Dan Dungaciu: Relatia Romaniei cu Rusia risca sa treaca prin Budapesta!

descărcare

Relatia Rusia-Ungaria poate atinge cote fara precedent, sub chipul unui parteneriat strategic asumat explicit, iar Bucurestiul ar trebui sa fie ingrijorat de faptul ca unul din scopurile majore ale politicii externe ungare este ca Budapesta sa devina o punte intre UE si Rusia, afirma Dan Dungaciu.

„Oricat de izolata international ar fi Ungaria la un moment dat, ea tot va avea mai multe canale de comunicare externa decat o Romanie izolata”, mai subliniaza Dan Dungaciu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Anul acesta se aniverseaza 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice romano-ruse. In acelasi timp insa, un sondaj de opinie publicat recent arata ca Ungaria si Rusia sunt statele fata de care romanii au sentimentele cele mai negative.

Nu este neaparat o noutate, iar aceasta dinamica nu se va modifica curand. Semnificativ in acest sondaj mi se pare insaperechea Rusia – Ungaria, pentru ca s-ar putea ca rezultatele, adica alaturarea celor doua state, sa reflecte adevaruri mai adanci decat s-au gandit poate cei care au dat raspunsurile.

In opinia mea, daca lucrurile vor functiona asa cum se intrezaresc acum, axa Moscova-Budapesta va deveni extrem de semnificativa si mult mai influenta in relatia cu Bucurestiul decat ne-am dori noi. Vorba aceea, nu de Ungaria trebuie sa ne temem, ci de parteneriatul strategic al Budapestei cu Moscova!

Exista un asemenea parteneriat?

Din istoria recenta stim ca a existat, daca nu o chestiune formalizata, o strategie comuna. Unul dintre meritele cartilor lui Larry Watts, de pilda, este acela de a prezenta convingator functionarea lui in perioada postbelica.

Dupa 1989, parteneriatul a capatat o forma tacita, nu directa, care pe noi ne-a afectat cel mai puternic in relatia cu R. Moldova.

Atunci cand vorbim despre spatiul estic, coincidentele ar trebui cel putin privite cu circumspectie. Semnalul interesului ca Budapesta sa devina jucator in stanga Prutului a aparut de la inceputul anilor ’90. Dupa integrarea in UE a Ungariei, toatepozitiile importate ale reprezentarii europene ale Bruxellesului au revenit Ungarei – reprezentantul UE pentru R.Moldova, generalul care conducea misiunea europeana de la frontiera moldo-ucraineana (EUBAM), Ambasada Ungariei devine centrul Schenghen in R.Moldova, seful misiunii parlamentare care verifica alegerile parlamentare decisive din 2005 este ungur etc.

Or, e clar ca toate aceste lucruri nu se puteau face fara acordul tacit al Moscovei, chiar fara incurajarile ei. Pe vremea cand Romaniei i se expulzau diplomatii, ambasadorii unguri ieseau cu Voronin la vanatoare, iar astazi sunt extrem de preocupati de situatia minoritatii ruse si a drepturilor ei din R. Moldova.

Interesant e ca politica Budapestei fata de R.Moldova nu tine de culoarea politica a guvernarii. Dupa instalarea la putere a regimului Orban, oficialii maghiari de la Budapesta au sistematic luari de pozitie pe problematica transnistreana, cerand autonomie pentru regiune – evident cu gandul la Transilvania.

Si trebuie sa reamintesc aici un caz recent: ambasadorul Ungariei in R.Moldova face o vizita in ianuarie 2013 in UTA Gagauzia, regiune rusofona si autonoma, se intalneste cu baskanul Mihail Formuzal, iar in septembrie, presedintele Consiliului judetea Harghita ii trimite lui Formuzal proiectul unui acord de colaborare intre judetul Harghita si regiunea Gagauza!

Apropo de ceea ce spuneati legat de coincidente…

Sigur, dar acestea sunt totusi lucruri minore. Recent, lucrurile au intrat in acceleratie, iar relatia Rusia-Ungaria poate atinge cote fara precedent, sub chipul unui parteneriat strategic asumat explicit.

Cred ca dincolo de toate puseurile oficialilor unguri cu referire la minoritatea maghiara, autonomie etc., ceea ce trebuie sa ingrijoreze cu adevarat Bucurestiul este, de pilda, o declaratie precum cea a Directorului Politic al MAE maghiar, Szabolcs Takacs, care spunea acum vreo doua luni ca unul dintre scopurile majore ale politicii externe ungare este sa reduca decalajul dintre UE si Rusia. Sa devina Ungaria, cum ar fi zis un presedinte american, o punte intre UE si Rusia!

Ceea ce Romania nu a reusit sa fie pana acum.

Problema nu este ca nu a reusit sa fie punte – problema este ca nu a reusit sa fie ceva! Sa dea un semnal lumii ca are, totusi, un proiect in regiune. Ungaria are unul! Ca e bun sau rau, periculos sau nu, riscant sau nu, e alta discutie. Dar, repet, Ungaria are un proiect pe directia Est, iar Rusia consimte la acest parteneriat.

Orban s-a intalnit cu Putin la Moscova la inceputul acestui an si au pus bazele parteneriatului strategic, adica „strategia deschiderii catre Est”, cum ii spun ungurii. Aceasta include chestiuni serioase, grele, grave.

Nu e vorba despre schimb de mesaje politicoase sau acorduri culturale – nivelul la care suntem noi acum. E pe agenda chestiunea conductei South Stream, comertul agricol – Rusia a fost luna trecuta oaspete de onoare la Targul agricol de la Budapesta, unde s-a anuntat un reviriment comercial intre cele doua state, care oricum e undeva la 12 miliarde -, Rusia este partenerul economic principal al Ungariei din afara UE, se anunta deschiderea camerelor de comert ruso-maghiare din Moscova pana la Rostov, Krasnoyarsk, Irkutk sau Novorosisk. Toate puncte strategice! Ungaria, la randul ei, a fost invitatul de onoare la marele Targul de carte de la Moscova din septembrie.

Deci, un joc diplomatic extrem de consistent si un parteneriat strategic care incepe sa functioneze pe toate nivelele.

Dar Ungaria este stat membru al UE si al NATO. Cum este privit acest parteneriat acolo?

Aici este marea intrebare si marea provocare, daca vreti. Noi trebuie sa invatam un lucru: oricat de izolata international ar fi Ungaria la un moment dat, ea tot va avea mai multe canale de comunicare externa decat o Romanie izolata. Si asta se vede clar in cazul Ungariei lui Orban. Recent, a fost invitat in eurosceptica Londra, s-a intalnit cu premierul conservator David Cameron, apoi la prestigiosul Chatham House, unde a tinut un discurs pe teme politice, dar si strategice.

Discursul sau s-a numit „Rolul valorile traditionale in viitorul Europei” si a fost laudat de presa conservatoare. Printre altele, Orban a spus acolo ca, in conditiile esecului Europei post-nationale si a indepartarii si izolarii Vestului de periferia sa estica, statele abandonate de aici nu vor mai putea evita o relationare cu Rusia, chiar o confruntare negociata.

Tot ceea ce face acum Budapesta, adica intarirea statului, centralizarea si preluarea parghiilor de putere la guvern, nu face decat sa pregateasca o asemenea relationare.

Pentru aceasta evaluare, un analist de talia americanului George Friedman, seful Stratfor, nu doar ca i-a dat dreptate premierului maghiar, dar l-a considerat un personaj complex si nuantat, care intelege dificultatile zilei, dilemele geopolitice, si este dispus sa isi asume si solutiile, indiferent cat de dificile ar fi ele.

Ce poate face Romania, in aceste conditii, in relatia cu Rusia? Sa faca ceea ce face Ungaria?

Repet ceea ce spuneam adineauri. Chestiunea semnificativa pentru Ungaria este faptul ca are o strategie in raport cu Estul, una care, in conditiile fragmentarii si a lipsei de orizont a Europei asa-zis post-nationale, nici macar nu mai pare atat de blamabila in ochii partenerilor euro-atlantici.

Romania nu este insa Ungaria. Si nici nu poate, chiar daca ar vrea, sa procedeze in acelasi fel. Problema este sa fie capabila sa isi asume si ea o strategie in aceasta zona si sa arate ca este capabila sa o urmeze. Daca in aceasta strategie intra sirelansarea relatiei cu Rusia, si nu vad nimic condamnabil in asta, dar aceasta e dificila din mai multe ratiuni.

Prima, faptul ca Rusia a inchis relatia, cel putin pana in 2015, dupa prezidentiale. Numirea noului ambasador rus si deschiderea dezbaterii intr-un spatiu public, civilizat, nu trebuie sa ne insele. E doar o schimbare de atmosfera, nu de substanta. Chiar si vizita ministrului roman de externe la Moscova face parte din acelasi pachet, chiar si o eventuala vizita a premierului in 2014. Dar nu intrevad o deschidere reala pana in 2015. Aici nu e vorba doar de istoria veche de 135 de ani, cat de istoria recenta. Si asa e foarte vie in mintea rusilor.

In al doilea rand, relatia Romaniei cu Rusia va fi determinata de ce se va petrece la Vilnius la Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie. Acolo sunt doar doua scenarii, iar miza e Ucraina.

Primul, cel de succes, inseamna semnarea de catre Ucraina a Acordului de Asociere si a celui economic, parafarea de catre R.Moldova si Georgia etc. In acest scenariu, UE arata ca este dispusa sa mearga mai departe, chiar sa se confrunte cu Rusia, daca e cazul, ca Parteneriatul Estic este o politica serioasa, asumata de toti membrii si implementata cu succes. In acest caz, rolul Romaniei pe dosarul estic ramane redus, nici esential, nici neglijabil, pozitia Bucurestiului va fi cea a UE, cu mici accente personale fata de R.Moldova, cum a fost cel cu deschiderea pietii de vinuri.

In aceasta situatie, nu e prea mult loc pentru o relatie consistenta cu Rusia, care oricum va fi iritata de un succes la Vilnius al europenilor in „vecinatatea ei apropiata”. E prematur deocamdata sa vorbim despre o relatie a Romaniei cu Rusia, in conditiile in care nu stim acum comportamentul Rusiei fata de esec. In cazul unui Vilnius de succes, miza unei relatii cu Rusia nu se mai pune cu atata acuitate.

Ce inseamna un esec la Vilnius si care vor fi consecintele?

Inseamna esecul semnarii cu Ucraina. Vilnius 2013 devine un soi de Bucuresti 2008, cand Vestul a promis mai mult decat a putut sa ofere. Atunci, la Bucuresti, in cartile NATO erau Ucraina si Georgia, dar Germania s-a opus. Acum, la Vilnius, e doar Ucraina in cartile UE si trebuie sa vedem cine se va opune.

In acest moment negocierile sunt intense, Bruxellesul, Kievul, Moscova, Washingtonul, statele UE sunt prinse in jocuri diplomatice consistente. Nu totul depinde doar de Kiev, asa cum nu totul depinde doar de Bruxelles. Nu e clar daca Iulia Timosenko este miza deciziei sau pretextul.

In conditiile in care cel putin pe dosarul sirian Moscova discuta, pentru prima data dupa Razboiul Rece, de la egal la egal cu Washingtonul, rezultatul nu este insa foarte previzibil.

In cazul unui esec la Vilnius pentru europeni, datele problemei se schimba radical. Paradoxal, problemele Romaniei in regiune vor creste, dar si importanta strategica a Bucurestiului. In acest caz, Bucurestiul nu va mai avea cum sa se comporte mediu/onorabil – cum o face acum in siajul politicii europene fata de Est -, ci va avea doar doua optiuni. Esecul sau relevanta diplomatica!

Este clar ca totul va trebui redesenat: atitudinea fata de R.Moldova, care va trebui, totusi, scoasa cumva, oricum, din zona gri, relatia cu Moscova, care va jubila in fata unei UE confuze, fragmentate, lipsita de proiect rasaritean.

In acest caz, o relatie cu Rusia devine stringenta! In conditiile unui esec european la Vilnius, inseamna ca… Budapesta a avut dreptate, si ca ceea ce spunea Orban despre o relationare cu Moscova trebuie sa se produca.

Ce sanse are Romania in acest caz?

Romania va avea o misiune extrem de dificila, cu o Rusie resurgenta si o Ungarie mult mai bine plasata in relatia cu Moscova. Axa Moscova-Budapesta se va pune in functiune… As spune insa ca indiferent de rezultatele de la Vilnus, dar cu atat mai mult daca Vilnius va fi un esec, Bucurestiul trebuie sa invete ceva din lectia Ungariei. Nu sa se comporte precum Budapesta in politica interna si externa, ci sa poata controla parghiile esentiale intr-o viitoare posibila „confruntare negociata” cu Rusia.

Spre deosebire de Ungaria, Romania are la dispozitie in primul rand parghiile energetice. Energia este atuul Romaniei in orice deschidere sau negociere cu Estul. Daca Bucurestiul nu este capabil sa controleze aceste parghii si sa gestioneze competent dosarul acesta – si ce se vede acum este pentru mine extrem de ingrijorator!-, orice dorinta de relansare a relatiei cu Rusia suna aproape ridicol.

Dan Dungaciu este Director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane si Presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre.

 Ziare.com

69 de comentarii:

  1. Hmmm…Citesc si ma crucesc!Raman mut de uimire!De cata nepricepere in politica externa da dovada magarul de Ponta!Aseara,le-a promis americanilor(fara a avea vre-un mandat in acest sens din partea Romaniei) ca Romania o sa recunoasca Kosovo.Pfuiii…http://www.gandul.info/politica/victor-ponta-i-a-spus-lui-joe-biden-la-casa-alba-ca-romania-va-recunoaste-kosovo-in-2015-11548896

      • asta vrea sa recunoasca kosovo? e batut in cap….sa recunosti kosovo e ca si cum ai recunoaste harghita si covasna….

        • Daca noi, ca tara, avem ceva in pantaloni, recunoastem kosovo si ce ne trece noua prin cap, si pentru aia care au pretentii in Romania, cateva perechi de palmi…

          E adevarat ca e periculos, da’ daca vine la pachet cu 3 oua romanesti, numa’ de bine.

          • aquila carpatica

            Ar trebui recunoscut Kosovo, atata timp cat Serbia nu recunoaste minoritatea romaneasca din Timoc. Legatura cu Transilvania este neconcludenta atata timp cat majoritatea in Transilvania sunt romanii, iar in Kosovo sarbii sunt miniritari, In plus ar trebui sa aratam ca avem si noi coloana vertebrala ( sau doua oo), atlfel nu nbaga nimeni in seama. Bineinteles ca aceasta politica ar trebui sustinuta si de o armata puternica , care nu e cazul Romaniei, datorita guvernantilor nostri de ieri si de azi.

    • Pregatire para-militara intr-un week-end?! 🙂 Pai in doua zile nu inveti nici macar cum sa cureti un AK, daraminte sa si tragi cu el! Am tras cu AK47, 74 si crede-ma nu inveti sa foloseti o arma de asalt sau nus ce tacticii in doua trei zile… Dureza destul pana inveti sa ti arma corect in maini si sa nu te arunce reculul pe spate.
      Asta cu paramilitarul, pe mine cel putin, ma face sa ma indoiesc ca cineva acolo stie ce vorbeste.

      • George cu scuzele de rigoare te contrazic. Nu cred ca iti ia mai mult de 2 ore sa inveti sa demontezi si montezi la loc un Ak 47. La fel elementele de baza ale tragerii cu Ak 47 le poti deprinde in 2 zile daca faci asta intensiv. Dezvoltarea abilitatii de tragere dureaza mai mult. La partea cu reculul, iarasi te contrazic AK47 nu te trimite deloc in spate ci fixat corespunzator in umar simti tendinta tevii de a se duce in sus la fiecare glont tras.

        • @ Anla’shok

          Touche! 😉

        • Bre una-i una si doua sunt mai multe. Am invatat sa trag cu AK-ul fix in 5 minute, Insa una e sa tragi cu o arma si alta este s-o folosesti, in sensul militar si eficient al termenului. In doua zile nu inveti nici sa iei linia corect, sau sa faci o intoarcere la 180* pe calcaie, chiar daca ai avea cartuse de tras suficiente.
          Reculul la AK, bineinteles ca nu te da jos, era doar o figura de stil, dar trebuie sa sti sa-l fixezi pe umar, ca sa nu pierzi glontul prin balarii, sa te obisnuiesti cu zgomotul impuscaturii, pt ca altfel il dai pe foc automat si ramai fara cartuse in cateva secunde.
          Am vazut cum foloseau AK-ul soldati cu sase luni de instructie in timpul revolutiei si m-a luat frica.
          Una este sa tragi cu o arma si alta este s-o folosesti eficient, dupa doua zile de instructie, plecand de la zero, respectivul om nu reprezinta nici un pericol pentru inamic, ci doar pentru propria sa unitate. Abia s-ar obisnui cu ergonomia armei si cu zgomotul.

          • Se vede ca n-ai facut armata :).

            • N-am facut-o da ia spune-mi tu cum era in armata si in cate ore de pregatire intensiva devenea un civil expert in AK?! Daca tu crezi ca in doua zile sti sa tragi cu o arma pe care o vezi prima oara in viata ta…nu prea mai am argumente. Asa o fi…
              Iar deca la un gorobete cu un AK mai adaugi inca un gorobete cu un al AK, amandoi temeinic instruiti doua zile in tainele folosirii pustii de asalt in razboiul urban, atunci dezastrul sta sa se intample.
              Daca as fi in trupele de contra-insurgenta, astfel de oameni „bine” pregatiti mi-ar asigura o viata usoara si o avansare rapida.
              Dar este doar opinia mea.

            • Pentru o grupare paramilitara nici nu trebuie sa fie experti in Ak.Trebuie sa stie elementele de baza ale folosirii lui. Sistemul de ochire este foarte smplu, intretinere si manuirea asijderea.Ce poate sa insemne expert in AK?Poate sa ia marul de pe capul cuiva la 25 m. In armata nu se fac sedinte de tragere in fiecare zi. Sainveti sa apesi pe tragci fara sa misti teava de tinta iti ia cel mult o ora daca nu-ti tremura mana sau nu smucesti tragaciul ca pe o ghioaga sa-ti cada moneda de pe teava 🙂 .
              Odata ce ai invatat asta este de ajuns sa tragi 5-6 cartuse oarbe sa te obisnuisti cu zgomotul si simulacrul de recul dupa care vine prima tragere reala. Daca n-ai uitat ce ai invatat in primele ore si desigur tii arma ferm in umar nimersti tinta din prima oricum s-ar numi ea. Daca ai norocul sa nu nimeresti intre doi camarazi care trag in acelasi timp scapi si cu auzul intact. Insumate orele de tragere in urma carora am luat FB cu pregatirea preliminara cu tot n=au depasit 48 de ore in total, mi mult a durat mersul in poligon si pregatirea sedintelor de tragere pentru ca tragerea propriu-zisa nu dura mai mult de 15-20 min. A sa-ti dezvoli abilitatile de so;dat sa gandesti tactic, sa stii cand sa scoti capul si cand nu, sa folosesti terenul..asta dureaza mult mai mult dar sa stii cum sa intretii, sa incarci si sa ochesti cu pacaneata nu iti ia mult si asta pentru un nenea descreierat care se crede John Wayne este destul. Cat crezi ca-i trebuie sa dea drumul la stropitoare unui para….. oricum anuntul ala..hmm…tipul sigur o sa aiba si cursanti de la SRI iar public cu casti vor avea toti cei ce comenteaza subiectul ep aici desigur din motive de siguranta nationala. Merci mi-ajuge c am invatat in armata si in afara de ce am scris pe aici sper sa nu fie nevoie sa folosesc asta vreodata in orice conditii. Chiar nu ma doimina spiritul razboinic dar deloc iar acum razboiul se duce cu robotei iar noi, multi din noi gandim inca in spiritul baionetelor de la ’77.

    • imi era dor de tipu asta care visa paramilitari…ma intreb cate pot sa faca in doua zile…iti trebuie mult mai mult timp sa inveti sa tragi cu akm-ul, sa il cureti etc…cat despre tactici de „guerila urbana” invatate in munti 🙂 asta a fost tare…pe langa faptul ca tacticile de guerila nu se invata in doua zile…cum puii mei de antrenezi in munti pentru lupta urbana? :))

    • cum naiba sa faca trageri cu AK cand pt asa ceva iti trebuie permis port arma si un poligon autorizat.. Ce pute in articolul ala..

    • @ M.C

      Ca si idee de afacere e super ok 😉 Daca omu` vrea sa scoata un ban si gaseste destui idioti care sa-l creada si, mai ales, sa-l plateasca, bravo lui 🙂
      Sunt atat de multe pseudo cursuri si atat de multi pseudo „traineri” in tarisoara asta, incat unul in plus chiar nu mai conteaza…..

      Uana bii gherila uichend uarior??? Parfect, gioin as! :)))

      • Atat timp cat chestia asta ii da cosmaruri lui Daniel Barbu – aka „Huo Legionarii” – de la BenoacleCanciCultura, eu sunt de acord. 🙂

        • @ RazvanMihaeanu

          Chestia asta cu legionarii & neofascistii este un copy-paste la ceea ce spuneau Ilici & R. Teodorescu prin `90 despre „golanii” Pietei Universitatii……
          Bine, „PSL”-istu asta de la (in)cultura si-a dovedit profesionalismul mai acu` cateva zile, cu ocazia targului de carte de la Frankfurt; dobitocu` habar nu avea ca noi am avut stand (o taraba de fapt) acolo, iar cand a aflat si el cam ce tampenii au facut proprii subordonati prin Jarmania, a declarat ca ne-am descurcat onorabil…..

  2. Mongolii vor sa faca cu vodkovitii, cum a facut nemtia cu polonezii, au apucaturi de „mare putere” astia, stiind ca suntem inconjurati de slavi, sclavi vodkovitilor.
    Pe langa asta, nemtii vor ribentrop-molotov reloaded.

    Meanwhile, noua de cade lantu’ la F-16/T-55 si suntem „eco”.

  3. Corpus Plautinum

    Nu e nimic personal, tine de traseele reţelei energetice din Europa de Est. Legătura Europei cu Rusia se va realiza prin Ungaria (prin care va trece gazoductul South Stream) ocolind România. Lasind totodata R.Moldova in afara coridoarelor de transport şi energetice trans-europene.

    • Ai grija cu exprimarea, Corpus Platinum.
      Dungaciu este unul dintre putinii care are si competentele si mintea limpede pe acest domeniu in Romania de astazi…

    • Incepem sa vedem ce inseamna esecul Nabuco si faptul ca am jucat totul pe o singura carte. Ungaria va opera cel mai mare HUB de marfa al China Airlines pentru Europa practic un cap de pod strategic al Chinei in Europa.

      Noi desi suntem Pro Vest neconditionat primim doar rasoleli gen RCMG si Chevron. Ungurii insa isi negociaza atent interesele. Nu au vandut MOL la austrieci cum am vandut noi Petromul, adica au intrat si mai repede si mai ieftin in UE.

      Victor nu e Viktor din pacate pentru noi.

  4. Nu trebuie sa fii Nostradamus ca sa vezi ca Ungaria este un cal troian al Rusiei in NATO si în UE.De cand am inceput sa citesc absolut orice carte de istorie,peste tot am vazut ca Ungaria nu a reusit sa supravietuiasca prea mult ca stat national,ci doar ca parte a unui imperiu.Azi,in 2013,in plan politic, Budapesta a devenit o problema tot mai grava pentru conducerea UE.UE a inghetat recent fondurile de cateva miliarde de euro destinate Ungariei si este gata sa treaca la masuri destul de dure pentru a avea controlul deplin asupra Budapestei.Asa ca nu este de mirare ca ungurii se reorienteaza catre rusi.
    Daca atuul Romaniei o sa fie energia in relatia cu Rusia,tare ma tem ca nu o sa fie suficient.Pai daca tu,ca tara serioasa ce te pretinzi a fi,te kk pe cuvantul tau,ce i l-ai dat Moscovei,ca nu o sa recunosti Kosovo,nu te mai vad avand relatii bune cu Rusia prea curand.Si,de data asta,nici cu Serbia care,asa cum a fost,a fost cel mai cuminte vecin al tau,comparativ cu ceilalti.Tare ma tem ca Pontatorul nu a avut avizul CSAT ca sa angajeze Romania,in plan extern,la asa ceva.Ce mama dracului o sa mai faca?O sa recunoasca Transnistria daca il invita Putin in vizita la Moscova?Viktoras nene,daca nu ai fost mandatat de catre nimeni sa promiti asa ceva,afla ca tocmai ai facut pipi pe o gramada de ani de politica externa romaneasca.Daca nu stiai,Viktoras,atat Rusia,cat si China,se opun la ONU recunoasterii Kosovo.Cand(si nu daca) o sa avem probleme in Harghita si Covasna,crezi ca americanii ii vor tine pe unguri sa fie cuminti?Tot la Rusi o sa te ploconesti,karicatura de primministru!

  5. „Sa devina Ungaria, cum ar fi zis un presedinte american, o punte intre UE si Rusia!”

    DE, UK, F, IT chiar nu au nevoie de astfel de „punti” pentru a discuta si negocia cu rusii. In cel mai bun caz, maghiarii pot avea o excelenta relatie cu Rusia si ar putea deveni, dupa Serbia, un aliat (partener) al Rusiei, in aceasta zona.
    Insa, daca Ungaria crede ca poate fi un partener cu drepturi egale intr-o relatie cu Rusia, inseamna ca V. Orban chiar e tembel, si nicidecum vreun vizionar!
    Oricum omu` avea nevoie de astfel de relatii intrucat prin UE a deranjat f multa lume, Ungaria devenind mica oitza neagra din marea turma europeana.

  6. da foarte interesant acest articol si comentariile dansilor.

    problema este alta Premierul Ponta daca a promis la sefii lui de la Washington ca Romania va recunoaste kosovo atunci o sa ajungem la fel ca si in 1940.
    ar trebui sa fi prost sau nebun sa faci asemenea afirmatie
    facand acesta afirmatie supara foarte tare in primul rand pe vecinii nostri Sarbi si in al doilea rand pe Rusi.

    insa Ungaria are cu totul alte interese este sa puna mana definitiv pe transilvania si cum facand acest pact ori punte cu ivanii
    sa ne aducem aminte ca ungurii si rusii mereu sau inteles ca sa ne puna la pamant din toate punctele de vedere
    ce cred hotii din guvern daca o sa ajungem intro astfel de situatie ca o sa vina americani si nato sa ne ajute daca cred acest lucru se insala amarnic si noi ca natie si popor o sa pierdem enorm.
    Romania nu are prieteni ci doar dusmani santem inconjurati doar de dusmani
    la nord ucrainieni la sub bulgarii la sud-vest sarbii la vest ungurii
    poate singurul prieten care il mai are Romania este Franta dar in ultimi ani relatiile dintre cele doua state sau cam deteriorat datroita faptului ca nu avem oameni competenti la conducere ci avem doar hotii curve corupti etc.

  7. off topic
    ma roade o curiozitate; unde ai invatat tu stimate George sa tragi cu ak-ul din moment ce (la alt articol) ai zis ca nu ai stagiu militar. exista poligoane in Romania (si nu ma refer la alea ‘airsoft’) unde civilii poti trage legal cu ak 47 sau 74? spune-mi si mie locatia.. te rog…

    • Pai daca ma intrebi iti spun bre. Am fost timp de doi ani, clasele terminale, sef de PTAP pe liceu si in aceasta calitate (pe ailalta vreme of course) am facut destule tabere de pregatire si am avut ocazia sa traga atat cu Geko, cat si cu AK-ul de ambele calibre, plus cu alte chestii, in poligonul de la Pipera, iar mai de curand prin niste prieteni intr-un poliogon foarte aproape de Bucuresti, care are si un aeroport micut langa el.
      Din motive destul de evidente, desi nu ne citeste nimeni de prin servicii, prefer sa pastrez numele poligonului pentru mine. Oricum n-are importanta, nu trebuie sa fii militar profesionist sa sti ca in doua zile inveti fix zero in materie de folosire a unei arme de asalt. Poate reusesti sa folosesti un pistol fara sa te impusti singur, dar cam asta e tot.
      Multumit?! 🙂 😉
      Din cate stiu se poate trage cu AK-ul modificat pt vanatoare, dar in mod obligatoriu iti trebuie permis pt a pune mama pe o arma de foc, altfel e penal… Dar s-ar putea sa ma insel. Dar cu arme automate militare nu ai unde sa tragi sub nici o forma, decat daca ai ceva prieteni…

  8. Nu near prinde rau niste articole cu maniobrele militare , sau lecti teorice .
    LOL „sa iei linia corect, sau sa faci o intoarcere la 180* pe calcaie, ” ce limba vorbesti omule ? la counter strike nu inveti asa ceva 😀

  9. @Dan Dungaciu „Axa Moscova-Budapesta se va pune in functiune”?Vise de Balaton.

  10. Ungurii au avut o relatie excelenta cu rusii in trecut. In sensul ca erau cai de povara… lucrau foarte bine pe servicii cu rusii. Impreuna s-au bagat destul de puternic in americani. In cartile lui Watts scrie clar ca analistii CIA pentru zona asta de lume erau majoritari cu radacini maghiare – lucru specificat de cei din serviciile romanesti imediat dupa ’90 la colaborarea cu americanii. Evident parerea celor de la CIA si implicit din conducerea americana era foarte proasta vis a vis de Romania. Intoxicare clara.
    Ungaria ar fi in stare sa se alieze cu absolut oricine daca i se ofera sanse la acapararea teritoriilor din jur. cuvantul potrivit – curve, fara nici un pardon.
    Noi ar trebui sa fim putin mai fermi in raporturile cu Ungaria si asa zisele partide etnice. Un lucru care mi-a placut – baietii de la servicii – fie politie fie sri – au sentimente corecte, adica sunt seriosi. Problema este la conducere… din pacate.

  11. Axa asta antiromaneasca Budapesta – Moscova are darul de a dezmeticii si pe cei mai crunti imbecili mioritici (pro rusi) care mai vad in Washington dusmanul Romaniei. NU EXISTA ALTA ALTERNATIVA PENTRU NOI DECAT PARTENERIATU STRATEGIC CU STATELE UNITE IAR ACCESTA TREBUIE DEZVOLTAT PE VIITOR LA COTE NEMAIINTALNITE …. RESTUL SUNT VORBE …

  12. Daca miza finala este Rusia , trebuie sa inteleg ca aliatii lor sunt ungurii si focoasele nucleare?
    Nu am inteles nimic….

  13. Ar trebui ca aceste lucruri sa fie invatate la scoala la ora de educatie fizica.In loc sa faca genoflexiuni mai bine invata pasi de defilare,demontarea armei etc la gimnaziu si trageri cu mitraliere arme anti-tanc la liceu.Iar niste lupte simulate cu gloante de vopsea ar fi mult mai interesante pentru elevi decat genoflexiunile.

    • Tu esti …
      Zau ,pai mai bine reinfiintam Hitlerjungend . Artaa razboiului si educatie militara in gimnaziu si liceu asa bagata pe gat la toti inclusiv fete ?! Ai tupeul sa spui asta intr o sedinta cu parintii unei scoli ?! Tembeli ca tine cumpara jucarii cu subiect militar dand asa ceva unui copil . Pt ideea asta a ta ti as dorii sa patesti exact ca in filmul „Diamantul Sangeriu”” cu propriul copil dar asta ar insemna sa fie un prapad si mai rau in tara asta unde mai traiesc si dilii de astia ca tine .

      • Domnu’ caporal, pai se poate asa limbaj?

        Ne e clar tuturor ca ideea nu e buna, o arma o poti da unei persoane dupa varsta de 18 ani… ca altfel s-ar putea sa vada lucrurile extrem de gresit.

        • D-le Marius Zgureanu respectivele cuvinte sunt in DEX asa ca nu consider ca e un limbaj atat de gresit fata de un astfel de om . Dar nici o problema pt editare. Sanatate si cer senin.

          PS Si la 20 de ani au fost cazuri in care li s a dat arma si munitie si au amenintat pe altii cu arma , s au impuscat s au ucis pe altii nevinovati.

  14. Cum ar arata o programa care in loc de educatie fizica sa contina educatie militara?
    In 12 ani elevii nu vor avea doar forma fizica dar vor cunoaste arta razboiului.

    • @Adi…
      prietene , parerea mea e ca ai o mare problema…
      lasa copiii in pace, sa isi vada de copilaria lor…In loc sa se bucure de copilarie, tu vrei sa ii inveti sa ucida??? care dreaq ar mai fi viitorul nostru???crestem copii si ii invatam sa ne omoare? Tu realizezi ceea ce spui???
      Ți-ar conveni sa-ți vezi copilul de 11 ani cu pușca în brațe???

      • Nu invata sa ucida ci invata sa se apere pe sine si proprietatea sa.Faptul ca o ora pe saptamana invata arta militara in loc de inutila educatie fizica inseamna ca copilaria e distrusa?Din contra ,copiilor le place mai mult sa se joace de-a razboiul decat sa faca doar genoflexiuni.Si stai linistit ,nu am zis ca copii vor fi pusi sa traga cu munitie reala sau alte asemenea.

        • Da, da,da,da…și marmota??? Ce făcea?
          Învață tu un copil să se joace cu o armă, și vei fi surprins să vezi ce se întîmplă…
          oricum, treci și tu prin situația asta…Un copil de 12 ani se joacă cu un AK-47 încărcat cu muniție reală, și îndreaptă arma aia spre tine…ce faci in secunda aia? Împuști copilul??? Știi ce gînduri îi trec prin cap acelui copil în acel moment???
          După ce rezolvi problema asta, vino cu propuneri de genul acesta…dacă nu, mai bine șezi cuminte în bancă…

  15. Stiu ca iar o sa sara careva de c*r in sus dar…
    Intr-un univers paralel l-as fi pus pe michi maus asta in fata eroului Ogoranu care visa venirea americanilor. Acum sunt aici si din pacate… Bine, nici cu rusii nu mi-e rusine. Cunoastem din evenimente de familie cu davai. Unele din anii 90 si ceva.
    Ungurii sunt baieti care isi vad interesele la fel cum au facut intotdeauna. Neamul lor de nomazi ii obliga la miscari dese si polaritati. Poate ar trebui sa invatam din miscarile lor. Pana in momentul de fata nu au ales prost si au multa istorie legati de imperii.
    @GMT Daca spun pe blog ca pe aia de dupa Tisa ii vreau sapun ma numesc nationalist sau xenofob? Intreb ca daca eram de-al lor primeam diploma si recunoscut ca luptator al neamului!

  16. Convins fiind ca printre distinsii comentatori de pe acest blog exista si persoane care activeaza sau au activat in cadrul MApN,SRI sau MAI,nu pot sa nu ii intreb:Ce parere aveti despre politica actuala de inzestrare a Armatei Romane,tinand cont de urmatorul scenariu REAL.Spun real,pentru ca el chiar a avut loc anul acesta:Deci,pe 28 martie 2013, cand din ordinul presedintelui Putin, Comandamentul strategic Sud al lui Ivan a început o aplicatie aeronavala NEANUNTATA, cu trageri de lupta reale si operatiuni de desant pe litoralul Marii Negre, dupa un scenariu la o scara redusa, de ocupare a Dobrogei si a capitalei Romaniei, in decurs de 4-6 ore.Dar ca IMEDIAT dupa „gluma” aceasta a lui Ivan,Romania,in urma unei sedinte CSAT fulger,cere la NATO realizarea URGENTA a unui plan de contingenta adaptabil Romaniei. Planul de contingenta sau de interventie, hotaraste ce actiuni concrete vor fi intreprinse in cazul unui eveniment neprevazut ce afecteaza grav si negativ Romania si care depaseste capacitatea ei de reactie. Acest plan trebuie sa fie raspunsul NATO la o agresiune militara externa si este cerut in cazul in care exista indicii clare ca Romania este amenintata real.Romania a cerut si stabilirea rolului fiecarui membru NATO care accepta sa intervina in favoarea ei,pe misiuni,echipamente,tehnica de lupta,etc.Poate sa spuna cineva de ce nici după 7 luni,NATO n-a dat curs acestei solicitari a Romaniei, semn ca nu prea e dispus nici un stat membru sa faca si altceva decat să condamne verbal o eventuala agresiune militara indreptata impotriva Romaniei?
    Nu sunt genul de roman care vede cate un Ivan cu balalaica in mana la fiecare colt de strada,dar nici nu imi inchipui ca Ivan ne vrea binele.Dpdv strategic,nu Romania este marea problema a Rusie,dar in cazul nostru,cred ca Rusia a fost,este si va fi marea problema a Romaniei.Toti romanii stiu ca pe timpul cat faceam parte din Pactul de la Varsovia,Romania si-a cret,asa cum a putut,o buna industrie militara.Oficial,nu recunostea nimeni ca industria aceasta a fost creata nu impotriva NATO,ci chiar impotriva URSS,in scopul de a opri sau a descuraja o invazie a acesteia asupra tarii.Paradoxal este ca sovieticii stiau de asta,iar noi stiam ca ei stiu.Atunci,sovieticii ne erau vecini de granita.Azi,subit,am uitat cum arata o harta,culcandu-ne pe o ureche si afirmand ca nu mai avem granita comuna.Ba avem,stimabililor.Poate nu stiti,dar Rusia are armata si in Moldova si in Ucraina.Sa te certi cu Ivan peste gard cu 12 F-16 la mana a treia la tine in curte,este curata prostie!

    • Sincer, la cum a ajuns economic si militar, nu cred ca Romania mai este cu adevarat printre problemele si prioritatile Rusiei… poate doar cand se mai vorbeste de R.Moldova.

      Cat despre planul de inzestrare, te asigur ca si propunerea noastra multianuala a ajuns exact acolo unde se decide, insa raspunsul cred ca e clar… cerem ajutor la aliati.
      Ca doar asta au cerut, plan de contingenta, numai ca o sa fie cam greu de aplicat, deoarece efectivul si echiparea Armatei Romane astazi o fac sa nu prea conteze in nici un scenariu de razboi pe directia noastra. Adica planul de contingenta ar trebui conceput ca si cand armata romana nu exista, eventual sa fie folosita pe post de jandarmerie…

      • Locuiesc la mai putin de 500 metri de o mare unitate militara.Baietii de aici au fost in toate teatrele de razboi si,daca ii vezi cum se pregatesc,parca te simti un pic mai in siguranta.Au si jucarii adecvate,insa,per ansamblu,pe tara,asemenea unitati sunt prea putine.Inevitabil,am si actuali,dar si fosti comandanti de unitate ca vecini si,la „biserica” de la coltul strazii,la 1,2,3…cani de esenta de hamei,limbile se mai dezleaga.Asa afli despre cat de mici salarii au,comparativ cu ceilalti militari din NATO,despre tehnica noastra si a „celorlalti”,despre ce ar fi daca,Doamne fereste…In fine,oamenii astia chiar stiu despre ce vorbesc si cu ce se mananca atat armata cat si razboiul.

        • Sunt constient ca la nivelul de jos, militarii romani chiar stiu care-i treaba… insa cumva, toata starea asta de constientizare se disipa treptat catre varful piramidei decizionale… parca traiesc in alta lume.

        • Am citit articolele,iar concluzia este ca se poate,este sustenabil,insa nu se vrea.

          • Dintre elementele expuse si la conferinta din martie a.c., in numar de 12-13 precum si ideea acestui plan au fost incluse si in strategia de relansare a industriei de aparare la care a lucrat comisia-interministeriala, insa fara finantare, comenzi din partea MAPN si o legislatie dedicata acestui sector, totul este in van.

            • Nu vreau sa deschid „Cutia Pandorei”,dar nu pot sa nu ma intreb de ce Guvernul gaseste bani pentru majorarile salariale de 25 de ori ale fostilor ambasadori,pe motiv de stres sau nu mai stiu ce motiv au inventat,iar pentru copiii aia amarati de la ARCA nu face nici un gest.Aia chiar construiesc un motor de avion supersonic si un motor de racheta numai din donatii.Azi au anuntat ca „Instalația de testare a motorului Executor pentru rachetele din seria Haas și avionul IAR-111 este aproape de finalizare”.De programele desfasurate de ei(Haas 2C, 2B, IAR-111 si ExoMars) se intereseaza atat NASA cat si ESA,numai Romania nu.Nici nu ma mira.Doar istoria se repeta.Vuia si Coanda nu au patit la fel?

    • Corpus Plautinum

      Cred ca aveti dreptate. Pe Rusia o ingrijoreaza mai mult amplasarea bateriei ABM americane de la Deveselu decit armata romana. Sa stea ei linistiti ca SM-3 Block IB e o mare cacialma.

    • @Mandrean Paul
      „printre distinsii comentatori de pe acest blog exista si persoane care activeaza sau au activat in cadrul MApN,SRI sau MAI”

      Distinsii comentatori 🙂 🙂 🙂

      Au fost destui foarte extrem de moderat de distinsi 🙂 pe aici, unu’ „cica” din „sistem” si a sfarsit banat pt prostie asa ca eu tot am sperante ca sa nu fie prea multi din aia prin sistem 🙂

      In rest, daca tot le-ai pomenit, sunt convins ca ne citeste servitziili (salutare ba’eti 🙂 mere treaba? o cafelutza o tzigarica?) ca tre’ sa se justifice si astia la numar si salarii…

      Matale cre’ca esti mai nou pe aici de pui intrebari dintr-astea egzistpestilentiale, pe care si le-a mai pus lumea de aici in ultimii ani, s-a lamurit cum sta treaba cu ‘apararea’ la romani, s-a plictisit si si-a vazut de treaba 🙂

      Stai linistit, ce nedumeriri ai, o sa te plictisesti si matale 🙂 , take it easy 🙂

      Aia cu aplicatia ‘neanuntata’ si planul de contingenta adaptabil Romaniei 🙂 :
      Faptul ca aia din NATO se grabesc sa faca planurile de contingenta pt noi cam spune cat un-muc-si-un-sfert dau aia pe noi. Cam cat te doare ca negrul ala de sta in ploaie si vant la usa hotelului are infectie la o unghie 🙂

      Probabil s-au amuzat copios si inca mai e motiv de gluma pe holurile alea…

      Scrie-le matale cate o scrisoare Chiorului hahait-buhait si Tontului cu doctorate si eggzplica-le ca daca sunt stresati de Black Sea Fleet ca le debarca la Bucuresti is sus pe Dambovita tre’sa faca si anume HURMATOARILI:

      – sa cumpere baterii de coasta cu camioane lansatoare de rachete anti-nava, cel putin doua modele, sa zicem Harpoon BlockII de la licurici si NSM/RBS15FMk3

      – sa cumpere niste jammere

      – sa repare si reactiveze Delfinul

      – sa cumpere niste lansatoare mobile de SAMuri decente, gen ESSM, se pot monta pe sasiurile de SA6 si de asta aveam destule, spun aveam pt ca le-or fi vandut la fier vechi o atentie o maslina, altii in afara au facut adaptarea ESSM sasiu SA6 si mereeeeeeeeeeee…

      – sa cumpere vreo doua duzini de ATROM si LAROM si sa intareasca apararea in zona aia cu ce s-o mai putea

      – la aviatie n-au ce sa mai faca, aviatia au DISTRUS-O si aia costa miliarde s-o refaci, so…never again…

      Toate alea enumerate mai sus costa doar cateva sute de milioane.

      Cat niste expropieri de terenuri ale unor autostrazi ondulate ca sa pice pe terenurile cumparate cu putin inainte de toti Hotzii din politica romaneasca care si-au repartizat parcelele…

      Ca sa nu mai vorbesc de eternele studii de fezabilitate si costurile cu casele de avocatura ale familiei…

      De 64 milioane cat vor sa dea boii acum pe un second-hand VIP jet cate RBS15FMk3 se pot cumpara? Polonia parca a dat $123m pe 48 NSM pe camioane plus 2 radare + fire controls.

      Vitele incaltate de la Bucuresti nu dau banii pe armament, ele asteapta sa vina NATO cu hardwareul sa-i apere 🙂 🙂 🙂

      Haaa Haaa Haaaaaaaaaaaaaa…ca sa citam un BOU celebru din fruntea STAULULUI…

      Ca aia din NATO nu observa ca noi nu cumparam armament de nici o culoare dar hotzia ruleaza fin pe la Bucuresti si miliardele de euro se topesc in posete…

      In rest, nici mie nu-mi plac rusii, dar matale nu mai fii stresat de rusi 🙂

      Cre’ca am mai spus-o dar ‘ma repet’ irepetabil ancorat in sinergia faptelor, in recursul la universalitate care nu eludeaza meandrele concretului: nu rusii sunt dusmanul de moarte al poporului roman acum ci clasa conducatoare romaneasca. Romanii care ne conduc ne-au distrus, nu rusii. Cat am fost sub rusi in Pactul de la Varsovia parca nu am dus-o atat de rau…

      Daca ar veni rusii intr-o vizita prin Romania cre’ca ar fi cel mai bun lucru care ni s-ar putea intampla momentan.

      Pt ca ar incepe cu gloante in tzeasta la toti rahatii astia care ‘ne conduce’…sa vezi ce paduri frumoase ar creste din harcile lor 🙂 🙂

      Am avea sansa unui reboot, bun sau rau, deja nu prea mai conteaza, mai rau e destul de complicat sa ne fie…ideea ca ne-am mai curata un pic acolo al varf…

      Cre’ca de aia ai tremura chilotii Chiorului…’mnia sa e primul pe lista…

      Intrucat Armata romana este periculoasa in primul rand pt Hotzii de la Putere, Armata romana si industria de aparare au fost facute zob si capusate bine cu politruci semi-idioti dar obedienti. Si nu sunt semne ca ar vrea sa schimbe ceva.

      Puterea Fanariota de la Bucuresti stie sa faca politica externa doar dand spaga alora din afara (resurse si cumparaturi dubioase) pt a fi mentinuta la Putere, respectandu-le interesele care nu prea au treaba cu interesele romanilor. La schimb sunt mentinuti la Putere impotriva vointei boimii, vezi ‘referendumul’ si presiunile care au urmat. Erau aurul si gazele antamate si le stricam aranjamentele…
      Asta nu inseamna ca Stapanii ne respecta, cine respecta coloniile bananiere…

      Asa ca Mandrean Paul si altii, lasati ‘rusii’, ca aia nu-s de departe cea mai nasola problema a noastra momentan 🙂
      E absurd sa te focalizezi pe babaul extern, care e posibil dar improbabil momentan sa vina peste tine, cand te-au distrus si te distrug in continuare astia de la intern…

      • Sa ma ierti ca raspund cu asa mare intarziere,dar eu va citesc(fara a face comentarii)de ceva timp.Poate am nimerit ca musca in lapte cu intrebarile mele.Si sa stii ca nu am contestat niciodata puterea noastra de autodistrugere.Mi-e frica doar daca putinul pe care il lasam mostenire urmasilor nostri o sa fie suficient ca sa mai poata fura si altii.Mi-as fi dorit sa fie mai mult.Cu ghilimelele de rigoare,desigur!

  17. De cate ori ungurii s-au inteles foarte bine cu rusii, lucrurile au mers prost pentru noi dar povestea s-a terminat cu armata romana in Budapesta. :-)))))

  18. cum poate cineva sa creada ca e posibil de a inlocui orele EDUCATIE FIZICA cu ore de pregatire militara ,paramilitara,,defilare ,tactica shi shitt–???
    eu cred ca e normal sa dezvolti o trupe de rezerva din voluntari ,, dar voluntari paramilitari fara pregatire super militara si arme sub perna–
    voluntarii trebuie pregatti nu pt lupta dar pt ajutorul trupelor in situatii exceptionale- fara arme- doar pregatire medicala –acordare prim ajutor- pompieri voluntari antrenati in diferite situatii acordare ajutor populatiei in caz de catastrofa chimica sau atomic,,si multe alte specializari care pot ajuta tara si armata in moment ..
    nu avem nevoie de haiduci si teroristi sau trupe de gherilla…
    mai bine nishte voluntari maturi care nu vor cere bani pt ceiea ce fac,,

    • Orele de educație fizică nu ar trebui să fie înlocuite. Dimpotrivă, ar trebui să fie făcute cu rigurozitate și seriozitate maximă având în vedere că un tineret sănătos și bine antrenat și călit din punct de vedere fizic este o condiție necesară și un punct de plecare pentru baza umană a unei armate puternice și motivate.

      Dar pe lângă aceste ore de educație fizică ar fi trebuit reintroduse și făcute ca lumea și acele ore de P.T.A.P. Să nu-mi spună mie cineva că un tânăr sănătos de 17 – 18 ani nu ar fi în stare să folosească un AK în poligon sau să înțeleagă niște principii elementare de auto-apărare. Aici cluburile de tir și școlile de arte marțiale ar veni în completare și per total am avea un tineret robust fizic și mental, nu EMO spălați pe creier și distruși de etnobotanice și de sex prematur, cum se prezintă actuala vai_de_ea tânără generație…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *