Editorial – Assad saracu’ face si el ce poate

1_picnik

Free Syrian Army

Asa cum scriam cu cateva zile in urma Armata Siriana Libera este de facto o adunatura pestrita de revolutionari de meserie, de islamisti in devenire sau veterani, de hoti si aventurieri, un ghiveci militarizat care ar fi demn de Benny Hill, daca situatia nu ar fi de fapt extrem de tragica. Numai ca nici partea adversa nu se poate lauda, sau nu se mai poate lauda, cu asa mult profesionalism ca la inceputul conflictului.

Astfel la izbucnirea razboiului din Siria fortele guvernamentale se ridicau la 450 de mii de oameni, repartizati astfel: 50 de mii politia secreta, 300 de mii armata si 100 de mii politia. Astazi cu greu se mai  mai pot lauda cu 200 de mii. Cauzele sunt multiple: dezertari, trecerea de partea inamicului, morti, raniti, etc. dar nu cifra in sine este ingrijoratoare ci calitatea acestor oameni, multi dintre ei nu mult mai bine pregatiti si motivati decat adunatura rebela. Adevarat ca trupele guvernamentale au totusi o structura de comanda mult mai experimentata si destul de unitara, lantul de comanda  fiind si el destul de clar, dar dupa doi ani de conflict intern distrugator, semnele uzurii se vad si in randul trupelor guvernului de la Damasc.

Din totalul de 450 de mii de soldatii pe care Assad se baza la inceputul conflictului, mai mult de 100 de mii au dezertat, nu neaaparat pentru a ingrosa randurile rebeliilor ci pentru ca pur si simplu aveau altceva mai bun de facut (sa-si apere familile, sau sa procure cele necesare), in timp ce in cazul 100 de mii de soldati, desi apar in scripte ca fiind gata de lupta, loialitatea lor nu este inca foarte clar stabilita, astfel ca guvernul ezita sa-i puna face to face cu rebelii din motive de inteles.

In acelasi timp Assad a primit si intariri, cam 100 de mii, organizatii in general in militii locale loiale guvernului, insa una peste alta numarul de trupe disponibile sa-i urmareasca pe rebelii si sa-i angajeze in lupta, se ridica la doar 100 de mii de militari. Nu trebuie uitat ca spre deosebire de rebeli, trupele guvernamentale sunt obligate sa foloseasca o parte din personal pentru a asigura garnizoane si trupe pentru paza ale diferitelor obiective strategice.

Problemele cele mai mari se pare ca sunt in randul politiei secrete, care sunt si cele mai loiale trupe pentru regimul Assad, insa pierderile in randul acestora se ridica la cateva mii bune de oameni, plus alte cateva mii care au preferat sa dezerteze. Ori gasirea de inlocuitori pentru cei disparuti este o problema pe cat de presanta, pe atat de greu de rezolvat. Din pacate pentru Assad punctul sau forte (din timpul guvernarii) se dovedeste acum a fi slabiciunea principala a regimului sau. Astfel desi ofiteri de rang inalt sau mediu sunt loiali regimului, subofiterii sau ofiterii inferiori, impreuna cu un numar destul de insemnat de soldati care nu apartine  Alawit-ilor, au dezertat, sau sunt tinuti departe de linia frontului tocmai datorita loialitatii lor foarte discutabile.

Astfel ca daca la inceputul conflictului regimul de la Damasc avea un imens avantaj asupra rebelilor, datorita numarului si disciplinei soldatilor sai, experienta razboiului a  aratat ca trupele ne- Alawite nu pot fi considerate de incredere si astfel usor, usor, armata siriana se transforma intr-un  joint-ventures intre resturile armatei regulate si militile  alawite sustinute de catre Hezbollah. Iar de aici problemele cresc exponential.

In primul rand disciplina este doar una aproximativa in randul acestor combatanti guvernamentali, de asemenea nu sunt chiar foarte curajosi, avand tendinta sa se retraga sau sa se dezintegreze ca unitate luptatoare, daca presinuea la care sunt supusi creste prea mult. De fapt formarea acestor militii a avut la baza mai multe scopuri de autoaparare, in fata numarului tot mai mare de bande de jefuitori, astfel ca ajutorul dat guvernului este in cel mai bun caz unul foarte evaziv si putin important in economia generala a conflictului.

 

“Rezultatele” acestui conflict de peste doi ani sunt insa extrem de tragice: 80 de mii de morti si peste 100 de raniti grav (cu dizabilitati permanente), peste trei millioane de oamenii si-au parasite casele si au devenit refugiati, din care un million au fugit deja din tara.

In acelasi timp economia tarii este pur si simplu distrusa. Lipsa de alimente sau medicamente si electricitate este normalitatea si nu exceptia in Siria. Practic putem doar banui cu ce-si duce zilele marea parte a populatiei, cum reusesc sa-si castige existenta cei care nu au foarte multe resurse si mai ales imi este imposibil sa-mi imaginez de cat timp si de cati bani vor avea nevoie sirienii supravietuitori pentru a-si  repune tara pe picioare, dupa incetarea confictului.

 

Revenin la conflictul in sine, datorita numarului tot mai mic de trupe disponibile, Assad a renuntat sa mentina o linie clara a frontului si si-a concentrat trupele pentru a apara orase considerate cheie, cum ar fi Aleppo in nord, Homs in centru sau Damascul in sud-est, astfel ca luptele principale se dau in cateva puncte si aici se va hotara pana la urma si castigatorul.

Din punct de vedere legal Siria se afla astazi sub embargo total, privind livrarea de arme, iar acesta hotarare a ONU nu face distinctie intre trupele guvernamentale si cele ale rebelilor, numai ca la sfarsitul saptamanii trecute Franta si Marea Britanie au anunta ca au in vedere  o slabire, daca nu o anulare cu totul, a acestui embargo, ori ne putem da seama ca acest gest nu are a face cu trupele lui Assad ci cu intentia europenilor de scurta razboiul, prin livrari masive de armament catre rebelii. Pana acum nu s-a luat inca o hotarare in acest sens…

Nu putem insa sa nu remarcam ca intrega Africa de Nord s-a transformat in mai putin de trei ani, si a trecut de la o regiune relativ stabila si pasnica, o regiune turistica foarte importanta, o zona unde in anumite tari, cum ar fi Libia, se traia destul de bine, intr-un desert, in sensul social si economic al termenului, intr-o ruina economica si umana, cu rani aproape imposibil de sters si cu pagube de sute de miliarde de dolari…Cat timp ca trece pana cand tarile recent sau aflate in curs de “democratizare” isi vor reveni la parametrii sociali si economici de dinainte de fatidica “Primavara Araba” ?! Doar Dumnezu stie… Arabii isi numara inca morti si isi contempleaza inca vietile distruse in niste conflicte din care in mod absolut sigur nu au avut si nu vor avea nimic de castigat…

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. si toate astea in numele democratiei…..

  2. 🙂 Io am unele indoieli, da…asa se zice, in numele unei vietii mai bune. Nu se precizeaza viata mai bune pt cine.

  3. Pai da!
    Vom fauri o viata mai buna, noua… Nu voua!

  4. Democraţia trebuie răspândită şi apărată indiferent de costuri.
    Chiar dacă costă vieţi şi nivel de trai ,libertatea de expresie trebuie apărată.

    • care democratie,care libertate de expresie? Crezi ca Libia este o tara libera? Sau poate Irak,”democratizat” direct de SUA & comp. crezi ca FSA care nu este altceva decat o adunatura de mercenari platiti de Arabia Saudita , reprezinta cu adevarat vocea poporului Sirian? toate razboiale au o miza economica. daca inca mai crezi ca SUA reprezinta marele pacificator si aparator al democratiei iti recomand discursul lui Colin Powell in fata adunarii ONU in care explica de ce trebuie atacat Irakul si cat de periculoase sunt armele chimice irakiene. nici pana in prezent nu au gasit nimic.

      http://www.youtube.com/watch?v=ovHrd-Q3Av0

  5. Care libertate? Aia urmarita, monitorizata si inerpretata de anumite persoane?

  6. Din pacate pt blonzii purtatori de turban din jurul Mediteranei a venit recesiunea peste jmecherii din West si de peste Marea Balta; si cum westicii trebuie sa-si mai amelioreze problemele la ei acasa uite ca veni una bucata lunga si incalcita de Primavara Haraba peste turbanele harapilor 🙂 : dupa ce vor termina ei de daramat tot ce aveau, harabii tre sa cumpere una alta, politica mancatsh , sau poate le inteleg eu pe dos 🙂

  7. democratia e mai infecta decat comunismul…

  8. Circula un zvon prin targ si sincer sper sa se confirme cum ca bashar al assad nu prea mai face bine din punctul lui de vedere ca la altii a facut numai rau si anume ori este mort,ori ranit.Impuscat de catre o garda de corp de origine iraniana pe nume Mehdi Jakoby trimis de catre prietenii lui iranieni sa-l apere de teroristii adunati din 7 zari si de peste 7 mari.Stirea este aparuta in mas-media turceasca,israeliana si din liban inca in stadiu de „zvon”.

    Pana una alta din pacate articolul nu a fost tradus ca sa-i spun asa complet lipseste partea despre ajutorul masiv al Iranului. 🙂 ma refer la cel din Sursa: strategypage si apropo este un articol slab si prost documentat ma refer strict la sursa.

    „Iranian support for Assad is essential. The Iranians have hundreds of advisors and technical experts in Syria and fly in tons of weapons, ammo, medical supplies, and equipment each month. This comes through Iraq, which lies to the world about allowing these flights. All other local countries have forbidden Iranian flights to Syria via their territory. The Iranians also provide a lot of cash, as the Assads still appear to have money to pay for supplies and to meet the government and military payroll. There is less to buy in Syria but getting paid is good for morale. Iran loses big-time if the Assads are overthrown and seems determined to stick it out until the end.”

    Oricum am citit zeci de teorii care vorbesc despre raul care vrea sa domine binele,despre resursele exceptionale ale Siriei si marele plan diabolic al Satanei de a pune mana pe sfantul pamant sirian si despre cum saracul assad se chinuie sa-i dovedeasca pe teroristi,chiar stau si ma intreb cam de nu am realizat ca exista zeci de mii de teroristi ca sa nu zic sute de mii sau poate chiar milioane toti adunati in Siria.Mai sa fie si doar rusii si iranienii sunt singuri care s-au prins de poanta si pare-se ca si chinezii dar doar un pic.Genul acesta de conspiratie mondiala in care o mana de oameni conduc globul si fac si desfac,masoni,reptilieni etc… genul de lasa ca stiu eu sau stim noi cum sta treaba,americanii sunt de vina pentru tot raul din lume… Wake up!

    • Nu e nici o conspiratie ca jihadisti din Arabia Saudita, Libia, Tunisia, Irak chiar si Cecenia lupta in Siria. Uncle Sam, Arabia Saudita, Turcia si Iordania le ofera sprijin logistic. Uncle Sam si Arabia Saudita au experienta in genul asta de activitate, au facut-o si in anii 80 in Afganistan. You wake up.

  9. Alte surse il indica pe : „Syria rebel leader Col. Riad al-Asaad wounded in attack, opposition says” pana la urma ne lamurim care-i adevarul si se pare ca exista un simbure de adevar in stire chiar daca-i incompleta sau nu atat de exacta.

    http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57576053/syria-rebel-leader-col-riad-al-asaad-wounded-in-attack-opposition-says/

    Si faptul ca lupta jihadisti nu a fost negat de nimeni dar se pare ca armata siriana se impiedica de amaratii de jihadisti de care zici tu,indiferent de unde vin ei ca sunt cica si vreo 2 mii din Tunisia asta ca sa iti dau o mana de ajutor.Dar ai uitat sa mentionezi si miile de iranieni trimisi de Mahmoud Ahmadinejad in ajutor si alte mii trimise de de Hezbollah sau astia nu se pun la socoteala 🙂 doar pentru ca lupta de cealata parte si nu mai vb de suportul economic oferit de Iran si Rusia Siriei ? Sa fim seriosi,nu teroristii si jihadistii se lupta de 2 ani si 2 luni cu SAA ci totul s-a transformat intr-un razboi civil- sectant.Interese sunt si vor fii in orice conflict sau mai exact sustinatori pentru oricare dintre tabere,motivele fiind multiple plecand de la ideologie,religie,banii (vanzare de armamant),comert etc…Dar de aici si pana la a afirma ca de fapt SAA (syrian arab army) s-a luptat cu jihadistii si teroristii si ca se mai lupta in loc sa realizezi ca alawiti (avandui ca aliati pe crestini,druzi)se bat cu sunitii,asta dupa ce sute de ani sau mii de ani au trait impreuna doar pentru ca bashar al assad si clica lui nu a dorit sa renunte la putere este drum lung.

    • Neuroticus, eu nu am negat ca Iranul isi ajuta aliatul in Siria, dar tu ai incercat sa induci ideea ca implicarea Arabiei Saudite si a altor regimuri aliate cu America e demna de conspiratii bizare cu reptilieni.

      Sunitii se bat cu alawitii? Poate asa se vede (sau mai bine zis asa se doreste sa se vada) de la Riad si Washington. Dar nu prea se leaga. Adica 75% din populatie se lupta cu 15% din populatie de 2 ani (crestinii si druzii au stat pe bara, de-abia acum se pare ca trec de partea lui Assad) si nu-i dovedesc, cei 15% raman in continuare la putere. E ca si cum la noi ar veni la putere un regim nedorit, dominat de ungurii din HarCov si romanii s-ar chinui 2 ani in lupte grele sa scape de unguri si nu ar putea. Apropo, grosul armatei siriene e alcatui din suniti. E evident ca nu toti sunitii sunt impotriva lui Assad si nu il percep drept un exponent strict al alawitilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *