Apa lichida pe Marte!

800px-Evidence_for_Recent_Liquid_Water_on_Mars-_Gullies_-_GPN-2000-001984

                                   Urme ale unor curgeri (torenti) de ape pe versanti

NASA sustine ca are dovezi ca pe Planeta Rosie curge apa lichida la suprafata! Ar fi vorba despre rauri sezoniere, care au debit – redus – doar in anumite perioade ale anului martian.

Scientists have discovered the strongest evidence yet that „flowing liquid water” exists on Mars, the National Aeronautics and Space Administration said Monday morning.

Imaging instruments aboard NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter identified evidence of „hydrated minerals” called perchlorates that have formed streaks on slopes on Mars’ surface, the agency said.

„The most exciting thing about the announcement today is that it would be possible to have life on Mars,” said NASA’s John Grunsfeld at a press conference Monday.

dn10740-1_627

Cum poate apa lichida sa existe pe suprafata planetei Marte in conditiile in care presiunea atmosferica locala este foarte redusa iar temperatura foarte scazuta?! Astronomii NASA speculeaza ca apa martiana ar avea un foarte ridicat continut de minerale care ar impiedica-o sa se evapoare sau sa inghete, cel putin pentru un anumit timp.

mars_mgs_gully

NASA sustine ca a descoperit depuneri de sare (o sare derivata din acidul perclorat si care ar putea mentine apa in stare lichida pana la o temperatura de – 70 de grade Celsius).

Daca cei de la NASA au dreptate descoperirea ar fi cu adevarat epocala si de aici pana la descoperirea practica a vietii martiene nu ar mai fi  decat un pas!

Sursa: cnbc.com

 

 

66 de comentarii:

  1. dupa ce am vazut din nou toate episoadele stargate sg-1 si atlantis, (ieri am terminat) chestia asta nu ma impresioneaza deloc 🙂 )

  2. Nu am inteles exact implicatiile practice ale marii descoperiri (asta pe langa relansarea cursei pentru cautarea „martienilor”).

  3. Parca toata povestea cu martienii a plecat de la faptul ca pe Marte se observau niste „canale” care tot cresteau si se modificau, unii observatori grabindu-se sa traga concluzia ca sunt artificiale. Poate aveau loc inundatii masive pe Marte. 🙂

  4. mie mi se pare prima stire cu adevarat importanta din sec XXI! Exista viata pe Marte!

    • Din pacate pe Terra incepe sa dispara.

    • O teorie interesanta despre viata pe Marte facea legatura intre campul magnetic al Terrei si cel al lui Marte, care apare la una cand dispare la cealalta. La fel si viata. Sper sa nu fie asa, insa macar sa putem sa ne luom bagajele si sa ne mutam ca tiganul cu cortul, ca nu e prea departe! 🙂

  5. Curand or sa amenajeze si niste tabere pentru „refugiati” …

  6. Poate asta o sa motiveze NASA sa trimita mai repede oameni acolo! Desi am citit ca au amanat primul zbor cu oameni la bord al Orion.
    Altfel stirea mi se pare foarte importanta pentru viitorul explorarii/colonizarii sistemului nostru solar.

  7. Eu inclin sa cred ca viata pe Marte nu este chiar o necunoscuta totala pentru anumiti oameni suspusi, ci mai degraba ca se ascunde acest fapt multimii. Pozele alea pe care le vedeti voi, sunt de cativa ani la liber pe net si se speculeaza asupra acestui fapt de foarte mult timp. Eu am un PPT de ani de zile cu pozele astea(torenti/apa curgand pe versanti)….nimic spectaculos. Poate nu sunt aceste poze, dar in acelasi context. Singura diferente este ca acum NASA recunoaste ca este apa si nu azot. Ma asteptam mai degraba sa confirme imensul ocean se sub scoarta martiana, insa toate la timpul lor. Nu vom stii cu adevarat ce se ascunde pe planeta rosie pana nu vom pune piciorul acolo(oamenii).

    PS Cat despre atat de mult trambitata civilizatie martiana, piramida aia nou descoperita careia i se vede doar varful si statuia aia sculptata in roca pe peretele de pe malul presupusului ocean, cea de seamana cu o statuie egipteana, nu vom stii, repet, niciodata cu adevarat ce si cum, pana nu investigam la fata locului. Faptul ca viata pe marte si terraformarea planetei rosii nu mai este o necunoscuta, ci o semicertitudine, ma face sa sper ca putem parasi Terra, fara a strabatem o cale imensa prin galaxie precum nomazii, ci ne putem stabili chiar peste gard, la vecini! 🙂

    http://www.evz.ro/piramidele-misterioase-de-pe-ceres-si-marte.html

    Uite piramida! 🙂

    • Mai cred ca e vreo nava din aia Goa’uld din SG1 abandonata … 🙂 . Alea parca erau in forma de piramide si americanii astia parsivi se duc si fura tehnologia alora … si de aia au facut F117 🙂 🙂 🙂 🙂

    • Presupusele piramide si alte constructii martiane sunt de domeniul desenelor animate, in conditiile in care planeta este asa cum o vedem astazi de sute de milioane de ani, poate chiar miliarde.
      Daca era ceva de ascuns pur si simplu nu dadeau publicitatii respectivele poze.
      In privinta teraformarii ma indoiesc foarte sincer ca asa ceva se va incerca vreodata; Marte are o gravitatie redusa fata de Terra, nu are activitate vulcanica, nu are camp magnetic asadar greu sa-i creezi dar mai ales sa-i pastrezi o atmosera. Vom putea trai acolo dar numai intr-un mediu controlat: subteran, orase-cupoala, etc.

      • Tehnologia de astazi este greoaie si primitiva vis a vis de posibila terraformare a planetei Marte. Idea pe care punctez eu este legata de posibilitatea de a evolua aceasta teorie, de a mai astepta cateva sute de ani pana a initia acest proces. Singurul impediment actual pe care il vad de netrecut este repornirea campului magnetic al planetei. El inca exista, insa acopera doar 40% din suprafata planetei, spre deosebire de falsa informatie care circula prin mass media cum ca el a pierit de tot.

        http://descopera.truezone.ro/sistemul-solar-marte/

        Asta inseamna ca sursa acestei disparitii nu a ‘ucis pacientul’ ci doar i-a indus o coma profunda. Depinde de omenire si de interesul si norocul ei in a dezvolta tehnologii competente pentru a identifica cauzade reducerii in intensitate a campului magnetic martian, precum si daca sau cum este posibil ca aceasta sa fie crescuta, daca intr-adevar este posibil asa ceva. Aceasta este veriga lipsa in procesul teoretic al terraformarii si secundar existenta apei in scoarta martiana! 🙂 Activitatea vulcanica nu este permanenta, insa este ireversibila.

        • PS….pardon reversibila! 🙂

        • Ma bag si io in discutie… Ce treaba are campul *magnetic* cu atmosfera? Va referiti cumva la campul *gravitational*? Ca din ala are si Marte si din cate stiu are si o atmosfera doar ca e din ceva gaze nerespirabile si e mai rarefiata decat cea a Pamantului din cauza de gravitatie scazuta.

        • E vorba de un camp magnetic mozaicat considerat a fi o fosila (inghetat- s-a descoperit si pe Luna) si datorat in mare parte alcatuirii chimice a solului. Marte pare promitatoare de la distanta de aproape cea mai mare probleama nu este insa lipsa atmosferei sau a campului magnetic ci gravitatia redusa.
          Are avantajul ca este singura candidata deocamdata.

      • Marte are o atmosfera. Este mult mai subtire si rarefiata decat cea terestra dar o are. Sondele care vor sa amartizeze scut termic.

  8. Pariem ca primii ca primul steag pe fundul viitorului ocean martian va fi steagul rusesc? 🙂

  9. Daca ne apucam sa colonizam vreodata Marte va trebui sa incepem din subteran. Cu atmosfera aia rarefiata n-ai nicio sansa sa supravietuiesti cu statii de suprafata din cauza meteoritilor. Nu ard ca in atmosfera noastra asa ca bombardeaza suprafata planetei.
    Probabil se va putea ajunge cu o misiune exploratorie dar ca sa faci o treaba serioasa trebuie sa-ti faci intai baze pe Luna unde sa asamblezi vehicule spatiale mai mari (pe care nu le avem) cu care sa poti cara echipamente in cantitate mare pe Marte, avnad in vedere ca decolarea de pe Luna ar fi mai usoara datorita gravitatiei de 6 ori mai mici.

    • Tu nu auzi bre ca se numeste Planeta Rosie?
      Acolo o sa fie implementat comunismu’ cu fatza umana, acolo o sa infiga Putin steagu’ pe fundu’ marii… O sa caute asta petrol in draci pe acolo….
      Unde mai pui ca sigur o sa fie o republica martiana separatista…
      Si io care te credeam cu vederi de dreapta… Pfff…

    • Asta ar fi solutia conventionala. Neconventional, am putea trimite replicatori direct pe Marte.

  10. O sa pună rușii una bancomat în pustie sa spună ca e pământul lor și după o sa facă referendum ca au găsit oasele lui răsputin și vor cere cota parte ..

  11. Ma duc. Imi fac bagajele si plec. Sper sa am linste m,acar acolo.

  12. E doar apa sarata. Daca bei…visezi.

  13. Accelaratia gravitationala pe Marte este de 3.724 meters per second².
    http://www.universetoday.com/14859/gravity-on-mars/
    E o problema din punct de vedere a functionarii organismului uman.
    Pe de alta parte, timpul minim este de 1.5 ani.
    E mult pentru cunostintele noastre actuale …

  14. Macar e un subiect discutabil , dar in ritmul in care se misca lucrurile pe aci …tare mi-e ca va mai dura multa vreme pana la primul echipaj uman.
    In ultima vreme lumea s-o lasat furata de ”treburi mai importante ”decat explorarea spatiului care din pacate a fost in mare parte o explorare generata mai degraba de competitie militara …

    Apoi problema mai importanta cu teraformarea e mai degraba tinerea ei sub control nu atat initierea …ori asta , fara a lucra la tinerea sub control a propriei atmosfere , chestiunea asta e un soi de lectura de vacanta decat o viitoare realitate .
    Poate , cu tunele si domuri ar fi ceva sanse de a prelungii sederea , dar pana la teraformare …he he e mult mai putin importanta decat revigorarea ecosistemului distrus aici
    Deocamdata sa tinem pumnii sa -l trimita pe Arnold in timp util acolo dupa ce iasa din politica si mai traje o serie de ”terminator ”, sa deschida robinetele la fabrica aia de oxigen si teraformare din ”total recal ” …

  15. Da cu microbii, ce facem frate cu microbii si cu bacteriile?!

  16. Nu se merita sa modrrnizam TAB-77
    Dar cred ca se merita sa modernizam MLVM, TAB-79c si B-33 zimbrul

    Personal as pune pe toate masinile din dotarea vanatorilor de munte, vanatoare mult mai puternice. De 400-450hp (cel care e pe MLI) si tunuri de 30mm si de ce nu… blindaj rezistent la proiectile de 12,70mm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *