Avem guvern tehnocrat. Ce facem cu el?

Ciolos

Guvernul Ciolos a depus juramantul, dupa cateva peripetii la Sanatate si Justitie, asa ca toata lumea asteapta sa vada in ce directie o va porni si cat este de hotarat sa schimbe ceva.

Discutiile purtate cu partidele, imediat dupa nominalizare, au aratat ca acestea sunt dispuse sa-i dea OK-ul, cu diverse conditii, demne de atentie fiind cele puse de PSD: sa nu dezechilibreze functionarea administratiei publice (nu va atingeti de oamenii pusi de noi acolo) si sa continue politicile sociale ale PSD (adica pomeni cu sacul).

Guvernul, cum era normal, si-a intocmit un program de guvernare, contand initial din vreo 10 masuri, din care lipseau tocmai revendicarile strazii privind reforma electorala. In intalnirea cu unul din partidele parlamentare, Ciolos a spus ca nu e treaba lui sa rezolve toate reformele din stat si ca Iohannis i-ar fi cerut sa lase reforma electorala pentru 2020.

Cum nemultumirile au aparut prompt in societatea civila, manifestate in special pe site-urile de socializare, guvernul a modificat programul initial completandu-l cu un plan de masuri privind, printre altele, reforma electorala, solicitata de strada. A doua varianta o gasiti aici:

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2015-11-16-20595735-0-programul-guvernare-guvernului-ciolos.pdf

 

Recunosc ca noua varianta a programului include idei interesante, cum ar fi crearea unui fond national de investitii (am tot vorbit pe aici), a unei banci nationale de dezvoltare si adoptarea unui plan national de investitii pe 10 ani, reorientarea bugetului de stat spre investitii publice.

Mai vorbeste despre revizuirea sistemului de imunitati, inasprirea legislatiei privind incompatibilitatile si conflictul de interese.

In planul reformei electorale, vorbeste despre alegerea primarilor si presedintilor de CJ din 2 tururi, eliminarea pragului electoral la locale, cresterea numarului de sectii de vot in diaspora dar si propunerea de comasare a tuturor alegerilor si trecerea la mandate de 5 ani pentru toti alesii, reducerea numarului de semnaturi pentru initiative legislative, informatizarea procesului electoral.

In plan administrativ, vorbeste de reducerea aparatului birocratic, profesionalizare, teste de integritate, scoala nationala de administratie, salarizare in functie performante, simplificarea legislatiei si procedurilor etc.

Mai sunt si alte lucruri interesante privind reformele in educatie, sanatate, energie etc.

 

Modificarea programului a produs mare suparare printre primarii PSD si PNL, care au dat fuga la Bucuresti si au obtinut renuntarea la 2 tururi pentru primari si presedinti de CJ, dar si printre sindicalistii din invatamant care au obtinut scoaterea din program a termenului “criterii de evaluare a performantei”. S-a mai renuntat si la ideea comasarii alegerilor si extinderea tuturor mandatelor la 5 ani. In schimb s-a imbunatatit capitolul privind transporturile.

 

Repetatele maraieli ale partidelor precum si contactul cu nazbatiile trecute in proiectul de buget pe 2016 par sa-i fi aprins un prim beculet de alarma lui Ciolos care, intr-un interviu la Radio Romania, a avertizat voalat ca guvernul isi poate impune proiectele de reforma si de o maniera mai directa, daca va intampina impotrivire din partea clasei politice.

Cred ca s-a prins ca propunerea unui guvern de tehnocrati a fost o solutie prin care partidele au incercat sa potoleasca furia societatii si sa castige timp pentru a vedea cum se aseaza gastile in parlament, cine pe cine mai racoleaza, daca va mai fi nevoie de UNPR si alte lucruri legate de reinnoirea clasei politice. 😉

 

Nu stiu nimic despre ministrii lui Ciolos dar, daca am tipat ca vrem oameni noi, ar fi culmea sa tipam acum ca “cine dracu’ sunt si astia?”.

La cum il vad pe Ciolos si, mai ales, modul cum s-a achitat de sarcinile de Comisar pentru Agricultura, departament greu, cu un buget mai mare decat tot bugetul Romaniei, imi vine extrem de greu sa cred ca a lasat balta proiectele sale si salariul urias de la Bruxelles si a venit sa se compromita in Romania doar pentru a da partidelor timp pentru reformare.

Cred ca vrea sa faca treaba, si-a propus multe lucruri si, daca macar jumatate ar fi realizate, ar fi un salt important inainte pentru Romania.

 

Ciolos trebuie, insa, sa inteleaga ca orice succes al guvernului sau va fi un cui in cosciugul sistemelor mafiote din partidele actuale si ca nici PSD si nici PNL nu au vreun interes ca guvernul sau sa fie unul de succes.

 Mai mult, Ciolos nu trebuie sa-si faca iluzii privind mandatul de un an pentru ca nu-l va avea.

Il vor lasa sa guverneze pana prin primavara, pentru a trece iarna si furia populatiei si pentru a-si aranja ele ploile, apoi partidele ii vor tranti o motiune de cenzura, undeva inainte de alegerile locale si vor prelua guvernarea, probabil intr-o formula PNL+UDMR+Minoritati+Independenti+ceva UNPR-isti. Fiind in ultimele 6 luni de mandat nu se vor mai organiza anticipate.

Doar nu-si imagineaza Ciolos ca vor lasa alegerile pe mana lui, cu riscul sa le organizeze corect.

 

Orice plan isi va face, Ciolos trebuie sa-si programeze actiunile pentru un interval de maximum sase luni, pana undeva prin mai 2015.

Va trebui ca masurile grele, la care se opun partidele, sa le ia chiar acum, in primele doua luni de mandat, cat inca strada e „in priza” iar partidele par sa nu-si fi revenit din soc.

Asa cum a sugerat in interviul de la Radio Romania, solutia cea mai buna este asumarea raspunderii guvernului pe pachete de legi, aferente fiecarui domeniu (reforma electorala, a invatamantului, a sanatatii, a administratiei etc).

Nu trebuie sa depuna in Parlament proiecte de legi pe domeniile susmentionate pentru ca vor fi macelarite si golite de continut prin amendamentele partidelor.

 

In mod special, guvernul va trebui sa comunice public foarte bine pentru ca strada sa stie permanent ce proiecte se pregatesc, ce probleme au aparut, cand urmeaza asumarea raspunderii etc.

In modul asta vom putea si noi sa dam o mana de ajutor, organizand plimbari de 50-60.000 oameni pe la poarta Parlamentului ……….. ca sa nu le vina vreo idee.

 

La fel, Ciolos nu trebuie sa se increada in zambetele si cantecele de sirena ale PNL, privind o eventuala cooptare in partid si candidatura din partea lor, pentru ca nu au niciun interes sa-si strice retelele de interese din partid.

Asa cum a si precizat in presa, Ciolos trebuie sa-si vada de treaba lui si atat.

 

Daca lasa masurile grele pentru mai tarziu sau isi imagineaza ca va avea un mandat de 1 an, Ciolos va lua o mare teapa si noi odata cu el.

 

Cristian Ganciu

20 de comentarii:

  1. Bulishor taica tu esti Ganciu asra? Sau iri este bepot de cumnata si il promovezi pe aici?

    Da oricum ce vrea el s-ar putea sa fie difrerit de ce crede el ca vrea si altceva decat ce crede el ca credea ca vrea imedita dupa oncendiul de la Colectiv ..
    Da nu asta doream sa zic ..
    Curios dom’le cum nimeni nu are nevoie de productia romaneasca!!
    Autobuzul Urban Crosstown a fost fabricat în doar 10 exemplare. Din acest lot de probă au fost comercializate patru unități care au ajuns pe mâinile unor firme de transport internațional de călători. Din păcate, nicio primărie din țară nu a vrut autobuzele produse la Roman Brașov.
    Vorba aia unde merge mia merge si suta..
    Nu vrem SUAR sau tancuri romanesti. Nici tractoare. Nici … nici..

    • nu avem conducatori,

      serviciile`s perforate mai ceva ca un cascaval elvetian in conditile in care efectivele au crescut de 10 ori,
      si teama mie ca nu am avut nici un conducator mai acatari dupa Cuza,

      autobuzu` Urban Crosstown nu`i bun ca nu iese nimik de smenit,
      ciolos nu`i tehnocrat ci politician ca doar in structurile de conducere al mUE nu credeti ca au pus tehnocrati pe posturi politice de comisar,

      aflai recent ca ciolos este casatorit cu nepoata(ruda) fostului ministru francez de externe, deci pana la urma a fost si la mUE un foarte bun tehnocrat,

      ar putea statu` sa verifice diferenta de pret de la autobuzu brasovean si importurile de prin Turcia, Polonia, Ungaria si sa o impute conducerilor primariilor – da ma indoiesc ca se va intampla in viitoru` apropiat,

      guvernu` asta daca ar avea un pic de minte, ar da o comanda de stat pt. autobuze si le`ar da fratilor de peste Prut, daca cocalarii de la noi cred ca produsele brasovene nu`s bune,

      iubesc tradarea, dar urasc pe tradator

      • e .. imi aduce aminte de cea mia mare realizare a primarului Crin Halaicu (Bucuresti).
        A cumprata autobuze DAF . Bune, excelente chiar! Insa mult masi scumpe decat „clasicele” Ikarus – un DAF costa 120.000 $ (inca nu se inventase euro)… Insa in acelasi timp ROCAR propunea un ROCAR de Simion (de Simon era firma italiana de unde se aduceau caroseriile sub forma de tabla anbutisata. Care table se montau la ROCAR, samd ). Motorul era cam acelasi de pe DAF .. stilul mopdern si „vestic”, comfort identic insa pretul era de 102.000 $…

        Sa nu mai zic ca Moscova prefera autobuze sud coreene pe care le platea cu 40.000 $ (curios ei nu faceau autobuze. Sau in price caz nu unele ptr oase cu pretntii.. In Moscova, Leingrad, Vernuati sau Odesa foloseau Ikarus)

        Oricum dupa 1 an de circulatie [prin Bucuresti carutzabili nu chiar cain vest nici ca la Moscova sau Leningead [nu fac apologie .. ca in Hotin, Cetatea Alba sau Storojinetz strazile nu erau la fel de bune ca in Odesa sau ..]) si mai ales supraaglomerate mai ceva ca cutiile de sardele… DAF a redus imedita perioada de garantie!!

        (a .. ca am facut niste excursii prin URSS.. Pai da ce eram „disident” sa mi se dea viza ptr Vest ?! Si in plus banii … fara sa ma stradui prea mult ce vindeam acolo si aici ma „scoteau” la zero.. Asta fara sa alerg sa castig .. ca doream sa si vad catesceva.. Iar ultima data am zis ceva de scos banii si am cheltuit tot ce am „facut” .. cca 1200 de ruble. Sa zic asa am cheltuit ca un boier! Restaurante, suveniruri, bilete la opera cumparate de la Inturist [cu pasaport ca turist strain] So la intoarcere vamesii inmca sovoietici au controlat TOT nedumeriti ca aveam doar albume de arta si carti din alea turistice vreo 6 kile! Vreo 200 de ruble cartile. Si niciun aspirator!)

  2. Cine este Cioloș și guvernul lui nu știm. Am văzut-o pe Guseth, electriciana de la Justiție. A început cu câteva durități cum ar fi decapitarea ISU București. Au fost dați afară nu numai din posturi ci și din sistem. Bine, vrei să-ți pui oamenii tăi, dai șeful afară, pui politrucul tău în loc, înțeleg, dar nu și pe adjuncți, îi lași să-și facă treaba, sunt specialiști. Vrea reforme,bine, să înceapă cu agențiile guvernamentale, care se calcă în picioare unele pe altele, să le mai rărească și cu ministerele și apoi să meargă în jos. Rezistența politicului și a sindicatelor politizate este enormă.

  3. Pînă nu explodează mămăliga nu se va schimba nimic.tot săracul de roman va plăti poate atunci se va începe cu grija fata de romanul roman .de țară si apoi profitul nesimțit al multinationalelor.da încă nu avem cutitul la os.

  4. Un articol plin de clisee !

  5. el o sa se uite la noi, noi la el si aia e….in plus toate partidele o sa il faca tap ispasitor nu ca el o sa si faca ceva pentru noi….
    un continuu joc intre partide asta e romania

  6. „Inteligent” nu am ce zice cand scrie „solutia cea mai buna este asumarea raspunderii guvernului pe pachete de legi, aferente fiecarui domeniu„.

    Solutia cea mai bina ptr cine?

    Pai s-a ajuns la guvernul Ciolannis (Ciolos-Iohannis) fiindca din varii motive parlamentarii nu aveau chef de niste anticipate (vreo 250 in plus pe „strapontine” Adica tot PDL ul minus unu singur care a castigat nominal).
    Asa ca la daca le da pretext la prima asumare de raspundere ALTU MAI GRQS CA PE ASTA L-AM RAS!

    Si d’a capo!!!

    Cat despre „tehnocratie” cu exceptia Elisabetei Lipă si a lui Petre Toba (interne) zau asa nu prea inteleg ce intelege unii prin „tehnocratie” .. si o scufunda cu birocratie

    Pai sa incepen cu Dancu. Mare tehnocrat bre! „Sondajele” sale …. cum sa zic .. e de rasul curcilor! Rad si cu tartirza!

    Dan Marian Costescu – la trasnportruri . „tehnocrat” in materie de motociclism…

    Am o curiozitate – tehnocratul dea Aparare a facut armata?!

    Aura Raducu de la Ministrul Fondurilor Europene … A fondurilor nu a Chimiei Fondurilor …

    Ma rog Comanescu de la Externe .. e din „mediu” Insa daca estre vorba despre tehnocratie nu intoege de ce nu putea fi pastrat Aurescu. Poa din cauza ca fiind prea tanar nu a apucat sa fie si membru PCR!!!

    Hai pe bune .. citind biografiile alesilor lui Ciolannis de multe poti banui ca a foST vorba de ceva „vectorizare” politica …

  7. guvern de jeguri votat de catre obositii din palavrament pe intelegere de smen si supt cat mai mult din bujet:
    ca nu credeati ca psdu` a votat ceva moka,

    http://www.b1.ro/stiri/politica/preot-gasit-incompatibil-de-a-n-i-pus-in-functia-de-secretar-de-stat-in-ministerul-transporturilor-de-catre-dacian-ciolos-132248.html
    http://www.b1.ro/stiri/politica/dosar-de-politician-dezastru-in-infrastructura-ciolos-face-experimente-cine-este-anonimul-costescu-specialistul-feroviar-video-131985.html

    se zice ca ministru apararii a vazut in viata lui un pistol mitraliera la televizor si a primit pt. asta gradu` onorific de comandor,
    in cv nu apare unde sau daca a efectuat stagiu militar obligatoriu` pt. unu` nascut in `66,
    probabil ca armata n`a facut`o ca s`a descurcat ca un politician cocalar de dambovita;
    el este frate cu ciolos…fiecare a fost promovat de sotie – ciolos casatorit cu nepoata fostului ministres de extern frantuz iar motoc casatorit cu judecatoarea romana la CJUE fosta la CCR,

  8. Yupieeeeeeee !

  9. avem guvern tehnocrat dar cititi cum se fura ca-n codru tarisoara asta 🙁

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20624950-exclusiv-cum-fura-legal-marturie-din-interiorul-sistemului.htm

    Si cate investitii si locuri de munca am pierdut( fabrica Mercedes, posibil si fabrica Land Rover care se construieste acum in Slovacia) din cauza hotilor care fura pe rupte bugetul national si nu fac autostrazi, spitale, scoli…

    • o sa fiu rau, de la un tip din sistem, cu fiecare 10 km de autostrada PSD si fostul FSN (astia-s cam peste tot) pierde 1% din voturi…. 🙂

  10. tu scri articole politice cu bizoni si alte aratari prin preajma?!
    pierzi vremea.

  11. Eroule, cata vreme nu poti sa arati cu degetu in guvernu asta nou si tehnocrat pe cineva care sa zica asta :” ‘Respectând apartenența noastră la UE, vom desfășura o politică pentru a trage maxim de profit pentru cetățenii polonezi, pentru economia poloneză și patria noastră’, a subliniat premierul Poloniei, înconjurată de 12 drapele poloneze. ” inseamna ca nici astia n-o sa faca nimic!
    De polonezi nu se mai zice ca daca sunt nationalisti sunt automat si fascisti la pachet cu comunisti si o tzara legionari?
    Aia cu ”nu mai vrem comunisti ” nu se mai aplica? Punctu 8? Confiscarea integrala a averilor ptr coruptie le pute la alesii neamului?
    Cum ai zis, guvernu asta e un respiro pentru partide ,sa-si traga sufletul dupa zguduitura ”colectiva”!

  12. Avem guvern tehnocrat! Asta ar fi una dintre glume! 🙂

  13. pe asta o stiati? http://www.nasul.tv/bogdan-tiberiu-iacob-din-ciclul-sa-ne-cinstim-eroii-patriei-rock-ul-de-la-colectiva-ingropat-batalia-de-la-marasesti/
    Poate vreunu dintre voi , din astia care mai sunteti pe site sa enumere 3 simboluri istorice ale neamului nostru care sunt constant promovate in media de catre conducerea tarii?
    Unde nu sunt stramosi o sa fie vai de urmasi!
    De parca nu erau mii de locatii unde sa le faca si lu colectivii o amintire!

  14. Nu cred ca este corect sa consideri George, mariri de salarii si scaderi de impozite ” pomeni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *