CALFEX – Partea a IV-a

84

Cei 190 militari români din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galaţi, care au încadrat Detaşamentul de instrucţie din cadrul Forţelor Terestre, sub comanda colonelului Adrian Popescu, au participat, vineri, 20 iunie, la exerciţiul de tip CALFEX din Grafenwoehr, Germania, alături de militari americani şi georgieni executând acţiuni tactice combinate cu efectuarea tragerilor cu muniţie de război.

”Pentru acest exerciţiu, activităţiile planificate au urmărit, în principal, dezvoltarea nivelului de instruire pentru executarea în comun a misiunilor cu militarii structurilor din ţările membre ale NATO şi partenere, creşterea nivelului de interoperabilitate şi perfecţionarea procedurilor de lucru” – ne-a precizat locotenent-colonelul Florin Agavriloaie, ofiţer planificator la JMRC pentru acest exerciţiu, din partea Statului Major al Forţelor Terestre.

Mai bine de trei săptămâni, militarii români au avut ocazia să se antreneze pentru acest exerciţiu, în poligoanele din Grafenwoehr, executând exerciţii se tip STX şi LFX la nivel de subunitate. Testul final s-a desfăşurat însă vineri când au acţionat sub comanda Brigăzii 1-1 Cavalerie americane, grupul de luptă român având în compunere subunităţi de infanterie uşoare georgiene şi americană precum şi subunităţi mecanizate şi de tancuri româneşti.

Exerciţiul a beneficiat de un scenariu tactic pus la punct până la cel mai mic detaliu, în care brigada multinaţională a trebuit să facă faţă unui adversar foarte bine organizat.

Pentru batalionul român totul s-a desfăşurat conform planificării, ”sincronizarea subunităţilor de sprijin având un rol foarte important şi mă refer aici atat la elicopterele de atac, cât şi la unitatăţile de artilerie care au asigurat sprijinul cu foc a brigăzii. Faptul că am reuşit să sincronizăm acţiunile militarilor georgieni, ale partenerilor americani cu ale forţelor române ne-a condus la concluzia că o bună planificare duce şi la o bună execuţie – ne-a declarat la sfârşitul exerciţiului colonelul Adrian Popescu, comandantul Detaşamentului român. Am acumulat aici o foarte mare experienţă, unică aş putea spune, în care am sincronizat focul artileriei, aviaţiei, tancurilor, infanteriei uşoare, infanteriei mecanizate, iar acest lucru a fost posibil şi datorită faptului că avem aceleaşi proceduri de operare. Acest excercţiu a demonstrat încă o dată că suntem interoperabili şi pregătiţi pentru a ne executa misiunile primite.

Deşi a reunit în aceeaşi arie de operaţii tancuri, maşini de luptă, piese de artilerie, avioane şi elicoptere de sprijin sau de atac din naţiuni diferite, efortul oamenilor a fost cel care a făcut ca totul să se desfăşoare exact aşa cum a fost prevăzut. La prima vedere poate părea uşor să aşezi alături oameni din trei naţiuni diferite, care folosesc tehnici, tactici şi proceduri similare sau comune, acest lucru este departe de a fi uşor. Şi încercînd să priveşti din afară, ca un simplu spectator, „înspăimântătorul spectacol al maşinilor de luptă dezlănţuite”, nu poţi să nu te întrebi cum au reuşit aceşti oameni şă sincronizeze toată acţiunea? Cum au reuşit ca tancurile să nu ajungă mai devreme pe un aliniament, sau să intre în zona de siguranţă a maşinilor de luptă, cum au ajuns elicopterele să tragă exact în momentul în care câmpul era „invadat” de ţinte, cum au reuşit maşinile de luptă să creeze culoarele pentru ca infanteria să intre să „cureţe” acele case? Prea multe întrebări, iar răspunsul nu este deloc simplu. Antrenamentul, repetiţia, pregătirea, cunoaşterea şi respectarea procedurilor par a fi elementele care pot să răspundă cu succes întrebărilor enumerate anterior, însă, cred, şi sper să nu greşesc foarte tare, cînd afirm că oamenii au fost cei care au făcut acest lucru posibil; militarii sunt cei care au reuşit să pună un nume şi o faţă indicativelor Alfa 36, Spartan 6, XRay12 etc., lucrul în comun, discuţiile şi antrenamentul care au făcut să crească încrederea în profesionalismul colegului şi partenerului, încerdere care a trecut dincolo de naţie şi de armată.

ForTer

Text și foto: Maior Ion Adrian Curiman, Căpitan Daniel Nistor, Caporal Nicușor Comănescu

Video(adăugate de Marius Zgureanu):





32 de comentarii:

  1. tancul tr 85m1 poate trage cu tunul din mers sau numai cand sta pe loc ?

  2. Marius Zgureanu

    multumesc pt aclarare

  3. Oare cum ar fi aratat TR 2000 VS Abrams in loc de TR8M1?…..sau macar TR85M2 🙂

  4. uite asa arata niste exercitii cu suport de la elicoptere de atac…nu ca la noi unde venim cu puma(aka carpeala)

    • Unde ești tu (AH1) Drakula doamne, ca punând mâna pe ei…

      http://www.rumaniamilitary.ro/aripi-romanesti-elicopterele-romaniei

      Citez:

      Datorita faptului ca 96 de elicoptere de atac in dotarea FAR ar fi reprezentat o forta de descurajare teribila, Romania a fost supusa la mari presiuni externe, in special din partea Rusiei si a Ucrainei, aliatul sau (pe atunci nu eram inca in NATO). Deh, vechile metehne nu se uita, mergandu-se pana acolo in a ne acuza de „pretentii teritoriale” si „supra-inarmare”!!! Asta cu concursul lichelelor bine infipte SUS, de la noi…

    • Donatii de tehnica de lupta catre Ucraina? 🙂

      • acum intrebare e care Ucraina? 🙂

      • Catre „Ucrainienii siberieni”,
        pe un site romanesc de stiri… am citit si eu stirea… (cred ca evz.ro)
        se pare ca in cele 20 unitati de lupta se afla doar 1 tank si 1 MLI, de restu… nu se specifica ce sunt.

    • Cu ceva timp în urmă posta cineva aici (Buzu probabil) un clip youtube unde se vedeau MRLS-uri Smerch ale măreței armate ucrainiene.

      Ceea ce nu înțeleg eu e la ce naiba le tot poartă de colo colo dacă nu le folosesc?

      Ce rămânea din coloanele alea din Rusia dacă puneau ăștia Smerch-urile pe ele (coordonatele obținute de la sateliții NATO)?

      Hai că nu trimit Frogfoot-urile că le e frică de MANPAD-urile sau Buk-urile separatistilor, dar Smerch-urile?

      Niște fătălăi.

        • Un film asemanator am vazut si eu dar si acest film e foarte bun.
          La minutul 2.20 se vede cum minele se desfac si raspandesc.Dar daca priviti imaginea raza de imprastiere este ca 100 metri.Deci daca blindatele stau la distanta mai mare de 100 metri unu de altu o asemenea racheta cu fracmentatie poate distruge cel mult un tanc sau blindat. Daca stau grupate tancurile cum ati da foto de la aplicatia romaneasca le distruge pe toate dintr-un foc.
          La fel si soldatii trebuie sa stea la 50 m unu de altu sau doi cate doi la 50 m asa cum de altfel merg si amerivcanii pe drum.
          Trebuie matematic in caz de surpriza pierderi cat mai mici si asta depinde de comandanti care se pare ca sunt cam depasiti cu strategia.

      • Pai pot fi mai multe motive:
        1. Poate SMerch nu functioneaza impotriva rusilor 🙂

        2. Mai serios, cred ca e cam riscant sa lovesti cu submunitii o zona unde nu e clar cati rebeli si populatie civila ai…

        3. Poate ca nu mai sunt decat putine functionale si poate ca nici munitia nu a fost revitalizata…

        • Punctul 2 este cel mai valabil . Cu MLRS urile se fac trageri de baraj , nu mai ramane nimic in picioare ca si cladiri dapai oameni. Ori numai asta le ar trebuii ucrainenilor in conditiile actuale . Ar pierde o mare parte din sprijinul international.

        • 4. Poate le plimba sa nu puna rebelii mana pe ele dar sa se vada ca la o adica au cu ce si ucrainenii 🙂

      • Cu „separatistii” se mai caftesc ei asa nitel . Da daca informatia aia ar fi adevarata ca au patruns acele doua coloane din Rusia aia e deja alta gasca intralta traista . Ar insemna ca rusii ii invadeaza din nou si chiar si asa crezi ca le vine usor sa creada si sa actioneze ca atare sa intre in razboi cu rusii. ce au facut in Crimeea au stat in baze si aia i au napadit si inconjurat ca termitele pana de i au dat afara din baze . Crezi ca ucrainenii in frunte cu Porosenko vor intra in razboi cu rusiui ?!!
        Ramane de vazut ce si cum dar informatia respectiva pare cam asemanatoare cu unele de acu 25 de ani cand care mai de care stia cate ceva si despre rusi si coloane . Cam ce dreacu inseamna aia cu öcoloana formata din 20 de unitai de lupta ” . Nu zau iti dai seama cam ce inseamna DOUAZECI de UNITATI DE LUPTA ” ceva pute aici. Oricum ceva va fii caci nu cred sa fi mutat rusii atata armata pe granita cu Ucraina asa de exercitii. Sa nu uitam cat a durat pana s au adunat aliatii din primul razbel din Golf si cu tamtam pe la tv ca parte a psyops.

        • Pai in ce sa traga cu Smerch, pentru ca coloanele alea din Rusia sunt doar in imaginatia celor din Kiev. Rusii nu au trimis coloane de blindate in Ucraina. Forte speciale, armament portabil anti-tanc si anti-aerian – mult mai plauzibil. Coloane de tancuri, transportoare si artilerie – putin probabil! Tot ce au separatistii in uz de genul asta a fost capturat din bazele ucrainene.

          p.s. Separatistii spun ca au distrus azi 6 tancuri, 8 transportoare blindate, 1 elicopter si 3 avioane de lupta, respingand ofensiva declansata de fortele guvernamentale in dimineata asta.

    • Donatii de panica?
      Astazi operartiuile au decurs bine pt. ucrainieni ar fi recucerit 1 post de granita din zona Lugansk, 3 localitati (Zakitne, Stary Karavan, Brusivka, Dovzhansky) si un post de politie care fusese mai devreme atacat.

      Cam acesta este planul (partial realizat astazi dar urmeaza orasele mari Sloviansk & Kramatorsk se extimeaza ca ar dura cam 2 saptamani daca securizeaza frontiera…):
      https://www.youtube.com/watch?v=FbpDvzJ32JI

  5. Pe randul sase vad patru soldati unu in spatele altuia .Cine i-a invatat sa faca asta cred ca a pus un pariu daca inamicu ii omoara pe toti cu un propiecti. Eu as zice ca gene maioru ala sa-si dea demisia si sa treaca la curatat cartofi. Aceasi greseala am vazut-o si intr-un film pe la ucrainieni da aia mergeau cate doi.
    Lupta se duce matematic.Dupa un timp , o luna doua vezi cat ai pierdut tu si cat a pierdut inamicu.Daca in fiecare zi salvezi viata la un tanc si un soldat cu ace;leasi rezultate e posibil sa castigi lupta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *