Daca esti amarat nu trebuie sa fii si prost

Noi, ca tara membra NATO si UE, n-avem ce au au amaratii aia de sirieni…

Si cum nevoia este cel mai bun profesor, tinand cont de pierderile grele in tancuri ale armatei siriene, lucrurile se misca. Astfel in fata posibilitatilor crescute ale rebelilor sirieni de a angaja de la mare distanta tancurile siriene cu rachete AT si in fata scaderii moralului trupelor proprii, s-au luat masuri in limita posibilitatilor, dar ideea este ca s-au luat.

Asadar sirienii guvernamentali, sprijiniti de Hezbollahul pro-iranian si de Moscova, si-au dezvoltat propriul sistem anti-racheta anti-tanc pentru protectia „soft” a tancurilor din ograda proprie, iar rezultatele, spun sirienii, se vad pierderile scazand simtitor, desi rebelii au in continuare suficiente rachete AT.

„Sarab”, dezvoltat de Syrian Scientific Research Center (SSRC), a fost deja „aruncat” in lupta si are la baza bruierea rachetelor AT ghidate in IR. Sarabul „rupe” practic legatura dintre operator si racheta, lipsand-o pe aceasta din urma de necesarele corectii de traiectorie, in fapt n-o lipseste de corectii ci genereaza unele false.

Sistemul de bruiaj in IR este destinat rachetelor AT de generatia a II-a Semi-Active Command to Line Of Sight (SACLOS), precum Konkurs, Tow sau Metis. Sarabul este daca vreti, un SHOTRA primitiv (sistemul rusesc nefiind asa usor de adaptat pentru tancuri mai vechi precum T 55, T 62 sau chiar T 72).

Ba Sarabul poate fi folosit in tandem cu tunuri AA de mare cadenta, care ataca si bruiaza in acelasi timp racheta pe traiectoria ei.

Tunul pare a fi cel AA – 52K

Acesta ar fi Sarab-1, montat pe tun, capabil sa protejeze locatiile fixe, un fel de „point-defense” in lumea rachetelor anti-tanc.

T 72 sirian dotat cu Sarab-2

Sarab-2 este  destinat tancurilor, in poza de mai sus montat pe un T 72 al armatei siriene. In esenta sistemul mimeaza lumina din coada rachetei, transmitand astfel o informatii false catre sistemul de ghidare de pe lansator.

Bineinteles ca Sarab nu este un sistem dezvoltat in fabrica si testat suficient ci mai degraba ceva artizanal dezvoltat aproape pe linia frontului, dar in 2015 Syrian Scientific Research Center (SSRC) a pus mana pe cateva rachete Tow „rebele” si au inceput sa-l testeze ceva mai riguros (se spune ca serviciile de informatii siriene au cumparat pur si simplu 18 rachete Tow – cu tot cu lansatoare – de sirienii „liberi”). Nici macar n-au fost nevoiti sa le fure pentru ca cere si vei primii, dolari sa ai…

In urma testelor ceva mai stiintifice, Sarab-1  a fost trimis pe front la inceputul anului 2016 fiind integrat atat pe tunuri de mare cadenta cat si pe tancuri T 62 (a fost vazut in regiunea Latakia). Sistemul foloseste  leduri in IR de foarte mare putere, plus lentile pentru focalizare luminii si pana acum ar fi aratat o eficienta de +80%. Sarab-1 are mai multe emitatoare in IR care acopera arcul frontal, probabil la 120°-180° (opinie proprie bazata pe ce se vede in poze)  si poate functiona contiunuu timp de sase ore.

Tot Sarab-2, tot pe T 72 al armatei guvernamentale

Mai tarziu in 2016  aparut si Sarab – 2, care spre deosebire de Sarab-1 mimeaza miscarea pe verticala a rachetei si are in compunere mai multe emitatoare in IR. De asemenea sistemul a fost imbunatatit si la capitolul consum de energie, astfel varianta imbunatatita poate fi folosita non-stop timp de 10 ore, acoperind (in prima varianta a Sarab 2) un arc semicircular la 180°.

Armata siriana sustine ca odata ce Sarab-2 a fost dislocat in batalia de la Aleppo rachetele AT nu au mai fost efectiv lansate catre tancuri, ci folosite impotriva fortificatilor, cladirilor, etc, tocmai datorita eficientei sistemului de protectie.

Sarab-3 cu acoperire 360*

In fata succesului, sirienii dezvolta acum o noua varianta, Sarab-3, care ar folosi lasere si ar acoperi tancul la 360°.

Sistemele de protectie din aceasta familie nu sunt deloc eficiente impotriva rachetelor AT de generatie noua de tip „fire-and-forget” sau celor dirijate prin fibra optica, dar sirienii nu au de-a face cu astfel de rachete, asa ca deocamdata sunt ok.

Noi nu suntem, slava Domnului, in nici un razboi dar nici nu ne pregatim de vreunul pentru ca cine sa ne atace pe noi si T 55urile noastre?! Pe de alta parte sirienii, cat ori fi de amarati dupa atatia ani de razboi civil, au T 72 si T 62, etc, numa noi, constanti, tot cu T 55.

Pe de alta parte, asa cum scrie si colegul nostru de site Iulian – in seria de articole despre…bricolaj,  minte sa ai si motivatie pentru ca solutiile tehnice se mai gasesc in fata a doua manute dibace, o lada cu scule si ceva fiare de modificat.

GeorgeGMT

41 de comentarii:

  1. Un fel de Shtora, nu?

  2. Bei, ia lasati tampeniile si mai mariti pensiile!

  3. intotdeauna cele mai performante si utile arme si tehnologii s-au dezvoltat in timpul razboiului.

    Eu nu ma indoiesc de capacitatile siriene. dar cred ca in spatele acestui sistem Sarab 1,2,3 sunt implicati si specialisti rusi.

  4. În curând, muzeele militare din toată lumea vor fi interesate de tancul T55 în forma sa originală. MApN va face bani frumoși din aceste fiare de epocă.

  5. T55 este foarte bun, maii ieftin decat racheta … asa ca este protejat 🙂

  6. Mda ; ma pus pe ganduri articolul ista , am fii fist noi in stare sa batem atmata siruana si in starea asta in care se afla acum ?

  7. mai raman rachetele ghidate prin cablu si proiectilele reactive cu lovire directa.

    la aceste 2 categorii nu are ce sa le faca sarab.

  8. L-ati auzit pe GUNOIUL SECURIST TIRIAC a spus ca prefera hotii in locul prostilor,sobolanul asta alaturi de Patriciu ne spunea sa nu intram in UE ca nu suntem pregatiti!(agent KGB)

  9. Pe aia de la fotbal o stiti, cu rusine, rusine, rusine sa va fie!?!

    Se poate aplica si in sens invers! 🙁 Dupa cum am mai spus-o, fereasca Dumnezeu de razboi, pentru ca afirmatia ca am fi ‘carne de tun’, este putin spus!

  10. D Musoiu pari mai inteligent cand nu spui nimic.

  11. dupa cum arata cred ca face si tuica. Chiar sa fie asa usor de bruiat ToW-urile? chiar si cele mai vechi. de catre sirieni care nu-s tocmai cunoscuti pt abilitatile lor tehnice

  12. In numele spagii amin ,in sfarsit se face scandal pe tema anularii contractelor pe hontews.

  13. Unii se descurca în orice condiții ,noi găsim scuze….. felicitării pentru articol.

  14. Noi stam si hibernam. Cumparam tehnica uzata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *