Ce primeste MApN la rectificarea bugetara

Buget 1

Fara prea multe detalii aflam ca Armata va primii (dreptul sa imprumute) suma de 650 milioane de lei, aproximativ 150 milioane de euro, pentru armament. Nu reiese foarte clar despre ce armament vorbim, insa alte surse vorbesc despre cei 650 milioane de lei ca fiind bani ce vor fi folositi pentru aducerea un stare de lupta (sau doar reparatii) a tehnicii de lupta aflate in dotare.

Desi raportata la bugetul MApN suma este serioasa, raportata la programele de inarmare care tot asteapta sa fie demarate (rachete AA cu raza lunga, modernizarea fregatelor, autovehicule 4×4 blindate si neblindate, programul TBT, etc) este mica.

Daca banii vor fi folositi preponderent pentru repararea tehnicii deja aflate in dotare atunci suma este consistenta si ar face intradevar diferenta, daca tinem cont de faptul ca o mare parte a parcului de tehnica pe roti si senile se afla intr-o stare avansata de deteriorare.

Pe de alta parte banii ar fi o adevarata gura zdravana de aer proaspat pentru industria nationala de profil.

Pana la urma trebuie sa asteptam si sa vedem pe ce se vor duce banii, dar este macar o veste cu adevarat buna. Bugetul aprobat pentru anul 2015 se invarte in jurul procentului 1.4% din PIB, daca nu luam in considerare sumele alocate pentru plata pensiilor militarilor, adica undeva la +9,4 miliarde de lei.

PS. In realitate se pare ca bugetul MApN va fi micsorat cu 96 milioane de lei, crescandu-se doar plafonul aprobat de indatorare. Daca ar fi sa vorbim din experienta anilor trecuti, este posibil ca MApN-ul sa nu imprumute toata suma aprobata pentru a nu forta deficitul, astfel ca ne aflam din nou in fata unui balon de sapun.

Scuze pentru ca nu am verificat mai atent  stirea, prostia mea sa ma incred in media noastra.

GeorgeGMT

49 de comentarii:

  1. Sa vedem ce va spune documentul oficial. Pe media se vorbeste despre bani pentru reparatii. Cum ai zis si tu, pe langa repunerea pe picioare a tehnicii, intr-o proportie destul de mare, ofera un important balon de oxigen pentru industria de profil.

  2. Este bine si asa,ajuta industria nationala. Ar fi ok si daca s-ar demara programele strategice indelung amanate.

    • Cu banii astia e cam greu dar folositi cu cap, pentru reparatii etc, pot face firmele din industria de aparare mai tentante pentru cooperarea sau privatizarea cu mari producatori de armament (portofoliu de comenzi, rezultate financiare ceva mai bunicele). Vom vedea.

      • Asa este,dar eu ma gandeam la contracte si plati multianuale,dupa model F-16. Trebuiesc si-acesta odata incepute,integrarea a ce se mai poate in industria locala se poate face si din mers,macar sa demareze lucrurile.

  3. ramane de vazut cat ajunge la intern si cat se duce pe SH de 12 bucati

  4. Nici nu mai stiu – ce armament antinava vor avea F16 romanesc ?

    • nu este achizitionata racheta anti nava dedicata. se va da dupa nave cu AGM-65H/KB Maverick, si probabil cu GBU12 – cam fix pix! Nu inteleg de ce nu au avut in vedere si aceasta componenta – sau ma gândesc ca are legatura cu indecizia privind achizitia de rachete antinava inclusiv ptr marina. probabil se urmareste standardizarea – intr-un fel face sens, dar totusi dureaza mult prea mult

  5. parerea mea umila e ca ar fi trebuit a cumparam gripen ng ma explic aparte performantele celor doua tipuri de avioane f 16 si gripen neam fi ales cu un tip de avion nou e adevarat nu a fot testat in lupta dar am fi putut avea armament de top voi credeti ca americani ne vor da varianta lor a meteoru-lui sau o raceta anti nava care sa fie egala ca performante cu rb-15 suedeza eu ma indoesc pe langa avion iti trebuie si armament performant

    • Gripen NG, desi cred ca si-ar merita banii, nu se poate cumpara in timp util. Asa cum nici Rafale nu se mai poate, doar si mai scumpul Typhoon. Idiotenia nu e ca am luat si vom mai lua F-16, ci ca nu luam varianta cea mai noua F-16V. Avand in vedere ultimele studii de extindere a vietii la F-16, de la AMARG upgradate la V, ne-am fi permis chiar 48.

      • @ Tzupy
        Cred totusi ca suedezii ne-ar fi inchiriat pana la venirea NG-urilor niste aparate mai vechi.
        Probabil s-ar fi gasit o solutie si in cazul asta.
        Nu e rau nici f 16, am mai spus acum cateva zile, politic vorbind a fost decizia corecta.Problema pe langa faptul ca avem niste variante cam slabe este ca sunt si prea putine. 12 la anul, 12 cine stie cand nu prea ne incalzeste.
        Acum daca ma gandesc un pic poate e si o parte plina a paharului, cu liderii nostri am fi putut ajunge, cu putin ghinion, sa ne faca altii politie aeriana, ca la baltici.

        • capatu` satului

          politic vorbind a fost un smen,
          nu exista intelegere politica (in interesu` strategiei de aparare a tarii) decat pt fanii lui nastase bechtel, fregate rujinite anchetate de autoritatile engleze, etc.
          atunci cand vorbiti de o intelegere politica presupun ca aveti informatii,

          intelegerea politica a existat intr`un singur sens: smenu` unei sume cat mai mari din buget, de aceea banii se dau in avans,

          LM a facut offset atunci cand a vandut f16 noi la polonezi,

          binenteles pt. soldatu`/ceteanu` de rand este mai comod sa stie ca au fost facute calcule de strategie si prin f16 cumparate ne asiguram (platim) o parte din apararea facuta de US pt. noi – acestea`s minciuni ordinare (imi cer scuze poate tonu` este prea acid);

          daca am mai avea strategi seriosi ar trebui sa luam in calcul posibilitatea ca scutu` de la Deveselu` si restu` sa nu fie o manevra de presiune pt. a negocia cu rusu o cedare, realocare a sferelor de influenta;

          us a facut Deveselu` in interesu` lor si nu al nato, etc,

          credeti ca US face cadouri, va spun io va inselati,
          contribuabilu` american nu este platitoru` roman de impozite si taxe.

  6. Pana la urma nici F16 nu rau dar depinde intr adevar ce armament va avea la dispozitie. Poate e chiar mai bine cu F 16. La o adica poate fi inlocuit imediat si pilotii sunt deja instruiti. Dupa Gripen ai avea de asteptat – e ca prajiturile alea facute in casa. Bune dar dureaza pana s gata. Si cum noi suntem mai grabiti am luat de la fast food desi nu neaparat junk food.

    • F16 nu este o alegere proasta, este cea mai buna alegere. Ce este prost este varianta de F16 aleasa, precum si varianta „paguboasa” financiar prin care a fost facut acest deal. Eu unul tot nu inteleg daca to se vroia F16 second, de ce nu au fost cumparate din rezerva americana si resapate direct la ei sau la noi cu sprijin din partea lor, si cu un pachet de avionica mai la zi, dar asta e. Ca si achiztie, strategica, parteneriat, operabilitate, nu se poate pune semn egal intre F16 si gripen. La o adica de cafteala, daca ai piloti pregatiti, fara probleme aduce 1Q suficiente avioane sa ai sa ridici. Eu problema o vad altfel acum – numarul pilotilor pregatiti sa piloteze F16 trebuie sa creasca, fata de numarul redus de aparate achizitionate. In contextul actual este cea mai buna solutie si in caz de ceva, sa stam cu mana la cersit – voi fiare, noi piloti

  7. Deci avem buget de aprox 2,2 mld EUR, sub jumatate decat al Suediei, si ne chinuim sa platim niste amarate de rate la F16 SH.

    In schimb Suedia are efectivul (in timp de pace) la jumatate.

    Nu bugetul nostru e problema, ci numarul extrem de mare de inutili din armata care sunt in plus. Acolo trebuie umblat in primul rand.

    • „Nu bugetul nostru e problema, ci numarul extrem de mare de inutili din armata care sunt in plus. Acolo trebuie umblat in primul rand.” – tocmai s-a strigat BINGO 🙂

      • Si incep si pomenile electorale cu mariri de salarii, pensii speciale , deminitari parlamentari si toata ciurda asta de intretinuti de la bugetul statului.Prapad va face guvernul numai sa ramina ” Marele ” Partid in picioare !

  8. daca nu ma insel romania pentru a nu rupe echilibru strategic in regiune potrivit tratelor poate avea in dotare 120 de avioane multrol oare daca am fi luat gripen cu ofsset cu tot cu armamentul corespunzator nu cred ca am fi avut probleme mari in caz de cafteala potrivit unui studiu in romania din 90 incoace sau furat 200 de miliarde oare cat ar fi costat 120 gripen noi iar cu restul cifrei am fi avut infrastructura beton plus scoli si spitale

  9. Poate vad ca iar cumpara filtre de ulei si motorina….

  10. multumesc mult pentru lamuriri 430 avioane sunt multe pentru o tara ca romania dar un numar ceva mai decent nu neam putea permite si mai ales sa fie noi daca acel tratat ne permite 430 bucati si noi ne chinuim sa cumparam 12 f-16 iseamna ca am ajuns de rasul curcilor

    • noua ne-ar trebui 48 de avioane…acum trebuie sa fim si capabili sa le zburam…deci daca s-ar ajunge la 2% din PIB pt aparare si am avea 48 de F-16 ar fi ok….24 e minimul absolut( o escadrila/baza), 48 ar fi varianta ok, ceruta de NATO, iar varianta ideala(zic eu) ar fi de 60 de avioane in patru escadrile extinse de 15 avioane(12 simple si 3 duble)….acum mai e si varianta aia erotica de pe timpuri cu patru baze aeriene si 110 avioane 🙂 dar alea erau alte timpuri….poate in vreo 30-40-50 de ani sa ne permitem sa operam 100 de avioane

      • La pozitia noastra si visele de marire ale Rusiei cred ca undeva in jur de 100 de avioane de lupta up to date si 2-4 submarine ar fi un obiectiv necesar si suficient al Ronaniei.
        la o adica apararea tarii trebuie gandita cu Moldova basarabeana cu tot. Ca e chiar ironic: basarabeni adica de la dinastia Basarab a Tarii Romanesti. Sangele apa nunse face.

    • Da draga prea multe 400. Esti sigir ca 12 nu sunt si ele prea multe?!
      Grecia ipereaza cca 250 de supersonice din care 165 f 16.
      Elvetia numa 85 din care 32 F 18.

      Ce vecini au ei si ce vecini avem noi?!

      Cua s amentalitai cel mai bine ar fi sa defiintam armata (bani irositi degeaba!) si s apunem palcarte „bine ati venit dragi invadatori! cereti sui va vom da orice in fara de prilejul a a deveni eroi! ptr eorisme si medalii incercati la alatii..”

  11. Haoleu ! Acum m-a lovit ! Daca se apuca sa repare Delfinul ? …. 🙂 )))

    • asta ar fi chiar stirea anului. dar nu cred. mai degraba se mai platesc niste pensii si se mai mareste numarul de exercitii prin poligoane

  12. Deci daca dau 150 mil USD pentru tehnica militara ar fi mai mult decat excelent. Chiar daca „repara” tehnica invechita, chestia asta o sa aduca urmatoarele beneficii:
    1. se vor angaja oameni care o sa invete sa repare tancuri, transportoare blindate si ce om mai repara
    2. se vor cumpara scule ca sa se faca reparatiile
    3. se vor apuca sa manufactureze componente pentru tehnica pe care o repara – de exemplu tot felul de piese de la TR85 o sa trebuiasca sa fie manufacturate din nou
    4. se vor investi niste bani putini sa tina niste proiecte in viata (gen TBT etc)
    5. se va cumpara niste tehnica de lupta de afara – ceva la mana a 14a vechi de 30 de ani .

  13. REPORTAJUL din saptamana asta despre f-16 romanesc[de pe tvr1,protv si antena1],da ca sigur ca f-16 romanesc au motoare modernizate,avionica de ultima generatiesi arme inteligente.

  14. asta e ordonanta cu pricina …

    http://admin.stiripesurse.ro/media/other/201507/media-143791722364017900.pdf

    in total pe MAPN cam da cu minus 96 mil lei :)))

    ast 22:
    Art.2
    2
    .

    (1) În scopul creşterii capacităţii operaţionale a Armatei Române, se
    autor
    izează Ministerul
    Naţionale să încheie, în limita a 650.000 mii lei, contracte de
    achiziţii de materiale, active fixe, servicii, lucrări pentru efectuarea de reparaţii curente şi
    reparaţii capitale la tehnica de luptă şi echipamente militare.
    (2)
    Pentru aplicarea alin. (1) se autorizează Ministerul Apărării Naţionale să
    majoreze în mod corespunzător creditele de
    angajament în anexa nr.3/18/27 „
    Fişa
    programului” şi
    în
    anexa nr.3/
    18/29 „
    Fişa obiectivului/proiectului/categoriei de investiţii”.

    deci cam asta e dragilor, se autorizeaza sa cheltuie niste banuti din bugetul existent, nu ca ar da ceva in plus ….

  15. Ia cititi aici:
    http://www.b1.ro/stiri/economic/rectificarea-bugetara-bani-mai-putini-pentru-transporturi-si-sanatate-119147.html
    Se pare ca e ca la Radio Erevan: nu s-a dat ci s-a luat.
    Le-a redus bugetul cu cca 90 milioane lei si le-a aprobat sa faca credite de 650 milioane lei.

    • De se pare ca m-am cam pripit. N-are fi rau nici sa ia credite de 650 milioane de lei pt anul acesta, urmand ca anii viitori sa restituie bani dintr-un buget mai mare, dar…se pare ca pana la urma totul este o minciuna si ma refer aici la aia 2% din PIB.

      • tu credeai sincer ca vreo japita care si-a pus semnatura pe docomentu’ ala o sa miste ceva?

        ha

        bugetu’ mapn este/va fi numa’ pentru cheltuieli de personal, ca AA si AT nu voteaza.

        „sa aparam tara” hihihihihi, poate in CiV…

      • Mai crede cineva ca n-ar trebui impuscati pentru tradare? Nenorocitii ……

      • Daca-ti aduci aminte, si anul trecut le-au aprobat sa ia credite si, off course, n-au luat niciun credit.

        • Anul 2016 este an electoral , deci grosul rectificarii pozitive se duce la administratia locala.Pe astia nu-i destabilizeaza nimeni cu demonstratii de strada telecomandate si galerii de fotbal pe post de gherile urbane, vorba cuiva , chiar nu se gaseste nimeni sa-i impaneze putin …

  16. Am o ideie de mult timp referitoare la apararea nationala. In primul rand avem nevoie de o doctrina nationala. Daca ne axam pe aparare atunci este nevoie de achizitionarea de sisteme antiaeriene relativ ieftine si de sisteme antitanc care sa fie utilizate de militarii profesionisti. Infanteria sa fie formata exclusiv din rezervisti reinstruiti si dotati cu armament usor si pt distante mici. In cazul nostru nu cred ca putem vorbi de aviatie ,marina sau blindate grele. Decat 100 de tancuri si 10 avioane mai bine sisteme performante anti

    • David, doar cu sisteme antiaeriene ieftine si sisteme antitanc nu poti opri o ofensiva a rusilor de exemplu, nici sa o incetinesti nu stiu cat functioneaza.
      Lucrurile astea merg in razboaiele de gherila, dar un stat nu poate functiona asa.
      In cazul nostru am putea vorbi de aviatie, marina si blindate grele daca ar exista vointa.
      Aici e problema, nu e chestie de neputina, ci de vointa.

  17. Bre, la varsta asta inca mai credeti in Moasha Cracila?

    De cati ani se bat campii pe aici cu dotarea armatei 🙂 ?!

    Din 2009 maybe, din 2010 sigur

    Cacand in anii respectivi au bagat astia bani in dotarea armatei 🙂

    Singurul care a comentat mai de bun simt e jemesouviens

    Avem o structura mare, labartzata, consumatoare de resurse aiurea

    Nemodernizata, neadaptata la campia moderna a muncii

    Care isi investeste putinele resurse ca sa tina niste vechituri in stare de semi-functionare

    Pt ca trebuie sa existe pe inventar pe post de tehnica de lupta ca sa-si justifice organigrama

    Acolo se da spaga ca sa se angajeze, vezi incidentul de la Pitesti, incidentul constand in faptul ca i-au prins, nu ca se da spaga 🙂

    (http://www. ) gandul.info/stiri/dosarul-generalilor-spaga-de-46-000-de-euro-pentru-38-de-angajari-7819849

    La o armata de 75000 sunt 15000 angajati tzivili, 1 angajat tzivil la 5 meletari, nu-s cam multi?

    Pana nu faci un pic de curatenie degeaba investesti in ei, sunt bani foutoutzi

    Pt marile programe deinzestrare asteptati 2017 toamna

    PS:

    Eroule, si eu am auzita ca se apuca sa repare Delfinul

    De fapt nu e chiar o reparatie, e un pic de modernizare

    Ai adauga un modul AIP

    Dupa aia Sub-Harpoon

    Si sunt in discutii pt Trident 😉 🙂

    • Daca ii instaleaza si Trident e bine. La mine la Tulcea sunt doua: Tridentu’ mare si Tridentu’ mic. Sa aiba si echipaju’ unde sa bea o bere, sa manance o ciorba de burta …….

    • Ar trebui alocat prin lege un procentaj semnificativ din buget pentru tehnica noua, iar MAPN sa rezolve singur problema cum sa foloseasca restul – daca vor sa apere tara numai cu generali si colonei, treaba lor. Important e sa avem tehnica.

      La anul sunt alegeri – o campanie publica (petitie online, ceva media, etc.) pentru o asemenea lege poate ar atrage atentia unora dintre politicieni.

      S-ar putea propune public o varianta alternativa de impartire a bugetului, precum si o structura corespunzatoare a personalului MAPN.

      In alta ordine de idei, creditul de angajament nu e totuna cu creditul de la banca.

      • O sa mai primeasca fonduri si din alte surse
        stiri.tvr.ro/proiect-grade-si-deduceri-fiscale-pentru-cei-care-fac-donatii-armatei_63324.html

      • inainte de reducerea personalului ar trebui sa organizeze armata de rezervisti…ceva pe model finlandez ar fi perfect

        • Pai nu auzi bre ca o sa fie plina curtea CMJ-ului cu generali in rezerva?
          Comandoru’ Guta, generalu’ Salam… 🙂
          Si peste toti rezervistii o sa fie sef maresalu’ Becali…
          Am impresia ca astia nu stiu cum sa legalizeze mita la angajare …

  18. Primeste ciuciu,dar sunt invatati! Iar la credite nu vor indrazni sa se bage,deci,ramane totul cum stim,e super dotare in armie. Stati pe-aproape,la anu’ vine micu’ si galeata!

  19. Tilea Marius, Ludus, Mures

    Este o veste buna dar nu este suficient. Ar trebui urgentet marirea la minim 2 % din PIB destinat armatei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *