Finlanda ar putea opta pentru F 35…

…daca pretul este unul bun, a spus ministrul apararii de la Helsinki. Astfel finlandezii ar putea renunta la intentia de a achizitiona aparate Saab Gripen E in favoarea F-35 Lightning II Joint Strike Fighter, daca Lockheed Martin va oferi un pret competitiv.

800px-Finnish_air_force_hornet_f-18c_hn-450_arp

F/A-18C Hornet finlandez

Conform cotidianului “Helsinki Times”, Carl Haglund, a declarat ca tara sa nu ar trebui sa puna planurile pentru  cooperarea in domeniul apararii in zona de nord inaintea performantei, iar in acest moment diferenta de pret intre F 35A si Gripen E nu este foarte semnificativa in favoarea suedezilor, din punctual raportului p[ret/calitate. „Although I advocate co-operation with Sweden, we should not acquire Swedish [Gripen E] fighters if we could acquire American F-35 stealth fighters for roughly the same price. Performance must take precedence in the investment,” a completat ministrul apararii finlandez.

 

Propunerea in privinta achizitiei de aparate suedeze Gripen E, ca motor al strangerii relatiilor dintre tarile scandinave din punct de vedere militar, a fost facuta de presedintele parlamentului finlandez,  Eero Heinäluoma, in luna martie, avandu-se in vedere inlocuirea in viitor a flotei de avioane F/A 18 Hornet aflate in serviciul aviatiei militare. Finlanda detine astazi 55 de aparate F/A-18C si 7 F/A-18D care, conform cu liderul paralamentului, ar putea sa fie inlocuite de Gripen E.

Problema principala nu pare a fi insa pretul nominal per aparat ci capabilitatile oferite si desi astazi pretul unui F 35 este mult mai mare decat al unui Gripen E, Finlanda nu va cumpara noua generatie de aparate la paritate cu actuala flota, astfel ca un avion capabil sa inlocuiasca intr-o proportie de 2:1 vechile avioane sau chiar o proportie mai ridicata ar fi indicat, astfel ca afirmatia in privinta diferentei de pret intre cele doua – pret la care ministrul apararii facea referire cand spunea ca nu este mult mai mare decat al Gripen E – avea in vedere o astfel de filosofie.

Lockheed are si  avantajul de a-si fi asigurat deja contracte in Danemarca, Olanda si Norvegia, Suedia ramanand singura tara din zona de nord posesoare de Gripen E in viitor. Costul achizitiei pentru inlocuirea flotei de F/A-18C/D este estimat de catre finlandezi la aproximativ 5 miliarde de euro, in conditile unui numar mai mic de avioane fata de inventarul din prezent.

GeorgeGMT

 

55 de comentarii:

  1. Daca finlandezii vor cumpara F35, o vor face doar din motive politice pentru a avea o relatie cat mai stransa cu SUA.Finlanda se simte probabil amenintata de Rusia si vrea sa beneficieze de sprijinul SUA devenind clientul ei.Finlandezii stiu ca nu pot face fata singuri Rusiei, chiar daca ar avea 96 de aparate Gripen E insa intrand sub sfera de influenta a SUA va fi protejata.
    Toate achizitiile militare facute pe considerente politice, atunci cand sunt alternative la ele, eu le vad ca o achitare a unei taxe de protectie catre un barosan care te protejeaza, daca este cazul.

    • Doctrina militara a Finlandei, care ar trebui sa fie si a noastra, nu se bazeaza pe aliati ci pe asigurare unor pierderi grele unui inamic care ar ataca tara.
      Practic Finlanda garanteaza oricarui agresor, Rusiei mai exact, ca va muri cu ea de gat, luptand pana la ultimul om, generand astfel agresorului pierderi grele in oameni si tehnica, la fel ca in Razbouiul de Iarna dintre URSS si Finalnda, acolo unde tara nordica s-a acoperit cu cea mai pura si stralucitoare glorie, pentru modul serios si fara compromisuri in care s-a aparat.

      Finlanda incearca sa obtina un cost cat mai mare pentru ocuparea tari, cost care sa intreaca cat mai mult eventualele beneficii in aritmetica unui eventual agresor, dar in nici un caz achizitia de F 35 nu cred ca poate fi considerata politica.

      • Finlanda e o tara extrem de serioasa ce nu cumpara rable second hand pentru a multumi pe altii.

        • @robi – Finlanda e o tara la fel de serioasa ca orice alta tare, in care interesul poarta fesul si firmele straine fac banul gros. Dingurul lor avantaj e ca au o populatie extrem de spalata pe creier, care executa tot ce le spune statul si accepta sa plateacsa niste taxe incredibil de mari pentru a primi mai nimic in schimb. Banii se duc la cei 30% din populatie care sunt asistati social.

          Legat de cat de spalati pe creer sunt, imi aduc aminte episodul de acu vreo 4 ani cand erau cozi la vaccinarea pentru gripa porcina. 98% din finlandezi s-au vaccinat atunci. Atunci presedinta lor, Halonen aia, a zis ca se vaccineaza ultima din spirit de sacrificiu. ce suflet nobil 🙂
          Acum statul finlandez plateste pensii de handicapat la miile de oameni care au ajuns cu sistemul nervos defect dupa vaccinurile alea.

          • @Unu Tu vorbesti serios?! Pai Finlanda are unul dntre cele mai inalte trei standarade de viata din lume, au cel mai performant sistem de invatamant din lume, au o criminalitate aproape de zero, nu stiu ce-i aia coruptie, somaj redus, etc, etc asadar alegatia „Dingurul lor avantaj e ca au o populatie extrem de spalata pe creier, care executa tot ce le spune statul si accepta sa plateacsa niste taxe incredibil de mari pentru a primi mai nimic in schimb. Banii se duc la cei 30% din populatie care sunt asistati social.” este macar puerila!

            • @George GMT

              Vorbesc foarte serios, am locuit acolo destul de mult timp, daca vrei ne intalnim la o bere sa ii povestesc si mai multe, sunt prea multe si nu incap pe forumul asta.

              „Tu vorbesti serios?! Pai Finlanda are unul dntre cele mai inalte trei standarade de viata din lume”
              Hm, au standarde, dar din pacate de ele profita doar drogatii si alcoolicii. Aia care muncesc sunt cocosati de taxe in timp ce „the disabled” adica drogatii si alcoolicii (si crede-ma ca sunt foarte multi) au chirie gratis de la stat, indemnizatie de handicapat si alte beneficii. Ca sa nu mai vorbesc de multimea de somalezi care au umplut Finlanda si stau pe ajutor de stat, sau mai nou tiganii nostri care se bat cu sabiile in centrul Helsiki-ului pentru un loc mia bun de cersit.

              „au cel mai performant sistem de invatamant din lume” – Sistemul lor de invatamant e intr-adevar foarte bune, pot sa iti confirm ca pana si drogatul ala care cauta pirn gunoi sau soferul de masina du gunoi stie engleza la nivel acceptabil. Asta e singurul lucru ce l-as importa din tara aia.

              „au o criminalitate aproape de zero” – Haha, asta e cel mai mare bullshit din lume. Pai de exemplu, numai in 2009 cand am locuit io acolo, avusera 1.200.000 de apeluri la 112, la o populatie de 5 milioane. Asta ca sa nu iti povestesc ca se fura la greu aproape toti pe care i-am cunoscut acolo li s-a furat ceva. Ca o bicicleta, ca un laptop, ca una ca alta. Nu e o surpriza daca vezi un Audi nou-nout pe caramizi in loc de roti dimineata. Au foarte multi drogati si alcoolici care trebuie sa isi procure cumva viciul. Nu am chef sa iti mai spun de cati au hepatita pe acolo sau ce rata de violenta domestica au.

              „nu stiu ce-i aia coruptie” – Au destule scandaluri de coruptie, vorbeste cu finlandezi, unul din ele e chiar cel legat de vaccinarile de gripa porcina, care ca si la noi au fost o manarie abjecta a companiilor de vaccinuri si ale unor indivizi de teapa lui Streianu Cercel de la noi. Doar ca la ei din cauza ca s-au vaccinati tti in turma ca oile, au avut foarte multi paralizati din cauza lor.

              „asadar alegatia […] este macar puerila!” – Imi pare rau sa te contrazic dar tu vorbesti din carti si eu din ce am vazut locuind acolo.
              Poti sa imi spui de exemplu de ce in Helsinki, daca dai 250.000 de euro pe un apartament de 3 camere nu poti sa ai propria ta cheie la apartamentul pe care ai dat atata amar de bani? 🙂 Uite-asa! Cheia ti-o da statul, si respectiva cheie o mai au si administratorul blocului, si politia, si mai multi. Vrei sa iti schimbi yala de la propria ta locuinta? Surpriza, e ilegal! 🙂 Doar statul are voie sa faca chei si au un sistem de chei master-slave in care politia si firmele de intretinere sau administratie au chei cu care pot deschide orice usa 🙂
              Ti-ai pierdut cheia? No problem, suni la baiatul care administreaza blocul, vine si iti deschide el. Cu chitanta costa 50 de EUR, fara chitanta 30 de EUR 🙂

              Sau poti sa imi spui de ce daca te duci in Kalllio de exemplu duminica o sa vezi o scena demna de „Walking dead”? Plin de distrusi fara dinti cu sticla in bot. Aia sunt „asistatii”.

              Si ar mai fi muuuult de povestit, dar mi absolut lene, si dupa aia sar pe mine toti „turistii” care se duc intr-o tara, viziteaza centrul capitalei ala frumos vopsit si curat dupa care vin si ne povestesc ce misto e in tara ai si ce naspa e la noi :))

            • Bre, @unu, tu sigur n-ai locuit prin Mali? Ca prea ne minti cu nerusinare. Ce nu ati invatat voi propagandistii inca, este ca pe acest sit cititorii nu sunt chiar din aia cazuti din luna, precum la alte situri obscure.

              Din acest motiv manipularea nerusinata de genul a ceea ce ai scris tu nu o sa tina, tastezi aiurea si degeaba. Nu esti nici primul si (probabil) nici ultimul care vine cu „gogoneli” de genul asta.

              Mai stim si noi cate ceva despre standardele de viata, educatia, economia si civismul din aceasta minunata tara numita Finlanda (si daca n-am sti, am cauta topurile unde SUOMI este in general in top 3 -mai putin economie, PIB, din astea, ca e mica, dar in rest la: educatie, sanatate, speranta de viata, fericire, siguranta … etc, e in top).

              Aaaa, poate confunzi, asa ca te asigur ca nu e voba de acea „Finlanda” din Africa ci de cea din N. Europei 🙂

            • hmm cineva minte…sau alte standarde de viata.
              FInlanda e pe locul 5 in lume la indicele calitatii vietii
              http://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp
              inaintea Canadei sau Norvegiei…
              curios cum vecinul muscal e pe la coada…cu atatea resurse in tara aia. care sa fie oare cauza?

          • @unu Sa nu te superi pe mine , se vede ca ai cunostinte extinse despre modelul de viata finlandez,iar informatiile tale provin din toate nivelurile societatii, vrei sa ne spui ce anume ai facut atata timp(ai zis ca ai stat cativa ani) acolo? Nu sunt chiar foarte multe firme romano/finlandeze care sa necesite deplasarea la specializare a unor romani si de obicei aia stau 3/6 luni .
            Mai ramane varianta ca faci parte din corpul diplomatic sau din lumea interlopa!
            Doar pentru a da credibilitate informatiilor tale si pentru a nu te mai acuza colegii ca esti spion rus, rogu-te spune-ne ce ai facut acolo, daca este posibil!

            • @wandoo N

              Cercetare si dezvoltare pentru Nokia Reserch Center Helsinki. Am lucrat la functionalitatile de baza (securitate) ale sistemului de operare pe care Nokia intentiona sa il lanseze ca si concurent direct al iOS. Pe vremea aia Androidul inca nu era in voga iar Windows Phone era doar pe hartie.

              Dar din pacate pentru finlandezi boardul de actionari nu mai e demult compus din finlandezi iar in ultimii sai ani de glorie, Nokia a fost folosita de tarile care erau in boardul de actionari ca si instrument de santaj impotriva guvernului finlandez. Asa a ajuns la un moment dat ca Nokia sa aiba acces chiar si la conexiunile de internet de acasa (private) alea angajatilor sai. A fost si un scandal in Finland pe tema asta. Nokia tot timpul ameninta ca va pleca din Finlanda daca nu ii sunt satisfacute doleantele.

              • @unu Multam de lamurire! din punctul meu de vedere(nu ca ar fi nevoie sa te valideze cineva) esti un partener de discutii care daca vorbesti, stii ce spui.
                Acum o sa se ia robi si de mine 🙂 ca sunt agent rus! Robi, in afara de poporul rus ala care vrea pace si fericire tot restul poporului imperial rus(armata si politicieni..a da si racketii rusi) e bun doar mort!

                • @wandoo N

                  „restul poporului imperial rus(armata si politicieni..a da si racketii rusi) e bun doar mort!”

                  Pai da, e mai comod genul asta de gandire pentru unii. E mult mai usor sa dai foc la toata padurea decat sa curati niste uscaturi.

      • Hm, pai atunci solutia nu e cumpararea ultrascumpului F35. Finlanda nu isi permite asa ceva. Americanii de la Microsoft le-au luat Nokia si au mutat-o in SUA cu taxe cu tot. Daca mergi prin Helsinki deja se vede diferenta in buget, lucrurile nu sunt asa bine inretinute ca acu 5 ani, au cam ramas fara bani.

        O tara de 5 milioane de locuitori cu o economie care se baza in mare parte pe o companie foarte mare care acum nu mai exista, nu cred ca isi permite o scula gen F35. SI nu e neaparat vorba de pretul de cumparare ci de intretinere. Nu la pretul prohibitiv cerut acum. E ca si cum din indemnizatia de somer ti-ai lua masina supersport. Sa zicem ca o cumperi, dar mai apoi nu o sa ai bani de benzina si de piese.

        Si m-as mira ca americanii sa le faca nu siu ce discounturi. Sunt si ei o tara ca si noi, care in timpul razboiului rece au jucat la doua capete. Plus ca sunt inca dependenti economic de rusi in multe privinte.

        • Microsoft a achizitionat numai divizia care se ocupa de proiectarea si fabricarea de telefoane, care este pe pierderi de ani de zile. Nokia va continua sa existe ca proiectant si fabricant de echipament de retele de comunicatii mobile. (Nokia Solutions and Networks) care este pe locul 4 mondial in termeni de de vanzari dupa Ericsson, Huawei si Alcatel Lucent.. S-au debarasat de o unitate operativa care le-a adus mari pierderi in ultimii ani din cauza faptului ca nu a prins „the smartphone boat.” Pentru o companie care si-a inceput activitatea acum 140 de ani ca fabricanti de papetarie, eu zic ca se tin foarte bine si nici pe departe nu sunt spalati la creier.

          • @Alex

            „Microsoft a achizitionat numai divizia care se ocupa de proiectarea si fabricarea de telefoane, care este pe pierderi de ani de zile.”
            S-au debarasat de o unitate operativa care le-a adus mari pierderi in ultimii ani din cauza faptului ca nu a prins “the smartphone boat.”

            Hai ca ici spun io cum a fost, ca am avut contract cu Nokia vreo 2 ani si ceva. Prin 2007 cand Apple scotea iPhone-ul, Nokia avea in lucru un sistem de operare bazat pe Linux si un fel de tableta la care ii zicea Nokia N800. Acel sistem de operare a evoluat pe parcursul anilor urmatori culminand cu lansarea lui N900 in jurul anului 2009, telefon care era cu un sistem complet nou diferit de Symbian.
            Atunci Nokia o ducea inca bine, actiunile erau la un nivel acceptabil. Acel sistem de operare a fost imbunatatit, si dupa o investite de 3 MILIARDE de EURO in respectivul OS, au lansat un singur telefon cu acel sistem de operare (Meego), denumit Nokia N9. Dupa ce N9 a fost lansat, intregul proiect a fost aruncat la gunoi si au inceput sa puna Windows pe telefoane.

            Intre timp, incepand cu anul 2009, la conducerea Nokia a venit un ex-Microsoftist, tovarasul Stephen Elop. Ala a fost momentul sfarsitului, si in momentul ala a inceput sabotarea din interior a Nokia.

            Nu vreau sa iti spun cate caracteristici ale sistemului de operare am primit ordin sa l earuncam pur si simplu la gunoi doar pentru simplu fapt ca proaspat-lansatul Windows Phone OS cu care concura intern, nu le avea.

            Dupa ce Meego OS a fost sabotat sistematic timp de 2 ani de noul management, a urmat geniala alianta cu Microsoft, al carei artizan a fost tot calul troial Microsoft, tovarasul Stphen Elop. In acel moment actiunile Nokia s-au prabusit complet, si a urmat cumpararea Nokia pe nimic de catre Microsoft.

            Legat de NSN, e intr-adevar un business de succes dar e mult mai mic decat era Nokia. Crede-ma, Nokia era Dumnezeu in Finlanda, toata tara aia is punee sperantele in acel sistem de operare pe care Microsoft l-a sabotat si aruncat cu dibacie la gunoi.

            • Pai si de ce l-au tinut pe Elop in frunte cand se vedea clar ca e in conflict de interese?!

              Nu a carait nimeni din interior?!

            • @Unu
              Era gata gata sa-mi iau si eu un N9 cu Meego, l-am tot urmarit, dar am zis sa astept sa vad ce se mai intampla cu OSul, daca mai scot un al doilea telefon etc.

              OSul era foarte misto din ce am urmarit reviews si youtube.

              Se pare ca asta a deranjat puternic pe cineva 🙂

              Acuma ganditi-va in ce tara se scriu cele 3 OSuri importante de smartphones: Android, iOS, Windows Phone.
              Ca sa stiti cine va asculta/citeste logurile/va face un selfie etc.
              Ca tot se zvonea ca NSA a fost implicat direct in dezvoltarea Windows 7…

              Inclin sa cred ca Symbianul a trebuit sa pice pt ca nu era sub controlul lor si nu puteau sa-l impaneze bine cu tot ce aveau nevoie. De aici pana la impus un CEO unde trebuie platind sau santajand shareholders nu-i cale lunga.

              Dar io’s asa o fire mai paranoica 🙂

              • @gsg9
                Clar esti paranoic!

                Am niste colegi care au fost la o conferinta in State si au primit informatii clare ca se doreste ca sistemele de operare sa fie modificat radical.
                De la sistemele actuale se va trece la unele cloud based. Interfetele vor fi cat mai subtiri pe desktop grosul va fi tinut in servicii de cloud. Toate documentele pozele se vor salva in Cloud sau vor avea o copie acolo.

                La Microsoft au ras o gramada de programatori de referinta doar pentru ca erau adepti ai unui Windows monolit iar nou sef al companiei e fostul sef al diviziei de Cloud.

                • @watcher
                  Bre, io am recunoscut barbateste ca’s paranoic 😉 si asta e primul pas catre vindecare 🙂 🙂

                  Insa gandeste-te un pic si din punctul asta de vedere 😉 !

                  Da, cloudul este visul lor umed, si se pare ca lumea musca cu placere 🙂
                  Toate la ei pe servere, in Cloud.
                  Si restul streaming 🙂

                  Matale daca vrei office o sa platesti abonament, vrei filmul X, nu fii fraier sa mai cumperi copia fizica, uite iti salvam noi spatiul pe shelf si il vezi de la noi, cu o mica conditie, atat timp cat platesti abonament.

                  OSul se va incarca tot de la ei de pe cloud.
                  Tot atat cat platesti abonament 🙂

                  Cam asta e directia. Abonamentul la windows, la aer, la apa de la WC 🙂
                  S-au prins baietii ca e mult mai rentabil sa-ti ia banii in fiecare luna/an decat numai odata la vanzarea softului. Ai dai un nume frumos, gen Cloud, si gata.

                  Ca i-au dat pe aia afara sau nu, nu conteaza, vine un direftor cu idei si se da afara tot ce nu mai au nevoie, capitalism feroce se numeste 🙂

      • @ George GMT

        Legat de afacerea cu vaccinurile la finlandezi:

        http://yle.fi/uutiset/minister_calls_for_thorough_examination_of_possible_link_between_h1n1_and_narcolepsy/1912099

        http://www.rokotusinfo.fi/english_html

        „(26.8.2010) Finland: Chancellor of Justice is investigating if bribery was used in narcolepsy-suspect Pandemrix vaccine trade

        According to Nelonen (Channel 4) news, the investigation has begun because two individuals have reported their suspicions to the Chancellor. Investigation targets the Ministry of Health and THL, National Instute for Health and Welfare. THL has received more than six million euros last year from GlaxoSmithKline, which manufactures Pandemrix. THL has also had a key role in the decision to order Pandemrix to every Finnish inhabitant.”

        • Vorbesti de tara care a fost in coasta urss-ului un ghimpe de 70 de ani si pe care urss nu a reusit sa il scoata nici cu forta ?
          Vorbesti de o tara care are un nivel de trai foarte bun comparativ cu restul planetei ?

          Daca DA. Atunci doresc sa fiu spalat pe creier de firmele rele americane. Nu glumesc si nici nu sunt ironic. Daca ai dreptate doresc sa fiu 24 din 24 de ore spalat pe creier de corporatii.

          Eu inca astept cand o sa ne spui ca si suedia,norvegia,canada si danemarca sunt exact la fel niste zombie ai corporatiilor.

          Hai sa iti pun eu intrebarea magica: Care sunt baietii buni in conceptia ta ? (evident inafara de noi romanii, cei mai frumosi si mai destepti)

          • Pardon am intrebat degeaba, deja ti-ai dat arama pe fata la alte articole precum ala cu economia rusiei. Esti pro-rus.

            • @robi

              Nu exista baieti buni si baieti rai… Exista insa baieti puternici care le-o trag baietzilor slabi. Iar noi am fost slabi si vom fi slabi…

              Faptul ca occidentalii au cerut reducerea masiva a armatei, nu au venit cu investitii mai deloc iar alea care sunt se pot reloca destul de usor, ne-au cumparat distributia de energie, extractia, sistemul bancar… iti arata ca locul nostru va fi doar ala de ruda murdara, saraca si proasta a UE.

              Ar fi bine sa iesi din binomul asta obtuz… daca nu sunt cu americanii sunt pro-rus. Lumea e mai complexa si necesita pareri mult mai nuantuate decat ce prezinta mass-media din Romania.

          • @robi

            Desi e evident ca tu esti setat pe faza cu „baietii buni” versus „baietii rai” o sa ma stradui sa iti mai explic niste lucruri.

            „Atunci doresc sa fiu spalat pe creier de firmele rele americane. Nu glumesc si nici nu sunt ironic. Daca ai dreptate doresc sa fiu 24 din 24 de ore spalat pe creier de corporatii.”

            E alegerea ta personala a vrea sa fii spalat pe creier sau nu. Eu NU vreau sa fiu spalat pe creier nici de rusi nici de americani nici de chinezi nici de romulani nici de klingonieni nici de oricare rasa s-o mai ridica pe pamantul asta. Deci e pana la urma alegerea ta personala a vrea sa fii spalat pe creer.

            „Eu inca astept cand o sa ne spui ca si suedia,norvegia,canada si danemarca sunt exact la fel niste zombie ai corporatiilor.”
            Sunt multe de vorbit si despre tarile alea. Dar asa ca si o idee poti sa imi spui de exemplu de ce in Danemarca taxa de prima inmatriculare pentru masini e de vreo 300%? De ce un VW Polo costa 30.000 de EUR la ei din care 20 si ceva de mii de euro sunt taxe? De ce un Mercedes S-Klasse care in fabrica face 80.000 de EUR in Danemarca costa 300.000 de EUR? Poti sa imi spui de ce circulatia in Copenhaga in mijlocul zilei, e la fel de mare ca in Bucuresti luni noaptea? Sau de ce taxiurile sunt cele mai bune masini ale danezilor? Poti sa imi spui de ce o garsoniera costa acolo 250.000 de EUR si care sunt sansele sa rambursezi anticipat (adica sa nu platesti toata viata un credit) pentru asa ceva?

            „Hai sa iti pun eu intrebarea magica: Care sunt baietii buni in conceptia ta ? (evident inafara de noi romanii, cei mai frumosi si mai destepti)”
            O sa iti raspund si eu tot asa magic cum m-ai intrebat: Nu exista o impartire in „baieti buni” sau „baieti rai”, as zice ca in ziua de azi cam toti sunt „baieti rai” si fiecare isi urmarest interesul cu orice pret si prin orice mijloace. Si singura sansa de supravietuire in aceasta jungla de interese e sa existe un echilibru intre est si vest, intre nord si sud.
            Atunci cand echilibrul asta o sa dispara, o sa bati din palme „fericit” aclamand ori „eliberatorii americani”, ori „eliberatorii rusi”, ori „eliberatorii chinezi”, moment in care o sa traiesti intr-un nou Imperiu Roman, dar de data asta cu tehnologii de secol 21 in care nu mai misca nimeni in front iar orice tentativa de rupere a „ordinii” e reprimata subtil, eficient, si cel mai important dintre toate, e reprimata asa incat toti ceilalti „spalati pe creer” sa bata din palme si sa o aprobe.

            • @robi

              „Vorbesti de tara care a fost in coasta urss-ului un ghimpe de 70 de ani si pe care urss nu a reusit sa il scoata nici cu forta ?”

              🙂 Vorbesc de tara aia care in anii 80, costruia submarine de mare adancime pentru rusi, numai bune pentru taiat cablurile de comunicatii dintre Europa si continentul american. Sau despre tara aia unde ambasada URSS era de vreo 5 ori mai mare decat aia SUA. Sau despre tara ale carei schimburi comerciale pe vremea Razboiului Rece erau in principal cu URSS motiv pentru care la praburirea URSS aceasta tara s-a prabusit si ea economic.
              Vorbesti din carti. Si nici macar de acolo. Finlanda a jucat totdrauna la doua capete, si au fost chiar mai abili decat romanii la treaba asta.

              „Vorbesti de o tara care are un nivel de trai foarte bun comparativ cu restul planetei ?”
              Da, tara lui Mos Craciun. Cam la nivelu ala ai ajuns cu argumentarea. 🙂

              • tu esti mai periculos decat idiotii care de obicei vin cu propaganda din est. pentru ca o faci in mod indirect prin 2 metode clasice.
                1. dezarmezi venind cu rusia se va bate cu china nu cu nato (asta cand noi avem o rusie care vine in vest nu se duce in est vezi georgia,ukraina)
                2. incerci sa pari impartial si sa dezbini prin cateva exemple negative.da poate ca finlanda nu e raiul pe pamant. in mod sigur sunt si lucruri naspa acolo dar nu veni si ne spune ca e o tara de rahat ca nu pupa nimeni asa ceva. finlanda i-a batut pe rusi intr-un razboi direct asa ca ciocu mic.
                In razboiul rece este arhicunoscut faptul ca finlanda si-a cumparat neutralitatea atat de la nato cat si de la urss. astazi finlanda merge cu UE nu mai este finlanda din razboiul rece aia neutra.

                Nu esti un cui rus tipic, esti ceva mai versat. Intrebare. de ce comentezi doar la articolele despre rusia ?

                • @robi

                  1. Rusia nu are nici un interes sa sa se bata cu NATO, in schimb NATO se apropie incet si sigur de granitele Rusiei, ingloband tara dupa tara, si transformand tarile respective in adversarii Rusiei.
                  In tot acest timp, China se inarmeaza in draci, da tarcoale Japoniei asa doar de antrenament, copiaza tot ce se poate copia de la rusi si de la americani, ba mai primeste cadou si o harta de la Merkel cu bucati de Siberia luate de rusi acu cateva sute de ani. Subtil cadou nu? China asteapa doar momentul cand Rusia va fi ocupata pe alt front ca sa loveasca.

                  2. Pai nu am spus niciodata ca e o tara de rahat, tot ce am spus eu e ca nu e raiul pe pamant asa cum presa internationala incearca sa o promoveze prin „topuri”, si asa cum cred unii pe aici. Nu e o tara lipsita de coruptie, de probleme, de saraci si mizerie. Le au si ei pe toate. Restul e PR si cancan.

                  ” finlanda i-a batut pe rusi intr-un razboi direct asa ca ciocu mic.” – asa, si? am zis io ca nu i-au batut sau cum? 🙂

                  „In razboiul rece este arhicunoscut faptul ca finlanda si-a cumparat neutralitatea atat de la nato cat si de la urss. ”

                  Imi pare bine ca imi dai dreptate 🙂

                  „astazi finlanda merge cu UE nu mai este finlanda din razboiul rece aia neutra.” – Finlanda nu are nici un interes sa se transforme dintr-o tara ne-neutra, intr-una NATO, transformandu-se in tinta pentru rusi. Si mai ales din cauza ca pe rusi i-au mai batut o data, si pot sa o faca din nou. Si asta oricat ar incerca unii sa ii tarasca intr-un conflict care nu e al lor si nu e dorit de nimeni.

                  „Nu esti un cui rus tipic, esti ceva mai versat. Intrebare. de ce comentezi doar la articolele despre rusia ?”

                  In primul rand nu sunt rus deloc. Dupa aia, cometez si pe alte articole, desi imi place sa comentez la articolele despre rusia pentru ca noi romanii suntem bombardati zilnic cu dezinformare legata de tara asta si de oricine se opune SUA si NATO in general. Ma deranjeaza ipocrizia si dublul standard la fel de mult cum ma deranjeaza oamenii care iau tot de la TV sau din presa controlata, fara sa rumege, fara sa fi cunoscut tarile si popoarele alea direct, si mai mult decat atat, devin si activisti convinsi, pentru ca ei „stiu” cum sta treaba de la TV sau din documentare, sau de la CNN, BBC, Fox, Vocea Rusiei, sau alte bazaconii.

                  Trebuie sa inveti sa discerni niste lucruri si sa nu mergi cu capul inainte ca vaca la abator.

                  Si in ultimul rand, ma intreb cum de reusesc sa produc atata interes si „tracking” din partea ta? Pe mine sincer nu m-a interesat niciodata ce IP foloseste cineva care comenteaza pe formul asta sau nici macar pe care articole a mai comentat. Si ma tem ca genul asta de interes e unul mai degraba profesional din partea ta. Mai era unul pe aici pe forum care imi numara IP-urile (si nu ma refer la admin – care e perfect indreptatit sa o faca din motive tehnice). Si se pare ca imediat ca apare cineva care rupe „linia ideologica”, apar unii baieti cu ochii albastri care fac „stalking”, numara IP-uri, te acuza ca esti de nustiu unde, ca esti agent sau mai stiu io ce. Bineinteles, totul fara prea multe argumente, ci doar trimiteri la „ceea ce stie toata lumea pe aici”.

        • Coruptie exista oriunde in lume, dar la fel cum exista coruptie exista si niste diferente in modul in care ea se manifesta. Eu recomand sa nu ne pronuntam noi inainte sa se pronunte justitia de acolo desi suntem cei mai destepti… si incetati dracului cu jegurile astea de campanii anti-vaccin.
          Taxele mari din Finlanda se traduc prin educatie beton, sistem medical foarte bun, etc etc. In Finlanda cea mai mare problema atunci cand concepi un copil e sa gasesti un loc comod si caldutz pentru procreere in rest are statul grija de el pana iese din sistemul de invatamant (rechizite, mancare, echipament sportiv, transport, cazare, etc).
          Finlandezii o duc foarte bine economic vorbind. Daca nu ma inseala memoria au fost una dintre putinele economii euro care nu au suferit regres din cauza crizei. E o porcarie sa crezi ca daca cei de la Microsoft au cumparat Nokia gata… si-au taiat aia craca de sub picioare! Nu! Nokia produce in continuare echipamente electronice de inalta tehnologie, la fel si software foarte foarte bun. Produc ei de toate, nu degeaba au unul dintre cele mai bune sisteme de invatamant. Atat trebuie doar sa stii ca sa iti dai seama ca oamenii aia o duc foarte bine, e de bun simt.
          Finlandezii au pierdut razboiul de iarna, au semnat armistitiul cand au ajuns la fundul sacului. Au luptat foarte bine, doar nu degeaba sunt cutitarii nordului, dar nu au castigat in fata Rusiei. Au pierdut o mare parte din teritoriu, cum ar putea fi asta o victorie?
          Militar:
          – serviciu militar obligatoriu la 18 ani. Se face pe bune, e o mandrie sa faci armata. Conditii de calitate, respect pentru om, nu cum era la noi cu imprumutat soldati pentru sapat gradina comandantului sau mers la coasa. Cred ca nu este tot una daca ataci o tara de manelisti analfabeti sau Finlanda…
          – dotare mai mult decat decenta pentru o tara de 5 mil. loc.
          – detine capacitati de proiectare si productie destul de avansate (blindate, nave de lupta de ultima generatie, armament usor, etc).
          – este in grupul select de tari care pot lupta cu URSS in conditii arctice.
          Detalii:
          http://en.wikipedia.org/wiki/Equipment_of_the_Finnish_Army

  2. Se intampla ce spuneam eu ca putina lucreaza in interes american.
    o sa urmeze interesul pentru tehnica de lupta americana in Europa.
    ezitarea lui Obama e buna intr-un fel ii face sa incerce sa se descurce pe cont propriu.

    De fapt achizita e mai mult o intentie de a colabora cu americanii. Renunta si la Gripen deoarece suedezii nu le pot asigura mai mult. Finlanda nu e tara NATO si se poate astepta la surprize neplacute din partea micutului stalin

  3. Optiunea Finlandei pentru F35 nu se rezuma doar la diferentele de performante dintre F35 si Gripen.
    Un parteneriat solid cu Statele Unite inseamna ca, in caz de urgenta, sa poti fi aprovizionat rapid si cu cantitati mari de armament, de toate tipurile, pentru a face fata unei invazii iar asta nu contravine doctrinei finlandezilor.
    Cam la asta s-a gandit si Tiranu’ cand a tinut-o langa cu F-16.
    Intr-un conflict cu un oponent de dimensiunile Rusiei, pierzi baze aeriene, avioane si piloti, indiferent ca zbori cu F35 sau Gripen. Important este ce faci dupa si daca vei avea asigurat un flux zdravan de arme pentru a sustine rezistenta.

  4. pentru Finlanda avand granita comuna cu Suedia nu ar fi insemnat mare lucru asigurarea logisticii si resurselor de la vecini.
    considera o varianta stealth si mai ales alianta cu un partener mai potent militar.

    nimeni nu poate spune daca micutul putin nu are de gand sa desavarseasca ce a inceput tatuca stalin.

    • Cred ca uiti care sunt dimensiunile si forta Suediei. Da, e o tara bogata, dezvolta tehnologii de varf dar e o tara cu o economie mica spre medie si o populatie de 8 milioane de oameni. Cum iti imaginezi ca vor improspata rapid parcul de avioane Gripen pe care Finlanda le-ar pierde intr-un conflict cu un adversar mult superior numeric, cum e Rusia?
      Suedia nu are forta Americii pentru a produce pe stoc si nici nu a vandut un numar suficient in Europa pentru a jongla cu ele intre aliati (cum poate face USA cu F16). Dupa ce finlandezii ar pierde Gripenurile vor trebui sa invete sa zboare cu alte tipuri de avioane adica vor ramane 6-12 luni fara aviatie, timp in care pot pierde si razboiul.

      A nu se intelege ca nu este interesant Gripen dar nu-l vad ca avion de suprematie aeriana, intr-o tara de prima linie cum ar fi Finlanda sau Romania (se consuma stocul rapid si apoi dai marunt din buze pentru ca nu mai vin altele).
      Il vad util pentru politie aeriana si CAS din cauza costului redus al orei de zbor. A nu se uita ca pentru CAS efectuezi mult mai multe decolari-aterizari decat pentru misiuni de suprematie aeriana si aici costul pieselor si al reparatiilor devine esential, la un ritm mai rapid de uzare.
      Pastrand proportiile, in al doilea razboi mondial, in momente de maxima intensitate, pilotii da vanatoare, pe Me109, executau 4 misiuni pe zi in timp ce pilotii de la Asalt, pe Hs129, executau 15-16 misiuni pe zi.
      Cred ca suedezii au cam intins de el, incercand sa-l faca bun la toate, cand ar fi fost mai bine sa-i gaseasca o nisa.

      • Sint de acord ca Suedia nu e de incredere mai ales ca n-a fost intr-un combat real de sute de ani.
        Gripenul nu e testat de oameni care sa aiba experienta in lupta.
        USAF poate sa vina si cu logistica aferenta, AWACS datalinks cu care sa integreze.
        Aici e marea problema in primul rand la avionica.
        Americanii iti pot furniza informatii ca astea sunt cele ma importante intr-un conflict. Poate ca vor sa faca un acord ma amplu.
        inca nu sunt convins ca sistemele de pe gripen se integreaza 100% pe ce ofera NATO. Desi Finlanda poate nu e membru NATO dar se gandeste sa adere.
        Orice confruntare se bazeaza si pe sistemele de informatii si se termina cu logistica.

        oricum piticul atomic reuseste sa destabilizeze Europa asta e clar. E greu de intuit ce actiuni vor urma…

        • @Adyr
          Nu e problema ca nu e de incredere pentru ca, si neimplicati in conflicte de multi ani, au reusit sa produca sisteme de armamente foarte performante (Boforsurile au umplut navele aliate in al doilea razboi mondial). Chiar si problemele pe care le enumeri pot fi rezolvate.
          Problema principala este ca nu au capacitatea ca, intr-o situatie de razboi, sa-ti asigure rapid o cantitate mare de avioane ca sa poti inlocui, fara sincope, avioanele pierdute in luptele cu un adversar mult superior cantitativ cum e Rusia.

  5. Eu cred ca tine mai mult de capabilitatile avionului in sine, de numarul mai mic de aparate necesar si bineinteles si de faptul ca SUA este mult mai ferma si puternica decat Suedia.
    Pe de alta parte F 35, cu avionica sa, este din cu totul alta liga decat Gripen E, cele doua aparte neputand fii comparate direct. Daca ai bani mergi pe F 35 fara discutii atat militar cat si geopolitic.

    • Stii cum sta treaba: daca esti SUA sau un aliat FOARTE credibil si bogat al SUA, lucrezi cu F35 sub protectie F22 (inca n-a reusit nimeni sa ia F22 de la ei dar probabil ca, in viitor, UK si Japonia, poate si Australia, ar putea accede la F22).
      Daca vrei sprijinul SUA dar nu esti atat de bogat iei F35 iar pentru suprematie aeriana mergi pe variante de ultima generatie F-16 si, in caz de inghesuiala, strigi dupa ajutor.
      Daca vrei sprijinul SUA dar esti mai parlit, cazul Romaniei, mergi pe F-16, cu speranta ca le vei moderniza la un standard mai de top, cumperi sisteme de armamente de la americani (rachete, radare etc) si faci tot posibilul ca americanii sa aiba interese economice puternice de aparat in tara ta. Industrie extractiva, constructii de masini, IT, orice poate fi interesant pentru ei.
      Devine din ce in ce mai clar ca, in caz de scandal, nu ne vom putea baza pe aliatii nostri europeni (Germania, Franta, Italia) si va trebui sa zicem merci daca nu ne vom trezi cu un cutit in spate de la vecini-aliati.

      Cum spuneam si mai sus, as vedea Gripenul ca avion pentru CAS: ieftin de zburat, apt sa decoleze-aterizeze pe piste improvizate, usor de operat la sol (acces rapid la sisteme, echipa redusa de deservire, piese ieftine si usor de inlocuit). In mod clar, nu are cum sa fie avion de suprematie aeriana, in special in cazul Romaniei si Finlandei, tari de prima linie.

  6. Cred ca destul de dificil la momentul actual de apreciat cam care ar fi intr-adevar solutia optima . Suedezii au un avion bun dar insuficient datorita puterii de productie , F-35 inca nu este definitivat si incorporat ca rodaj intr-o forma concreta de lupta [ escadrile ,antrenament ,personal , performante in dogfight ,baze , logistica ], inca ar mai fi de sublerit pe la dansul . P
    Poate ca intr-o amenintare evidenta , o solutie facila si bugetar si rapida cu putere de inlocuire a resurselor si pregatire a personalului ar fi SuperHornetul pt ei … mai degraba cred ca le dau sperante ambelor tabere , urmarind situatia miscarilor geopolitice

  7. Cati dintre voi stiu ca unul dintre avionale SAAB avea indicativul F-35 ? 🙂
    http://en.wikipedia.org/wiki/F-35_Draken
    Suedia este un partener adevarat al US and A. Tehnologic, militar, economic, etc etc. Finlanda si Suedia fac parte din parteneriatul tarilor scandinave, astia nu trebuiau sa prezinte pasaportul cand se vizitau reciproc, cu mult inainte de UE.
    In Finlanda a 2 a limba oficiala este suedeza, se invata in scoli oarecum obligatoriu, oricum in regiunile de coasta populatia e cam 50/50 %.
    In Germania traiesc aproximativ 1% din finlandezi, asta cred ca zice destul de multe despre relatiile celor doua tari. Divizia de echipamente de retelistica si telecomunicatii este defapt Nokia-Siemens.
    Daca finlandezii au vre-o problema se numeste alcool si depresie din cauza climei si probabil si o predispozitie de neam – la fel ca si ungurii care sunt campioni la sinucideri.

  8. Mda….

    Nenea ala probabil ca era beat cand a facut declaratile alea. In primul rand ca F-35 nici in visele cele mai umede ale Lockheed Martin nu se va apropia de pretul unui Gripen E. In al doilea rand toata chestia asta cu inlocuim doua F-18 cu F-35 este o poveste pentru timp de pace. Atata timp cat un F-35 va zbura in cel mai bun caz o data la o zi jumate iar F-18 zboara de 3 ori pe zi. Deci practic un F-18 poate zbura de 4,5 ori mai multe misiuni decat un F-35 asta se traduce in cazul inlocuirii a 2 F-18 cu un F-35 intr-o micsorare de 9 ori a ratei de misiuni a avitiei finlandeze. Practic acum cele 55 de F-18 pot genera 165 de misiuni pe zi. 24 de F-35 vor putea genera doar 16 misiuni pe zi.
    In timp de razboi la strategia pe care o are Finlanda bijuterile de F-35 vor zbura maxim o zi apoi vor fi distruse la sol, asta daca se vor putea intoarce la sol pentru ca mai mult ca sigur ca pistele de 2 km lungime de care au nevoie F-35 vor fi distruse in primele 10 minute de razboi.
    Gripen pe de alta parte se potriveste ca o manusa pe strategia defensiva a Finalandei. Pot fi distribuite la baze improvizate in toata tara,pot ateriza pe orice bucata de drum drept de 450m pot fi reinarmate si realimentate in 5 minute si cu destule echipaje pot fi tinute in aer aproape non-stop. Iar daca sunt in aer pot lovi tinte si fiind distribuite pe mai peste tot va fi un cosmar pentru inamic sa le intercepteze mult mai mult decat magadoaia de F-35, care este Stealth doar privit din fata, iar din fata lateral nu.
    Da teoretic F-35 este mai bun pe hartie dar in aer sta de 4,5 ori mai putin. Nu te prea incalzeste ca e capabil sa bage o bomba pe fereastrea la 20 de km fata de Gripen care o baga la 10 km atunci cand F-35 este blocat la sol pe cand Gripen-ul zboara fara probleme.
    Parerea mea era ca nenea ala facea declaratile ale, ori din cauza ca aviatia nu este o componenta importanta in strategia de aparare a Finalandei, ori ca sa-i faca pe suedezi sa mai lase la pret.

    A si apropo pentru e primul meu post post-Pasti: Hristos a Inviat!

    • PS Si nici nu prea sunt convins ca F-35 este mai avansat tehnologic decat Gripen NG. Radarul IRST-ul si Sensor Fusion-ul de pe Gripen NG sunt mult mai noi si avansate, tehnologie 2012, decat echivalentul de pe F-35 care se bazeaza pe tehnologie de la sfarsitul secoului trecut si primul deceniu al secolului asta.

    • Poate iau pana la urma un mix F-35 / Gripen E/F, desi poate pana la un punct ar putea merge si modernizarea + prelungirea resursei la F-18 🙂

    • Arhengele Mda Mda Mda….

      Ce faci bre, credeam ca ai dat si matale bir cu fugitzii si te-ai retras la manastire 🙂

      Finlanda singura nu o sa reziste rusilor nici cu F35 nici fara. Acuma nu se mai impotmolesc aia intr-o linie fortificata, au aparut elicoptere samd.

      Probabil vor sa se gudure un pic pe langa americani, sa mai vina un distrugator si 6 F16 si pe la ei in vizita.
      Suedia nu le va oferi protectia asta.

      F35 finlandeze or sa fie de colectie, or sa decoleze odata si or sa lanseze JSSSMurile pe care doresc sa le cumpere, facand rusilor pagube la chestii scumpe sensibile si greu de inlocuit gen radare/ sisteme S300/pncte de comanda (Stealthul ala frontal aspect ai va ajuta), si dupa aia zboara spre zari mai albastre gen Suedia, Norvegia, Polul Nord 🙂

      Ideea e ca rusii au inteles mesajul si ca astia finni se baga sub prohabul american si ca in caz de au cu ce sa le cauzeze niste pagube mici si scumpe.

      • Nu gust manastire GSG-ule. Dar ca stateam mai stealth gata sa sar cu AMRAAM-ul pe sarcaul F-35 😀

        „greu de inlocuit gen radare/ sisteme S300/pncte de comanda (Stealthul ala frontal aspect ai va ajuta)”

        Or sa se cace rusii pe ei de ras doborand F-35 care vor vana rachete S-300 ce vor fi pe langa Moscova si vor intra ca ratele oarbe fix in reteau de Su-35 zburand in formatie difuza cu separatii de 40 de km ca sa maximizeze raza de la care vad cu IRST-urile.

        • „Dar ca stateam mai stealth”
          Pai nea Arhenghele, pai ce faci bre, pai matale nu credeai in „stealth”, pai ce facusi in vacanta asta de Paste, pai te convertisi si now you are a believer 🙂 ? Pai 🙂 ?!

          Da cine dreacu se duce sa bombardeze Mascva-u’.

          Or sa le bubuie pe alea mai aproape de ei, de pe langa Sfantu Petre-sburg si imprejurimi, flota marii baltite, plus ca nu tre’ sa vina cu ele in gura alora ca rachetele bat vreo 370km.

          Si cate Su35 au ivanii, si cate zboara si la cate le functioneaza IRSTurile si rachetele vazduh-vazduh ca’n brosurile de marketing.

          • „Si cate Su35 au ivanii, si cate zboara si la cate le functioneaza IRSTurile si rachetele vazduh-vazduh ca’n brosurile de marketing.”

            Mai multe decat cele 22 F-35 finaldeze 😛

            „Pai nea Arhenghele, pai ce faci bre, pai matale nu credeai in “stealth”, pai ce facusi in vacanta asta de Paste, pai te convertisi si now you are a believer 🙂 ? Pai 🙂 ?!”

            N-am spus niciodata ca nu cred in stealth, doar ca nu cred in cel promovat de americani, care uita ca mai exista si alte spectre (infrarosu, vizual, auditiv, ) decat cel radio, si se asteapta si ca inamicul sa fie la fel de dobitoc. In conceptia mea Gripen este cel putin la fel de stealth ca F-35 (este mai putin stealth radar din fata dar este mai stealth radar din lateral si din spate si este mult mai stealth in infrarosu – are chiar sistem de racire dedicat- , vizual si auditiv). Gripen E care foloseste si mai multe compozite, umbla vorba ca are chiar compozite pe baza de nanotuburi va fi si mai stealth radar decat varianta actuala.

            • Lasa bre ca le zboara Bruce Willis pe la supt poduri si nu le detecteaza ivanii.

              Iar despre Gripen E deocamdata „umbla vorba” si despre ala, adeca Gripen E zboara din gura in gura.

              Si ti-am mai spus, da’cacu’mparau Gripen nu mai venea distrugatoru si shele shese efshaishpce si pe la ei in vizeta. S-or fi amagind si astia ca-i apara unchiu de peste marea balta, ca barbatii aia de la rezbelu cel de iarna de mai acu ceva timp s-au
              checked-out de multisor si astia de acuma, generatzia faceintrebuci, n-or mai fi asa razboinici si aprigi.

              Basically s-or fi apucat si astia de smart defence 🙂
              S-au dus tiganii nostri la cersit pe acolo si a rasuflat tactica noastra secreta..

              • GSG-ule la cat de deprimati sunt finaldezii, nr.1 la sinucideri, sunt in stare sa-i bata pe rusi singuri doar ca sa mai aiba un motiv de depresie: „Ia uite bah nici sa ne sinucidem barbateste in razboi nu suntem in starea. Baga-mi-as ia mai da tu niste Finlandia.” 😀

  9. Problema cu F-35 si cu orice achizitie de avion de lupta modern este ca pentru a obtine performanetele de pe hartie avionul in sine conteaza doar 10 hai sa zicem 20%. Restul tine de infrastructura mentenanta pregatire etc. Daca Finalanda cumpara F-35 nu va trebui sa plateasca doar avioanele ci si pregatirea personalului, constructia de baze noi, pentru ca ma indoiesc ca au piste destul de lungi pentru F-35, avand in vedere ca au ales F-18 si nu F-16 tocmai datorita cerintele mai mici privind lungimea pistei. Oricum nu vor putea scoate din F-35 alea tot ce pot scoate americani pentru ca vor fi dependenti de ei pentru mentenanta componentelor critice, cum ar fi stealth-ul.

    • Da’le dreacu de piste ca nu costa doua miliarde sa lungesti niste piste, era sa gata scriu cu „z” 🙂 🙂

      „nu vor putea scoate din F-35 alea tot ce pot scoate americani pentru ca vor fi dependenti de ei pentru mentenanta componentelor critice, cum ar fi stealth-ul”
      si pt faptul ca le va lipsi sistemul integrat american C4I (sateliti, AWACS, drone, comunicatii, senzori) , foarte probabil si ultimele variante de armament, pe care americanii nu le vand decat la ani buni dupa ce isi introduc in dotare unele mai performante, nu vor fi F22/F15/F16/EA18G/AWACS prin aer ci vor fi singure. Practic toata masinaria din spatele falangelor americane.

      • Mda…
        My point exactly vrabia malai viseaza si Finalanda F-35.
        Cat despre cat costa exact achizitia de F-35 intreaba-i pe norvegieni. Care si-au inchis toate bazele, mai putin una, si au raennutat la mai toate avioanele ca sa cumpere 2 escadrile de F-35. Probabil ca vreun amiral ivan isi face deja planul foarte umed cu cum va distruge el toata Forta Aeriana Norvegiana in primele 10 minute ale unui eventual razboi cu o singura salva de rachete de croaziera transa de un Graney/Yansen sau cum draacu i-o zice in lb. NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *