Apărarea teritorială – componentă a apărării naționale

Din seria – „Sa mai bifam un pdf”

Direct de siteul MApN (Trustul de Presa al MApN)…

Ce-i aia aparare teritoriala si cu ce se mananca dansa! Interesant, dar si mai interesant ar fi fost sa ne spuna cu ce arme vom lupta noi daca hainii aia de ivani se iau de noi. Pe zona inzestrarii… mucles!

Mai jos incepem preluarea…

Imagine preluata odata cu articolul, de pe Presamil.ro

România se află într-o regiune marcată de activarea și posibila recrudescență a unor amenințări ce țin nu numai de conflictele rămase înghețate după încheierea Războiului rece, dar mai ales de evidenta deteriorare a relațiilor dintre NATO și Federația Rusă.

Pentru spațiul estic al NATO, Federația Rusă se constituie în principala și cea mai directă amenințare. Această situație, coroborată cu tendințele de acutizare a disputelor directe dintre principalii actori geostrategici în spații comune, impredictibilitatea politicii noii administrații americane cu privire la Europa și relațiile cu Rusia, cu recrudescența terorismului pe continentul nostru și agravarea efectelor generate de numărul în creștere al refugiaților din zonele de conflict, creează riscuri și amenințări la adresa securității și apărării naționale, cărora va trebui să li se facă față pe termen mediu și lung.

Pornind de la paradigma potrivit căreia nicio țară din lume, oricât de puternică și de dezvoltată ar fi, nu poate menține, pe timp de pace, forțele armate la nivelul de efective și dotare necesare gestionării unei situații de conflict armat, credem că trebuie analizate toate opțiunile pentru asigurarea securității și apărării României.

Deși apartenența la NATO și UE constituie o garanție serioasă privind securitatea României, apreciem că este timpul pentru o reevaluare și reconsiderare a apărării teritoriale și a rolului jucat de forțele proprii, active și, în perspectivă, cele de rezervă, în ecuația apărării naționale.

O opțiune care trebuie avută în vedere, fără nicio îndoială, este organizarea unei apărări teritoriale funcționale, robuste și adaptabile la specificul local și la diferitele situații a căror gestionare impune instituirea stărilor excepționale.

Apărarea teritorială, insuficient dezvoltată conceptual și reglementată prin legislația în vigoare, trebuie, în opinia noastră, privită ca fiind o componentă a apărării naționale, organizată pe principiul teritorialității, la care participă structuri aparținând atât forțelor naționale de rezervă, cât și forțelor destinate apărării așa cum sunt definite de Legea apărării naționale a României nr. 45/1994 cu modificările și completările ulterioare, în măsură să îndeplinească o gamă largă de misiuni, atât pe timp de pace, cât și pe timpul stărilor excepționale, respectiv starea de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război.

Totodată, nu trebuie nicidecum omise misiunile specifice războiului hibrid, a celui informațional și psihologic, a operațiilor anti și contrateroriste.

Ne punem astfel, în mod firesc, următoarele întrebări:

  • cum poate fi definită apărarea teritorială?
  • care este rolul apărării teritoriale?
  • ce structuri de forțe pot îndeplini misiuni în cadrul apărării teritoriale?
  • care sunt misiunile apărării teritoriale?
  • cum vor fi asigurate și cum vor fi înzestrate efectivele destinate apărării teritoriale?
  • ce modificări trebuie să se petreacă în plan legislativ și organizatoric pentru ca apărarea teritorială să devină operațională?

Evident că nu ne-am propus să găsim, în cele câteva rânduri care urmează, răspunsul complet la aceste întrebări, dar vom încerca să abordăm problematica în discuție, mulțumind Observatorului militar pentru oportunitatea publicării acestor gânduri, în fapt a unei preocupări pe care o are ca obiectiv prioritar Asociația Ofițerilor în Rezervă din România.

Apărarea teritorială poate fi definită ca fiind componenta organică și funcțională a apărării naționale, care completează și consolidează acțiunea forțelor active naționale și ale NATO/partenerilor strategici pe întreg teritoriul României.

Rolul apărării teritoriale

Rolul apărării teritoriale este acela de a susține și potența acțiunile forțelor active destinate apărării și prin forțe, mijloace, forme și procedee specifice să realizeze autoapărarea locală, sprijinul și asigurarea de luptă multidimensională în zonele de responsabilitate, precum și intervenția pentru prevenirea și înlăturarea efectelor dezastrelor naturale.

Sunt nenumărate exemplele din istoria modernă și contemporană a României pentru a susține afirmația că la apărarea țării, în afară de armata permanentă formată din militari în activitate sau de profesie, au participat în toate situațiile și alte componente constituite din cetățeni cu alte ocupații curente, dar care își îndeplineau obligațiile militare în timp de criză, fiind pregătiți pentru aceasta din timp de pace.

Fie că s-au numit dorobanți, călărași, grăniceri, gardă civică, gărzi patriotice, gărzi naționale, trupe teritoriale, este evident că formele de îndeplinire a serviciului militar de către cetățeni au fost dezvoltate în timp și adaptate condițiilor vremii. Revenind la situația actuală, întrucât am făcut anterior referire la forțele naționale de rezervă, credem că este necesară o delimitare conceptuală între această sintagmă și apărarea teritorială.

Dacă apărarea teritorială trebuie privită ca o formă subsecventă a apărării naționale, forțele naționale de rezervă reprezintă componenta sistemului național de apărare, încadrată majoritar cu efective provenite din rezervă și rezerva voluntară, constituită la un nivel minim pe timp de pace, în măsură să fie operaționalizată complet, într-un termen rezonabil, în cazul instituirii unei stări excepționale.

În opinia noastră, la apărarea teritorială definită anterior, pot participa structuri aparținând: Ministerului Apărării Naționale – centrele militare și structurile teritoriale de logistică etc.; Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratele județene de jandarmi și unitățile operative ale acestora, Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Inspectoratele Județene de Poliție, Poliția de Frontieră, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale; Administrației publice locale – Poliția locală; Serviciului Român de Informații – structurile teritoriale; Forțelor Naționale de Rezervă.

Enumerarea poate continua, incluzând și structuri care vor fi înființate în situații de criză sau cum ar fi formațiunile de Cruce Roșie, dar identificarea și implicarea acestora fac obiectul organizării efective a apărării teritoriale.

În momentul de față, Legea apărării naționale a României nr. 45/1994 prevede înființarea, la război, a funcției de comandant militar al județului și al municipiului București. Aceasta poate constitui o soluție pentru conducerea, pe plan local, a apărării teritoriale, dar nu poate fi pusă în aplicare decât la declararea stării de război, ceea ce limitează drastic gama misiunilor îndeplinite.

Din analiza structurilor care pot participa la apărarea teritorială rezultă misiunile specifice, deoarece majoritatea acestora sunt existente deja și reglementate prin legislația în vigoare. Asupra acestora nu intenționăm să ne oprim.

Excepție fac forțele naționale de rezervă care în acest moment nu există, dar a căror existență este, credem noi, reclamată de situația actuală. Pot fi identificate câteva misiuni definitorii pentru forțele destinate apărării teritoriale, astfel:

  • Susținerea acțiunilor militare desfășurate pe teritoriul național de către forțele destinate apărării naționale și a celei colective, în special pe direcțiile cele mai amenințate.
  • Securizarea frontierelor pe timpul ducerii acțiunilor militare pentru apărarea teritoriului național prin extinderea activităților desfășurate de poliția de frontieră și susținerea acesteia cu forțe de rezervă.
  • Asigurarea acțiunilor militare ale structurilor operative prin preluarea unora dintre misiunile privind asigurarea acțiunilor, protecția forțelor și a infrastructurii critice de către unitățile angajate în apărarea teritorială.
  • Consolidarea dispozitivului operativ (de luptă) al forțelor armate și sprijinirea acțiunilor acestora prin pregătirea pentru apărare și organizarea apărării unor obiective.
  • Regenerarea structurilor aparținând forțelor armate, atât prin furnizarea unor efective instruite care să înlocuiască pierderile suferite pe timpul ducerii acțiunilor militare, cât și prin înlocuirea unor structuri care și-au pierdut temporar sau definitiv capacitatea de luptă pe timpul participării la operația de apărare a țării.
  • Prevenirea și lichidarea efectelor generate de situațiile de urgență civilă prin acțiuni coordonate și oportune pentru prevenirea și înlăturarea efectelor unor catastrofe naturale.
  • Menținerea ordinii publice și prevenirea și combaterea acțiunilor teroriste în zona de responsabilitate.
  • Contracararea acțiunilor de tip hibrid, a atacurilor cibernetice și a operațiilor informaționale și psihologice în plan local.
  • Instruirea militarilor în termen în situațiile prevăzute de lege, pe timpul stării de asediu, al stării de mobilizare și al stării de război, când serviciul militar devine obligatoriu.
  • Acțiuni de insurgență/gherilă/război hibrid în teritoriul ocupat de inamic.

Evident că această enumerare nu a epuizat misiunile specifice apărării teritoriale, deoarece gama și dezvoltarea sunt mult mai ample, fiind determinate de multitudinea tipurilor de structuri participante, precum și de complexitatea situațiilor cărora trebuie să li se facă față.

Pentru îndeplinirea misiunilor enunțate mai sus sunt necesari oameni cu un anumit grad de instruire, precum și o înzestrare corespunzătoare. Pentru structurile existente la pace aceste aspecte fac obiectul statelor de organizare. Ele dispun de personal profesionalizat și de mijloacele materiale necesare îndeplinirii misiunilor.

O discuție aparte comportă forțele naționale de rezervă, categorie care în acest moment nu există și care ar trebui să beneficieze, în mare măsură, de încadrare cu militari în rezervă.

Trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat pe timp de pace a determinat reducerea drastică a numărului și a gradului de instruire a militarilor în rezervă, situație aflată într-o dinamică negativă accentuată, cu repercusiuni majore, atât asupra trecerii forțelor destinate apărării de la starea de pace la cea de război, când situația o va impune, cât și asupra organizării apărării teritoriale.

În condițiile deficitului de resurse umane și al intensificării acțiunilor militare, mai ales a celor specifice războiului hibrid, constituirea rezervei voluntare și înființarea forțelor naționale de rezervă, în baza voluntariatului, reprezintă o condiție și o oportunitate absolut necesare pentru consolidarea capacității de apărare a țării și realizarea descurajării strategice.

Rezerva voluntară și forțele naționale de rezervă

Rezerva voluntară și forțele naționale de rezervă nu trebuie privite în sens restrâns, numai ca o componentă a armatei, ci ca una a sistemului de securitate națională în ansamblul său. În această ordine de idei, structuri constituite din forțe de rezervă, în afară de cele care ar intra în compunerea MApN, se vor putea regăsi la MAI, respectiv în compunerea Jandarmeriei Române, a ISU sau a Poliției de Frontieră, precum și sub forma unor formațiuni sanitare, de salvare – evacuare, de asigurare a deplasării și transportului etc.

Este evident că structura forțelor naționale de rezervă și soluțiile legislative trebuie să facă obiectul unei analize foarte atente și laborioase, cu participarea tuturor factorilor de răspundere din instituțiile sistemului de securitate națională, rolul determinant ca promotor și dezvoltator al conceptului apărării teritoriale și al legislației adiacente fiind în mod indubitabil, Ministerul Apărării Naționale.

Pentru realizarea apărării teritoriale se impune luarea unor măsuri, atât în plan legislativ pentru completarea și modificarea cadrului normativ actual, cât și în plan organizatoric.

 

a. din punct de vedere legislativ:

  • Modificarea și completarea Legii apărării naționale a României în sensul includerii apărării teritoriale în ansamblul apărării naționale și a forțelor naționale de rezervă în cadrul forțelor din sistemul național de apărare, precum și asigurării funcționării instituției comandantului militar al județului, respectiv al municipiului București pe durata tuturor stărilor excepționale, începând cu starea de urgență.
  • Elaborarea și implementarea legislației subsecvente și conexe Legii privind statutul rezerviștilor voluntari.
  • Elaborarea și aprobarea legislației necesare organizării apărării teritoriale precum și constituirii și operaționalizării forțelor naționale de rezervă.

b. din punct de vedere organizatoric:

  • Stabilirea structurilor aparținând instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale participante la apărarea teritorială și a arhitecturii de conducere a acestora.
  • Proiectarea, constituirea și operaționalizarea structurilor din forțele naționale rezervă, încadrarea cu rezerviști și progresiv cu rezerviști voluntari, precum și înzestrarea cu tehnică militară potrivit specificului și misiunilor primite.
  • Integrarea apărării teritoriale în apărarea națională și a forțelor naționale de rezervă în forțele destinate apărării.

Fără îndoială că pentru ducerea la îndeplinire a acestor proiecte sunt necesare resurse materiale și financiare care, în anumite condiții ar putea fi considerate prea costisitoare. Totuși, luând în considerație că la apărarea teritorială participă structuri care în mod obișnuit desfășoară activități similare și la pace și că o componentă semnificativă este constituită de forțele naționale de rezervă, mai puțin costisitoare din punct de vedere al resurselor necesare organizării și întreținerii pe timp de pace, se poate trage concluzia că utilizarea unei apărări teritoriale viabile și eficiente constituie o soluție rezonabilă pentru întărirea capacității de apărare a țării și realizarea efectului de descurajare.

Oportunitatea procentului de 2% din PIB alocat apărării constituie o premisă favorabilă repartizării de resurse financiare necesare constituirii forțelor naționale de rezervă, iar pe de altă parte restartarea procesului de înzestrare a forțelor terestre creează condiții favorabile disponibilizării unor categorii de echipamente militare cu care pot fi înzestrate forțele naționale de rezervă.

Deși nu am abordat până acum subiectul documentelor de planificare a apărării și corelarea acestora cu reconsiderarea apărării teritoriale, considerăm că și în acest domeniu este absolut nevoie de alinierea acestora cu noile nevoi de apărare și securitate ale României.

Nu poate fi exclusă nici nevoia de revizuire a Strategiei de Apărare a Țării la trecerea celor doi ani de la elaborarea și aprobarea acesteia și, pe cale de consecință, includerea conceptului în Cartea Albă a Apărării ce urmează a fi elaborată de noul guvern, precum și adaptarea Strategiei Militare cu elemente doctrinare ce derivă din conceptul apărării teritoriale.

Și, nu în ultimul rând, trebuie avute în vedere modalitățile prin care Directiva de Planificare a Apărării va încorpora în procesul de planificare nevoile descrise de constituirea forțelor naționale de rezervă, o mențiune specială fiind necesar să fie făcută și pentru Planul de Înzestrare a Armatei, ambele documente permițând orientarea în timp a efortului financiar și de înzestrare pentru realizarea acestui obiectiv de interes național.

Și am încheia prin propunerea dezvoltării relațiilor bilaterale cu Polonia, pentru identificarea celor mai bune lecții învățate pe care partenerul polonez le are în urma unui proces amplu, de importanță strategică, de dezvoltare a apărării teritoriale și a unui pachet de forțe teritoriale ce va însuma 17 brigăzi teritoriale. Preocupați de cele prezentate, nu putem decât să sperăm în dictonul „Dum spiro spero” pe drumul ce va contura, nu prea târziu, conceptul și doctrina apărării teritoriale.

Autori: General-locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu, Colonel (r) Dinu-Florian Ștefănescu

Sursa: presamil.ro

 

RumaniaMilitary:

La final adaugam un articol publicat pe Tehnomil, legat de versiunea britanica a pregatirii voluntare, o posibila baza de plecare atat pentru armata profesionista cat si pentru forta de regenerare:

 

Un proiect de pregatire militara voluntara, cu o durata scurta de timp si care sa se adreseze liceenilor si studentilor, ar putea fi initiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj… Perioada de pregatire ar dura doua-trei saptamani si ar avea loc la finalul anului scolar…” Sursa Hotnews.ro

O initiativa asteptata si anticipata de mult timp a fost in sfarsit articulata public chiar daca mai e serios de lucru la slefuirea ei, inclusiv a prezentarii si a modului de comunicare.

Primul obstacol ar fi atragerea “voluntarilor” si aici, un pic paradoxal, situatia materiala precara a romanilor s-ar putea sa ajute. Multe familii nu-si pot permite sa-si trimita copii in vacanta asa incat, daca s-ar putea pozitiona “cazarma” drept o tabara de vara montana, cu toate cheltuielile incluse, s-ar putea sa aiba succes. Poate chiar destul cat programul sa poata fi extins la toate cele trei luni de vacanta.

A doua problema, oarecum legata de prima, ar fi structura activitatilor ce s-ar desfasura in perioada respectiva. “Tinerii si-ar incepe ziua cu o serie de exercitii de inviorare, urmate de activitati organizatorice cum ar fi curatenia in dormitoare sau a a salii de mese, dar si un program de pregatire militara.” Probabil ca formularea ar fi putut fi mai fericita insa e clar ca deocamdata nu se stie exact ce ar trebui facut. Sa-i treci printr-un program de instructie identic cu cel al militarilor profesionisti ar fi cea mai simpla dar si cea mai proasta solutie. Si daca programul asta trebuie sa reuseasca, atunci nu ar trebui luata calea minimei rezistente.

Din fericire, nu trebuie reinventata roata, programe similare existand deja:

 

Cine are curiozitatea sa se uite pe site-ul ACF (UK Army Cadet Force) va remarca grija cu care organizatia subliniaza separarea fata de Armata. Desi programul este sponsorizat de MoD, nu este condus de militari activi ci de voluntari. Asta ajuta in pozitionarea programului in afara schemelor de pregatire premilitara obisnuite, care nu au aceeasi atractivitate. Accentul este pus pe aventura si activitatile sint prezentate ca o distractie, un element critic in atragerea adolescentilor. Aceeasi grija se remarca si pe site-ul MoD, “manifestul” ACF fiind prezentat foarte clar (poate ca plagiatul ar fi scuzabil in cazul asta) si din nou se accentueaza separarea fata de Armata.

Un alt exemplu ar fi si Royal Canadian Army Cadets, inca un punct pentru sistemul britanic.

Daca britanicii au fost destul de buni incat sa-i pregateasca pe FOS-ii romani, atunci s-ar califica si pentru a da o mana de ajutor in punerea pe roate a unui program similar ACF in Romania. Avand in vedere ca britanicii sint cunoscuti pentru entuziasmul cu care abordeaza programele de voluntariat in strainatate, asta nu ar trebui sa fie o problema. Mai trebuie sa vrea si MApN-ul, bineinteles, in functie de cat de serioasa e initiativa asta.

 

 

89 de comentarii:

  1. Bine, macar, ca au deschis discutia.
    Cum se va materializa mi-e foarte greu sa estimez.
    Se va materializa in ceva eficient sau doar se vor infiinta niste structuri in care unii vor plimba dosare, pe salarii grase si in asteptarea pensiei?

  2. suntem campioni la terorie.

  3. Acelasi bla , bla , bla . Teoria ca teoria dar practica ne omoara

  4. Un pdf dragut, daca ma intrebati pe mine, inca o misune indeplinita…

    1
  5. Cum ies la pensie prind glas…cand sunt in activitate nici o mișcare…

  6. Off de off . Sedinta CSAT . Se va lua in discutie contractul de achizitie a celor 4 corvete . Sa vedem daca prezidentu are cojones si va bate cu pumnu in masa pentru achizitia celor 4 nave. De urmarit si pozitia militarilor in aceasta problema .

    • Văd ca tot se dau de ceasul morții unde sa facă copaile. Ca sunt SIGMA sau ADA class aproape ca nu mai conteaza, important sa se facă ceva. Mai important decât corveta este pachetul de inarmare: mergem pe pachetul MBDA sau pe cel american la care mai adăugăm NSM ul? Gândește cineva în viitor la o integrare cu fregatele, bateriile de coasta, rachetele aer-sol și aer-nava, AA? Îi duce capul așa departe? Cum or discuta aia în CSAT? Au variante și comparații tehnice? Știu ce e aia o corveta? Pe bune…..

  7. Cred ca pozitia armatei nu conteaza,se va lua neamtul de gat cu pesedeii dar tot pe considerente politice ca pe vremea carmaciului ,lupte politice nesfarsite si zeci de generali avansati la fiecare betie ,speram ca mutul a primit ceva ordine de la centru si o va pune pe nevasta sa gaj ptr proiectele care ar fi trebuit sa inceapa .

  8. Nu-mi dau seama si nici nu-s de meserie, dar ce citesc in articol imi apare ca razboi de secol XIX-XX, nu XXI. O parere personala doar. In rest, de acord cu pregatirea pe timp de pace, un pic de disciplina si rigurozitate nu poate strica unei societati devenite deja prea haotice in gandire si actiune, care accepta doar drepturile, nu si obligatiile (iar, parere personala, nu trageti in pianist!)

    • Suna mai degraba a Volksturm pusa la dispozitia primarului sa dai cu brio la lopata, sa te plimbi noaptea pe camp si daca doamne fereste nimeresti vreun akm mori ca un erou pt patrie, condus de seful de post supraponderal din localitate pt citez Susținerea acțiunilor militare desfășurate pe teritoriul național de către forțele destinate apărării naționale și a celei colective, în special pe direcțiile cele mai amenințate.

  9. Poate avem noroc si rusii isi intaresc flota „sa ii atace” pe bulgari :P.

  10. „Interesant, dar si mai interesant ar fi fost sa ne spuna cu ce arme vom lupta noi daca hainii aia de ivani se iau de noi.”

    Pai armele stramosesti: ghioaga, maciuca, cosa, furca… si cu pieptul de arama 🙂

    Ar fi trebuit ca baza inzestrarii acestei forte sa fie depozitele de arme pentru mobilizare… alea din care s-a cam tot vandut, iar restul ramase (produse in anii ’70-’80) sunt inca in dotarea armatei profesioniste.

    Am putea vorbi de un minim de echipare a unei astfel de forte de regenerare, de completare sau de linia a 2-a (cum vrem sa-i spunem) in momentul in care armata ar incepe sa primeasca echipament nou si l-ar pensiona/stoca pe actualul. Nu cred ca putem cere pentru apararea teritoriala un nivel de pregatire superior jandarmeriei sau cel mult infanteriei usoare… Deci echiparea nu ar trebui sa fie o problema in momentul in care armata chiar isi modernizeaza echipamentul macar cu arma de asalt, arme portabile sol-aer si antitanc si vehicule usoare si camioane. Este chiar baza dotarii.
    Nu indraznesc sa sper la ceva de genul National Guard din SUA…

  11. Garzile patriotice aveau tapine-probabil ca s-or mai gasi cateva prin depozite si pt noi( amintitiva situatia din ucraina cand au scos de la naftalina mossin naganturi din ww2) eu ma duc la bunicu la cimitir sa ma instruiasca cum se foloseste

    • O tapina e un bolt-action?

    • In ultimii ani (dupa 83 parca) aparuse „postolul de garzi patriotice” un AKM semiautomat) pe care era un G un rosu si cel putin o parte din psuctele mitraie5ra ZV fusesera inlocuite cu pusca mitraliera AKM

      • Rommy-G
        Asa se numesc pe piata americana armele garzilor patriotice , ca le-au vandut si pe acelea .
        In alta ordine de idei, ca tot se intreba lumea pe aici , in anul 2002 armata mai avea in dotare ( dar declarate ca surplus ) 12 519 pusti-mitraliera ZB cal. 7,92 mm , 124 992 de PPSh-uri , 62 672 pistoale-mitraliera cehoslovace cal, 7,62×25 mm, etc, toate cu munitiile aferente . Asta doar ca sa ma refer la armele ” exotice ” , fara a pune la socoteala armele derivate din AKM si RPK . Armele nu le-am vazut la vanzare in exterior , nici pe piata civila modificate , nici pe pietele gri ale conflictelor locale . Munitiile in schimb s-au vandut in cantitati mari pe piata civila a Statelor unite, si au fost bine apreciate .

    • In vara lui 1998 cand eram student Inca am gasit un job la mine in oras in Simleu la un depozit de reviste. Proprietarul complexului de depozite ne-a luat timp de 4 zile de la munca pe toti angajati (4 la numar) sa eliberam si sa curatam in depozit invecinat care apartinuse Garzilor Patriotice si acum era al lui. Mentionez ca nu am aflat de cine apartineau bunurile din el dar am fost chiar incurajati sa luam pentru noi tot ce vroiam. Restul l-am mutat in alt depozit, am demolat rafturile interioare de la sol la tavan (cam 3m inalte) inclusiv pe mijlocul depozit am carat afara torul si l-am spalat. Arme si munitie NICI VORBA. Ce era inauntru si ce prada am avut de ales? Peste 40 de uniforme militare cu umerase in diferite stadii de uzura (inclusiv roase de soareci), creioane grafice, creioane de tamplar, creioane grafice de desen (din acelea integral din grafit), liniare de plastic, sute de topuri de coli A4 (nu am avut nevoie de hartie cat am fost student) atacate de timp ingalbenite, zeci de masti de gaze cu filtre expiration de 2 modele, sute de extintoare de diferite modele (de la mici de masina la alea mari de 20l) am avut mult fun cu ele, sute de borcane inalte de sticla (nu stiu pt ce erau cineva a zis ca se introduc in extintoare CA sa tina pulberea ori lichidului), furtune de pompieri, lazi de plastic si lemn, tot felul de piese de metal (naiba stie ce erau poate era fier vechi depozit acolo), zeci de role de hartie cum sunt la calculatoarele de biroul – dar nu am vazut nici unul, cateva carucioare ruginite de carat bunuri, un biroul si cateva scaune, hartie A3 in cantitate mica, hartie ale Ro din alea ce le cumperi de la libraries distruse de soareci si timp), pixuri ce nu scriau, zeci de lopeti harlete topoare Inca bune, cateva rangi plus alte lucruri in cantitati mici (ca de exemplu sticle si borcane obisnuite) curele militare rablagite o masa in dulap de lemn lacate ruginite fara chei un boiler de apa mic neconectat (poate fier vechi) cateva genti de masti de gaze (mastile erau in lazi CA si filtre gentile fiind putine) sticla de geam netaiata de diferite marimi. Nu imi mai amintesc ce mai era dar arme si munitie nimic. Stiu doar ca am lucrat nesupravegheati si nimeni nu s-a opus sa luam ce vrem.

      • Octavian ,
        La noi in uzina armele s-au scos din depozitul garzilor patriotice in 1990 si duse in depozitele armatei .Pana atunci , se gaseau in uzina cateva zeci ,sigilate si pazite de un paznic ” vigilent ” inarmat cu un ZB cu o lama de 5 cartuse .

        Si se mai intreaba unii de ce o luase Ceausescu catinel spre Targoviste . Le raspund eu : cand s-a vazut lasat pe marginea drumului de proprii lingai , a inceput sa creada si mai tare in propriile minciuni : voia sa mearga la Combinatul de oteluri speciale , sa ridice la lupta clasa muncitoare, si cu armele din uzina sa recucereasca puterea.
        Insa nenorocitul habar nu avea ca” iubita ” lui clasa muncitoare rabda foame si frig, si colac peste pupaza, in decembrie `89 APROAPE TOATE armele garzilor patriotice fusesera scoase din fabrici sub pretextul unor reglaje prin tragere . Revolutie spontana, nu ?
        Armele au fost redistribuite in 22-23 decembrie, pentru participarea la Marele Circ .

      • Update: ce-i drept jumatate din rafturi erau goale semn ca s-au luat lucruri, dar imi vine greu sa cred ca tineau armele pe rafturi si munitia intr-un dulap de lemn. Nu erau nici macar casti militare sau industriale ori incaltaminte cu exceptia unei lazi cu cizme de cauciuc folosite si crapate pe care nimeni nu le-a vrut.

        • Din ceea ce am vazut eu in uzina, armele se pastrau in uzina intr-o magazie cu usi metalice grele . Munitii nu existau in fabrica , inafara de putinele cartuse ale corpului de paza militarizat – adica faimosii portari civili cu leafa , in uniforma maro . Cu chipiu, pentru prestanta .
          In mediul rural, armele garzilor patriotice se pastrau la posturile comunale de militie .
          Dar stiu sigur ca existau si sedii ale statelor majore judetene ale garzilor , unde existau doar materiale de stat-major .
          Mentionez ca in toate cazurile , erau doar armele pentru instructie , cantitatile de mobilizare erau in depozitele armatei in custodie , proprietarul fiind CC al PCR .

          Munitiile garzilor patriotice se gaseau in depozitele MApN de garnizoana , de unde se aduceau pentru trageri , sau la mobilizare , de catre ofiteri MApN .

          PS .Imi amintesc ca in liceu, armele de cal. 5,6 mm ( 22 LR ) zise GECO se pastrau intr-o magazie cu gratii metalice a PTAP-ului , in cladire , nu stiu daca nu s-au scos si dus si acelea in campania isterica a anului 1986 ..

      • Nu stiu unde erau depozitate armele GP.
        Ce stiu sigur este ca munitia era in depozitele armatei….

        SI mai tin minte o incurcatura .. GP din sect 3 tocmai primisera noile arme AKM modificat . Si au adus nu mai stiu de ce munitie de manevra .. care pur si simplu nuintra in incarcatior.. ma uit la ea (munitie, ma incurnt.. era nitel prea lunga. Citesc ce scirre pe cutie si zic (pe vrmea aia torbeam tare .. asa ca atunci cand ziceam se auzea bune pana pe la 40 metri) „asta e munitie de mitraliera , nu de AKM. AKM este model 1943 nu 1907!!!” Mirare, ususrae (multie se gandeau ca piate le daunase excesu de cafea si apa ) si de atunci cand imi dadeamcu parerea in „domebiu” eram ascultat.

        • aia nu era nici măcar muniție de mitralieră, era muniție pentru Moisin, cam la fel ca cea de mitraliera (7.62×54)

          • Putea fi de Zb , gloante lungi erau doar pentru Zb ( asa cum am mentionat ) si pentru Mtr / MosinN / PSL .
            Uite cum arata Mosin-ul de Cugir , productia a fost mutata ulterior la Sadu http://www.rumaniamilitary.ro/carabina-model-1944

            • ZB are calibrul 7.92 nu că erau mai lungi erau și mai groase! și nici nu prea mai sunt model 1943

              • Haideti sa lamurim o treaba , relativ la armele din dotarea armatei romane si a fostelor garzi patriotice

                1º Arme care foloseau cartusul cal. 7,62 x 39 mm , model 1943

                Arme licenta AKM – lungime teava 415 mm
                – pistolul mitraliera mod.1963 cu pat de lemn
                – pistolul mitraliera mod.1965 cu pat rabatabil
                – faimoasa pusca semiautomata GP , care de fapt era un mod.1963 cu mecanismul de dare a focului modificat astfel incat sa nu permita focul automat

                Arma dezvoltata din licenta AKM – lungime teava 302 mm
                – pistolul mitraliera mod.1980 compact ( BB-urile trupelor de securitate , cu furnituri de lemn stratificat pentru trupetii luati cu arcanul , pentru USLA ,etc si cu furnituri din plastic negru pentru Directia a 5-a ) )

                Au mai existat si alte arme de asalt produse la Cugir si Sadu utilizand acelasi cartus , neintrate in dotare sau in serie nesemnificativa , spre exemplu mod. 1990 in mai multe variante , teava scurta si lunga ,pat rabatabil sau fix,cel fix de lemn sau de plastic , pe baza cinematicii pustii automate mod. 1986 .
                Sau armele semiautomate export USA pe cinematica AKM sau model 1986 in multe modele , exista numeroase surse de informare pe net .

                Arme derivate din licenta RPK – lungimea tevii 590 mm :
                – pusca-mitraliera mod.1964 cu pat de lemn
                – varianta ei cu pat rabatabil ( am vazut-o in dotarea BAT SRI in anii ´90 )
                A mai existat o varianta semiautomata export USA

                Arma licenta SKS
                – carabina semiautomata model 1956

                Arma de import sau licenta RPD
                – pusca mitraliera mod.1958 . de fapt mitraliera usoara, cu banda de 100 cartuse

              • 2º Arme care foloseau cartusul 7,92x57mm

                – pusca ZB mod.1924 ,import in varianta simpla , modificata in tara in varianta cu luneta IOR 4,5×28 si in varianta cu aruncator de grenade tromblon
                – pusca-mitraliera ZB mod.1930 , import si fabricatie sub licenta la Cugir , in 2002 mai existau in depozitele armatei romane 12 519 bucati
                – mitraliera model 1937 ( ZB 53 indicativul producatorului ,ZB vz.37 indicativ militar cehoslovac , ) , import , nu am vazut decat una intr-o fotografie a garzilor patriotice , casate probabil inainte de 1989 .
                – mitralierele MG-34 si MG-42 , import + captura , exista numeroase fotografii de la aplicatiile garzilor patriotice sau de la defilari , casate probabil inainte de 1989

                Intr-o stenograma al CC a PCR se spune ca armament cal. 7,92 mm s-a fabricat in tara pana la sfarsitul anilor´50 , nu mai tin minte anul .
                In cartea gen. Valerian Nestorescu File din trecutul artileriei romane moderne , anul 1979 , se spune ca am produs si mitraliere ZB , posibil sa fie o neintelegere si sa fi avut doar licenta , fara utilajul de productie, care a fost refuzat spre livrare de catre germani dupa ocuparea si dezmembrarea Cehoslovaciei , restul datelor din carte fiind corect .

                Am vazut pe net fotografii ale unor cartuse cal. 7,92×57 mm , cu lame sau fara , produse in Romania si vandute in USA produse pana in anul 1978 ( ma refer doar la munitiile din stocuri , nu la cele produse in ziua de astazi pentru export )

    • GP aveau de la PM-uri până la armament din WW2 și ce a mai fusese de la ruși, adică Moisin, PPS-uri, Orița, ZB, chiar și MG 42
      GP au cam fost făcute pe inspirație yugoslava!

  12. Apararea teritoriala… Interesant. Pai, printre obiectivele de aparat ar fi centralele hidroelectrice, ca fara curent electric nu mai ai nici productie de armament, nici de medicamente, nici de alimente. Apoi ar fi apararea instalatiilor de purificare a apei, ca doar nu o sa bem apa direct din Dunare sau Olt etc. Apoi ar mai fi crearea de adaposturi in caz de bombardament. Si desigur protejarea depozitelor de medicamente si alimente, si a fabricilor de profil, deoarece nu cred ca in caz de razboi o sa importam medicamente foarte usor din Germania si Franta.

    • Pai astea ar fi primele atacate de fortele speciale inamice; si atunci cam cum vedeti confruntarea dintre aparatorii patriei locali, slab inarmati si cu instructia la lopata, si soldatii profesionisti inamici aka trupe speciale? Carne de tun!

      • Asta este razboiul. Aceste obiective trebuie aparate chiar cu pretul vietii. Ce sa facem? Sa fugim?

      • serios?!
        soldații ăia profesioniști -trupele speciale se vor confrunta cu soldații profesioniști care sunt, eventual cu jandarmi la anumite obiective, apărătorii locali se vor (re)activa mult mai târziu

    • Nu pt apararea obiectivelor importante din teritoriul propriu ii avem pe jandarmi? In alte tari, jandarmii au niste dotari fantastice, tocmai ca sa apere centrale si sa vaneze infiltratori.

      • Dar oare jandarmii sunt suficienti? Cum pot face fata jandarmii unor lovituri cu rachete de croaziera impotriva centralelor electrice, a statiilor de purificare a apei si a fabricilor de armament? Si daca acele rachete de croaziera au focoase chimice/biologice?

        • Aveti dreptate, normal ca nu sunt suficienti, dar presupunand ca s-ar incerca infiltrarea de trupe de sabotaj, pt asta sunt si ei.

    • SI ma rig de ce sa te stradui sa ataci o centrala? Mutla lume de impuscat, multe lucruri de distrus ,,, neeconomic si neergonomic. Muncesti ca prostu…

      Alegi si matale un stalp (hai 2 ) de inalta tnesiune, pui de un gratatr si cand se face ora H minutu M dai „stingerea” . Daca aia care te-au trimis au calculat bine cu cateva kile de semtex, un „carton” de mitetei si 4 beri rezolvi nu una ci chiar2 centrale . Rezolvi o ditai zona (de genu intreaga Moldovaa noastra sau juma din Calofirnia) Mai naspa daca este iarna sau noiembire ploios ca trebe sa renunti la picnic (partea cu micii si berea)

      • Da, dar gandestete-te si la ce pagube si cati morti vor fi daca este distrus barajul unei centrale hidroelectrice.

        • Prea multa bataie de cap. Si ptr ce? Sa omprii civili? Babe su copii? Si daca ocupi terenu pe urma trebe sa refaci baraju? C’esti neamtz ?!
          Nt nene. Stingu curentu m si obtii si cadrea productiei, si defectiuni ion traposturi si … Mai uefton si mai usor.
          Ce crezi ca un baraj de darama cu un rucsac de semtex?
          Si daca darami un baraj ce obtii? Scoti o hidrocentarala din sistem,. Sistemu poate prelua de la alundeva.
          NMtz. tai o retea si tai capcitatea de transport. Batsa! Mai bine .. poti destabilza sistemul si automat se inchidd niste centrale, se decupleaza alte retele .. iese ca dracu’ Vezi marile pene de buleftrica din SUA – poenite de la niste rahati Adica niste cestii putin grave dar care au provocat t suprasarcini urmate de deconectari . O nenorocita de cntrala putea fi inlocuita de capcitati di alte zone inclus import din Canada. Cazxnd insa un pct al; retelei … nu se mia putea face nimci pana la reparea defectului.

          Scuze numa arieratii si scenaristii de la Holywood si-ar batea capu sa distruga un baraj. Un defect de 2-3 zile (numa bun ptr o ofensiva rapida) se obtine taind reteaua …
          Si mai am niste idei hazlii rau. Nu le descriu ca nu am chef sa fiu bagat in cataloage si mai raul Insa sigur ca daca eyu am o idee nasopa alti 1000 fac planurile … si scuze cu breo 100 de insi iesiti la un picnic la iarba verde (sau zapada alba!) poti @@@e o tara prin toate orficicile!!!
          Si daca chiar vrei sa o faci lata =- s’alta data s’alta data o s-ofacem si mai lata lata! iti trebueisc vreo 2-3 kile de LSD si o echipa … de prima mana .. Scenarii de prin anii 60. Ce zici de un oras de vreo 1-2-5 milioane care la 8 dinimeata sunt drogati in proportie de 80%? Buincicute, copii de 3 ani,. soferi de autobuz, dorectori, secretare, politai si boprfasi la gramada?!

  13. Deci castile alea ma omoara….

  14. Dupa cum merg lucrurile nu mi se pare ca rusii or sa fie nevoiti sa atace la propriu cu trupe Romania, pare suficient sa isi bage coada prin interpusi ( si acestia in mod constient sau chiar din incompetenta, sa le faca jocul. Slabirea conglomeratului UE, o cadere de acord cu turcii sa dea drumul la niste refugiati…o incrajare a unor referendumuri pt iesirea din UE…si dupa ce dezbina UE si cad la anumite invoieli cu Trump…se uita si „negociaza” individual, mai ales cu tarile limitrofe… si cand nu o sa ai nimic in batataura macar sa descurajezi initial… diplomatia ( capitularea practic ) isi va face locul printr-un limbaj cat mai inpaciuitor, pe principiul sa alegem raul cel mai mic.

  15. Suntem varza la toate capitolele. Razboi in Ucraina, la granitele tarii si ce masuri s-au luat in ultimul ceas? Aproape nimic. S-a crescut un pic nivelul de interoperabilitate intre mapn si mai. Planuri pe hartii (la asta ne pricem cel mai bine).
    Dotarea a ramas la fel, exercitii nationale pe tema unui atac asupra tarii nu exista (doar cele multinationale), rezerva este neinstruita… barbatii intre 18 si 28 de ani nu stiu nici macar sa monteze/demonteze un pm… dar’mite sa-l curete sau sa traga cu el. Nu avem suficiente arme anti tanc… tancuri, avioane, taburi. De apararea Marii Negre sau antiaeriana nu mai are rost sa vorbim. Sa mai discutam despre cat de moderna este tehnica din dotarea armatei romane?
    Armata romana este dotata in momentul de fata cel mai prost posibil din toate timpurile daca este sa comparam toate razboaiele purtate de catre neamul asta de la daci la ww2. Comparativ cu cine ne-am batut adica…

    Si acum intrebarea cea mare… faca Romania in caz de razboi cu rusii?
    In momentul de fata (imi este rusine sa o spun) fara a apela la arme nucleare, rusii ar trece peste noi ca tavalugul.

    Ce vreau eu? Vreau dotarea minima pentru a rezista. Nu avem si nu vom putea avea tancuri, submarine sau avioane mai multe ca ei. Dar doteaza frate armata cu lansatoare AT portabile, moderne. Sunt mai ieftine ca un tanc.. …. si tot asa.

    Sunt scarbit de declaratii, de planuri pe hartie. De contracte promise, de contracte anulate. Vreau sa vad fapte. Vreau sa stiu ca am cu ce sa-mi apar tara vreau sa am sperante cand lupt ca am sanse sa castig… chiar si minime….

    • Nu avem rezerva … sau cam asa ceva
      Tinerii neinstuiti nu sunt rezerva.
      Rezerva sunt aia instruiti …..
      Insa rezerva este plecata prin cele straianaturi
      Ultimi instruit sunt de acum 10 ani. Aia tineri. Deci „Recaeva” in masura in care mai este in tara se compune din isni care au baut destula bere ca sa fapete guse si burti si sa mai poarda din capcitatea fizica ba sa se capaceasca cu unulceras, o HTA samd ca la peste 40 ani.
      Apoi auz ca nu prea mai avem nici cazarmi si nu va ganfioti numa la facilitatea de soilit ci si la terenurile aferente ….

  16. Off . sedinta CSAT concluzii
    se vor continua principalele programe TBT , F 16 , corvete
    120 de militari romani in Polonia
    programe de inzestrare , modernizare updatate sau cam asa ceva , nu am prins toata conferinat de presa a lui Johannis

  17. Ne plangem ca nu avem arme …. s-a intrebat cineva daca VOINTA mai exista …

    S-a intrebat cineva daca ,,populatia” mai vrea sa lupte?

    Cati vor fi tradatori / sau nu … cu argumentul intemeiat ca nu au motive sa lupte pt un sistem care nu le mai asigura/ nu le-a asigurat nimic/ a distrus tot si de ce sa apere averile altora?

    Adica avem legi, proiecte … fie si arme …..dar mai simtim ca apartinem unei familii? Cand tatal e betiv si mama curva … s-a cam terminat cu familia. La asta au pus umarul toti politicienii

    Mai avem vreo cauza reala pt a lupta. Cine isi mai aminteste de jertfa bunicilor si a inaintasilor… Povesti …. Tinerii au o viziune aparte … Mobilizarea lor nu se poate face dupa criterii psihologice care azi nu mai sunt valabile…

    Asa ca despre apararea tarii vom putea vorbi cand vom simti ca mai avem o tara ….

    • „S-a intrebat cineva daca ,,populatia” mai vrea sa lupte?”

      Ar trebui facut un chestionar pe un esantion de vreo zece mii de oameni pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare. Si sa fie intrebati si barbati si femei, tineri si de varsta medie.

      „Mai avem vreo cauza reala pt a lupta.”

      Avem doua cauze: Basarabia si apararea teritoriului stramosesc.

    • Alex nu stiu prin ce grupuri te invarti tu dar pe unde ma aflu eu lumea o sa plece la razboi ba din patriotism ba pt ca nu au de ales si tot asa. intrebare nu atat pt tine cat pt tinerii obisnuiti care lucrati pe max 2000 lei daca iti vine politia cu ordinul la poarta ce faci te ascunzi in canale, pleci in padure(care paduri) pt ca strainatatea daca nu ai o caruta de bani iti este inaccesibila. suntem fiinte sociale si limitate astfel ca in caz de ceva 90% din oameni se vor duce unde-i trimite statul. nu este ca in filme

      • Sau cit o sa stai ascuns pentru ca dacă vin ivaniiiiiiiiiiii in 12 ore sa terminat. Ești la pădure trece tu-160 și unitatea la care trebuie sa vi dispare….Dar vine NATo ….După o ședință de ….1 luna. No nu-i bai ca se lupta milițienii cu ei ca sunt 60 000 . Putin tremura de frica lor .

      • Intrebarea era legata de VOINTA cu atributele ei legate de mobilizare psihica/ motivare, coalizare printr-un numitor comun altul decat reflexul de autoaparare … altfel multi vor dezerta/ trada ….

        Cati vor vrea sa lupte cu adevarat … si sa fie eroi cu orice pret…

        Ce spui e simplu – mecanism de recrutare/ incorporare cu forta legii si ulterior in fata inamicului nu au decat sa se apere – unde instinctul de conservare ii va face sa lupte sau sa fuga/ tradeze in functie de motivatia fiecaruia ….

  18. Poate e si Alex aici sa raspunda la intrebarea mea, ca tot e in State.

    Ce parere aveti despre programul ROTC al americanilor? Stiu ca e numai pt ofiteri, ca soldati de tipul militia gaseau oricand, iar mai tarziu aveau conscription, dar sistemul in sine dateaza de acum 150 de ani, a fost rafinat constant si probabil ca ofera idei si pentru rezervisti in general.

  19. Baieti (si fete, desigur) lasati engleza, puneti mana pe un dictionar rus – roman ca va fi mai mare nevoie. Cheful de lupta a pierit, pe cine sa aperi: pe Gigi Nechita si amantele lui, pe tiganii grasi si puturosi, pe Olguta, pe camatari care jefuiesc batranii si ii dau afara din casa. Ce se schimba pt. un amarat cu salar minim pe economie daca vin rusii. Nimic.

    • „Ce se schimba pt. un amarat cu salar minim pe economie daca vin rusii?”

      Vei defila pe stadioane la ziua lui Stalin, vei invata despre binefacerile marxist-leniniste, vei vedea filme si seriale rusesti, vei manca la MCLenin in loc de McDonalds, vei cumpara conserve din supermarketul Kalinin in loc de Carrefour. Si daca nu-ti convine ceva vei avea loc rezervat la Sighet, Aiud, Jilava, Pitesti.

      • Au iopdateza=te nene!
        De Stalin nu s-a mai auzit de prn 1960 .. Orasul Stalina redenit Brasov // de inataura mrxiost lenisita nu se mai gavareste nici la malsva ba nici la Beojung *unde prin 7\80 mia erua portrete mari cu Stalin..)
        Sinirl lucru care mai este ca atinci este ca Tsoamaneanu comabate la fel natinalismu romanesc insa sub l;ate falduri de drapel …

    • …mai mai ca daca i-ar epura pe astia primii as mai risca cativa ani sub bocanc rusesc?

    • Sa ia arma în mână, italianul, francezul, olandezul, arabul…. 30% din țară e terenul lor! Sa ia arma proprietarii de fabrici, supermarketuri…. 70% din economia României e în mâinile lor.
      Sa ia arma în mână austriacul de la OMV, italianul de la ENEL. Toate resursele minerale sunt ale lor.

  20. sincer la cum arata dotarea fortelor profesioniste(?) eu unul as zice ca astia cauta „disposable heroes”.

  21. Acum a declarat H Clem ca in vara va fi un exercitiu de amploare in Ro ,vor participa 30000 militari din mai multe tari nato.

  22. Unii nu citesc bine
    Spune de apararea teritoriala nu de apararea instalatiilor strategice
    Alea nu vor fi aparate de nea gica cu kalasu
    Alea au deja in organigrama
    Apararea teritoriului trebuie sa se faca cum spunea @mihais pe celalalt site
    Cu rezervisti voluntari , rezerve mari de portabile antitanc,antimaterial din alea simple de manipulat si folosit , la fel antiaeriene portabile , echipament de protectie ..proceduri simple de antrenament si de a tine legatura cu esaloanele de comanda in caz de bruiaj si lipsa comunicarii directe in timp real
    Nucleul armatei trebuie sa asigure „manevra” cum o denumesc „mihais” si profesionistii si apararea obiectivelor strategice

  23. Fiorosi mai sunt cu,castile alea….rasa masii de treaba…bunicul a luptat in Al Doilea Razboi Mondial si sincer cred ca o fi si casca lui prin vreo unitate militara din zilele noastre….hsi cu nu

  24. Face figuri telefonul si nu am apucat sa termin…ziceam ca nu luam armament ca e scump ca nu stiu ce…dar niste casti amarate nu ne permitem? Bine ca isi permite furea sa cheltuie milioane de euro pe nu stiu ce statui si panselute…ce bataie de hoc domle….

  25. intrebarea reala ar trebui sa fie cum poti sa te aperi cu prastii si arcuri ?

  26. Când ajungi sa lupți în apărare pe propriul teritoriu, chiar câștigarea luptei reprezintă o pierdere.

  27. Eu unul nu stiu ce aveti cu castile alea. din cate am vazut sunt destul de rezistente si mie imi plac, sunt specific romanesti(stiu ca sunt model olandez pt viitori binevoitori) si apropo nu sunt din ww2 sunt un model mai nou derivat din cele din ww2 si inca odata sunt casti romanesti care cu o plasa de camuflaj potrivita sunt la fel de bune ca oricare alte casti

    • Asa cum scrie si la sfarsitul articolului din presamil, Polonia are 17 brigazi teritoriale echivalente pentru cele 16 voievodate (unitati admin-teritoriale de tip „regiuni de dezvoltare” NUTS II), Mazovia detinand 2 brigazi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *