Artileria romana : viitorul aruncatoarelor de bombe

ELECTROMECANICA-PLOIESTI2

Ce e mic, negru si bate la usa?

Deocamdata viitorul suna rau, un exemplu tipic  este cazul noilor aruncatoare romanesti.

Este vorba de aruncatorul de 81mm destinat a fi montat pe transportoarele blindate, un rezultat intermediar al eforturilor depuse de Electromecanica Ploiesti si partenerii sai in cadrul unui proiect prezentat deja aici.

Din pacate se pare ca proiectul nu va putea fi finalizat cu un model omologat, nemaivorbind de o eventuala intrare in dotare sau export, lipsa interesului din partea beneficiarului principal si a suportului financiar pentru continuarea activitatii de cercetare-proiectare blocandu-l pe o linie moarta.

Desi Armata urmareste (sau ar trebui sa urmareasca) cel putin la nivel declarativ dotarea viitorului TBT cu aruncatoare medii de 81mm, cercetarile romanesti in aceasta directie nu sint incurajate. Nici cand acestea au depasit deja stadiul teoretic ajungand pana in etapa demonstratorului tehnologic, tot nu par sa trezeasca mai mult interes. Sau poate ca tocmai asta ar fi si explicatia, existenta unei variante locale ar face importul mult mai dificil, cel putin prin ridicarea unor intrebari incomode.

Dar problema asta e pe cale sa fie rezolvata, deraierea proiectului inaintea ajungerii la stadiul industrializarii fiind solutia cu cele mai mici riscuri. Cauza va fi identificata dupa modelul stramosesc de necombatut: “asa i-a fost dat, n-a avut noroc, a cui o fi vina?”

Tehnomil

 

RoMilitary

TBT 8×8

Initial, adica demult de tot, TBT 8×8 era prevazut a fie construit si in varianta cu aruncator calibrul 120mm automat. Mortierul urma sa fie un model frantuzesc, doar ca de atunci si pana acum nimic nu s-a mai auzit, nici de aruncator, nici de TBT 8×8, cel putin in sensul serios al discutiei.

SAUR 2

Ei bine si acest transportor este prevazut din proiect sa trasporte un aruncator, vehiculul avand carcasa special prevazuta pentru montarea aruncatorului, acesta fiind unul dintre motivele asezari scaunelor fata-n fata.

SAUR 2 este prevazut din constructie cu doua trape in tavan si loc special pentru montarea aruncatorului pe podea. Deocamdata insa nu a existat nici un interes din partea nimanui fata de potentialul de platforma pentru mortier al SAURului…

De fapt SAUR 2 a fost special proiectat avandu-se in vedere montarea unui aruncator pe vehicul.

 

5 comentarii:

  1. Nota pentru ACTTM: data viitoare cand mai aruncati in aer carcasa de TBT, filmati si dintr-o drona, va rog! 🙂

  2. Asa cum e instalat aruncatorul, poate face si tragere directa, precum Nemo / Amos ?

    1
  3. poate ca acum cu schimbarea de presedinte de la Cotroceni, se va adduce un suflu nou si pozitiv in toata Romania in general si in industria de aparare romaneasca+in Armata romana in special, mai ales in ceea ce se discuta aci pe site, dotarea cu tehnica militara noua, eficienta, la un pret rentabil si moderna, in majoritate fabricate in Romania, de conceptie propie si/sau sub licente straine.

    1
    • Poate se concediaza conducerea respective uzini si este angajat personal capabil .
      Romanilor le lipseste marketingul . De ce nu se construiesc cateva demonstratoare si sa le prezinte potentialilor clienti EXTERNI ?

  4. @dobra.horia – Cap ai, mine ce-ti mai trebuiea? Te pomenesti ca unicul tau neuron ti-a soptit ca Basescu a tinut in loc modernizarea tehnicii armatei romane (ma rog, ce a mai ramas din ea, daca ne gandim ca armata a IV-a, fosta a III-a s-a transformat intr-o… divizie. Cat despre armamentul ” de conceptie romaneasca, las-o balta. La capitolul asta n-avem decat niste jalnice „modernizari”, de fapt modificari nesemnificative, ale unor armamente sovietice din anii ’40-’60. Tancurile „romanesti” sunt niste uitate T-54/55, cu o cocoasa de tabla sudata de turela si niste placinte de otel pe post de blindaj suplimentar. Si ca ele, absolut toate celelalte masini sau armamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *