Bombardierul strategic chinezesc. Acum este oficial

Chinese long-range stealth bomber

De aceasta data nu sunt zvonuri pe net ci declaratii oficiale! Astfel China Aviation News (propietatea statului chinez) a anuntat ca Aviation Industry Corporation of China a inceput inca din 2008 proiectarea primului bombardier strategic dezvoltat in tara.

Colonelul Wu Guohui, profesor la National Defense University din Beijing, a spus ca un bombardier strategic stealth are doua avanatje, in comparatie cu o racheta balistica: avionul poate fi folosit in mai multe misiuni si datorita faptului ca este greu observabil pe radar poate ataca mai multe tinte intr-o singura misiune.

Tot conform cu colonelul Wu Guohui, Statele Unite s-au hotarat sa investeasca 1,2 miliarde de dolari pe an pentru dezvoltarea unui nou bombardier strategic in locului B-2 Spirit, astfel ca Beijingul este obligat sa treca si el intr-o noua etapa in privinta acestui tip de arma, China operand astazi bombardiere strategice “clasice” Xian H-6 de sorginte sovietica.

De peste zece ani Xian Aircraft Industrial Corporation si Shenyang Aircraft Corporation studiaza dezvoltarea unui bombardier strategic stealth, iar in urma cu cativa ani, intregul program a fost trecut in portofoilul celor de la Aviation Industry Corporation of China, a mai precizat colonelul Guohui.

In acest „joc” sunt prinsi si americanii care deja au demarat un program pentru inlocuirea B-2 Spirit, in timp ce rusii spera ca la orizontul aniilor 2020 noul bombardier strategic stealth PAK DA sa fie o certitudine.

GeorgeGMT

 

 

10 comentarii:

  1. Bine ca Usa, China,Rusia fac treaba iar EU dorme, in loc sa dezvoltam si noi un bombardier strategic. AIRBUS are toate capacitatile.

    • Germania, Franta si Anglia abia se descurca cu Eurofighter si Rafale, prea scumpe chiar si pentru proprii producatori. Fabricarea in serie a unui bombardier strategic strict european ar putea fi prea mult chiar si pentru economiile Germaniei, Angliei si Frantei.

      • Asa se intampla cand ai economie de piata. Desi si in cazul chinezilor, nu e deloc usor si deloc ieftin ce incearca sa faca. Si nu cred ca le va iesi.

      • Nu cred ca din punct de vedere financiar Germania, Franta, UK., Italia, Spania si tarile scandinave nu ar putea dezvolta impreuna un asemenea proiect.Subscriu ideii ca constructorii vest europeni pot realiza un asemenea proiect.In acest moment U.E. nu are nevoie de un asemenea avion.Aparatele multirol sunt mai mult decat suficiente pentru nevoile reale ale U.E.

        • eu cred ca suedezii de la SAAB deja lucreaza la un proiect de avion Stealth. dar mai degraba un mutirol cu calitati de interceptor.
          sa nu fim surprinsi daca in 2- 3 ani incep construirea unui prototip.

    • Are nevoie in acest moment U.E. de un bombardier strategic?Daca va fi cazul, vest europenii vor putea realiza un asemenea proiect.

  2. Bravo China! Sper insa sa nu foloseasca vreodata bombardierul impotriva cuiva 🙂

  3. Off-topic:

    George… poate reusiti sa postati un articol despre tancurile Skoda LT vz.35 (R-2) din dotarea armatei romane din WW2.
    Tanchistii romani au reusit cateva misiuni extraordinare in OPERATIUNEA MUNCHEN, cu un tanc cu mobilitate buna dar cu caracteristici sub T-34 (in 1941: motor inferior, blindaj inferior, tun inferior)

  4. Pai se putea. Face unu o maciuca si gata celalalt cu una si mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *