Brazilia isi continua cursa

Si ne uimeste din nou, cu ocazia inaugurarii noi baze navale pentru submarine de la Itaguai. Facilitatile construite aici permite nu numai operarea submarinelor ci si construirea viitorului submarin de atac cu propulsie nucleara, program pe care brazilienii il dezvolta in stransa cooperare cu francezii de la DCNS.

scorpene-ssk

De fapt nu a fost inaugurata intrega baza ci doar o constructie care poate asigura asamblarea simultana  a doua submarine, baza intrega mai are destul pana cand va fi 100% operationala.

Cu mai multe luni in urma si francezii au inaugurtat o noua facilitate industriala la Saint-Mandrier-sur-Mer langa Toulon, destinata fabricarii si testarii diverselor componente care mai apoi vor fi trimise catre Intaguai pentru asamblarea finala, intr-o afacere care are in vedere construirea a patru submarine clasice.

DCNS are un contract cu Marina Brziliana, care prevede constructia si livrarea catre a patru submarine diesel-electrice si asigurarea catre partea braziliana a know-howului necesar in proiectarea si construirea primului submarin cu propulsie nucleara.

Costul intregului program este evaluat la 7 miliarde de euro, francezii asigurand si pregatirea muncitorilor si inginerilor brazilieni cu ocazia livrarii celor patru SSK Scorpene. Astfel Brazilia a ales ca cele patru sub-uri sa fie din clasa CM 2000 Scorpene , dezvoltata de Franta si Spania si exportata pana acum in Chile, India si Malaezia, cu diferenta ca India a va construi o varianta usor modificata – AM 2000 –  varianta care poate folosi sistemul AIP dezvoltata de frnaczei – MESMA, de fapt 3 din cele sase sub-uri indiene vor fi AM 2000…

La fel ca si in cazul altor importuri de tehnica de lupta, industria braziliana va fi un factor foarte important in constructia celor patru submarine Scorpene, deocamdata oficialii brazilieni neanuintand exact care este procentul implicarii, dar se stie deja ca odata cu cele patru nave francezii vor face un masiv transfer de tehnologie si know-how catre partea braziliana.

Pe zona de dezvoltare a submarinului nuclear, se cunoaste pana acum ca acesta va avea cam 4000 de tone si va folosi un reactor cu apa sub presiune penrtru propulsie, reactor cuplat direct la un motor electric. Foarte important reactorul a fost dezvoltat in Brazilia fara ajutorul francezilor, macar la nivel oficial.

Submarino-com-propulsão-nuclear-Álvaro-Alberto-580x379

Concept artistic al viitorului submarin cu propulsie atomica 

La nivel de arme, exista doua arhitecturi de luat in considerare: un submarin cu opt tuburi lans-torpila sau unul cu sase tuburi si sase tuburi verticale pentru lansare de rachete, pe model francez, cele sase tuburi fiind grupate sub o forma hexagonala. Deocamdata Marina Braziliana nu dezvaluit cum va arata primul lor submarin nuclear, cele doua variante fiind mai mult speculatii de presa.

Se spune ca marina braziliana a fost foarte impresionata de faptul ca in timpul razboiul din Falkland Royal Navy a tinut in porturi intreaga marina de razboi argentiniana cu ajutorul unui singur submarin de atac nuclear. Si acum vedem rezultatele…

Se asteapta ca nava sa intre efectiv in constructuie in 2015 iar in 2021 sa fie operatioanla, totul la un cost de 2 miliarde de euro, plus 1.25 miliarde de euro banii pentru dezvoltarea sistemului de propulsie nuclear, atat timp cat oficial vorbind francezii ofera sprijni doar pe tehnologiile non-nucleare.

Primul submarin Scorpene brazilian – Riachuelo (S40)- este asteptata sa devina operational in 2017.

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Brazilienii au ceva foarte important de protejat undeva spre orizontul anilor 20-30.Si asta nu poate fi decat propria strategie de dezvoltare nationala care o sa aiba directii care vor jena alte interese pe plan atat local cat si mondial.
    Mai intii trag de fiare, fac karate ,si apoi intra in club la 2 noaptea…

  2. oameni care realizeaza cat de importanta este apararea…am vazut ca la noi s-au dat doar 7.4 miliarde de lei la aparare…si noi vorbeam de 9 miliarde…mi-e scarba

  3. Toate bune și frumoase dar în limba română nu avem cuvântul facilitate cu sensul descris în text. Mai este și cel cu capabilitățile. 🙂 Nu e nici un reproș doar că mă amuză teribil când aud cuvintele astea.

    • Si me mine mà zgârie pe ochi de fiecare datà când vàd traducerea în sensul àsta.
      Dar astept Cràciunul sà iau un sarmalition cu un furculition si o sà-mi tracà.

  4. o fi gasit ceva resurse mai pretioase,si vor sa fie siguri ca nimeni nu se va atinge de ele.din ce vad au planuri mari cel putin in privinta fortelor navale si aeriene,ceea ce poate insemna ca e ceva prin ocean…

  5. Eu sunt cam sceptic in legatura cu acest concept de a se dota o tara in curs de dezvoltare cu arme/tehnologie nucleara. Sa nu uitam ca marii detinatori de astfel de tehnologii au in spate zeci de ani de cercetare/exploatare cu sau fara probleme care au dus la dezvoltarea capacitatilor lor. E ca si cum ai face un tort doar cu crema si cu cireasa din varf fara a mai tine cont si de blat, care sa sustina totul. O tara care fuge foarte tare sa ii ajunga pe cei din fata, ar putea sa se impiedice pentru simplul fapt ca nu are experienta. O greseala facuta in acest domeniul, cu tot knowhow-ul din lume si cu tot furtul de informatii de peste tot, este probabila daca nu foarte probabila si cu efecte notabile pentru o economie fragila. Mai trebuie multi zeci de ani pana cand Brazilia, care poate fi usor influentata de instabilitatea din tarile Americii de Sud , sa poata fi ceva care la masa greilor sa poata fi luata in considerare, sa nu mai vorbim de un cuvant de spus.

  6. ptr. Wandoo
    Salut,
    iti sunt dator cu un raspuns despre arbaleta….o sa scriu alta data ca sa nu monopolizez
    Ai dreptate despre o evolutie buna a economiei Braziliei dar totusi…cu cine sa se bata ei? America ii calca in picioare, …cu alte tari din America de Sud?Ei sunt suficien de multi sa=i bata si cu tribunrile din jungla….totusi…Brazilia in mintea mea aia proasta in afara de samba mai produc ceva? Nu de alta dar educatia in Brazialia e jale….nu mai zic de favele…

  7. Eu fa o gresala tactia …si anume ma concentrez doar pe un inamic. Maxim 2…U si R *nu scriu mai multe…ca va dati seama de cine zic. Acuma din partea mea poate sa-i puna si pene la submarin. Am zis 2 inamici si am bagat si U ca sa nu se supere Stu Wilson …a el e mare rusofil. Adevarul este ca si mie imi plac rusoaicele….ehehhe

  8. Am ascultat ieri mesajul presedintelui ales. Impresionat am fost cand am auzit ca in maxim 6 luni doreste o noua abordare a MAPN si cresterea bugetului si asteapta ca parlamentul sa ia o decizie in acest sens. M=am bucurat enorm. E primul presedinte care ia o atitudine ferma legata de inzstrarea armatei romane. Din partea mea poate sa faca un pact si cu Merkel legat de noile tancuri (desi favoritul meu este merkava).

    • @ radu ..daca esti din buc poate iesim la o tragere in ianuarie. sunt curios cum e !
      Legat de brazilieni eu cred cu tarie ca nimeni nu face investitii de o asemnea amploare daca nu are interese de protejat! Tandemul portavion sub nuclear denota ca au de aparat(sau cucerit) obiective strategice ,si mai arata ca inteleg ca au de facut fata puternicilor lumii!
      Lumea incepe sa gliseze spre alte centre de putere si importanta multor zone economice va creste brusc, se redefinesc zonele de influenta.Brazilia vrea sa stea la masa resurselor si mai mult decat atat vrea sa aiba si cutitul si furculita bine ascutite!
      Am ascultat si eu ce a zis iohanis..A fost de bun simt si mai ales tonu a fost hotarat..cred ca neamtu are o viziune proprie despre cum vrea sa arate Romania si e hotarat sa nu-i stea nimeni in cale.Chestia cu armata mi-a placut si m-a surprins omu chiar stie ca o armata puternica protejeaza interese marete.
      Cred ca o sa reuseasca!
      Si sper sa nu uite ce ia facut pontache in campanie si sa io traga !

  9. @wandoo N

    numai sa fie lasat ! sant de aceasi parere cu tine si eu il vad pe iohannis un om hotarat

  10. Așa cum s-a mai spus înseamnă că Brazilia are un motiv să acorde atentie inarmarii. Griphenul și acum submarinele înseamnă un avans serios.

    Și nu poti să nu faci paralela cu noi:daca ne vom asigura independenta energetică cu resursele din Marea Neagră cu ce anume le vom apara? Mai sunt tari care au exploatări off-shore serioase dar au și forte navale de luat în seamă …. Tot sub umbrela turco-nato ne înghesuim scotand limba la ruși?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *