Articolul de seara – arme romanesti in Siria

Se pare ca americanii au cumparat din Romania armament si munitie pentru sustinerea rebelilor sirieni moderati.  Destul de mult material as zice; 81 de containere/TEUs (twenty foot equivalent unit) cu o greutate totala de aproape 1.000 de tone.  Destinatiile finale ale materialului sunt portul Alagar in Turcia (443 de tone) si portul Aqaba in Iordania (551 de tone).

Asa cum se poate vedea din tabelul (oficial) de mai sus am exportat, via Statele Unite, armament usor de infanterie – arme de asalt AK 47 cu munitia aferenta, pistoale, RPG 7 plus munitie cu sutele de tone.

Daca ar fi sa-mi dau eu cu parerea as spune ca intreaga cantitate provine din depozitele armatei.

Alex &GeorgeGMT

44 de comentarii:

  1. O veste foarte bune asta cu exportul din depozitele armatei , asa se va inlocui cu munitie si arme noi cea ce sa exportat , mai fac si Romani un ban poate se va investi mai mult in industria de aparare , sper si eu , industria de aparare poate produce locuri de munca si bani la buget plus securitate nationala , poate asa din gresala si neatentie sa se dezvolte industria grea si de armament ?? zic si eu asa ….

    • Se va inlocui pe dracu. Rachetele AT-4B (Fagot) si lansatoarele Factoriya cu ce crezi ca o sa le inlocuiasca? Cu izmenele lui Oprea probabil. Iar banii – in mod cert putini, ca doar e echipament „vechi” se vor duce in buzunarele unora (comisioanele) si ce ajunge la stat se va risipi fara cap, ca de obicei.

  2. Cretinii astia ne vand singurele rachete ghidate AT portabile cat de cat moderne: AT-4B

  3. sa le explodeze altora pe teava.

  4. Si peste cativa ani ne vor acuza ca am sprijinit terorismul islamist

    • Bla, bla. Avionu’ nu este 100% romanesc, radarul AESA – pe care l-am vazut personal – nu este evident fabricat in Ro, pe de alta parte cheltuim milioane de euro, numa radaru’ face cam trei, pt un avion pe care nimeni nu-l doreste. Inca nu am reusit sa primesc o explicatie convigatoare cu privire la scopul radarului AESA la bordul aeronavei.
      Adica stiu cum a ajuns acolo si tocmai de aceea imi rezerv dreptul de a zambi 🙂 .

    • Prost pana la capat! Dusa?!?! 🙂 🙂

      • pai un impostor plagiator ce poate sa propuna?
        alegerile pesedeului,peneleului si ale lui iohanis din acesta perioada vor fi turnesolul situatie politice de azi.propunerile din aceste zile ne vor arata cat de apasata este clasa politica de problema omului de rand.

    • scapam de generalu izmana oprea si dam de generalu OZN dusa

    • oameni buni, un picut.
      Cred ca este cea mai buna fapta pe care a reusit sa o faca Ponta pana acum.
      STATI, NU DATI!

      La cat este de compromis Ponta, inclusiv in fostul lui partid, credeti ca il mai ia cineva in serios sau numele pe care le emite acum?
      Eu zic ca tocmai ne-a asigurat ca nici Dusa nu mai ramane la minister dupa schimbare.

  5. O paseriche miche sopteste la mine:
    Depozite de arme , ele este goale
    Goale este ele si cele rezerve
    Cele ce nationale ele tre sa fie
    Ca sa fie bine la a viitor urgie
    Ca mai toate fura
    Juganite bine
    De ghinararu’ Izmana si a sa camarila

    Hiicccc….. N-am gasit alta rima !

  6. Pai noi avem in dotare AT4 Fagot ????????????

    • Da.
      Chiar la unitatea unde trebuie sa ma prezint daca se da alarma este si Fagot-ul pe panoplie. Insa nu prea mai au rachete.
      Habar nu am de unde le-au gasit pe astea de le exporta.
      Or fi la limita expirarii si in felul asta s-au scos ca nu mai trebuie sa plateasca sa le distruga.

  7. Avem, din 1980.

  8. Bre se cumpara ceva din maruntisul care l-am primit?

  9. Sa speram ca banii se vor duce in industria noastra. Noi trebuie sa insistam si sa insistam cu productia locala sa nu se mai intample ca sa importam armamentul care putem sa il producem.
    Presiune constanta sa nu uite este singura modalitate de reusita.
    Drone, Saur2+, camioane (inca ma avem Roman), AT si MANPADS produse local, kituri de ghidare/planare, cam tot ce tine de infanterie (armament, protectie), rachete de 122 si 160mm trebuie produse aici, tunuletele de 25-57mm, obuziere de 152/155mm, IAR99+, mine, poate un IFV greu bazat pe sasiu de tanc.

    //
    FSA 1st Coastal Division hit SAA gathering with TOW missile in Latakia, Syria.
    https://www.youtube.com/watch?v=eDWF8hW4L1g

    In Alep fortele pro-Asad au inaintat in partea de sud.
    Se pare ca FSA a dobarat un Mig 21 in Hama si a inaintat in partea de nord (Tall Othman base, al-Shanabra village and CP near Morek).

    • IAR 99 este terminat. Pricepe este un avion de acu 30 de ani, din clasa celor de amtrenament „usoare” sub Hawk si Saab (nu mai zic Talon) …
      E .. cum sa Zci precum Dacia 1300 ….

      • IAR 99 o fi el terminat dar problema acum se pune despre 99+ mai exact despre TD. Care TD nu trebuie vazut ca un avion in sine si ca o platforma pe se testeza echipamente. Se testeaza echipamente in vederea realizarii a ce anume e mai greu de dat cu presupusul insa chiar si o Dacie 1300 poate fi utila daca pui racheta potrivita pe ea.

      • Asa cum scrie si @Zoro IAR99+ este o versiune modernizata sau un nou avion plecand de la ideea IAR99 (dar si un IAR99 poate fi folositor).

        Din punctul meu de vedere, cel putin in domeniul COIN (poate chiar CAS dar cu siguranta anumite tipuri de misiuni) si cercetare viitorul aparține avioanelor complementare unui avion mai „greu”, mai micute, multe și ieftine (fie ca sunt drone fie si/sau nu) capabile sa decoleze/aterizeze pe piste scurte improvizate (ideal de pamant puțin amenajate) care pot fi aduse suficient de aproape de zona de conflict si îți pot lansa in scurt timp de la solicitarea sprijinului bombele. Timpul în care reușești sa ai capacitate de lovire este esential să fie cât mai scurt de la identificarea tintei, mai ales în operațiuni de tip COIN pt. ca o ținta, nu asteapta după avionul care trebuie sa decoleze de pe aeroportul aflat la sute de km.

        Daca analizam ce se intampla in Siria:
        „Russia says its airforce has carried out 934 sorties destroying 819 ‘militant targets’ since start of its Syria campaign – interfax”
        Daca un avion are cam sub 1 tinta distrusa pe misiune probabil ca a lansat cam 2-3 bombe sa o distuga. Cel putin in acest tip de conflict cantitatea de muntie poate fi sub 1t (bombe de 268 kg OFAB 250-270 si 500kg OFAB 500) asa ca nu ar fi o problema capitala daca nu poate cara cam 1.5 -2t (nou), poate fi ok si un pic peste 1t 🙂 (IAR99 modernizat), obligatoriu bomba de 500kg.
        Aparitia kiturilor de ghidare a facut ca necesitatea unei cantitati mari de muntii, in medie, sa scada (atat ca nr cat si capacitate de distrugere de la 500- 250kg la 129 pt Small Diameter Bomb (SDB) si tendinta ar fi de scadere). Daca se rezolva si problema pretului kitului (deja au aparut pt. artilerie la 3000-10 000 de dolari si daca le produci poti sa scazi si mai mult pretul) bombe de 250kg vor putea sa anihileze o foarte variata gama de tinte care acum necesita 500kg.

        Un alt argument: Nimeni nu ar trebuii sa incerce sa concentreze foarte mult trupele daca adversarul are artilerie (mai ales MLRS) pt ca:
        ” There was a widely circulated report…a lessons learned from the Ukrainian War…that talked about a MLRS battalion destroying two Ukrainian Brigades in three minutes.”
        O solutie ar ca si in Ucraina si Siria gurpuri mai mici foarte mobile care sa incerce sa atace, cand se poate, pe mai multe directii or chiar si aici mai multe avioane care sa fie capabile sa decoleze/aterizeze la o distanta relativ sigura dar mult mai aproape de zona de conflict ar fi de preferat in detrimentul unui aparat care necesita pista de aterizare aflata la sute de km este de 4-5 ori mai scump. Mai ales ca daca ramanii fara piste… (cel putin de cele mai usoare la mai poti dispersa si nu risti sa le pierzi toate o data cu pista).

        Costul mare al unei misiuni aeriene face ca doar anumite tinte sa merite a fi atacate de un avion, asa incat cu cat este mai ieftin sa zbori si sa faci mentenanta unui avion cu atat poti oferi mai mult sprijin trupelor de la sol.

        Un lansator BM 30 costa cam 12.5 mil dolari si noi oricum nu avem ceva capabil sa „livreze” o cantitate de explozibil similar la tinta dar avem IAR99. El modernizat poate fi folosit ca platforma de lansare a armelor ghidate. Il ridici la 10km si lansezi de acolo o bomba echipata cu kit de planare/ghidare, poate fi folosit impotriva elicopterelor, dronelor, unor avioane de mici dimensiuni, cercetare, etc.

  10. Când a avut loc transportul àsta ?

  11. Asta-i nepotelul anemic al transporturilor speciale de pe vremea cand inca avem a cincea flota in lume de pescuit oceanic…

    • SUA plateste transportul si probabil nava care o sa tranporte materialul nu va fi sub pavilion romanesc. La acest fel de transport navele sub pavilion american au prioritate, iar daca nu se gaseste nimic, atunci se deschide contractul pentru nave aflate sub alte pavilioane.

      • Oricum ar fi de preferat sa fie o nava americana …….. ca sa nu se intample un accident la vreo aplicatie a flotei ruse din Marea Neagra 😉

  12. De unde sunt preluate tabelele respective ? As aprecia mult un raspuns.

  13. Plangetzi taica dupa rachetele voastre bune si frumoase de acum 30 de ani…

    Pai daca nu le-atzi dat lui Zgureanu sa le modernizeze…

    Oricum putrezeau degeaba prin depozite, ce sa faca hipsterii aia cu ele, daca nu va apara americanii de rusi va apara rusii de americani, so either way you don’t need them

    Asa mai faci loc pt aerisire

    Si dup’aia acusica vine ‘cela 2000 sheptishpce cu cosul de bunaciuni blonde cu tzate mari

    Miile de Javelinuri on top of miile de Spike-NLOS

    Ca sa nu mai vorbim de zecile de mii de BONUS, SMArt 155 si Excalibur

  14. Încă o metodă de a dezarma România. Doamne, ce prostie, ce inconștiență din partea românilor ! Dacă România ar produce armament care să-l înlocuiască pe cel vândut americanilor ar fi OK, dar MApN nu are bani așa că am pierdut foarte mult armament fără nici un câștig. E un lucru cât se poate de rău ceea ce s-a întâmplat.

    • Nu stiu pe ce te bazezi cand spui asta. La o prima vedere pare a fi:
      1) echipament produs local (sau in Bugaria). Deci poate fi inlocuit (desi nu are neaparat sens).
      2) echipament cumparat de la rusi si cel mai probabil ramas in stocuri mici si/sau expirat. Deci inutil.

  15. http://www.cotidianul.ro/de-unde-provin-pustile-automate-m70-folosite-de-teroristi-la-paris-272181/
    Ma temeam ca au fost romanesti .
    Ar fi bine sa avem grija unde ajung armele exportate .
    Totusi , in atentatul de la Charlie Hebdo , Romania a fost acuzata de jurnalistii tip turma , desi era clar ca armele nu au fost produse la noi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *