Editorial – Rusii, precauti, se pregatesc…

descărcare

Asa cum comentam si noi pe blog, principalul pericol pentru integritatea teritoriala a Rusiei este China, care este pe termen lung si principalul inamic din cam toate punctele de vedere pentru Moscova, ori daca noi pe un blog modest am ajuns la aceste concluzii, in mod sigur si rusii gandesc la fel…

Astfel in urma cu doar cateva zile Kremlinul a anuntat ca va accelera procesul de creare si operationalizare a inca 40 de brigazi, pe langa cele 70 deja create incepand din 2009. Poate ca termenul “create” nu este chiar cel mai corcet si asta deoarece aceste unitati nu au aparut din neant, ci in urma reorganizarii Armatei Ruse intr-o organigrama mai aproapiata de armatele moderne europene. Astfel s-a trecut de la greoaiele divizii si regimente sovietice la mult mai flexibila organizare sub forma de brigada.

Pana acum din cele 70 de brigazi nou organizate, 35 sunt unitati direct luptatoare, tancuri si infanterie, iar celelalte 35 sunt brigazi de sprijin: artilerie, geniu, antiaeriene, etc.

Din cele 35 de unitati luptatoare cam jumatate au efectivul complet si sunt gata oricand pentru dislocare pe front, facand parte din primul esalon strategic al Armatei Ruse, adica sunt trupele care in caz de conflict au rolul de a angaja imediat inamicul cu intreaga lor forta.

Numai ca planurile Armatei sunt extrem de ambitioase si total diferite fata de doctrina sovietica, atunci cand marile unitati erau impartite in trei categorii: divizile din esalonul Intai – de prima linie, echipate complet la nivel de personal si tehnica de lupta, divizile din esalonul Doi – care aveau capacitatea de lupta la aproximativ 35% din punctul de vedere al personalului incadrat si divizile din esalonul Trei, care aveau in cel mai bun caz doar un stat major si cativa ofiteri.

Ei bine Staul Major General al Armatei Ruse are in vedere ca TOATE brigazile sa fie la capacitate de lupta de 100%, atat in ceea ce priveste personalul, cat si ca tehnica de lupta, desi analistii militari rusi se indoiesc ca Armata va avea suficient personal pentru completarea intregului parc de brigazi.

Numai ca opinile generalilor rusi sunt impartite in doua tabere:

Pe de o parte unii dintre ei sunt in favoare organizarii armatei sub forma de brigazi, care sa fie incadrate pe timp de pace la nivel de 100% cu personal si astfel Rusia sa detina o armata mai mica, dar foarte profesionista si flexibila, in caz de conflict, in timp ce “opozitia” sa spunem, formata din oameni foarte seriosi declara ca ar trebui sa se revina la organizarea pe baza de divizii, rezerve mari de tehnica de lupta si personal semi-instruit, adica intr-un fel revenirea la sistemul sovietic care se baza pe o mare armata populara, semi-pregatita, dar care dispunea de un numar suficient de mare de trupe si tehnica de lupta, astfel incat mai slaba pregatire a militarilor era compensata de cantitatea imensa aruncata in lupta, dar care, spun sustinatorii acestei idei, s-ar preta mai bine la teritoriul Rusiei si la amenintarile viitoare.

In acest moment nu stie sigur care din cele doua tabere va avea castig de cauza, pentru ca fiecare vine cu argumente solide, doar ca cei care sustin revenirea la organizarea pe model sovietic au in vedere un razboi purtat cu trupe foarte numeroase si pe un front extrem de larg, similar WW2, dar de data aceasta in Est, cu inamic principal China.

Strategii rusi care sustin revenirea la divizii si o armata larga, populara, spun ca in cazul unui conflict cu China, previzibil din punctul lor de vedere, o armata rusa mica numericeste vorbind, chiar beneficiind de soldati foarte bine instruiti si tehnica de lupta moderna, va face foarte greu fata unei armate chineze mai slab pregatite si inarmate, dar care ar ataca cu milioane de soldati pe un front de cateva mii de kilometri, inaintand simultan de zeci de directii…

Iar generalii rusi au dreptate. China isi poate permite, la fel ca URSS-ul in 1941-45, sa arunce in lupta cantitati enorme de tehnica de lupta, mai slaba adevarat si milioane, poate zeci de milioane, de soldati spre granitele Rusiei, iar in cazul in care ofensiva chineza s-ar desfasura pe intreaga lungime a granitei comune, adaugam aici si Mongolia, cele 115 brigazi rusesti ar fi rapid coplesite doar si pentru simplul fapt ca nu ar avea capacitatea numerica sa acopere zeci de directii de inaintare in acelasi timp.

Sigur, acolo unde rezistenta ruseasca reuseste sa intruneasca un numar minim cerut de oameni si tehnica de lupta, trupele chineze ar fi respinse, dar pe imensitatea frontieriei ruso-chineze, pot exista efectiv zeci de puncte de patrundere, pe zeci de directii de inaintare, ori coplesita numeric si geografic intr-un astfel de procent, singura sansa a Rusiei ar fi defensiva bazata pe arsenalul sau nuclear…

In acest moment pe granita ruso-chineza se afla nu mai putin de 15 divizii de tancuri si mecanizate chinezesti, iar armata chineza este de trei ori mai mare decat cea rusa, in acelasi timp numarul de brigazi operationale chineze este si el net superior celor ale Armatei Ruse.

Sustinerea pentru revenirea la sistemul de rezerve si organizare a Armatei din era sovietica este un curent foarte nou aparut in Minsterul Apararii de la Moscova, curent strategic care si-a facut simtita prezenta odata cu schimbarea minsitrului apararii de la mijlocul acestui an.

Deocamdata se va continua pe modelul brigazii, dar este foarte posibil ca Rusia sa revina partial la sistemul rezervelor strategice de tehnica de lupta al erei sovietice, desi un astfel de sistem este  un foarte mare consumator de resurse finaciare si umane.

Deja prezenta militara a unitatilor rusesti in zona europeana este mult mai slab decat in urma cu 20 de ani, iar centrul de greutate se muta incet dar foarte predictibil catre sectoarele asiatice ale granitei, unitatile Armatei Ruse dislocate dincolo de Urali fiind din ce in ce mai puternice si benficiind intodeauna primele de noile modele de tancuri, rachete sau trasportoare…

 GeorgeGMT

 

47 de comentarii:

  1. Ştrul: Bula ce-ti doresti cel mai mult?
    Bulă: Sa ne invadeze China?
    Ştrul: Bai esti tâmpit, cum să ne invadeze China?
    Bulă: Da mă pentru că daca vin la noi trec şi peste ruşi. Odata la venire si odata la plecare!

  2. Firesc ar fi Rusia sa-si deschida granitele ,mintale in primul rand, fata de UE ,sa-si faca untratat de aparare mutuala cu UE, NATO,Japonia si atunci ar fi mai relaxati vis-a-vis de toata lumea, inclusiv China!
    Pe vremuri era un banc:
    -intrebare la radio erevan: Cu cine se invecineaza Uniunea Sovietica?
    -raspuns:cu cine vrea ea.

    • Eu zic sa stea cat mai departe ivanii, avem destul cu pisti.

      • @ M.C

        Nu stiu daca ai observat zilele astea, cu ocazia marelui fas de mars secuiesc, dar unguru` Bulan a marturisit ca el vrea autonomie si alte chestii d-alea DAR vrea sa ramana in continuare FINANTAT de la…….. BUCURESTI !!!! :))))
        Na, sa ma zica careva ca unguroaicele nu-s perverse :)))))

        • @Jimmy

          „cubanezii” nostril sunt sfinti pe langa mongolii astia, asemenea specimene nu exista pe lumea asta si sper sa nu apara si altii.
          Dupa ce am trecut prin toate magariile posibile in istoria noastra cu rusii, turcii, nemtii etc, pe nici unu din astia nu pot sa urasc niciodata la acelasi nivel iesit din comun, la care ii urasc pe efectele astea secundare ale naturii al carora drept la oxigen ar trebui fi supus votului popular.

          Sa-I fereasca sa apuc ziua sa intru in ei legal, ca ce a fost la Ip (ip) o sa para doar o palma de copil.

          • Si eu care ma credeam psihopat.
            Aaaa imi rezerv obligativitatea legala romanesca asupra rpocesului de jupuire a spinarilor de pisti. Am nevoie de niste abajururi. De casa noua. Ma intelegeti.

  3. Pai da,politica externa a rusilor a fost mereu ca un joc de sah, niciodata o miscare nu este singulara,cauta sa loveasca in mai multe directii si sa protejeze din toate directiile.Lui Ivan,doar Polul Nord ii este cel mai bun vecin.Iar in ceea ce ii priveste pe chinezi,proaspetele „Primaveri Arabe” din Africa le-au cam taiat din resursele pe care si le asigurau de aici.Asa ca Rusia a ramas cea mai accesibila alternativa de a-si asigura resursele.Numai ca dpdv istoric,China nu uita de Siberia si o sa o ceara sau o sa o ocupe.Ivan stie asta,China stie ca Ivan stie si amandoi stiu ca din disputa asta,SUA ies cel mai bine.Pana cand Rusia nu va restitui Siberia catre China,acolo nu va fi pace cu adevarat.Dar cine se asteapta ca Rusia sa faca gestul asta?Iar Ivan are si Kurilele pe constiinta.Nu ii vad pe japonezi stand cu mainile in san daca Ivan da de greu.

    • @Mandrean Paul

      Rusia sa „restituie” Siberia? Cand a apartinut Siberia Chinei???

      Siberia e asta:
      http://en.wikipedia.org/wiki/File:Siberia-FederalSubjects.svg

      China nu a detinut niciodata Siberia. Cea mai mare intindere a Chinei a fost in timpul dinastiilor Yuan si Qing.

      Harta dinastia Yuan:
      http://3.bp.blogspot.com/-C6vlPGnuEkA/TzMqMr7ObVI/AAAAAAAAASU/AXEq4VzPocg/s320/china-yuan-large.gif

      Harta dinastia Qing:
      http://www.china-mike.com/wp-content/uploads/2011/01/qing-dynasty-map.png

      Deci nici nu se pune problema de a „restitui” Siberia, nu stiu de unde ai scos-o.

      URSS si China au avut disputa teritoriala dar pe portiuni muuult mai mici de teritoriu, si le-au rezolvat:
      http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2008-10/15/content_7105971.htm

      Deocamdata China se concentreaza asupra resurselor din marile adiacente, nu pe Siberia, deci nu are de ce sa-si faca un dusman din Rusia. Dimpotriva.

      • @ vector

        Bre, `mneata ai dreptate cand spui ca Siberia nu a apartinut niciodata chinezilor; sunt intru totul de acord 🙂
        Ceea ce omiti sa spui, este de la cine mama zmeilor au luat rusii, Siberia 😉 Eee, sesizezi diferenta de nuanta??? 😉 Intrebarea-i retorica, desigur 😉

        Uite acilea un link tocmai bun de-o lectura langa samovar:

        http://hir.harvard.edu/will-china-colonize-and-incorporate-siberia

        Vin vremuri galbene peste Siberia…… Si asta-i doar adierea…. 😉

        • @Jimmy

          Da, cine stie ce se va intampla. Deocamdata insa, cu datele pe care le avem acum, nu vad un conflict intre Rusia si China pe seama Siberiei. Daca e sa fie semnele vor aparea si vor fi foarte clare, dar nimic la orizont acum.

          Cat despre adiere, eu sunt cu ochii pe adierile dinspre Fukushima…. vin vremuri de kko pentru Japonia si criza asta nucleara poate declansa tot felul de chestii in Asia. Gandeste-te ca in 2011 autoritatile japoneze erau pe punctul de a evacua Tokyo!

      • Siberia initial era mongola si nu slava.Rusii au luat Siberia pas cu pas supunand populatia mongola. Mongoli au cucerit China. S-ar putea intoarce dupa Siberia :). Cam asa s-ar pune pe scurt problema.

      • „Cand a apartinut Siberia Chinei???” dar cand au fost toate insulele din jurul chinei ale chinei? 🙂
        Astia sunt in stare sa isi gaseasca pamanturi natale si in Colentina 🙂

        Radem, glumim dar nu cred ca e vorba de toaaata Siberia. Din pacate nu e posibil sa iei o parte mica fara restul…e vorba de un pachet integrat de servicii

        • De fapt daca ne uitam la o harta a Chinei de la inceputul anilor 1800 si apoi la una de la sfarsitul acelei perioade, dupa razboaiele opiului o sa vedem ca teritoriul unde sunt acum orase precum Vladivostok sau Habarovsk dar si insula Sahalin apartineau Chinei. Mai erau Mongolia, Manciuria etc

          Rusii au profitat atunci de probleme chinezilor (cum au profitat si de ale noastre dealtfel, tot cam in aceeasi perioada) si au luat de la ei o zona chiar intinsa. Tot atunci au luat si altii, de ex britanicii pun mana pe Hong Kong, portughezii aveau Macau. A fost de fapt o coalitie engleza la care s-au adaugat in timp si francezi si chiar americani si rusi, au ocupat chiar Beijingul la un moment dat. Rusii desigur au apucat cat mai mult pamant posibil, sa fie acolo desi aveau deja o zona uriasa in stapanire
          Chinezii au recuperat pe rand ce au pierdut atunci, inclusiv Hong Kong, si sigur nu au uitat de cum i-a injunghiat Rusia pe la spate.
          Acum se mai joaca de-a baubau cu japonezii, vietnamezii sau filipinezii pentru niste insultie pe acolo dar sigur tinta principala e Siberia, si nu cred ca doar partea pe care le-au luat-o rusii atunci.

          Chinezii isi planifica niste chestii pe cate o suta de ani, ei nu se arunca in campanii bruste. Sunt precum elefantul care nu uita, se misca aparent incet si calculat dar e foarte greu de oprit cand isi pune ceva in cap.
          Problema rusilor va fi cand elefantul va deveni dragon si impins de nevoie (de resurse, de teritorii), de ambitie si de dorinta de revansa va iesi pe bune la vanatoare.
          Economia chineza e practic imensa fata de cea ruseasca, armata chineza o depaseste deja pe cea rusa ca numar si in viitoarele decenii vor ajunge sigur si la paritate tehnologica (daca nu chiar pe ici pe colo chinezii vor fi superiori).

          Abia atunci vor incepe problemele cu adevarat pentru Rusia

    • cand drak a fost siberia a chinezilor? hai sa nu batem campii pe considerentul ca „multi vad, putini pricep”

    • cand drak a fost siberia a chinezilor? hai sa nu batem campii pe considerentul ca „multi vad, putini pricep”
      dl george, dece nu apar comentariile postate? deranjeaza pe carevasilea?

  4. Dar ii vezi pe niponi aliindu-se cu chinezii? Asta inseamna sa aibe o sansa sa ia Kurilele inapoi dar celelalte insule sigur donate chinezilor :).

  5. Cred ca Rusia va folosi arme nucleare tactice la greu chiar din primele zile de conflict. China și-ar putea permite sa arunce în lupta o armata egala cu populația Rusiei.

  6. Am citit niste articole care sustineau ca iarna nucleara este un mit.Poate un articol pe tema asta ar fi interesant.
    De asemenea, o data cu dezvoltarea sistemelor anti-racheta s-ar putea ca armele nucleare sa nu mai fie asa periculoase.

    • @ adi

      „Am citit niste articole care sustineau ca iarna nucleara este un mit.”

      Sincer vb, chiar nu as vrea sa ajungem sa traim momentul in care si rusnacii si ceainizii isi vor da cu nucleara-n cap 🙁 Radiatiile alea nu vor ramane intr-o zona anume si, pt ca n-au nevoie de viza sa intre-n UE , mai devreme sau mai tarziu or s-ajunga si pe la noi 🙁
      In `86 am fost putintel cam norocosi deoarece curentii de aer au luat norisoru` si la dus pe la suedeji, poloneji si toti ejii aia de prin nord. Cred ca d-aia n-a mai venit nici bosorogu` ala bolsevic – Mos Gerila – in anu` ala 😀
      Nu stiu daca cineva poate spune cu precizie cum va fi cu iarna nucleara, dar iti pot spune sigur ca dupa un party cu vreo 2-300 de nucleare aia de la Goagal Earth vor trebuie sa faca ceva update-uri la softul lor 😉

    • Am vazut si eu ceva analize „optimiste” pe tema asta, facute pe la sfarsitul anilor 80. Oricum nu exista date suficiente in lipsa unui precedent si sincer nu vreau sa verificam daca e doar un mit.

      • Iarna nucleara este exact ultima problema a omenirii pe termen lung. Imediat vin valurile de radiatie electromagnetica imediata plus radioactivitatea pe zeci de ani si cenusa plecata cu vant. la 200 de atomice pute sta linistiti cu depopularea a unei jumatati din glob.
        Renuntati la ideea de Fallout si STALKER pentur ca oriunde s-ar arunca cu păcănitori o sa afecteze tot globul cu mult inainte de racirea globala. Ca sa vina iarna trebuie sa ridicam un strat de cenusa opac pe cel putin o suprafata cat Europa plus Africa.
        Ori ca sa „reusim”o astfel de performanta avem nevoie de multe pacanitori date in decurs de 2-3 zile in locuri apropiate. Cam la 5 Km una de alta. Iar la final:
        Daca in Anglia s-ar folosi 10 bombite…populatia ei s-ar reduce la cmaxim 5 milioane de omuleti extrem de bolnavi si in epoca de piatra. Faceti un calcul pentur a evdea cat trebuie pentru alta locatie. Daca la noi da careva in Bucuresti pacanitoarea, de la Ploiesti si dincolo de Dunare suntem prajiti. La propriu.
        200 Atomice? =))))))))))))))))))))))))))))))))
        http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2101508/Want-know-effect-nuclear-bomb-home-town-Theres-app-that.html

        • Sa nu uitam cutremurele de peste 8 grade!

        • @testokick> Nu se depopuleaza nici o jumatate de glob de la 200 de atomice. In sec XX au avut loc cel putin 600 de teste de bombe atomice doar in atmosfera la care se mai adauga vreo 1500 de teste subterane sau submarine sau in atmosfera inalta. Si uite ca nu s-a depopulat planeta. Efectele armelor atomice au fost exagerate mult in retorica pacifista din anii ’80. Desigur, asta nu inseamna ca nu-s niste arme ingrozitoare dar nici nu ar duce la extinctie.

          • Niste dementi, de aia sunt asa multe probleme de sanatate. Nici nu stiu astia cum sa le dea de cap. Alergi peste alergi. Copi cu malformatii etc. Vai de capul nostru.

  7. In privinta la superioritatea coplesitoare numerica a chinezilor fata de rusi, cred ca rusii inteleg foarte bine asta si mai cred ca tancurile, tunurile si avioanele de dincolo de Ural au ca munitie de rezerva si capuri nucleare tactice…. si chinezii stiu asta.
    Oricum, ma indoiesc foarte mult ca chinezii vor ataca vre-odata Rusia..

  8. Poa ma insel insa sunt 2 sisteme mari si late de organizare a unei armate : cvadruplu si ternar. Adica 4 grupe, 3 companii , r batalioane, si 2 regimete 1 brigaqda si 2 brogazi una divizie.. Care a fost sistemul normal pana in 1918 cand germnaia a trecut la sistemu ternar : 3 grupe… 3 regimete= divizie. Pastrand insa armamanetul greu al vechii divizii.
    In 1939-1945 armata germana era organizata pe divizii (cca 17.000 ) Idem RKKA (cca 14.500) . Acest sitemj s-a dovedit a fi excelent.
    Inns anagloisaxonii au rams cu sistemul cvaruplu. Asa ca oi divizie amerciana are numa vreo 24.000 .Ia rbrigada egnleza are ceva peste 3000. Adica e cava mia mult decat un regimnet intarit.
    Ma rog ptr trupele mobile SUA a incercat ceva cu divizii „usoare” de cca 15.000.

    Insa se pare ca „pe brigazi” obtii unitai fara mare putere , diviziile in sitemul vechi sunt prea greoaie … tot mai bun sistemul german din 1918!!!

    A da… Si ar fi ceva in cazulo unui cofnlict pe Amur. Frontul trebuie acoperit!!! Ca daca lasi o vresa .. sisi facde de cap celalat si te m,anevreaza pe la spate pe la spate …. Naspa

  9. Mai toate imperiile au cazut din interior, plus ca astea contemporane mai au si bomba termonucleara, ceea ce poate inseamna disparitia vietii pe terra.
    Nici nu se pune problema unui razboi intre rusia si china, e fantezie curata.

  10. NU da nimeni cu nici o atomica cat timp exista mai multe state care o poate folosi. Nimeni nu e atat de imbecil incat sa o comita si sa gandeasca ca altii nu ii dau si lui in ograda. Atomicele sunt povesti precum bau bau dar daca exista imbecili care chiar cred ca le pot folosi pentru linistirea unui razboi…

  11. Nu cred ca va exista in viitor vre-un conflict Rusia, China, SUA (avand in vedere actualele capabilitati nucleare, in orce combinatie le-am lua. Urmeaza India in schema asta. Asta ar insemna anihilare reciproca, HOLOCAUSUL NUCLEAR. Daca nu ma insel chiar Einstein spunea ca daca va exista un al 3-lea razboi mondial (nuclear), al 4-lea se va desfasura cu sabii si topoare! De ce sa pornesti un razboi care posibil il vei castiga dar te va arunca cu o mie de ani in urma? Armele nucleare ca vrem sau nu vrem au asigurat pacea de la al 2-lea razboi mondial pana acum.

    • Se pare ca si altii s-au gandit la acelasi lucru, comentariul meu a fost scris inainte sa apara pe site si celelalte. Nu vreau sa repet o idee de dragul de a spune ceva. Impartasesc opiniile lui Testokick si ale lui Alex.

  12. Din comentariile astea vad ca multi cred ca ar fi un razboi ca in ww2 cu tancuri si cu atacuri la baioneta . Mai e razboil necoventional: cutremure fabricate, un tsunami care poate apare oricand, un meteorit care devasteaza o regiune, un puls electromagnetic, o seceta ca in Sahara si asa mai departe.

  13. Pastrand proportiile, rusii isi pun aceleasi intrebari, pe relatia cu China, pe care ni le punem si noi, pe relatia cu Rusia.
    Diferenta este ca, la ei, discutiile au loc la nivelul factorilor de decizie politico-militara in timp ce la noi discutiile de acest gen au loc pe Ro Military. Doar noi ne intrebam cum sa facem sa asiguram o rezerva numeroasa si instruita pentru un eventual conflict cu o putere mult superioara numeric si tehnic. La nivel politic e pace si liniste.

  14. Rezerva noastra alimentara se gaseste la Carrefour, Billa, Penny si muraturile din piata.
    Rezerva de masti de gaze sunt la kaki si trend militar iar cartusele sunt pe airsoft alaturi de snipere si AKM-uri de plastic.
    Mie im imi place un Barnett .50; da’ pi buni… am voie sa visez nu?

  15. China niciodata nu va ataca Rusia – se va intampla ca in 1937 – cand Japonia a bombardat China si ea n-a putut sa faca nimic. Aviatia Chinei e f. slaba; vre-o 200 avioane moderne (generatia IV). Armata mare nu poate face nimic in razboi manevrabil (Cum si Africa de Nord – 250.000 Italieni vs 50.000 englezi – cine a castigat?)))) Si 7500 bombe atomice ruse vs 300 bombe chineze))))

    • O fi cum zici, dar eu nu cred ca generalii rusi nu stiu meserie, si nici nu cred ca ar fi genul de oameni care sa se panicheze prea repede. Stiu ei ce stiu…

    • Totusi China de azi e mult diferita de China din 1937. Mult diferita si mult mai puternica.
      Eu ii dau cateva decenii pana cand va atinge paritatea tehnologica cu Rusia. O sa avem atunci o China cu o economie uriasa, mult peste cea ruseasca, si cu o armata semnificativ mai mare si aflata pe picior de egalitate dpdv tehnologic cu cea ruseasca. Plus foarte probabil anumite zone din Siberia vor avea o populatie chinezeasca importanta, si una asiatica (mongoli etc) mai apropiata de China decat de Rusia.
      Populatia rusa de acolo e mica si nimeni nu se inghesuie sa mearga acolo dinspre Europa, din contra multi vor sa plece sau au plecat deja. Populatia rusa scade in general (din ce am inteles au inregistrat cresteri doar musulmanii din Rusia, sau ne-europenii) iar cea chineza creste incet dar sigur. La fel cresc si nevoile Chinei, economice, de resurse de tot felul si eventual chiar si teritoriale. China pare sa fie pe un curs revansard si expansionist oricum, deocamdata se ia de unii mai mici, inclusiv si de Japonia (care are insa in spate SUA plus o dezvoltare industriala si tehnologica suficient de buna pentru a face fata la momentul asta si probabil si in viitor). Dar Japonia chiar le-a facut multe probleme si chestii urate in WW 2. Au recuperat insa Hong Kong-ul (pierdut cam in acelasi timp cu teritoriile din Siberia luate de rusi) de la Marea Britanie de ex, care a fost nevoita sa-l cedeze vrand nevrand, si chinezii nu par sa se fi oprit acolo, puterea lor creste incet si sigur, la fel si pretentiile si ambitiile

      Sigur, rusii vor avea mai multe incarcaturi nucleare sa zicem, dar chinezii vor avea suficiente pentru a distruge tot ce e important in Rusia. Balanta se inclina tot mai mult spre China, plus de asta cine stie ce arme vor aparea in urmatoarea suta de ani. Tunuri electro-magnetice (railgun) care ar putea dobori rachete balistice sau incarcaturile lor, noi rachete AA cu raza lunga, lasere, drone care pot patrula non stop la marginea spatiului aerian si pot dobori rachete inamice inca din prima faza de zbor, arme hipersonice sau stealth, arme in spatiu etc.
      China are economia necesara pentru a baga bani cu nemiluita in astfel de proiecte, rusii mai au ceva know-how mai bun decat chinezii, dar nu prea mai au bani si economie.

      • @radu2

        Rusii au resurse si vor bani, chinezii au bani si vor resurse. Rezulta satisfacerea ambelor nevoi prin comert. Mai mult decat atat, daca China doreste sa fie o putere mondiala trebuie sa devina o putere navala. Deci nevoia de resurse si de a fi o putere de luat in seama pe plan global converg pe vectorul care atrage atentia si efortul Chinei inspre marile din jur si tarile mai mici din jurul sau, nu spre Siberia si un posibil coflict cu Rusia.

  16. Adevarata problema este ca in luna august s-au epuizat deja resursele produse de planeta intr-un an. Chinezii vor sa traiasca bine, indienii la fel, americanii au spus raspicat ca modul de viata vestic nu este negociabil, iar ca sa traiasca tot poporul precum in vest este nevoie de 4 planete.
    In plus din cauza legii unicului plod, familiile sarace prefera baietii pentru a le fi sprijin la batranete, astfel ca prin 2050 se estimeaza a fi cu vreo 300 mil mai multi barbati si este destul de greu sa convingi 300 mil insi sa se calugareasca. La indieni apar deja primele semne, cu bande intregi de violatori la drumul mare.
    Concluzia este una singura, ori trecem cu totii pe regim, ori scadem intr-un fel sau altul populatia planetei, Si cand vom fi vreo 10 mld e posibil ca un razboi nuclear sa para chiar necesar…

    • Scaderea populatiei este rezolvarea. Datorita tehnologiei nu mai avem nevoie de atata forta de munca, somajul este oricum mare, probleme de mediu,etc, etc si un singur raspuns: 3 miliarade ar fi bine, un miliard ideal, ramane doar sa alegem metoda, sau sa vedem ce metoda/e au fost deja alese.

      • Economic vorbind totusi avem nevoie de consumatori. Chiar si somerii sunt consumatori. O planeta cu 1 miliard ar fi un dezastru pentru economie asa cum este ea acum structurata. Suprapopularea necesita alte abordari, mai putin militare sau cataclismice. Vedeti proiectele pentru „orasele viitorului”. Solutii exista.

  17. NImeni nu cucereste nimic daca nu aduci bocanci cu soldati in ei sa calce pamantul bombardat. Poti distruge orice forma de viata din orice fel de tara sau zona insa nu e cucerire ci doar distrugere sau cum zicea Eleanor Roosvelt: No one can make you feel inferior without your consent.

  18. A. Musceleanu

    Se pare ca Chinezii nu vor incepe un razboi cu China. Dar nu se va putea face o alianta sincera intre Rusia si China ,cum sugereaza Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *