F 35B pentru Australia?!

LHD_HMASCanberra

HMAS Canberra

Aici parerile “cangurilor” sunt impartite. Unii spun ca F 35B nu si-ar avea rostul pe cele doua LHD-uri din clasa Canberra, costurile cu modificarea navelor pentru operarea de F 35B fiind destul de piperate – aproximativ 500 milioane de dolari per nava – , iar pe de alta parte, sustin opozantii F 35B, ce sa faca Australia cu aceste avioane, si ele foarte scumpe atat la achizitie cat si in operare?

Costul estimat pentru doua escadrille de F 35 STOVL este apreciat la 5 miliarde de dolari, iar avioanele s-ar adauga celor 72 de F 35A deja apropbate de guvern pentru achitizie. Si tot numarand la F 35-uri se tot intreaba “pacifistii” cu cine intentioneza Australia sa se ia de gat, in conditiile in care orice tara aflata in vecinanatea insulei-continent este mult prea slaba pentru forta militara australiana…

Deocamdata aflam ca in viitor s-ar putea ca fiecare Canbera class LHD sa dispuna de 10-14 F 35B, desi in prezent intentia “cangurilor” este sa doteze navele doar cu elicoptere EC665 Tiger ARH si NH 90, dar nu trebuie deloc uitat faptul ca navele australiene Canberra sunt de fapt copii ale portavioanelor spaniole din clasa Juan Carlos I si au punte de decolare de tip trambulina, ori nu putem sa nu ne gandim ca australienii nu sunt deloc niste oameni prosti, astfel posibilitatea sa fi ales exact designul spaniol cu puntea inclinata fara a avea intentia sa foloseasca si avioane, este exclusa, cu atat mai mult cu cat in competitie au fost si francezii cu Mistral.

Cei din tabara anti-F35B argumenteza ca elicopterele si dronele de tip MALE ar fi exact ceea ce ar trebui pentru LHD-uri, desi nimeni nu ne explica de ce au ales australienii pentru navele lor de asalt un model de portavion STOBAR? Pentru drone?!

Deocamdata discutia este doar la nivel de presa, guvernul evitand sa ofere ceva lamuriri, insa pentru cei care se intreaba ce sa faca Australia cu doua portavioane mai mici, raspunsul ar putea sa vina tocmai de la poalele Marelui Zid Chinezesc, ca doar nu crede nimeni ca australienii vor ataca Filipinele sau Java…

GeorgeGMT

 

 

8 comentarii:

  1. poate preventiv pentru indonezia…zic si eu…adica e o tara cu potential destul de mare si cu investitii din ce in ce mai mari in aparare…nu se compara cu fortele australiene, dar totusi australia ar trebui sa se asigure si sa mentina superioritatea

  2. „…raspunsul ar putea sa vina tocmai de la poalele Marelui Zid Chinezesc…”

    Nu crez ca vrun amiral ciainiz indrazneste sa viseze ca, in urmatorii 50 – 100 de ani, va putea „juca” de la egal la egal o miutza navala impotriva unei coalitii americano-japo-australo-sud coreene.
    Da, dpd vedere naval, cianizii le pot da usor peste deshte hindusilor, filipanilor, vietcongilor sau altora mai mici sau mai slab pregatiti si dotati. Cu astia isi pot face experienta de lupta insa pana la a te lua de guler cu aia din Champions League ii cale lunga si peripetiile-s pe masura.

    • Aici ai dreptate, mai ales ca pe trilaterala Noua Zeelanda, Australia, Africa de Sud e distanta imensa, chair si pentru dragonul chinezesc, si prietenie stransa. Sa nu mai vorbime de aliatele lor, SUA, Japonia, Corea…..dar oamenii sunt seriosi, nu ca noi asteptand ca aliatii sa ne apere si sa se scoata din belele, asa ca se mai si inarmeaza corespunzator posibilelor amenintari! Oameni seriosi, ce dracu! 🙂

  3. Pentru ca vorbim de F-35, sa spunem ca F-35C si-a terminat testele cu brio cu, 3 zile inainte fata de program. In procente, el a fost de 100%.
    Vor urma alte doua serii de teste, in 2015 si 2016.

    • „Pentru ca vorbim de F-35, sa spunem ca F-35C si-a terminat testele cu brio cu, 3 zile inainte fata de program. In procente, el a fost de 100%.”

      Fata de programul original sau fata de programul amanat de cinci ori si intarziat cu 3 ani??? 😀

  4. Fata de DT-1. De restul n-are rost sa vorbim, problema „carligului” o stim cu totii.
    Dar vorba aceea, totul e bine cand se termina cu bine. Ce putin acum 🙂

  5. Cine se mai chinuie sa dea triliarde pe portavioane?! Un DDH si niste VTOL-uri si poti bate linistit oceanele…
    Excelente scule! Zic asta si de portelicoptere, avioane si elicoptere. Inclusiv V-22 Osprey!
    De asta isi doresc asa tare rusii Mistralurile, ca pe ‘portavionul’ lor nu aterizeaza nimeni! E bun numai de vindut indienilor…
    Totusi, ca scula purtatoare de aviatie, mi se par cam lente canberrele australienilor…20 noduri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *