Editorial – Trasnistria, Crimeea si diavolul de pe stalpul portii…

Ocuparea peninsulei este o mare victorie de palmares pentru Rusia, importanta acesteia nefiind prea semnificativa militar vorbind, iar economic nici atat. Daca Ucraina ar fi fost tara NATO se schimba situatia, dar in conditiile in care Marea Neagra nu este chiar Mediterana, iar forta Rusiei nu sta in flota ci in unitatile de uscat si aviatie, anexarea sau nu a Peninsulei nu a schimbat cu nimic echilibrul de forte de la Marea Neagra, fiind – o spun inca o data – doar o victorie de prestigiu pentru Vladimir Putin, nesemnificativa nici militar nici strategico-economic, sau ca sa fim corecti, recastigarea acestei bucati de pamant este o declaratie de forta in fata UE/NATO, o “marcare” a teritoriului.

putin-si-transnistria

Trasnistria pe de alta parte este cu totul altceva, atat datorita asezarii sale geografice cat si apropierii de granita NATO, cu extensie catre Gurile Dunarii, fiind practic cel mai apropiat teritoriu rusesc de zona Bosforului, la o aruncatura de… obuzier de Bulgaria, Canal Dunare – Marea Neagra, destul de aproape de aliata Serbie si de prietena Ungarie, o zona de unde rachetele tactice Iskander pot zambi si mai candid catre Deveselu, portul Constanta si pot tine sub control litoralul Marii Negre si rutele de transport pana la granita cu Turcia.

Inca de la cea de-a treia inscaunare a lui Vladimir Putin, Dimitri Rogozin a pus pe masa Trasnistria si a dat de inteles ca Moscova este dispusa la orice compromis pentru pastrarea controlului acestei regiuni extrem de importante, doar ca deocamdata nimeni n-a raspuns chemarilor la dialog ale Kremlinului pentru ca pur si simplu Trasnistria si Basarabia nu pot fi negociate, decat daca esti total cretin.

Deschid aici o scurta paranteza, dorind sa atarg atentie asupra faptului ca Rusia nu ar fi intrat in Crimeea, punandu-si Occidentul in cap, inainte de rezolvarea problemei Trasnistriei, doar ca evenimentele au luat-o inaintea planurilor Kremlinului.

Transnistria-map

 

Trasnistria este, din punctul de vedere al influentei ruse in regiune, cheia pentru Blacani si Europa de sud-est, in conditiile in care acest teritoriu este cel mai avansat din sfera de influenta a Moscovei, fiind si exceptional de bine pozitionat pentru controlul intregii regiuni si egaland importanta Kaliningradului in zona Nordica, mai ales ca mare smecherie sa trasformi Trasnistria intr-o zona cu iesire la mare nu-i…

Continui sa sustin ca importanta geostrategica a Trasnistriei si a Republicii Moldova o intrece pe cea  a Estului Ucrainei cu Crimeea cu tot, daca discutam in termeni absoluti. Este foarte adevarat ca cineva ar putea obiecta ca degeaba ar detine Rusia Trasnistria, daca guvernul de la Kiev ar fi pro-european si anti-rus, dar eu as rapunde unei astfel de afirmatii cu o nedumerire: Care guvern de la Kiev, Care Ucraina? In conditiile in care vecina noastra de la nord-est este probabil cel mai penetrat stat din lume de catre serviciile speciale rusesti, oricine ar castiga alegerile din luna mai,  influenta rusa asupra executivului si economiei Ucrainei va face ca aceasta tara sa fie in cavasi-imposibilitatea de a avea o politica cu adevarat independenta, fiind in permanenta sub amenintarea unor revolte interne generate de “voluntari” si sprijinite de elemente din structurile de forta ucrainene. Si bineinteles Ucraina este efectiv falita…

Si ar mai fi o dovada in sprijinul idei ca Ucraina este o tara rusificata de sus pana jos.

Dupa destramarea URSS, Moscova a folosit metoda “conflictelor inghetate” pentru mentinerea anumitor state cu “Sabia lui Damocles” asupra capului: Nagorno – Karabah in Azerbaijan, Trasnistria, Osetia si Abhazia in Georgia, dar niciodata nu s-a pus problema folosirii acestei metode in tari – foste republici sovietice – care si-au dovedit obedienta in fata Rusiei: Belarus, Kazahstan, Tajikistan sau Ucraina.

Astfel putem deduce ca Moscova a considerat ca poate controla de fapt Kievul, neconsiderand necesar deschiderea unui front in interiorul granitelor ucrainene, iar aceast control nu s-a diminuat absolut deloc daca ne aducem aminte ca prima decizie a parlamentului de la Kiev, dupa fuga lui Ianukovich, a fost de fapt o “invitatie” catre Rusia de a intra in Crimeea, prin adoptarea unei hotarari – abrogate mai tarziu, isi facuse treaba – in privinta interzicerii folosirii altei limbi decat cea ucraineana pe teritoriul controlat de Kiev…

O lovitura maiastra pentru reteaua ruseasca din Ucraina si care ne arata cat de mult controleaza Rusia politica din tara vecina…

Exista o povestioara biblica, care spune ca in ultimile zile ale Sodomei, oamenii erau atat de spurcati si faceau atat de multe faradelegi, inca iadul repartizase intregului oras un singur demon, care efectiv soma toata ziua, stand cocotat pe varful unui stalp dormitand, neavand pe cine sa ispiteasca in pacat… Cam asa-i si cu Ucraina si cu ca nadejdea noastra ca noua putere de la Kiev ar putea bloca intentiile rusesti fata de Trasnistria, cand de fapt cam toata Ucraina este ruseasca din nord si pana in sud, din vest pana in cea mai ramas din est, penetrata si controlata dupa toate regulile manualului spionului modern.

Astfel, in aceste conditii, Basarabia poate fi linia unde Rusia sa fie stopata definitiv, dar oricine stie ca Moldova singura nu are nici o sansa, astfel ca Unirea cu Romania este singura optiune viabila, chiar daca subiectul Trasnistriei este inca in suspans. Romania ar putea sa tina sub ascultarea Vestului intregul spatiu dintre Prut si Nistru, fiind singura tara europeana care poate face acest lucru, dar evident trebuie puternic sprijinita atat economic cat mai ales politic si cel mai probabil (daca tinem cont de clasa politica damboviteana) Unirea trebuie facuta de catre UE si SUA, iar Bucurestiul trebuie doar pus in tema la momentul oportun …

Dupa cum probabil toata lumea a remarcat, Moscova a fost foarte agresiva in estul Ucrainei dar nu si in sudul acestei tari acolo unde Odessa si zona Buceagului ar reprezenta un premiu mult mai consistent decat Crimeea, doar ca Moscova nu s-a aruncat direct asupra prazii Nr. 1 ci a preferat sa testeze raspunsul NATO/UE inainte sa faca miscarea principala spre sud-vestul Ucrainei.

Controland Trasnistria, nu mai vorbim de intreaga Basarabie, Kremlinul ar avea mai multe avantaje: ar tine iesirea la marea a Ucrainei la degetul sau mic, ar fi la o aruncatura de bat de Gurile Dunarii si de Constanta, al doilea cel mai important port European (Mazare saracu’ stie foarte bine asta 🙂 ), ar tine in raza rachetelor cu raza medie cele mai importante rute de trasport rutier, feroviar si energetic ale UE in zona de sud-est, fiind intr-o pozitie extraordinara la impartirea influentei in Marea Neagra, zona considerata de analistii din industria petrolului ca fiind viitorul “Golf Persic” al lumii, atat in privinta rezervelor din/si din jurul bazinului Marii Negre cat mai ales a rutelor viitoare de transport marfuri si resurse.

Prin castigarea suprematiei in Trasnistria Rusia ar fi cu multi pasi mai aproape de Balcani, stramtori si ar deveni mai credibila in fata aliatilor sai din zona: Bulgaria, Serbia si Ungaria, tari care cu sprijin direct de la Moscova ar prinde in chingi o Romanie, care cu toate pacatele ei, a dus o politica de limitarea a accesului Rusiei in Balcani si care astazi se vede efectiv inconjurata de slugile preaplecate ale Moscovei.

Si care Romanie este practic singura tara din zona care inca nu s-a predat Rusiei, precum vecinele sale, fiind si astazi, ca si acum 150 de ani, singurul obstacol major in fata unei Rusii atotstapanitoare peste Balcani si stramtori, cu influente marcante pana in Adriatica si mai departe spre Grecia ortodoxa, Albania mulsumana si o Italie destul de pro-rusa.

Intr-o astfel de situatie geopolitica UE ar pierde efectiv controlul intregului sau flanc sudic, influenta si bani Rusiei ar face prapad si s-ar infiltra perciculos de mult in economia zonei, permitand Moscovei ca mai apoi sa astepte urmatoare perioda propice pentru extindere catre sud si vest…

 

Este asadar Trasnistria importanta?! Daca comparam Crimeea si regiunea trasnistreana, din punctul de vedere al viitoarelor miscari economice si militare din regiunea Marii Negre, Crimeea este o biata peninsula izolata si saraca, fara de care importanta Basarabiei in general si a Trasnistriei in particular.

Adevaratul scop al Rusiei este Trasnistria nu Ucraina, care Ucraina este de facto in ghearele Moscovei si se cam zbate degeaba pentru efectul de scena, indiferent de ce cred cancelariile occidentale, indiferent de ce declara nus ce prim-ministru la Kiev, indiferent cine/ce castiga in mai…

 

GeorgeGMT

 

149 de comentarii:

  1. Trist, dar adevarat! Nu ne ramane decat sa speram la o reactie pe masura a NATO, pentru a incerca o stavilire a expansiunii rusesti in zona.

  2. Si mie mi se pare mai probabila o miscare spre Odesa-Transnistria decat in estul Ucrainei pentru ca zona este, pentru rusi, mai importanta decat partea de est pe care o pot lua cand vrea muschiul lor.
    Nu cred ca Crimeea este doar o problema de prestigiu pentru Putin. Luarea Crimeii inseamna ca Ucraina pune cruce exploatarilor de hidrocarburi din Marea Neagra. Rusia nu are mare nevoie de aceste resurse dar pentru ei este important ca Ucraina, in forma actuala sau in forma redusa, sa nu aiba acces la ele si sa ramana in continuare dependenta de gazele rusesti. Vor urma, teoretic, multi ani de negocieri pentru delimitarea zonelor intre Rusia si Ucraina, timp in care Ucraina nu va putea exploata nimic pentru ca va fi zona disputata.
    Dupa cum se observa, nicio mare putere occidentala nu a oferit Ucrainei o alternativa la gazele rusesti ci doar tari din est, fara resurse, i-au oferit o solutie temporara de livrare, din stocurile lor limitate.
    Odata cu preluarea Odesei si Transnistriei rusii ar inchide definitiv accesul Ucrainei la Marea Neagra (resurse naturale si cai comerciale) si si-ar asigura si accesul la gurile Dunarii.
    Nu Iskanderul ar fi o problema pentru Deveselu. Din Crimeea nu bat pana acolo, din Transnistria bat doar daca au scos vreo varianta ca raza marita, singura zona ar fi Bugeacul dar aici (ca si in Transnistria) le poti pocni cu Extra (cu conditia sa-l achizitionezi). Aici as reaminti ca, inainte de criza, in planurile multianuale de inzestrare ale armatei se vorbea despre achizitionarea unor rachete de artilerie cu raza pana la 200km, pana in 2010, si cu raza pana la 300km, pana in 2012 (s-ar putea sa nu fi retinut bine anii dar ideea exista).
    Daca ar trebui sa ne facem probleme pentru Deveselu, in afara de rachetele strategice rusesti, ar trebui sa ne uitam la familia de rachete Klub pentru ca au variante pentru atacarea tintelor terestre, cu lansare de pe submarin si nave de suprafata, cu raze de lovire spre 800-1000km si pentru asa ceva ar trebui sa ne luam masuri de siguranta.

    • Deveselu l-am amintit doar ca simbol, MK-ul este mult mai important, la fel si Constanta. Ucraina poate fi tinuta/hartuita de catre Rusia zeci de ani de acum incolo si este o cauza pierduta deja.
      Nu stiu/nu cred ca Rusia va mai marsa pe o anexare in sud, dar Trasnistria este deja la indemana. Se pare ca in estul Ucrainei au inceput sa traga, pro-rusii rezistand in fata politiei ucrainene care incerca sa-i evacuze dintr-o cladire guvernamentala.

  3. Fara o Ucraina prietena Transnistria nu inseamna mare lucru. Este prea mica. Doar cu Moldova cu tot ar aduce avantaj geostrategic Rusiei. Sau doar daca ar anexa toata partea de sud-est a Ucrainei, dar si atunci nu ar mai fi de o importanta atat de majora cum sustine George.

  4. Salutare . Stimabili colegi stiti cum e la zoo exista un gardut la distanta de cusca , apoi cusca aia are niste zabrele , ba la multe se vine si cu o plasa si mai sunt si plcute a nu se hranii /provoca animalu > Ori in realitate au mai fost tembeli care au vrut sa vada cam ce poate face leu sau Ursu daca tu incalci tatii alea . Or in URSULUI ( caci cam asa il stie tata lumea nu dupa cum s a apucat colegu cu flexu care pe langa fieratanii o zis sa bage flexu si in aceasta denumire si sa l faca Krakadil ) treaba sta in felul urmator de cand or inceput astia cu ue si nato sa se pretenenesca cu fostele tari comuniste Ursu a mormait „Atentie cu venitu spre mine ” da astia nu si o urmat si noi si altii ultimii la care ursu o mormait iar ma stati mai domol da nimic , ba s a pus si de un scut asta o mormait iar ca nu i convine si sa se potoleasca astialalti . Nimic hai si cu Ucraina de unde rezultau ca astia chiar au bagat mana printre toate alea sa l traga pe urs de coada . Apai no ca ce au catat cam aia au gasit si de aici il provocara de asta cam se apuca sa rupa el tatii alea si sa iasa el spre astia.
    Deci daca nu s ar mers cu momirea Ucrainei in Ue si nato ci doar Moldovei ; oare ursu n ar stat linistit pe aici si ar fi marsat doar prin Siria Iran si prin alte parti ?!!!
    Iata cam care e raza bateriilor de rachete de la tarm in controlul Marii Negre si al Caspicii http://i.imgur.com/ZMcAgYX.jpg si http://i.imgur.com/qu9zvBt.jpg cu ce vor mai fii pe submarine si nave cam e gatat lacul de acumulare rusesc .
    Bre @ Eroule sa stii ca tov menestru dushka si cu tov menestru Titus stil au luat si iau in fiecare zi masuri Pun rigla pe harta si masoara cam pe unde s trupele si navele rusesti si pe undes aia din nato care sa intervina „maritim, terestru si aerian ” (dupa cum o zis titus stil . Deci astea s masurile de siguranta ; a si le aratam la copii telemetrele alea vechi prin care ochim sa tragem cu tunurile de artilerie !!!! tot alea vechi . Asa ca toate s vechi si toates noi . A si Eroule o sa mai avem noi rachete de artilerie !!!! (sol-sol sau tarana -tarana le spune bre ) cand s o intoarce GSG u din Irlanda bogat precum Abramovici .

    • auzi, nea caporale, da’ cu vointa popoarelor cum e, manca-ce-as? atata ne mai place sa vorbim despre geopolitica si strategii, dar daca SUA si UE s-au dovedit mai puternice si mai influente in Ucraina, cum poti sa opui forta bruta in secolul XXI?

      drepturile omului, libera circulatie, prosperitatea economica, internet & restul vs. o Rusie imperialista, comunistoida, revansarda si opaca. despre ce vorbim aici? cine a incercat sa reprime popoarele prin totalitarism a iesit invins, de-a lungul istoriei, intr-un fel sau altul.

    • Nu, pot sa-mi dau seama de ce vrei… si ursii pot fi vanati… nu-s invincibili… Rusia si poporul rus, n-au ce cauta pe meleagurile noastre! Sa steie la ei acasa si sa isi ia si toti aliatii cu ei, ungurii, sarbii si balgarski… ca mama natura le-a daruit destule, cat sa le ajunga si sa traiasca bine… numai cap nu le-a daruit mama natura, deci nu-i ajuta capul, asta este „probleme” si de asta se uita prin „vecini” care proiecteaza cate un iPhone, cate un Macintosh, cate un GPS, cate un Mustang etc si nu-i convine ca altii „e mai inteligenti” ca „cei mai tari de pe pamant” fosta URSSSSSS davai palton…

  5. Corect, o singura chestiune nu sta in picioare. Transistria fara Odesa nu poate exista (pentru a aputea fi aprovizionata). Insa daca Rusii au Odesa (+ Buceac la pachet), Transnistria nu valoreaza nimic. Poti sa pui racheta si in Buceac la fel de bine.

    Ba mai mult, ai un oarecare dezavantaj: Populatia Moldovei va resimti anexarea ca o agresiune si ar insemna intreptarea catre Romania si NATO. In plus, o independeta oficiala ar insemna debransarea industriei din Transnistria de Moldova: nasol economic pt. Rusi ca trebuie sa ii intretina, nu pentru Ro so Md. (ex: Cen­trala Termoelectrică Cuciurgan din Transnistria e out si fara clienti, Ro poate suplini oricand curentul respectiv). „Acum Moldova absoarbe 44% din produsele transnistrene, potrivit Timpul.md. De asemenea, importurile de electricitate din Transnistria asigură Moldovei jumătate din necesar.”

    http://www.zf.ro/zf-24/transnistria-asigura-jumatate-din-necesarul-de-energie-electrica-al-moldovei-printr-o-centrala-controlata-de-rusi-si-are-o-economie-dependenta-de-piata-moldoveneasca-12331045

    Politic, din nou, Rusii ar avea interes ca Transistria sa se integreze in Md (cu tto cu armata a 14-a) si transistrenii sa aiba drept de vot. Asta ar pune cruce traseului spre vest.

    Daca analizezi un pic mai atent, cred ca Ro are mai multe avantaje decat Rusia ca Transistria sa fie independenta. Si daca e asa insemna ca nu se va intampla.

    Singurul interes al Rusilor e ca situatia sa ramana ca acum: O Moldova saraca in zona gri.

  6. In opinia mea, lucrurile stau altfel.
    Rusia este extrem de interesata de estul Ucrainei si acesta va fi primul pas.
    -va face legatura Rusiei cu Crimeea !!
    -va pune mana pe o zona industrializata, o zona cu impact important in industria rusa
    Un pas nu greu de facut, daca tinem cont de masele de rusi ce traiesc acolo.
    Pasul doi va fi Odesa + Bugeacul.
    -Ucraina va ramane fara iesire la mare, iesire care i-ar fi putut asigura surse alternative energetice
    -acces la gurile Dunarii
    Transnistria ?
    -Ocuparea Transnistriei ar desfiinta Rep Moldova ca stat si ar arunca Basarabia in bratele Bucurestiului. Nu este in interesul Rusiei.
    -PCRM are o pondere mare in electoratul moldovean. O schimbare la guvernare ar rezolva totul foarte simplu.
    Cheia in zona este, dupa opinia mea, ODESA.

    • valdimueir beleshtecoivici cealapov

      daca Romania era Israel(dtpdv), intram in forta in bugeac shi basarabia, si ajutam ucraina sa ocupe transnistria (se facea un schimb de teritorii si populatii), si sa se intareasca in odesa oblast si nikolaiv oblast, ca sa aiba shi ei ceva ieshire la marea neagra, puls ca ar fi un tampon in calea russiei pt noi. dar din nefericire nu suntem decat nishte molushte, mai ales clasa politica a Romaniei, si ne vom trezi cu rusia sau cu un stat marioneta al acesteia pe bratul khilia….si atunci sa vezi bordel si morcovi udeva bagati….cert este ca nu e bine, si tare mi-e frica ca unii din UE(vesticii) au batut palma cu Russia pe sub masa pt. resurse naturale si bani. singurii pe care ne bazam ca ne-ar proteja sunt americanii (SUA). om trai si om vedea ce va fi. Dumnezeu sa apere Romania de ce este rau pt ea si poporul roman!

      • daca Romania ar fi Israel….. Israel e tare la el in zona cu miscarea hamas, cu Palestina, cu Siria…. in fata Rusiei (decat a ridicat Putin sprancena si Netanyahu a lasat capul…. si nu prea au ei curaj nici cu Iranul… dar in fata Rusiei….

    • Nu va impacientati… va fi foarte foarte greu la Odessa! Doar 29% din populatia orasului e rusofona… restul i-s ucraineni anti-rusi… nu-i va fi usor Rusiei la Odessa, plus ca Occidentul, isi da seama de importanta geo-strategica a Odessei si va face tot posibilul ca Odessa sa ramana cuplata viitorului stat ucrainean, care ulterior va intra sub obita occidentului, daca Putin va forta tare spre gurile Dunarii, va fi macel mare, batalia va fi crancena! Romania va recupera Bugeacul, iar Ucraina va pastra Odessa, veti vedea! Cred ca Putin deja ii constient de faptul ca nu poate sa impinga atat, deci stie ca Rusia nu va mai ajunge sa controleze Odessa ca pana acum!

  7. Trasnistria n-are nevoie de Odessa, care este mult mai la Vest. Accesul pe mare catre Tiraspol se poate realiza foarte usor pe Nistru, fara nici o nevoie de portul Odessa.

    Intreaga Trasnistrie poate fi autonoma fara ca Rusia sa ocupe nici macar un centimetru patrat de teritoriu ucrainean in plus fata de astazi, Nistrul fiind mai mult decat suficient pentru scoaterea din izolare.
    Odessa este importanta pentru Ucraina in contextul pierderii portului Sevastopol si fata de o posibila pierdere a Buceagului, dar pentru Tiraspol, Odessa nu reprezinta, in opinia mea, mare problema.
    Pe de alta parte Rusia in Odessa este cam prea aproape de granita NATO si chiar nu cred ca planurile rusilor includ politica de buna vecinatate Rusia-NATO.

  8. Gasiti aici o emisiune Realizata de Cristian Unteanu, avandu-i ca invitati pe Degeratu si Iulian Fota
    http://adevarul.ro/international/europa/ora-noua-romaniei-noul-razboi-rusiei-portile-europei-1_534956760d133766a8b91150/index.html

    Este a doua oara cand il aud pe Degeratu spunand apasat despre pericolul crearii une republici nistrene, cu Transnistria, Bugeac spre Odesa, si despre necesitatea de a contracara acest pericol. El spune ca actiunile trebuie facute cu Ucraina dar ne dam toti seama ca, daca Ucraina pierde controlul in Bugeac, va trebui s-o facem fara ei pentru securizarea zonei si, in special, a gurilor Dunarii.

    • O extindere a Trasnistrei spre sud si sud-vest este posibila.

      • Da, exista posibilitatea ca, din Tighina, sa forteze o lipire de Gagauzia iar de acolo sa coboare spre Bugeac unde exista o minoritate importanta de bulgari care, culmea, nu par interesati de o aderare la UE ci stau cu urechea palnie spre Moscova.
        Daca se incearca o astfel de miscare Moldova va trebui sa ceara asistenta de securitate (inclusiv militara) si trebuie profitat de ocazie pentru a-i azvarli peste Nistru, inclusiv scotandu-i din Tighina, si pentru a prelua controlul asupra Gagauziei. Cu o prezenta in zona aia va fi mult mai usor de contracarat orice actiune prorusa din Bugeac si de preluat controlul regiunii pana la Nistru.

  9. Marius Zgureanu

    Se lasa cu morti in estul Ucrainei:
    http://independent.md/slaviansk-un-ofiter-al-serviciilor-de-securitate-a-fost-ucis-iar-altii-5-sunt-raniti/

    Un ofițer al Serviciilor Ucrainene de Securitate (SBU) a fost ucis, iar alții 5 răniți, în urma operațiunii antiteroriste desfășurate de organele de forță de la Kiev în orașul Slaviansk.

    Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anunțat despre acest lucru pe Facebook. ”Morți și răniți de ambele părți în timpul confruntărilor din Slaviansk. Din partea noastră a decedat un ofițer SBU, la inamici la fel sunt victime, însă nu putem da un număr exact. Teroriștii s-au retras și s-au ascuns în spatele manifestanților neînarmați.

  10. Haaaa ! In ultima parte a emisiunii Degeratu vorbeste despre despre necesitatea aducerii in MN a unor nave puternice americane inclusiv cu transfer de proprietate, FARA TRANSFER OPERATIONAL, catre Romania si Bulgaria (ok, decat sa le transfere bulgarilor mai bine le transfera rusilor)
    Deci exista cai legale pentru a pune pe picioare solutii de tip Deveselu plutitor.

    • asta cu transferul de proprietate e din cauza tratatului de la montreux. navele militare apartinannd statelor neriverane nu pot stationa decat perioade limitate in marea neagra.

      • Stiu, de asta am si propus solutia transferului de pavilion, cu echipaj mixt, operatiunile de lupta fiind conduse de partea americana.

  11. Datorita Crimeii, flota ruseasca are acces direct la Marea Neagra.Rusii nu sunt nevoiti sa isi faca o noua baza navala la Marea Azov ceea ce ar insemna in afara banilor cheltuiti o perioada de timp mai mare pentru navele rusesti ca sa ajunga in teatrul de operatii, respectiv la baza.
    Datorita Crimeii, asa cum s-a mai spus, aviatia militara ruseasca beneficiaza de un portavion nescufundabil la Marea Neagra.
    Cred ca urmatorul pas facut de Putin va fi anexarea regiunilor rusofone din estul Ucrainei, locuite majoritar de rusi.Dupa cum au evoluat lucrurile pana in prezent Putin a preferat sa se ocupe in primul rand de teritoriile care pot fi ocupate mai usor, gratie populatiei rusesti majoritare.Este foarte logic sa te ocupi in primul rand de ce merge mai repede si sa lasi la sfarsit ce este mai greu.
    Dupa cum evolueaza in prezent lucrurile in estul Ucrainei, cu siguranta ca regiunile de aici vor fi anexate acum de Rusia.
    Sudul Ucrainei va fi probabil urmatorul pas iar in final, daca occidentalii vor permite, va urma Transnistria.
    Credeti ca separatistii rusi din estul Ucrainei actioneaza de capul lor, fara sa se consulte cu Moscova care cu siguranta ca ii dirijeaza?Nu degeaba au ocupat ei sectiile de politie din estul tarii, din regiunile lor.Actiunile lor imi sugereaza ca acum urmeaza sa fie anexate aceste regiuni, in baza dreptului la autoderminare.
    Pentru ca nu se pot face toate deoadata, din pragmatism nenea Vova rezolva pe rand problemele, fiind favorizat de situatia economica, politica si sociala din U.E.,NATO si SUA.
    Nu sunt filorus, de departe, fara nicio ezitare prefer SUA si occidentul insa actiunile rusilor sunt foarte indreptatite si morale, daca se vor limita doar la teritoriile care au apartinut istoric de Rusia, sunt locuite si in prezent majoritar de rusi si au fost cedate Ucrainei, in anii 1950, de taranul Hrusciov, etnic ucrainean.Practic locuitorilor din aceste zone li se face o reparatie istorica si morala.
    De curand generalul Degeratu a afirmat ce stim cu totii, ca cel mai mare pericol pentru Romania sunt romanii si felul lor de a fi.Dusmanii externi au fost plasati pe plan secundar pentru ca asa a fost intotdeauna.
    Ce istorie am fi avut daca inca de acum 500 de ani, de exemplu, toti romanii din cele trei principate, indiferent de categoria sociala din care provin, ar fi pus mai presus de orice in fata interesul national?Ma rog, vise.

    • Tocmai pentru ca este cel mai probabil sa faca miscarea in estul Ucrainei, ma astept sa miste intai in sud Odesa-Transnistria pentru ca mai tarziu va fi mult mai greu s-o faca.
      Daca Ucraina va incepe sa piarda zonele din est va lua orice masura (inclusiv aducerea de trupe straine in zona Odesa-Nistru-Bugeac) pentru a nu pierde iesirea la mare.
      In momentul asta, cand atentia si fortele Ucrainei sunt concentrate in est, ma astept sa se faca miscarea in zona Nistrului.
      In cazul asta Romania si NATO vor trebui sa gaseasca o justificare legala pentru a lua sub protectie zona strategica a gurilor Dunarii. Este o problema de interes militar si economic sa nu lase zona asta sa cada in mainile separatistilor.

      • Eroule,toate astea imi amintesc de ce a spus Marinarul acum o luna si ceva:”Avertizez Rusia sa nu faca jocuri pe TERITORIUL R.M.”Si cum Transnistria este parte a teritoriului RM,cred ca Romania si Nato nu mai trebuie sa caute justificari pentru a proteja Bugeacul si Odesa.

      • Eroule, cata drepate ai. Am spus si eu acelasi lucru acum o saptamana, adaugand un razboi civil in est care sa-i tina si mai ocupati decat sunt acum. Trupele FOS ale armetei romane si americanii de pe MK, recent sositi, trebuie sa treaca dincolo de bratul Chilia si sa securizeze zona pana la estuarul Nistrului, la primul semna de invazie ruseasca in sudul Ukrainei, mai ales spre Odesa. Daca trupele sunt mixte, rusii nu vor indrazni sa le atace. De asta nu trebuie ca noi sa fim acolo singuri….rusul are inca frica de americani. Cred ca a sosit timpul ca vestul sa arate nuiaua rusului tupeist si sa treaca si el la masuri pe care Ivan nu preconiza. Pasul inainte si elementul surpriza vor face diferenta si vor pune piciorul in prag. Odata ajunsi in Bugeac, rusii de acolo nu mai pleaca. Daca occidentul ajunge acolo primu, rusii se opresc la Nistru…..nu-a intr-atat de nebuni sa deschida front cu NATO pentru gurile dunarii, odata ce vor obtine majoritatea teritoriilor ucrainene, insa nu vor esita sa le ocupe daca nimeni nu e acolo….mai putun armata Kievului care este tinta oricum! Vom trai si vom vedea daca am drepate sau nu… 🙂

  12. Nu stiu de ce tot militati pentru unirea Romaniei cu Basarabia …si pe de alta parte va vaitati de rusi ….nu e de ajuns ca avem 1 milion de unguri …minoritate de 5% …mai vrei inca 1 milion de rusi …ca sa avem o minoritate de 10 % …ca astia sigur ar lucra impreuna …deci voi va plangeti ca se apropie Rusia …dar vreti sa ii bagati in parlament ca minoritate ….:))….si mie imi pare rau de Moldova …mi-ar place si mie unirea …dar decat daca imi spuneti o solutie in care nu luam si populatia rusa …….

    • Alo, tovarăşu’ DMA, învaţă mai întâi aritmetica din clasele primare. Dacă adaugi la o cantitate de mere, care cuprinde şi 10% pere o altă cantitate de mere (să zicem a zecea parte faţă de prima) dar care conţine şi ea 10% pere rezultatul va duce la existenţa aceluiaş procentaj (10%) la cantitatea finală. De unde scoţi dumneata dublul? Aşa şcoală faceţi voi la Maskva? Oi, oi, oi!

    • @DMA De cand exista 1 milion de rusi in RM?

    • @DMA Si pe rationamentul tau nu ar fi mai bine sa renuntam si la Harghita si Covasna sa scapam si de unguri? Ori esti naiv, ori ai un interes.

  13. O problema pe care am evitat s-o discutam in privinta Basarabiei se refera la minoritatile gagauza si bulgara.
    Ele au fost aduse si implantate acolo de catre Imperiul Tarist, acum cca 200 de ani, din estul Bulgariei, in locul comunitatilor de tatari care au fost deportate in masa din motive de dragoste reciproca.
    Permanent au fost cu urechea atintita spre Moscova. La evacuarea Basarabiei, in 1940, s-a dezbatut foarte mult despre atitudinea minoritatii evreiesti fata de trupele care se retrageau dar nu s-a spus ca minoritatile bulgara si in special cea gagauza au avut atitudini extrem de ostile la adresa armatei noastre. Cazuri de atacuri asupra coloanelor in retragere, de la pietre aruncate, pana la apa fiarta si tucale, jefuirea coloanelor, furtul alimentelor, armelor, cailor, militari impuscati, ofiteri umiliti au tot fost povestite de militarii care s-au retras dar ulterior s-a pus surdina.
    Inclusiv acum in loc sa sprijine aderarea Moldovei la UE (indiferent daca prin unirea cu ROmania sau nu) gagauzii si in special bulgarii (!?) anunta ca vor sa-si declare independenta daca Moldova semneaza tratatul de asociere cu UE.
    Asta e o problema pe care va trebui s-o rezolvam daca ne vom reuni cu Basarabia. Cum UE nu ne va lasa sa-i urcam in tren si sa-i trimitem in Bulgaria, de unde au venit, poate ca va trebui sa cadem la intelegere cu rusii si cu tatarii din Crimeea sa aranjam un schimb de populatie (gagauzii + bulgarii in Crimeea si tatarii in Bugeac).
    Tatarii au mai locuit cateva sute de ani in Bugeac (inclusiv numele regiunii si ale multor localitati sunt tataresti.
    In schimbul unor tradatori care ne vor infige cutitul in spate cu prima ocazie am castiga o minoritate harnica, dinamica, cu foarte buni luptatori si care-i „iubeste” pe rusi mai tare decat noi.

    • Avem si noi destui romani deportati prin tarile foste sovietice daca am vrea sa-i aducem.Nu ne trebuie tatari sa stea in Asia lor.

    • Nu ai cum sa-i muti Eroule. Daca se va face unirea va trebui sa ne descurcam cu ei. Parerea mea e ca daca le dai o alternativa viabila, incet incet vor uita de Moscova. Dar pentru asta iti trebuie politica adevarata la Bucuresti, pe care deocamdata nu are cine sa o faca.

      • Pai n-am zis si eu ca nu ne va lasa UE sa-i punem in tren si sa-i trimitem inapoi in Bulgaria?
        Asta cu schimbul de populatii este de tipul wishfull thinking. Ar fi fost solutia perfecta: bulgarii si gagauzii s-ar fi reunit cu fratii rusi, in Crimeea, tatarii ar fi scapat de asuprirea ruseasca si ar fi devenit cetateni europeni, noi am fi castigat o minoritate harnica, cu buni luptatori si care-i „iubeste” pe rusi de numai poate si am fi scapat de coloana a 5 a a Rusiei la gurile Dunarii.
        Singurii care ar fi iesit in pierdere ar fi fost rusii pentru ca pierd un punct de influenta in zona.

  14. nu mai dati domnilor cu presupusul ca odesa, transnistria, buceagul si asa mai departe
    trebuie sa punem presiune asupra tradatoriilor de neam si tara sa ne inarmam pana-n dinti romania este in pericol de dezintegrare santem inconjurati de dusmani
    Romania nu are prieteni sa nu cadem in capcana de nea increde in nato sau unchiul sam

    • hahahaha 🙂 ))) yoooooo, pai care crezi ca e misiunea kgb-istilor care au putere de decizie in Romania? 🙂

      Larry Watts a facut un rezumat perfect si inteligibil pentru toti, la „povestea” Romaniei si vecinii ei fie in ww2 sau razboiul rece, in cartile sale…

      Avand toate aceste informatii pe care sigur le detin dobitocii cu putere de decizie, si vazand lipsa de miscare, ce nu mai e clar?

      Asa o sa ajungem:

      https://www.youtube.com/watch?v=pVeqps77z5s

    • Mai Paulica, de unde ai scos ca suntem in pericol de dezintegrare ?
      Si care e capcana cu NATO sau Uncle Sam ?
      Mde …

      • gabriel

        capcana este ca daca se va infierbanta situatia prin aceasta
        zona nato si unchiul san nu vor misca un deget sa ne
        sprizine cu ceva
        la asta ma referam
        si nu trebuie sa avem incredere in nimeni ci doar in noi insine

        • Si de ce Paul sa nu miste unchiul Sam niciun deget ?
          Care sunt elementele pe care te bazezi cand faci o asemenea afirmatie ?
          Banuiesc ca ai niste informatii in acest sens.

          • NATO si aliatii nu te apara in cazul unei revolutii sau a unuor conflicte interetnice „spontane” instigate si intretinute de Rusia. Din contra, opinia publica din tarile lor ii vor obliga sa intervina pt. a „calma spiritele” si negocieri. Dar de obicei aceea calmare se face in detrimentul celui puternic daca nu reuseste sa izoleze si/sau elimine rapid aceste focare (interventia nu inseamna tot deauna folosirea fortei ci a inteligentei). Cu cat se intind mai mult cu atat pierzi mai mult.
            Pt. asa ceva iti trebuie servicii, jandarmerie, unitati speciale si armata puternice.

            • @Hannibal
              De unde si pana unde avem noi „cazul unei revolutii sau a unor conflicte interetnice „spontane” instigate si intretinute de Rusia” ???
              Stiu ca azi sunt Floriile, dar nici chiar asa … 🙂

              • Am dat un exemplu cand nu poti fi aparat de aliati.
                Ca nu ai acum asta nu inseamna ca nu o sa ai, poate o sa incerce. Nu este ca si cum nu ai fi auzit, in Romania, de autonomie, secui, maghiari sau adoptarea de Rezolutii care vor avea ca efect cresterea unor tensiuni interetnice numai bune de speculat. Eu vreau sa traiesc si maine nu doar astazi.

                • Rezolutia aia e o recomandare si nu se aplica la noi.
                  Iar autonomie n-o sa fie si cu asta basta.
                  Cat despre „exemplu cand nu poti fi aparat de aliati”, asa ceva nu scrie in Tratat.
                  Poate la conditiile de aderare, ceea ce e altceva.

  15. Crimea deja bate Transnistria ca importanta. Rusii au acum pe termen nelimitat nu doar baza navala, dar si bazele aeriene din peninsula si in plus pot disloca acolo si rachete Iskander daca vor, putand pune deja baza aeriana MK si coasta romaneasca in raza lor.

    • Nu le trebuie Crimeea ca sa fie stapani in Marea Neagra… Avioanele lor oricum pot sa loveasca orice tinta, iar baza navala din Sevastopol a economist „cateva” ruble.
      Asadar care este importanta (strategica) Crimeii?! Importanta este in mod sigur, utila la fel, dar eu n-o vad ca fiind strategica, nici militar, nici economic, nici macar comercial vorbind.

      • @George GMT

        Baze aeriene + liber la dislocat Iskander daca vor. Nu e doar o victorie de palmares sau de PR, sunt plus-uri geopolitice palpabile care ridica valoarea Crimeei peste cea a Transnistriei, a carei importanta ramane doar influentarea/presarea Moldovei.

        • Transnistria este un cap de pod mult mai important pentru ruși decât Crimeea.
          Rog nu trageți în pianist, își dădu și el cu părerea…

        • Cam care ar fi plusurile Crimeii peste Trasnistria?! Reprezinta peninsula un cap de pod economic, comercial si militar catre Balcani?! Nu!
          Ofera Rusiei noi capabilitati strategice, fata de perioada de dinainte de secesiune?! Nu!
          Este Crimeea similara importantei si pozitiei Kainigradului?! Categoric NU!
          Slabeste prezenta Rusiei in Crimeea pozitia UE.NATO in fata Rusiei?! Nu.

          Insa la toate aceste intrebari puse in cazul Trasnistriei raspunsul este un DA foarte clar! Crimeea era ruseasca si inainte de alipire, trupe ruse se aflau acolo si in urma cu 100 de ani. Enumera-mi macar doua castiguri pe care Moscova le are dupa alipirea peninsulei, in fara desigur de chiria pt baza de la Sevastopol pe care sunt de acord ca a economistit-o.
          Macar doua avanataje pe care Rusia le are acum, dar nu le avea pe vremea cand Crimeea era a Ucrainei.

          • @George GMT

            Inainte de anexare nu aveau dreptul decat sa foloseasca baza navala. Acum pot folosi bazele aeriene si pot disloca rachete Iskander daca vor. Deci iata din start un castig pe care il au dupa alipire. In plus pot face lucrurile astea oricand vor si fara alte batai de cap gen tranzit prin alta tara. Asta e plusul fata de Transnistria – infrastructura existenta, posibilitate de utilizare imediata si la discretie. Comparativ cu asta Transnistria la momentul asta sta mai prost la nivelul infrastructurii si mai e si problema tranzitului.

          • Cum ar fi fost pentru Rusia daca Crimeea era controlata de americani, aliatii NATO ai Ucrainei?Daca aici s-ar fi aflat baze militare americane?

          • George, daca Ucraina se orienta spre vest, insasi Crimeea devenea un pinten infipt in teritoriul Rusiei, iar Baza de la Sevastopol ar fi putut fi usor izolata. Tocmai de aceea a luat Putin Crimeea: in caz ca pierde Ucraina de sub control, sa scapa de acest pinten si sa il intoarca in favoarea lui. Eu asa vad lucrurile.

  16. Mie mi se pare foarte suspect cum tot estul Ucrainei este ignorat pur si simplu de toate structurile de aparare. Cum este posibil sa se plimbe teroristii inarmati pe strazi si sa ocupe cladiri? Cum este posibil sa survoleze elicoptere „neidentificate” zona? Pai ce face armata? Ce face politia? Ce fac trupele ministerului de interne? Pai alea trebuiau sa fie acolo si la granita de acu cateva luni de zile. Sa nu intre nimeni, sa nu miste nimeni. Serviciile secrete nu exista, comunicatii nu exista. Nu zice nimeni sa nu protesteze localnicii sau sa faca marsuri. Dar de acolo pana sa ajunge la zeci, sute de oameni inarmati la greu aparuti de nicaieri ii cale lunga. Teoretic nu sunt rusi, cum erau in Crimeea unde se risca destul de mult in caz ca se ajungea la focuri de arma. Cu teroristii nu se negociaza, astia trebuiau sa dispara in secunda 1, sa nu zic ca in orice tara normala nu ar fi aparut ca ciupercile.
    Intr-un final reiau ideea, mi se pare foarte suspect si miroase a treaba interna plecata de sus-sus.

    • Cu elicopterele nici nu mai are rost sa comentam. Mi se pare absurd.

    • Citez;” Cum este posibil sa se plimbe teroristii inarmati pe strazi si sa ocupe cladiri? ” Foarte simplu. De obicei majoritatea poporului sta in casa si nu se baga chiar si in caz de razboi o mica parte lupta ca partizani. In acea zona sunt cam jumate jumate rusi si ucrainieni si multe familii mixte. Ce se intampla e facut probabil de vre-o 500 soldati rusi civili, barbati si femei, care ocupa sedii si apoi lasa populatia locala inpreuna cu tradatorii sa stea inauntru. Este doar o presupunere.

      • Ma refer cum este posibil sa le fie permisa aceasta treaba de catre autoritati. Aia stie toata lumea ca sunt rusi, dar dupa cum spuneam, oficial nu sunt, deci autoritatile ar avea mai multe variante de solutionare, spre deosebire de Crimeea unde erau cam legati.

  17. 1) Domnule George, cum sa nu fie strategica Crimea? Cand in fata litoralul romanesc si poti inchide de tot ukraina navy?

    2) Comunistii pro rusi din moldova au 48% in momentul asta, tare imi este ca la urmatoarele alegeri castiga, si adio Europa pentru Moldova.

    3) Unirea cu Moldova? Este o gluma proasta, majoritatea moldovenilor nu vor unire cu Romania, ca sa nu amintim de filorusi care voteaza cu Voronin party mereu, si sunt destul de constanti 45-55%!

    • Da-mi un singur criteriu pentru care Crimeea este strategica in pozitia Rusiei la Marea Neagra. Unul singur…
      Iar majoritatea moldovenilor sustin Unirea cu Romania, intr-o proportie de peste 50%, confrom ultimului sondaj de opinia publicat si de acest site.

      • Rusii au trait 100 de ani fara Crimeea si se pot descurca si fara ea, dar simplul mod prin care au redobandit-o si efectele asupra UE si Nato fac toata distractia… Transnistria e ca o tumora canceroasa pt Europa si deschide o multime de oportunitati pt Rusia care pana acum nu a prea fost luata in seama. Putin s-a saturat sa umble in varful degetelor sa nu supere pe cineva. Pentru Romania unirea cu Moldova este un dar otravit, ne vulnerabilizeaza la maxim in fata Rusiei, pentru ca fara aliati nu vom reusi sa realizam o unire viabila.. Iar despre increderea in aliati e bine sa recitim manualul de istorie moderna..

  18. Poate cineva intelege cum se intampla asta?
    Si dau si niste comentarii:

    The metal sparks coming out of the tank are not thermite. They are simply molten metal from the tank hull being melted and blown out the seams of the tank by the extreme temperatures generated by the ammunition fire.”
    si
    ” The only thing soviet bullshit is good for is incinerating its crew. Hell, a lot of what you just said is outright lies and feel free to provide sources if you want. Just take a look at T-72’s in Iraq and Syria and see how well they perform. Western ”
    video”

    http://www.youtube.com/watch?v=8ARjuTKdiIk

    • Concluzia ar fi:
      1.Tancul trebuie sa aibe tun cu incarcare automata si magazia de munitie nu trebuie sa fie in tank ci afara in alt compartiment.

  19. 1. Rep. Moldova are probleme in Transnistria, Gagauzia, Taraclia si in nord, la Balti.

    Rusia are interesul sa cultive aceste probleme, pentru a dezintegra, prelua pe bucati si recapata dominatia asupra intregii zone.

    La toamna vor avea loc alegeri, comunistii sunt pe primul loc in sondaje, cu aproape 50%. In functie de cum vor evolua lucrurile in Ucraina, rusii vor astepta rezultatul alegerilor sau vor actiona in forta, de timpuriu.

    2. Rusia are relatii „privilegiate” cu Serbia, Ungaria si Bulgaria, ceea ce afecteaza interesele de securitate ale Romaniei. Nu dezvolt subiectul, este arhicunoscut.

    3. Rusia nu are o retea foarte puternica de agenti de influenta in Romania, insa e limpede ca face demersuri in zona PSD. De asemenea, sunt cunoscute si, am convingerea, documentate relatiile sale cu PNL, filiera Tariceanu.

    4. Nu cred intr-un razboi clasic, Rusia nu are nicio sansa in fata NATO. In cazul in care se va ajunge la un conflict major, vor fi utilizate cele mai periculoase arme pentru civili. De aici, si retinerea occidentalilor – Putin poate declansa Apocalipsa.

    5. Va mai amintiti de Edward Snowden? Ati mai auzit ceva de el? Rusia are un ascendent in materie de intelligence acum, am convingerea ca a intrat in posesia datelor si informatiilor detinute de Snowden prin forta, daca nu prin persuasiune.

    6. Nu ma pricep la strategii militare, dar in opinia mea razboaiele secolului XXI dintre superputeri vor pune accent pe intelligence/spionaj, atacuri cibernetice si arme de distrugere in masa. Nu luptele conventionale, simetrice vor face diferenta.

    7. Sper ca Putin si mana de ofiteri KBG din imediata sa apropiere mai au o bruma de ratiune si nu vor impinge lucrurile spre dezastru, in jocul de sah ce mizeaza pe populatiile rusofone din estul Ucrainei si Transnistria, instigate de trupe Spetnatz.

    • tariceanu, ungureanu, ponta, cativa de la portocalii, hortistii de la udmr, sunt destui stai linistit…

    • @gigi duru’

      O rasturnare majora a aliantelor in Estul Europei poate avea loc si fara conflict major. Totul tine de ce se intampla cu SUA. Intrebarea majora e daca Kenyanul e doar o aberatie politica care se va incheia in 2016 sau daca el oricat de hulit e da de fapt glas unor slabiciuni interne structurale ale SUA care in urmatorii ani vor duce gradual la retragerea ei din multe zone ale globului sub presiunea ruso-chineza. In prima varianta Kenyanul va iesi de pe scena si SUA va deveni mai ferma in politica externa, inclusiv in zona noastra. In varianta a doua chiar si fara Kenyan SUA incet incet isi va diminua influenta.

      • Ai si nu ai dreptate. Americanii in general s-au saturat de sustinut interesele altora si vor ca political sa se focuseze pe problemele interne. Deci cetateanul de rand cere ca rolul de jandarm mondial sa inceteze. Asta pentru ca in 2018 USA va deveni cel mai mai mare producator mondial de petrol. Cu toate slabiciunile lui Obama a reusit sa carpeasca economia sis a stopeze ce si ce din criza economica. America acum tureaza motoarele economice si ii trebuie timp sa devina si mai puternica.

        Republicanii acum sunt divizati, tea party e ultraconservator si se loveste de liberarieni care vor o politica mai destina deci nu e imposibili sa vedem un alt presedinte democrat la Casa Alba dupa mandatul lui Obama.

        Aveti acum ce multi doreau…ca America sa nu mai joace roul de jandarm mondial..totul se face la nivel declarative nimic concret militar. Daca ar fi atacata o tara NATO sigur ar interveni..dar pe romani nu e cazul sa ii atace putn..se ataca singuri ei din interior. Cati comunistoizi sint in Romania acum?
        Eu am mai spus-o ca taica putina lucreaza in interes american…asta fara sa vrea.

      • Nu isi mai revin mi se pare destul de evident.

        Petrodolarul isi pierde pe zi ce trece statutul care il avea in trecut de valuta forte pe piata tranzactiilor cu hidrocarburi. Sunt semne ca Rusia si China vor semna luna viitoare un contract imens de livrare a petrolului in yuani sau ruble.

        Datoria publica creste exponential pentru ca se rostogolesc datorii si peste asta carpelile sistemului financiar costa din ce in ce mai mult. QE-urile au mai tinut in viata sistemul dar daca le elimina sistemul colapseaza instant.

        Joburile plecate spre Asia de SE nu se mai intorc. Si nu sunt doar joburi proaste sunt si joburi de inalta calificare, vezi inginerii aia de top de la FreeScale implicati in designul unuia din procesoarele de varf.

        Asiaticii au 4 mld de oameni disponibili cu un procent de 80% grad de alfabetizare. Sunt mai multi vorbitori de limba engleza acolo decat in toata America. America are 300 de mil din care 50 sunt asistati si primesc bonuri de masa.

        E doar o chestiune de timp pana vom vedea o redesenare a raporturilor de putere.

    • Nu cumva dragul de Basescu a ajutat pe rusi ca cumpere Raffo Onesti ?!
      Din sentimente proNATO presupun ..

  20. am o curiozitate. voi, care sunteti mai specialisti, ma puteti lamuri: toata tehnologia asta de pe avioanele de vanatoare, drone etc., nu se poate intoarce impotriva celor care le achizitioneaza, daca producatorul instaleaza un program ascuns care, odata activat, le poate cobori la pamant pe nepusa masa?

    cu alte cuvinte, un stat vinde unul alt stat drone, dar in caz de conflict intre cele doua parti, primul poate prelua comanda si destructura tehnica de lupta a adversarului, din interior.

    ca si in cazul unui calculator, unde pot actiona programe secrete instalate de Microsoft, sa zicem.

    exemplu: India cumpara avioane de lupta de la americani. in caz de conflict intre cele doua parti, avioanele devin inutilizabile printr-un singur click. posibil?

    • eu nu sunt specialist da’ cica georgienii au patit-o cu dronele 🙂

    • Bineinteles ca se poate. De asta le tot spuneam celor entuziasmati de avioanele rusesti ca am fi idiotii pamantului daca ne-am apuca sa le cumparam.
      Ca hobby, pentru modelisti, sunt ok dar sa te bazezi ca le vei putea zbura in siguranta in cazul unui conflict cu ei mi se pare o naivitate uriasa.

    • „ca si in cazul unui calculator, unde pot actiona programe secrete instalate de Microsoft, sa zicem.”

      Windows 8, să zicem…
      😉

      Da’ normal că se poate, acum toată șmecheria e în software.

    • Incerc eu sa iti respund. NU cred ca risca nici un producator asa ceva. Daca accidental iese la iveala s-a dus credibilitatea acelui producator. Strategia este alta: nu vinzi ceva de top si nu vinzi intr-o cantitate atat de mare ca in caz de conflict sa fii in pericol daca se intorc impotriva ta. Si americanii si rusii au „versiuni” pentru export, pentru arme, care de multe ori au performante usor inferioare fata de cele cu care iti dotezi propria armata.

  21. Acum incep sa regret ca nu am obtinut bomba nucleara pana sa-l lichiudezae Ilici&CO pe tovars. Acum discutam altfel. Defapt, cam totte proiectele economico-militare ale lui Ceausescu aveau finalitate prin anii 2000!

  22. Contrar tuturor parerilor,raman la convingerea ca Ivan nu a reusit sa penetreze Serviciile Romanesti(SRI,SIE,etc),pe de o parte datorita „iubirii” pe care i-au aratat-o dintotdeauna romanii si pe de alta parte datorita patriotismului pentru care sunt renumiti lucratorii din Servicii.
    Acum o ora,citeam ca intr-un oras din Estul Ucrainei,trupele speciale trimise de guvern sa restabileasca ordinea,au trecut de partea rusilor.
    Ciudat este comportamentul Iuliei Timosenko.De facto,ea conduce Ucraina.

    • din nefericire, mai usor cu asta cu patriotismul .. erau renumiti. acum sunt si ei globalizati. li s-a spus ca termenii aia ca patriotism, independenta…etc sunt desueti si nu dau bine la cv. multe s-au stricat acolo, doar varsta medie a baietilor care a scazut simtitor e de apreciat. de nivelul lor de pregatire n-am ce sa zic, ca nu stiu nimic.

  23. Politichie à la Google:
    Pe maps.google.ru Crimeea apartine Rusiei.
    Pe maps.google.com.ua Crimeea apartine Ucrainei
    Restul, ca de ex maps.google.ro , linia de demarcatie este o linie punctata
    🙂

  24. Sper ca tovarasul Putin se va opri la Nistru iar restul Republicii Moldova se va uni cu Romania, dar cu comunistii la putere la Chisinau (mari sanse), va fi greu, foarte greu.

    Vai de noi si RUSINE Rusia.

  25. suntem plini de paradoxuri, ca natie.

    avem cei mai multi copii supradotati, castigam o puzderie de medalii la concursurile si olimpiadele internationale, suntem campioni la inventii – aurul la Salonul de la Geneva ne este rezervat an de an, informaticienii nostri sunt printre cei mai buni din lume, hackerii nostri inspira teama pretutindeni, dar…in acelasi timp, ne facem nevoile in fundul curtii, mergem cu caruta, dam cu sapa, punem stampila acolo unde ne zice stapanu’ zilei, privim tamp la TVR, avem memoria scurta, zicem saru’ mana pentru o punga de malai, privim cu jind la pasta de dinti si nu suntem capabili sa scuipam in fata un politician tradator.

    femeile din Justitie imping societatea inainte, magistratii barbati sunt, in majoritate, niste papitoi. Romania nu are barbati puternici decat la nivel de armata si servicii, in ce priveste clasa politica nu ajung anii de puscarie pentru cata coruptie si tradare este. Traian Basescu, Monica Macovei si Klaus Iohannis sunt singurii politicieni peste medie.

    nu suntem uniti. SRI, DNA, DIICOT, ANI, ICCJ functioneaza bine, insa mai e mult de facut in materie de integritate a clasei politice.

    si ca sa revin la subiect, la ce ingineri si informaticieni buni avem, trebuia sa fim in top, pana acum, pe segmentul de cercetare-dezvoltare de aplicatii militare si cibernetice. sper, totusi, ca mintile luminate din SRI, SIE si armata au profitat, in ultimii ani, de acest potential intelectual remarcabil. cea mai valoroasa resursa a Romaniei, pe termen mediu si lung, este inteligenta nativa.

    • @gigi duru’ Pertinent comentariul tau,insa adevarat.Ar trebui sa scrii mai des pe aici.
      „femeile din Justitie imping societatea inainte”…Aici iti dau dreptate !

    • De acord cu inteligenta nativa. Problema este cu scoala care nu instruieste corespunzator aceasta inteligenta. Scoala e la pamant. Asta e o amenintare (dupa mine) mai mare decat o interventie armata.

    • @gigi duru’

      „Traian Basescu, Monica Macovei si Klaus Iohannis sunt singurii politicieni peste medie.”

      Primul nu are ce cauta langa ceilalti doi. Tocmai am vazut declaratia facuta de el la adresa lui Firea. Noaptea mintii. Asta si iesirea pe care a avut la adresa unui jurnalist sunt cu mult sub demnitatea pozitiei pe care o ocupa.

  26. Domnul George are dreptate, Rusia prin anexarea Crimeea nu a facut altceva deacat sa-si legalizeze o posesie. Dupa esecul total de la Kiev, Putin avea nevoie de o actiune de imagine la acre dealtfel tine foarte mult. Practic nu a castigat absolut nimic, portul si pozitia o aveau dinainte, loialitatea populara idem, cel mult au castigat cele cateva copai ukrainiene slab inarmate si cateva baze care au facilitati de acum 20 de ani. Cu scrisoarea catre cele 18 tari beneficiare ale gazului substratul este mult mai fin, prin UK trece 60% din gazul lor, practic nu au nicio posibilitate sa-i blocheze pe UK sa se alimenteze dupa bunul gust din conducta ce tranziteaza tara lor cum au mai facut si acum cativa ani, mai ales ca nu recunosc marirea pretului. singura solutie ar fi sa opreasca complet alimentarea acestei conducte, dar asta inseamna ca pierd 60% din export si incurca si 3 prieteni (Ungaria, Serbia si Bulgaria), iar in 2 spatamani suntem la 1 mai. Deci santajul gazului nu prea mai are efecte. Interesant este ca cei de la Kiev au facut primul pas mai hotarat si incearca o abordare mai agresiva a revoltelor din est miscarea este ori sinucigasa ori are alt substart cum ar fi mutarea centrului de greutate din sud-Odesa pe est. Un alt subiect pe care vad ca nu l-a abordat nimeni si este cel putin suspect, este vizita lui Corlatean la Kiev, este practic primul acord semnat de UK cu o tara vecina si NATO, din informatiile publice nu inteleg sensul si graba aceteia citez : „Cu ocazia vizitei, cei doi miniştri de externe au semnat Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii. Acordul reglementează, în principal, notificarea reciprocă, în avans, a unor activităţi militare ale unităţilor terestre şi aeriene în regiunile de frontieră.” Intrebarea este daca nu cumva in spate mai este altceva gen : ajutor reciproc in zona gurilor Dunarii -Buceag, cred ca asta vroia sa spuna marinaru’ cand se referea la tinerea la disatnta de Moldova.

    • @Adi Ciez:” vizita lui Corlatean la Kiev, este practic primul acord semnat de UK cu o tara vecina si NATO”…UK sau UE sau UA?Abrevierea nu este cea mai fericita,zau asa…UK,abreviat,numai Ucraina nu este.In fine…Canalul Manecii nu este langa Crimeea!

    • cred ca cea mai mare gresala a pasoptistilor romai a fost alegerea numelui de Romania, am vrut sa parem latini dar mult mai bine era daca pastram numele istoric de Vlahia sau chiar Dacia, Aveam alte pretentii acum la teritorii, populatii si istorie.

      • adevarat, insa eu cred ca nu afecteaza mai deloc din acest punct de vedere.

        numele tarii esti o chestiune care trebuie corectata indiferent de cost, nu doar pentru a putea ridica pretentii teritoriale, justificate de altfel.

        Momentul ar fi oarecum bun daca pana la 2018 reusim ceva cu Rep. Moldova 🙂

      • @Adi De ce nu Tracia? :)) Asa am fi avut cel putin un judet numit „Macedonia”.

        • cu Tracia ca sigur ne luam de gat cu Bulgarii :)) ar trebui sa le schimbam denumirea intregii tari. Noi ne tragem din geti, cu toate ca eram acelasi mare neam. Este surprizator cum toti istoricii nostrii de aporx 200 de ani o tot dau cu Roma dar nu abordeaza deloc subiectul traci-geti-vlahi, totusi am fost cel mai numeros popor de aici, Oricum, M.C are perfecta drepate, cu Moldova, ar fi o manevra desteapta, nu se uneste Md cu RO cu se unesc 2 tari si rezulta alta..

      • Vedeti ce inseamna sa nu cititi nistorie? Cititi mai jos, nu cei de la 1848 au dat numele tarii Romania ci mult inainte din cat avem scrieri citez”
        http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2011/11/03/dimitrie-cantemir-hronicul-romano-moldo-vlahilor-tomul-i-iasi-1835/
        Dimitrie Cantemir, Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor, Iași, 1835
        Hronicon a toată Țara Românească (carea apoi s-au înpărțit în Moldova, Munteneasca și Ardealul) din descălecatul ei de la Traian Împăratul Râmului. Așijderea pentru numerele, carele au avut odată, și carele are acmu, și pentru Romanii carii de atuncea în trânsa așăzându-să, întraceiaș și pănă acmu necontenit lăcuesc. Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani. pagina 87
        Aceștea dară mai sus pomeniți și în toată lumea cu nume nemuritoriu vestiți Romani, nepoții adecă și strănepoții Ellinilor Troadeani, sânt moșii strămoșii noștri a Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor, și a tuturor oriunde să află a Romanilor, precum și singur numele cel de moșie ne arată (Români chemându-ne) și limba cea părințască (carea din Românească sau Lătinească este) nebiruit martur ni este […]
        Si mai inainte citez”Dimitrie Cantemir voevodul Moldovei
        http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2014/03/03/dimitrie-cantemir-despre-numele-antice-si-de-astazi-ale-moldovei-1718-1719/
        Înainte de toate, chiar dacă tot acest a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie (despre care se va vorbi mai apoi), totuși toți se cheamă cu același nume de români [Romanorum nomine se appellant], disprețuind adică și dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș [Maramoriss], nu-și dau numele de valahi, ci de români (martori îmi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi moldovenii îi numim munteni [Montanos] . locuri muntoase) își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Românească [Czarra Romanasca], adică terra Romana. Noi moldovenii la fel ne spunem români [nos Moldavi similiter nos Romanos dicimus], iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească (dat fiind că numele Moldovei și al moldovenilor este dat foarte de curând, cum vom spune mai apoi) ci românească, astfel că, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin dacă știe limba noastră, nu-l întrebămScis Moldavice? (Știi moldovenește?), ci Știi românește? [Stii romaneste?], adică Scis Romanice? Iar dacă aceste neamuri n-ar fi de la obârșia lor romani, cum, mă rog, ar fi putut să-și ia prin minciună și numele și limba

      • Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723) a fost domn al Moldovei (martie – aprilie 1693 și 1710 – 1711), autor, cărturar,

        • ai perfecta dreptate in ceea ce spui, dar eu ma gandeam la teoria romanizarii Daciei si preluarea limbii romane care nu prea are suport istoric decat in varianta in care limba dacilor era inrudita cu aceasta, mai ales ca poporul trac prin triburile sale se intindea pana aproape de granitele Italiei de azi.
          Citez din un studiu realist :”Romanii nu au reuşit să romanizeze limba dacă în 165 de ani, precum nu au reuşit să romanizeze pe egipteni în 425 de ani (30 î.Hr. – 395 d.Hr.); pe greci în 641 de ani (146 î.Hr. – 395 d.Hr.) ; pe evrei în 325 de ani (70 d.Hr. – 395 d.Hr); pe maltezi în 1088 de ani (218 î.Hr. – 870 d.Hr.) ; pe britanici în 400 de ani şi mai ales nu au reuşit să creeze o limbă unitară în propria lor Italie, odată ce există 1.500 de dialecte (!)”. De asta ar trebui sa ne luam numele vechi de Dacia sau Vlahia.

          • Deci Adu matale estei adeptu ideii ca daca te dai vRRRriLLLLL nu o sa mai ai nevoie de Vigara si ca daca o scrii cu 4 de LLLL devitii .. viril ?
            Ca in rest vaz ca cam faci jocu altora si uiti micu amaunt :daci ei bine se cam doreau romanizati! Priveste lka unii contempoorani care au cam uitata lb romana si se dau anglofoni. Desi nu au iesit in Romania!!

          • Vlahia…serios? Tu vrei sa punem numele tarii noastre dupa cum ne strigau alte popoare in antichitate….majoritatea dintre ele chiar migratoare? Hai sa fim seriosi! Dacia pot intelege, dal Vlahia…WTF!?

            • Walah inseamna in limba gota STRAIN.
              Gotii le spuneau straini la cei care in timpu lor nu erau goti.
              Le-au spus walahi si la galo-celti.
              Ca sa ne numim straini nu are sens .

  27. Si ca sa puna capac la toate,ia sa vedem cum MILITARII(armata de kk) ucraineeni isi predau armele la militiile pro-ruse: http://www.youtube.com/watch?v=dwhErv6Wujc#t=569

    • mda…deci asta este motivatia soldatilor ucrainieni…probabil au in toate unitatile militare un steag al rusiei, si in eventualitatea in care intra putin peste ei schimba steagul…sa vezi atunci blitzkrieg…ocupa tara in 10 minute 🙂

      • eu nu prea ii suspectez pe ucrainieni de vreun „europenism”…de vecin credibil/previzibil/prieten in nici un caz…

        cred ca mutarile din partea albastra au fost cam pripite…daca ne uitam cum decurg lucrurile…

        eu personal nu sunt de acord cu „fortari”…ori alba ori neagra…in cazu’ asta.

  28. Mda,
    dar vezi ca tot individul asta mai are si postarea de mai jos, Cica este in Mauripol,undeva aproape de Azov. Nu pare deloc bine, cred ca sub unele prelate parca era Grad.
    https://www.youtube.com/watch?v=mpIsGtcqVg4&list=UUmlYXRrXcrtsrMiZavAc1zg

  29. Din pacate va fi conflict armat aproape sigur. Cu interventia Rusiei bineinteles. Nu stiu cum va putea fi evitat. Lucrurile au mers prea departe.

  30. Scuze ptr intarziere dar ieri titusi erau Florile….
    Dar cum scria un neprieten al meu :

    România este din punct de vedere strategic importantă în Europa de sud-est, atât pentru Imperiul Atlantist cât și pentru contra-puterea eurasiatică pe cale de formare în jurul Rusiei putiniene, dar nu în același grad și nici de aceeași manieră. Or, această valorizare asimetrică a aceleiași geografii din două perspective imperiale concurente explică destul de mult din comportamentul acestor actori imperiali față de România.
    Clar? ! Importanta noastra startegica depinde de interesele altora .. (adica ptr India nu avem nici una )
    Si mai urmeaza :
    Ceea ce toate analizele complezente ale taberei pro-occidentale se încăpățânează să nu vadă, este că această asimetrie rezidă, în linii mari, în faptul că România este, pentru orice conglomerat imperial ce are ca centru Rusia, un culoar de avans natural și inconturnabil, în timp ce – din motive atât complementare cât și identice -, în perspectiva unui Drang nach Osten euro-atlantist, ea nu poate constitui decât o tranșee evacuabilă, în nici un caz o fortăreață. si findca nu imi place sa fur indic :http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2014/01/26/politica-pamantului-parjolit-imperiul-atlantist-romania/

  31. Sambata seara, Digi24, partea treia din serialul despre Putin, productie BBC. In final comentarii cu E.Hurezeanu si gen.Degeratu, care a ridicat citeva probleme de reflectat
    -mai mult ca sigur ca exista printre alte planuri intocmite deja ale amiralitatii ruse si actiunea de ocupare a Insulei Serpilor
    -posibilitatea dislocarii rachetelor Iskander in CRIMEEA, la o aruncatura de bat de teritoriul nostru
    -posibilitatea pretentiei Rusiei de a impinge granita de interese economice in jurul Crimeeii la 200mile marine, situatie in care se loveste de granita noastra
    Dar si altele…
    -cazul posibil de unire a Transnistriei cu Gagauzia si fortind putin nota de iesire la tarmul Marii Negre

  32. cam acelasi scenariu l-am mai citit si pe alt site dedicat. ca de fapt se agita estul ucrainei, dar de fapt tinta este transnitria. erau descrise aceleasi cai de actiuni (securizarea buceacului). din transnitria poti exporta instabilitate mult mai repede in moldova, apoi direct in romania. cred ca si in acest context a fost declaratia lui nuland referitoare la coruptia din estul europei. un stat condus de al-de mazare, ponta etc vor fi mult mai usor de influentat si santajat.

    din pacate, inca o data suntem prinsi nepregatiti ca natie. insa, macar acum, suntem de partea care trebuie. iar din pacate sunt inconjurati de tari „prietene” puternic inflitrate de rusia. stim foarte bine ca exista mai mult decat tatonari in directia psd-pc chiar si liberali (de vazut actiunea de suspendare a presedintelui, de vazut declaratiile aiuritoare ale lui marga, care se facuse pres la putin, lipsa lunga de reactie a lui corlatean vis a vis de problema ucraineana). a trebuit sa ridice putin vocea unchiul sam la noi, pt a lua o pozitie corecta.

    in concluzie, orice miscare a rusiei in zona transnitriei, trebuie sa genereze automat o miscare a romaniei. cu sau fara voia ucrainei, romania, impreuna cu USA, trebuie sa blocheze accesul rusiei in aceasta zona. din fericire se pare ca serviciile secrete si armata au deslusit mesajul (chiar si basescu care i-a atentionat pe americani de nenumarate ori), din nefericire, avem alegeri in toamna iarna si din candidatii prezumtivi nu prea se arata nici unul mai capabil. din contra, ponta si-ar vinde si mama pt putere, a scos steaguriele ue si nato la venirea chinezului, antonescu e cum bate vantul, are o coloana vertebrala de molusca, ungureanu care pare mai spalat, e prins in jocuri mici si poarta pe umeri povara pierderii guvernarii,

  33. Si am si eu o teorie : Sa admitem ca rusii isi adjudeca Transnistria, securizeaza pentru ei Bugeacul, se aseaza in coasta noastra, si devin exportatori de situatii tensionate si conflictuale prin intermediul clasei politice tremurande.
    Imediat avantul iredentist maghiar o sa prinda aripi, tensiunile vor izbucni brusc in Mongolia Romana, si o noua autonomie va fi declarata pe acelasi principiu deja rodat in Crimeea! Grupuri paramilitare exista deja si sunt destul de puternice in Harcov.Vor urma provocari, op steag fals gen ”ia uitati cum au torturat romanii pe unguri” totul in paralel cu conflicte pe granita cu rusii. Rusii si ungurii isi coordoneaza (parerea mea) actiunile de foarte multa vreme, amandoua natiunile avand un singur interes : o Romanie dezmembrata.
    Problema cu interventia NATO va fi ca nu va avea pentru ce sa intervina! Totul va parea o afacere interna , probleme in sanul societatii romanesti vis-a vis de convietuirea cu minoritatile etnice, propaganda la care si ungurii si rusii au monopol
    Sunt curios cand , dat fiind radicalizarea problemei legate de autonomie, vor pune autoritatile noastre piciorul in prag si vor inchide chestiunea in mod definitiv!
    Dar de un lucru sunt sigur , prin prisma vechii prietenii ruso-ungare, ca daca rusii ajung sa aiba granita cu noi, ungurii vor deveni din cale afara de nerusinati!

    • eu am alta teorie, sediul principal FSB e demult mutat in Romania si doar asteapta semnalul, cum spunea cineva pe aici, sa inceapa amandoi + bulgaristan la un loc 🙂

    • @wandoo N

      Occidentalii ne vor cere imperativ sa le acordam ungurilor autonomie teritoriala tocmai pentru a evita un conflict care ar destabiliza flancul NATO si ar afecta planurile cu scutul antiracheta. Politicienii nostri vor accepta si vor spune ca o fac in interes national, parteneriat euroatlantic, dezamorsarea unui conflict ce poate fi folosit de Rusia alea-alea. 1940 reloaded.

      • 🙂 Nu ne vor cere niciodata asta! Cine o sa ne ceara: UK cu Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, Spania cu Tara Bascilor si Catalunia, Belgia cu flamanzii, francezii cu Corsica, Canada cu Qebecul?!
        Una-i Ucraina, Serbia, etc, alta este o tara membra NATO si UE, exemplul razboiului dintre Grecia si Turcia este cred elocvent…

    • Nu confundati Romania cu Ucraina, servicile speciale romanesti cu alea ucrainene, si in general pozitia Romaniei – mult mai importanta pe harta UE si NATO- decat a Ungariei, cu ce s-a intamplat in Crimeea.
      Acolo rusii au avut de a face cu o pseudo-tara, paralizata din interior, tradata de chiar cei care trebuia s-o apere, au jucar practic in propia curte.
      Romania n-o fi ea Elvetia dar nu poate fi comparata cu Ucraina, iar in cazul in care Rusia inainteza spre granitele noastre, situatia din interiorul Ro va fi din ce in ce mai stabila, inclusiv prin contributia aliatiilor, tocmai pentru ca atunci Romania va deveni de facto frontiera Rusia-NATO.

      Este chiar periculos si nerecomandat sa facem astfel de afirmatii, mai ales in contextul de astazi.

  34. Exista un proverb.Cine sapa groapa altuia cade el in ea. Sa vedem cine cade in groapa rusii sau ungurii.

  35. Este clar ca armata ucraineana nu face 2 bani sau cel putin nu vor sau nu au cu ce sa se bata. Pentru baietii din vest care au regizat actiunea maidan din Kiev nu e deloc ce se vrea, sa castige peste tot Rusia doar cu promisiuni de bine, gaze si bani nu o sa o tolereze prea mult. Singura solutie de a stopa ceva pana nu se muta toata armata UA la rusi este sa genereze un conflict, sa nu va mirati daca in cateva zile o sa vedeti trupe si civili ukrainieni macelariti de rusi fie ei militari sau paramilitari, asta va crea valul de revolta pe care mai pot pastra ceva. Evident ca va fi o provocare gen mortiii de la Timisoara dezgropati din groapa comuna.

  36. Tot de la nemti o sa li se traga rusilor… Zilele trecute, madam Merkel ii facea cadou lui jing-ping o harta a Chinei din secolul al XVIII-lea… incluzind jumate din Siberia…
    Coincidenta sau nu, herr Steinmeyer, seful MAE german, tocmai se afla in China…
    Daca nu sa cumpere nuiste Iphone-uri la pret de producator, poate sa le vinda „Planul Barbarossa’ chinejilor, ca tot se pling ca nu au know-how…
    Si asa rezolva, cit ai zice ‘peste’, nemtii si situatia din Ucraina, si pe cea din Transnistria, si pe cea din Marienburg/Kaliningrad. Scurt si eficient, ca un neamt!

  37. Eu zic ca Rusia va lua atat estul Ucrainei cat si Transnistria cu tot cu Odesa.
    Probabil le vor lasa ucrainienilor o iesire la mare decenta intre Odesa si gurile Niprului.
    Interesant e ce se va intampla cu Bugeacul, daca nu cumva Rusia il va da la schimb Rep Moldova (probabil fara iesirea la mare si la Dunare) ca s-o tina vecina si prietena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *