Dupa T 14 si Altayul gata de productia de serie

otokar_company_from_turkey_to_submit_final_offer_to_start_mass_production_of_altay_main_battle_tank_640_001

Gata dar inca nu, compania turca Otokar a anuntat ca a depus oferta finala pentru inceperea productiei de serie  si acum asteapta rezultatul.

Oferta Otokar are in vedere fabricarea unui prim lot de 250 tancuri Altay.

“Following our initial offer in January, we submitted our final offer early today upon the request by the SSM. As the maker of the 100 percent domestic-made battle tank, we are ready for the job with our human resources, experience and know-how”, ne explica CEO-ul celor de la Otokar Serdar Görgüç.

Acum intre noi fie vorba Altayul este foarte departe de a fi un produs 100% turcesc, acest tanc este de fapt o compilatie a mai multor sisteme si tehnologii luate cu licenta de la altii. Deocamdata tancul va folosi motorul MTU de 1500cp – importat in cutie din Germania, iar in viitor se asteapta dezvoltarea unui motor autohton (dar cu ajutor austriac) de 1800cp, care sa doteze viitoarele loturi si tancurile pentru export.

Germanii de la MTU sunt de acord sa vanda motoare Turciei dar nu licenta si nu ofera motorizare si pentru tancurile exportate. In rest toata lumea a refuzat sa le vanda turcilor o licenta pentru un motor de tanc performant.

In privinta tunului, acesta la fi unul cu teva lisa, calibrul 120mm, lungime de 55 calibre. Daca initial se credea ca va fi L 55 al germanilor de la Rheinmetall, acum se pare ca tunul va fi unul sud-corean fabricat in Turcia sub licenta..

In fapt cam tot tancul a fost proiectat (si va fi fabricat) sub asistenta coreenilor de la Hyundai Rotem, care asigura suportul ethnic si asistenta.

Blindajul va si el unul tot de inspiratie sud-coreana, ca si sasiul de altfel.

In fine sa vedem ce iese.

GeorgeGMT

94 de comentarii:

  1. Turci pot sa faca un tanc cu un coglomerat de licente iar noi nu

    • ”sub asistenta coreenilor de la Hyundai Rotem, care asigura suportul ethnic si asistenta”…..
      greseala a fost neintetionata dar are totusi legatura si cu etnicitatea.unii au tehnica in ADN, altii macar se straduiesc, altii ar avea ceva spirit tehnic, ar si vrea sa faca, dar numai din gura nu si cu fapta (nu dam nume)

    • Puteam și noi dar…

    • Pe langa o industrie mai performanta ca si a noastra, politicienii turci au vointa ca tara lor sa faca asa ceva.
      Nu cred ca acest tanc este un produs slab si nu ar fi ok pentru armata noastra sau cea poloneza.

    • Sunt curios daca ne limitam doar la doua escadrile de F16 sau vom avea in final 4 escadrile de F16, adica, 48 de aparate pe care sa le folosim minim 20 de ani, pana ce, teoretic, vom achizitiona F35 ajuns atunci demult la maturitate si mai modern ca si cel din prezent.

  2. si mai sunt unii care cred ca romania poate produce un tanc nou….

    • orice se poate daca vrei,
      daca nu vrei industrie, mai mult distrugi si ce ai, normal nu poti sa construiesti nimink, nici măcar creioane sau chibrituri,

      istoria noastra ne-a dovedit in WW2 ca poti sa te predai si sa cedezi teritorii fara sa tragi un foc de arma,

      speram ca astfel de derapaje sa nu se mai produca,

      oamenii din tara asta trebuie sa aiba si alte griji decat impotenta intelectuala a conducatorilor,

      • Eu vreau industrie realista. Sa producem ce putem, la standarde, de calitate si sa exportam acele produse si restul sa luam de la aliati si sa cooperam.
        Nu vreau proiecte grandomane in care varsam bani ineficient si nu iese nici nimic….

        • daca se vrea, de catre guvernantii, in Romaniei se poate fabrica efficient si profitabil orice : exemplu Japonia cu 0 resurse naturale fabrica orice, dar cu o mare vointa, ambitie, munca enorma si patriotism total.
          sunt curios ce tip si unde vor fi fabricate cele 280 de tancuri viioate ale Armatei romane? 280 e cam putin pt ce este si cat este Romania. poate astea 280 vor fi in serviciul active si inca pe atatea in rezerva adica cele 300 TR-85 poate modernizate.
          in actuala organigrama a FTRo sa nu fie nici un battalion de tancuri in Oltenia, Banat, Cirsana, in nord-westul si nord-estul tarii, decat 1 battalion in Transilvania si 1 un Muntenia, 2 in Moldova si 1 in Dobrogea, mie personal mi se bar bizar si cam putin.

  3. De unde sa facem noi tancuri ,se chinuie altii cu state vechi si ne mflam noi,e o mare inselare sa crezi ca putem produce sa fie si vandut ,de aceea batem pasul pe loc cu toate in loc sa ne dotam la minimum necesar

    • „e o mare inselare sa crezi ca putem produce sa fie si vandut ,de aceea batem pasul pe loc cu toate in loc sa ne dotam la minimum necesar”
      Pai deocamdata armata nu a exprimat nici o intentie serioasa de a cumpara tancuri… exceptie RFI-ul ala.
      Armata nu e in stare sa mentina operationale nici vechiturile de TR-85/M1 si T-55 pentru ca nu aloca bani sa le trimita in revizie la uzina… in consecinta si uzina a intrat in faliment, ca revizia la 40-50 de tancuri in 10 ani nu tine de foame…
      Deci faptul ca batem pasul pe loc la inzestrare nu are nici o legatura cu capacitatea tehnica a UMB de a mai face sau nu un tanc. Cand au avut capacitatea sa faca TR-125 sau TR-2000, MApN nu a fost interesat…acum in afara de niste revizii chinuite, nu mai pot mare lucru fara o investitie serioasa de retehnologizare si un partener cu experienta…

      • Daca tot au castigat turcii la fregate (sau asa parea) poate se lipesc si ei la tancul asta si vedem noi cu motorul.

      • Pai nici nu ne trebuie mai mult de atat. Daca investesti bani in UMB si ii ajuti sa faca un parteneriat serios cu un partener experimentat, gen KMW, care tot isi exprima intentia de a relua colaborarea cu uzina bucuresteana, nu vad de ce nu putem fabrica tancul ala del-l cer ei in RFI. Poti face tancul in baza cererilor de acolo, plecand de la TR 125, iar ajutorul nemtesc face diferenta. Fabricarea lui in Romania il face mai ieftin.

        O sa iasa un fel de IAR 99 DT. Ce mai putem noi, cu ce ne mai dau nemtii….aia e. La 276 de bucati se renteaza dpdv economic sa-l produci intern. Mai ramane doar ca armata sa il vrea si sa dea banii, altfel ramanem cu ce avem acum…cu vechituri!

        • RFI-ul e destul de general, daca te uiti cu atentie e mai mult o prospectare a pietei fara sa fie hotarati pe o anumita categorie: masa, tun, motor CP/t.

          KMW sau altii vin doar in perspectiva unei comenzi consistente din care sa-si scoata parleala. Cu cat seria e mai mica, costul/exemplar creste si amortizarea cercetarii scade. La o serie de sub 300 de bucati, probabil cel mai rentabil si mai putin riscant este sa se modifice un design existent, fiind prea scump unul nou. Pe turci i-a costat peste 1 mld. $ doar licentele si cercetarea suplimentara pentru Altay. Noi nu vom avea prea curand astfel de sume…

          • Pai tocmai asta spuneam si eu. Nu ne trebuie un tanc nou nout, ci dezvoltarea acestuia din TR 125…sau UpDate, cum vrei sa-i spui. Un fel de TR2000+++. Eu zic ca la o comanda sigura de 276 de bucati renteaza sa investesti in cercetarea si dezvoltarea acestuia, ca nu iti trebuiesc licente ca la turci. Noi vom marsa cel mai probabil pe un parteneriat cu KMW, cu productie interna si sprijin extern, fara transfer tehnologic pe echipamentele sensibile. Noi punem ce avem, ce mai putem oferi, iar nemtii ne dau echipamentele asa numite high-tech/sensibile. Cum am procedat la TR85M1. Nici eu nu vad vad un tanc 100% romanesc, ca odinioara sau sa facem ce fac turcii azi. Ei sunt restrictionati si datorita anumitor aspecte politice si culturale/religioase. Noi se pare ca am depasit acele aspecte din anii 1990. Astazi suntem fezabili si pentru colaborari militare si pentru transfer de tehnologie, licente e.t.c.

            Mai ramane de vazut ce putem face cu motorul, ce putem scoate din cel destinat TR 125(1000 sau 1200 cp?) Stiu ca era gata, insa nu mai avem institutul respectiv. asta e marea problema. Sau ce mai putem scoate din el, daca se mai pot adauga ceva cp e.t.c. In rest…la blindaj, tun si altele putem cerceta si colabora, nu-i bai! Repet…noi nu suntem pusi in pozitia turcilor de azi, putem valorifica altfel avantajele apartenentei la UE si chiar NATO. Mai avem nevoie de vointa si de alocarea banilor necesari demararii proiectului. Pacat ca MAPN face RFI-uri neclare si nu doreste ceva concret. Timp este cacalau pana in 2025 pentru ca UMB si KMW sa dezvolte masinaria aia. Daca cer expres ce vor si semneaza incredintarea contractului catre cele doua firme pentru prototip, cred ca jumate din treaba este facuta! Cand ai banul pe masa e alta mancare de peste…. 🙂

            • TR2000++ este de fapt o versiune de TR125 care e vechi de aproximativ 30 de ani. Nu mai are rost sa modernizezi TR125 deoarece tehnologia a progresat in absolut toate domeniile – de la blindaje, la motoare, la senzori, tunuri, proiectile samd. Absolut totul pe el trebuie schimbat deoarece a trecut prea mult timp.

              Nu ar trebui sa ne mintim singuri – trebuie un tanc nou facut de la zero daca mai suntem in stare. Eu zic ca pe termen scurt nu suntem in stare, pe termen mediu inca mai suntem, dar trebuie o decizie politica clara si trebuie bagati bani. La nivel politic vad ca incep sa se miste lucrurile, o sa mai dureze ceva ani pina se pun cu adevarat in miscare dar primele semne sunt acolo.

              Pentru noi in momentul de fata este sa punem banul pe masa si sa luam de undeva 250 de tancuri cat mai performante, ca bani avem … tara asta totusi produce spre 300 mld eur pe an.

              • ” tara asta totusi produce spre 300 mld eur pe an.”…….ba,da-ne dracu’ :)))

              • Nu stiu daca e chiar asa, polacii au scos un tanc bun acu cateva saptamani bazat pe T-72. Poate putem vorbi cu ei.
                Am totusi o intrebare: noi ce mai putem oferi pentru o colaborare? Motorul ar fi strain, blindajul idem, electronica idem. Colaboram, dar vad ca toate componentele ar fi straine.

              • pai si optiunile de cumparat din ce exista pe piata: Leo2 si M1 Abrams sau Chal2 sunt toate design al anilor ’70. MErkIV si Leclerc sunt d ela sfarsitul anilor ’80.
                Cu ce era mai prejos, tehnologic vorbind un TR-2000 de dupa ’95 cu tehnologie KMW, chiar daca conceptul de plecare era TR-125?

              • De tanc de la zero nu avem bani. O colaborare cu un producator strain, in care ala sa potriveasca ca la LEGO, pe cerintele MApN, chestii deja dezvoltate si amortizate pe alte proiecte („leverage”) ar cam fi unica solutie de a avea ceva nou (ex. ATOM-ul rusesc facut pe sasiul&powertrain-ul VBCI, Lynx Rheinmetall care refoloseste elemente Marder + Puma intr-un nou pachet, low-cost). Sau o licenta la ceva deja gata…
                Altfel doar SH + upgrade scrie pe noi.
                Va reamintesc ca in propunerile UMB de nou tanc figurau fie un numar mare de elemente si componente d ela tancuri straine (Altay), fie reluare unor concepte gen TR-125/TR2000 cu un posibil partener strain, in cooperare.

                • Da, dar… ce nu inteleg eu. Colaborare inseamna ca un partner face o parte, celalalt face alta parte. Bun, dar noi ce am putea face? Avem producatori de motoare diesel in tara? Electronica? Armament greu? Intreb din curiozitate.

                  • componente, ceva subansamble, ceva electronica s-ar mai putea face si la noi… Motoare sau tunuri renteaza doar pentru comenzi mari, la sub 300 fara export, nu cred ca renteaza.
                    Ucrainenii aveau niste chestii interesante la motoare si tunuri, evident, nu la calitate germana, dar o parte se putea rezolva cu componente si tratamente mai calitative… Polonezii mai au si ei cate ceva, turcii mai mult chiar… Ma rog, nici nu poti sa faci ghiveci, dar noi nu luam chiar nimic 🙂

                  • O forma de colaborare este ca vin KMW sau Rheinmetall sau GDLS si capata dreptul de a gestiona UMB sau care o fi si fac asamblarea local, poate si ceva componente locale… Apoi ramane si varianta cu privatizarea.

            • eu cred ca nu mai este timp pana in 2025… ce avem acum in dotare, cu exceptia batalionului de TR-85M1, isi cam da obstescul sfarsit in urmatorii cativa ani.

              • Cu siguranta ca e timp pana in 2025, ca isi dau sau nu obstescul sfarsit tancurile noastre din dotare. La ierarhizarea prioritatilor, tancul e cam pe ultimul loc.

                Nu degeaba au dat astia termen 2025. Stiu ei ce stiu! Cred ca iti faci iluzii daca speri ca vom avea ceva mai devreme de data enuntata de ei. Sa speram macar ca vor avea intelepciunea sa mai trimita de prin tancuri al RK in fabrica, asa mai tragi de ele cat de cat sa te tii active, chiar daca cu performante aproape de ZERO! Macar tii personalul activ, inca calificat sa utilizeze un tanc, chiar si antic. Nu vom pleca iarasi de la nimic, repetam modelul de la aviatie!

        • @ Cezar mi se pare mereu ciudata formularea ” Mai ramane doar ca armata sa il vrea si sa dea banii”.
          Armata fiind nationala si nu vreun SRL, apartine de drept statului roman. Nu armata stabileste doctrina de aparare a tarii, ci conducatorii politici ai statului roman.
          Armata trebuie sa ceara echipamente iar liderii politici trebuie sa le furnizeze, nu sa le vanda. Ca se plimba niste bani prin scripte de dragul transparentei financiare e una dar sa tii armata cu echipamente vechi pe motiv ca n-are bani sa cumpere e o nasoleala. Armata nu produce nimic, e furnizor de securitate si garant al unitatii teritoriale.
          Armata e ca un copil in grija parintilor. Trebuie sa ceara si trebuie sa i se dea.
          Asta e sistemul de bun simt!
          Inteleg ca armatei i se aloca un buget, dar cand acel buget ajunge doar pentru salarii si hrana si poate un pic de instructie in poligon acesta nu e buget ,sunt banii de buzunar ai copilului care vrea sa-si cumpere gogosi . Cand ii trebuie trening, adidasi, ghiozdan ,uniforma sau costum de bal, il iei de mana si umbli cu el de mana prin magazine pana gasesti ce i se potriveste..dar banii sunt la parinte…
          Asa ca nu armata ”are” sau ”nu are” bani ci statul ii da sau nu da aprobare de echipare .

          • Mai multe fete, o singura mafie! Si mai putem adauga multa indolenta si interes antinational acolo sus. Si da, tine doar de armata sa doresca un tanc nou, produs in tara de UMB cu un partener strain, pentru ca politicul are alte prioritati acum…nu-i pasa. Banul si decizia de data asta vor veni de la armata. Ei vor decide 100% la tancuri, iar asta pentru ca pot sa o faca din timp. Daca initiezi in program in 2017, cu aplicabilitate din 2025, nimeni din politic nu va mirosi spaga,ca-s bani putini la inceput, doar destinati cercetarii si renovarii/reechiparii fabricii bucurestene, iar o parte buna ii vor pune nemtii(cel mai probabil) sau cine vine ca partener. Norocul armatei tine de presiunea NATO/SUA pentru alocarea celor 2% din PIB si pericolul rusesc.

            De asta zic ca nu e ca la TBT, inca alde Floarea&CO nu pricep prea bine cata spaga se poate face din 276 de tancuri prin 2025. Ei speculeaza doar momentul si sunt focusati spre alte lucruri acum. Mai trebuie evitata capcana ‘facem noi tot’ ca la Moreni cu familia SAUR, ca sigur ii gasesc astia bube la achizitie. Asa, cu un partener precum KMW, iese un produs greu de refuzat pe motive tehnice si de calitate…..basca cel mai ieftin posibil produs nou.

            Eu sunt sigur ca achizitia de tancuri va apartine 100% armatei, daca initiaza procesul de anul viitor. Daca asteapta sa vian anul 2025 si sa vada ce ofera piata se alege praful. Nu vor avea 276 de tancuri nicum, nici noi nici SH. Bazele unui asemenea proiect se pun din timp si se asteapta multi ani ca el sa fie implementat. E posibil ca productia de tancuri sa dureze si 10 ani, in baza bugetului multianual de achizitii. daca planifica totul din timp, iese bine. daca nu ramanem la varianta classica….cate 12 pe an, musai SH…sau poate noi, import la cheie, cateva zeci de bucati si la culcare!

            • @Cezar…
              „Si da, tine doar de armata sa doresca un tanc nou, produs in tara de UMB cu un partener strain, pentru ca politicul are alte prioritati acum…nu-i pasa. Banul si decizia de data asta vor veni de la armata. Ei vor decide 100% la tancuri, iar asta pentru ca pot sa o faca din timp.”
              Asa a declarat si gen. Croitoru ca RoAF nu vor sa achizitioneze decit F-16 noi, in numar de 48 de aparate, si altceva sh nu se preteaza. Si hop, na surpriza, Ciorogarla, si jos cu gen. Croitoru.
              Mai usor cu pianul pe scari. 😉
              parerea mea, hic…

          • „Asa ca nu armata ”are” sau ”nu are” bani ci statul ii da sau nu da aprobare de echipare .”
            NU „statul da…” ! Statul e ceva difuz si fara responsabilitate clara, directa ! Clasa politica, Guvernul este cel direct raspunzator de apararea tarii ! Si nu un guvern efemer si tranzitoriu ca cel actual. Ci un Guvern cu un partid in spate care guverneaza ani ca PSD(PSDR,FSN)= 17 ani(inclusiv tariceanu) din 26 ani; PDL=4 ani; PNL=4ani. Aceste partide sunt raspunzatoare si sefii de partide ! Ei au dezmembrat industria si scolile profesionale de meserii ! Sau au desfintat Institutele ca Institutul National de Motoare Termice !!!
            Pe 17 ianuarie 2007, AVAS scoate la vânzare cele 66,68 % unei firme imobiliare cu UN angajat !!! Vezi Guvernul Tariceanu, cel care a cedat si „averea Gojdu”(2miliarde$) Ungariei !!! Etc, etc

          • Eu cred ca se ofera un buget ptr inzestrare si armata face comenzile si etc,pai daca ei nu cumpara ce trebuie si sunt conditionati politic e alta mancare de peste

      • Pai nenea Marius ,nu am trambitat ca sa l dam jos pe gunoiu ala de Floarea sau care drak mai stie cum il chema ca nu a vrut sa faca sa dreaga sau nu era sef la UMB ,poate ma insel nu mai retin ,ca a refuzat pe toata lmea nu a vrut sa faca nimic ?!

      • romania nu a construit niciodata un tanc cap coada doar a modificat niste t55. daca ar fi sa ne apuca de facut tancuri n-am putea nici daca am investi bani. nu exista nici cunostinte in domeniu si nici industrie pe orizontala care sa sustina asa ceva…

        • am mentionat TR-125 si apoi 2000, in joint-venture cu KMW. Asa eu zic ca s-ar fi putut.

          • din moment ce nu s-a putut…

            • S-a putut si nu s-a vrut! MAPN-ul a renuntat la ele, afirmand ca nu mai are bani sau interes pentru un tanc nou. TR125 era gata sa intre in productia de serie imediat dupa revolutie. Aia e…despre morti numai de bine! Sau mortul a fost de vina….ca e mai la moda acum!

        • TR85 este tanc romanesc cap coada nu este deloc un T-55 modificat in ciuda aspectului. TR-580 s-a vrut varianta romaneasca a lui T55. TR-85 ar fi o varianta romaneasca pentru Leopard 1la posibilitatile tehnice existente atunci. In plus fata de Leo 1 TR85 dipsune de o protectie pasiva mai buna. Leo1 are un blindaj de hartie comparativ cu 85ul insa exceleaza la mobilitate, detectie si achizitia tintei. Era mai mult un tanc pentru tactici gen „loveste si fugi”.

      • Dupa cum este optica si tendinta in MAPN si a viitorului guvern care va fi impus/agreeat din occident si cu obladuirea lui Johannis, indifferent de ce va iesi la alegerile din 11.12.2016, viitoarele tancuri alea 276 ale Armatei romane vor fi sigur sh importate din afara, poate cu mare noroc sa li se faca intretinerea si ceva modernizare in Romania. iar pt intretinere si modernizare sa se faca ceva retehnologizare la UMBucuresti si asta at fi bine + ca guvernantii vor spune : „uite domne implicam si industria romana de aparare si cream locuri de munca „. din ce stocuri de tancuri de tancuri exista acum in lumea democrata candidatii at fi M-1 A1 Abrams, poate turbina aia energofaga sa fie inlocuita cu un motor conventional si Merkava 3 Dor Dalet, de care a zis Marius Zgureanu intr-un articol aici pe site. Leopard-2 nu stiu cate sh mai sunt si pe unde sunt disponibile. Challenger-2, AMX-56 Leclerc si C-1 Ariete sunt putine sh si le tin UK, Franta in rezerva respectiv Italia in serviciu activ. ar mai fi Type-90 Kyu-maru japonez dar decat 380 pe care JDSF le tine in serv activ si K-1 88 sud-korean 1511 care tot asa sunt in serv activ al ROKAF.

  4. Poate ii da tarul un motor sultanului si termina si osmalii tancul.

  5. Toti trei se inarmeaza cu arme autohtone de tip nou – Rusia, Turcia, Iran.

    daca se termina razboiul cu Siria, Armenia cu Georgia si Azerbaijan vor urma in flacari. Aceste tari sunt intre ciocan si nicovala.

    • Am înțeles că SUA s-a oferit deja sa vândă României a 2-a escadrila de f16, așteptând doar răspunsul părții romane.
      Dacă mai găsesc articolul respectiv o sa pun și un link.

        • Il stiu….am vazut de ieri. am si postat link-ul la alt articol. Vedem ce iese! 🙂

        • In general daca USA iti face o oferta de genul asta, nu prea poti sa o refuzi 🙂

          • Ei bine … am mai refuzat cu ceva ani in urma USA care ne dadeau 24 de F16 C/D la 1 miliard de dolari (dadeau avioanele gratis, banii erau pentru modernizare etc) – daca nu ma insel a fost pe vremea lui Boc (se zicea atunci ca Romania nu vrea sa fie ultima tara care cumpara F16 (!) – e drept, pe vremea aia nimeni nu se gandea ca iar o sa ne contram cu rusii, etc

            Pana la urma am dat 700 milioane pe 12 bucati F16 A/B – cererea si pericolul a crescut, prin urmare pretul la scule militare a crescut si el.

            Bine ca le avem si pe astea – ce vreau sa zic este ca achizitia de F16 se putea face mai avantajos si mai cu cap, daca ar fi fost o coerenta in strategia de aparare.

            Dupa LanceR care chiar a fost un program serios (+Jder +Bizon) am avut niste capodopere:
            – fregatele
            – Piranha
            – HAWK

            adica scump si/sau prost si fara coerenta.

            Poate de acum inainte sa se mai schimbe ceva. Sa speram.

        • De unde au scos astia gogoasa ca Polonia e unul din statele care ne-ar putea vinde urmatoarea escadrila?

        • Je…copy paste, sarcastic…

          „La pretul asta…portughezii ar trebui sa mai faca un contract si ne mai dea inca 12…si cu banii cumulati de la toate 24 isi iau si ei o expandrila de 12 F-35, ca tot plang pe net ca raman fara azavada (cuvant romanesc, nicidecum portughez)!”
          😀

        • Ar trebui acum sa cumpăram direct de la americani cele 24 de aparate F16 din totalul dorit de 36 avioane.Sa lăsam solidaritatea europeana si sa fim pragmatici. Vom iesi mult mai bine mergând exclusiv pe mana SUA,inclusiv ca si pret de achizitie.
          Din articol rezulta ca la noi escadrila este formata din 12 avioane iar armata isi doreste acum un total de 36 avioane si nu de 48 cum era vorba in urma cu cativa ani.

    • Da, frumos!Au si baietii nostrii in sfarsit ‘niste’scule apropiate de talentul lor!Cer senin si la cat mai multe ore de zbor fara evenimente!

  6. Nu dati cu pietre!

    12e Régiment blindé du Canada..via SNAFU!

  7. un razboi cu rusii se va duce asa,in 3 etape.
    1 rusii intra in romania.armata romana arunca impotriva rusilor toata artileria pe care o are in dotare .evident pierde in fața superioritatii militare a rusilor.
    2 armata romana se retrage in orasele cheie(bucuresti,constanta,galati,iasi,craiova) unde duce o lupta de gherila urbana.aici progresul rusilor e mai incet
    3 luptatorii de munte ,sprijiniti de artilerie mica si masini de lupta de mici dimensiuni duc lupta de gherila in muntii carpati .nici rusii nu se omoara sa cucereasca muntii ,ca nu au nevoie de ei .importanta e cucerirea zonei de campie a moldovei si munteniei.
    4 trupele nato intra in romania de la vest si sud si ii alunga pe rusi .
    5 nato castiga.

    • poti sa te rezumi si la pct. 1 („rusii intra in Romania.”) dupa care sub amenintarea NATO se negociaza pacea… 🙂

    • care 3 etape ca tu ai spus 5

      punctele obligate (poduri peste dunare si trecatori prin munti) vor fi obiective obligatorii ale rusilor ….. vor folosi lovituri aeriene + desanaturi dar aceste vor fi primele atacate

      Bucurestiul are 0 valoare strategica, in schimb orasele port sunt vitale.

      Romanii nu au luptat niciodata ca si „gherila urbana” putin probabil ca vor incepe de acum incolo (in ww1 retragerea in fata armatei germane a fost facuta pe rauri Jiu, Arges, etc si nu pe orase, Bucurestiul a fost evacuat fara lupta, etc … in ww2 au avut loc 2 batalii Tg Frumos …. dar atunci nemtii erau la butoane), mai mult ca sigur ca in caz de ceva orasele mari se vor preda cat se poate de intacte (exceptie orasele port …. in care se vor distruge instalatiile portuare).

    • Ce gherilă visezi?in sec 2 după ce intra rusii in ro..se predau toți..fac pariu?sa vezi câți pro rusi apar ca ciupercile după ploaie.

      • Daaaaa……ii asteapta cu gratarul aprins. Mici, bere, ceafa de porc si pastrama cat cuprinde! Sa vezi ce prieteni buni o sa fie romanii cu rusii….inca o tovarasie pe 50 de ani. Le dai la comandanti cate o palinca cu mamaliguta si muraturi, mai o dama din Ferentari si ai rezolvat cazul. Si daca suntem iarasi norocosi si putin destepti, il pacalim pe Putler ca pe Stalin sa ne lase noua tot Ardealul. 🙂

        De data asta inauguram Republica Euroasiatica Romania. Rezistenta armata din munti se va stinge automat, din cauze naturale si de timp, la fel ca cea legionara. vor cobora la batranete sa-si ia pensie de veteran si bilete pentru tratament la bai. 🙂 Pace si liniste 1000 de ani in imperiul ortodox.

        Si cand m-am trezit era dimineata. Ma uit pe geam si vad debarcarea trupelor ruse de pe fereastra hotelului Perla din eforie sud. A…stai, astia sunt braconieri turci de prind calcan fara licenta, arestati de paza noastra de coasta. Plec la plaja linistit si sper ca de partea cealalta a baltii sa fie liniste! 🙂

        Dar stai! Ce e aia? Cineva a aprins gratarul, sa ne speriem? 🙂 Am auzit pe fundal o manea, nu katinka…..pfffff…..am scapat si de data asta! Poate altadata!

        @ciprian,

        Cu siguranta ca multi ii vor astepta pe rusi ca paine si sare, majoritatea celor care azi fac politica la nivel central si local, membri de partid cu acte in regula si cu viza de flotant la DNA si beciul domnesc. Insa nu am niciun dubiu ca vor sfarsi cu totii in streang ca Mussolini!

      • ave cezare..:))eu nu am facut aceasta afirmatie de capul meu..e bazata pe niste observatii dealungul timpului..astia abea asteapta sa ne vanda ficatii..rinichii..doar sa si pastreze scaunele..nu conteaza ca ar face pact cu diavolul..sunt convins..in legatura cu gherile..rezistenta..sa fim seriosi..ii vezi tu pe culegatorii astia de pichachiu..de 20..30 ani in stare de asa ceva?dupa 2 3 nopti cu minus in codrii natali si o foame stomacala apriga..cu noii securisti dupa ei..ce crezi ca vor face..?

    • Vezi ca prefera sa rada orase (macar partial, zonele rezidentiale)cu artilerie, nu sa lupte in ele. Vezi Cecenia.

    • :)))) nerealistic

  8. da, romanii au lupat in ofensiva in orase – cel mai cel a fost Budapesta in ww2.
    Odessa nu se pune, pentru ca luptele nu s-au dat in oras; Bratislava a fost luat de R2 care de lupta integrat sub comanda sovietica, parca au mai fost niste lupte urbane prin Rusia. nu e o placere sa fii in ofensiva in zona urbana ce e drept dar nu prea e in traditia noastra sa sacrificam civilii – pentru ca daca un oras nu e evacuat de civili, pierderile colaterale sunt imense. in special copiii – https://vimeo.com/153680383

  9. ciprian
    30 septembrie 2016 at 16:18
    Ce gherilă visezi?in sec 2 după ce intra rusii in ro..se predau toți..fac pariu?sa vezi câți pro rusi apar ca ciupercile după ploaie.

    Cât de departe suntem de momentul 68. Atunci, dacă intrau rușii…mă rog, sovieticii, părinții noștri mureau cu ei de gât. Știu de la taică-miu și unchii mei, Dumnezeu să-i odihnească. Cu ZB-urile, cu PPSh-urile, cu ce aveau, mureau cu ei de gât. Tot neamul românesc era unit în jurul lui Ceaușescu și orașele și munții României deveneau un Afganistan și o Cecenie în premieră pentru ivani…

  10. Un tanc romanesc nou ar trebui sa aiba si un sistem gen Trophy, Arena, Zaslon. Daca nu, atunci tancul respectiv ar avea un dezavantaj pe campul de lupta.

    In privinta lui Altay, sa-l vedem in actiune prin Kurdistan sau Siria, abia apoi vom sti de ce este capabil.

  11. Noi asteptam ajutorul de la mama europa si NATO in cazul unui razboi . Care nu vine si ramanem in izmenele goale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *