici un procuror nu este vinovat, tara va plati 15.500 de euro sotiei victimei;
    dosaru` eads nu poate fi pornit ca s`ar ajunge la prinderea prea multor pesti, multi cu alta cetatenie si cu cu anumite pozitii in tarile de origine.

    • Exact!

      Pana cand un dosar ca EADS nu se rezolva indiferent de implicatiile politice, nu putem spera la armata si Piranii.
      Pentru cei care vad legatura, le transmit salutari.

  14. Pai si cu experianta in apa cel putin a Saur 2-ului ce se intampla.
    Cel putin la nivel de propulsie in apa Saur 2 era superior.
    Apoi…ACTM-ul a testat o carcasa cu o rezistenta la IED-uri foarte buna (cel putin asa au declarat) se implementeaza ceva sau cercetarea s-a facut asa de dragul de a le da impresia alora ca sunt importanti?

    • @Mecanicu. Acttm-ul a testat niste solutii proprii de protectie nu o carcasa. Ca sa ai o carcasa de testat tre sa ai in primul rand un drive-line ca s-o poti proiecta…
      Deocamdata nu se stie absolut nimic, sau poate se stie la nivel inalt, noi putem doar sa ne dam cu presupusul.

      • ceea ce se vrea cu tbt-ul si toata „solutia” proiectului …e ceva net superior saur-ului
        ceea ce face moreniul acum si in special conducerile ce exista prin diversele structuri ale statului si de pe „alaturea” ne arata ca problema e managementul proiectului
        ptr ca aia de la moreni se incapataneeaza sa sustina un produs ce nu e agreat de armata si arunca cu gunoi si nu arata nici o preocupare in a prelua si adapta ptr procesul de industrializare o „solutie” dezvoltata de armata prin institutele sale
        ca de obicei aceeasi atitudine absurda si balcanica foarte putin constructiva
        in loc sa convearga sa se intalneasca la niste dezbateri cu inginerii de proiect(sau cum s-or numi …aia de dezbat solutiile tehnice) cu cei de marketing ,management(cei ce studiaza viabilitatea anumitor variante ,de pe unde se pot integra subansamble,etc,costuri …sa se vada ceva) pana la logistica de transport
        ei au auzit de o suma de bani care la volumul de afaceri derulat de ei …e..
        si au inceput deja in bunul spirit mobilizarea oamenilor ,proteste…sa arunce cu gunoi unii in altii….tipic
        nu prea conteaza ca ptr orice program ce se respecta cel mai important e produsul…produs ce se vrea cumparat de armata si armata ca utilizator final are tot dreptul sa ceara ce vrea
        asta e pe alaturi
        tbt-ul poate avea perspective de dezvoltare mai bune ca piranha sau mama lor de sauri
        la rusi daca tot vrem sa cautam exemple ..cand situatia era gri ..actorii implicati in industria aero s-au unit sub un management comun ptr a putea scoate ceva competitiv si a avea un management coerent
        la noi 2-3 actori de talie mica toti in subordinea guvernului…dar fiecare stapan pe mosia lui se bat cu pumnul in piept ptr a evidentia ceva ce nu are nici o legatura cu ….ceea ce e o masina de lupta pe roti performanta
        atunci unde e ideea de a duce la bun sfarsit un program de anvergura …unde sunt oamenii cu capul pe umeri
        o sa ne miram ca ….o sa se duca contractele la straini
        coerenta ..coerenta
        sa scoata o solutie de cine va conduce programul…sa-i scoata pe linie moarta pe toti ce stau in cale ,sa faca o restructurare bazata pe principii economice a agentilor,o ..nu restructurare ci o gandire a fluxurilor tehnologice ..a competentelor fiecaruia si sa vina cu o solutie de produs final agreat…daca o fi posibil asa ceva
        atunci armata are la dipozitie ..o solutie care sa nu fie a importurilor la cheie

        • Moreniul face scandal si se bate deoarece daca astia fac afacerea cum e prezentata de George, fabrica se va inchide pur si simplu deoarece nu mai are rost. Deci lupta pentru propria lor existenta si nu poti sa ii condamni.

        • Niko, TBT-ul e doar un concept pe care nici MApN nu s_a hotarat cum il vrea, si se pare ca a fost doar o fumigena aruncata ca sa castige timp pentru o achizitie de import. Managementul de proiect al TBT nu e la Moreni ci e al MApN + ACCTM, care au finantat foarte subtire proiectul de la lansarea lui in 2010. In plus, au impus in proiect pe UTI iar pentru drivetrain pe Iveco, care n-au catadicsit sa miste nimic. Ce voiai sa faca Moreni in aceasta situatie?

          Iti spun eu ce au facut anul trecut: s-au dus la ministere sa ceara bani fie pentru continuarea TBT, fie, pentru o comanda de cateva zeci de Saur2 din profitul carora s-ar fi angajat sa continue ei programul TBT fara bani de la MApN. Ghici ce?! MApN a sugerat sa continue Moreni pe proprii bani programul TBT, fara insa a se obliga sa le plaseze o comanda minima.

          Singurul produs nou si omologat al Moreni e SAUR2 si e normal ca sa se zbata sa-l vanda, ca sa-si recupereze banii cheltuiti, inclusiv de salariati.
          Asa ca improscatul cu noroi in TBT, pe care nu stiu de unde l-ai scos, se refera la un concept care nu s-a materializat in nimic concret in afara unor desene si a unor table aruncate in aer.

          • daca managementul de proiect e la mapn…si e ceva specific facut de ei ptr ei nu inteleg unde ar fi problema ,daca ar trece de faza de proiect,prototip etc pana la faza de industrializare
            sunt cei de profil ce pot duce proiectul la capat(moreni,umb ,mizil) fiecare cu competentele sale
            nu voiam sa critic specific pe cineva …ci faptul ca nu reusesc sa se puna de acord ptr a duce proiecul la sfarsit
            de ce nu se cauta un tip de asociere intre cei trei ..fiecare cu partea lui de contributie si partea sa de beneficii ..sa puna la capat proiectul si sa-l faca ptr a-l oferi armatei
            de ce guvernul nu sprijina in mod eficient chestia asta …
            eu in parte ii inteleg pe cei de la moreni ptr ca e cum spui tu ..se zbat sa vanda un produs(saur 2) ce nu e agreat de armata
            au scos programul tbt ..ptr a incerca…acum eu nu inteleg unde e problema ..am gasit solutie generala blindaj ,solutie constructiva sasiu separat etc…sa treaca mai departe spre faza de prototip,solutii finale incredintand catre unul care e capabil de „punerea in picioare” ptr faza industrializarii etc
            sa se faca un joint venture etc ,intre cei trei ,sa se puna presiune ptr a-l face si atunci si presiunea pe guvernanti e mai mare ptr a nu mai lua solutii din import ..la cheie
            solutiile de import trebuie sa fie numai punctual si pe produse specifice
            e greu de inteles ptr ai nostri conducatori lucrul asta

          • 🙂 TBTul concept?! Nu-i decat o bucata de tabla aruncata in aer de cateva ori… Cam atat. La mai bine de trei ani de cand Oprea a lansat programul nu se stie nici macar cine va livra rotile!

            • pai daca e asa raspunsul l-ai dat singur
              ne batem cu caramida in piept ca se poate face si ..
              la ora adevarului ce avem
              un saur 2 care nici macar la performante generale nu e la nivel cu piranha 3 care generational e mai vechi
              nu vorbim de detalii constructie ..e destul sa se arunce un ochi pe net ptr a se vedea conditiile dintr-un transportor modern si ..ale noastre(ne miram dupa aia de ce soldatii prefera altele)
              si ramanem cu tablele aruncate in aer
              ne intoarcem la vorbele pesimistilor
              de ce sa arunci cu banii in caini cand nu esti in stare
              sa se puna pe asamblat …daca mai au ce ,ca e mai bine
              nu mi se pare o idee buna ca armata sa sponsorizeeze un produs neperformant ce-l va utiliza
              sa ia iveco ,sau patria sau ce o fi mai nou ca piranha si sa caute sa-l asambleze pe aici ptr a mai face ceva
              bani ptr cercetare sa dea ptr ingrasaminte ptr cartofi…ca e mai simplu
              altfel o sa fim tot timpul in urma ptr ca intr-un anumit moment nu s-au pus de acord
              ceea ce sustin unii …cu autarhia e ceva absurd ,in ziua de azi chiar si gigantii din industria auto civila mor daca ar gandi asa
              in ziua de azi trebuie sa stii sa integrezi ca sa fii competitiv

              • Si care sunt performantele Piranha3 atat de superioare Saur-ului?.

                Lotul 2 nici macar nu a putut fi accepatat iar primul a cam fost „merge si asa”…

  15. La nivel de zvon prima transa – primul contract ferm – ar trebui sa fie de 200 de vehicule. Vom vedea daca pana la urma chiar se va ajunge in faza de semnare. SMFTul zice ca da…

  16. Din cate vad pe net, un Iveco nou ar costa cam 3.5 mil $. in aceste conditii, in loc de 200 tbt s-ar putea cumpara fara probleme 100 tancuri noi noute, ultima generatie, care ar avea un impact pe campul de lupta incomparabil mai mare.

    • nu poti trimite tancurile la atac fara infanterie mecanizata de asta ne trebuie TBT

      • RLY? TBTurile sunt victime sigure in orice batalie in care sunt implicate tancuri.
        In Ucraina in momentul in care apare primul tanc toate BTRurile pe o raza de 5km o sterg…

        • aia o sterg si daca nu sunt tancuri 🙂 ))

        • Pai vezi? De aia sustineam ca din jafurile alea vechi de TAB in loc sa le casam, puneam niste echipament de drona terestra pe ele… macar sa prapadeasca unii proiectilele pe ele…

        • Si raman echipele de vanatori de tancuri cu Konkurs. Tancurile singure fara suportul infanteriei mecanizate (adica pifanii cu TAB-uri) sunt vanate ca ratele de acele echipe.
          NU mai vorbiti aiurea doar din entuziasm daca aveti putin habar despre subiect.

          • IFVuri, nu taburi…e o diferenta…

            • No shit. Masinile de lupta ale infanteriei nu au monopolul insotirii tancurilor. Unitatile de infanterie mecanizate au in componenta subunitati echipate mixt ca sa zic asa. Prin infanterie mecanizata nu intelegem , la capitolul dotare, folosirea exclusiva a masinilor de lupta, ma rog ce numesti tu IFV. Studiaza organica unei divizii de tancuri si a unei divizii mecanizate si mai vorbim.

              • Tati, tu imi vii cu teorii, iar eu iti vin cu alte teorii :).

                Intr-o lupta de genul ww2 cu 100 de tancuri intinse pe un front de 5-10km ca sa rupa frontul sa trimiti si TABuri e sinucidere curata. Daca vrei sa sprijini infanteria, o sprijini cu „masini de lupta a infanteriei” cunoscute in .ro si cu numele de MLI :). TABurile au rolul sa transporte trupele pe linia frontului si inapoi. Au pus turele ca sa se apere, nu cu scop ofensiv.
                Noi fiind desculti, folosim tot ce avem pe unde apucam, deci mergem la atac si cu TABuri, dar nu pentru asta au fost create.

                • DE ce tu crezi ca modlaitatile de utilizare ale taburilor noi le-am invantat desculti fiind? Iarasi iti arati limitele. Dispozitivul de atac pentru ruperea unei portiuni de front inamic nu are in compunere doar tancuri asa cum visezi. Tancurile sunt ceea ce anglo-saxonii numesc spear-head, coada sulitei fiind compusa din MLI-uri si TAB-uri. De multe ori unitati sau subunitati mecanizate echipate cu TAB-uri astfel manevrand in viteza joaca rol de avangarda pentru realizarea contactului cu inamicul dupa care vin tancurile si fac restul de treaba. Asa mai afli afli pentruc e au fost create TAB-urile. MA faci s arad cu descultii care folosesc TAB-uri pe post de tancuri.

                  • OK,

                    Dupa cum am scris la postul anterior, tu vii cu niste teorii, eu vin cu alte teorii. Nici unul dintre noi nu a vazut dpdv practic o batalie care sa implice toate categoriile de vehicule blindate. Daca ai tu vre-un filmulet care sa arate un atac real si care sa implice MBTuri, IFVuri si TBTuri te rog sa mi-l arati si mie. Daca nu ai asa ceva, e o teorie pe care ti-o voi combate cu o alta teorie. Si nu o sa poti sa dovedesti ca teoria ta e mai buna decat a mea.
                    Din punct de vedere practic singurul film pe care l-am vazut eu in Ucraina care a implicat toate cele 3 categorii de vehicule este cel din Jan 2015 cand au fost evacuati ranitii din aerportul din Donetsk in care au fost aproximativ 35 de vehicule blindate ucrainiene. Vreau sa ma mai uit odata la el ca sa nu vorbesc prostii, dar daca imi amintesc eu bine 80% din vehicule erau T64 + BMPuri. Daca tu stii alt film cu o actiune reala cu un grup combinat de vehicule blindate te rog sa il postezi.

                    • Tu imi vorbesti de un caz particular. Nu stiu in ce limba sa-ti explic casa pricepi. Au folosit ce au avut la indemana. Asta nu inseamna ca daca ar fi avut BTR-uri acolo nu le-ar fi folosit. Iarasi un lucru pe care nu-l stii este ca cele doua denumiri si concepte aparute pe vremea cand transportorul era doar un camion blindat inarmat cu mitraliera au inceput sa se confunde. De ce? Pentru ca transportorul actual si ca blindaj si ca armament poate juca absolut acelesi roluri ca si un MLI. TBT-ul tinde sa devina daca nu si este o plaforma mult mai versatila decat un MLI pe care tinde sa-l inlocuiasca in anumite roluri si asta nu pentru ca MLI devine inutil ci pentru ca dupa ultimele mele impresii acest tip de vehicul se misca usor spre un alt rol decat cel care i-a fost destinat cand a aparut. Vezi evolutiile cu IFV-ul israelian si ce scot rusii acum. Treptat masina de lupta a infanteriei devine pe undeva un tanc usor/mediu ca mai mult ca armament decat ca blindaj insa cu capacitati polivalente pe campul de lupta inclusiv cel de transportor pierzand insa la capitolul mobilitate (nu-i acelasi lucru cu viteza dezvoltata in teren). Iti repet ce ai vazut tu acolo a fost un caz particular pe care incerci sa-l generalizezi. Opiniile nu ti le formezi doar pe baza filmuletelor dintr-o zona de conflict pentru simplul motiv ca acestea redau o realitate trunchiata, limitata ca si chestia cu loviturile de 120 de parca umbla toti cu calibru greu la purtator. Daca era asa batalionul Azov nu elibera asta vara Mariupol cu niste camioane blindate rudimentar cu placi de otel si cu mitraliere de 14 pe platforma. Daca era sa apara cate un 120 mm dupa colt adio Azov. Mai jos scrii ca transportoarele blindate dupa parerea ta sunt folosite doar la transportul trupelor pe linia frontului si in spatele liniei frontului. Atunci de ce le mai blindeaza si le mai echipeaza cu armament sau de ce mai cumparam camioane ca doar avem transportoarele blindate. Stii cum mai este definit MLI-ul? Sun cam asa una din definitii: este un transportor blindat cu tun mai mare de 20 mm. La nivelul protectiei ce exista pana la Namer si modelul bazat pe T-14 nu era cu mult peste un APC.
                      Daca vedea ce defineste un APC si un IFV nu te mai lansai in discutia asta. Tu vrei sa-mi demonstrezi ca un TBT este inutil dar cata vreme nu stii ce face si al este folosit treci din greseala in greseala. MAi cauta si tu doctrine care in fapt definesc conceptia militara a unui stat si utilizarea diferitelor categorii de forte si echipaente militare si atunci o sa intelegi. Cat timp te documentezi doar din filmulete de pe Youtube discutam degeaba.

                • MLI-ul 84 are doua mari calitati care il diferentiaza de TAB:senila care ai permite sa treaca prin teren accidentat si armamentul superior.Daca ajunge sa fie luat la tinta de un tanc nu are o soarta mai buna ca si un TAB.Distrugere totala scrie pe el

      • Se presupune ca vom duce in principal lupte de aparare. Imi explica cineva la ce este bun un tbt in acest context? Exceptand, desigur, parasirea rapida a zonei.

        Nici zimbrul, nici piranha nu tin la lovituri de 120 mm. Asa ca mai bine ar fi sa investim in tancuri, sau alte jucarii care sa domine campul de lupta.

        • Problema nu este neaparat de tancuri, ca e foarte putin probabil sa se ajunga intr-o situatie in care tancurile sa se apuce sa vaneze TBTuri. Problema e ca nu rezista la RPGuri si alte proiectile antitanc si asa o sa fie distruse marea majoritate a lor. In plus tunurile montate pe versiunile mai noi de TBTuri pot sa distruga blindajul altui TBT.
          Nu cunosc teoria militara dar presupun ca TBTurile sunt create sa transporte trupe undeva in linia frontului sau de la linia frontului in spate.
          Daca vrei sa sprijini infanteria folosesti IFVuri ca astea facute acum de rusi pe sasiu de T14, adica cu blindaj de tanc si cu un tun.mitraliera de calibru mai mare. Noi avem MLIul pentru rolul asta.
          Daca esti rupt in fund ca noi, folosesti ce ai, e adevarat…

          • TABul nu trebuie sa „tina” la lovituri de 120mm. Esential la un TAB este mobilitatea. Rolul MLI-ului nu are legatura cu blindajul acestuia ci cu faptul ca are senile si pe cale de consecinta un alt tip de mobilitate, poate transporta o sarcina mai mare, etc.
            MLI-ul T 15 nu are blindaj de tanc.

        • Asta in eventualitatea ca in orice contact strans cu inamicul are unul sau altul la indemana lovituri de 120 sa iti turteasca TBT-ul. Masina asta iti transporta/relocheaza rapid grupa de lupta si ii asigura suport imediat cu echipamentul din dotare(mitraliera grea, aruncator de grenade, tun de calibru mic) impotriva punctelor de rezistenta adverse (cuiburi de mitraliera, locatii fortificate (de exemplu o casa unde o grupa cu AG si mitraliera interzice accesul spre o anumita strada.

        • Cu Taburile poti trece cursuri de apa si mlastini rapid ducand Infanteria care poate avea si lansatoare de racheta portabila , munitie, mitraliere grele. Da trebuie sa stii sa folosesti tabul .Nu il duci sub 10 km de linia frontului.Nu il lasi la vedere si il camuflezi parerea mea sub acoperis de hangare, case , si la distanta unele de altele cam 100 m.
          Senilatele cam greu prin apa si mlastini.
          Dar deacord cu investitia in tancuri moderne jumate cumparate de la americani si germani dar si jumate facute de romani cu licenta.

  17. Deasemenea, in mixul despre care se discuta, nu vad ceva cu puterea de foc a lui stryker.

    • te referi probabil la Stryker MGS, dotat cu tun cal. 105mm, folosit ca sprijin cu foc al infanteriei mecanizate expeditionare. Noi nu avem astfel de nevoi expeditionare ci avem nevoi de nivel mai scazut care trebuiesc adresate urgent, cum ar fi transportul trupei si mortier autopropulsat + vehicule pentru misiuni asociate, la nivelul batalionului.
      Sa nu mai pomenesc de faptul ca TR-85/M1 folosesc inca tunul cal.100mm…

        • @ jemesouviens : indiferent de puterea de foc , acel ” tanc ” are 35 T maxim … deci ce protectie efectiva ar putea sa aiba ?
          ca si la majoritatea APC-urilor , armura este facuta din blindaj de aluminiu laminat cu diferite compozite . Rar trece peste 2 inch/5 cm . vorbind cu cineva ce a facut armata pe asa ceva , mi-a zis ca au existat si cazuri cand un Mitraliera PK a strapuns blindajul de la distante mici , ca sa nu mai vorbesc de cazurile cu RPG-7 .
          pai ce sfantul faci la un RPG-32 , sau un RPG-30 (care e facut special anti-Reactive Armor sau anti-Trophy System) …
          parerea mea : tancuri , elicoptere , avioane , de preferabil noi sau cat mai noi … si furat mai putin din partea politicienilor . si ne-am permite si F-35 si Rafale , si Leopard 2A6/7 si piese de artilerie performante , si corvete si 2-3 submarine .
          nu mai zic nimica , ca iar am inceput sa injur …

          • CV90120 are tun de 120, poate angaja cu succes tancuri, are putere de foc si mobilitate mult peste tr85, mananca pe paine orice soft skin, cred ca si opto-electronica e mult mai avansata, si ar fi dupa umila mea parere foarte bun in lupta defensiva.

            • @ jemesouviens : eu nu vorbesc de tun , pana la urma urmei se poate pune si tun de 140 mm , si 155 mm daca chiar insista cineva – e problema cu reculul si suspensia , dar nu intram in tehnicalitati .
              problema e : ce se intampla cand trag CEILALTI dupa tine . vine rusul , trage un Cumulativ de tungsten spre tine . daca ai LEO … ai sanse sa scapi .
              daca ai CV-ul … intra prin CV , ii saluta pe cei 4 colegi de breasla , le imparte fluturase (e chestia aia cu fragmentarea adiabatica , prin care , un urma compresiei proiectilului cumulativ , straturile exterioare se sparg in mii de fragmente extraordinar de ascutite , ce se imprastie in interiorul incintei , facand o supa primordiala din cei 4 ocupanti , iar praful metalic rezultat se auto-aprinde din cauza temperaturii mari rezultate in urma penetrarii dar si a fragmentarii proiectilului . ce ramane din proiectil , este un centru facut din carburi metalice , foarte dens , ce are rolul de a ricosa prin interior … doar doar scapa cineva si are grija el sa-l termine) .
              Tancul asigura chinul a 4 oameni pe timp de pace (unii zic lenea) si moartea sigura pe timp de razboi . De aceea , sunt de parere ca ne trebuie ceva ” mai rezistent ” .

              • CV 90 120 T – are tonajul aproape de T 55 clasic care e undeva la 36 de tone.
                Ce te face sa crezi ca nu ar rezista cel putin la fel de bine precum acesta?
                Si inca ceva parca CV 90-ul are doar 3 oameni in echipaj, si motorul este in fata fiind din acest punct de vedere un fel de Merkava 4 mediu.
                Prin brosuri se laudau ca rezista in arcul frontal la 100 mm dar au avut „grija” sa nu spuna si de la ce distanta.
                In rest rezista all around la 14.5 mm fara add- on-uri. Cam putin daca nu trece de 30 mm nu prea esti sigur pe el in caz de razboi hibrid unde linia frontului este neclara.

                • @ Mecanicul : T-55 scos din fabrica are 36 de tone .
                  pe campul de lupta , in configuratia data de tine , nu o sa joace un rol mai mare de sperietoare de ciori / suport pentru infanterie . fara blindajele aditionale , T-55 rezista DOAR la calibre mici si medii . minele il toaca , RPG-urile si AT-urile la fel , iar daca doamne fereste da bot in bot cu un tanc … isi da duhul instantaneu.
                  T-55 s-a luptat cu Challenger 1 in primul razboi din Golf , T-55 si T-72 ca sa fiu mai clar , si nu au fost versiunile stock , ci versiunile modernizate de catre rusi , dar cu aditionari facute de catre irakieni . Challenger 1 nici macar nu a fost scos din lupta de vre-un T-55 , daramite distrus . exista documentat cazul in care un T-55 a tras un proiectil in turela Challenger-ului, de la cateva sute de metrii , si nimic . blindajul l-a aparat cu succes pe Challenger .

                  legat de CV 90 120 T : versiunea de 120 mm are 4 oameni .
                  CV90120 (CV90120-T / CV90-120)
                  Light Tank / Tank Destroyer
                  Country of Origin: Sweden
                  Manufacturer: BAE Systems Hagglunds – Sweden
                  Initial Year of Service: 2001
                  Production: 20
                  Focus Model: CV90120 (CV90120-T / CV90-120)
                  Crew: 4
                  Overall Length: 29.36 ft (8.95 m)
                  Width: 10.47 ft (3.19 m)
                  Height: 7.87 ft (2.40 m)
                  Weight: 38.6 US Short Tons (35,000 kg; 77,162 lb)
                  Powerplant: 1 x Scania V8 diesel engine developing 670 horsepower at 2,375rpm.
                  Maximum Speed: 43 mph (70 km/h)
                  Maximum Range: 416 miles (670 km)
                  NBC Protection: Yes
                  Nightvision: Yes
                  Armament:
                  1 x 120mm L/50 Compact Tank Gun (CTG)
                  1 x 7.62mm coaxial machine gun
                  1 x 12.7mm heavy machine gun at commander’s cupola.
                  6 x Smoke Grenade Dischargers
                  Ammunition:
                  45 x 120mm projectiles
                  2,500 x 7.62mm ammunition (estimated)
                  1,500 x 12.7mm ammunition (estimated)
                  6 x Smoke Grenades
                  Variants:
                  CV90120-T – Base Series Designation
                  Operators: Sweden

                  faptul ca rezista la 14.5 mm nu ne incalzeste . intre timp rusii trag cu 120 mm dupa noi , carburi de tungsten , HE si rachete AT .
                  pana la urma CV 90 a fost creat ca fiind un transportor blindat : 3 echipaj + 8 infanterie si cu un tun Bofors de 30/40 mm .
                  faptul ca i se poate pune un tun de 120 mm nu e de hulit , insa sa nu-i dam alt rol decat cel pe care trebuie sa aiba. Pana la urma , suedezii au Leopard 2 , si stiu eu de ce au . daca era asa , le dadeau unapoi la nemti .
                  sa de asemenea , sa nu uitam ce tanc au mai avut suedezii , si pe principiul caruia a fost construit CV 90 120 T (iar teatrul lor de razboi este PADUREA) .

              • @Buzz…
                „Cumulativ de tungsten” ???
                Dezvoltă puțin ideea asta, pentru că încă nu am auzit de așa ceva. Plus explicarea efectului loviturii cumulative cu centrul din carburi metalice. Ai făcut o supă primordială din amestecul loviturilor cumulative cu penetratoarele din tungsten, și a ieșit o mare varză.
                Mai sunt cîțiva pe aici care iți dau cu presupusul fără să se informeze cum trebuie, iar rezultatul e umplerea spațiului de pe server cu bălării, și umplerea lor de „glorie cibernetică” în domeniul cunoștințelor despre tehnica militară.
                părerea mea, hîc…

  18. Nu-s la curent cu subiectul, asa ca scuzati intrebarea: Pirahna asta trage pe linie moarta Saur3???

    • Pirahna inchide probabil Moreniul… si da semnalul si pentru restul fabricilor ca importul e mai interesant decat productia locala.

      Pana la urma aia 2% pt Armata au fost obtinuti prin actiuni de lobby extern si mi se pare firesc ca banii sa mearga la masa castigatorilor.

      • mie nu mi se pare DELOC firesc.

        • didi74 e absolut normal ce se intampla…

          „big boys” au securizat la nivel prezidential/guvernamental ca 2% vor fi alocati pentru achizitii militare de tehnica occidentala. Textul cu alocarea pentru Armata a fost ca sa dea bine la mase. Daca are vre-un „inalt oficial” curajul sa maraie ceva pro industria de aparare romaneasca pe mass media ii trimit DNA-ul pe cap si l-au linistit. Asa ca lucrurile sunt extrem de simple pe principiul: „keep calm and get your money”. Si asta se aplica la toate esaloanele..

          Am spus si mai demult toti banii vor merge afara. Posibil sa mai arunce si pe aici niste frimituri dar e doar de impresie artistica. Singura discutie va fi legat de cati bani vor sa spargem anual pe jucarii…

          Matale ai pretentii mult prea mari fata de realitati…

          • Nu e asa, americanii au nevoie de noi ca sa ii tinem in frau pe rusi. Iar fabrica din Elvetia nu este in stare sa manufactureze suficient de multe vehicule raportat la nevoile noastre.
            Daca vine razbelul o sa ne trezim ca avem vreo 20 mld EUR prin conturi si nici o arma. Si o sa vrem sa cumparam dar nu o sa vanda nimeni deoarece nimeni nu o sa aiba suficient de multe transportoare sau tancuri de vanzare sau capacitatea sa produca suficient de multe intr-un timp suficient de scurt. Eu zic ca asta este sansa Moreniului, totusi a fost cea mai mare fabrica de transportoare blindate din Europa.

            • Bre Moreniul nu va mai produce nimic asta e clar… contractul se va face in limita capacitatilor de productie Mowag nu a ce vrem noi. Poate va fi o clauza ca daca incepe cafteala sa ne trimita urgent ceva SH-uri din tari mai indepartate.

              Acolo poate o fi o sansa pentru Moreni le mai dau un ciocan, mai strang o surub, curata rugina…

              • Traim si vedem, eu zic ca nu o sa fie cum zici tu.

                Eu imi dau seama ce vreau cei din conducerea Ministerului Apararii si probabil cei de la armata, dar tara asta nu este sat fara caini. O sa se ajunga la o solutie de compromis, la modul ca montajul se va face in romania + volanele si farurile, ceva la modul asta.
                DNAul vegheaza, si problema nu e DNAul de azi, ci ce o sa se intimple 5 ani de la momentul in care se da contractul. Ca poate atunci vin alti baieti, cu alte idei, situatia internationala poate fi alta si atunci toti ceai care au semnat vor intra la bulau „sa mediteze asupra greselilor comise”. Riscurile sunt mari …

                • @ bre Inima de leu
                  DNAul vegheaza , chiar ca e buna , nu am mai ras demult !!!
                  daca tu crezi in circ !!!
                  situatia este asa , romania este o COLONIE fara drept de apel !!!
                  de ce crezi ca mapn-ul nu cumpara noua pusca de asalt fabricata de cugir ?
                  de ce crezi ca roman brasov nu are comenzi pt camioane ?
                  de ce crezi ca fabrica astra arad a fost scoasa din joc la licitatie pt trenurile de metrou ?
                  DNA-ul este doar un instrument politic nimic mai mult !!!
                  daca ar fi sa se faca curatenie cu adevarat ar trebui infintate plutoanele de executie pt tradarile si subminarea economiei in favoarea altor interese anti-romanesti intelegi ?
                  sclavi adusi in sapa de lemn !!!

                  • Inca odata, contractul pentru vagoane a fost dat la Spanioli. Lasa-ma sa ghicesc, suntem colonie spaniola? Daca eram colonie, contractul se dadea la centru, adica US, sau Germania in cel mai rau caz.
                    Roman Brasov nu are comenzi de camioane pentru ca nu sunt bani de camioane pentru armata. Pentru civili, restul sunt probabil mai ieftine. Eu stiu ca atunci cand mi-am luat prima masina am stat cred ca 100 de ore pe net sa aleg cea mai buna oferta. Probabil ca aia care iau camioane stau 500 de ore inainte sa cumpere unul. Si daca oferta celor de la Brasov era buna, te asigur ca le luau indiferent de ce zice „fratele mai mare”.
                    Eu inteleg ca exista interese antiromanesti, sau mai explicit pro-spaniole, sau pro-americane sau pro-cenatiuneofi dar este de datoria noastra si a conducatorilor noastre sa promoveze interesele romanesti. Nu e nimic gresit ca spaniolii sa aiba interese pro-spaniole, americanii pro-americane etc, totul e sa avem si noi pro-romanesti.
                    In concluzie noi avem o oarecare libertate de miscare, totul e sa stim sa ne miscam cu talent. Si momentan nu stim, dar DNAul trimite pe scaune pe aia care se impiedica…

                • Iar vorbesti ca sa te afli in treaba. DNA-ul reprezinta justitia CIVILA. Neam de neamul DNA-ului n-o sa-si bage nasul in treburile armatei care are ceea ce se numeste justitie militara cu proprii procurori si cu tribunalele de profil. N-o sa-ti curete DNA sistemul de aparare in veci.

                  • Eu stiu ca TOATE TRIBUNALELE MILITARE au fost desfiintate si nu mai exista tribunale militare… asta de vreo 10 ani. Asa ca mi se pare ca tu vorbesti ca sa te afli in treaba.

                    • Serios? Asa stii tu? Atunci stii gresit. Toate armatele din lume au un sistem judiciar propriu. De ce? Poate iti sacrifici niste timp sa fli singur inainte sa mai scrii aiureli.

                    • Ok, ai dreptate, imi cer scuze, nu le-au desfiintat…urmeaza sa le desfiinteze… stiam eu ca am citit ceva, dar nu am fost atent exact la ce scria acolo.

                      http://www.mediafax.ro/social/csm-va-propune-desfiintarea-instantelor-militare-si-infiintarea-unor-completuri-specializate-13938395

                    • Nici o problema mai greseste omul.

                    • @Lioane, @Anla’shok
                      Adevarul este ca MAPN-u’ are justitie … Dupa cate imi aduc aminte, inculpatul era „tratat” corespunzator de catre justitia militara, iar in majoritatea cazurilor era trecut in rezerva si apoi deferit justitiei civile…
                      Adevarul ca sistemul militar la capitolul justitie este in urma fata de societatea civila, profita de faptul ca sunt sistem inchis… Nimeni din justitia militara nu isi baga nasul in licitatiile trucate referitoare la firmele care se ocupa de hranirea militarilor, nimeni nu vrea sa stie cum este casata tehnica….

            • MOWAG are capacitatea de a produce anual 227 de vehicule de tip Piranha. Cred ca la ce cantitati o sa cumparati voi, esalonate pe cine stie cati ani sunt mai mult decat capabili.

      • Inchide Moreniul si cel mai probabil si UMBul.

        • Bre nush ce face UMB dar ce inteleg e ca orice obiect de complexitatea macar a unui TAB se va importa indiferent daca exista posibilitati de productie locala chiar si partiala.

        • de umb cred ca mai au nevoie o perioada sa faca mentenanta la TR-uri…pana cumpara tancuri sh si dupa il inchid si pe ala

  19. @GMT… de aia striga crizatul ala de Matei Donea prin toate gaurile internetului contra Saur 2….
    In fine, raman la parerea mea, sa fii dependent si la acest capitol deja ne pune o eticheta in frunte o eticheta nu tocmai onorabila…

    • Probabil ca da, dar respectivul nu este singurul, nici macar cel mai vocal sau important.

      • Georgele… 🙂 mai pune niste nume din alea speciale de care vorbesti matale, ori aici ori pe mail… poate mai trag de ghem un pic si mai picura vreun biban ceva… nu de alta da’ poate mai ne imbogatim cunostintele…. 🙂

  20. Daca se incepe procedura de licitatie in 3-4-6 luni, pina o sa inceapa sa se execute contractul va dura cel putin inca 6 luni un an. Adica cel mai devreme teoretic in Jun 2016 vor sosi primele transportoare. Trebuie sa verificam care este capacitatea de productie a fabricii din elvetia, inca odata, daca e de 100 de transportoare pe an practic la bajetii astia o sa le ia 10 ani sa ne faca transportoarele. Cine stie in ce pozitie va fi Romania in 10 ani …
    Ori considerand ce se intimpla in Ucraina cele 50-60 transportoare pe care le vom primi pina la finalul lui 2016 nu vor face absolut nici o diferenta in razboi. Finalul lui 2016 e „un pod prea indepartat”. Asa ca greul va fi dus tot de zimbrii nostri si de TAB77 sau ce mai reusim noi sa revitalizam pe moment.
    Inca odata, revin la unul dintre posturile mele anterioare. Dezvoltarea unei tari se face mai mult sau mai putin in salturi (puteti sa le ziceti etape). Este posibil ca in momentul de fata asta sa fie maximul pe care putem sa il facem, adica sa stam cu mana intinsa la diversi parteneri si sa ne faca ei tehnica de lupta. Numai Dzeu stie ce o sa fie peste 5 ani, sa nu mai vorbim de peste 10 ani. Eu zic sa fim optimisti, deoarece e posibil ca la licitatii sa participe grupuri de firme si Moreniul sa se alieze cu unul sau doi dintre licitanti (teoretic e posibil) si sa primeasca si el o parte din felie.
    Mai traim si mai vedem…oricum 2.5 mld USD nu o sa se dea fara scandal asa ca stati mai calmi, suntem abia la inceputul procesului .

    • si daca sunt 100 + 50 in RO tot e jale

      si comicaria e mai mare cand introducem in ecuatie importul la cheie…

    • de ce esti convins ca va fi licitatie? Pentru F-16 a fost? Sau pentru primul lot de Piranha?

      • Da, 100% va fi licitatie. La 2.5 mld USD contract + inca vreo 5 mld pe 10 ani contractul asta e mai mare decat autostrada Comarnic-Brasov si daca o sa iasa cum zice George o teapa cel putin la fel de mare. De cand cu DNAul nimeni nu o sa aiba curajul sa dea un astfel de contract fara licitatie. Fie ea si trucata, cu caietul de sarcini dictat in engleza… De asta lui Ponta ii tremura chilotii sa semneze contractul pentru autostrada aia… la fel o sa fie si cu contractul ala. Baietii care isi pun semnaturile pe el in max 5 ani eu zic ca au o sansa de 90% sa intre la puscatie pentru semnaturile alea.
        Si este imposibi sa dai un astfel de contract fara un scandal monstru, cred ca va dati seama. Bajetii care se bat pentru el au bani de ii intorc cu lopata asa ca fiecare parte o sa angajeze gornisti din presa sa le faca lor lobby si sa arunce cu noroi in ceilalti…

        • s-ar putea sa nu se semneze niciodata un contract pe sute de vehicule, ci sa achizitioneze loturi de cateva zeci-suta de vehicule, cum au facut cu Piranha deja luate, motivand, in mare parte justificat, urgenta inzestrarii.

          TBT a fost o idee buna, insa s-a suprapus nefericit peste finalizarea Saur2 dar si pe lipsa cronica de bani. In schimb, cand a avut si putin banet disponibil, MApN a preferat sa faca achizitii de loturi mici de import (vezi Panhard PVP) pentru produse cu o utilitate redusa, in loc sa investeasca in programul de dezvoltare.

          Doar cand ma gandesc cat de departe ar fi ajuns TBT daca acele zeci de milioane de euro cheltuiti pe Piranha III ar fi fost dirijati in programul de dezvoltare… Am fi avut probabil acum vehiculul in productie de serie in tara, cu un prim lot deja livrat…

          In schimb au tras de timp cu programul de dezvoltare pana situatia a devenit critica iar acum, gandind la rece, e clar ca facilitatile de productie autohtone nu pot livra in ritm sustinut, de zeci – suta de exemplare anual, un nou produs fara cativa ani de pregatire a liniei de productie si personalului + angajari si sprijinul consistent al unui partener strain.

          Seamana izbitor cu achizitia multirolului, la care initial trebuia sa luam aparate noi + offset si productie partiala + mentenanta in tara… iar pe criterii de urgenta si lipsa de bani, dupa ce 5 ani s-a stagnat pur si simplu, stim cu ce ne-am ales.

          • OK, corect, dar in cazul asta este vorba de incompetenta la toate nivelele nu numai la nivelul armatei. Sa stii ca e greu sa te bati cu incompetenta combinata cu lipsa initiativei din cauza ca asa e construit sistemul.
            Pe undeva trebuie facute niste modificari la sistem, dar alea dureaza timp, asta daca stim ce modificari sa facem si unde sa facem.

            • @ Marius z. @ LionHeart. mai oameni buni chiar nu va plictisiti ?
              va raciti gura pe degeaba , vorba aia, vorba multa saracia omului !!!
              mai bine facem o colecta pt lumanari si flori si asa o sa asistam toti la inmormantarea industriei de aparare ( ce a mai ramas din ea. ) !

        • Licitiatie?1 Nu-i obligatoriu daca va fi o negociere direct guvern-guvern… Ce am cumparat noi pana acum pt dotarea armatei prin licitatie?1

  21. zicea cineva mai sus ca ceausescu a constientizat importanta ind de aparare etc. … poate SI de-aia a fost mazilit….

    atata timp cant societatea civila nu are o constiinta nationala, ROmania va continua sa fie ograda unui betiv notoriu care vinde tot din casa ca sa primeasca o sticla de whiskey si o bataie aprobatoare pe umar

    • nu stiu daca inafara de 2-3 feizbucisti tineri frumosi care vorbesc romaneste cu accent american mai crede cineva ca povestioarele cu democracy in legatura cu ’89….

    • Ei mi-s ala si imi mentin parerea….el(cizmarul) a fost singurul care a intuit si constientizat importanta industriei de aparare nationala! In rest suntem praf, pamant de flori! Si nu de azi de ieri, ci chiar de dinainte de domniile fanariote. De atunnci romaniii nu au mai avut arme si armate asa cum au avut inaintasii lor. Voi credeti ca marii domnitori romani din evul mediu, aveau vreo o sansa sa tina piept atatora dusmani si sa-i alunge de pe meleagurile astea, daca ei actionau ca trantorii astia de ne conduc acum? In niciun caz! Atunci aveam si armata, fauream si arme. Observati diferenta?

    • oameni buni mai terminați cu Ceaușescu Ceaușescu. era un dictator și în perioada lui era la modă să îți faci singur jucările tale acasă (nu avea boul nici un merit -era o javră de comunist obsedar de grandomanie – din cauza comunismului acum trăi atât de bine.)
      acum suntem în alt mileniu fiecare face = fură ce poate 😀 :):)

      • a intuit Ceaușescu fix o p… ( mă scuzați d e expresie )- România socialistă a luat tot ce atutu d ela ruși și armamentul și doctrina militară..
        terminați cu prostiiile și prezilcerile lui popa nuștiu care , nu deviațid e la temă cu comentarii aiurite despre ceaușescu și alte aiureli. noapte bună

        • Gresest teribil de mult. O fi fost el dictator, obsedat de putere si toate cele, dar aici nu a gresit! Nu confunda capra cu varza. O armata fara industrie militara, intr-un eventual razboi, nu valoreaza cat o ceapa degerata! israelul este exemplul pozitiv perfect.

  22. Si ca tot vorbim de IFVuri si TBTuri, luati de aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=qWAisPXlJKM

    Daca va uitati un pic la filmulet o sa vedeti cum la un moment dat trage intr-o placa de metal si o gaureste, asa demonstrativ…

  23. Pai normal ba fraerilor ca Piranha 🙂

    Ca n-aveti voi fatze de TBTuri produse in Rromanica

    Banu la extern, ca e recesiune si la aia si aia nu-s invatati cu foamea ca ies in strada, numa boii’s invatati cu foamea si boii nu trebuie dezobisnuiti

    Acuma va apara NATO de rusi si ceva tribut acolo trebe platit ca sa va apere, c-asa-i frumos

    Cand nu va mai apara, cand nu mai e nimic de scos de acolo, probabil va apara rusii de NATO

    Sau pe bucati, Transilvania o apara NATO si restul rusii 🙂

    Daca toti banii merg la extern sa vedeti ce-o sa mai platiti de-or sa va sara capacele 🙂

    Si daca pana acuma urlati ca „n-are saracii aurolaci armament ca sa sa lupte cu dujmanu sovietic” o sa ajungeti sa va rugati sa nu le mai cumpere 🙂 🙂 cacamcosta si taxele ie mari si salariile la butic ie cam mici

    Prostii aia de la Moreni saracii si-au facut Saur2 pe banii salariatilor

    De banii aia mai bine-si luau amaratii un televizor, sau un frigider ceva, desi oricum sfarseau prin a-l tzine gol

    Bon, deci dupa jdemii de articole cu povesti si comentarii (unde esti Eroule 🙂 ca matale comentai cel mai frumos cu turele) despre TBT povestea e simpla si sta probabil asa:

    -n-aveti voi fetze de industrie de aparare

    -n-aveti voi fetze de TBTuri sau alte produse mai complexe, de fapt boii au si spus clar ca numai pulberi, explozivi, munitii si restul numai chestii avansate gen phasers si rail-guns numa’ ca voi Batman Batman…

    -atat clasa politica aservita cat si armata sunt interesate numai de importuri si li se rupe de industrie de aparare, de fapt chiar le sta in gat

    -banul tre sa-l exporati la aia care au fetze de fabricat asa ceva, ca sa va dea si voua pe bani buni deviceuri facute de ei

    -totul din import si daca tot e de import atunci posibil sa fie si in cantitati mari, sa vezi mia-doua de transportoare

    -intretinerea va fi tot in afara, ca asa-i mai bine, tot pt aia

    -in final or sa importe tot, nu numai pusca de asalt dar si munitia 🙂

    -cucoanelor din ro „army” oricum li se rupe atat timp cat isi primesc salariile atat ei cat si neamurile, ca-s cam 5 militari la un angajat civil

    • Tati, istoria e o chestie in continua miscare. Probabil ca in ziua de azi suntem cum zici tu, dar eu vad ca progresam. Vedem unde o sa fim maine… ca romanul e muncitor si inventiv…

      • da bre, vaz ca chiar progresati 🙂 🙂

        in ritmul asta maine o sa fitzi acasa la coada la cantina saracilor

        sau va exportati prin mUE

        pai unde ati mai vazut voi colonie cu industrie de aparare autohtona puternica si diversificata si armata coloniala care sa se doteze cu ce isi produce in tara?

        chestia e ca odata distrusa cap coada nu va mai face nimeni industrie de aparare, nici maine nici peste 50 de ani

        romanul e muncitor si inventiv, nu contest, numai ca muncind acasa pe mosia stapanului sau stergand la fund bosorogi in azile prin Italia sau culegand capsuni ori la constructii prin Spania sau pe welfare prin Irlanda nu prea mai conteaza 🙂

        problema e cine ia banul, altfel, industrie puternica cu capital romanesc mai aveti?

        dar banci puternice cu capital romanesc mai aveti?

        asa si armata aia cica „romana”, piata de desfacere exclusiva pt produse militare de import, banul merge numai la export, la intern mooie, aia pot sa crape linistiti

        in conditiile astea, in care nu beneficiezi de nimic la intern, sa maresti cheltuielile militare mi se pare o mare magarie, practic sa tot dai bani si mai multi la export in timp ce ai tai cam fac foamea

        • „chestia e ca odata distrusa cap coada nu va mai face nimeni industrie de aparare, nici maine nici peste 50 de ani” – eu zic ca nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul. Nu stii ce o sa fie nici peste 5 ani, nu vorbim de peste 50 de ani. Eu spre deosebire de tine sunt mai optimist. Cel putin pe termen lung.

          „problema e cine ia banul, altfel, industrie puternica cu capital romanesc mai aveti?” – avem ceva, si fiecare zi de „capitalism” in .ro mai adauga niste lei la capitalul autohton.

          „dar banci puternice cu capital romanesc mai aveti?” – avem, Banca Transilvania care a cumparat recent Volksbank…

          Citesc cu mare placere posturile tale pentru ca ii aduce pe pamint pe baietii care viseaza si ele sunt in general corecte. Ce nu scoti tu in evidenta e ca si marea majoritate a celorlalte natiuni sunt la fel de rupte in fund si de disfunctionale ca a noastra. Din europa luate asa la nimereala: austria, franta, spania, portugalia, grecia (ce zici de greci?), italia… nu suntem noi chiar asa de rupti in fund comparativ cu altii.

          • „Din europa luate asa la nimereala: austria, franta, spania, portugalia, grecia (ce zici de greci?), italia… nu suntem noi chiar asa de rupti in fund comparativ cu altii”
            bre, mie mi se rupe de toti din lista aia, ca si lor li se rupe de romani
            la greci am lucrat vreo luna prin Atena trimisi de la sucursala romaneasca, noi la 9 eram pe scaun, aia pe la 9:30 abia veneau, o taiau la cafea pana la 10 si ceva cand plecau sefii sa-i adune, la 12 erau la masa si se intorceau pe la 14 si la 16:30 rupeau usa 🙂 asa ca daca aia mor de foame mi se falfaie de ei…
            e de mirare ca n-au murit pana acuma 🙂
            austria isi vinde armamentul si isi baga picioarele, punct, dar macar nu exporta banii
            franta/italia au industrie de armament
            chiar si spania mai misca ceva
            portocalia who cares about it

          • Lion Heart oare banca transilvania are capital romanesc ? eu din cate stiu doar CEC BANK a ramas singura banca cu capital romanesc de pe piata bancara romaneasca .

        • Apropo de faza cu colonia, pai ai nostrii ca brazii din conducere par ca sunt prosti de le ploua in gura, cred ca aia se gandesc ca e si pacat sa nu-si bata joc.
          Am vazut din nimereala la TV ceva cu „se scot vizele cu Canada blabla” si zic ia uite ba ca incepe sa ne mai respecte lumea. Cehii facusera urat ca nu semneaza nu stiu ce acord si canadienii i-au scos imediat de la vize, si ai nostri batusera si ei niste apropouri.

          Cand colo vazui ca de fapt nu scot vizele ci aia care au mai primit in ultimii 10 ani si nu stiu ce blabla nu tre sa mai primeasca decat nus ce aprobare, si nu mai tre sa reia toata faza cu viza de la cap la coada. Cu alte cuvinte frectie la un picior de lemn.
          Da Ponta era mandru nevoie mare si posta pe facebook ca i-a trimis lui un email premieru Canadei (probabil vreo secretara evident). Deci cat de tembel poti fi sa te apuci sa mai si semnalizezi dupa ce e evident ca ala isi bate joc de tine, te ia de prost?

          Bineinteles ca americanii nici macar nu au pomenit de chestii d-astea, vize socoteli, cam asta e dovada respectului de care ne bucuram ca tara.

          Din pacate si imi pare rau sa o spun, imi pare ca multi din cei ajunsi la butoane in armata sunt tot asa, niste slugarnici pusi pe criterii politice, si abia mai incolo si doar unde e strict necesar sunt pusi si profesionisti adevarati. Ori astia sunt impinsi deliberat spre margine si putini ajung sa conteze

          • Va bucurati de acelasi respect de la americani ca si polonezii din punctul de vedere al vizelor…nici astia nu sunt inca in Viza Waiver Program.

            • Da, acelasi respect sau aceeasi lipsa de respect. O fi si vina noastra, din mai multe pct de vedere, unul dintre ele fiind ca avem o conducere prea slugarnica si lipsita de multe ori de demnitate nationala.
              Ma rog, sa zicem ca nu-i un capat de tara asta cu vizele, am dat-o ca exemplu pentru ca am vazut stirea aia unde iar eram luati de fraieri si s-a nimerit si cu articolu asta cu TB-urile. Oricum lasa o impresie proasta si cam de neinteles

    • @gsg9
      bre sa stii ca te potrivesti de minune cu Caragiale !!!
      faci haz de necaz !!!

  24. Eu cred ca baietii astia care fac ce vor pe planeta si-au clasificat aliatii din est in doua categorii – categoria 1 Polonia, tara „sigura”, aliat strategic pe termen lung, care merita sa aiba industrie proprie de aparare si categoria 2 – Romania, tara nesigura, aliat conjunctural care trebuie sa depinda complet de importurile de armament, astfel incat sa se minimizeze posibilitatea unei miscari in front. Altfel nu-mi explic cum de alora de la Varsovia li se permite sa-si dezvolte industria nationala de aparare, iar alora de la Bucuresti li se baga pumnul in gura cu tot cu manusa.

  25. „Seminte, baieti avem seminte prajite” – reclama „industrei romanesti” in anii ce vor urma.

    „România e pe ultimul loc în Uniunea Europeană la productivitatea materiilor prime, cu doar 0,63 echivalent euro pe kilogram, potrivit datelor Eurostat.”
    Adica o mare problema a economei este si faptul ca folosim acele resurse pt. a realiza produse cu valoare adaugata mica aici este tragedia.
    Trebuie sa constietizam odata ca suntem pe ultimul loc da, pana si Bulgaria ne-a depasit, industria lor este capabila sa proiecteze/realizeze produse cu valoare adaugata mai mare ca a noastra, deci isi utlizeaza mai eficient resursele.
    Noi visam sa stragem 2 suruburi si sa mai exportam 2 copii si ceva parinti pt. ca sa mai putem importa ce produc altii, ca lor le trebuie nivel de trai, noua saracie.

    Ca sa revenim putin cu picoarele pe pamant:
    „Maghiari sunt de aproape trei ori mai productivi, iar olandezii îşi folosesc resursele de șase ori mai eficient.

    Asta insemna sa ai, cat de cat, industrie.

    Acesata este Romania reala:
    La finele saptamanii trecute a fost pronuntat falimentul companiei Hidromecanica Brasov, producator de motoare si turbine;
    500 de angajati Dacia vor si concediati anul acesta si se va continua si la anul.
    Restul ce se vantura pe la tv … propaganda realizarilor marete. Ele sunt dar cu minus in fata.

    Iar cine se asteapta sa vina strainii sa te ajute sa se uite putin la sistemul bancar privatizat si sa vada ce ofera: credit pt. consum, pt. productie nu prea. Cosum ca tarile care detin bancile produc…
    Daca tu nu te ajuti… Iar noi vrem sa inchidem fabricile care au posibilitatea de a realiza produse cu valoare adaugata mare ca sa deschidem ce, prajitoare de seminte…

    In ce priveste problemele Piranha:
    La erori de proiectare am mai uitat: au fost semnalate situatii in care mecanicul conductor nu avea vizibilitate in mers, intucat o parte a campului sau vizual era obturata cu diferite piese metalice montate pe transportor. Ce Piranha, asta este cartita Moleanha. Asta + problemele la frana = Partie … ca cine stie unde se opreste;
    -probleme electrice, e se mai lua curentul din cand in cand dar romanii sunt obisnuiti de pe vremea lui ceasca (alternatorul si releul de tensiune al transportorului). Si pana la urma ce atata fite auzi curent electric, monitoare si alte traznai… luam un dinam de bicicleta si gata.
    Ca sa nu o mai lungim: „Pentru primul lot de blindate, livrat in Romania in perioada 23-25 aprilie 2008, specialistii armatei au constatat existenta a peste 20 de nereguli grave, care au facut imposibila continuarea sau indeplinirea misiunilor „
    In 6 (sase) luni producatorul nu a remediat decat jumatate din probleme…

    • Pai da npi taiem [paduri, cel mult le facem cherstea.
      Ungurii cumopara cherestau si fac mobila Neoset si o vand si in Romania!
      CIL Pipera este cam inchisa, combinatul de la Reghin idem samd.

      • @ Ghita Bizonu
        la fel ca si toata industria prelucratoare a lemnului adica combinatele c.p.l.
        rand pe rand le-au casapit si capul instigator este draga STOLO poate stii !
        nici cheresteaua nu mai prea facem o fac altii in locul nostru

      • Ba sa avem pardon, nea Ghita. Cu combinatul Prolemn de la Reghin te inseli… nu e inchis…mai sapa si vezi cum se numeste acum si ce cifra de afaceri are. Te rog, nu mai dezinforma. In rest, numai bine iti doresc.

    • Incerc io sa-ti explic, cu oarecare aproximatie:
      Pana in 2009-2010 era un sistemd e pensii speciale pentru militari iar una din prevederi spunea ca pensia va fi egala cu 70 sau 80 % din veniturile ultimei luni de activitate.
      Asa ca baietii isi bagau premieri la greu in ultima luna si le iesea pensia mai mare decat salariul. Evident, contributie la pensii ….. sula.
      Boc le-a anulat magaria si a trecut la sistem de pensii pe baza contributiei la fonduri si nu pe smecherii.
      Astia, acum, le dau inapoi sistemul de pensii speciale. N-am vazut proiectul dar daca Ponta spune ca „repara greselile lui Boc” iti dai seama ca iar baga magaria cu 70-80% din veniturile ultimei luni de activitate.

      • LOL, Romania frate…

      • „Asa ca baietii isi bagau premieri la greu in ultima luna si le iesea pensia mai mare decat salariul”–>> inclusiv in sistemul civil a fost folosita chestia asta….
        Ore de zbor din burta, salturi din burta….
        Nici pana in ziua de astazi nu este clarificata situatia personalului navigant si ce presupune asta… cine are drepturi si cine nu are….clasificarile de rigoare …

        • Daca-si bagau ore de zbor din burta ce s-a intamplat cu kerosenul „consumat”? 🙂 )))))

          • Dacia… :)… erau o gramada care dublau benzina cu kerosen…si civili si militari…

          • Kerosenu’ ca-cherosenu… da’ sa vezi ce s-a intamplat cu resursa aeronavelor. Ore de zbor consumate care de fapt nu au fost consumate. Daca se revine la legea aia, ne vor expira F-16 in doi ani, vor „zbura” romanii peste 2000 de ore anual pe ele 😉

      • @ Eroul Bula : da si nu . Unchiu-mio , militar de cariera – locotenent colonel de artilerie – a primit instiintare cu noua grila de pensionare , cu punctajul aferent . punctajul a fost facut alan-dala , rezultand ca el muncit si cotizat de la varsta de 13 ani , ori pe vremea respectiva el era la scoala . Pensia inainte de taiere : ~ 2050 lei . dupa taiere ~ 970 lei (am vazut fluturasii cu ochii mei , sunt aproximari , nu mai pun 2 lei si 15 bani , sa fim seriosi) . punctajul respectiv nu tinea seama de : categoriile speciale de lucru (functiile detinute , lucrul in conditii extreme , cu explozivi etc) , iar punctajul era echivalentul al unui muncitor de uzina – se oferea baremul de incadrare . am vazut si colonel ce a avut pensie de 3300 lei la care i-au redus-o la 1200 lei .
        fiind liber , i-am dus pe cei 2 si inca 2 colegi de-ai lor la sediul asociatiei la care erau inscrisi , pentru a face o petitie comuna cu privire la gresirea punctajului . si ce sa vezi acolo : existau colonei ce aveau pensii de generali si ce aveau pensii de 7000 lei , dar cu ” taierea ” au ajuns la 8400 lei , au fost generali ce au scazut de la 8000 lei la 11600 lei , si nu au fost 1-2-3 , astia din asociatie aveau lista intreaga . problema a fost ca la un moment dat s-a facut scandal caci cativa din ” acesti colegi ” nu vroiau sa semneze petitia in ruptul capului (si faceau parte din comitetul de conducere) .
        interesant a fost , sa vad ca pensia unui colonel iesit in 2010 (nu stiu functie , ce si cum etc) era de 5000 lei , intre timp colonelul ce a fost coleg cu unchiu-mio avuse 3300 . diferenta de pensionare era de 5 an si cateva luni. 1700 lei pentru 5 ani si cateva luni mi se pare destul de mult .
        iar legat de pensia speciala , din cate stiu eu , atat in UK (am avut un prieten Sergent Major in Armata UK , a murit in Afghanistan , si de la el stiu) cat si in Germania , Suedia , Elvetia chiar (SUA nici nu o mai pun) , se beneficiaza de pensii speciale , nu de pensii civile . prove me wrong !

        • Nu ma leg de conceptul de pensie speciala ci de modul de calcul. Faza cu 70% din ultimul venit lunar a fost reala si a dus la pensii mai mari decat salariul.

          • @ eroul bula : perfect deacord cu tine , chiar daca nu am auzit de cei 70 % . insa atunci , de ce la unii de ce s-a scazut si la altii au crescut daca ” se scad pensiile ” ??? adica , ceva nu suna corect .
            cunosc oameni din politie , ce erau plutonieri si plutonieri majori , ce aveau pensii mai mari decat maiorii din armata , si nu au pierdut atatia bani precum unchiu-mio . de injurat , il injurau pe boc , dar din 3000 , tot mai aveau 2000 de lei .
            e chestia aia cu ocaua mare si ocaua mica . la unii le dau cu una , la altii le dau cu alta …

            • Pentru ca, daca-mi amintesc bine discutiile de atunci, serviciul de resurse umane sau salarizare care trebuia sa se ocupe de recalculari avea foarte putin personal si o cantitate imensa de dosare de verificat. Daca mai adaugi la asta ca unii dintre ei erau tamaie, fiind angajati pe pile sau spaga, ai tabloul complet al bramburelii.

              • @ Eroul Bula : +1
                si mai este inca ceva : ” trebuia ” sa se achizitioneze si un software care sa ” ajute ” la bunul management al listelor cu fostii angajati . iar softul respectiv a fost facut in graba , la mishto , doar ca sa pape niste bani , iar greselile pe care le facea softul erau intentionate , pentru ca pana iti depuneai cererea de reverificare , pana ti se aproba , pana mai stiu eu ce , treceau bune luni , luni in care tu mai pierdeai bani din pensia initiala . deh , e facuta cu cap !
                daca am stii sa facem si bugetul tot asa , ce bine ne-ar fi …

        • Mai @Buzzzz…
          Noua lege a luat in calcul cat a cotizat… automat au fost date la o parte chestii de vechime, grupa de munca sau mai stiu eu ce. Automat unul cu grade mici si o solda corespunzatoare gradului si functiei dar care de exemplu era personal aeronavigant (iar de aici veneau o gramada de bani in urma salturilor / orelor de zbor) este foarte posibil sa aiba pensie mai mare decat unul care nu era personal aeronavigant. Pe baza vechimii (aveai lucrate minim 6 luni oriunde si se calcula 1 an de exemplu) s-au facut o gramada de magarii, pe baza soldelor de merit alta gramada de magarii, pe baza functiilor mari ocupate in ultimele 2-3 luni alta gramada de magarii… Si la fel pe baza clasificarilor… O singura categorie de militari nu au beneficiat de pe urma clasificarilor obtinute la pensie… in rest toata lumea…

          • Au cotizat pe dracu..
            MILITARII NU COTIZEAZA!!!!!
            Pensia militara este un de „functie” – ai servit ai ! – nu de contributie . Si este de fu7nctie de pe vremea lu Alexandru Iona Cuza. Care a luat modelu francez – ai servit ai penoe ! Tu sau8 umrasi tai!!!

            Sa nu mai zic ca sunt state in care in mopdul cel mai uficial miliatrii nu platesc impozit. Ca e cam dementa sa ii dai X ca apoi sa traghi n% din X ca impozit. Asa ca zici SOLDA si basta.

            Numa niste creieri bine spalati de propaganda comunista au putut inventa cestia cu cotizatia miliatrilor … (a da.. voluntar si separat cadrele pot cotiza. Dorinta lor banii lor ii proveste ce fac. Ofiterii turci au facut Oyak. Asa ca au facut un bine Tirciei, lor unu si mai mare si ani de zile unii dintre pensionmatri miliatri, mai „tinerei” seveau la Oyak. Prima data cand citii de Oyak la „comanda” era un general .. pensionar)

            Insa mia bine inttreaba-te ce chichirez are ca procurorii s aiab a pensie de serviciu … si judecatiorii!!!

            • Parca noi doi nu avem glume in program…
              Canta la alta masa!

              • Nionme draga Ram,ane cum a zis Bocul / Miliotarii nu au cotizat .. da primesc!!!

                • @ Ghita Bizonu’ : cine te-a prostit pe tine ca militarii nu au cotizat ? stii ca pana in 90 , li se luau 10-15 lei din salariu , fara sa fie intrebati , bani ce mergeau direct la Clubul Steaua ? si dupa 90 a functionat treaba , iar dupa 96 , era doar pe baza de ” cine e fan da , cine nu e fan nu da ” .
                  apoi , din salariul de baza , le erau trase impozite , taxe , CAS-uri , chestii de genul ala . in timp ce tu dormeai in pat , si mergeai cu masina / autobuzul / bicicleta la serviciu , unde iti vedeai de treaba ta , si te durea in cot de ce facea Dorel la el in birou ,unchiu-mio si multi altii ca el , trebuia sa stea cu frica-n san caci poate era un soldat descreierat care vroia sa-si zboare creierii , sau sa-i omoare pe altii . iti garangez ca nu ai fost niciodata intr-o astfel de situatie . pe langa toate acestea , exista si presiunea ca ” nu se stie niciodata cand apare starea de razboi, trebuie sa fii pregatit , sa oferi cel mai bun program de pregatire soldatilor tai , sa iti protejezi echipamentul pe care il ai in subordine si pentru care esti direct responsabil etc . crede-ma , daca nu ai fost niciodata intr-o astfel de situatie , nu ai cum sa-ti imaginezi .
                  unchiu-mio si multi alti colegi de-ai lui au fost mai perfectionisti si destul de profesionisti cand venea vorba de meseria lor . nu zic ca nu au fost militari ce erau beti manga , ce dormeau in post , ce nu-si faceau treaba sau care mai sterpeleau kerosen . dar si care erau prinsi , era vai de mama lor !
                  asa ca ia-o mai incet cu militarii , cand tu esti la caldurica iarna , ei sunt trimisi la dezapezire . cand ploua de rupe si tu esti cu un acoperis deasupra capului , ei sunt trimisi la inundatii . cand sunt incendii forestiere , tu le vezi al TV , insa militarii sunt mobilizati . sunt de parere ca ar trebui sa-ti revizui conceptia cu si despre Armata , altfel citesti blog-ul asta pe degeaba . Sincer .

            • @ghiță bizonul…
              nenea, de obicei respect opiniile matale, dar de data asta ai dat-o de pereți rău de tot.ceea ce știai matale ade acum ~ 40-50 de ani, nu mai e valabil acum.

        • Buzzz „atat in UK […] cat si in Germania , Suedia , Elvetia chiar (SUA nici nu o mai pun) , se beneficiaza de pensii speciale , nu de pensii civile . prove me wrong !”

          Da dar nu cred ca aia nu contribuie deloc, adica probabil au un sistem inchis de contributii, un sistem separat. La noi, generatii intregi nu au contribuit la sistemul de pensii dar au primit pensii, si inca chiar bune, pai cum vine asta ? Iar acum le primesc de la Minister, cica din banii „lor” dar ministerul nu cumva primeste bani de la buget, adica din taxele noastre ?

          Oricum o luam, sa primesti pensie fara sa contribui este echivalentul unui furt, iar faptul ca contribui la sistemul public sau un sistem special doar pt militari/politisti este un detaliu, atat timp cat contribui.

          • @ sorin2 : da cine te-a prostit pe tine ca ” militarii nu au contribuit ” ? sau crezi ca viata de civil , prin munca ta e mai tare/buna/shmechera decat cea a unui militar ? din salariul de baza , se tragea o suma standardizata , care mergea la : Steaua + impozite la Stat . dupa 90 , din impozitele l-a stat , au aparut : CAS + Fondul de Pensii + mai stiu eu ce . Astea le stiu de la unchiu-mio ce mi-a facut capul ciubar , de cate ori l-am dus cu masina pana la Cercul Militar si inapoi acasa .
            Faptul ca Dorel da la strung zi de zi , si faci 20 de piese / zi , inseamna ca el e contribuabil , dar Marian care e capitan la Chimisti nu e ?
            pai sa-ti reamintesc : la inundatii cui ii fuge casa la vale ? a lui Dorel … cine trebuie sa mearga cu saci de nisip ? Aaaa , pai Marian si cu soldatii lui , ca Dorel a fost prea destept si si-a facut casa in albia raului .
            La incendii – ca Dorel a taiat 3 lemne in padure (ilegal) si si-a aruncat mucul de tigara in iarba uscata – tot Marian cu ai lui .
            La alunecari de teren … iar Marian . La zapada , tot Marian . Daca stau bine sa ma gandesc , armata a fost chemata atat la Transfagarasan , cat si la Canalul Dunare – Marea Neagra . Tin minte cand unchiu-mio venea si ma lua cu masina si trebuia sa mearga pe vremea lui Ceasca la livada cu soldatii , ca sa ” ajute productia tarii ” . la cateva zeci de lazi de mere , primeau si ei una pentru unitate (cred ca la vreo 20-30 de lazi primeau o lada) .
            Cand sunt exercitii militare , nu-l scoala pe Dorel din pat la 3 dimineata , il scoala pe Marian , care e echipat in 5 minute , si merge la exercitii militare chiar daca ziua precedenta a fost ziua in care i s-a nascut copilul . Datoria e datorie ! Dorel e beat manga , Marian e in transeu prin noroaie , sobru si atent ca vre-un soldat sa nu-si traga un glont in cap .
            Si vezi ca prin SUA , UK , Elvetia , erai luat la p*** (ca sa o zic pe romaneste) (e termenul generic , nu cu scopul de a te jigni) doar pentru ca vorbesti impotriva propriei forte de aparare si pentru ca nu le vorbesti cu respect . Daca tu ai reusit sa clasifici Armata ca fiind o adunatura de hoti care capuseaza sistemul public , nu pot sa-ti spun decat ca in acest moment iti bat obrazul cu degetul !
            Armata este aici pentru acele momente prin care tu te ascunzi prin scari de bloc si esti ud la chiloti !
            Asa ca mai da-l in plm pe betivul de Dorel si ideile lui !

          • @sorin2…
            de obicei ești pe lîngă subiect, cînd comentezi pe aici, dar data asta, ai fost chiar pe lîngă galaxia învecinată subiectului, dacă înțelegi ce vreau să spun. Dacă nu știi despre ce este vorba în propoziție, nu te apuca de făcut analiză gramaticală, doar de dragul de a arunca cu noroi.
            Părerea mea, hîc…

      • nu er vb.de ultimele 3 luni,ci despre media salariilor din ultimele 12 luni ,parca.si prime nu s-au mai dat de vreo 5 ani.asa ca n0o mai ardeti aiurea daca nu stiti.vad aici ca vb.doar despre tehnica dar despre salarizarea militarilor si conditiile de munca n-am vazut nimic pe aici.tahnica aia cine o s-o filoseasca,voi?nu prea cred.una e sa stai pe net si alta sa stai intr-un tanc

  26. piranha este un transportor ok, dar are anumite probleme, si daca peste problemele alea mai adaugi si faptul ca nu poti sa le produci toate componentele in tara, inseamna ca in timp de razboi o sa ramai cu mare parte din flota de vehicule in garaje sau pe camp

    chiar daca se alege piranha, barem sa fie produs in tara…sau treptat…de exemplu vin 100 din afara, dupa 100 se asambleaza local, dupa restul la productie…ceva de genul

    eu inca sustin ca cel mai destept lucru ar fi sa facem ce au facut polonezii cu Rosomak-ul lor

  27. Rusia: O racheta experimentala s-a prabusit dupa lansare
    O racheta experimentala ruseasca s-a prabusit miercuri dupa ce a decolat intr-o zona nelocuita din nordul Rusiei, a declarat, pentru AFP, un inalt responsabil al autoritatilor locale.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-19985018-rusia-racheta-experimentala-prabusit-dupa-lansare.htm

  28. Viorel Catarama, iunie 2014: „În acest moment, partidele politice sunt structurile mafiote cel mai bine organizate din România. Structuri mafiote extrem de bine organizate. O persoană independentă, competentă şi capabilă nu poate intra într-o astfel de structură, iar dacă intră este imediat rejectată, dată la o parte, de aceste structuri. Aproape toate partidele care au guvernat România au lăsat şi au perpetuat sistemul de furt din banul public”

  29. Numai visati la Piranha ca ne baga idiotul de Ponta intr-un deficit cu mita electorala pentru alegerile din 2016 ca urmatoarea guvernare o sa taie la greu …Asta-i tarisoara n-ai cu cine…

    • In deficit ne-a bagat chiorul, care dupa ce a taiat salariile si a crescut tva la cote nemaivazute, a imprumutat si 20 miliarde EUR care s-au tocat in 2 ani si nimeni nu stie de ce.

      Cate vieti de pensionari care n-au mai avut bani de mancare si medicamente are chiorul pe constiinta? S-ar putea sa fie mai multe decat are Ilici.

      De cand e Ponta prin zona, avem crestere economica, si bani sa se faca armata de ras cand iese la alarme. Da’ nu e bine, ca e comunist plagiator…. ce sa spun.

      Pe scurt, toti fura. Intre doua rele, prefer pe cei care mai afc ceva si pentru altii.

      • @Tu te souviens
        Amice, pune mana si citeste presa din 2008 si 2009 si vezi cine ne-a bagat in cacat cu deficitul.
        Gaura dat-o amicul tau, cu Legiune de Onoare, Calin Catalin Anton Popescu Tariceanu. A incheiat anul cu 5,9% deficit adica vreo 8 miliarde de euro gaura.
        E prea devreme sa incepi sa ne spui alta poveste.

        • Amice,

          Ideea fixa ca oricine are alta parere e postac platit am intalnit-o si la altii, si e folosita in general pentru a acoperi lipsa de argumente decente.

          Pe vremea lui Calin Anton etc. cam toata Romania a beneficiat de deficitul ala, pe vremea lu chioru au beneficiat alde Udrea (poseta de 50000 eur) ANRP, etc. Pentru asta au vrut sa ia 25% din pensia de 600 lei a bunicii mele de 90 ani, care ar fi murit de foame la propriu. De aceea cred ca toti chiorii trebuie sa se duca acolo unde trebuie sa se duca si Ilici pentru mortii de la Revolutie.

          Capisci?

          • Nu te-am facut postac (oricum n-ar avea vreo importanta) ci ti-am spus ca te grabesti sa rescrii istoria. De deficitul de 5.8 % a beneficiat PNL care …. a crescut de la 20 la 25% la alegerile din 2008 pe baza de bani aruncati cu miliardele in zeci de mii de proiecte fara cap si coada si care au ramas incepute si neterminate. Intrebarea este daca a meritat sa arunce miliarde de Euro pe pomeni electorale ca sa creasca 5% in alegeri. Pentru Romania sigur nu a meritat.

        • Si din cate stiu 20 miliarde sunt un pic mai mult decat 5.8 miliarde.

          • Si din cate stii …….. din cele 20 miliarde, exceptand vreo 3-4 care au mers in echilibrarea bugetului, marea majoritate au stat la BNR care se si ocupa de rambursarea lor.
            Cele 5,8% gaura inseamna vreo 8 miliarde Euro. Iti dai seama ca daca nu-i arunca Calinel pe geam poate nu mai era nevoie sa ne incurcam cu FMI-ul.

            • La ce trebuia sa ne imprumutam 20 miliarde EUR in timp de criza, cu dobanzi de 8-9 % daca nu aveam cu adevarat nevoie de ei?

              Da-mi voie sa-ti explic:

              1) pentru ca BNR sa returneze bancilor comerciale rezervele minime obligatorii, desi nu era obligata sa o faca.

              Efect: contribuabilii, (adica noi) am platit 8-9% dobanda la 20 mld = 1,6 – 1,8 miliarde EUR pe an!!!

              Efect: bancile si-au luat inapoi banii de la BNR si i-au scos din tara, ca aveau nevoie bancile mama de fonduri.

              A iesit apoi chiorul la tv si le-a batut obrazul, ca au promis sa investeasca banii in economie si nu s-au tinut de cuvant, ir bancile i-au explicat ceva despre economia de piata.

              Deci cine ar trebui sa plateasca miliardele cheltuite degeaba pentru a face viata bancilor mai usoara (masuri de dreapta, deh taiem salarii, luam credidte ca sa o duca bancile bine)? Calin Anton, sau idolul dreptei, marele aparator al justitiei, protector al clanurilor tiganesti, prieten al separatistilor din HarCov, protector al mafiei dela ANRP, al blondelor cu posete de 50000 usd, al rusnecilor de la ALRO, etc, etc, etc.?

              Au mai incercat o mare schema cu Udrea, dar nu s-a concretizat:
              PNUD – pietruim 50000 km de drumuri comunale si judetene, platim antreprenorilor doar avansul, ei finanteaza restul cu bani imprumutati de la banci, si noi platim lucrarea + dobanda la credit – tare, nu?

              Calin Anton o fi facut si el smecherii, nu zic nu, dar a fost mic copil pe langa chiorul si „echipa” lui.

              Si stii ce ma scarbeste cel mai tare? Dispretul fata de popor, manifestat prin taierile de salarii – iau 120 milioane de la fraieri, ca n-au ce sa faca, si in acelasi timp cheltui 1,6 -1,8 miliarde dobanda sa ajut bancile, ca sunt de dreapta, si asta face dreapta.

              • Asta e, tu ai vazut un alt serial. Calinel ne-a tras o gaura de 8 miliarde dar nu e nimic. Jos Basescu 🙂 ))))

                • Eu n-am vazut episodul in care Calinel a facut gaura de 8 mld, si as fi curios sa stiu pe ce anume s-au dus – a ajutat bancile, a platit despagubiri fictive, ce a facut cu ei? Eu imi aduc aminte ca s-au micsorat impozitele, ceea ce este recunoscut de orice economist ca fiind o masura de dreapta de stimulare a economiei, si de care am beneficiat toti. Tot pe timpul lui au crescut si pensiile si salariile, de care iar au beneficat toti.

                  Apoi a venit chioru, care a vrut partidul lui, guvernul lui, si s-a dus… nivelul de trai, pentru ca nu erau bani si pentru populatie, si pentru grupurile de interese de care avea grija.

                  Repet: singurul care s-a gandit sa ia de la gura amaratilor si sa-i lase sa moara de foame la propriu a fost chioru.

                  Pentru asta merita ce merita si Ilici.

                  Restul sunt perdele de fum.

                  • Eu ti-am mai spus o data: mai ai rabdare cativa ani, sa mai uite lumea porcariile lui Tariceanu si dup’aia vino sa explici ce bun a fost. Altfel te faci de cacao.

                    • Iar eu iti explic din nou: Nu ma interesaza Tariceanu, si nici sa conving pe cineva cum sa voteze la alegerile urmatoare. Ma deranjeza cand este negata evidenta ca treburile merg acum un pic mai bine decat inainte, numai pe principiul ca „daca nu sunt ai nostri la putere, nu se poate intampla nimic bun”, si ca cei care au guvernat tara cu barda au facut bine, asta fiind solutia corecta.

                  • Vezi ca pe timpul lui Tariceanu a crescut si numarul „amaratilor” de bugetari….salariile s-au triplat in vreo 3 ani de „duduiala” (pretul imobiliarelor umflat in nestire). In 2 din cei 4 ani de guvernare sa nu construiesti nici macar 1 km de autostrada, in schimb ne-a invadat functionarimea…

                    Daca va zicea cineva sa mai reducem din aparat…gata! „Genocid! Dreapta o face expres!”
                    Ca de „government shutdown” n-ati auzit in viata voastra…Doamne -fereste sa avem ceva de genu lasta in legislatie ca iese cu morti pe paine!
                    Nu-i nimic, acum il aveti pe Ponta de 3 ani, „duduie” si asta…”va da pensiile inapoi” de n-o sa le puteti duce!

                    • Salariile si pensiile au fost aduse pe vremea lui Tariceanu un pic peste linia de plutire. E ceva rau in asta? Voua vi se pare normal ca un om care nu munceste mai bine sau mai rau decat altii prin Europa sa-si dea trei sferturi din venituri pe mancare si utilitati? Asta nu e o solutie demna de un stat european, fie si estic.

                      Corect este: asiguram un nivel decent de trai, ca asta ne-am angajat prin Constitutie, etc. , si reducem risipa guvernamentala, excrocheriile, evaziunea, etc. Nu invers.

                      Acuma nu-mi fac iluzia ca Ponta nu doarme de grija poporului, insa lucrurile se misca in directia buna, si nu stiu cine ar putea sa-i ia locul astfel incat sa ne mearga noua mai bine, si nu marilor grupuri de interese.

                      Iar dreapta europeana tocmai a scremut planul Junker – tiparim bani la greu, ii dam prietenilor nostri (nu romanilor, ca sunt estici si cam blegi, nu creaza probleme) – halal masura de dreapta.

                    • „Salariile si pensiile au fost aduse pe vremea lui Tariceanu un pic peste linia de plutire…Corect este: asiguram un nivel decent de trai, ca asta ne-am angajat prin Constitutie, etc. , si reducem risipa guvernamentala, excrocheriile, evaziunea, etc.”

                      Vinde-ti gogosile astea socialiste generaliste cu lupta de clasa altcuiva.
                      Am mai spus-o si o repet: lasati-l pe Ponta nu 4 ani ci 8 la guvernare! Ba chiar 12! Sa vedeti clar ce inseamna efectele reale ale unei guvernari de stanga. Nu ca acum….se apuca el acum dupa 3 ani sa se laude cu masuri de…dreapta.
                      Imi pare rau ca n-a fost Ponta premier dupa 2008, va ieseau mucii pe nas mai ceva ca la greci!

                    • „Vinde-ti gogosile astea socialiste generaliste cu lupta de clasa altcuiva.”

                      Cand nu avem argumente, jignim.

                      Frumos, n-am ce zice. Dar e de inteles, avand in vedere cine este idolul „oamenilor de dreapta” din RO.

                      Eu propun asa: cei carora le stau in gat banii lui ponta, sa doneaze diferenta dintre ce luau pe vremea lui Boc si ce iau acum unei fundatii care se ocupa bolnavii de cancer, de exemplu.

                    • Ce jignire, mai omule..cand tu faci campanie electorala, nu alta?
                      Repet, mai dau odata din putul gandirii tale:
                      „Salariile si pensiile au fost aduse pe vremea lui Tariceanu un pic peste linia de plutire…Corect este: asiguram un nivel decent de trai, ca asta ne-am angajat prin Constitutie, etc. , si reducem risipa guvernamentala, excrocheriile, evaziunea, etc.”

                      Cui naiba le vinzi chestiile astea populiste? E de-a dreptul insulta la adresa inteligentei, ba mai si plusezi tot pe linie socialista legata de proprietate cu: „Eu propun asa: cei carora le stau in gat banii lui ponta, sa doneaze diferenta dintre ce luau pe vremea lui Boc si ce iau acum unei fundatii care se ocupa bolnavii de cancer, de exemplu.”

                      Da-o de la tine, mai omule si nu mai comenta despre proprietatea altora si ce ar trebui sa faca ei cu ea! Creeaza si mareste-ti tu proprietatea si da-o de la tine!

                    • „E de-a dreptul insulta la adresa inteligentei” , „mai dau odata din putul gandirii tale”, etc.

                      Dupa cum am spus, jignirile nu tin loc de argumente.

                      Si nu am vazut pe blog vreun anunt: „interzis celor cu alte pareri decat ale noastre”. Cand o sa apara, n-o sa mai deranjez pe nimeni de aici cu opiniile mele „socialiste”.

                  • Bre @jemesouviens… si daca au crescut salariile si pensiile nu cumva au crescut si preturile? Ti se pare cumva ca romanul de rand are putere de cumparare mai mare? Ti se pare ca familia aia care isi cumpara Logan inainte de asa zisa crestere a lui Tariceanu, dupa „reformele” lui Tariceanu deja avea bani sa-si cumpere Porche? Ma indoiesc, de abia aveau bani sa faca schimbul de ulei la Logan
                    Mi se pare mie ca esti platit sa-i vezi doar pe unii, iar la altii sa inchizi ochii….

                    • Deoarece am alta parere e clar ca sunt platit …. Suntem intr-o democratie, nu pe vremea lu adoratu’ Ceasca, care mi-a nenorocit copilaria si adolescenta ca sa-si indeplineasca ambitiile megalomanice.

                  • jemesouviens…
                    cele 8 mld. „pierdute” de motocicleanu au fost o frumoasă perdea de fum electorală, care s-au dus pe pixuri, geci, sacoșe și șepci inscripționate cu numele și emblema partidului din care făcea parte atunci. 😉
                    Era să uit…toate comandate la firmele de partid. 😉

      • Bre @jemesouviens unde ai vazut matale in RO „crestere economica” ?
        Daca a crescut salariul la postaci aia a fost doar indexare…

        • Uite, ma uit la televizor si vad ca armata se joaca din ce in ce mai des de-a razboiul prin poligoane.

          Cred ca asta costa ceva bani, nu-i asa?

          Pe vremea lu chiouru nu era asa activitate. Mi-aduc ameinte de un interviu cu un colonel de tancuri, care se plangea ca mastodontii nu au baterii. Reporteru’ l-a intrebat: si la razboi ce faceti? Raspunsu a fost antologic: pai crezi matale ca razboiul incepe asa, imediat?

          Iote cresterea.

  30. Ca de obicei , numar mare de postari la un articol relativ la un contract de inzestrare a armatei , spre deosebire de articolele privind tehnica militara in general .
    De ce apar postacii cu nu se poate/nu exista/e ineficient ne-am lamurit .
    Un lucru bun : lumea incepe sa-si dea seama ca trebuie sa avem industrie de aparare
    Un lucru rau : cam tarziu

  31. Offtopic, apropo de blindaj/protectie etc. vedeti cum se ridica un MRAP in aer in Afghanistan.

    https://www.facebook.com/359241720863099/videos/vb.359241720863099/739005272886740/?type=2&theater

  32. Vesti bune pentru cheltuielile de aparare : ne inarmam cu pensii nu cu TBT-uri :
    http://www.cotidianul.ro/ponta-adoptam-proiectul-de-lege-privind-pensiile-pentru-militari-260318/
    In aceeasi ordine de idei cerem si spitale separate pentru coloneii pensionari , in vederea evitarii lezarii simtului olfactiv al acestora :
    http://www.cotidianul.ro/ponta-adoptam-proiectul-de-lege-privind-pensiile-pentru-militari-260318/
    Totusi, nu pricep : cu un simt olfactiv asa sensibil , cum nu le pute nimic in domeniul industriei de aparare ?

  33. Parere personala ……1000 de TBT 8×8 ..ENORM si INUTILE pe campul de lupta …trebuie sa luam exemplul de la englezi si Israel care nu au asa ceva in dotare si nu-si doresc asa ceva. MOTIV: foarte vulnerabile atat in linia 2 pe camp deschis dar mai ales intr-o lupta dusa pe strazile unui oras. (cititi ce spun specialisti evrei despre TBT – ei au ales Namer .
    As merge pe o varianta 6×6 undeva la vreo 350 buc. (combinatie gen: IVECO Guarani si AMX-10 RC – ca suport). Restul invenstitii in senilate , tancuri si sisteme de rachete raza scurta/medie – sol/sol si sol /aer – accesibile pentru platforme de infanterie mecanizata.

  34. Mare dreptate ai Sebi…De unde atâtea Pume ma-ntreb eu!? Nici FAR n-au suficiente,si-apoi SOCAT este un hibrid,care elicoptere de atac? Vai mama lor de jurnalisti,da’ astia sunt si asa ne aburesc!

    • Da´ de ce trebuie Pume ,WW ? Posturi de gheneral sa fie ! 🙂

    • presa ca presa da’ sa vezi unele comentarii….”de ce platim trantorii astia” „de ce ne trebuie armata” etc etc…..

    • Pia draga asa ua rams setati de cand Constantinescu Tzaou su a sa ceata au hotarat sa nu BELLeasca aevoata romana cu Cobre. Si ordinu pe „drpeatoa”a fpst SOCAT marele aparat!!! Ca deh dpar nu o s azic a acu ca au fost precum Postelnicu .

      • Elicoptere de atac ar trebui sa avem in jur de 64 bucati, nu mai mult.
        – Suficient de multe sa schimbe balanta in anumite momente/puncte cand sunt folosite masiv.
        – Suficient de multe sa determine inamicul sa mentina contramasuri pe tot frontul.
        – Suficient de putine sa iti permiti ceva de calitate.
        – Suficient de putine sa nu coste mai mult decat ti-ar aduce banii respectivi bagati in altceva.

        Cele 300 de Cobre erau prea multe. Rusia sta foate bine la AA si in caz de conflict, stiind ca ai 300 bucati si ca vor fi supra-folosite ar fi dispus suficinte AA cat sa nu poata fi folosite.
        64 de bucati dar hai sa spunem Apache obliga Rusul la exact acelasi contramasuri pentru a le contracara, ca nu stie unde vrei sa dai.

        • Pai Cobrele nu erau 300 ci 96. Pe vremea aia (sfarsitul anilor ’90) romanii vroiau sa foloseasca la maxim ceea ce le permitea CFE-ul, si anume 120 elicoptere de atac, cifra ridicol de mare chiar si la dimensiunile armatei romane si armatelor inconjuratoare de pe vremea aia, ’98 – ’99. Asadar, au propus un plan pentru 96 elicoptere noi, Dracula, si 24 de elicoptere modernizate din unele de transport, SOCAT.

          Prima parte a picat si au ramas cu 24 de Puma SOCAT, din care azi cred ca mai zboara vreo 15.

          64 de Apache pentru o tara ca Romania anului 2015 este o cifra monumentala, un fel de „500 de F-16” :). DACA, repet, DACA, s-ar mari putin fondurile pentru aparare, Romaniei i s-ar preta 12 elicoptere moderne de atac Apache sau Tigre.

        • Nu mai bine 6,(virgula) 4?!
          Si de unde ai scos 300?! – A daca era cu nocorc poa se produceau 300 ptr ca Tircia isi decalrase interesul – azi are dezvoltata T129 dupa Mangusta si va copndtrui 50 bucaticu optiune ptr inca 40 astea peste cele vreo 40 de AH 1 car ele are.. Se mai parea ca si Polonia doreaa cateva duzini.
          Da ma rog al tara merge si Socatu. Sau si mai bine fara …

    • Marea tehnologie germană… 🙂

    • Ce fite pe Germania sa fie bucurosi ca G36 poate trage, mitralierele de pe Piranha noastra se supraincing si blocheaza daca trag mai mult de 100 glonate, asta pe langa problemele de precizie. Dar asta nu prea conteaza ca sunt de import. Daca erau produse in tara aloleu ce chin ce jale ar fi fost asa tacere.

      Ce surprize ar avea multi daca s-ar cunoste toate defectele si calitatea armelor aflate in dotarea altoara. Ce soc ar fi….

      • Hai sa vedem cum supraincingi tu un M2. Numai de curioziate. La o rata ciclica de 550 de boabe pe minut o sa supranicalzesti tu stropitoarea aia la Pastele Cailor.

        • „Turela girostabilizată care are o mitralieră de 12,7 mm, produsă de o firmă israeliană, nu a funcţionat cum trebuie. Mitraliera se încălzea foarte repede şi funcţiona sub parametri. ”
          De fapt mitraliera are tendita de a se bloca nu am mai stat sa caut..

          ///
          A vedeti cat de utile sunt testele si cat de stricte in alte tari, pai este de inteles sa nu vrei ca sa intre in dotare o arma care in anumute situatii functioneaza sub parametrii si poate pune probleme soldatiilor.
          Aaa, ups ca a fost acceptata in dotare in 95, probabil pe principiul „lasa ca merge si asa”? sau oare cum de a trecut testele atunci?… Hm, app. 20 de ani i-a cam durat la basca poate ca nu prea se prefigurau inamici acum, se pare, nu prea mai merge..

          • M2 este in serviciu activ din anul de gratie 1929. Daca a avut hibe vreo data, ele au fost gasite de mult, dar fiind o conceptie a lui John Browning ma indoiesc ca a avut hibe vreo data. Ce s-a intimplat nu i-a priit aerul de Romanica cumva? In afara de asta este si modelul dezvoltat pentru prosti Quick Change Barrel ca sa nu-si mai bata omul capul sa masoare din cand in cand spatiul dintre peretele inchizatorului si teava. Problema nu a fost niciodata mitraliera ci turela respectiva care nu a fost niciodata omologata pe Piranha si are sanse aproape nule de a fi vreodata pentru faptul ca are o serie de hibe atat tehnice cat si ergonomice. Dar, romanii fiind in genere prosti de felul lor au zis ca fac un chilipir cu aia de la Elbit cu turela respectiva, care a fost asamblata in patria mama. Ce mai ieftin si bun si castiga toata lumea. Gresit; ieftin si prost, daca nu foarte prost. Nu se intreaba nimeni cine a decis achizita turelei respective, numai asa sa ne coafam un strop. In loc sa aleaga din cele doua familii de turele omologate pe Piranha la vremea respectiva, Kongberg si FN (intre timp au fost omologate si unele de la Rafael) au ales gunoiul respectiv. Masinuta asta in general este foarte fiabila din punct de vedere tehnic, dar dac carul cu prosti a decis sa o echipeze necorespunzator nu poti sa dai vina pe Mowag. Inca in un lucru. Din experienta personala, am avut episoade unde am tras cu un M2 si 500 de boabe continuu in rafale de 10-12 boabe, fara nicio problema. Cred ca am tras si mai mult de atat de fapt, iar singura chestie care am observat-o a fost faptul ca la distante in exces de 1500 de metri boabele aveau tendinta sa cada un strop sub punctul de ochire.

            • „Defectiuni de nivel I sunt: mitraliera calibrul 12.7 mm, ghidajul de alimentare cu munitie, software-ul sistemului de armament, monitorul de la mecanicul conductor, motoarele de actionare a sistemului de armament, releul regulator de tensiune din compunerea instalatiei electrice a trans­portorului, alternatorul din compunerea instalatiei electrice si mecanismul de actionare a franei”, se preciza intr-un document elaborat de membrii echipei de receptie a TAB-urilor.”

              • Deci cum am spus nu mitraliera este problema ci turela…o alta decizie de achizitie facuta de o mare adunatura de prosti.

                • Eu as vrea sa te vad spunandu-le asta in fata candva, asa ca intre aliati, in limba romana… si sa pot filma momentul 🙂

                • @Alex Sa traiti..sa traiti dom’ meletar americanesc ! Ma bucur si io ca prostu care este ca toti prostii astia de roman ca mai dati si dumneavoastra pe aici sa ne luminati! Ce sa facem sefu’ facem si noi ciuruce ca suntem prosti si asa o sa si ramanem. Noroc cu domnia voastra ca va pricepeti bine si ne salvati mereu pe noi si lumea mondiala chiar daca ” romanii fiind in genere prosti de felul lor” nu ne ajuta mintea ! Ce frumos suna cand o spuneti dumneavoastra ,melitaru american de la inaltimea data de aroganta de stapinitor al lumii! Vad ca nu te opresti de loc din invective..nu zic nu or fi bune informatiile tale da laso dreacu de impaunare si nu mai jigni natia asta amarata a carei limba vad ca o vorbesti! Oare nu esti si tu prost la randul tau vorbind limba prostilor!?
                  Nu-mi plac rusii da daca toti americanii sunt ca tine sa mor io daca acum nu-i inteleg pe irakienii de va arunca masinile alea destepte in aer!
                  Esti arogant taticu si chiar daca vorbesti romaneste ,nu ai sa stii niciodata smecheriile noastre cu care le zburam figurile din cap la pauni ca tine!
                  Hai ,treci la tabla si arata-ne cum se aprinde focu’ !

                  • Acum ne obfuscam ca cineva ii arata cu degetul pe niste prosti si nu a fost unul dintre voi „romanii” sa puna degetul pe rana. Asta nu este aroganta. Se numeste a spune lucrurilor asa cum sant. Tin sa-ti aduc aminte ca un alt card de prosti, daca nu acelasi au transformat o simpla achizitie de uniforme intr-un adevarat avort spontan, care daca imi aduc bine aminte s-a lasat si cu niste iz de coruptie. Deci care este problema atunci? Ar fi trebuit probabil sa-i cataloghez pe indivizii astia drept PROSTI cu majuscule? Ar trebui sa te intrebi de ce niste organizatii ale US Air Force specializate in achizitii si administrare de proiecte de infrastrucutura administreaza o buna parte din modernizarea aerodromului de la Fetesti si de ce aceleasi organizatii organizeaza si administreaza achizitiile pentru echipamentele si instrumentatia de navigatie si decolare/aterizare. Raspunsul este foarte simplu: o buna parte din bani vin de la NATO si indirect de la noi, iar NATO nu are mare incredere in abilitatile astora de a duce un proiect de acest gen la bun sfarstit. Nu ar trebui sa te simti objuscat, mai ales cand decizii imporatante in domeniul achizitiilor sunt luate in buna parte de niste prosti si incompetenti, mai ales cand Romania este o tara cu resurse limitate si care in circumstantele de astazi nu prea isi poate permite sa faca greselile celor cu bani si cu acces usor la credit. Cred ca ar trebui sa te intrebi mai de graba cat de prosti sunt cei care administreaza achizitiile fortelor armate romane, iar aceasta nu este o intrebare retorica. Raspunsul simplu este ca sunt foarte prosti.

                    • @ Alex . Raspunsul tau ma multumeste pentru ca in argumentatie ai identificat corect despre care prosti faceai vorbire.
                      Si eu sunt nemultumit de oamenii care ne conduc dar arat explicit cu degetul sau vorba spre ei fara sa las sa planeze vreun dubiu.
                      Exprimarea ta care a atras fulgerele mele a fost mai larga ,generalizatoare si aplicabila tuturor romanilor ,lucru pe care nu-l merita .
                      Si precum cred ca deja stii suntem condusi de corupti care corupti sunt la randul lor incurajati si de pe margini (Microsoft si spaga de 80 mil de euro) si o vreme o sa ne mai ducem crucea de popor obidit. Insa intr-o zi mamaliga o sa plezneasca iar si apoi om vedea ce-o mai fi.
                      Sper insa ca te-ai dumirit ce anume ma deranjat : generalizarea (in exprimare, poate in gandul tau a fost altceva).
                      Spor la comentat , informatiile tale sunt foarte interesante dar cand spui prosti , spune conducatori prosti!
                      Sper cand o sa ajungi prin Romania sa nu te apuci ”sa spui lucrurilor pe nume ” fara sa precizezi despre ce sau cine e vorba ca n-o sa mai iasa nimeni la bere cu tine!

            • Nu am nimic de reprosat din punct de vedere tehnic M2-ului, trecuta prin ciur si darmon in mai multe razboaie , dar existau si optiuni locale daca se dorea o mitraliera robusta , in calibru NATO , si trecuta si ea prin razboaie :
              http://www.umcugir.ro/cal.12,7%20×99%20mm%20machine%20gun.html
              Sau daca se dorea o turela telecomandata cal.12,7 mm :
              http://umbucuresti.ro/Produse/Platforma-telecomandata/4636/
              Totusi , e vorba si de banii mei ca si contribuabil !

              • Da hai sa luam o alta conceptie sovietica si sa o adaptam la un calibru occidental. DSHK este destul de buna, dar are anumite probleme cu sistemul de percutie si este de preferat la acest calibru un sistem de percutie bazat pe recul decat unul bazat pe evacuarea de gaze, pentru simplul motiv ca este mai ingaduitor cand vine vorba de uzura. Ca urmare, clona asta sovietica nici pe departe nu o sa aiba viata operationala a unei Ma Deauce pentru simplul fapt ca este conceputa si construita la alte standarde si tolerante. Cat despre turelele concepute de UM Buc. sau Pro Optica care bine inteles sunt vazute a fi ieftine si bune, mai bine zic pas si cumpar un Kongsberg CROWS, care este net superioara ciurucurilor romanaesti din toate punctele de vedere mai putin pretul…undeva pe la $200.000 cu un ciclu operational de 10 ani.

                • Fiecare mitraliera are problemele ei , mai ales in cazurile intretinerii deficitare .
                  Cat despre ” ciurucurile romanesti ” produse de ProOptica si UM Bucuresti , poti aduce dovezi in sprijinul acestei afirmatii categorice ? Din cate am vazut , in US se obisnuieste acest lucru .

                  • Hai sa-ti dau trei indicii mari si late de ce nu pun botul la ciurucurile romanaesti:

                    1. Camera termala de generatia 3 cu o rezolutie cu mult superiora si campuri de viziune paralele cu functii autofocus si magficatie. Astea romanesti sunt undeva pe la generatia 2, nu sunt fabricate de romani si nu au functii optice avansate.
                    2. Camera video cu un camp de viziune de 45 de grade si magnificatie undeva pe la 30X; marile produse romanesti au o magnificatie undeva pe la14X iar campul de viziune nu este nici pe departe de 45 de grade.
                    3. Sistem automat pentru corectia unghilui de conducere a tintei – asta romanii nu au si este foarte important cand angajezi tinte mobile cu o viteza consistenta.

                    Mai sunt si alte ciurucuri care nu sunt chiar asa de importante cum ar fi protectia balistica si un contor de boabe pentru armamentul respectiv.

                    De asemeanea ma indoiesc ca ele au fost concepute si construite in concordanta cu standardele militare in rigoare la ora actuala precum „concurentii” de la Kongsberg, FN sau Rafael, pentru ca nu prea ii vad pe romani sa ne spuna in ce masura produsele lor ar fi in conformitate cu MIL-STD-461, 810, etc. Sa zicem bine merci ca atat ProOptica cat si amaratii aia de la UM Bucuresti fabrica confrom ISO9001.

                    • Baga un Googel pentru Pro Optica Anubis.

                    • Un link cu mai multe turele si cu date despre ele, apare si Pro Optica cu turelele ei, pentru comparatie (eu sincer nu ma prea pricep la astea)

                      http://www.armada.ch/turrets-compendium-2/

                      Primul model zice ca l-au exportat in Egipt pentru Sherpa 4×4, cel de care zice Vlad e mai nou (aparut in 2013)

                    • Si cu asta ce facem? O incadram la rubrica hai sa ne mandrim ca hardughia noastra are cam jumatate din capabilitatile si performanta hardughiior de ultima generatie?

                    • Nu este vorba de mandreala sau altceva, caCalinescu face banii, nu eu. Dar nu este ciuruc.

                    • Vlade daca Calinescu producea asta prin 2008 atunci ar fi fost „state of the art,” dar ce produce el este cam cu o generatie si jumatate in urma. De fapt el importa subansamblelele critice/esentiale si le integreaza cat de cat. Ca sa-si asigure o marja de profit cat de cat decenta (banuiesc undeva pe la 14%) el se bazeaza pe importul de tehnologie care este ceva in urma. Alfel la cantitatile limitate pe care le cumpara el de subansamble esentiale, el nu ar fi competitiv daca s-ar baga la echipamente de ultima generatie. El este un jucator pentru liga a doua, iar sansele lui de a fi o competie fiabila pentru firme cum ar fi L-3, Raytheon, DRS, BAE sau Thales sunt infirme. El depinde de guvernul local sa-i mai intinda o mana de ajutor ca deh a fost si el un fel de baiat cu pulover si de piete de genul Mauritania, Angola, Mozambic, etc. Cand o sa investeasca ceva din banii din carciumi in cercetare sa vada daca poate produce cel putin un intensificator de imagine pe cont propriu s-ar putea sa-mi schimb opinia. Ma indoiesc ca el va face acest pariu prea curand.

                    • @Alex
                      Raspuns la raspuns :
                      1. Daca se cumpara CROWS in loc de ANUBIS camera de termoviziune va fi de import in ambele cazuri – argument fara valoare .
                      In plus, din experienta personala ,cu aparate foto sau camera de termoviziune , zoom-ul electronic este dezamagitor . Personal ,nu am intalnit unul care sa se compare cu cel optic .
                      2. Camera video de zi a ANUBIS are un zoom 30x ( egal cu cel prezentat de tine pentru CROWS ) – deci argument fals .
                      Campul de vedere cum ii spui tu – 57 º ( superior celui prezentat de tine ) – argument fals – minciuna de-a dreptul
                      3. Optional pentru ANUBIS „target grid calculator, and battle management system integration”

                      Unghiurile de manevrare turelei identice .Nivelul de protectie balistica la cerere
                      Si exista si contorul de lovituri , despre care sustii ca nu exista .
                      Pe prototipul ANUBIS exista montata mitraliera M2HB , daca ti-o doresti .
                      Eu imi doresc mitraliera Cugir-ului : robusta , verificata in razboi , durabila ,munitie standard NATO , produsa in tara . Asta pentru ca se cumpara pe banii mei .De pe urma carora doresc un profit .

                      Si chiar daca turela romaneasca ar fi avut performante orecum mai reduse , ar fi fost indicata pentru dotare armatei romane . Pur si simplu Romania nu-si poate permite introducerea in inzestrare a unor produse scumpe , dar in numar mic . Fara a mai aduce in discutie oportunitatile economice si strategice ale fabricatiei si mentenantei locale .
                      Germaniei naziste nu i-a ajutat cu nimic introducerea in fabricatie de serie a Konigstigerului : Sherman(76)/Jackson/Hellcat si T-34-85/IS-2/SU-100 au fost castigatorii .Solutia reala .

                      Ti-am cerut argumente reale . Mi-ai dat primele date care sar in ochi de pe prospectul producatorului Kongsberg .Ciudat .
                      Nici nu ma mai mir , e specificul national :
                      http://activenews.ro/romanii-mari-amatori-ai-masinilor-de-lux-peste-1-000-de-autovehicule-exclusiviste-inmatriculate-in-primele-3-luni_1897713.html

                    • @Alex Normal ca Pro Optica nu se poate compara cu greii din industrie, este o firma infiintata recent, nu isi permit sa bage bani in cercetare ca altii, ce vreau sa spun este ca produsele lor nu sunt ciurucuri. Primul contact pe care l-am avut cu un produs de-al lor a fost prin 2004 si de-atunci am mai lucrat cu alte doua-trei produse de-ale lor si au fost mai mult decat ok.

                    • @ Nicusor
                      Argument fara valoare? Huh? Cand ciurucul lui Calinescu are o raza efectiva de 6km, iar ciurucul astora de la Kongsberg 12 Km ce se numeste? Nu stiu ce experienta ai avut tu cu intrumentatie in spectrul infra rosu, mai ales ce se foloseste in scopuri tactice, dar fidelitatea imaginii la distante mari pentru indentificarea tintelor este imperativa. In afara de asta camerele video de zi sunt folosite intotdeauna in rol secundar, inclusiv cand conditiile meteo sunt ideale. Nu mai compara camerele de termoviziune care te intalezi la coltul casei ca sa vezi daca iti sparge cineva casa, cu cele pentru aplicatii militare. Diferenta este enorma atat din punctul de vedere a distantei operationale cat si al fidelitatii.

                      „Target grid calculator” nu este acelasi lucru ca un calculator balistic pentru corectia unghiul de tir in timp ce conduci tinta. Asta se refera la faptul ca poti jumela indicatorul laser din dotare cu un „battle management system” pentru a identifica „grid location” (coordonate GPS) a unei potentiale tinte care este iluminata de indicator. O alta mancare de cartofi.

                      Daca este sa luam in calcul cate din optiunile standard ale competitiei sunt optionale la ciurucul lui Calinescu, „Sacalul” lui Calinescu numai ieftin si bun nu o sa fie. Nu trebuie sa fii vreun gehiu sa faci o simpla analiza de costuri si beneficii sa-ti dai seama de acest lucru. Aia din prima liga sunt acolo si au vandut mii de exemplare pentru ca ofera un produs superior. Calinescu este in liga a doua pentru simplul fapt ca nu isi permite din punct de vedere financiar sa aiba un produs cu performante tehnice similare si sa spere ca o sa mai si vanda ceva. Atata timp cat componentele esentiale folosite de Pro Optica sunt cu mult in urma standardului actual de piata, produsul lor va fi unul inferior. Cand o sa investeasca si Pro Optica in sensori si/sau intesificatori de imagine s-ar putea sa-mi schimb opinia, dar atat timp cat produsul tau este bazat pe tehnologie care face parte din generatia precedenta nu o sa impresionezi pe nimeni si nici nu meriti sa fii subventionat de stat pentru mediocritate.

                    • Alex ,
                      Ce ai vazut instalat la coltul casei nu sunt camere de termoviziune sensibile , care capteaza emisia in domeniul IR a diferitelor obiecte , ci sunt niste camere de televiziune care lucreaza in tandem cu LED-uri care ilumineaza zona de actiune , captand reflexia radiatiei acestora .Similar cu aparatele de vedere pe timp de noapte tip activ instalate pe T-55 , TR-580 etc .
                      In alta ordine de idei , ProOptica lucreaza cu ELBIT . Tehnologie de varf .

                      In rest , se pare ca vrei sa-ti vinzi marfa .
                      Dar , ” cea mai buna arma este cea pe care o poti fabrica singur ” .
                      Si vad ca turelele romanesti trebuie sa lupte si pe timp de pace : sa lupte cu detractorii si concurenta .

                    • Cat despre ” cardul de prosti ” , intotdeauna cand aud mintea mea zboara la broasca testoasa asezata in varf de stalp : nu a putut sa ajunga si sa se mentina acolo sus fara ajutorul cuiva .

            • @ Alex…
              ” Dar, romanii fiind in genere prosti de felul lor ”
              Prietene, mai ușor cu jignirile de genul acesta. Dacă cei care au putere de decizie sunt cum sunt, nu înseamnă că toți suntem la fel. Așa, dat fiind fiind că ești un fel de român americanizat , am putea să te băgăm în aceeași oală, și să te etichetăm la fel de deștept. Cunosc o grămadă de băieți care au cunoștințe mult mai vaste decît cei care fac achiziții și caiete de sarcini, dar nu sunt băgați în seamă , pentru nu sunt unde trebuie, sau nu îi cunoaște cine trebuie.
              Am mai lucrat și noi cu colegi americani, și nu i-am etichetat pe toți de „redneck” sau” fuckin’ retard”, după ce am văzut ” floarea” trupeților americani la treabă.
              Cînd mai faci comentarii de gen, puțină moderație în limbaj nu ar strica.
              Părerea mea, hîc…

              • @Sharky
                Deci sa recapitulam „copacul geneologic al prostiei”…ai un card de MARI PROSTI care au fost numiti si sustinuti in functii cu o reponsabilitate destul de mare de un alt card de MARI PROSTI, care la randul lor au fost numiti in functii si sustinuti politic de un alt card de MARI PROSTI care au fost alesi probabil din propria volitie si buna intentie de o buna parte a electoratului. Deci despre ce vorbim? Partea proasta nu este sa fii etichetat prost, incompetent, incababil, corupt, etc.; partea proasta este ca in Romania toate aceste calitati/atributii sunt rasplatite cu alte functii, pensii grase samd pe cand sistemul, in care am fost si eu o buna parte din timp un mic dinte la o roata care asigura ca sistemul functioneaza corespunzator, cel putin daca esti prost si incompetent esti data afara fara prea multe menajamente, iar daca se intimpla sa fi si prost si cu iz de criminalitate sau coruptie ai o buna sansa sa ajungi in fata curtii martiale si sa te alegi cu un „one way ticket” spre Fort Leavenworth. Ar trebui sa te interebi de ce multinationalele din Romania prefera sa-si externalizeze mai tot ce inseamna achizitii spre filialele din afara tarii. De ce, daca ai nevoie de un nou set de carti de vizita si esti angajat la DHL ele vin din Austria? De ce noi finantam renovarea si constructia de scoli si gradinite in Romania si ne batem capul sa tinem licitatii pe cont propriu (alti bani, alta distractie) si sa preluam atributiile consiliilor municipale sau judetene in loc acordam fonduri si sa-i lasam sa-si vada de treaba (https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=910b5d2c95280455fe8ecbb53c05c6d2&tab=core&_cview=1

                https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&tab=core&id=a4d0b91110b1015da183dcd3f270f48d&_cview=0

                https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=133f5e6db06af29d5e2136e86a1b4481&tab=core&_cview=0)?

                Raspunsul este foarte simplu: oamenii pur si simplu vor sa aiba cat mai putin de a face cu „talentul” local, pentru ca si-au dat seama destul de repede ca asta inseamna batai de cap de tot felul si cum stau lucrurile in momentul de fata s-ar putea sa ai si o buna sansa sa fii vizitat de niste reprezentanti ai baschetbalistei. Cat despre noi ca suntem facuti prosti, etc., chiar nu ma supara si nu stiu prea multi care sa fie suparati de eticheta asta…vorba unui clasic in viata…It comes with the job. Iar ca sa fii etichetat redneck nu este nici pe departe ceva peiorativ. Stiu destui de multi Georgia Rednecks care sunt mandri de acest lucru… nu stiu ei prea bine pe unde este Romania, au impresia ca capitala Romaniei este Budapesta si au niste pareri cam ciudate despre altii care nu sunt la fel ca ei, dar „when the shit hits the fan” sunt de obicei cei care au abilitatea sa te scoata foarte repede din rahatul in care ai intrat la fel de repede.

                • Alex, poate n-ai avut cuvintele la tine cand ai spus ” romanii fiind in genere prosti de felul lor”. Wandoo si Sharky, care-s niste baieti maturi si cu bun simt, ti-au batut obrazul.
                  NU NE MAI FA PROSTI.
                  Te faci si pe tine prost, btw.
                  Ai dat-o-n porumbi, las-o asa si invata din asta.

                  • „…ai un card de MARI PROSTI care au fost numiti si sustinuti in functii cu o reponsabilitate destul de mare de un alt card de MARI PROSTI, care la randul lor au fost numiti in functii si sustinuti politic de un alt card de MARI PROSTI care au fost alesi probabil din propria volitie si buna intentie de o buna parte a electoratului. Deci despre ce vorbim?”

                    Pai…si n-are dreptate?

                    • Are, ca a dres-o, dar cu ce esti de exemplu tu responsabil pentru prostii aia? Faptul ca avem niste prosti la varf te face si pe tine prost? Inseamna ca „romanii sunt in genere prosti de felul lor”? Nu cred.
                      A facut o generalizare pripita, din tastatura, se-ntampla. Daca era american nu ma deranja, dar de la el aveam asteptari.

                    • @Vlad
                      Dupa ce ca suntem plin de gratii mai ai si asteptari de la mine? Asta venind de la cineva care acum un an in urma ma injura pe bune. Did we get our feelings hurt? Get over it and grow a pair. Nu te mai smiorcai atat.

                  • Tot n-ai uitat ca te-am injurat? Imi mai scapa si mie, ce vrei. Get over it.

        • „Hai sa vedem cum supraincingi tu un M2.” Cred ca subestimezi inventivitatea lui Dorel 🙂 )))

  35. Ce mi-e Pirahna IIIC, ce mi-e Saur 2, aceeași greutate, același concept, același coșciug ambulant… s-au ”scos” soldățeii noștri universali… 🙁 În caz de înaintare spre Mockba, rușii vor avea destule capcane cu 25-30kg trotil, să le pulverizeze efectiv! 🙁

  36. @nicusor
    Cat timp inca nu s-a semnat contractul si daca reactiile vor fi foarte negative inca se mai poate face ceva vezi avioanele, Rosia Montana. Totul este sa ne organizam si sa putem explica ca industria de aparare este singura posibilitate de a te mai reindustrializa altfel va fi jale, pana si bulgarii au mai multa industrie capabila sa produca bunuri cu un adaus mai mare adica mai complexe (de obicei). Nu vom putea la nesfarsit sa consumam resurse producand ceva cu valore foarte mica. Consumam mai mult ca Germania fara a avea industria si PIB-ul ei.

    Asa cum fac rusii (si asa cum am anticipat aliatii lor vor avea brusc nevoie de armament rusesc)”
    „Medvedev le-a declarat membrilor camerei inferioare a Parlamentului ca Rusia a exportat echipamente militare de 15 mld. dolari (3,2% din totalul exporturilor) iar comenzile din domeniu depasesc in acest moment 49 mld. dolari.”.

    @LionHeart
    Un asemena contract isi produce efecte pe 20-30 ani (cu mentenanta). O data ce s-a inchis capacitatea de productie de la Moreni vor disparea/reduce si cei care produc pt. el asta inseamna ca tu nu vei mai putea produce un APC. Chiar daca vrei sa refaci linia de productie si sa zicem ca poti (invoci la UE securitate nationala) nu vei mai avea furnizorii necesari (si aici multi vor fi „civili” nu poti, sa ii faci tu ca nu ai mai putea invoca securitatea nationala) or ca sa importi totul nu prea se merita.
    Vezi si cazul Rusiei unde le trebuie 3-5 ani pt. a realiza fabrici pt. produse relativ simple care acum sunt produse in Ucraina si cam 7 ani pt. complexe cine crezi tu ca ar avea banii si dorinta sa mai faca asa ceva in Ro.

    //
    Eu am mai spus important este sa se semneze contractul si sa se inchida productia la Moreni, restul se rezolva prin nu sunt bani.

  37. Din cate retin, unul dintre sustinatorii vocali ai achizitionarii transportoarelor Prianha a fost generalul Frunzeti (vedeti pe unde este acum).
    Eu nu cred ca s-au tampit cei de la achizitii sa ia UN SINGUR transportor pentru plutonul de aruncatoare din compania de sprijin a batalionului.
    Batalionul ar trebui sa aiba transportoare pentru companiile de infanterie, pentru compania de sprijin (plutonul aruncatoare) si pentru plutoanele din companiile de stat major si logistica (PCM, cercetare, cercetare CBRN, MEDEVAC etc).
    Transportoare pentru lunetisti? Exact de asta au nevoie lunetistii, de transportoare blindate, ca pisica de clopotei. Sper ca este o confuzie si ca se refera la plutonul de cercetare.

    • M-ai facut curios si am cautat despre generalul Frunzeti, ca rice general care se respecta are si pagina pe wikipedia.
      Unde printre altele apare

      ” Avansează în ierarhia militară, ocupând următoarele funcții: instructor în statul major al gărzilor patriotice al sectorului 6, București (1980-1985), ofițer-student în Academia de Înalte Studii Militare (1985-1987), locțiitor al șefului de stat major și șef birou operații la Regimentul 1 Mecanizat (1987-1989), șef de stat major la Batalionul 452 Construcții Locuințe (1989-1990) și ofițer de stat major în secția operații la comandamentul Armatei 1 (1990).

      Începând din anul 1990 este cadru didactic (lector, conferențiar și profesor) la Academia de Înalte Studii Militare din București.”

      A trecut pe la garzile patriotice si constructii locuinte, probabil la functiile alea a avut timp destul sa studieze omu si sa devina cadru didactic.

      Eu ma intreb in schimb de ce nu ajung niciodata niste generali de la vanatori de munte de ex, in functii de sef de stat major, macar la fortele terestre daca nu la Statul Major General?

      • Au ajuns oameni din VM sefi SMG: Cioflina, a lucrat la firul ierbii in VM, a si infiintat batalionul de la Borsa (desfiintat) si Degeratu. Cioflina este cel care le-a facut strecuratoare masinile rusilor in decembrie 1989.
        In anii 80 au fost transferati la garzile patriotice ofiteri de cercetare pentru a pregati balamucul din 1989, reteau R samd, poate este cazul lui Frunzeti, ca a fost sef de promotie. Mai curand a fost altceva. Un veleitar, cum se spunea in perioada respectiva. Si el purta bereta bordo cu orice ocazie.

    • asta banuiesc si eu, ca „lunetistii” in seamna vehicul de cercetare 🙂

    • @Vlad. Cum arata un un batalion standard de infanterie moto la noi?!

      • Cateva companii de infanterie (a treia fara TABuri), o companie stat major, o companie sprijin logistic, o companie sprijin de lupta (artilerie- aruncatoare 82 mm/120 mm, antiblindate- AG-9/Fagot, aparare AA- CA-94/ZPU-4) etc.

    • Există în organica batalioanelor grupe de lunetiști la compania de infanterie. Așadar, trebuie să aibă, și au, o mașină de luptă a grupei respective.

      • Lunetistii nu au nevoie de masini de lupta. Au nevoie de vehicule si prin vehicule ma refer la ATVuri, motorete sau autovehicule 4×4 care sa-i lase la o anumita distanta de contact. Lunetistii actioneaza in perechi si este o tampenie maxima sa-i bagi la contact cu un transportor blindat, ca pe o grupa de infanterie obisnuita.

  38. Sper sa nu vorbesc cu pacat: nu-nteleg de ce „geal” Scarlat poarta bereta bordo. A fost compandant companie cercetare la un regiment mecanizat, deci o unitate care nu are grupuri de cercetare prin parasutare. In resume nu mai apar cursuri sau unitati cu specific de cercetare, parasutisti sau operatii speciale. Sa ii dam totusi the benefit of the doubt, o fi facut omul vreun curs mai deosebit care nu apare, o fi fost brevetat, dar in acest caz iti pui bereta in sifonier si o lasi acolo.
    Urat.

    • Asa cum a fost confiscata esarfa alba, la fel va fi confiscata si bereta bordo…

    • Nu numai generalul Scarlat poartă bereta bordo…Studiați poze de la diverse evenimente, inspecții, controale, aplicații, și o să rămîneți uimiți de cîți „parașutiști” au ajuns în funcții de conducere.

      • Este veche problema, da, cred ca raposatul General Popescu a introdus moda in SMG. Si cand seful o face, urmeaza si restul (ca in cazul celebrei barbi a generalului Chelaru). Doi oameni deosebiti, care insa poate era mai bine sa fie mai retinuti in treburile respective.
        SMGul avea o scuza, isi serbeaza ziua tot pe 12 noiembrie.
        Oricum, bereta bordo o sa iasa din trend, sunt curios daca o sa aiba cineva tupeul sa-si puna bereta verde, ma indoiesc, dar la cate se intampla la noi…

  39. „Ce sa faca Fortele Terestre cu UN PirahnaIIIC punct de comanda?! Dar cu UN vehicul pentru evacuarea ranitilor? Poate cu unul dotat cu UN mortier de 120mmm, etc, etc?”

    Toate aceste blidate trebuie să se regăsească în înzestrarea unui singur batalion de infanterie – ceea ce reprezintă totalul de 31 transportoare. Cel mai probabil, unele dintre blindatele specializate au făcut parte din loturile anterioare – pentru că în total sunt mai mult de 7 blindate specializate la un batalion.

    • Un batalion de infanterie nu are UN singur aruncator de 120mm ci un intreg pluton de sprijin, adica undeva la cinci aruncatoare (sper sa nu gresesc).

      • Cred ca mai degraba are 9 bucati (o baterie ) cate un pluton de 3 piese pt fiecare companie ! !!

        • Exista aruncatoare atat la companiile de infanterie (82 mm) cat si la compania sprijin a batalionului (120 mm). Trebuie sa fie MINIM TREI transportoare, este un nonsens sa ai in cadrul unui pluton UN SINGUR transportor pe care sa pui un aruncator iar restul sa faca buruburu, este de rasul curcilor si nu ca i-as suspecta pe cei de la achizitii de inteligenta, dar nu-i cred atat de orbi, asta ar concura pentru un monument al prostiei.

      • Un batalion de infanterie are o companie de sprijin, in care exista mai multe sisteme de arme, printre care si aruncatoare de 120 mm.

  40. @tgg
    „..dar nu cred ca Romania mai este capabila sa produca local ceva ce ar atinge o calitate comparabila la nivel international pentru a asigura securitatea/viata soldatului din TAB… „
    Si care au fot idiciile care au dus la aceasta concluzie? Faptul ca am avut niste proiectanti suficient de capabili sa faca niste calcule astfel incat APC-urile noaste nu se rastoara la viteze mari sau la viraje bruste (acum trebuie intelesi si cei care au proiectat Piranha sa citesti chesti plictistoare gen matematica, fizica, ceva geometrie..), ca nu risti sa ramaii impotmoloit chiar asa de des (ca de sa distribuii cum trebuie greutatea pe roti trebuie sa stii ceva tristeti gen matematica, fizica), ca nu ramaii fara curent si deci fara posibilitatea de a stii ce se intampla afara, ca mecanicul conductor nu este „orbit“ in anunite unghiuri de ce ‘fierotenii’ au mai pus pe Piranha si risti viata soldatiilor care dintr-un motiv sau altul ar fi in fata sau pe langa transportor, etc?.
    Nu este problema, sa angajeje un ai nostrii romanii un picat la mate la BAC si gata o sa avem si noi „Piranha/Moleanha“ noastra.

    Sti ce este STANAG?.
    Acest standard „se ocupa“ si cu „asigura securitatea/viata soldatului din TAB“. Ca sa obtii aceasta certificare trebuie sa treci o serie de teste (se trage in blindaj se detoneaza exploziv si se verifica daca cei din TAB ar supravietuii) or SAUR2 le-a trecut si a obtinut o anumita cerificare (ca si Piranha are Stanag2 iar cu kit 3).
    O data ce ai obtinut o anumita certificare nu mai are rost sa crezi ci ai o certitudine.

    ///
    „Nu mai putem produce in serie“. „Poate sa produca Moreniul Saur2?“.
    Atat timp cat ei au spus ca daca li se da o comanda pot sa o onoreze si sa devzolte TBT-ul nu inteleg de unde intrebarile astea existentialiste.
    Moreniul zice ca daca se da comnada se pot produce punc.

  41. Se pare ca SAUR2 sau TBT nu au avut nici o sansa fiind, probabil, o incercare de a falimenta mai rapid Moreniul pt. a nu mai fi ‘probleme’ cu mentenanta facuta afara?. Se pare ca Piranha a fost desemnata inca din 2007 „castigatoare” ce a impiedecat derularea contractului a fost criza financiara si rebuturile trimise de Mowag Romaniei (in primul lot 7 din 10 au trebuit reparate – in 6 luni au reparat cam jumtate din defectiuni – iar al doilea lot a fost refuzat pt. ca nu indeplinea cerintele – mi se pare si normal sa te comporti asa cand stii cu cine negociezi)?.

    Un articol din 28 ianuarie 2010:
    „Un program de 1 mld. euro

    Chiar daca au aparut intarzieri in livrarea produselor si probleme grave in momentul receptiei primului lot de transportoare, Ministerul Apararii a pus la punct acum doi ani un alt plan de achizitii de amfibii blindate, cu bataie lunga, pana in 2025. Programul ar urma sa se deruleze in doua etape: in perioada 2009-2015 sa fie achizitionate 250 de vehicule, iar in perioada 2015-2025, alte 320, afacerea atingand pragul de un miliard de euro. ”

    • Rebuturile alea elvețiene de toată jena, din primul lot, cu turelele alea de toată rușinea ingineriei universului cosmic, vorba unui personaj dintr-un film de război românesc, nu mai știu care și unde…trebuiau folosite la exercițiul de la Smârdan, ca ținte…

  42. CV cu tun de 120 s-ar descurca impotriva astuia:

    http://snafu-solomon.blogspot.ro/2015/04/t-15-armata-heavy-ifv-high-rez-pic.html

    Piranha, cu o mitraliera amarata, nu.

    • Doar ca rolurile sunt diferite: Piranha IIIC cu mitraliera are rol principal de transport al grupei si doar unul secundar de sprijin cu foc usor.
      Exista si derivatul Piranha IIIC – Stryker MGS cu tun cal. 105mm, insa acel vehicul nu mai transporta grupa de infanterie ci asigura sprijinul cu foc al altor modele Stryker inarmate mai usor si care transporta infanterie.

      La fel, CV-90/120T este varianta cea mai greu inarmata de MLI si nu mai transporta trupe. Exista si variante de CV-90 dotate doar cu mitraliera si care au rolul primordial de transport. Cel mai recent este Armadillo:
      https://www.youtube.com/watch?v=SHjlEVHhI7s

      Despre MLI T-15, poate fi angajat de MLI-84M, cu tun cal. 25mm si lansator de rachete Spyke-LR.

      Deci sa nu amestecam rolurile… sau platforme mai usoare, pe roti, cu unele pe senile.

      T-15 pare mai mult din categorie cu BMPT, BMPV-64 sau Namer, fiind un MLI greu, pe sasiu de tanc.
      Rusii au si MLI mediu si anume Kurganets-ul, echipat similar cu MLI-84M al nostru si pe la 20 de tone.
      http://www.rumaniamilitary.ro/kurganets-25-noul-standard-de-mli-rusesc

      Platforma echivalenta Piranha IIIC sau TBT in arsenalul rusesc va fi Boomerang 8×8, pe la 20 de tone, cu mai multe variante de inarmare.
      http://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2015/01/008_road_jpg_896x604_q90.jpg

  43. In urmatorul razboi pentru apararea patriei luptatorul roman de gherila va arata asa : cara un AK 47 cum am avut si io ,fabricat prin ’63! De curea ii spanzura 2 ananasi si baioneta pumnal( se gaseste si in Centrul Vechi de vanzare ).Are vreo 4 sectoare ,doua cate doua cu bandizoler.Binoclu ,busola amnar,izopren…si un ceaunas mic !Ma rog ,daca are casca nu-i mai trebuie ceaun!
    Si din buza padurii va privi trist la mormanul de Piranii ”arestate ” pe care Grisa si Ivan picteza tacticos stelute rosii!

    • Izopren? O sa-ti ajunga o foaie de cort si o patura, unde te crezi, la 5 stele? 🙂

      • @ Vlad Daca o-i mai fi in forta eu o sa am izopren! 🙂
        Si sper sa n-avem consilieri de genul ”Alex,paunasul codrilor” care sa ne vorbeasca de sus, ca primeste un bilet dus spre tabara ruseasca cat n-apuca el sa zica ”uan ciu fri”!

        • Eh, si pe mine ma scoate din pepeni cand vine sa ne dea lectii cu tonul ala americanos, altfel este un tip educat si knowledgeable.

        • Ceaun? WTF? Dar ce face marele razboinic? Se duce la picnic in padurea Comana sa haleasca dropii in baie de ulei? Eu zic ca asta moare de sete inainte sa devina hamesit.

          • Alex, eu preferam în loc de peștișorii ăștia elvețieni niște Bradley M2, adevărăciuni de mașini care în plus pot purta și 6 pasageri, pe lângă membrii echipajului…

          • @ Alex Ai fi fost si tu la Comana !! 🙂
            Dropii ? Asa ti-au zis ? Ca ce mananci e dropie? Daca au vazut ca esti american in gandire or fi zis oamenii sa te omeneasca cu ceva exotic si demult disparut asa ca au pus repede mana pe o gaina , au dezbracat-o de pene si au aruncat-o in ceaun! Si ti-au zis ca mananci dropie! :))
            Sa moara de sete… da ce crezi ca numai voi carati coca-cola in rucsac cand plecati in misiune?
            Cat despre Comana , cate bidoane si gunoaie am strans eu de pe baltile alea nu ai impuscat tu arabeti prin desert. Macar ce am facut eu a folosit intr-un fel, da despre trasu in arabeti ma cam indoiesc.

            • @Wandoo
              Comana si dropia au fost pur si simplu „licenta literara,” dar am fost de mai multe ori in padurea respectiva. Am o cunostiinta care a facut proasta alegere sa-si cumpere o casa in marea urba numita Comuna Vidra, dar am avut prezenta de spririt sa merg in aceasta padure de cate ori am fost invitat pe la subsemnata…o bijuterie pe care foarte putini din Bucuresti o stiu, chiar daca este la nici o ora de drum. Chestia cu ceaunul tinea mai mult de practicalitate…este mare, iti este peste mana si face si zgomot prea mult. Marele razboinic este mult mai bine servit de ceva in care sa care apa. Fiziologic vorbind o sa mori de sete mult mai repede decat o sa mori de foame. Cola nu o cara nimeni in rucsac, dar se foloseste praf de Tang pe care il mixezi cu apa cand ai nevoie de zahar rapid. Lasa baioneta pumnal si echipeaza-l pe om cu un cutit cu o lama mai grea ca sa aiba posibilitatea de a taia o craca din cand in cand pentru un adapost cel putin. Nu ma indoiesc ca culesul gunoaielor este o activitate mult mai agreabila decat „trasu in arabeti”, opinia mea personala este ca razboiul este brutal, inglorios si reprezinta o mare risipa.

  44. Pai asta tot zic si eu, ca ar trebui luate si niste Stryker cu 105!

  45. Frumos Armadillo, n-am ce zice.

  46. Probabil ca ”programul de inzestrare ”assasinare a industriei si cam [..] inutil ,avand in vedere cam cu ce oponenti se afiseaza la orizont …pe la parazi , o fi inceput cam de multisor …cam de cand se faceau si colonei din caporali care dadeau cu tabu-n multime .
    Mie unul mi se pare programat , in afara oricaror reguli decente de competitivitate , si singurul lui scop pare la ora actuala , acela de a jmenui oaresce leuti pe inutilitati scumpe si mai ales vechi …1000 piranii se iau ozompert la a 3-a mana , se vopsesc crapaturile si se prezinta ca noi , ca vapseaua luceste …, crapa industria si armata devine in cea mai mare parte o armata de lustruit bocancii si galoanele la parazi si cam atat …
    Daca chiar se dorea un program serios , in primul rand AA-ul si AT-ul , erau rugaciune inainte de culcare pt. toate excelentele sclifositele care cica ”fac achizitii in beneficiul …nostru , al armatei , al cetateanului ”…bla bla bla de cancan ,sunt doar niste executanti care au primit ”…to do list-ul ” si comisionul de muuult , iar acu tre sa-l duca la indeplinire , sa nu ridice spranceana ,nasul .

  47. Sunt curios ce M2 Bradley ori Warrior vor comanda ca IFV… 🙂

  48. Măcar de luau Pirahna V…

  49. Este destul de clar ca daca au accepata primul lot din care 70% s-au defectat instant cineva face (a facut) presiuni mari pt. a se cumpara, cu orice pret, Piranha iar orice alt APC nu va avea nici o sansa, desi acum nu exista legal un contract semnat.

    La fel de posibil este si sa se fi ‘speriat’ de aricolele aparute, la acea data in presa, despre defectiunile si erorile de proiectare ale Piranha si au hotarat sa amane pana se mai raceste subiectul, lumea uita si conditiile devin din nou favorabile.

    Sa mai aflam si lucruri noi:
    „Comisia Departa­mentului pentru Armamente din MApN a sesizat ca sunt situatii in care tragatorul de pe transportor trebuie sa utilizeze mansa de actionare cu ambele maini, fapt ce ar impiedica si actiona

    Nu trebuie permisa o noua afacere Skoda, pe asta o putem prevenii. Nu exista nici un argument pt. un asemena contract:
    -militar, sa te apuci acum sa dai 1 miliard pe un APC si atentie nud fara armament (sa cumperi porcaria aia de turela, evident de import, cand tu produci in tara este o tradare tipic romaneasca), statie de emisie (a fost incheiat un contract aditional) sau kit de protectie balistica pt. lvl 3 (iarasi contract aditional) fara posibilitatea de a mai recupera ceva din acei bani cand tu nu au AA si AT este dezarmare nu inarmare. Ce faci tu cu un APC dotat cu mitraliera de 12.7mm distugi tancuri, dobori avioane?. Evident ca nu deci dezarmare prin dotare, artifici ucrainiene (in loc sa se cumperere munitie si armament una din primele comenzi ale politicienilor din Ucraina, cand a inceput conflictul, a fost sa comande cantitati imense de artifici).
    -economic am mai scris este cam ultimul integrator care ar mai putea avea un impact asupra economiei si ar putea intoarce trendul si reincepe reindustrializarea (cat timp industriile tale nu sunt capabile sa relizeze produse cu o valoare adaugata nici cat a Bulgariei nu poti spera la un viitor mai bun), cat timp nu ai integratori nu prea poti avea nici pe cei care lucreaza pt. el.

    Un contract pt. un APC, daca vrei sa iti cresti capacitatea de lupta a armatei, are o logica doar daca acesta este produs in tara pt. ca pana la 40% din suma platita se intoarce la buget. Daca dai 1 miliard (daca ar costa identic cu Piranha) 400 de milioane le recuperezi prin taxe impozite si cu ei poti rezolva apararea AT. Dar cum SAUR2 costa putin mai mult de jumatate din cat costa Pirnaha rezulta ca: dai in jur a 600 mil de euro pt. acelasi nr. de transportare => ai economisit 400 de mil. Din cei 600 +200 de mil se intorc la buget => 400+200=600 de mil au devenit disponibili or banii acestia poti chiar incepe doatarea cu AA cat de cat decent pt. raza medie.

    Avand in vedere ca nu exista un contract semnat si ci mai mult o presiune de a cumpara Piranha singura solutie este de a exercita o contra presiune suficient de mare si constanta. Pt. asta trebuie ca subiectul sa fie popularizat (bloguri, forumuri, retele de socializare, media, etc) este necesara adunarea unei mase critice.

    • În cazul de față, într-adevăr ar fi preferabil un coșciug care măcar funcționează cum trebuie, adică implicit Saur2, decât un coșciug, care pe lângă faptul că e coșciug de la bun început al concepției, se mai și răstoarnă, defectează, se jupește vopseaua, smd…

    • Evident ca nu poti lupta impotriva tancurilor, asa ca raman la parerea ca banii ar fi mai bine cheltuiti pe tancuri.

      Singurul scenariu in care s-ar justifica achizitia de tbt este cazul in care US vine cu fierotaniile grele, si noi cu infanteria.

  50. Inainte de a comenta ar fi fost bine sa citim si aceasta :
    http://www.mta.ro/cercetare/p_derulare.php

  51. Mai aruncati o privire si aici :
    http://www.mta.ro/pncdi.php

  52. Nimeni nu îți livrează motoare ca să poți face un transportor. Și pentru piese de schimb o să apelăm tot la importuri pe bani grei.

  53. PIRANHA 3+

    http://www.gdels.com/piranha8/

    si in legatura cu 4×4, e vorba de aceeasi companie (mowag)?

    aici intra Eagle

    http://www.gdels.com/products/wheeled_5.asp

    sau ramanem cu francezii si Sherpa?

  54. Bună,
    Am o întrebare.

    Cum era soldu din armată pentru grad și funcție și indemnizații până în 1960 – 1990 (soldați și ofițeri)?
    Știu că pentru anii 1980, soldatul primea 85 de lei pe lună.

    Mulțumiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *