Aproape juma’ de miliard de euro…

Aproape jumătate de miliard de euro va investi armata în echipamente militare, muniţie şi radare la sol. În total, peste 200 de contracte pentru înzestrarea soldaţilor au fost semnate în ultimii doi ani. Prioritatea armatei în 2016 este modernizarea celor două fregate și achiziția a două radare mobile performante.

 

33 de milioane de dolari plătește armata pentru două radare mobile 3D. Vor fi ochii României atât la sol cât și în aer. Pot fi amplasate oriunde pe teritoriul țării și detectează orice pe o rază de peste 400 de kilometri.

„O mărire a capabilităţii de supraveghere. Performanţe superioare în ceea ce priveşte distanţa de descoperire, înălţimile, precizia”, spune Marcian Gheorghe, șeful secției de înzestrare a armatei.

Compania americană Lockeed Martin, cea care fabrică și avioanele de luptă F16, este firma care livrează armatei echipamentul de detectare. Pe lista de achiziții a Departamentului pentru Înzestrare sunt şi rachete antitanc de tip Eurospike.

Aceste rachete sunt complet mobile: pot fi lansate și coordonate cu ajutorul unui trepied și a unui laptop care programează traseul rachetei. Soldatul vede cu ajutorul unei camere amplasate pe rachetă tot traseul acesteia. Dacă ținta se modifică, racheta poate fi redirecționată. Astfel de rachete antitanc sunt amplasate în acest moment doar pe mașinile de luptă ale soldaților noștri.

Element de flexibilitate tactică introdus odată cu achiziţionarea sistemelor antitanc portabile. Infanteria care coboară sau urcă în maşinile de luptă sigur că poate să sprijine, se poate aproviziona de la blindate şi reciproc”, adaugă Marcian Gheorghe.

De departe prioritar anul acesta este programul de modernizare a două dintre cele trei fregate ale forțelor navale, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Englezii de la BAE Systems şi suedezii de la SAAB sunt principalele firme care doresc un contract cu armata română.

Trebuie să fie dotate cu sisteme de lupta antinavă. Sisteme de rachete antiaeriene. Au nevoie de sisteme suplimentare de protecţia împotriva rachetelor antinavă”, spune Marcian Gheorghe.

Aproape 300 de milioane de euro va costa transformarea celor două fregate în adevărate nave de luptă. Condiţia pusă de armată e ca modernizarea fregatelor să fie făcută într-un șantier naval din România, din rațiuni de securitate.

Tot anul acesta, armata va încheia contractul de achiziție a 37 de vehicule de luptă de tip Piranha și PANHARD.

Peste 15 milioane de euro vor fi cheltuite și pentru achiziţia sistemelor de comunicații și securizarea Comandamentului de Sud Est al NATO, care își are sediul la București. În mai puțin de două luni, centrul NATO trebuie să fie operativ.

Digi24.ro

Cateva comentarii RoMilitary

  • 2 radare TPS 77 sunt mai mult decat binevenite;
  • rachetele Spike MR, cu raza intre 200 si 2500 de metri, sunt la fel de necesare precum aerul infanteriei romane. De vazut cand vor incepe sa intre in dotare;
  • de departe programul de modernizare/inzestrare „vedeta” este cel referitor la fregatele Type 22. Interesant binomul Saab/BAE Systems. Suma de „aproxiimativ 300 de milioane de euro” este una ok, daca tinem seama ca proiectia initiala – de prin 2009 parca – vorbea de o suma asemanatoare, ceea ce ar putea dovedi ca nu s-au facut economii, ci se urmeaza planul de modernizare initial;
  • Cele 37 de vechicule Piranha si Panhard. Aici deja m-am plictisit, am „reusit” sa cumparam o mana de transportoare in nu stiu cati ani si ceva Panharduri, ambele achizitii fiind – din punctul meu de vedere – cu totul nefolositoare. Piranha…

 

Mai ramane o intrebare… OFFSET?

Din comunicatele DpA aflam urmatoarele, despre radare, rachete AT si offset:

Radare TPS 77, livrare – 2017

Comunicat 2 din 2016-01-26

Informatii referitoare la achizitia radarelor tridimensionale cu distanţă mare de descoperire

Departamentul pentru armamente, prin CN Romtehnica SA, a achiziţionat, în anul 2015, două complete Radar tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77, produse de Lockheed Martin Overseas Corporation – LMOC din SUA. Contractul are o valoare de 32.700.000 USD, echipamentele sunt destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA), iar termenul de livrare este anul 2017.

Motivele pentru care s-a negociat doar cu firma Lockheed Martin Overseas Corporation – LMOC din SUA pentru achiziţionarea echipamentelor au fost următoarele:

– Radarul tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77 reprezintă varianta mobilă a radarului FPS-117 aflat deja în dotarea Armatei României, de peste 18 ani, şi care şi-a demonstrat fiabilitatea şi compatibilitatea cu nevoile specifice Forţelor Aeriene Române. Aceasta va permite realizarea unui sistem integrat de sprijin logistic comun, ce poate fi executat simultan pentru ambele tipuri de echipamente, ceea ce va presupune o reducere semnificativă a costurilor de operare şi asigurare logistică, rezultată din următoarele considerente:

· Cele două tipuri de radar au configuraţii hardware şi software similare, care permit integrarea fără eforturi a variantei nou-achiziţionate, folosirea în comun a loturilor de piese şi utilizarea echipamentelor de testare sau asistenţă tehnică dezvoltate pentru FPS -117;

· Forţele Aeriene Române dispun de experienţă în activităţile de mentenanţă, ceea ce va permite executarea mentenanţei de nivel intermediar şi complex în ţară, în cadrul capacităţilor deja existente;

· Posibilitatea folosirii infrastructurii de instruire şi pregătire deja dezvoltate la nivelul SMFA.

– Configuraţia radarului asigură posibilitatea ca suportul logistic integrat pe toată durata ciclului de viaţă să fie executat prin intermediul Agenţiei NATO (NSpA) de sprijin logistic, în cadrul agenţiei existând deja un parteneriat comun pentru acest tip de radare, la care România este membru cu drepturi depline;

– În urma analizei informaţiilor avute la dispoziţie şi cerinţelor exprimate în documentele de fundamentare a programului de înzestrare a rezultat că Radarul tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77 se apropie cel mai mult de cerinţele exprimate de către beneficiar

 

Despre rachete AT, livrabile din 2017 pana in 2019. Din comunicatul DpA rezulta ca sistemele portabile AT vor dispune de racheta Spike LR, aceeasi racheta aflandu-se deja in dotarea MLI 84M.

Comunicat 1 din 2016-01-26

Informatii referitoare la achizitia sistemelor de rachete antitanc portabile

În urma negocierilor pentru achiziţionarea produselor „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH din Germania, care au fost iniţiate la începutul anului 2014, şi pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile”, demarate la începutul anului 2015, s-au încheiat patru contracte care au fost publicate în sistemul electronic de achiziţii publice.

Valoarea contractelor încheiate de către C.N. Romtehnica S.A. cu firma EuroSpike GmbH din Germania pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) este următoarea: contract nr. 02/568/2015 – „Sistem de rachete antitanc portabile” – 92.719.500 euro, fără TVA; contract nr. 02/566/2015 –. „Mijloace antitanc” – 17.910.000 euro, fără TVA; contract nr. 02/567/2015 – „Mijloace antitanc” – 18.905.000 euro, fără TVA; contract nr. 02/571/2015 – „Mijloace antitanc” – 1.194.000 euro, fără TVA.

Motivele pentru care s-a negociat doar cu firma EuroSpike GmbH pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) au fost următoarele:

· în dotarea Armatei României există rachete ghidate antitanc de acelaşi tip, achiziţionate încă din anul 2004, acestea fiind instalate pe sisteme blindate de tip „maşină de luptă a infanteriei (MLI);

· pentru sistemele blindate, rachetele antitanc constituie doar o completare a necesarului de muniţie;

· prin contractul de furnizare încheiat în anul 2004 au fost prevăzute şi sesiuni de instruire pentru operatorii turelei şi cursuri de cunoaştere/utilizare a echipamentelor achiziţionate;

· rachetele ghidate antitanc destinate echipării sistemelor blindate de tip MLI sau sistemelor portabile sunt identice şi interschimbabile, presupunând o logistică comună şi reducerea cheltuielilor şi a timpului de pregătire a personalului pentru operare şi mentenanţă, iar din punct de vedere operaţional se simplifică modul de aprovizionare, verificările tehnice periodice şi asigurarea aceloraşi condiţii specifice de depozitare;

· în dotarea beneficiarului echipamentelor există un sistem de instruire, prin simulare pentru operatori şi un sistem de testare şi verificare a stării tehnice a rachetelor.

Conform contractului de furnizare nr. 02/568/2015, sistemele de rachete antitanc portabile vor fi fabricate în Germania în perioada 2016 – 2019. Livrarea se va face începând cu sfârşitul anului 2017, ultimele echipamente urmând să intre în dotarea Armatei României în prima parte a anului 2019.

Referitor la achiziţionarea „mijloacelor antitanc” (rachete ghidate antitanc), conform contractelor de furnizare nr. 02/566/2015, nr. 02/567/2015 şi nr. 02/571/2015, ele vor fi fabricate în perioada 2016 – 2018 în Germania şi vor fi în cea de-a doua parte a anului 2017 şi prima jumătate a anului 2018.

Conform prevederilor art. 17.1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, clauzele de offset se aplică pentru îndeplinirea obligaţiilor de compensare rezultate din contractele de achiziţie din import de produse, servicii sau lucrări necesare domeniului apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro.

Întrucât valoarea totală a contractelor de furnizare încheiate între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH, prin care au fost achiziţionate „Sisteme de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) însumează aproximativ 130 milioane euro, fără TVA, acestea includ clauze de offset.

Potrivit OUG 189/2002, în contractele de achiziţie au fost stipulate obligaţiile producătorului german de a perfecta, cu Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS), un acord de compensare pentru 80 la sută din valoarea totală a achiziţiei, în termen de 60 de zile, aşa cum este prevăzut la art. 19 alin. (1) din Ordonanţă. Acordul prevede, conform aceluiaşi articol, alin. 3, valoarea obligaţiei offset, perioada în care obligaţia offset trebuie îndeplinită, derularea acesteia pe fiecare an, tipul de offset − direct sau indirect −, domeniile care vor beneficia de offset, garanţiile bancare de bună execuţie a contractului, declaraţia privind acceptarea necondiţionată a penalităţilor şi prevederilor stipulate în prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi alte informaţii pe care contractantul le consideră utile.

Detaliile privind contractul de compensare pot fi obţinute, conform legii, exclusiv de la autoritatea naţională în domeniu (OCATS).

Celelalte informaţii referitoare la contractele menţionate se încadrează în prevederile Legii 544/2001, art. 12, alin. 1, lit. a.

Sursa: DpA.ro

120 de comentarii:

  1. Eu nu m-am prins, mai luam 37 Piranha + Panhard sau finalizam contractele vechi? Iar la fregate la fraza asta „Au nevoie de sisteme suplimentare de protecţia împotriva rachetelor antinavă” se refera la ceva rachete care pot intreba de sanatate un Klub sau doar la CIWS-uri?

    • Si inca o fraza cheie:
      „Infanteria care coboară sau urcă în maşinile de luptă sigur că poate să sprijine, se poate aproviziona de la blindate şi reciproc”, nu cumva am luat Spike LR si pt infanterie?

    • „Tot anul acesta, armata va încheia contractul de achiziție a 37 de vehicule de luptă de tip Piranha și PANHARD.”
      Deci, contractul vechi

    • Este vorba de finalizarea contractelor vechi. La fregate probabil ca vor avea sisteme SeaRam.

      • poate facem ca la apararea aa terestra punem rachete fara radare ca nu vad cum spanac pot ei sa modernizeze navele alea cu 300 de milioane….
        inseamna ca 0 rachete anti-nava si doar cateva prastii vechi sol aer…

      • SeaRam e bun sau e invechit?

        • Raytheon a vandut, din cate stiu, primele astfel de sisteme catre US Navy incepand cu anul 2006. Sunt produse sub licenta in Germania de catre Diehl pentru nevoile Marinei Germane. N-am citit pe nicaieri c-ar exista nemultumiri cu privire la SeaRam.

      • @George GMT: SeaRam inseamna doar 11 RAM in lansator, cam putine pentru a face fata atacului de saturatie al flotei ruse.
        Oricum, daca se ia RAM, ar trebui insistat pe luat block2, inainte ca idiotzii / tradatorii sa ia modelul vechi (care nu e rau, dar…). Citez:

        RAM Block 2, the latest step in the development of the Rolling Airframe Missile, is a kinematic and RF receiver upgrade of Block 1/1A. A larger, more powerful rocket motor and advanced control section make the missile two and a half times more maneuverable with one and a half times the effective intercept range. This provides the Block 2 missile with the capability to defeat high-maneuvering threats, increasing the survivability of the defended ship. An enhanced RF receiver allows detection of anti-ship missiles that employ low probability of intercept receivers.

        • Daca-ti vine snopul de rachete supersonice n-ai timp sa tragi 21 de rachete. In plus, SeaRam are radar propriu si poate sa-si continue treaba chiar daca radarul principal al navei este lovit sau defect.

        • Si cate RAM-uri crezi ca apuci sa lansezi? Daca aia arunca trei rachete pe-o fregata sansa ar sta intr-un sistem stratificat de aparare.

          • Păi dacă-ţi vine snopul de Klub cu 2,9 Mach lansezi primele trei RAM ca sa loveşti prima rachetă la distanta maximă de interceptare, încadreze următoarea rachetă şi lansezi 3 RAM care o interceptează pe la 4000 m de navă apoi încadrează a treia rachetă şi lansează alte 3RAM, lovind-o la câteva zeci de metri de navă, cu posibilitate foarte mare că racheta să lovească navă din inerţie. Cam asta poate face RAM la un atac de saturaţie cu rachete supersonice.

            • Asta doar in teorie, practic nu crez sa poti opri trei supersonice cu un singur lansator. E bine sa ai asa ceva la bord, impreuna cu sisteme active si pasive de razboi electronic, in rest o singura nava, chiar si doua sunt tinte singure.

              • Da, e teoretic. De asta tot spun că e nevoie de apărare stratificată, cu rachete cu raza lungă, care să le intercepteze înainte de a trece la viteză supersonica, cu condiţia că iluminarea ţintei s-o faci cu un radar aeropurtat, al doilea strat să fie format din rachete cu raza medie, gen ESSM, iar ce trece de al doilea strat să-l interceptezi cu SeaRam şi Oto Melara 76MN sau Bofors 57mm.

                • Si eu am scris vreodata ca nu e nevoie de aparare stratificata? Dimpotriva…
                  Dar ma tem ca astia se vor multumi cu un SeaRam si vor lua block1. Daca erati mai atenti la postarea mea, cu block2 care tocmai a fost testat, creste cu 50% distanta practica de interceptare, deci ai timp sa lansezi mai multe. Probabil ai avea nevoie doar de 2 in loc de 3 pentru a dobori Harpoonski, asa ca eu cred ca merita insistat pe block2, care va fi ceva mai scump dar nu excesiv. Si daca tragi toate 11 cu succes, dar ramai fara, nu cred ca ai timp sa incarci (asta daca mai ai la bord) pana rusii pricep ca nu a reusit atacul si incearca din nou.
                  In ce priveste atacul de saturatie, eu cred ca insemna cel putin 8 nu 3, ce bine ar fi sa dea rusii doar cu 3…
                  Daca pentru tine rachetele AA cu raza medie sunt ESSM, atunci care ar fi cu raza lunga? SM-6 poate… dar nu cred ca uncle sam ne vinde noua. Macar daca ar instala 32 pentru protectie la MK, tot ar fi ceva.

  2. Iara frate Piranha , nu le-a ajuns ca au luat teapa cu primele . Sper sa fi remediat aia toate problemele care au aparut la primul lot .
    In alta ordine , sper sa intre odata fregatele alea la modernizare , inarmare . Chestia este ca daca vor intra amandoua odata sau pe rand pentru ca daca intra ambele ramanem cam in fundu’ gol pe aici ( asta nu ca ar fi contat ele prea mult pana acum ).
    Si problema care ma doare cel mai mult pe mine personal submarinul Delfinul , a disparut complet de pe lista de modernizari , operationalizare .
    In rest , Doamne’ ajuta au inceput sa mai miste cate ceva . Sper sa nu apara raspandacii si postacii care sa spuna iarasi ca bagam banii in fiare ,

  3. Astia s numa achizitile facute publice, cele nesecrete!
    Din cele secrete se vehiculeaza urmatoarele:
    20.000 de baterii de Murfatlar- Tamaioasa romaneasca; 15.000 de ” fata n iarba”,aprox 10.000 de baterii- anti spritz-lacrima lu Mazare,
    Peste 9.000 de bombe tip”Ballentines+ Teachers”, jdemii baxuri de Borsec, aprox 6000 carcase porc si peste 1000 tone carnati! In rest, munitie cacalau tip fasole bob, mazare pastai si bob,etc!
    TRAIASCA INSTITUTIA STRATEGICA CACASA ARMATEI SI PRESA ROMANA LIBERA- de foame!

  4. Iar Piranha in cantitati „sample” livrate in 3 ani si operationalizate in 5…….ma xxx pe ei,mi-e scarba…

  5. Asa mai zic si eu 🙂

  6. De tancuri nu se mai aude nimic ? Ma refer la TR-85M1, daca nu sunt sanse pentru masini noi de lupta macar o reparatie capitala a celor pe care le mai avem prin unitati? Am citit undeva mai de mult ca din 90 pana acum, s-ar fi platit echivalentul circa 200 de milioane euro pe studii de fezabilitate (nu proiecte propriuzise, pt autostrazi). Undeva se spunea ca tancul TR-85M1 ar costa undeva pe la 2 mil de euro.. sa spunem 4 mil, si am avea echivalentul a 50 de bucati noi. Stiu ca nu spun lucruri noi, insa cand te gandesti in cate directii fara nici un rezultatat. s-au dus o gramada de bani in ultimii 20 de ani, am fi avut bani pentru un parc tehnic al armetei ce ar parea din filmele SF comparativ cu situatia din prezent.

    • tancurile cred ca nu’s urgentza momentan, probabilitatea sa vina aia cu tancurile incoa prin ukraina ostila si cu niste abramsi americani pe aici e mai mica, au mai reparat cateva fieratanii, le ajung

      urgentza e se pare pe mare, unde poti da nas in nas cu ei si acolo suntem total descoperiti, ni se face de facto politia navala

      urgenta a fost sa evitam si politia aeriana, ca si aia se face cu „ajutatul” pana ne vin efurile

      tot urgenta se pare ca a fost si sa acopere si la infanterie cu rachete AT portabile

      dupa aia aparare AA unde au inceput cu niste radare mobile si poate mai vin in viitor si rachete, oricum au operationalizat Hawk dupa ce l’au tinut cu anii degeaba….

      daca mai vor sa mai miste ceva pe partea de tancuri probabil asta va fi ceva mai incolo…

      • Multumesc de raspuns. Stam asa rau incat prioritatile sunt cateva din multele urgente pe care le avem… Am stat atatia ani cu gandul ca NATO garanteaza oricum securitatea noastra…acavem si parteneriatul cu SUA… ca razboaie oricum nu se mai fac..si poate intra si Rusia in NATO… si spre surpriza noastra la rasarit ivanii sunt cu chef de galceava, spre sud avem bravii nostri vecini Bulgarii si aliatii de incredere turcii…
        P.S. Faptul ca turcii nu sunt prietenii rusilor pe mine nu ma incalzeste cu nimic…in viitor o turcie islamica inarmata pana in dinti cu tehnica americana, ar putea fi pentru noi un pericol mai mare de cat rusii de la rasarit.

  7. Aseara pe BBC News a anuntat Germania ca va investi peste 100 miliarde de euro in capacitatile militare germane….noi juma de miliard…super tare frate…

    • Tare mult va place sa va plangeti pe site-ul asta. Incredibil.

      Inainte de a face comentarii cretine, te-ai gandit ce diferenta de buget e intre Romania si Germania?

      • Omule,nu o mai aruncati pe aia cu bugetul.Cu bugetul e simplu,ridici frumos la 2% din PIB,din aia se pot aloca cam 40% pt inzestrare (undeva la 1,5 mld$ anual sau in crestere,in fct de PIB),si faci un plan pe 10 ani.Sa zicem ca mizezi undeva la 15 mld desi se poate mai multe angajand si rostogolind credite pe termen lung.Asa,dupa ureche,ar veni cam:

        inca 36 F16 + 6 BATERII PATRIOT sh DIN sua (aici apelezi la americani pt termene de finantare pe termen lung ,marocanii au primit credite pe 10 ani)…..cam 6 mld $

        finantezi Saur,TBT apoi o comanda de 5-600 bucati=700 mil $

        contract cu Textron pt 400 buc 4×4=400 mil $

        6 baterii NASAMS 2=1.2 mld $

        fregate=400 mil $

        4 corvete noi=1.2 mld $

        productie in tara a sistemului cu raza scurta polonez Piorun=2-300 mil $

        upgrade Oerlikon 35 mm cu munitie AHEAD si Viforul=2-300 MIL $

        144 ATROM=5-600 MIL $

        mai multe buc LAROM,integrare IMI Lynx=5-600 mil $

        sunt cam11.7 mld $…hai 12……mai bagi si in tancuri.modernizare MLI ,si ce o mai fi…..se poate dar trebuie strategie pe termen mediu-lung,vointa,resurse acceptabile alocate si prioritizarea intoarcerii de bani in tara prin offset si folosirea industriei nationale acolo unde se poate

  8. apa de ploaie, astea nici investitii nu sunt ci doar refaceri de stocuri si reparatii la rable.
    plus rata f16

  9. Radarul TPS 77 nu intra la refaceri de stocuri @robi si nici la reparatii .

  10. Radarele astea-s bune de ceva? Sau, pe model romanesc, am luat ce-a fost mai ieftin si D-zeu cu mila cand va trebui sa functioneze cu adevarat?

    • @Eroule…

      stai linistit ca nu vor monta TPS-urile pe Kogalniceanu (sau pe Lascar Catargiu – ultima nava produsa)

      Generalii astia din armata sunt foarte REDUSI INTELECTUAL.
      SI ar fi pacat sa reduci capacitatea de lupta a artileriei reactive cu 1 nava.
      Monitoarele au posibilitati ptr modernizare cu LAR-160 ghidate si de ce nu… cu un radar Gap Filler. Si asa pot acoperi o raza de lupta a bateriei de rachete de 60-80km, acoperind aproape tot Buceagul si Insula Serpilor

      • Chipp
        Nu reiau aici discutia cu modernizarea monitoarelor dar LAR-160 sunt mai lungi decat Grad si nu incap in locul lor. In plus, e mai usor sa dai drumul la linia de pulberi compozite ca sa produci Grad cu bataie extinsa la 40-45 km neaparat si cu ghidaj (macar inertial).
        Daca vrei sa modifici Kogalniceanu mai bine pui pe el rachete cu bataie lunga M-270/ IMI EXTRA iar turelele de 100mm le inlocuiesti cu turele G6/52 de 155 mm, sa poti trage cu Vulcano la 100km sau cu alte munitii la 60-70km.

        • @Eroule,
          macar daca ar fi pus tunul de 130mm pe monitoarele alea…
          pentru ca au in stoc 70-80 bucati care ruginesc pe la Barlad prin curtea regimentului de artilerie…

          era tunul 130mm (A412 Model 1982) era tunul cu cea mai marebataie din Armata Romana (s-a atins 33km distanta mult superioara actualelor GRAD-122mm din dotare – si asta nu cu munitie Vulcano – 127mm…) Tunul de 155mm nu este in dotarea armatei romane.

          cand treci pe langa unitatea aia militara zici ca este o PADURE cu POMI USCATI!

          ce sa zic ca… soldateii de la poarta (cate 1 ici pe colo) nu te lasa sa faci o poza. ca sa ai o amintire…

    • Daca le monteaza pe Kogalniceanu, inseamna ca nava trece la fortele aeriene 🙂

  11. Niste NESIMTITI! In loc sa cumpere SAUR astia cumpara PIRANIA?

    Am zis ca nu mai intru pe site-ul asta sa citesc despre NESIMTITII ASTIA ca ma enervez degeaba!

    CIOLIOS si IOHANIS este la fel ca PONTA, Ad NASTASE si ILIESCU!

  12. INTREBASRE:

    Cele 2 tipuri de fregate ce sisteme radar au?
    ar fi interesant un articol despre sistemele radar ale MARASESTIULUI si ale TYPE 22.
    Ele nu au nevoie de cate un Radar TPS-77
    sa? sau macar GapFiller?
    sau… fregatele Type22 au deja astfel de radare?
    Ma gandesc ca macar pe Marasesti e nevoie sa se schimbe Radarele sovietice…

    vedem cum stau cele 2 tipuri de nave. (Banuiesc ca sistemul radar de pe Marasesti este identic cu sistemul radar de pe corvetele Tetal…2)

    • Marasestiul are: un radar de cautare aer-suprafata sovietic, MR-302 Rubka/Strut Curve; unul de tip Garpun/Plank Save destinat dirijarii rachetelor antinava P-20 Termit; unul de tip Fut-B/Hawk Screech destinat tragerii cu tunurile de 76,2 mm; doua MR-104 Rys/Drum Tilt destinate tragerii cu AK-630. Din cate stiu, nava a fost modernizata undeva dupa anul 2000 cu Inmarsat SATCOM, GPS, noi sisteme frigorifice, echipamente specifice ambarcarii unui elicopter IAR-330, sisteme computerizate. Din cate stiu radarele n-au fost modernizate.

      • din cate stiu Marasesti o sa fie retrasa, asa ca nu’i mai modernizeaza nimeni radarele; si dupa aia nu cred ca mai are nici rachete…

        • :((
          cum sa retraga Marasestiul?
          Astia sunt niste „analfabeti in domenul patriotic”

          Marasestiul este SIMBOLUL Marinei Romane dar mai ales a INDUSTRIEI CONSTRUCTOARE DE NAVE din Romania.

        • Până la urmă, Mărășeștiul e inferior T22 din punct de vedere sructural? Adică, de ce modernizezi cele două T22 dar nu și Mărășeștiul?

          • pai cum sa fie inferior?
            in nici un caz.
            De fapt ei nu modernizeaza T22. Ei doteaza T-22.

            Navele alea nu au aproape nici un fel de armament pe ele.
            Iti dau un exemplu…
            La nivel de arme, Type22 NU AU ARMAMENT, Sunt NAVE DE CROAZIERA prntru PARADELE DE ZIUA MARINEI.

            – 1 tun 76mm
            – ceva torpile STING RAY

            nici macar nu au un sistem AA de 25mm sau 30mm sau 35mm.
            Au pe ele cateva mitraliere 12,70mm portabile :))
            Britanicii aveau 1 sistem AA Goalkeeper 7x30mm dar acest sistem nu mai apare pe nici un site cu dotarile navelor romanesti.

            despre ce fregate vorbim noi?

            • pe aici pe site-ul asta ne tot vorbeste lumea ca NAVELE T-22 vor primi sisteme radar, sisteme de comunicatii, sisteme de protectie electronica si cand colo… navele nu au nici macar TUNURI de 6x30mm

              adica… daca vin vreo3-4 salupe cu PIRATI SOMALEZI si deschid focul asupra navei folosind ZUPU 2x23mm sau ZU 2×14,5mm
              marinarii romani vor trage cu PRASTIA. dar vor avea sisteme de lupta electronice.
              Prtobabil vor transmite un semnal radar ca sa bruieze GLOANTELE :)) :)) :)) :))

              Fregatele astea sunt NAVE DE CROAZERA nu au armament pe ele :))

              • Nu frate, cum poti sa zici asa ceva?

                Au AG7 si trag cu el. Am vazut parca si niste IGLA-S portabile pe la marinarii aia. Asa ca stai linistit, daca vin somalezii avem cu ce sa ii distrugem.

          • Este inferior si inutil

            • dragule…. MARASESTIUL nu este nici inutil nici INFERIOR.

              este considerat INUTIL si INFERIOR doar pentru ca este PRODUS DE ROMANI.

              tot ce este produs de ROMANI ESTE DISCREDITAT.

              • O nava de 5700t,270 oameni echipaj cu rachete si armament din anii 80 in Marea Neagra ? la casare !!

                • Nava asta e mai incapatoare decat T-22-urile si ar trebui modernizata, la partea de senzori, armamente si sisteme de conducere a focului.
                  Sistemele din anii 80 pot fi inlocuite cu unele moderne, mult mai usoare si care necesita un echipaj mai mic datorita automatizarii.
                  270 de oameni au 22-urile, cu armamentul in configuratie completa.
                  La Marasesti, daca-i schimbi sistemele, ii mai reduci suprastructura si scoti din el o scula buna de tot pe profil antinava si antiaerian, cu capabilitati antisubmarin pentru propria protectie.
                  Ar trebui sa ne uitam ce fac si altii care n-au nicio jena sa foloseasca nave din 1960 toamna, dar schimband sistemele de pe ele.
                  Moskva a intrat in dotare cu 10 ani inaintea Marasestiului, Smetlivy (clasa Kashin) a intrat in dotare in 1969, fregatele din clasa Krivak au intrat in dotare in 1978 si nu mai stramba din nas. Le modernizeaza si inlocuiesc doar navele mai mici.
                  Noi suntem mai smecheri ca avem bani.

                  • Cred că de fapt meditezi în secret să razi suprastructura să-l faci crucișător purtător de aviație… Jesefeu VTOL, Pume Navale, tot!
                    Hai recunoaște, drept.

                • cei care cred ca marasestiul e util inseamna ca nu l-au mai vazut de ceva vreme. mi-ar fi si frica sa fiu la bord cand trage cu vreo racheta

                  mai bine mergem la muzeul de istorie luam niste tunuri de pe vremea lu stefan cel mare le montam pe nava si tragem ca la 1600…

          • Structural vorbind Marasestiul este inferior…

            • @Lion Heart,
              cred ca te refereai la marinarii (pirati somalezi) cu IGLA-S

              ca romanii nici in cel mai frumos vis al lor nu au asa ceva!
              ……………………………………………
              @George,
              Structural vorbind,

              AM GASIT dotarea Fregatei REGELE FERDINAND cand au trimis-o sa patruleze in Marea Mediterana impotriva Libiei:

              – 2 MITRALIERE 12,7x99mm
              – 2 Lansatoare AA portabile CA-94
              – 2 Lansatoare Anti-Nava AG-7

              Un sistem Electronic de protectie Anti-gloante cu Magneti permanenti montat in PUPA cu rolul de a arage gloantele in zona Pupei.
              …………………………………..
              :)) :)) :))
              MODERNIZAREA NAVEI DE CROAZIERA Regele Ferdinand 2016 cuprinde:
              2 cabine confort 5 stele (pentru comandantul navei si pentru seful statului major) cabine ce includ plasma 100mm, Laptop, fotolii din piele si cabina de dus cu hidromasaj)
              Acesta este confortul standard al navelor de croaziera,proportional cu NUMARUL STELELOR de pe umar, pe care trebuie sa-l primeasca generalii dupa ce se pensioneaza…

        • Eu stiam altceva, ca e pe lista de modernizare, insa dupa 2020. Acum cine stie, om trai si om vedea! Pana una alta, Marasestiul este singura fregata romaneasca, actualmente in uz, care are cu ce trage dupa dusman, chiar daca o da in porumbi! 🙂

        • Au fost declaratiile mnealor

          Nu cred ca si’au schimbat planurile din Apr 2015 pana acuma

          Marasesti va ramane in exploatare pana termina inarmarea/modernizarea si celei de’a doua fregate, cand asta, 2017-2018?

          Dupa aia la revedere

          „După cel de-al doilea proces de modernizare, fregatele Tip 22 vor rămâne în exploatare încă 10 – 20 de ani.

          Pe timpul derulării celei de a doua etape de modernizare a fregatelor Tip 22, România va menține în exploatare fregata Mărășești, în configurația ei actuală. Ulterior, fregata Mărășești va fi scoasă din uz și va fi înlocuită cu o navă nouă – fie o fregată ușoară, fie o corvetă grea.”

          As miza mai putzin pe inlocuirea ei si mai degraba doar pe scoaterea din uz

          Tetalurile, inlocuite, candva

          http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ce-nave-de-razboi-vrea-sa-cumpere-romania-375096

      • @WW

        cateva intrebari:
        – Tunurile 76,2mm pot fi folosite si in lupta AA??

        – Interesant este ca Nava are 2 radare pentru cele 4 tunuri AK630. Asta inseamna ca fiecare Radar ghideaza cate 2 tunuri ceea ce ma face sa cred ca Radarele MR-104Rys/Dum Tilt nu pot urmari mai mult de 2 tinte simultan? sau poate 1 tinta?

        • @Chipp. Din cate stiu, aceste tunuri nu pot fi folosite in trageri AA -din cate stiu, aceste tunuri deriva din unele antitanc aparute in WW II. Aceasta varianta de armare/dotare a navei este cea originala de la jumatatea anilor *80. MR-104 a aparut la inceputul anilor *60, el poate detecta tinte de la maxim 23 mile marine, angajandu-le de la maxim 12 mile marine. Din cate stiu, daca tinta aeriana se afla sub o mila marina distanta de nava, radarul este orb. Nu-s sigur, se pare ca poate urmari cam 4-6 tinte, dirijand focul asupra uneia singure.

          • AK-726 are 980 m/s la gura tevii, plafon maxim 11 km, cu raza letala AA a exploziei de 8 m, dar cadenta doar 45 pe minut.

            • @Tzupy,

              Ce sa inteleg? Ca poate fi folosit si ca tin AA?
              Plafonul 8-11 km este un plafon acceptabil pentru lupta AA la distante mici.

              Ma gandesc ca poate incerca interceptarea unor rachete la 7-8-9km de nava. Are raza identica cu sistemele AA Stinger. Daca rateaza tinta mai ramane ultima solutie ltr protectie AK630.

              Ar fi ideal sa ai un tun AA ce bate la 12-15km cum este Otto Melara 76mm dar daca nu e, nu e.

              • Da, evident ca pot fi folosite AA, dar cu ce eficienta… Cadenta e prea mica pentru a fi folositoare anti-racheta.
                Pe Marasesti daca s-ar inlocui cu OtoMelara 76 ar rezulta si o scadere a greutatii care ar permite instalarea altor arme in locul RBU-6000.
                Alta scadere a greutatii prin inlocuirea Termiturilor care sunt practic inutile, cu NSM, ramane de gasit loc pentru niste ESSM sau Barak8 ER.

                Numele e OTO Melara (nu Otto, vine de la Odero-Terni-Orlando). Iar raza de actiune practica e mult sub 15 km.

  13. Orice achizitie este binevenita. Inca nu se-aude nimic de obuzierele autopropulsate de 155 mm, ori despre modernizarea LAROM. Juma’ de miliard de ieuroi este mai bine decat „nimicul” alocat pana-n prezent. Sa fie primit!

    • Obuziere autopropulsate nu cred.

      Ce avem noi nevoie acum este modernizarea navelor , corvete si inca vreo 30+ de F-16.(minim).

      Plus sa nu mai zic de aparare AA. Cateva baterii PATRIOT ar fi foarte binevenite. Americanii cred ca aduc la Deveselu niste baterii, adica doar nu se asteapta sa le protejam noi baza nu?

  14. In urma achizitiilor susmentionate (radare, blindate) nu se vor gandi ca”se impune” si suplimentarea numarului de grade superioare (macar un general si cativa colonei)?

  15. Si nimic despre A.A ? Ciudat …

    • @g.cristian,

      cum nimic? au dat o comanda la CUGIR pentru 9 mitraliere AA 12,7x99mm care vor reactiva Bateria de Coasta de la Navodari-Vulturu!

  16. Insuficient…si in consecinta inutil

  17. Se mai aude ceva de ce o sa aduca americanii la Deveselu?

  18. Se pare ca se misca cate ceva…e ok…dar care e faza cu alea 37 de blindate? Cumpara alte piranha? Adica cu alte cuvinte arunca alti bani pe fereastra in loc sa finanteze TBT-ul?

  19. cand stai si zaci ani de zile lustruind din cand in cand de de 1 dec. niste ruginituri e cam greu sa gasesti/imparti fonduri dintr-o data pentru toate ramurile ministerului.

    • nenorocitii astia din ministere sa mearga sa aprinda lumanari la toate manastirile,sa bata acatiste la toate bisericile,sa se roage in genunchi Domnului pentru sanatatea noastra…contribuabili mai prosti ca noi nu gaseau.

  20. Pai e publicat în 24.09.2014 …

  21. Ok,am si eu o intrebare de novice.Vad ca se vorbeste de Spike MR pt infanterie dar noua nu ne-ar trebui Spke SR pt infanteristi ? Cel din urma are raza minima de 50m fata de 200m la MR,iar asta ar fi mai indicat in luptele urbane de ex,sau daca vrem sa inlocuim RPG 7.

    Acum,a-2-a intrebre.Fortele Trestre au cam 45k soldati cam cate lansatoare ne-ar trebui pt ca fiecare brigada/pluton sa aibe Spike SR/MR in dotare sufienta ? Si cand zic sufienta ma refer la inlocuirea RPG 7.

    Multumesc anticipat pt raspunsuri daca mi le ofera cineva.

    • Doua ciorbe diferite. Spike SR/MR/LR/ER sunt rachete ghidate anti-tank – ATGM – (sau, ma rog, anti-armura), mai mari, mai grele, dar cu raza lunga de actiune (exceptand SR, dar tot are o raza mai lunga decat RPG-7) si care inteapa foarte bine. Evident, pot fi folosite si contra cladirilor, infanteriei (aparent chiar si impotriva elicopterelor 😀 -> vezi TOW) etc.
      RPG-7 e un aruncator de grenade bun la toate (dar nu la fel de bun contra armurii ca ATGM-urile dedicate), foarte simplu si foarte ieftin, dar care are o raza foarte mica de actiune (undeva la maxim 200 metri daca vrei sa si nimeresti tinta) si care foloseste proiectile neghidate.
      „Tepusele” ar trebui sa inlocuiasca Malyutka, Fagot si Konkurs, iar AG-7 ar trebui sa fie si el inlocuit, uite aici mai in detaliu:
      http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

      Stiu ca sovieticii isi inarmau batalioanele cu 4-6 ATGM (Malyutka, Fagot sau Konkurs) + 2-3 AG/SPG-9.

      P.S. Daca ar fi dupa mine, as mai lua si niste Javelin, ca ceva intermediar.

  22. Pai Spike nu e destinata sa inlocuiasca AG-7…

    Aici este un articol despre arme din categoria AG-urilor:
    http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

  23. Din 45K care se mentioneza, jumate sunt prin birouri,eu zic sa socotim undeva sub 20K.

  24. Ne trebuie rachete antitanc și antiaeriene, pentru ca să putem lupta cu blindatele și aviația. Vitejia Armatei Române este legendară, dar fără dotare tehnică e inutilă. Numărul de transportoare cumpărate este nesemnificativ. Și mai bine ar fi dacă am produce și noi rachete și transportoare. Dacă dăm bruma de bani pe care o avem pe achiziții exotice și minuscule e tot degeaba.

  25. din comunicatul DpA nu vad comenzi in industria romana. Banii totusi vin de la buget ( adik din buzunarul fraierului de contribuabil) si pleaca doar spre alte (z)tari.

  26. Poate ar fi bine sa cumpere si echipament nou pentru toti soldatii. Casti, veste antiglont etc.

  27. De la sursa: http://www.presamil.ro/ultimul_nr/index.html

    la pajina unshpce:

    „Sistemele de rachete antitanc portabile achiziţionate
    tot acum utilizează acelaşi tip de rachete ca şi lansatoarele de pe MLI-
    84M, adică rachetele Spike LR”

    Si s’au mai luat rachete pt al treilea batalion de MLIuri

    ” De atunci au mai
    fost achiziţionate şi alte rachete necesare
    completării stocurilor pentru lansatoarele
    de pe MLI-84M. Prin achiziţia ce se va iniţia
    în acest an, MLI-urile de la un al treilea batalion
    de infanterie vor fi dotate cu sisteme
    de lansare şi rachete Spike LR (long-range).

    • Probabil reiau la mana primele MLI-84M, care cred ca aveau capabilitate pentru Maliutka M2T… Deci in principiu se ramane la cele 99 de bucati (3×33). Pacat ca nu termina modernizarea cu restul de turele, care se degradeaza in depozit.
      Ar fi de vazut si MLVM-ul ala, daca se mai poate face ceva la el sa-l imbunatateasca, sau sa-l inlocuiasca la un moment dat.
      Ar trebui sa puna niste lansatoare LR/ER si pe TBT-uri sau 4×4 blindate usor, daca intentioneaza sa achizitioneze asa ceva.

      • Da, trist, ce credeam noi ca au 3 batalioane de MLI cu Spike probabil erau numa doo, si atunci, daca nu erau in stare sa inarmeze nici macar pe alea modernizate, oarecum normal ca s’au gandit sa scape de restul de turele

        Pana vine TBTul si blindatele sa mai pun LR pe ele…mai va…

        Si cel mai probabil mai intai vin blindatele si dupa aia, daca or mai veni, si LRurile pt ele

        • tbt-ul incepe sa arate ca toate celelalte proiecte mapn….stafii care mai fac booo doar pe forumuri…

          v-am zis de demult ca e vorba de o refacere de stock si de capabilitati.

          mai crede cineva in aia 2% pana in 2017 ?

      • ce v-am spuseseram io , mai acu citeva zile??? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *