Carei 25 Octombrie, Ziua Armatei Romane

 

Despre aceasta zi putini stiu! Si mai putini stiu insa semnificatia ei! Datorita unei greu incercate istorii nationale si a jigodiilor ce-au intinat-o, pervertit-o si transformat-o, romanii, fara voia lor, au uitat acest reper definitoriu al trecutului lor glorios. Nu si Armata insa!

25 octombrie 1944, semnifică pentru noi si istoria noastra, data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei (leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului nostru) de sub ocupaţia şi administraţia hortista –de trista amintire pentru romanii transilvaneni. Acest obiectiv extrem de important, ce a readus in hotarele tarii acest teritoriu eminamente romanesc, a fost realizat de catre Armata Română pe câmpul de luptă, lucru dealtfel recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947. Este Ziua Armatei Romane, a celor care au stiut dintotdeauna sa apere aceastaTara si acest Neam! Este Ziua celor care au depus juramantul sacru fata de Neam,Tara si Popor!

Cu toate acestea, semnificatia acestei zile nu se rezuma doar la momentul 1944. In ISTORIA REALA a ROMANILOR, ea a marcat osuitade evenimente ce-au influentat evolutia acestui NEAM:

1632 -are loc bătălia de lîngă Mănăstirea Plumbuita în care Matei Basarab înfrange pe Radu Alexandru Iliaş şi capătă, în cele din urmă, domnia de la sultan (23 februarie 1633);

1824 –Ţarul Alexandru I sancţionează Senatului dreptul să aprobe actele de proprietate asupra sectoarelor de pămant din Basarabia ţaristă, dăruite prin decret imperial diferitor persoane;

1850 –in casa închiriată a lui Simion Tarapanov, str.Puşkin colţ cu str.Fîntînilor, a început să funcţioneze Şcoala judeţeană nr.2 din Chişinău, Basarabia ţaristă. De la 18 iulie 1888 Şcoala judeţeană nr.2 a funcţionat în localul lui Abraham Guinberg (strada Malinovskaya colţ cu strada Kiev), iar din 18 iulie 1894 într-o clădire a lui Alexandru Conduli (strada Kiev 58). Din data de 1 iulie 1901 Şcoala judeţeană nr.2 se va numi Şcoala orăşenească nr.2, iar de la 1 ianuarie 1913 Şcoala Elementară Superioară;

1852 -este inaugurată o şcoală particulară de fete infiinţată de Tereza Zaiţeva la Cetatea Albă, Basarabia ţaristă;

1864 –Alexandru Ioan Cuza semnează decretul de organizare a Muzeului Naţional de Antichităţi

1917 -se finalizează Congresul Ostaşilor Moldovei, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste de Imperiul Rus. Iar la 20-25 octombrie 1920 are loc, în casa eparhială din Chişinău, Congresul Ostaşilor Moldoveni, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste de Imperiul Rus şi convocat organul suprem – Sfatul Ţării. Acest mare roman,Vasile Cijevschi (n. 17 octombrie 1880, com. Zaim, jud. Tighina – d. 14 iulie 1931), a fost delegat în Sfatul Ţării de Congresul Ostaşilor Moldoveni cu mandat din 21noiembrie 1917 pînă la 27 noiembrie 1918. La 27 martie 1918, Vasile Cijevshi votează pentru Unirea Republicii Democrate Moldoveneşti, succesoarea de drept a Basarabiei Ţariste, cu România;

1940 –Comisia europeană şi Comisia internaţională a Dunării sunt înlocuite cu Comisia dunăreană unică, formată din opt membri (Germania, Italia, Iugoslavia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).  

   25 Octombrie este ziua în care ţara si poporul îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Atunci, la 25 OCTOMBRIE 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia hortista, incununand astfel lupta si jertfa zecilor de mii de combatanti pentru eliberarea Ardealului, lupta inceputa in Carpatii Orientali, chiar in noaptea de 23/24 august 1944. Astfel s-a eliberat intreg teritoriul de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul criminal de la Viena, refacandu-se in partea de Vest adevaratele hotare de stat ale Romaniei. Si asta prin jertfa a 49.744 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), a caror oase odihnesc in Monumentul de la Carei (D-zeu sa-i odihneasca pe cei care cu cinste, onoare si spirit de sacrificiu, au reantregitRomania). În cursul luptelor au fost eliberate 872 de localităţi între care 8 oraşe.

Iata ce spunea Ministrul de Razboi, generalul Mihai Racovita, in momentul cand Transilvania era din nou a NOASTRA, a ROMANILOR: “Romanii, cu mic, cu mare, tresalta la sunetul trambitelor biruitoare. Ardealul a revenit astazi, prin lupta dreapta si jertfa vrednica, la trupul din care a fost rupt“.

Inaltatoare cuvinte dragi cititori! Naţiunea româna si Armata sa, au stiut dintotdeauna sa-si apere la nevoie, libertatea şi unitatea. La acest efort conjugat cu cel al romanilor transilvani, nicicand vorbitori de limba maghiara si niciodata maghiarizati, Armata Română a angajat, între 1 septembrie – 25 octombrie 1944, 27 de divizii, un corp aerian şi două brigăzi de artilerie antiaeriană, totalizând un efectiv de 265.735 militari. Faptele de arme ale militarilor romani sunt multe si legendare! Ele au contribuit din plin la reîntregirea graniţei de Vest a României şi anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena… Armata Română a contribuit prin sange si lacrimi, la reconstructia hotarului firesc al PATRIEI pe care a jurat s-o apere si s-o pazeasca (si-o face din 1830, anul constituirii Armatei Romane moderne, cu bravura si abnegatie, facand fata tuturor nedreptatilor, lipsurilor si tembelismului celor din fruntea tarii. FIINDCA SPIRITUL ROMANISMULUI NU MOARE NICIODATA!).

Cuvintele comandantului Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, adresate militarilor din subordinea sa, consemnate în Ordinul de Zi nr. 104 din 25.10.1944, reliefeaza foarte elocvent cele mentionate mai sus: “La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin (se trecuse la eliberarea Ungariei), pentru desăvârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi scris în cartea de aur a neamului. Încrezători în destinele neamului şi luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viaţa, continuăm lupta strâns uniţi în jurul steagului…”.

  COMPLEXUL MEMORIAL CAREI –reprezinta unul dintre cele mai impunătoare şi reprezentative monumente ridicate pe teritoriul ţării noastre întru slava eroilor români care şi-au jertfit viaţa în luptele pentru alungarea horthyştilor unguri de pe teritoriul Patriei. Aici odihnesc in pace, vegheati de OSTASI ROMANI, EROII NEAMULUI cazuti in luptele pentru eliberarea TRANSILVANIEI –TARA DE DINCOLO DE PADURI. Monumentul este creaţia sculptorului român Vida Gheza şi a arhitectului Anton Dâmboianu, fiind dezvelit în anul 1964, cu prilejul împlinirii a două decenii de la alungarea trupelor duşmane de pe ultima brazdă de pământ românesc. Realizat din piatră albă, complexul se compune din câteva elemente sculpturale şi arhitecturale distincte, armonios legate între ele, şi anume: un cap de ţăran, care degajă demnitate şi statornicie; o poartă cu încrustaţii inspirate din crestăturile ceardacurilor maramureşene; o femeie sădind o floare; chipul unui ostaş, cu trăsături aspre, impresionant prin masivitatea sa; un obelisc care aminteşte de turlele bisericilor maramureşene. Complexul are următoarele dimensiuni: 18 x 5 x 12 m. Referindu-se la creaţia sa monumentală, sculptorul Vida Gheza spunea într-un interviu: „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, începând cu acel cap de ţăran care există la capătul complexului, simbolizând răscoalele ţărăneşti care au fost pe aceste meleaguri. Urmează poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei. Ţăranca, ce împlântă o floare, simbolizează viaţa nouă care începe. Urmează soldatul eliberator, care sub forma în care e reprezentat ilustrează un ostaş demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei. Ca punct culminant al acestui monument, am înălţat obeliscul sau flacăra veşnică, un obelisc ce seamănă cu turlele bisericilor de lemn din Maramureş”. Pe obelisc este săpat următorul text: „Glorie ostaşilor armatei române căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei”.

                                                               Monumentul Ostasului Roman, de la Carei…

1944 Carei, Armata Romana reuseste sa recupereze ultima bucata din teritoriul national, furat de unguri prin odiosul dictat de la viena( litere mici, ca majuscule nu merita). Nu au fost lupte sau batalii epice atunci! Pur si simplu Armata a trecut in Ungaria in urmarirea armatelor hortiste si germane aflate in retragere. Atunci de ce avem respectiva zi ca Ziua Armatei?!

Pai important aici este simbolistica si caracterul sau modul in care Careiul a fost eliberat, si anume prin FORTE PROPRII! Armata Romana a eliberat pamantul romanesc singura, si nu a venit nimeni sa ne faca cadou, nici independent nici glia nationala. Definitoriu pentru noi romanii, ramane faptul ca in general marile realizari, marile fapte istorice, momente absolut emblematice pentru cea ce suntem astazi ca Tara si popor, am reusit sa le creem noi insine, cu proprile forte si propria Armata.

Inca de la 105-106, cand Statul Dac a sucombat sub loviturile armatei imperial romane, probabil cea mai buna si eficienta masina militara din istoria lumii, resturile Armatei Dacice, precursoare celei Romane de astazi, a atacat timp de 170 de ani, continuu si cu inversunare, legiunile romane stationate aici. Pana la retragerea Aureliana, atacurile Dacilor Liberi au fost permanente si au fost atacuri strict militare si nu de jaf! Tinta principala fiind linia de castre si garnizoane ce delimitau teritoriul ocupat de restul Daciei, ramasa relativ libera. Practic nu se atacau orase sau asezari ci numai obiective militare! Asadar eliberarea Daciei s-a facut prin mijloace proprii si cu propria armata! La fel sau intamplat lucrurile si 1325 de ani mai tarziu, cand Mihai Viteazul a reusit sa uneasca din nou teritoriul national sub un singur sceptru.

Mai apoi 1877 Independenta tanarului Stat Romanesc era castigata si recunoscuta, prin ce altceva decat baionetele noastre, baionetele proprilor soldati. Iar cel mai frumos moment din Istoria noastra, 1 Decembrie 1918, a fost realizat tot prin forte proprii, tot cu baionetele Armatei Romane. Cine crede ca Marea Unire s-a facut prin votul celor o suta de mii de delegati si sub auspiciul binevoitor al Puterilor Invingatoare in Primul Razboi Mondial…nu prea stie istorie!

Nimeni nu a fost de accord cu cererile noastre legitime, dar odata ce armata ocupase militar Transilvania si Banatul…foarte greu sa nu asculti vointa poporului a carui armata statea cu baionetele la arma. Asadar tot prin noi insine si tot cu sangele soldatilor nostri am reusit sa avem o Tara, o limba…

Mare lucru! O sa spuneti, pai asta este menirea fortelor armate, sa lupte! Asa este , dar daca ne uitam in jurul nostru nu este ata de avident acest lucru!

Bulgarii au obtinut independent cadou, de la noi si rusi, Ungaria a fost de doua ori eliberata de Armata Romana, Serbia…12 ani a luptat pentru independenta. Chiar si mareata Franta a trebuit sa apeleze la americani si britanici, pentru astazi sa aiba posibilitatea sa ne ia pe noi la misto in limba franceza si nu germana!

Noi, spre deosebire de alti, ne-am cam eliberat singuri si ne-am castigat independenta si teritorilie istorice, prin propria noastra forta militara. Asa a fost mereu si asa va fi si de aici incolo. Inaintea WW1 guvernul de atunci a spus ca “ Armata nu renteaza”! Apoi si-au muscat mainile pana la sange.

Pentru ca problema armatei este extrem de serioasa si foarte periculoasa! Poti avea 100 de ani de pace, dar este nevoie doar de o saptamana de razboi, pentru a pierde tot. In realitate o armata, bine pregatita si bine dotata, este esentiala pentru supravietuirea noastra ca stat, Tara si neam, iar sa-ti pui bazele intr-un petic de hartie…este dovada unui mare amatorism si a unui gest de crasa incopetenta, sau necunoastere a istoriei!

Antanta, Mica Intelegere…NATO, sunt de fapt simple hartii care in fata tavalugului istorie nu prea au rezistat,cel putin primele doua! Ce anume ne garanteaza noua ca in cazul unui eveniment nenorocit si tragic NATO va fi altfel?! Absolut nimic! O singura zguduitura puternica, si daca suntem slab pregatiti, putem sa ne pierdem din nou Tara.

Haide-ti sa lasam Armata Romaniei sa-si faca treaba, s-o dotam asa cum trebuie, s-o instruim, sa-i lasam pe militari sa-si faca datoria asa cum cred ei de cuvinta, sa alocam fonduri pentru viitorul nostru si pentru sansa ca si peste 500 de ani Romania sa existe! Pentru asta trebuie doar sa recitim istoria recenta. Putem avea victorii magnifice, cand politicul isi vede de treaba lui, Marasesti, Maresti, Oituz, sau dezastre rusinoase, Turtucaia sau Batalia Bucurestilor, cand imbecilii de politicienii isi baga coada…

Noi decidem daca stam cu mana intinsa spre o iluzorie aparare din partea strainilor( NATO), sau stam cu pumnul strans pe sabie si scut, siguri pe noi si cu o Armata puternica si gata sa se ia la tranta, pe viata si moartea noastra si a ei, cu orice inamic! Noi decidem daca ne trimitem slodatii sa moara degeaba( Cotul Donului, unde nu aveau arme AT), sau ii trimitem sa moara pentru Tara lor, asa cum au jurat, insa le dam si o sansa sa se intoarca acasa pe sub Arcul de Triumf, victoriosi!

Asa cum am mai spus, in caz de conflict baza si sprijinul Romaniei va fi propria Armata, proprii copii, care vor iesi pe granite cu cea ce poporul lor le dat: cu armament modern si suficient, sau in zdrente si paru-n mana! Oricum vor lupta, oricum vor muri! Mereu au facut-o, niciodata Armata Romana nu a fugit din fata dusmanului neamului sau, dar prea adesea au murit degeaba, pentru ca nu se puteau apara, nu aveau cu ce, dar de luptat au luptat mereu…Dumnezeu sa-I odihneasca pe unde au cazut!

NATO, UE…sunt efemere, Romania are peste 2000 de ani de cand s-a format ca neam si Armata si mereu s-a aparat si a realizat mari izbanzi prin proprile forte! De ce am crede ca acum va fi altfel?! Chiar crede-ti ca Franta isi va trimite armata sa moara pe Prut pentru a apara o tara de…” tigani”?! Crede-ti ca olandezii vor sari cu mic cu mare sa moara pe frontierele noastre?! Daca ne vor trimite ceva ajutoare umanitare si cateva mesaje de “Hai ca se poate, ne rugam pentru voi!”, sa zicem Doame-ajuta! Baza va fi, moartea sau viata neamului nostru, numai si numai in mana noastra si a baietilor nostri imbracati in uniforma militara si celor care, desi lupta continuu, nu poarta niciodata uniforme!

Ori acesti oameni vor castiga, iar noi vom avea un viitor, ori ei vor muri primii pe granite…apoi si noi vom muri, sau ne vom dori sa fi murit…ESTE ALEGEREA NOASTRA!

   25 octombrie, moment simbolic in istoria poporului nostru, o zi de glorie şi de cinstire pentru cei care, prin eroismul şi jertfa lor, de-a lungul vremii, in uniforma Armatei Romane, au pus mai presus soarta neamului romanesc decat propria lor viata, îndeplinindu-şi misiunea nobila de a apara unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului roman. Pe toti acestia, Dumnezeu sa-i odihneasca si sa-i fericeasca in raiul ceresc! Tuturor acestora, eroi cunoscuti sau necunoscuti, vesnica noastra recunostinta! Ati fost si veti ramane intotdeauna, EROI ai NEAMULUI ROMANESC!

   Celor care astazi poarta cu mandrie si onoare uniforma Armatei Romane, le uram din suflet : LA MULTI ANI! Gandurile noastre de bine se indreapta catre voi oriunde v-ati afla in slujba Tarii si a Natiunii! Va dorim sa reveniti acasa sanatosi, si va asiguram de tot respectul si consideratia noastra.

La multi Ani, Armata Romana! La multi Ani noua tuturor celor care avem un viitor, doar daca ei stau de veghe! Dumnezeu sa-I apere acolo unde sunt!

GeorgeGMT&WW

 

 

9 comentarii:

  1. La multi ani!

  2. Un articol pe care loazele bolsevice si nostalgicii stalinisto – ceausisti ar trebui sa-l recite in fiecare dimineata.
    In ceea ce priveste Romania, pentru ca pe cei de mai sus nu, sa speram ca nemtii se vor trezi cat mai devreme din noua lor mare dragoste fata de bolsevici, a se citi darea-n folosinta a northstreamului, si vor continua cererile in OSCE si PE pentru inlocuirea in Transnistrria a armatei 14 cu casti albastre ONU. Altfel odata cu revenirea lui putin la sefie s-ar putea sa demareze transformarea autoproclamei RMN intr-un nou Kaliningrad.

  3. oare mai sunt romani care gandesc?
    OARE MAI SUNT ROMANI CEREBRALI?
    oare mai sunt R O M A N I????
    nu as fi crezut daca nu citeam aceasta aducere aminte, aceasta pagina de istorie, acest adevar de care guvernantii nostrii se feresc,
    felicitari!!!

    • OOOOOOOOO.
      Mai sunt. Si inca multi. Dar sunt inhibati de gloata asta de paraziti si prosti, incapabili si puturosi sa si gandeasca. Eu vreau sa se duca toti la munca iar la conducerea tarii sa fie cu jumatate de norma. Asta vreau. Nimic mai mult. Odata cu implicarea in adevarata viata poate nu ar mai lancezi in lene si in indiferenta!

      1
  4. Un articol echilibtat si drept spus. In acest oras traiesc 57% Unguri. Si sloganul este „Ultima brazda de pamant eliberata de sub jugul fascist”. Nimic de hortisti. Dar. Sa stie Tara!!! Aici Romanii si Unguri traiesc in armonie. Doar fortele politice vor zanzania celor doua etnii. Putini mai tin cont de etnie. Ei nu trebuie sa conteze. Cu respect Romani si Unguri.

  5. Astăzi e ziua Armatei…

  6. La Multi Ani Armatei Romane si militarilor romani!

  7. Un mic amendament la articol. Inainte de WWI armata nu a fost slab dotata pentru ca ea nu ar fi fost necesara. Daca s-au facut astfel de declaratii ele au rams doar..declaratii. In realitate banii pentru armata au fost directionati pagubos in proiecte faraonice care la momentul inaugurarii erau depasite (ex. braul de forturi din jurul Bucurestilor). Linia fortificata Focsani-Namoloasa-Galati era orientata pt a respinge un eventual atac rusesc. cele doua lucrari (in principal ele) au inghitit majoritatea fondurilor alocate armatei in perioada antebelica. La asta se adauga si obtuzitatea, vizinea ingusta a unor decidenti militari care inca visau romantic atacuri la baioneta ca fiind arma suprema a romanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *