EKS-1 (Tundra)

Asa cum poate stiati deja, sistemul de sateliti pentru avertizare timpurie rusesc este practic iesit din uz, iar Moscova se tot canoneste sa-l inlocuiasca de ceva ani. Insa a avut probleme, ba financiare, ba tehnice, atunci cand racheta lansatoare nu a reusit sa atinga orbita propusa.

Joi insa, primul satelit  – dintr-un nou sistem de avertizare timpurie – a fost lansat cu succes. Astfel EKS-1(Tundra) a fost plasat pe orbita cu ajutorul unei rachete Soyuz 2-1B (Fregat-M, ultima treapta), lansarea fiind efectuata de pe cosmodromul rusesc Plesetsk.

eks 1 tundra satelite

Asa cum spuneam EKS-1 (product 14F142) este primul dintr-o noua constelatie de sateliti destinati avertizarii timpurii, in caz de atac cu rachete intercontinentale asupra teritoriului Federartiei Ruse si are ca scop inlocuirea satelitilor sovietici de tip Molniya care faceau parte din vechiul sistem de avertizare OKO.

Sateliti functioneza pe baza detectiei in infrarosu a gazelor de evacuare de la motoarele rachetelor lansate. Sistemul actual de avertizare – OKO – este unul cu adevarat “antic” – daca ne gandim la avansul tehnologiei senzorilor si a puterii de calcul – fiind lansat pe orbita intre anii 1972-1978 si devenit operational abia la inceputul anilor “80.

Datorita “gaurilor “ in sistemul de avertizare spatial,  Rusia nu s-a mai putut baza de foarte mult timp pe sateliti si atunci a fost obligata sa marseze pe o noua generatie de radare cu raza lunga (4000km) Voronej. Dar desi radarele pot oferi o imagine buna, un sistem spatial este la randul lui destul de indispensabil, pentru ca reteaua de radare poate fi bruiata si are – sa spunem asa – destule unghiuri moarte, care unghiuri se traduc – in caz de atac real si masiv, prin pierderea de timp pretios intr-un contraatac.

La fel ca si predecesorii sai, EKS-1 este plasat pe o orbita eliptica inalta, care are o inclinatie fata de ecuatorul terestru de 63,4 grade si o perioada de revolutie de aproximativ 12 ore. Aceste carateristici permit satelitilor sa fie o perioada foarte lunga deasupra emisferei nordice, locul de unde rusii se asteapta la un atac cu ICBM. In acest moment sistemul rus de avertizare timpurie orbital, bazat inca pe satelitii Molniya, are in compunere doar trei unitati operationale, pe cand americanii au in sistemul lor 16 sateliti si intentia sa creasca numarul acestora la 24.

ellanim

                                                              Orbita eliptica inalta

Prin „orbita eliptica inalta” intelegem o orbita care in punctul de minima distanta fata de Terra (periheliu) se situetza la o altitudine de sub 1000km, iar la punctul de maxim al orbitei (afeliu) altitundinea este de peste 35000 km si astfel satelitul sta in cea mai mare parte a timpului deasupra unei anumite zone desemnate, in cazul nostru America de Nord.

GeorgeGMT

16 comentarii:

  1. Eu stiam ca Voronezh are o raza mult mai mare,undeva pe la 10.000 de km,iar de la 8000 de km poate detecta un obiect de marimea unei mingi de fotbal.

  2. nationalistu_de_serviciu

    Ei, poate acum se mai linistesc si ivanii, nu de alta , da naucii astia si cu ceilanti, americanii, erau sa termina civilizatia umana de citeva ori pina acum.
    Desi nu se stie cind vreun dobitoc dintr-o parte sau alta, loveste butonul mai mult sau mai putin din greseala. Acum daca stia se mai relaxeaza poate sansele noastre ca specie mai cresc un pic, desi din punctul meu de vedere armele atomice nu ar trebui folosite in atmosfera Terrei.

    • @ …. de $erviciu

      „Desi nu se stie cind vreun dobitoc dintr-o parte sau alta, loveste butonul mai mult sau mai putin din greseala. ”

      Excelenta, exista o intreaga procedura pentru declansarea atacului nuclear. Daca ar fi fost vb dor de-un simplu buton, probabil ca eram „desavarsiti” demult…
      Oricat de dementi au fost conducatorii comunisti sovietici, pofta lor de viata era la fel de mare precum pofta de putere. Iar in ziua de azi, cand money rulz, nu-l vaz pe taica Putin dand cu nuke-ul in New York, Londra sau Beijing…

      • nationalistu_de_serviciu

        Grow up, coboara cu picioarele pe pamint, nu mai trai in fantasy land.
        Norwegian rocket incident
        a guy called Vasili Arkhipov saved the world
        Stanislav Petrov
        Astea sint doar citeva exemple CUNOSCUTE de pe partea rusa, cite or fi avut si americanii…
        Nu pricep de ce anunti in public ca desi cunosti limba romana nu o intelegi deloc „Desi nu se stie cind vreun dobitoc dintr-o parte sau alta, loveste butonul mai mult sau mai putin din greseala. ”
        Serios , asta am spus eu in CONTEXT, „vb dor de-un simplu buton”. Esti sigur ca nu esti robot, android, sau google translate?
        Auzita-i de metafora? Poti sa-ti dai seama din context cind cineva foloseste assa ceva? Sa moara capra cu trei iezi daca tu recunosti vreo metafora, doar daca da cineva cu bita in balta.
        Daca vrei sa dovedesti ca te-am nedreptatit spune te rog cel putin trei sensuri ale „Desi nu se stie cind vreun dobitoc dintr-o parte sau alta, loveste butonul mai mult sau mai putin din greseala. ”
        Pietonii trec pe rosu, si chiar prin locuri nemarcate, desi asta poate insemna moarte, mai, draga, mai, tu nu intelegi firea umana, intr-un mediu ca cel al nuclearilor exista reguli/standarde stricte, asta nu inseamna ca nu exista mici abateri si uneori mai mari, daca ai fi urmarit seria dezastre in aer, ai fi vazut ca uneori o mica abatere de la reguli poate duce la rezultate dezastruoase, in domeniul atomic sansele sa se intimple ceva aiurea sint unele dintre cele mai mici, dar nu inexistente. Errare humanum est

  3. „(periheliu) se situetza la o altitudine de sub 1000km”
    Deci pe langa ce alte arme ASAT or mai avea or sa le dea astia satelitzii jos si cu AEGISul 🙂
    SM-3: Flight ceiling 1500 km (933 miles) Block IIA, Operational range 2500 km (1350 miles) Block IIA
    Il pandesti unde coboara pana pe la 1000km si jos cu el de la 2000km distanta 🙂

    • Teoretic se poate, doar ca satelitul ala are o viteza ametitoare, pe de alta parte si americanii folosesc exact acelasi tip de orbita, asa ca in caz de ceva se chioresc unii pe altii.
      In alta ordine de idei, chiar si doborat satelitu’ isi face treaba: avertizeaza ca vine sfarsitul lumii, odata ce fost doborat 🙂 .

      • rusilor le’au mai tot crapat fara avertizare satelitzii de avertizare, asa ca daca nu detectezi clar atacul/lansarea sm3 si resturile satelitului in cadere si anume libera nu prea vad cum stiu aia daca le’a murit brusc bateria, daca s’a lovit de resturi spatiale sau daca l’or palit astialaltzi 🙂

        si dupa aia pana nu detecteaza icbmurile nu cred ca azvarle nici ei cu doomsday’ul asa la prima alarma

        ori te amuzi pur si simplu cand le mai stingi astora lumina si ai bagi in fibrilatzie, ca pana mai fac rosii altzi sateliti si pana’i lanseaza sucsesfuli pe orbita…mai beau cateva sute de vedre de vodka per cap de sugar neintzarcat 🙂

  4. aoleoo,numai apostoli ai apocalipsei azi.

    • nationalistu_de_serviciu

      Mai tu, mai, ce vorbesc eu si ce intelegi tu, eu nu vorbesc de ceva batut in cuie, ci de posibilitati, probabilitate, ceva care are sanse bunicele sa se intimple, nu-i trebuie o mina de ajutor din partea unora. Daca cumva te ingrijoreaza ca as avea insomnii pe tema asta, poti sta linistit, dorm tun si nu am adapost antiatomic.
      Turcia vs Rusia
      Anti-ISIS coalition

  5. cu cine te certi?!?

  6. 3 sateliti operationali pe orbita tip Molniya – e minimul cat le trebuie ca sa aiba acoperire permanenta a emisferei de nord, ca sa fie operational sistemul si sa nu dea alarme false sa se arunce pe butoanele rosii cum zicea gsg9, trebuie minim 4 sateliti
    Sateliti pentru OKO au fost lansati si in 2010 si in 2012 tocmai ca sa aiba cei 4
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kosmos_2479, un satelit are viata foarte scurta ca trece de 4 ori pe zi prin centurile van allen
    Pe orbita de tip Tundra – trebuie mai putini cica, ca „perioada” orbitala e o zi „stelara” https://en.wikipedia.org/wiki/Sidereal_time nu jumatate ca cel de pe orbita Molniya

    Toate chestiile astea, gen orbite si locatia buna de lansat sateliti pe orbite tip molniya si tundra de la plestesk, le-a socotit Serghei Koroliev acu mai bine de 60 de ani, cu creionul si rigla de calcul, si el ca majoritatea super capetelor luminate din urss in 1938 a fost trimis pentru 6 ani la Kolyima, cat de cretini trebuie sa fi fost aia care au facut asta, si cum ar fi fost oare urss daca Koroliev ar fi avut 6 ani buni de munca de designer in loc de minerit la gulag, sau Tupolev, cu ce naiba ar mai fi defilat rusii acuma daca l-ar fi executat pe tupolev cum au facut cu colegii lui de facultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *