Aruncator GMM-120 georgian

Dupa ce la noi s-a oprit in coada de peste incercarea de a instala pe MLI-84 un aruncator cal.120mm, platformele RN-94 si SAUR 2 putand si ele prelua la nevoie un astfel de rol…

Iata ca georgienii au venit cu o solutie mai simpla – o platforma de camion MAN 6×6 blindata, dotata cu un aruncator cal. 120mm care aminteste de CARDOM-ul israelian.

 

Asteptam noutati si la noi… candva, in acest secol.

 

Marius Zgureanu

 

 

21 de comentarii:

  1. Toate bune pana a trebuit sa se suie nenea ala in copac ca sa dea drumul la bomba pe teava.
    Iti dai seama cat trebuie sa ingropi la el in camp ca sa nu ti-l vada?
    Oricum, bravo lor ca se misca si incearca solutii.

  2. Pe situl mfa mizil apare la categoria produse militare, proiecte in dezvoltare (future products) obuzier pe sasiu mli84m.

    http://www.mfa.ro/2014/index.php/products-and-solutions/2014-04-26-19-34-09/2014-09-07-15-56-38/aruncator-calibru-120-mm-autopropulsat-pe-sasiu-de-mli-84m

    Produsele lor sunt catalogate pe timp, foste( tma83, mlvm, obuzier autopropulsat 122mm) , prezente (jderul si ows25r) si viitoare, unde apare asta, cu niste poze mai vechi.

    Ideea e ca tinand cont de faptul ca restul sitului e facut ingrijit si cu informatii corecte( cat ma pricep eu), e interesant de stiut de ce bombardeaua asta e trecuta la proiecte viitoare.
    Poate are careva un contact interior la mfa sa ne lamureasca

  3. O improvizație utilă, mai bună decât nimic.

  4. nu ma coafeaza improvizatia georgienilor.

  5. Panourile care acopera jucaria nu sunt blindate,incarcarea se face manual,profil mult prea inalt a intregului sistem.
    Cu toata bunavointa nu poti sa il consideri o arma serioasa,doar o improvizatie in genul celor construite de Statul islamic si militiile kurde

  6. Pare oleacă de improvizație la viteză jucăria asta. Oricum, sincer sa fiu, cred ca cel mai important la un aruncătoare 120 mm, acum, în ziua de azi, e sa poată trage cu muniție ghidata gps sau laser. Că-i in camion, mlvm, tab, Humvee sau carat cu calul pe munte -sigur contează și mijlocul de transport – dar dacă n-ai muniție de secol XXI, ești oricum depășit, indiferent de cat de modernă ți-e mașinăria care-l duce sau încărcătorul automat. Personal cred ca viitoarea companie de infanterie a armatei romane va trebui sa conține obligatoriu 2 lucruri – mici drone de observație tip quadro sau similar pentru observarea la punct fix, dotata cu laser designator și aruncător de 120mm – evident pe un vehicul -capabil sa tragă muniție ghidata în țintele descoperite și iluminate laser de drona. Parca citisem pe aici mai de mult despre un proiect romanesc- evident rămas doar la faza asta – de proiectil de aruncător ghidat…am impresia ca era cu traiectorie ghidata prin GPS.

  7. Asta intra la categoria ”respect pt. pensionari …” Saracu nea Georgica ala , in loc sa-si vada si el de pescuit linistit , l-or pus nevoia sa se catere pe taraboanta sa bage barabule pe teava …la un moment dat nici nu mai stia pe care ureche avea aparatul auditiv … Bine ca in prezentare apar tot soiu de tinerei care pozeaza cu burlanu .
    Dar , nu-I bai , mi-am clatit ochii cu neste ”Bamse ” sa -mi revina tonusu

    https://www.youtube.com/watch?v=PW33zzBheO0

  8. https://www.youtube.com/watch?v=_a6r4LsynVA#t=245.0462359 The Shershen (English: Hornet) is a Belarusian third generation anti-tank guided missile (ATGM), designed to defeat modern armored vehicles, protected objects (such as bunkers, pillboxes, earth-and-timber emplacements) and low-speed low-altitude targets (helicopters, UAVs). Being a logical extension of the ATGM „Skif”, „Shershen” beats it in technologies level, as well as implements engineering solutions that are unique among the others.

    Production history

    Designer: CJSC „SRPC” (also known as CNIRT or TSNIRT), JSC „Peleng” (guidance device), ukrainian „Luch” Design Bureau (anti-tank missile);
    Designed: 2010;
    Manufacturer: CJSC „SRPC”;
    Produced: 2010 – present.

    Description

    The „Shershen” base version consists of a tripod, a universal combat module, an anti-tank guided missile, a guidance device (PN-S) and a remote control, which allows the control of the unit from up to 100 m (with a wire channel) and up to 300 m (with radio). The two-man crew’s combat task is to assemble „Shershen”, find the target and launch. The pre-launch procedures, which include missile installation, PN-S connection and unit switch-on, take less than 2 minutes to complete. Once the missile is fired, the operator controls the „Shershen” and corrects the aim, if necessary, using the joystick on the remote control.

    All modern armored targets can be destroyed, irrespective of where the missile hits them, using the РК-2 (cal. 130 mm) and Б-2М (cal. 152 mm) guided missiles. The Р-2В missile (can be used with „Shershen-Q” and unificated with ATGM „Barier-B” ) extends the maximum range to 7,500m. The ability to use different types of missiles without any system modification, in addition to a wide spectrum of targets makes it possible to consider this system not only as an ATGM, but as a mobile defence-assault fire system for infantry support up to battalion level.

    Variants

    – „Shershen” — base version.
    – „Shershen-L” — light version (maximum range up to 2.5 km.)
    – „Shershen-D” — version with two firing channels.
    – „Shershen-Q” — version with two firing channels and auto lifting system (or without auto lift) for installation on a vehicle.

  9. Imi spunea un baiat de la dej care a fost in astan ca nevoia ii invata si pe irakieni. Astfek fokiseau tuburi de canalizare pvc pt lansarea proiectilelor de aruncator. Merge asta sau este o legenda urbana? Am mai intrebat si pe alte topicuri dar se pare ca asta este mai citit si nu sunt off topic.

    • De incercat , poate or fi incercat orice le venea la mana irakienilor , dar nu prea cred ca le-a reusit prea bine …nu am auzit de chestia asta pe nicaieri .Nu stiu daca ar rezista pvc-ul la presiunile si temperaturile pe care le exercita un asemenea proiectil …poate 1 data , de 2 ori merge dupa care e bun de aruncat . Apoi mai tine si de calibrul tevii care stabilizeaza proiectilul .Inca nu zic categoric nu , pt. ca tin minte cand eram copil , cei mai mari faceau puscatori cu carbid din tevi de pvc care rezistau destul de bine , puteau fi refolosite

      • era de unica folosinta. unul ascundea lovitura si altul venea cu tava. nu aveau precizie dar sa fii tot timpul atacat nu era prea placut. si uneori mai nimereau.

  10. Noi foloseam injectoare de motoare diesel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *