Centauro II MGS

Daca in luna mai Centauro II al Iveco-Otomelara era gata de testare, iata si niste imagini cu „mizeria” in curs de testare…

Italienii, detinatorii a aproximativ 300 de Centauri B1, intentionau sa scoata din serviciul activ cam 50 de tancuri Ariete… lucru confirmat tot in luna mai anul acesta, de vestea ca mai au active doar 30 de tancuri.

Dupa ce au cochetat inclusiv cu ideea de a cumpara Leopard 2, desi exista varianta de modernizare a  tancului autohton la versiunea Ariete Mk2 (C2) cu motor mai puternic si autoloader, deocamdata italienii mizeaza pe un 8×8 cu tun de tanc, ramanand singurii optanti din NATO pentru asa ceva. Francezii isi retrag incet AMX-90RC, inlocuindu-l cu noua familie EBRC, iar americanii folosesc Stryker MGS cu tun cal.105mm, dar in alt rol, cel de sprijin cu foc si nu antitanc. Parca mai erau interesati polonezii de un vehicul similar pe platforma Rosomak imbunatatita, si anume Rosomak DSV cu turela Cockerill Mechanical Industries (CMI) XC-8 120HP ( tun cu recul redus cal. 120 mm L/47 calibre), turela la care belgienii intentionau sa dezvolte o noua versiune, care sa echipeze si viitorul senilat polonez Gepard. Mai sunt sudafricanii cu al lor Rooikat si japonezii, tot cu un vanator de tancuri cu filozofie similara cu Centauro, si anume Mitsubishi MCV 8×8 (Maneuver Combat Vehicle), doar ca respectivii joaca in filme putin diferite. Si mai interesant este ca rusii au evaluat Centauro, inclusiv in versiune cu tun cal. 125mm, dar deocamdata nu par sa fi dat curs vreunei alte actiuni in respectiva directie.

Desi nu se compara la protectie cu un tanc, Centauro 2 se lauda cu un blindaj frontal care rezista la lovituri APFSDS cal. 40mm si lateral cal. 14,5mm. Pentru lovire, masinaria se bazeaza pe o turela HITFACT II cu profil redus, care poate acomoda fie varianta cal. 105mm cat si cea cal.120mm a tunului cu recul redus, la o diferenta de masa intre cele doua de doar 700kg. Turela va fi echipata in curand si cu autoloader.

Desi atinge 30-35 de tone, vanatorul de tancuri italian dispune de 24CP/tona, furnizati de un motor Iveco Vector 8V de 725CP si EuroIII.

„Ecco il Centauro due!”:

 

Intre timp noi, cu batalionul de TR-85M1 putem sa ne laudam ca suntem peste italieni, la cifra de disponibilitate a tancurilor si nu la performanta, unde tunul nostru de 100mm nu cred sa mai spere a rivaliza cu noua teava a Centaurului cal.120/45 cu recul redus, ca sa nu vorbim de cel de pe Ariete, o varianta locala a Rheinmetall cal.120mm/L44.

Pana nu demult, tunurile cu recul redus aveau ca hiba principala faptul ca din cauza franei de gura puteau avaria  loviturile de tip sageata (KE), avand insa avantajul ca puteau fi instalate pe vehicule mai usoare in turele automatizate cu profil redus. Cei de la Otomelara se lauda insa ca actuala versiune a tunului cal. 120mm poate lansa majoritatea tipurilor de proiectile NATO APFSDS sau multi-rol MP.

De va fi nevoie de un plus de putere de lovire, contra unor tancuri mai bine blindate, posibil ca la un moment dat se poate instala un lansator de rachete Javelin sau Spike, cu un plus de masa sub 100kg, integrabil intr-o versiune a turelei secundare HITROLE, destinate armelor usoare. Unii poate isi mai amintesc si de discutia legata de modernizarea lui TR-85 in cazul in care nu se putea instala un tun cal. 120mm in actuala turela, cu 2 variante principale daca se dorea pastrarea rolului actual: tun cel mult cal. 105mm + lansator de rachete antitanc sau tun cu recul redus cal. 120mm si turela Cokerill sau turela cu profil redus gen Falcon (evident au aparut apoi variantele BMPT Terminator sau tun de asalt).

Fisa tehnica a Centauro II:

centauro2

Poate vin si cei de la Romania Land Systems cu o versiune similara a Agilis 8×8… asa, ca sa speram si noi frumos, in spiritul Craciunului. Fapt dovedit, pentru evolutia Marder Light MBT prezentata acum cativa ani, linie care sta la baza Lynx-ului, Rheinmetall au folosit tot o turela HITFACT echipata cu tun cal. 105mm la acea vreme… la Eurosatory 2012:

Marder light MBT

Sa vina cavaleria!

 

Marius Zgureanu

 

37 de comentarii:

  1. sarbatori fericite si la multi ani repet inca odata cred ca mai bine ne asociam cu cei de la iveco au mai multa experienta si produc mai multe tipuri de blindate pe roti

    • Depinde cine si cu ce oferta a venit. Deocamdata se pare ca doar Rheinmetall au venit cu un plan detaliat de investitii, cu o propunere economica concreta si detaliata. Iveco se pare ca au oferit punerea pe picioare a unei linii de productie, insa nu e clar ce produs ofereau. Daca era SUPER-AV, am fi fost primul lor client, trebuind sa platim majoritatea integrarilor de sisteme pe el, lasand de-o parte si ce se studiase pentru TBT. Mai stim ca Iveco au fost la un moment dat cooptati ca si alternativa in programul TBT, trebuind sa furnizeze powertrain-ul, insa asta nu s-a intamplat… din a cui vina nu e clar (daca Iveco nu si-a respectat obligatiile sau ai nostri nu au platit…). Cert este ca programul a stagnat cam 1 an din cauza asta. Deci cineva a fost neserios.
      Decizia nu se bazeaza doar pe care produs ar fi fost mai bun, asa, scos din context… sunt mult mai multi factori.

  2. din cate sau auzit pe la colturi italieni ar fi cerut o suma frumusica pentru super-av dar adevarul ca din cauza decidentilor din romania am ajuns ca dotarea sa fie asa cum e

    • stefan..no offense..exagerezi..200 leoparzi si 90 f 35+ bugetul poloniei?:))

      • Pe Wiki scrie că în 2014 italienii au avut 35.8 mld $ ( in 2016 nu știu cât o fi).
        La prețul la care au luat danezii F-35 (111.(1) mln$/bucata) ar venii cam 10mld pt 90 de bucăți, dar ținând cont că 30 dintre ele sunt F-35B, să zicem 11mld. Qatar a luat Leo2a7+ cu ~28-29 mln/bucata (italienii poate le-ar primi totuși mai ieftin) adică pt 200 bucăți ar veni cam 5.6-5.8 mld $.
        35.8-(11+5.6)=9.2mld $
        Bugetul militar al Poloniei e 9.4mld, deci pe-aproape. Dar ăsta e bugetul pe 2016, iar bugetul Italiei pe 2016 nu-l știu deci s-ar putea să greșesc.

      • pff..nu stiu ce sa zic..aproape 40 mld..la macaronari..si cand ma gandesc ca noi de zbatem pt 2 % din pib pt aparare..off off..aia is pacifisti..nu au amenintari imediate la granita..noi..in schimb..cu toata vanzoleala din vecini..off off

  3. Ăsta e un tanc ușor pe roți.
    Oricum, eu chiar nu-i înțeleg pe italieni. Adică ăștia au bani să-și ia 121 EF și 90 F-35 dar nu au bani de 200-250 de tancuri? La bugetul lor militar pe un an, ar putea cumpăra 90 F-35 și 200 Leopard 2a7+ și banii care ar rămâne ar fi cam cât bugetul armatei poloneze…

    • nu prea cred treabah asta..are cineva bugetul oficial al apararii al italiei pe ultimii 5 ani?

    • Ce sa faca cu tancurile
      Sa le studieze galetii cu microscopul
      Italia e una din tarile ue cu cele mai bune sosele
      Infrastructura rutiera
      In special nordul e foarte dezvoltat
      E intre munti
      Ce sa faca cu tancurile???
      Uita te la navele lor ,o sa vezi ca fata de suratele din clasa din alte forte navale prietene ale lor sunt inarmate cu sisteme artileristice de diferite calibre in locul altor sisteme sau in plus
      Au un motiv
      Totul tine de relieful lor foarte „specific” toata inzestrarea lor tine de asta ..de asta nici nu au acceptare mare prin alte parti
      In rest produc bine de toate ptr toti

  4. Si la ce este bun acest Centaur?!!!

    Sa ne reamintim : nemtii aveau niste tabcuri bunicele. Au ca;cata in senile Polonia (ca era vara).. Franta . In Rusia au mers bine pana cadn a inceput noroiul (rasputitza):

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Bundesarchiv_Bild_146-1981-149-34A%2C_Russland%2C_Herausziehen_eines_Autos.jpg

    ma rog in poza asat este un automobil sanitar .. insa tin minte cam ma vazut si PzKpfw II … Chiar fi PzKpfw III si IV aveau unele dificultati .. Singurele car4e nu erau excesiv de deranjate erau Zundapurile Saharian … Tancurile Churchil nu erau ele chiar cine stie ce dar se deplasau prin Anglia si Africa , Olanda si chiar Corea. Insa alea livrate URSS au trebuit „potcovite” adica sa primeasca o extensie de senila ….

    Asa ca intorcandu-ne la Centaur – il consider excelent in N Africii , Italia , poa Croatia si Provence. Insa in Bragan daca bate viscolul? In dealrurile Moldobei daca da Al de Sus 3 zile de ploaie? Uite eu am facut armata la Botsani la regiment. Vizavarza de comuna Curtesti . si instructia pe malul Dresleucii. Dresleuca era un prapadit de rausor , apoape parau … 2, hai 2,30 largime maxima, in multe locuri 1,50 latinme ….. 80 cm adancime da mocirlos nene, mocirlos!!!!!!! Nu numa unu (eu adica) a trebuit „tractat” ca intrase in namol pana la c@@@e … unu slab la limita incorprarii se „mira” ca „ba nu ma stiam atat de greu sa intru atata in namol!!!” Fiind mai scund intrase pana la pafta ! Cica unu sportiv a avut surpiza vietii sale .. proaspat venit a fost impins sa faca pariu ca el sare peste Dresleuca.. „au uitat” sa ii zica ca era cam mocirlos !!! SI in mod normal ala sarea cica 6 metri .. da cand la „bataie” intri in noroi destul .. iese nasol rau.
    Asa ca nu stiu cum s-ar descurca Centaurul cu Dresleuca : rotile din fata in namol, randul 2 in apa, randul 3 si 4 in namol pana la osie si dincolo ..
    Un T34 trecea (eram dotati cu T34/85)
    Si nu sunt sigur ca Dresleuca este singurul parau mocirlos din Moldova …

    Si nu cred ca este cazul sa defilezi 5 km expunaund flancu in drum catre un podet care podet …… daca mai exista este pandit asa cum tigrul sau vanatorul pandeste locul de adapat…

    • Pai atunci la acelasi argument cu paraul poate fi supus si Agilisul.
      Un astfel de vehicul poate fi folosit in batalionele de infaterie, adica un pluton organic de 4 vehicule, care sa ofere sprijin cu foc daca se lupta versus infanterie, sau sa reprezinte un bonus frumos impotriva unor Kurganetsuri.
      Ar fi foarte util in cazul nostru tinand cont de faptul ca prietenii nostri de la rasarit au tancuri cat cuprinde.

  5. ghitza..astia nu au noroi la ei in toata italia..:))is obisnuiti sa umble pe autostrada..si in sate..deaia scot ce scot..:))

  6. Nu vreau sa fiu cinic , dar , pe bune , pt ce le trebuiesc italienilor tancuri ? Pt relieful lor e suficient si un Centaur.. Cine ii ataca pe ei terestru ?

  7. Genul de vehicul la care zici …”mda , o fi ok daca zic ei ”…da la care te gandesti ca-I cam prea inalt , destul de greoi , blindaj cam slabut ,ca I-ar sta mai bine cu o turela autonoma eventual cu mitraliere AA rachete ATsi radar in locul tunului , ca design-I usor depasit , ca-I mai mult un vehicul de defensiva sau de autostrada , in fine are si oaresce avantaje fata de senile dar totusi parca mai mare senzatie de siguranta iti creaza un tanc senilat decat unul pe roti

  8. „din cauza franei de gura puteau avaria loviturile de tip sageata (KE)”
    Se pare ca frana de gura tip solnita sau ca la PL-01 are sanse mai mici sa faca probleme.

  9. traiesc de 15 ani in italia si cred ca cunosc un pic problema bugetul militar al italiei e mic fata de necesitati numarul de avioane ef va fi de 90 bucati iar datorita constrangerilor bugetare pana acum sunt sigure doar 45 f 35 pentru celelalta inca se negociaza pentru ca sunteti curiosi si clasa politica din aceasta tara ,,pacifista de 10 ani tot reduce bugetul militar iar generali armatei trebuie sa explice ca armata are nevoie de o buna dotare ex.o simpatica deputata care se numeste rosi bindi cu ani in urma a propus chiar desfintarea armatei pe motiv ca mananca prea multi bani deci acest blindat sa nascut la insistentele armatei pentru a avea un tanc usor care sa insoteasca infanteria atat in ofensiva cat si in defensiva sa asigure sprijin trupelor di prima linie

  10. Nu zice nimeni ca nu e bune aceste Centauro dar sa-ti reduce numarul de tancuri si asa putine mi se pare o prostie…..politica italiană nu pare a fi prea departe de cea damboviteana!

    Sa revenim la ale noastre ca de noi ne doare cel mai tare, sunt sanse oare ca la noi sa se mai dezvolte un nou tanc sau macar sa se modernizeze TR-ul la M2, adica tun de 120, motor mai puternic si blindaj reactiv, eventual turela sudata?

    Ma întreb si eu daca cumva nu visez de aiurea?

  11. suntem prea saraci sa luam second- third- hand…sau alte upgradeuri la vechituri.comanda la 250 leo a7+centru la moreni de reparatii+productie,,si am rezolvat problema..parerea mea.ne am descurca onorabil cu 250 leo+ce mai avem prin garaje

  12. decat 1000 de t-55..mai bine 250 leo a7..sau a6..calitatea tre sa primeze,nu cantitatea.

    • Parerea mea e ca prioritatile noastre termen scurt (5 ani) ar trebui sa fie asa – modernizarea fregatelor, reconditionarea Delfinului achizitia coevetelor, intrarea in serviciu a Agilisului, o noua escadrila (poate 2), eventual inca o brigada LAROM si, foarte important, achizitionarea a ceva pe partea de SAM. La tancuri cred ca se asteapta sa se vada ce va fi cu alianta franco-germana si cu eventual lor Leo 3 cu tun de 130/140 mm.

      • interesanta parere, dar te intreb (cum ti s-ar parea, nu de alta): nu ar fi mai bine/eficient sa cumparam sisteme de AA (MEADS, Patriot, NASAMS, Skyguard etc), sisteme anti-nava si drone pt a ne proteja cat mai mult oamenii(soldatii)?

        • Pai de aceea am si zis „si, foarte important, achizitionarea a ceva pe partea de SAM”, unde SAM = Surface to Air Missile. Aia cu rachetele anti-nava intra la modernizarea fregadelor si la achizitia corvetelor. Nevoi avem multe, dar eu ma gandeam la ce ar trebui sa luam in urmatorii 5 ani.

  13. Toata lumea stie ce beneficii ar fi pt. economia țării daca s-ar continua cu cercetarea in domeniul militar , ma refer aici la beneficiile pt. industrie dar bineinteles asta ar însemna sa ai deja o industrie proprie, cred ca se poate si cu firme straine care produc local ca si parteneri dar bieneinteles ai nevoie de un nucleu de cercetare si integrare.
    Eu sper inca la o arma de asalt, la un TBT, la un tanc si toate fabricate local.
    Sărbători fericite!

  14. Eu NU vreau franco-german…eu vreau romanian!….n-am incredere in niciunii!….cred ca toata lumea stie de ce!

  15. Pentru acest gen de aplicatii (turele cu tevi de 105 – 120mm) nu ar fi mai potrivit un vehicul pe roti 10×10, cam ce au incercat cei de la Piranha cu 105 mm de la GIAT/Nexter?
    http://www.army-guide.com/eng/product2638.html

    • Nu stiu cat de potrivit ar fi , dar arata tare aiurea ..

    • Deapnda de depanda…

      Daca ai „interese” in regiuni gen Africa (unde conditiile geografice si m iliatrea oemrit astfel de scule – mai usoarem dar rapude, cu raza mare de actiune cu o prtectie mai sumara) sau alet zone asemantaore da astfeld e scule sunt OK

      Daca sa zicem ai o economoeie Karl Zeiss Jena, o populatie vigiraosa cu destui tineri care sa kiti asoigure o „baza” umaba „serioasa” iti permiti SI o ,sa zicem, „cavalerie” cukm viseaza Zgureanu. Adica niste truoe „mecanizate” pa roti , adica autoblindate care in anumite conditii pot sa die al naibii de eficiente. In anumite conditii care sa le faciolizteze folosirea. Pe directii secundare, dupace bresa a fost real;izata de „mecanizatele” calsice samd ect
      Ins ain condtiile Romaniei de azi … e cam risipa
      Ca la argumentul Drelueca mi s-a zis Agilis. Insa sper ca Agilis la o adica este sprijinit de un MLI pe senile care [poa trece Dresleuca si Agilis ramane daor TAB.. Ori e o cestie in plus – un TAB cu 2-2 mitraliere trezeste ceva „interes” unu cu 2 opese AA de 20-30 mmceva mia multa. Pune-i o arma mia tare si va fi tatat cu „tot respectu” meritata de un tanc In condityiile nopastre cand nu de Fronti Polisarioa trebe sa ne „temem” ci sa ne gandim l;a altii amidiatati o astfel de scula …

      Mentinez ca in urma cu 25-30 ani Frnata avea o „brigada” de cca + 100 autiobl;indate. Care erau ale jandarmeiriei. La o adica ar fi fopts foloiste in aparare.. ins ain restu timpului au sarcini de jkandarmerie..

      De aivi ma vaz nevoit sa repet – poate vreo 8-12 din astea se justifica ptr „cooperare” in difrite zone unde aluatii ne solicta pe post de handarmerie coloniala. Dar cam atat. Asa cum MRAP in afara Iracului este cam inutil ..

      In fine.. caem destule „platforme” care am putea sa le folosim.

  16. Eu zic că nu are rost sa dam banii la harmata , aducem emigranți sirieni și le dam lor banii. Refugees welkomme 😉
    Iar în caz de bumbum cu rușii ne apăra eii, cu Toyota Hilux și Ak. Romanian Islamic State – eu zic că nu au rușii curaj sa se bage.
    Desființăm armata și punem pe sirieni să facă armata în locul hipsterilor și cocalarilor de la Mall.

  17. Am si eu o intrebare. Rotile alea nu-s vulnerabile la orice mitraliera mai serioasa? Asta in conditiile in care mobilitatea mare e prezentata ca unul din principalele avantaje si mijloace de protectie (trage si fugi). Nici n-ai nevoie de tancuri sa le scoti din lupta. Pt noi nu cred ca poate fi o solutie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *