Editorial: Rusia prinsa in clestele China- Occident

Daca europenii si americanii jinduiesc dupa resursele Rusiei, China merge mai departe si pofteste direct asupra unei partii importante din Extremul Orient rusesc. Triunghiul aceste relatii impotriva firii, pe a carei laturi geostrategice gasim, Rusia-China si binomul UE-SUA, au ca centru de greutate Extremul Orient rusesc, Siberia mai pe intelesul tuturor, desi termenul de Siberia nu acopera, geografic vorbind, intreaga regiune dintre Uralii si Pacific.

Se vorbeste foarte mult despre Siberia, despre bogatiile si resursele fantastice care sunt acolo, gata sa fie folosite.

Ei bine adevarul este departe, foarte departe, de cea ce se stie in mod obisnuit. Astfel rezervele de petrol( titei) presupuse a exista in subsolul siberian, depasesc de doua ori si jumatate tot petrolul din lume, si ma refer aici la rezervele dovedite nu si banuite.

Gazele naturale, pungile de gaz, aflate deja gata de exploatare, in sensul ca au deja puturi forate, dar nu sunt expolatate din cauza lipsei infrastructurii sau pur si simplu datorita lipsei de clienti, depasesc de SASE ori rezervele exploatate in prezent de Federatia Rusa. Si daca credeti ca hidrocarburile sunt perla coroanei siberiene, ei bine va inselati profund!

Cantitatile de diamante si aur cunoscute, adica exploatabile, fac deja,din minele Africii de Sud niste biete gaurele in pamant, din punctul de vedere al bogatiei. Rezervele de aur neexploatate inca, aflate la dispozitia Federatiei Ruse sunt atat de mari incat, putin lume stie asta, au fost printre principalele motive pentru care SUA si apoi FMI si restul statelor Occidentale, au renuntat la acoperirea modenelor  lor nationale in aur. Rusia avea si are in continuare atat de mult aur, incat rubla ruseasca ar fi fost de departe cea mai puternica modena din lume. Si cea mai stabila.

In privinta zacamintelor de diamante, cantitatea si calitatea lor i-a facut pe sud-africanii de la De Beers, cea mai mare companie din lume care vinde diamante, si care are de facto monopolul mondial al pietei diamantelor, sa faca o intelegere cu rusii, intelegere prin care Rusia primeste o importanta cota parte din profiturile De Beers, cu singura conditie ca rusii sa nu exporte diamante, la capacitate maxima, capacitate care a fost evaluata inainte de anii ‘’90 la peste UN milion de carate anual. Ce ar pute scoate acum Rusia, cu tehnologia actuala?!

Aceasta enorma bogatie are legatura, geologic vorbind cu marea eruptie siberiana din urma cu 500 milioane de ani. Atunci acest lucru a fost un cataclism, o extinctie in masa pe intreaga suprafata a pamantului, datorita faptului ca eruptiile vulcanice, eruptii bazaltice, au durat peste un milion de ani, otravind practic intreaga atmosfera.

Dar acum, in vremurile noastre, straturile de lava solidificata au facut ca aceea regiune sa fie efectiv Cea Mai Bogata din Lume! Ironia sortii!

Putin si presedintele De Beers, in 2006, Africa de Sud

Dar aceste bogatii sunt doar varful iceberg-ului siberian. Rezervele minerale de carbune, de inalta si medie calitate  ( antracit si huila), rezervele de cherestea, cele mai mari din lume, duble fata de Canada si SUA luate la un loc, rezervele piscicole, sunt pur si simplu aproape infinite, iar peste 60% din teritoriul Federatiei este practic virgin, neexploatat economic in nici un fel.

Rusia este, daca vreti, la fel ca o superba domnisoara, printre cele mai frumoase din oras, si in acelasi timp cea mai bogata din lume! Normal ca are multi petitori.

Bogatia acestor pamanturi depaseste orice imaginatie si se refera la orice fel de metale rare va trec voua prin cap, la orice fel de combustibili, la una dintre cele mai mari rezerve de apa dulce folosibila, de facto cea mai mare. Si peste toate aceste…pamantul Rusiei, mare si lat cat vezi cu ochii!

In ultimii ani Rusia, scoasa din jughul imbecilismului comunist, a devenit deja unul dintre exportatori majori de produse alimentare, de unde pe vremea cand era URSS, importa alimente in valoare de 500 de tone de aur pe an. Vi se pare mult?! 500 de tone de aur pe an?! Ei bine, pentru comparatie, rezerva de aur a SUA este undeva la 8100 de tone, iar a Romaniei de 103 tone. Asadar Rusia, incepand din 1963, anul cand a inceput sa importe alimente… 🙂 cate mii de tone de aur  a platit?! Pe la inceputul aniilor “80 a inceput sa plateasca aceste importuri cu petrol, dar pana atunci aurul a fost baza importurilor ruse, la fel ca si in WW2, cand absolut toate importurile de material militar, de la Anglia si SUA, au fost platite in aur pur. Cat aur are Rusia?!

Suficient de mult ca marile puteri vestice sa dea dracului paritate aur/modena, de frica rusiilor.

Iar aceste bogatii imense, vor fi in curand dublate de enorma productie agricola rusa, productie care creste cu doua cifre la fiecare trei ani!!!

De asemenea rezervele de apa dulce ale Rusiei sunt imense, iar in viitor s-ar putea ca cine are apa, sa conduca lumea. Apa dulce inseamna curent electric, dar mai presus de toate poate insemna irigatii si recolte din ce in ce mai mari.

Oamenii sunt obisnuiti sa se uite la Ursul din Uralii si sa-l vada plin de petrol si gaze. Ori aceasta este doar o imagine falsa, ca atatea altele. Viitoriul Rusiei nu sta in hidrocaruri, sau nu sta mai ales in hidrocarburi, ci in imensitatea Siberiana, in bogatiile pe care permafrostul le tine inghteate de milioane de ani.

Numai ca incalzirea globala, incalzire pe care cu totii o simtim din ce in ce mai pregnant in ultimii ani, ei bine acest fenomen, care genereaza incendii devastatoare in SUA si secete ucigatoare in Europa si SUA, ei bine, acest cataclism care sta sa se instaleze definitiv in vietiile noastre, va face ca Rusia sa devina mult mai puternica, mult mai puternica decat au facut-o vreodata armele nucleare sau Armata Rosie, luate la un loc si inmultite cu 100.

Pentru ca incalzirea globala va crea un habitat propice agriculturii si industrializarii, tocmai in aceea parte a Rusiei neatinsa pana acum de nimeni: Siberia cea infinita.

Cum va arata Rusia cu inca cateva milioane de kilometri patrati apti pentru agricultura, apti pentru infrastructura?! Cum va arata Rusia daca intregul sau teritoriu va fi usor de strabatut si exploatat, nu va mai fi inghetat bocna 10 luni pe an?!

Ganditi-va la o Germanie cat Rusia de mare, si cu potentialul Rusiei la dispozitie. Cum ar arata o Rusie cu capacitatile tehnologice germane, dar avand la dispozitie bogatiile nemarginite ale zonei dintre Uralii si Vladivostok?

Numai ca orice lucru bun atrage invidii si ii face pe aia mai saraci sa-si linga buzele cu multa pofta. Adevarat ca nu este crestinesc sa poftesti la bunul altuia, dar, de-a lungul vremurilor, s-a dovedit foarte profitabil. Nu?!

Asadar, avem pe de o parte cea mai bogata tara din lume, la modul absolutist al termenului, iar pe de alta parte avem o lume din ce in ce mai mica, din ce in ce mai avida dupa resurse, dupa spatiu, dupa apa, dupa mancare, etc, etc. Intreaga Europa se uita si jinduieste macar la o parceluta din teritoriul Rusiei, marile companii occidentale se uita cu ochii in lacrimi dupa petrolul si gazele rusesti, iar dintre toti,  situatia cea mai presanta o are China.

Cu o populatie enorma, cu un teritoriu extrem de sarac in resurse minerale, exceptie facand doar carbunele, si ala de proasta calitate in general lignit, si metalele rare, China cea suprapopulata, pe al carui teritoriu, in proportie de peste 50%, nu se poate cultiva nimic, pentru ca ori este la foarte mare altitudine, ori este desertic, China spuneam, se uita pur si simplu cu ochii beliti de dorinta la superba si super bogata Siberie!

Si se uita direct, lasand jena si ocolisurile la o parte! Deocamdata cel putin Siberia nu poate suporta o populatie permanenta prea mare, dar in urmatorii 20-30 de ani, clima s-ar putea incalzi suficient, incat in aceea zona, agricultura sa fie posibila.

Astfel Rusia are in acest moment un viitor destul de problematic. Un teritoriu imens, extrem de bogat, dar in acelasi timp o economie slaba, o economie care se bazeaza inca pe exportul de resurse brute, dar neavand in acelasi timp infrastructura si tehnologia potrivita. Asa ca  Rusia a acceptat ca mari companii vestice sa vina in industria de petrol si gaze, tocmai datorita decalajului tehnologic care o tinea pe loc. Adevarat ca dupa insusirea tehnologiei i-au cam dat afara, dar astea sunt afacerile.

Ideea este insa urmatoarea: pentru a putea sa-si joace rolul de super-putere economica, Rusia trebuie cat mai rapid sa schimbe centrul de greutate al economie sale, de la exportul de resurse brute, la exportul de produse finite, export care sa inglobeze aceste resurse, si astfel sa obtina de zece ori mai multi bani, sa obtina astfel milioane  de slujbe foarte bine platite, pentru cetatenii sai, sa  devina un lider in materie de tehnologie aplicata in industria civila, si sa reuseasca ca ramura industriala a economiei, sa nu mai fie dominata de industria militara, ci dimpotriva, industria civila, cu grad inalt de prelucrare, sa devina locomotiva care sa traga dupa ea intreaga tara. O industrie performata civila si o agriculutra foarte dezvoltata.

Insa Rusia duce lipsa de tehnologie noua, de know-how, de manageri performanti, se lupta cu sindromul coruptiei si incompetentei factorilor de decizie, are o economie oligarhizata.

Si peste toate acestea, vine o veste cu adevarat inspaimantatoare: natalitate a atins cote alarmate, populatia rusa este in scadere si in imbatranire accelerata. Ori sa ai cel mai intins si cel mai bogat teritoriu din lume, cu populatie imbatranita si in scadere, nu este chiar cea mai buna solutie pentru viitor, mai ales cand esti vecin cu China.

Iar China este efectiv hamesita dupa resurse minerale, combustibili, si pamant agricol, iar Siberia este la granita ei, asa ca…

Intradevar Rusia este o super putere militara, dar armele atomcie nu rezolva intotdeauna chiar toate problemele, iar Moscova stie asta. In ultimii cinci ani numarul trupelor rusesti dislocate dincolo de Urali, pe zona sudica a frontierei, a crescut de trei ori. Numarul de avioane, tancuri si alte tipuri de armamente sunt in continua redislocare spre est, iar unitatile militare din zona trans-siberiana sunt privilegiate cand vine vorba de dotarea cu armament nou si modernizat. Astfel, desi discursul politico-militar rusesc inca vizeaza zona europeana, in realitate Rusia isi goleste cazarmile din Vest si isi intareste dispozitivul din fata Chinei.

Noi baze militare au fost deschise si modernizate dincolo de Urali, noi unitati ale armatei au fost dislocate permanet in zona sud-siberiana si pe coasta Pacificului, iar Flota Pacificului va beneficia de nave noi intr-un ritm de 2/1 fata de Flota Nordului, privilegiata de alta data a sovieticilor.

In mod clar amenintarea depopularii si in acelsi timp exodul chineziilor spre Siberia, au fost luate foarte in serios de Kremlin, declaratia premierului rus Medvedev este foarte elocventa in acest sens. Ideea fixa a comunistilor sovietici, precum ca Rusia nu are absolut nici un prieten, este din pacate tot mai adevarata. Este foarte greu sa te uiti altfel la Siberia decat curgandu-ti balele de pofta, iar cand tu esti bogat…e bine sa fi in stare sa-i pui la respect si pe cei care vor sa aiba si ei o parte din bogatia ta.

GeorgeGMT

30 de comentarii:

  1. superb articol

  2. Intradevar super articol dar am si o observatie cu privire la agricultura ,anul trecut Rusia a trecut printr-o seceta astfel ca au dat „lege „?! pt interzicerea exportului si unii de la noi au castgat bani din export de cereale in Rusia si tot anul trecut o firma de la noi a castigat un contract de livrare de carcasa de porc si chiar se spunea atunci ce mult am pierdut noi din datul la spate a relatiilor cu rusia .
    Cat despre armament am citit si eu ca primele unitati echipate cu BMP-3 si T-90 au fost cele din Siberia.

    • Corect, agricultura Rusiei abia incepe sa creasca si se fac investiti majore in infrastructura. Una dintre marile probleme ale producatorilor rusi de cereale, este lipsa unui port precum Constanta, cu facilitati mari de tranzit pt cereale si capacitatile de depozitare. Dar rusii lucreaza la asta cu mult sarg, pt ca sunt baieti seriosi.
      Seceta arata ca Rusia este inca slaba, dar daca tinem cont ca acum 20 de ani erau importatori neti de alimente, iar acum sunt exportatori majori, ne putem face o idee despre cum va arata viitorul agricol al Rusiei, si mai ales despre enormul potential de crestere.
      Rusia este ca un om bolnav, dupa o boala lunga, comunismul, dar deja este in convalescenta. Cand va fi sanatoasa…va fi intradevar Gradina Raiului, economic vorbind.

  3. foarte bun articol…bravos

  4. Bravo Georgica, foarte bine scris…dar am o mica nelamurire, oare ce se va intampla cu pretul materiilor prime cand vor fi ‘aruncate’ in piata cantitati imense din aceste materii prime?. Acum ii rentabil sa faci agricultura pt ca sunt preturi bune la cereale, la grau parca pretul ii undeva peste 200 euro/tona, daca rusnacii se apuca sa cultive pe vreo 50 milioane de hectare grau si sa fie supra productie la nivel mondial pretul graului o sa scada sub costurile de productie…la fel si la restul materiilor prime, petrol, gaze, diamante…deocamdata pt rusnacii ii mai rentabil sa stea si sa nu faca nimic iar preturile la materii prime sa ramana ridicate decat sa se apuce sa investeasca masiv, sa scoata in piata cantitati din ce in ce mai mari si pretul acestora sa scada sub costurile de productie.

    • Corect Cristi, numai ca in viitor, toate prognozele arata o penurie masiva de materii prime, inclusiv alimente, din „n” motive. De la cresterea populatiei, la schimbarile climatice, la cresterea economica si deci a nivelului de trai in Asia.
      Pe de alta parte, pretul s-ar putea sa nu mai conteze in fata unei crize reale, criza in care banul sa nu mai aiba atat de mare valoare, ci doar resursele reale, palpabile. Apa dulce de exemplu nu poate fi cuantificata in bani: o ai sau nu o ai, si mai sunt si altele.
      Oricum viitorul apartine in mod clar celor care au resurse si le pot valorifica superior, sau daca imi permiti…cat mai superior.
      Multumesc pt aprecieri.
      Iar istoric vorbind trendul preturilor la resurse, de orice tip, este pe crestere inca de la sfarsitul WW2, cu usoare reveniri, insa per total, resursele sunt din ce in ce mai rare, mai greu accesibile si mai necesare stilului nostru de viata. Ce aparatura electrica aveam noi in case in 1989, si cate avem acum?! Cate autovehicule/familie aveam, cate haine, etc, etc?!

  5. oricum strugurii sunt foarte acrii daca tot nu ajungem la ei 🙂

  6. Articol bun, dar nu pot sa nu ma gandesc la conducatorii rusi, nu prea orientati spre binele comun desi l-au trambitat foarte tare in ultima suta de ani.
    Poate vine vre-un „vizionar” gen Stalin si incearca sa niveleze muntii cu niste bombe atomice ca sa faca agricultura…. :D.
    In trecut URSS importa foarte mult de la tarile din blocul comunist, practic piata avea un singur sens – spre mama Rusie.

  7. Ursul si Dragonul a lui Tom Clancy, este o carte foarte buna pe aceasta tema. Un razboi Rusia – China pt resursele Siberiei, iar rusii intra in NATO. Nu e deloc implauzibil intr-un viitor incert…

    • hahaha, pe asta vreau sa o vad, pana la urma o sa fie toti in NATO si cautam extraterestrii sa ne luam la harta cu ei.
      daca rusii intra in NATO, „disclosure day” o sa vina instantaneu si o sa aflam ca extraterestrii sunt antisemiti 😀

  8. Bai George ai scris articolul asta in asa fel ca incepe sa-mi ploua si mie in gura dupa bogatiile rusilor… Ce-ar fi sa trimitem nishte tzigani in recunoastere? 🙂

    • Angeeeloooo,

      Da’ de ce nu te duci tu 🙂

      Il mangai usurel pe Putin pe ceafa, daca il apuci bine de ceafa si strangi, ai mai intinzi un pic pieile de pe fatza, sa nu se mai chinuie omu’ cu operatiile estetice 🙂

      Sau mai bine ai trimitem o shleahta de popi de la Patriarhie, asa, fo’ 20,000, sa-i pupe mana, o sa moara ala electrocutat, daca i-ati vazut reactia in clip 🙂

  9. Poate ca o solutie la actuala problema a rusilor cu Siberia ar fi sa coopteze marile firme occidentale in exploatarea resurselor naturale ale acestei regiuni.Occidentalii sa vina cu tehnologia si banii pentru exploatat, sa plateasca redevente statului rus pentru zona exploatata, asa cum fac americanii in Canada, si sa dezvolte infrastructura in zona de interes.In acest fel Occidentul, inclusiv SUA, ar deveni aliatii Rusiei.Cred ca ar fi mai avantajoasa aceasta miscare atat pentru Rusia cat si pentru vestici, decat sa puna mana China , candva, in viitor, pe Siberia.

    • Au incercat asta prin anii „90, numai ca marile companii Occidentale au obiceiul sa faca apoi cam ce vor ele, sa influenteze politica locala, etc, etc, iar Putin le-a zis mars. Aici sunt ok cu el. Bine si-a si permis asta. Rusia nu doreste sa-i dicteze altii ce sa faca, nici ca profiturile sa mearga in fara.

  10. „Zeci de mii de maghiari din Transilvania sunt aşteptaţi să participe la un protest faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, care va avea loc în 1 septembrie, în Sfântu Gheorghe, informează Mediafax. Aceasta ar fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani „într-un caz maghiar”.

    În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice.

    Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (foto stânga), care este şi liderul local al UDMR, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că zeci de mii de maghiari din toată Transilvania sunt aşteptaţi în 1 septembrie la Sfântu Gheorghe, susţinând că aceasta va fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani „într-un caz maghiar”.

    Antal a afirmat că decizia Judecătoriei Buzău în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, în urma căreia secretarul de stat Marko Attila şi alte două persoane au fost condamnaţi, este „nedreaptă”.

    Antal a susţinut că sunt două variante prin care se poate interpreta tot ce s-a întâmplat în acest caz.

    Potrivit edilului, prima ar fi aceea că este vorba de o eroare judiciară, despre eroarea unui judecător din Buzău, care se va corecta la Curtea de Apel. Primarul a adăugat că a doua variantă ar fi aceea a unei comenzi politice şi că unii doresc să întoarcă timpul şi tot ce s-a dat înapoi comunităţii maghiare să fie luat, încetul cu încetul, şi asta în condiţiile în care foarte multe imobile încă nu au fost retrocedate bisericilor tradiţionale maghiare.”

    Pe cat punem pariu ca vreun bozgor sau mai multi o sa isi ia bataie de la „romani” si o sa ne-o luam pe cocoasa de la vestici?

    • Eu zic ca e de bine … daca am inteles corect, retrocedarea este catre biserica traditionala maghiara?

      • Care-i biserica traditionala maghiara? Eu stiu ca sunt catolici, iar reformatii, dracu stie ce sunt. Eeee, stie el Tokes mai bine ce-s reformatii!

        • Biserica „traditional maghiara” e aia care i-a crestinat pe cei ce stau la baza dinastiei Arpadiene, adica…ortodoxa!..Dar shhhh, nu mai spuneti la nimeni, ca poate se trezesc maghiarii sa verifice Coroana Sf. Stefan si sa afle ca de fapt era o diadema ce apartinea unei printese ortodoxe bizantine… 🙂

    • M.C. Sa protesteze, este dreptul lor, da-i naibii! Important este, sa ramana cu protestul, iar manifestatia sa nu degenereze in revendicari revizioniste, asa cum se obisnuieste la asemenea paranghelii hune. Antal Arpad, este cunoscut ca avand un dinte impotriva a tot ce-i romanesc, ma intreb insa cum de nu l-au gabjit pana acum? Bine, nu-i timpul trecut.

      • Tocmai aia e, ca maidanezii astia nu stiu altceva, si o sa se victimizeze mai ceva ca aia cu holocaustu’.

        • M.C. Pai victimele romanilor au fost intotdeauna cand si-au luat nasul la purtare! Observ insa, ca lor chiar le place asta, deci banuiesc ceva tendinte masochiste la natia ungureasca „milenara”. Si-atunci n-avem ce le face, decat sa-i scarmanam bine atunci cand ne-o cer, asa, ca buni vecini ce suntem!

  11. Pînă la urmă ce s-a retrocedat cui?

    • Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

      Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.

      Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

      Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii.

      Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

      Recent, magistraţii Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţie, instanţa stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani. Pe perioada termenului de încercare, Clim trebuie să respecte o serie de interdicţii şi obligaţii stabilite de instanţă, între acestea să nu poarte arme sau să nu săvârşească noi infracţiuni.

      Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă.

  12. He he… biserica maghiara, plangaciosii! Rar o sa vedeti niste oameni mai fatarnici si mai falsi ca si astia.
    Adevarul este ca ei incearca sa puna mana pe un patrimoniu la care nu ar avea dreptul dupa ce au facut secole la rand in Transilvania. Ei fac manevre de ceva vreme cu sprijin implicit de la Buda.

    http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-3/pila-lui-odon-istoric-controversat-varul-lui-szabo-odon-plantat-la-arhivele-bihorene-103153.html
    nota – omul a fost oleaca de sef la Arhivele Nationale.

    Daca ar fi dupa mine le-as da bisericle si atat. Cladirile administrative sa ramana la Statul Roman, eventual date in custodie pe perioada determinata. La Oradea, le-au dat palatul baroc, fost sediu de muzeu. Este o cladire enorma care de degradeaza pe zi ce trece pentru ca ungureii nu au resurse sa o intretina. Decat asa mai bine ramanea muzeu intr-o cladire unicat in Europa.

    Ca sa mai si condimentam putin atmosfera :
    In urma cu ceva vreme – cam cand a aparut „uairlessu” statul maghiar a finantat creearea unei retele de telecomunicatii in zona de vest a tarii (Ro) – zonele Bihor si Satu-Mare. Era implementata de un ONG pentru tineretul maghiar – sa aibe internet ungurii si sa comunice mai bine. Sa pastreze unitatea culturala, etc etc etc. Evident de proiect s-a cam ales praful pentru ca nu-i asa… si ungurii din Romania sunt defapt romani si se pricep sa fure cel putin la fel de bine. In paranteza fie zis… li s-a si dat o mana de ajutor sa iasa treaba cum trebuie de la niste oameni de bine :D.

    Oricum… oamenii obisnuiti nu sunt interesati de prostiile astea, la noi in Ardeal palinca nu are nationalitate, are numa gust la fel de bun si pentru unguri ca si pentru romani.

  13. Foarte bune articolele, dar ca ortodox ma deranjeaza dracuielile frecvente. George, te rog nu-l mai invoca pe diavol, chiar nu castigi nimic daca o faci – nici stilistic, nici ca impact al argumentelor, dimpotriva, e vulgar si de prost gust, nemaivorbind ca e un pacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *