Apararea anti-aeriana a Republicii Moldova

In 1992 pe teritoriul Rep. Moldova se aflau un numar destul de mare de sisteme de rachete sol-aer:

– 16 S-125M1 Neva-M1

– 18 S-75M4 Volhov

– 12 S-200M Vega-M

dimitrie cantemir

Pe data de 15 mai 1992 Presedintele RM emite un decret prin care spatiul aerian al RM este preluat sub controlul FA ale RM. Tot atunci a fost creata Brigada de Rachete Antiaeriene „Dimitrie Cantemir”.

harta1992(rosu-s125, roz-s75, violet-s200)

Harta arata sistemul de aparare a RM la inceputul anilor ’90, de fapt sunt pozittile divizioanelor care am putut sa aflu, nu pot sa garantez ca harta e plina, dar poziile de linga Chisinau sunt aratate(rosu-s125, roz-s75, violet-s200)

La inceputul anilor ’90 au fost scoase din utilizare toate sistemele S-75, si semnificativ redus numarul de divizioane de rachete S-125. Au fost reduse 2 din 4 divizioane S-125 de linga Chisinau.

Sistemul S-75 la Muzeul Militar din Chisinau

https://www.youtube.com/watch?v=JLWMn9KwtSM

In septembrie 1998 la tragerile din Romania, Capul Midia moldovenii arata rezultate foarte bune, dar acestea au fost primele si ultimele trageri ale rachetistilor moldoveni la exercitii internationale.

https://www.youtube.com/watch?v=H_HDolkcPpU

Antrenament cu S-200 1 aprilie 1998

La inceputul anilor 2000 se incepe degradarea totala a sistemului de aparare antiaeriana a RM, dupa 2004 au fost scoase din uz sistemele S-200.

chisinau s-125&parasit s-200

Poziile abandonate S 125 si S 200

Brigada de Rachete Antiaeriene intra in componenta Fortelor Aeriene, se vede clar cum scade numarul de angajati a Fortelor Aeriene:

a.2002 – 1400

a.2007 – 1040

a.2013 – 800

la sud de chisinau s-125

S-125 la sud de Chisinau

In 2007 Brigada este transformata in Regiment. Dupa 2009 situatia se inrautateste, radarele nu sunt reparate, iar termenul de valabilitate a rachetelor AA produse la sfirsitul anilor ’80 este expirat.

zil-131 s-125 chisinau parada 2011

Masina de transport si incarcare ZiL-131 a sistemului S-125 la parada din Chisinau, 2011

In 2016 au ramas 3 S-125, si daca situatia nu sa schimba RM risca sa ramana fara aparare AA peste citiva ani.

harta2016(rosu-s125)

Harta actuala

Tin Tin

22 de comentarii:

  1. gabriel neacsu

    Pai d-aia vand mulgatoarele…

  2. Harta reala e cel putin impresionanta.

    Cum am mai spus, aceste sisteme nu vor mai fi dipsonibile decat marilor puteri.
    Usor usor tot mai multe tari vor scoate din dotare acest gen de echipamente fara a avea posibilitatea inlocuirii.
    Ma refer aici chiar si la noi.

  3. Faptul ca cele doua tari romanesti ( noi mai suntem si in NATO) nu prea au AA, nu mai este o surpriza. In zona asta, in caz de ceva Ucraina cum se prezinta? ( sau zboara avioanele rusesti fara probleme si pe la ei?)

  4. Prastia nu e in articol!Scuze dar nu m-am putut abtine::))

  5. RM ca si celelalte state ex sovietice a mostenit o buna parte din arsenalul militar sovietic, marea majoritate fier vechi dar si cateva obiecte „tehnologice” mai bunicele… din pacate astia au fost mereu mai gainari decat noi si au mers pe sistemul bulgaresc compus cu cel maghiar… le pastram de bibelouri… ca oricum se supara fratele urs daca vede ca le lustruim prea tare… asta ca sa nu imi aduc aminte ca si noi am fost gainari… de am fi putut sa ne interesam ce mai au si ei pe acolo de ar fi macar interesant pentru noi… si faceam un bine comun, niste armament pentru noi, niste bani pentru ei… eventual conditionati tot cu firme romanesti si niste investitii la care sa pice bine tot statul roman… dar unde nu e cap, stiti continuarea…

    • Suna bine ce insinuezi doar ca realitatea a fost alta … cand am luat Migul-29 contra tab-uri am gasit balast acolo unde vroiam sa gasim altceva … Ref AA astea fiind produse de cioloveci nu mai reprezinta niciun secret pt. ei, le luam tot pe post de bibelou. Chair si Hawk asa cum e acum nu mai reprezinta un secret daca nu umblam mai adanc in ele. Concluzia: strangem din buci si luam ceva cat mai nou cu putinta. Eu am mari dubii si cu Patriot PAC 2 SH (versiunile mai vechi au fost deja clonate de chinezi si iranieni) … m-as baza mai mult pe MEADS. Si daca vreau sa ma aberez si mai mult MEADS (C/ UHF-band + X-band) + TPS-77 (D/L-band) + ceva gen P-18 (A/VHF-band) de la care as pastra doar antena.

      • Eu nu am zis sa luam ceva „state of the art” in anno domini 2016… Ma refeream ca tot s-au aruncat banii aiurea in republica moldova se puteau arunca pe un schimb, mai ales ca astia din republica moldova s-au chinuit ani de zile sa gaseasca cumparatori si la sireturile de la bocanci… era vorba sa luam ceva ieftin, ca nu faceau pretentii si sa ne pice in final tot noua bine… ma gandesc ca macar rulmentii de la taburi erau buni ca piese de schimb, zic la misto dar intelegi ideea…

  6. Multumesc ca ai postat George, de fapt articulul e mic, dar mai mult nu e de spus, dar si miera destul de greu sa scriu in romana

  7. Lucrurile sunt simple. Fara PAC-3 vom invata cum arata tot ce incepe cu Su si Mig plus Klub…toate modelele.

  8. Daca noi am fi sa zicem … Polonia, sistemul antiaerian romanesc ar fi gandit sa poata sa acopere si Rep.Moldova.
    Sigur ca odata ce suntem in NATO nu prea mai facem nimic de capul nostru dar macar sa fim in stare, daca e nevoie, ca Romania sa poata acoperi cu sistemele cu raza lunga si spatiul aerian al RM.

    Dar nu suntem Polonia. Sau macar – la scara diferita – Lituania …. http://www.breitbart.com/jerusalem/2016/08/22/lithuania-buys-israel-equipped-german-combat-vehicles-major-arms-deal/

    • Nu poti acoperi atata suprafata cu rachete. Cu radar alta poveste. Le dai telefon sa le spui cand vine avionu’. 🙂

      • http://tinyurl.com/hn52os8

        Raza 160 km (baterie PAC-3 cu racheta GEM+)

        Cand tot vociferam aici pentru achizitia a doua baterii PAC-3 capabile sa lanseze atat rachete MSE+ cat si rachete GEM+ la asta ma gandeam: una unde e pusa in harta pe care am creat-o mai sus si cealalta in zona Constanta pentru a acoperi portul, zona Mihail Kogalniceanu, zona Tuzla, zona Fetesti, centrala de la Cernavoda plus vreo 150 km pe mare, sa fie aia obligati sa vina jos cand ne ataca.

        Costul a doua baterii cu 4 puncte de comanda, 4 fake-uri si rachete suficiente de ambele tipuri ar fi de maxim 1 miliard de euro, ceea ce la un imprumut pe 10 ani de la Trezoreria SUA nu cred ca ne-ar scoate o rata mai mare de 115 milioane pe an.

  9. Lasand afinitatea noastra pentru ei la o parte, plus „afectiunea” evidenta pentru sistemele rusesti de pe aici, exista o solutie.
    Iei frumos sistemele din conservare, ca imi inchipui ca nu le-au dat la fier vechi, si le trimiti frumos la: polonezi, ucrainieni, sarbi, ecc. La reparat si modernizat. Ma refer aici la s125 si s200. Nu costa o avere si ai un sistem aa performant la bani putini.
    Principalul e sa nu faci ca noi, adica sa retragi sistemul ami performant si sa ramai cu unul din anii 60 nemodernizat. Plus fierul vechi olandez, care poate se descurca mai bine daca il modernizau cum se stabilise cand l-au achizitionat. Dar cu atatea pensii de generali, nu s-a mai ajuns. Iar oferte de second de la francezi pe acelasi sistem nu ne-au trebuit ca noi avem mig21. A da, si ghepard iara nu am mai servit ca cica nu ne trebuie decat alea de la parada. :))

    • Degeaba „mesteresti” la s200. Klub-urile stiu sa treaca pe langa ele. Iar Su-35 , pentru noi. este ca F-22 pentru rusi.
      Rusia ne „rupe pe genunchi” fara PAC-3 sau …poftim ,macar Iron Dome de la Israel.

  10. Offtopic. Azi mi-a venit colegul turc la munca si am stat de vorba cu el in legatura cu situatia din Turcia. Turcu asta e de o viata in Germania si are si familie dar la chemarea lui erdogan, asta a vrut sa se duca sa moara pentru el. Cateva lucruri am inteles de la el: erdogan este ca un Dumnezeu, fetulah asta este un terorist si a vrut sa planifice puciul impreuna cu americanii, el trebuie sa ii dea in gat pe toti care il urmeaza pe fetulah chiar si aici dintre cei care locuiesc in Germania. Incepe sa imi fie si mai clar caTurcia e pierduta.

  11. Ce a mai evoluat AA din al doile-a razbel. Si nu e chiar asa mult timp, e o viata de om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *