DECIZIE ISTORICĂ: Guvernul japonez a revizuit spiritul Constituţiei pacifiste, în pofida opoziţiei populaţiei

Guvernul japonez a adoptat marţi decizia istorică de a autoriza forţele armate nipone să participe la operaţiuni militare în străinătate cu scopul de a ajuta aliaţi, o premieră de la adoptarea în 1947 a Constituţiei pacifiste.

v8tlJpk

Premierul naţionalist şi conservator Shinzo Abe a anunţat marţi seara această decizie, într-o conferinţă de presă. „Indiferent de circumstanţe, voi proteja viaţa şi existenţa paşnică a japonezilor”, a declarat el.

„Am această responsabilitate importantă”, a adăugat şeful Guvernului, după care a explicat filozofia acestei noi doctrine create de către un panel de experţi mandataţi de premier şi, în secret, de cele două partide din coaliţia aflată la putere, şi anume Partidul Liberal-Democrat (PLD) al lui Abe şi Noul Komeito.

Printr-o coincidenţă, Japonia a marcat marţi 60 de ani de la crearea „Forţelor de Autoapărare” (SDF), numele oficial al armatei nipone.

Shinzo Abe a dat asigurări că Japonia „nu va fi implicată într-un război pentru apărarea unei ţări străine, acest lucru iese din discuţie„.

Pentru a-şi justifica opţiunile, el a invocat ameninţările tot mai frecvente din ultimele luni adresate Japoniei şi locuitorilor ţării, referindu-se în mod transparent la ambiţiile Chinei în regiune, inclusiv la creşterea bugetului militar al acestei ţări, în fiecare an, cu un procent de două cifre.

Această evoluţie, aprobată de Washington, constituie o cotitură majoră în istoria ţării de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, deoarece în spatele noului concept mai degrabă „barbar” de „drept la autoapărare colectivă” se ascunde de fapt posibilitatea angajării SDF în operaţiuni militare externe cu scopul de a-i ajuta pe aliaţi, în primul rând Statele Unite, principalul aliat şi protectorul arhipelagului.

Concret, militari japonezi vor putea ajuta forţe ale altei ţări aliate în cazul unui atac, chiar dacă Japonia nu este atacată în mod direct.

Decizia Cabinetului urmează să devină lege, o formalitate în contextul în care PLD şi mica formaţiune cu care este aliat deţin controlul în ambele Camere ale Parlamentului.

În cursul unui scurt mandat, eşuat, la şefia Guvernului în perioada 2006-2007, Shinzo Abe cocheta deja cu ideea reformării acestei Constituţii impuse de către învingătorul american şi mai ales a faimosului articol 9 care consacră renunţarea la război „pentru totodeauna” şi pacifismul.

După ce a revenit la putere în 2012 şi după ce s-a concentrat asupra urgenţei unei relansări economice a ţării, Shinzo Abe a trecut la agenda naţionalistă.

Însă a constatat rapid că este mai complicat decât credea, deoarece Carta din 1947 conţine mai multe garanţii.

Articolul 96 precizează că amendamentele este necesar să fie introduse la iniţiativa Dietei (Parlamentul bicameral), cu votul a cel puţin două treimi din membrii fiecărei Camere. Amendamentele sunt aprobate ulterior prin referendum, cu majoritatea sufragiilor.

Shinzo Abe a ocolit obstacolul formulăriii unui amendament, mulţumindu-se să „reintrepreteze” Constituţia cu obiectivul de a întoarce definitiv pagina războiului, a înfrângerii şi a căinţei.

– O utilizare a ameninţării chineze

Această atitudine, în pofida eforturilor lui Shinzo Abe de a scăpa de imaginea de susţinător al războiului, displace profund Chinei.

Un purtăor de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a denunţat marţi „măsuri fără precedent care modifică în mod substanţial politica militară a Japoniei”.

„Este normal să te întrebi dacă ţara va părăsi calea dezvoltării paşnice pe care se află” de la sfârşitul războiului, a adăugat Hong Lei.

Chiar dacă parcursul legislativ a fost deschis, este necesar ca noua orientare dată ţării de către Shinzo Abe – care a pus capăt la sfârşitul lui aprilie unui autoembargo vechi de o jumătate de secol asupra exportului de armament – nu pare să placă nici majorităţii japponezilor.

Potrivit ultimelor sondaje, peste jumătate din populaţie este ferm ataşată Cartei pacifiste şi se declară împotriva participării militarilor niponi la vreo acţiune militară externă.

Peste 10.000 de persoane au manifestat luni seara în faţa biroului premierului, strigând „Nu războiului!” sau „Opriţi fasciştii”. Unii manifestanţi agitau portrete ale lui Shinzo Abe cu o mustaţă ca a lui Adolf Hitler.

Mediafax, Valentin Vidu

23 de comentarii:

  1. Capacul pe oala chinezeasca… 🙂

    • Numa ca se trezira cam tarziu, oala e acuma ditamai ceaunul de la cantina unitatii si cu un capac nu prea mai acoperi mare lucru…

      Daca chinezul continua sa mai bage inca vreo zece ani bani in stilul actual in armament si dezvoltare/productie de armament…o sa fie oala prea mare ca sa mai conteze japonezii…

      Si chinezul nu cred ca o sa provoace conflict acuma, o sa provoace cand o fi gata.
      Mai ramane varianta cu democratizarea Chinei, dar e cam complicat, ca acolo toti au ochii oblici si daca la 2-3 milioane de militieni chinezi le pui un pulan in mana se face ordine repede

      • Bre„` @Sir GSG… 🙂
        Uneori este de ajuns sa-i arati prostului maciuca cu care ai aranjezi freza… 🙂 Nu degeaba chainizii urla cu spaima cand isi reamintesc de experimentele japilor pe pielea lor… 🙂 Deocamdata li se spune subtil ca ar fi mai bine sa-si indrepte privirile pofticioase catre Siberia… sa-si scoata Pacificul din cap… 🙂
        Si apoi unu’ care tot urca pe spinarea altora mai si coboara…. dar de data asta in cadere libera… 🙂

    • Pai atunci oricine care incalca regulamentele militare in vigoare la data respectiva si este dat afara poate reveni in armata…
      Oricum tipul „pifanterist” si declarat aviator de antenisti nu are viata lunga in armata…

      • Ii admir verticalitatea.

      • @ Dany poate a incalcat poate nu a incalcat regulamentele militare . Daca le a incalcat de ce acel general i a fost aparator in instanta mai ales ca a facut o pro bono .
        Cat despre incalcarea regulamentelor militare insusi armata si le incalca in unele moduri ; sa nu uitam de multe alte cazuri stiute sau nestiute?spuse de incalcare prin diferite chestii .
        Armata ca institutie nu a fost chiar usa de biserica .
        Sanatate si cer senin .

        • @Caporale…
          Pe vremea cand tu serveai patria cum se numea parasirea garnizoanei fara aprobare?
          Cum se numea participarea la greve, demonstratii etc in uniforma militara?
          O sa ramai surprins dar regulamentele militare au ramas la fel in privinta asta….
          S-a p****at cu bolta pe regulamentele militare in 2012? DAAAAAA….Atunci sa suporte consecintele…
          Si spre disperarea noastra sunt destui care gandesc ca el…. „poate gasim si noi un os de ros, o functie mai mare etc si ne pi***am cu bolta pe regulamentele astora”– >>cam asta este mentalitatea

      • @dany
        Cum sa ne uitam la zecile de generali care nici unul nu si-a depus demisia de onoare spunand ca Armata Romana nu mai e in stare sa isi exercite functia de baza din cauza lipsei de tehnica?!

        Nici aia trecuti in rezerva nu zic nimic.

        Pustiul asta cu toata lipsa lui de coerenta a reparat macar o parte din aceasta problema si a platit destul de mult.

        • Bre @watcher…
          Zice undeva ca armata este apolitica… de vreo 23-24 de ani chestia asta…in consecinta nu avea ce cauta in uniforma militara si fara aprobare acolo…
          Maldaru’ ala de pseudogenerali de care vorbesti este opera lui ILICI… continuata si de catre ceilalti…
          Adica ajungem la comanda unitatilor si marilor unitati in functie de partid si de pile….
          Cu toate acestea, pe vremea cand eram activ mai existau si militari care aveau pe post de biblie regulamentul militar… Ce pacat ca erau putini …
          Indiferent de armata (USA, UK, Franta etc) chestia asta facuta de pifanterist este pedepsita…
          Mai mult, intr-un regim dictatorial (tot tipau unii ca este dictatura!) chestia asta se pedepsea cu cativa ani de puscarie… In fapt si de drept flacaul a cautat si el un ciolan de ros… si nimic mai mult…. Sunt curios cum o sa ceara el viitorilor subordonati sa respecte legile si regulamentele militare stiind cam cat de mare este musca pe cascheta lui….

      • @ Dany /// Esti in eroare. 1) Militarul a anuntat ca paraseste garnizoana. Nu a mers la Sibiu, ci la Bucuresti, dar pentru asta nu iti pierzi cariera militara. 2) Ca o manifestatie sa fie politica, trebuie sa fie organizata de o forta politica. Juridic (adica legal) nimeni nu a demonstrat ca manifestatia a avut ca organizatori vreo formatiune politica. 3) Militarul a fost declarat insuficient de vinovat pentru a fi dat afara din armata de catre o instanta judecatoreasca. Legal, oricine sustine ca locotenentul este mai vinovat decat a stabilit instanta este vinovat de calomie si poate fi tras la raspundere civila si penala. 4) Daca tot interpretezi normele ce organizeaza institutia militara ca si Mos Teaca, poate vrei sa iei in considerare ca starea de fapt a fost stabilita in instanta, si ca nici un idiot in uniforma sau nu mai poate spune ca exista un alt adevar. In ierarhia aplicarii legilor instanta de judecata este cel mai inalt for. P.S. Mie diploma de licenta imi permite sa afirm cele de mai sus…tu intreaba un jurist.

        • @Drasius…
          Cel care a optat pt haina militara trebuie sa respecte intocmai regulamentele si legile militare.
          Orice incalcare a acestor legi si regulamente atrage automat pedepse. Sunt destule cazuri de accidente cu victime in care au fost implicati militari care au parasit garnizoana fara aprobare… faptasii decat foloseau firul scurt (a se citi pile! ) ca sa fie trecuti in parasire de garnizoana , doar pt a scapa de inca o pedeapsa…
          Nu incerca sa-mi explici fenomenul militar … am vazut destule pana in momentul trecerii in rezerva…
          Faptul ca intervin instante de judecata civile in toata chestia asta, arata presiunile politice la care este supusa armata….
          PS-Institutia militara nu se bazeaza pe norme… pur si simplu baza de plecare sunt legile si regulamentele militare in vigoare!
          PS2- ” Legea 80/1995 – Statutul cadrelor militare

          Art. 29 Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi şi libertăţi, astfel:

          g) participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune” –>> Observi cat de clar este reglementata chestia asta????

        • @drasius
          Cu tot respectul pentru licenta ta care-ti permite sa sustii (coerent si argumentat), tre` sa te combat.. Pretenashu` asta putea face ce-l taia freza si gelu` din creieri, daca venea imbracat in bermude si maiou (si tot ar fi incalcat Reghe 2-ul). Nu exista parasire de garnizoana, punct. In raportul catre Comandant tre` sa specifici un` te duci, cat stai si cand revii, ca daca incepe rezbelu` sa stie omu` un` sa te caute.. Pe cale de consecinta, daca zici ca te duci la Sibiu si-o tai la Slobozia, naspa, n-ai parasire de garnizoana (tot un fel de chichitza avocateasca da` facuta de un idiot din asta-n uniforma, cum frumos scrii). Instanta aia judecatoreasca poa` sa-l exonereze de acuzatii (in parte sau total), da` tampitu` tot tamp ramane, si niciodata, niciodata n-o sa primeasca comanda nici la masina de curatat cartofi din bucatarie.. De ce !? Pai simplu, daca tot vrei sa atragi atentia asupra ta, fa-o, dar prin actiuni demne de un Ofiter al Armatei Romane! Melitienii pot sa arunce cu sepcile-n batatura Cotroceniului, ca deh, daca esti mai saracut la cozoroc ajungi si sef de post la Dalga, dar unui Ofiter i se cere sa respecte legile tari, legile si regulamentele miliatare.. E prostia aia de Juramantul militar (Eu, Prostea, Jur sa respect Constitutia, legile tarii si regulamentele militare). Ca sa citez din clasici in viata: „Nu e bine domnu` avocat”. 🙂 Zi frumoasa si succesuri!

  2. Peste 10.000 de persoane au manifestat luni seara în faţa biroului premierului, strigând “Nu războiului!” sau “Opriţi fasciştii”. Unii manifestanţi agitau portrete ale lui Shinzo Abe cu o mustaţă ca a lui Adolf Hitler.

    Boi pacifiști spălați pe creier…

    • @Floryyn la noi cand se discuta despre rusi sunt multi si pe buna dreptate care stiu ce au patit ai lor stramosi pe acele vremuri .
      Ori poate ca si cei care au demonstrat au strabuni ce au fost in acel razboi ,unde datorita acelui cod al lor se prefera moartea pana la sinucidere sa nu uitam de kamikadeze sau mai ales de cei xcare au avut de suferit din cauza atomicelor ; ei fiind natia care a simtit la propriu efectul acestei arme.
      Poate nici atunci oamenii de rand nu si doreau ditamai imperiu dar au vrut altii ori atunci a demonstra era egal cu moartea .
      Acum au tot dreptul sa o faca pe deo parte stiind ce inseamna o politica mai agresiva care poate duce la un alt conflict cu urmari mult mai dezastruoase pt ei..

      • @ Caporal Musat Si ce sa faca saracii japonezi? Sa astepte sa-i faca chinezii piftie? Americanii au avut grija sa-i pedepseasca dupa WW2. Nu au voie sa dezvolte anumite arme si tehnologii , nu au voie nave peste 9000 de tone, nu au voie portavioane , avioanele lor sunt tehnologie americana ( F 16 putin mai mari). Americanii au avut grija sa aiba monopol asupra armamentului nipon.Pana si constitutia din 1947 a fost impusa de MacArthur.Cat timp poti pedepsi o natiune? 100 de ani? 200 de ani? Totusi americanii isi dau seama ca fara japonezi nu pot impune un status-quo in Marea Chinei de Sud , Indochina si arhipeleagurile limitrofe. Si asa au inceput ” derapajele”: Japonia construieste navele din clasa Izumo care sunt niste port elicoptere( poate chiar portavioane pt STOVL) deghizate, acum chestia asta cu constitutia.Incet incet toate embargourile vor fi ridicate sa- i usture pe chinezi la ficati.Nu poti sa ti pe loc o natiune care este varful tehnologiei mondiale.Destinul Japoniei este sa redevina o mare putere militara.

    • In Romania sau unde?

  3. Faină (kawaii) poza. ANIME FTW!

    • @ nero …..

      Foarte interesant articolul …… ofera informatii despre posibilele vitoare actiuni ale Chinei care ar putea fi declansate in urma presiunii actiunilor califatului islamic …….

      ” Neavand mijloace sa intervina, Beijing ramane discret in fata evolutiei situatiei din Irak. Dar China urmareste atent ce se intampla aceasta tara, unde a angajat importante investitii pentru face din Irak unul dintre principalii ei furnizori de petrol.

      In pofida speculatiilor legate de motivatia petroliera a interventiei americane din Irak, China a devenit, incepand din 2013, prima destinatie a exporturilor de titei ale acestei tari, absorband aproape jumatate din totalul lor.

      Pana in 2020, dezvoltarea diferitelor concesiuni va permite Beijingului sa ridice la 65 milioane tone de titei volumul provenit anual din Irak, adica mai mult de 10% din consumul total de titei al Chinei.

      In aceste conditii, securitatea acestei surse de aprovizionare, in pofida alternativelor dezvoltate de petrolistii chinezi pe intreg mapamondul, din Rusia pana in Venezuela, ramane esentiala pentru responsabilii economiei chineze.

      La acest joc politic se adauga altul de natura geopolitica, pe care Beijing nu il evoca, dar care este prezent in gandurile responsabililor chinezi. De cateva luni, autoritatile statului se confrunta cu reactivare a componentei islamist-extremiste a miscarii de independenta a marii regiuni autonome Xingiang.

      Aceste grupari provenite din populatia uigura sunnita prezinta unele afinitati cu cei care, recent, au proclamat un califat in Irak. Prin urmare, preocuparea exprimata in mai multe randuri de oficiali chinezi privind securitatea si eventuala evacuare a celor aproximativ 10.000 de muncitori chinezi angajati in diferite proiecte in Irak, reflecta riscul unor rapiri cu scopul exercitarii de presiuni asupra Beijingului.

      O situatia care ar genera pericolul unui amestec intr-o chestiune pe care Beijing o catalogheaza drept strict nationala. ”

      Daca insurgentii pun presiuni asupra Chinei … oare cum ar reactiona galbiorii ?

      Ies din matca pentru a-si apara „benzinaria” sau nu ies?…

      Oare vor trimite trupe in ajutorul irakienilor ?

  4. Douglas MacArthur se rasuceste in mormant dar macar acum Japonia nu mai trebuie sa se prefaca (minta) ca este o tara pacifista.

  5. Cred ca bine fac japonezii. Pana la urma e si normal, la forta lor economica si la influenta pe care o au pe plan mondial. Ce a facut Japonia acum nu insemna ca se apuca de o politica agresiva. Ce, Romania este un stat agresor si are o politica agresiva pt ca a avut trupe in Iraq si Afganistan ?

    Desi in razboiul ruso-japonez japonezii au facut atacuri sinucigase („banzai”) s-au purtat corect cu prinzonierii rusi – fapt recunoscut chiar de rusi. nu mai stiu unde am gasit pe net un material despre asta. problemele au aparut dupa primul razboi, cand comandantii scolati in sec 19 intelegeau altfel ce insemna razboinic si cavaler.

    Asa cum actuala armata germana isi cauta traditiile in vremea celui de al 2-lea Reich si a perioadei imperiale, tot asa si Japonia nu are de ce sa se rusineze de Armata Imperiala de dinaintea celui de-al doilea razboi (+razboiul cu china, cand deja aveau creierele spalate de propaganda).

    Sunt sigur ca rusii si chinezii isi vor pune masinariile de propaganda la lucru. inclusiv pe pacifistii japonezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *