Fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria vor fi modernizate, contractul de 839 mil. lei va fi atribuit prin „licitatie restransa”

fregata regele ferdinand f221

Anuntul de participare pentru initierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a a fost publicat miercuri in sistemul electronic de achizitii publice, informeaza MApN. Contractul este estimat la 839 mil. lei, fara TVA (circa 188 milioane de euro).

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului este „licitatia restransa”, organizata in baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, se arata in comunicatul Ministerului Apararii.

Prin acest contract, fregatele „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinava si sisteme de tunuri si/sau rachete pentru aparare contra rachetelor antinava, dar si cu senzori cu performante superioare (radare, electronooptici si sonar tractat).

„Acestea vor fi integrate intr-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite indeplinirea intregii game de misiuni specifice fregatelor”, se scrie in comunicat.

Modernizarea navelor se va realiza, in mod obligatoriu, in Romania, ca cerinta de securitate a aprovizionarii, potrivit art. 1 alin. (1) si art. 50 din OUG nr. 114/2011, coroborate cu art. 346 alin. (1) din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, fiind aprobata de CSAT prin Memorandumul cu tema: Programul multianual „Fregata multifunctionala – modernizare etapa a II-a”.

Ca cerinta minima de calificare, firmele interesate trebuie sa demonstreze ca a executat in ultimii cinci ani livrari de produse similare si care cumulat sa fi avut o valoare de cel putin 839 de milioane lei. „Prin produse similare, autoritatea contractanta intelege constructia si instalarea, pe nave de lupta din state membre NATO, a unor sisteme de conducere a luptei navale (CMS – Combat Management System), inclusiv instalarea si integrarea echipamentelor prin care acestea utilizeaza capabilitatea Datalink 16”, se arata in anuntul Romtehnica din SEAP.

Romania si-a marit substantial bugetul pentru Aparare in 2016, iar printre obiectivele de investitii se numara si modernizarea navelor sale, printre care si „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” cumparate in urma cu 12 ani de la Marina Regala a Marii Britanii.

SAAB declara in decembrie 2015 este la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program.

Tot atunci, premierul britanic David Cameron a declarat la Cotroceni ca Romania ar putea colabora cu Marea Britanie in efortul sau de a-si consolida flota navala.

Fregatele „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” – cumparate de la Marea Britanie in 2003

Romania a cumparat in ianuarie 2003, in timpul Guvernului Nastase, doua fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz cu un an mai devreme din Marina Regala Britanica. Pentru cele doua nave construite in 1986 s-au platit circa 116 milioane lire sterline (134 milioane euro). Cele doua fregate au fost denumite Regele Ferdinand (F-221) si Regina Maria (F-222) si s-au alaturat fregatei romanesti Marasesti (F-111) in cadrul flotei de fregate a Marinei Romane.

„Tip 22 Broadsword” este o clasa de fregate construite pentru Marina Regala Britanica. De-a lungul timpului au fost construite 14 nave de acest tip, productia fiind impartita in trei generatii, cu navele din ultima generatie retrase din dotarea Marinei Regale Britanice in anul 2011. Sapte nave din primele generatii au fost scoase la vanzare si achizitionate de Brazilia (cunoscute drept clasa Greenhalgh), Chile si Romania.

Fregata „Regele Ferdinand” (F-221) (fosta HMS Coventry (F98) este actuala nava-amiral a Marinei Militare Romane. Nava a fost cumparata de la Regatul Unit de Marina Romana, pe 14 ianuarie 2003, si redenumita Regele Ferdinand dupa regele Ferdinand I al Romaniei. Fregata a fost predata Romaniei pe 19 august 2004 si a fost supusa imediat probelor pe mare. Regele Ferdinand a fost receptionata de Marina Militara Romana pe 9 septembrie 2004.

Fregata „Regina Maria” (F-222) (denumita anterior HMS London (F95)) este tot o fregata Tip 22 ce a fost cumparata de Romania de la Marea Britanie la inceputul anului 2003, a fost revitalizata si reechipata in urmatorii ani.

HotNews via orion

 

RUMANIA MILITARY – nota:

Suma de doar 188 mil. euro alocati modernizarii celor 2 fregate arata ca e vorba de un minim de capabilitati si nu trebuie sa ne asteptam la miracole.

MApN ar trebui sa tina cont ca rusii isi sporesc intr-un ritm rapid si pe mai multe paliere capacitatile de lupta la Marea Neagra, introducand nu doar noi tipuri de aeronave, rachete si submarine ci si noi  nave (ultimul anunt se refera la fregatele P11356, care completeaza submarinele P636.3 (Varshavyanka) si corvetele P21631 (Buyan-M)). Astfel, programul limitat de modernizari al fregatelor Type 22 ar trebui rapid revizuit fie prin cresterea sumei alocate, fie printr-o arhitectura care sa permita in anii urmatori alocarea unor noi sume pentru extinderea capacitatilor.

 

Pentru reamintire, o modernizare acceptabila a fregatelor era estimata in 2009 la suma de 420 mil.$ / 310 mil. euro ( 1,374 miliarde lei fără TVA ).

Ca si referinta pentru o dotare minim acceptabila este contractul ANZAC pentru Noua Zeelanda (a se vedea link-urile d emai jos). Doar CMS-ul a costat 164mil.$, din suma totala de 385mil.$ platita pentru modernizarea a doua fregate insa rezultatul este mai mult o nava de patrulare, care nu face fata insa unei posibile escaladari la nivelul flotei ruse din Marea Neagra. O modernizare la nivelul amenintarilor din zona ar necesita probabil o suma dubla fata de cea folosita in contractul ANZAC.

Deci banii alocati licitatiei nu acopera nici macar costurile unor capabilitati considerate ca fiind minime acum cativa ani.

Bibliografie:

http://www.tehnomil.net/2014/05/07/modernizarea-fregatelor-despre-costuri/

http://www.tehnomil.net/2015/03/22/modernizarea-fregatelor-type-22r-cms-ul/

http://www.rumaniamilitary.ro/modernizarea-fregatelor-type-22-la-ce-ar-trebui-sa-ne-asteptam/

 

121 de comentarii:

  1. Sincer sa fiu nava arata cam naspa , navei nu i se va monta un CIWS ?

  2. la ce ne putem astepta de banii astia? e clar ca nu stie ce dar ce anume?

    • Macar un CIWS nu neaparat cel mai bun , unu care sa asigure protectia navei impotriva rachetelor , asa fara CIWS navele sunt tinte usoare pentru navele rusesti nu neaparat cele mai bune si cele mici cum ar fii tarantula cred ca ar putea dobora usor nava asta

  3. o sa fie si un program de offset ??? sau pleaca bani iar afara?

    • Offset-ul ar fi ca mare parte din lucrare se face intr-un santier romanesc… vom vedea daca va fi si altceva!

      • shi cu submarinul Delfinu cum ramane? iar il lasa in continuare la cheul militar constantza la ruginit in apa sarata? nu au gasit bani shi pt el? ca la parlamentari imediat se gasesc bani pt salari babane shi mega indexate de la an la an. trebuie o racheta anti-nava shi una anti aa unice, care trb sa poate fi trasa shi de pe uscatplus de pe fregata Marashesti, Tarantule shi Tetale. ar mai trebui nishte vedete purtatoare de rachete, mult visatele noile corvete, inca o fregata-Hazard Perry, shi poate inca 3 submarine de provenietntza west. dar ce ne facem ca nu e loveleeeeee, furdeleeee, bishtariiiii? ca I-au ciordit baietzii deshteptzi de la putere din 1990 incoace!!!!

  4. De banii astia nu se poate instala mare lucru, dar va trebui sa asteptam si apoi sa criticam, din pacate prea tarziu…
    http://www.janes.com/article/58801/russian-navy-receives-first-admiral-grigorovich-class-frigate

  5. Ca sa estimam mai corect, suma inseamna 208 milioane $, avand in vedere ca majoritatea echipamentelor militare sunt evaluate in dolari.
    Si aici intervine ce spuneam acum ceva vreme si anume necesitatea de a scuti de TVA a achizitiile pentru armata: http://www.rumaniamilitary.ro/resurse-suplimentare-pentru-bugetul-apararii
    In articolul cu pricina TVA-ul era de 24% dar acum, cu TVA 20%, bugetul pentru modernizarea fregatelor ar fi de 250 milioane $.
    Nu e chiar ce anticipam ca suma necesara pentru o modernizare serioasa a fregatelor dar 42 milioane$ in plus nu sunt de lepadat. Ar cam cat doua Sea Ram.

    • Pai contractul este estimat la 839 mil. lei, fara TVA, iar in 2009 estimarea era tot in lei, fara TVA, de 1,374 miliarde lei.

      Iar intre 250 mil. $ si 420 mil. $, tot fara TVA, e o diferenta cam mare, nu?

      • Este dar sa vedem ce se intampla.
        Sa nu uitam ca in 2009 marii producatori de armament inca nu devenisera constienti ca trebuie sa-si adapteze preturile la situatia economica a posibililor clienti care tocmai intrau in criza si inca tineau preturile foarte sus.
        Asta nu inseamna ca bugetul alocat acum nu e suspect de mic.
        Vom vedea ce ofera competitorii.

        • or fi devenit constienti, dar si preturile echipamentelor au crescut din 2009, nu au scazut! Poate vor sa le doteze cu chestii second-hand, altfel nu ma prind ce pot integra cu maruntisul asta!

          • Poate divid iarasi modernizarea in mai multe etape, ca nu e clar specificat in articol si date oficiale batute in cuie inca nu exista 100%.

            E suspect de mica suma, nu inteleg de ce anume s-a ajuns aici si ce anume vor sa faca cu diferenta de bani, insa daca ne uitam ca le cei 2% din PIB nu s-au anuntat modificari in sensul diminuarii procentului, este posibil ca multe din programele armatei, inclusiv marina si modernizarea fregatelor T 22R, sa fie efectuate pe o perioada de mai multi ani, bugetata ca atare!

        • catzi din banii ashtia se vor duce pe comisioane la gagii jmecheri da la butroane din guvernu lu Romania???

    • Si cam cat timp ar dura o modernizare de acest fel? cati ani?

    • Pana sa pui alea 2 SEA-RAM de 42 mil.$, trebuie sa ai partea de radare si management al luptei deja modernizata, cu integrarea Oto-Melara, nu? Si mai ai nevoie si de cate un sistem anti-nava… Si cred ca ti se cam termina banii deja. Probabil cam asta va fi nivelul modernizarii, mare minune sa mai incapa si un sistem AA cu raza scurta si altul cu medie 🙁

  6. Sunt mai mult decat curios ce vor putea sa cumpere de banii astia foarte putini…

    • Daca-ti spun stricam mariajul (pt. ca le dau idei „secretarelor”)

      • De care „secretare” e vorba bre? Ca io* cand am zis de o „secretara” cate ceva imediat a dat @GMT-u’ cu agheasma din aia acida…

        • Alea care ne citesc si dupa aia vedem prin presa ce tot felul de idei nastrusnice la MApN

          • Razvane m-ai facut curios 🙂 . Ce dracu, de banii astia abia daca pot pune o racheta-doua, nici vorba de sistem dec management si alte alea. Eu pariez in continuare ca vor moderniza mai ales pe zona ASW.
            In mod clar astia nu sunt bani pt o modernizare trilaterala.Fata de 2008 au taiat cam jumatate din bani, daca mai adaugam si inflatia e jale mare. Poate sa gaseasca niste chestii second-hand, demontate de altii…

            • Haha! Eram sigur!

              O sa cumpere o a 3-a Type 22, ce mama dracu! Nu era clar? TH, cheala si Benedict CumberBatch2…doar nu credeati ca incep profesionist sa va insir tunurile si rachetutele si radarele si… si..neah, nu fac eu prostii din astea, doare la creier!

              • Mai luam pe degeaba doua Oliver Hazard Perry si banii astia ii bagam in modernizarea alora. Alea veneau cat de cat gata de lupta.
                O sa iasa o tiganeala de o sa ramanem cruciti!

              • La fix, asta inseamna ca apar inca minim zece amirali si contra-amirali pentru „noile” „nave”;)
                Well played, mapn. XD

            • Mai pune si cletuielile cu santieru ca nu i ieftin dloc sa tii o nava intr un santier , iar daca o baga si in Doc uscat costurile is si mai mari !!!

  7. Si de un submarin romanesc nu se aude nimic?
    Ca Delfinul nostru nu stiu daca se mai merita modernizat dupa atatia anii de stop.

  8. De banii astia?
    Daca vrei sa iei chestii noi si performante, iti ajung sa iei radare, CMS, sonar tractat, cate un CIWS, ECM, cate doua teleoperabile cu tun de 25-27mm si cam atat + plus integrarea tunului de 76mm intr-un sistem radar de dirijare a tirului.
    In cazul asta varianta cea mai avantajoasa ar fi un CMS cu o arhitectura deschisa, pentru a putea integra ulterior alte sisteme de armamente, si un RAM/SeaRam pentru CIWS. Daca pui Sea Ceptor nu mai pupi upgradare cu rachete cu raza medie/lunga.
    Adica obtii nave cu capacitati antisubmarin so-so si cu aparare antiaeriana point defence.

    • Eroule lasa dirijarea tunului cu radarul. Asta este o tampenie. Sistemul actual optronic este forte bun, mult mai usor de intretinut si nu trebuie sa-ti faci batai de cap cu inca o activa care trebuie protejata in spectrul electro magnetic.

      • Si cand se strica vremea cum dirijezi tirul cu optronicul ?
        Nu stiu ce radar principal vor folosi navele dar EL/M2248 si 2258 au capacitatea de dirijare a tirului, fara sa mai folosesti un alt radar.

        • Radarul ala nu se foloseste pentru asa ceva. Ai nevoie de un radar cu unde milimetrice sau centimetrice. Tu chiar crezi ca sistemul ala Radamec 1500 este numai pentru vreme insorita? Vorbesti prostii. Daca un Arleigh Burke isi dirijeaza „pusca navala” cu un director optronic, voi sunteti mai cu mot. Va trebuie tot felul de ciurucuiri care nu sunt nici ieftine, sunt greu de intretinut, si susceptibile la contra masuri. Foarte tare pufi! Don’t quit you day job just yer.

    • @Eroule,
      Eu nu as lua RADARE si CMS-uri de banii astia.

      – As lua un sistem AA (R=25-30km) asta are radarul AA inclus. deci radarul il primesc bonus.

      – As lua un sistem Anti-Nava (R=120-150km) nu cred ca ne vor da nimeni rachete cu raza de actiune mai mare… momentan. Si sistemul asta Anti-Nava are RADAR INCLUS (Bonus)

      – Si as mai pune pe nava si un Gap Filler (R>150km) poate e mai ieftn….
      …………………………………………………………………………………..
      Mai am bani? sau i-am cheltuit pe toti???
      pentru ca as mai avea nevoie… am remas descoperit la lupta Anti-Submarin. si cred ca acolo e cam scump…

  9. Poate este totusi vorba de o singura fregata la banii aia , si nici atunci nu este sigur ca reusesti sa pui ceva decent pe ea , ce mai visam vls etc etc . Astia mai trag o serie de jenerali si niste secretare , ceva tivili fo 2000 3000 sa fie ce dracu , marire la marire de pensie si salariu asa se face modernizarea armatei

  10. Ce sa faca fregatele noastre cu rachetele antinava, o sa se haiduceasca in largul marii sa traga dupa rusi? Dar cu tunul, sa traga dupa pescarii turci care cauta calcani in apele noastre teritoriale? Pai nici nu scot bine nasul din port ca deja pot fi lovite de rachetele lansate din crimeea.

    Mai bine am cumpara de banii aia 6 elicoptere noi, dotate pentru lupta anti nava si anti submarin, sunt usor de camuflat si greu de lovit, au mobilitate mare, se pot deplasa repede pe distante mari, pot lovi si nave si submarine la sute de km de tarm, pot cauta submarinele rusesti in timp real, pe suprafete mari, cu sonare active.

    Poate imi explica cineva came pot face, realist, fregatele noastre in caz de pac-pac cu rusii. Ca eu le vad doar facand naveta de-a lungul litoralului, principala preocupare fiind sa nu o incaseze.

  11. Hai sa vedem: „Prin acest contract, fregatele „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinava si sisteme de tunuri si/sau rachete pentru aparare contra rachetelor antinava, dar si cu senzori cu performante superioare (radare, electronooptici si sonar tractat).
    „Acestea vor fi integrate intr-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite indeplinirea intregii game de misiuni specifice fregatelor”, se scrie in comunicat.”

    Deci, se modernizeaza amandoua, vor avea rachete AN, AA si CIWS, care CIWS va fi sub forma de tun, gen Phalanx si/sau (deci ori una ori alta sau si una si alta) sub forma de racheta, gen Sea Ram (nu cred ca le ajung banii de si/si, ci doar de sau/sau). Sa fiu sincer ma asteptam la 250 – 300 de milioane de euro pentru amandoua.

    2 CMS-uri SAAB costa 72 mil USD (la nivel 2011, pentru 2 fregate tip Naresuan). Ce-au pus aia pe Anzac e problema lor, eu cand am vazut ca LM este contractor m-am linistit asupra pretului….

    SAAB si BAE (singurele care si-au aratat interesul pana) au lucrat impreuna in cazul fregatelor Naresuan ale Tailandei, BAE instaland (daca nu gresesc) MK41 si ESSM-urile la bordul lor.

    La rachete AN sunt sanse de 99,9% sa puna Harpoon.

    La rachete AA ramane marea intrebare avand in vedere bugetul relativ zgarcit, daca pun CAMM sunt fericit… 🙂 MK41 cu ESSM? As fi in extaz si as da o bere… 🙂 (nu prea cred, decat daca ni le dau americanii in conditii avantajoase)

    Durerea maxima ar fi Sea Wolf in lansatoarele initiale, dar avand in vedere bugetul, cred ca ne putem astepta la Sea Wolf cu lansare verticala, din cele luate de pe Type 23.

    Interesanta mi se pare formularea de la sistemul de aparare impotriva rachetelor anti-nava: tunuri (Phalanx) si/sau rachete (Sea Ram)

    Inca ceva: banii pentru santier este foarte probabil sa nu fie inclusi in anuntul asta si, datorita bugetului destul de mic, ma astept la echipamente second, cu exceptia CMS-urilor, radarelor, senzorilor s.a.m.d. care au sanse maxime sa fie noi.

    Fingers crossed for CAMM & Sea Ram! 🙂

    • Nu cred ca au bani sa puna si CAMM (Sea Ceptor) si Sea Ram.

      • Lasa bre Eroule oamenii sa mai si viseze frumos! 🙂
        Loc ar fi, bani nu prea par sa fie… 🙂
        Din formularea lor reiese ca vor avea si rachete AA si CIWS sub forma de tunuri si/sau rachete. Sea Wolf si Sea Ram sunt cam acelasi lucru ca raza, Sea Wolf fiind, zic eu, in mod destul de evident un point defense, cam la fel ca Sea Ram.
        Eu zic ca sunt doua optiuni mari si late: CAMM cu Sea Ram/Phalanx sau Sea Wolf cu Phalanx. Daca ai CAMM nu-ti prea mai trebuie si Sea Ram, le combini cu Phalanx-ul.
        Interesant ar fi daca in acelasi VLS poti sa bagi in combinatie si Sea Ceptor ER si Sea Ceptor obisnuite.

        • CAMM(M)/ Sea Ceptor nu e inca operationala… poate reusesc anul asta cu prima varianta.
          Deci m-as mira sa o include pe fregatele noastre, la care o sa cam fie graba mare cu reintoarcerea in serviciu… Daca iei in considerare si pretul modernizarii… tare mi-e ca SH-uri ne pasc pe noi! Fie britanice fie americane.

          De asta cred ca au si facut lista restransa la licitatie, ca nu sunt multe optiuni in banii astia.

          • Ai dreptate Marius, CAMM vor fi instalate pe Type 23 in 2016, caz in care ar trebui sa ne rugam intens la un MK41 cu ESSM sau macar cu Sea Sparrow ceea ce nu cred, dat fiind bugetul, dar cine stie…
            Mi-e teama ca ne indreptam vertiginos catre Sea Wolf, macar de-ar fi din cele de pe Type 23, mai noi, mai bune.
            Oricum, sistemul AA mi se pare marea provocare…

          • Pentru CIWS as prefera un RAM/SeaRam iar pentru aparare antiaeriana cu raza medie/lunga as pune in hangar un bloc Mk-41 cu 8 celule sau chiar 2×8.
            Hangarul e asezat asimetric, daca te uiti de la pupa, asa ca as pune Mk41 in axul navei, in hangar, si pentru helicopter as folosi partea din tribord a hangarului.
            Hangarul are spatiu pentru 2 helicoptere pe care nu le vom avea never-ever asa ca un spatiu poate fi sacrificat pentru Mk-41.
            In spatele turelei de 76mm, pe puntea inaltata, ar merge un RUR-5 ASROC cu 8 rachete antisubmarin.
            Daca punem 2 blocuri Mk-41 vom avea flexibilitate mare sa folosim ESSM sau SM-6 sau rachete antinava cu lansare verticala.
            Pentru rachetele antinava, in prima faza ar merge varianta cu 8 Harpoon / RBS-15 instalate ca la chilieni, in axul navei, in spatele comenzii.
            Ca idee generala, tipurile de rachete antiaeriene si antinava montate pe fregate vor trebui sa fie folosite si de apararea de coasta (toata zona Dobrogei) iar CMS-urile sa poata sa lucreze integrat cu sistemele radar de la uscat pentru a folosi datele furnizate de acestea (cat nava e in port, sau langa coasta) si a nu activa radarele proprii.
            Sistemul trebuie sa poate merge si invers adica navele sa poata lansa si dirija rachetele apararii de coasta pentru a nu-si utiliza stocurile proprii de rachete de la bord, fiind gata sa iasa in larg cu „plinul facut”.

            Problema este cand tragi linie si aduni 🙂 ))))))

            • PAi da, cat costa un MK41 VLS, fara integrarea in restul sistemului?

            • „Problema este cand tragi linie si aduni 🙂 ” – pai probabil ca da cu virgula si perioada… 🙂
              Daca tot suntem la dat cu parerea, eu as pune MK41 VLS 8 cells in prova in fata comenzii (nu conteaza daca iese inestetic in afara…) ceea ce ar da 32 de ESSM, decent as zice eu.
              Harpoon unde le-au pus si englezii la Batch 3, iar in spate, pe hangar, unde era Sea Wolf-ul as pune un Sea Ram. Mai departe, in pupa mergand spre travers, deasupra Sea Wolf-ului era CIWS-ul, pe care l-as lasa tot acolo, cel mult as schimba Goalkeeper’u cu ultima generatie de Phalanx.
              Si cam atat… Oricum, in configuratia asta s-ar putea lua la tranta cu Grigorovich-urile…
              In fapt, sper sa nu vedem un Batch 3 reloaded, cum am mai tot spus cand venea vorba de modernizarea Type 22R…

            • Stai ca le-am incurcat. Mk41 in hangar, in axul navei, iar helicopterul in babord.

            • MK41 VLS nu este compatibil cu Harpoon.

          • Acum hai sa te intreb ceva, @Marius,

            Dupa tine, ca poate te pricepi mai bine…..la banii astia mai bine luam ceva SH dar mai eficient/bun, sau echipamente noi dar mai vechi dpdv conceptua si ca eficiental? 🙂 Sau poate un mixt, insa ce anume? 🙂 MS!

          • Pai nu ar fi frumos sa fim al doilea client dupa navele Marii Britanii?
            Cred ca este o mentalitate extrem de proasta aia cu armament „testat in lupta” asa te pricopsesti cu F 16 TH cu armament de „ieri”.
            Eu zic ca daca tot modernizam fregatele sa le modernizam in asa fel incat sa dam o sansa oamenilor care vor servi patria pe ele. Trebuie ori sa fie competitive in Marea Neagra ori sa renuntam la ele si sa ne orientam pe ceea ce putem astra din Fortele Armate.
            CAMM-ul pare cea mai la cheie solutie din noua generatie de rachete nava -aer. SEA RAM Block II ar fi iarasi o optiune demna de luat in calcul mai ales ca vine pe filiera USA si daca americanii au adoptat-o pentru flota lor alaturi de nemti si jumatate din tarile NATO nu poate fi o racheta rea.
            Pe langa rachetele nava -aer trebuie sa avem pe fregate macar 4 rachete antinava moderne, aici am mari indoieli ca nu ne vom pricopsi cu Harpoon sau Exocet….

  12. si ce pune pe ea de banii aia ? suma e ridicol de mica, asa zisa modernizare pare mai degraba o gluma pentru imagine…mai taie o panglica peste 1 an…

  13. Daca m-as pricepe as comenta si eu, cum nu ma pricep, doar ma bag in seama :))

  14. Bine macar ca se incepe in sfarsit modernizarea asta . Deja devenise telenovela.
    Sper sa se miste repede cu atribuirea contractului sa nu mai avem parte de contestatii si sa ne trezim ca stam cu ele in santier vreo 5 ani ca nu am facut nimic . Trecand peste partea cu banii care sunt cam putini pentru ce spun ei ca ar vrea sa puna pe ele , sunt curios noi cu ce mai ramanem daca intra amandoua odata in santier ? Doar pe Marasesti ? Nu ca ne-am fi bazat pe cele 2 fregate pana acum dar cam ramanem in popoul gol .
    Aaaa ….. uitasem , suntem in NATO si ne apara partenerii .

  15. Ever since Bush was in office and Dick Cheney actually ran the country, those in power prefer a stooge as President. That way they get to do whatever they want while the “boss” does not actually do his job.When Russia invaded Georgia, someone ran in to tell the President. He said: Really? Well I didn’t win that State anyhow. Texas would be a different matter.

  16. Cred ca ar fi un exercitiu interesant sa ne punem problema cum am putea lua tzeapa la aceasta „modernizare” (de fapt inarmare).
    Si pornind de la ce era pe batch 3, eu cred ca la categoriile „sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinava si sisteme de tunuri si/sau rachete pentru aparare contra rachetelor antinava” se incadreaza (teoretic, de fapt e depasit moral) armamentul de pe batch 3 care a fost luat de pe nave cand au fost date la taiat, adica: 2 lansatoare x6 SeaWolf (oare nu au resursa expirata?), 1 Goalkeeper (care ar merita, dar cu senzori noi), 2 lansatoare x4 Harpoon. Probabil astea sunt undeva la pastrare si se punea problema cine e fraier sa le ia. Sper sa ma insel…

    • si eu ma gandesc la varianta asta, care a rputea intra pe usa din dos la calcule…

    • Pai cam asa va fi, de banii astia, fara Mk 41 CAMM si alte nebunii. Second-hand.

      • Eu cred CA nu le stim noi pe toate : alea 200 de meleone sunt Bani de shpagi si vopsele – o savinaamericaniii si o sa adica totul mokka CA pt adevatarii aliti stratejici CE suntem.
        Si Inca vreo cateva javeline si TOW pt Moldova

    • Inseamna ca sunt total idioti daca iau Goalkeeper si lansatoarele vechi cu SeaWolf. Sau tradatori.

      • Goalkeeper are o raza eficace de lovire de 2000m adica 2 secunde de zbor pentru Klub. Nici n-apuci sa tragi suficiente lovituri asupra ei ca iti loveste nava. In plus, nu trage cu munitie AHEAD asa ca ai nevoie sa lovesti direct racheta in nas de suficient de multe ori in cele 2 secunde pentru a o exploda/prabusi inainte sa ajunga la nava (aproape imposibil).

      • Voi va dati seama ca acum suna telefoanele prin anumite birouri: „Bai, vedeti ca nebunii de pe RoMilitary s-au prins de shmen!”. 🙂

        Acuma serios, de banii astia nu te poti astepta sa ia ceva modern, din pacate navele vor ramane vulnerabile la un atac de saturatie cu Kluburi.
        Cu SeaWolf si Goalkeeper te poti astepta sa doboare 2 – 3 din 8, restul vor face prapad.
        Si partea cea mai proasta e ca se va fi bifat „modernizarea”, asa ca alta nu mai pupam.

  17. Acu’ ceva timp umblau niste zvonuri (parca au fost si niste articole pe undeva) cum ca unii producatori de CIWS-uri, altii de radare anuntau contracte de vanzare cu clienti europeni (bineinteles confidentiali) pentru cantitati de cate 2 buc … ma intreb si eu nu cumva o parte din echipamente le-am antamat deja si suma asta e doar restul? Hai sa nu aruncam cu rahat in ei pana nu vedem ce si cum, nici producatorii cum zicea cineva nu cred ca mai stau cu coada pe sus la pret. SH mi-e foarte greu sa cred ca vor lua altfel nu faceau licitatie. Si la radarele alea 2 pe care au dat 32.7 MUSD pretul de lista pentru clienti externi era undeva la 22 MUSD bucata …

  18. Nu se intreaba nimeni daca suma prevazuta in bugetul pe 2016 nu este doar un avans ? Ar putea plati diferenta din bugetul pe 2017….

  19. Or sa le puna cate o bisericutza de lemn pe puntea elicopterelor, ca vad ca au inchis programul dupa 3 puma naval
    si gata

  20. pana semneaza,pana aloca,pana santierul,pana comisii..e cu bataie lunga.
    la cat de idioti is astia o sa cumpere armamentul dezafectat de pe ele la pret de ultima generatie cu un ”discount” serios acordat,ca suntem parteneri nato.

  21. SUPER!
    cel mai tare-mi place chestia cu:
    „Acestea vor fi integrate intr-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern,
    (CMS – Combat Management System), inclusiv instalarea si integrarea echipamentelor prin care acestea utilizeaza capabilitatea Datalink 16”

    stiti de ce?
    chestiile astea sunt ca sensurile giratorii si ca semafoarele pe sosele.
    Adica platesti milioane de euro pe CMS-uri si pe Datalink-uri 16,
    DAR TU NU AI:
    – ARME ANTI-NAVA
    – ARME ANTI-AERIENE
    – ARME ANTI-SUBMARIN pe nava.

    dar punem CMS-uri, Data Link 16
    ……………………………………………………………………………….
    INTAI ARMELE FRATE, ARMELE. si dup ceea MOFTURILE. sunt bune CMS-urile alea si DataLink-urile si beculetele de toate culorile dar noi vrem ARMELE INTAI si daca mai raman bani si pentru restu, le punem, daca nu mai raman bani, le punem in etapa a 2-a sau a 3-a.

    O nava Poate sa lupte, in caz de ceva si fara SISTEMUL DE CONDUCERE A LUPTEI COMPUTERIZAT, folosindu-se de FACTORUL UMAN care poate sa suplineasca intr-un anumit procent acest CMS (nu 100%)

    pentru ca ar beneficia de SISTEME ANTI-AERIENE care pot duce lupta individuala, la fel ca si SISTEMUL ANTI-NAVA sau SISTEMUL ANTI-SUBMARIN.

    Dupa ce punem ARMELE, PUTEM SA NE JUCAM SI CU MOFTURILE, IN FUNCTIE DE BANII CARE NE-AU MAI RAMAS.

    • Stii care e problema? Integrarea point to point costa mai mult pe termen lung, orice i-ai face si limiteaza alegerile. CIWS trebuie sa aiba radar propriu. Deci Phalanx, Searam sau Goalkeeper. Apoi e nevoie de cite un radar pentru rachetele AA si pentru cele AN. Iar daca vrei sa folosesti un sistem optic de observare iti iei adio pentru ca nu ai cum sa il integrezi.
      Plus mai mult personal si probabilitate mai mare de eroare.

  22. Modernizarea celor două fregate se va realiza la Constanţa, iar durata contractului este estimată la 43 de luni.

    LOL
    Adica in aproape 4 ani vor fi modernizate ?

  23. WTF ce vreti fratilor, ia ziceti cati oameni muncesc ? si nu fac referire la cei de la stat, de unde banii stiti cati oamenii in varsta avem, stiti cati hotii avem???? sa fim seriosi, nu se da doi banii pe natalitate si aici ma refer strict la Romanii fara alte etnii. Ma bucur ca au initativa si ca cineva totusi in tara asta inca isi iubeste tara, bravoo MAPN macar avem si noi max 2 zile de speranta in caz de razboi, dar un razboi nu tot timpu cei bine inarmati il castiga, voi judecati pss gramatica mea ii la pamant pss unde pot afla din timisoara despre calatoria la Chisinu >??? MSMSMS

    • fie intrebi la numarul din anunt sau de aici:
      Tel: +40733696233 / +37369647699
      Fax: +40213137949
      Email: contact@actiunea2012.ro

      fie mai caut eu daca nu uit 🙂

    • @alfa compensam cu geniile tactice ca ale marelui general oprea nu ? nici toate tacticile si patriotismul nu compenseaza diferenta militara mai ales azi unde tehnologia joaca un rol atat de mare.
      orice conflict de dupa 1989 incoa a fost transat rapid de cel ce detinea suprematia militara si nu zic doar de americani si afganistan/irak ci si de franta in africa, rusia in ucraina, etc.

  24. Nu era mai ok sa se vanda toate fregatele, daca era posibil, si sa se cumpere 4-6 corvete multirol, 3 submarine(ce ziceti de A26?) cu propulsie conventionala si baterii mobile de rachete sol-nava si AA de ultima generatie cu raza lunga de actiune?Daca se doreste se gasesc si banii necesari pentru aceste achizitii

  25. Doamne cat as rade sa schimbe Oto Melara-ul si sa inlocuiasca turbinele cu motoare diesel. Daca ar face asa ceva ar trebui impuscati pe stadion.

    • 1 frecata consuma de 7 ori mai mult combustibil decat Marasestiul. Ce dreacu faci cu nehalita asta? O duci in larg langa o platforma si o mufezi direct la conducta? 😉

  26. In articol nu vad sa spuna ca vor pune toate sistemele pe ambele nave. Poate pun CIWS pe ambele, AA pe una, AN pe cealalta si asa se pot incadra in buget cu sisteme noi si mai performante…

  27. Modernizam, apreciem valoarea istorica, dar cred ca avem nevoie si de ceva nou in flota!

  28. Nu sunt sigur ca despre suma asta este vorba, ci este o conditie de participare, in moment ce urmeaza sa se faca ofertele conform caietului de sarcini. Poate un specialist in achizitii publice prezent pe aici si care poate vedea anuntul sa ne lamureasca

    • E posibil sa fie estimarea lor initiala pentru a vedea ce se poate obtine in banii astia. Probabil, dupa ce vor vedea pachetele de upgradare oferite se vor decide daca maresc plafonul.

  29. well, a fost o adevarata lectie de „Make a wish” sa urmaresc comentariile tehnice de sub articol pana aici,si atare as vrea sa devina realitate!
    Apoi am rasfoitul site-ul prin articolele de acum un an, acum doi ani, acum trei ani, acum patru(!) ani, si a fost o adevarata lectie de viata: suntem in 2016 si daca nu ma uitam la data articolelor, discutiile erau aceleasi:
    „Mapn:de data asta chiar modernizam fragatele di submarinul Vagi.. aa Delfinul”.
    Vad ca nimeni nu o zice pe sleau, dar o gandim toti:
    N-o sa se faca nimic eficient si capabil sa ne apere de agresori, nu cu banii astia si nici cu altii cativa dati in plus, totul e o mare frectie.
    Este TRADARE ,ca nu sunt nici aia de pe sus imbecili sa nu stie ce le trebuie.
    In caz de conflict Romania o sa piarda teritorii, din nou, la fel ca in fiecare razboi, si multe mii de vieti. Aia o sa fie,cu dotarile astea.

  30. MBDA Announces SIMBAD RC Final Trials before First Deliveries

    http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3707

    MBDA has successfully completed two Mistral firings using a SIMBAD-RC firing post…The SIMBAD-RC is a remotely-controlled, very short range naval air defence system that provides highly efficient capabilities against a wide range of threats, from fighter aircraft through to anti-ship missiles or small-sized threats such as Unmanned Air Vehicles.

  31. cu niste upgrade-uri critice, eu asa cred ca-i vom putea surpinde pe rusi, la banii astia
    http://postimg.org/image/w89zpcoa1/

  32. Salut,
    Totusi ce pot sa puna pe doua frigate type 22 in banii acestia, daca am inteles bine 181 mil Euro, ca tot ati facut planuri peste planuri, chair si in trecut, dar toate erau mega-ultra-utopice.
    Sincer ce pot sa puna, gandind la toate aspectele, sa acopere spatial aerian, maritim si terestru.
    Va rog !
    Multumesc,

    • PAi ai link-urile de la sfarsitul articolului cu analizele de configuratii…
      http://www.rumaniamilitary.ro/variante-pentru-modernizarea-fregatelor-t22

      Probabil le vor echipa cu un mix SH-low cost (cred ca daca zic carpeala gen modernizare rachete Hawk, nu gresesc prea mult):
      – 4-8 lansatoare Harpoon,
      – un SeaRam (21 mil.$/ bucata x 2 fregate) sau poate vechile SeaWolf britanice, dar nu lansate vertical, pentru VSHORAD/SHORAD
      – grenade/torpile AS
      – nu cred sa primeasca Goalkeeper… poate 1-2 Oerlikon, sau doar 1-2 OWS-uri
      – rachete sol-aer cu raza scurta/medie nu cred sa se incadreze in pret… poate RIM-7 Sea-Sparrow/RIM-162 ESSM, in cateva canistre Mk 48 VLS
      – pe partea de radare si interfata, nu cred ca modernizarea va fi radicala, altfel doar CMS-urile ar costa peste 150 mil.$ pentru 2 fregate… apoi radarele iar niste zeci de milioane.

      Varianta chiliana mi se pare o referinta interesanta…
      https://rumaniamilitary.files.wordpress.com/2011/12/7.jpg

      • ”…Varianta chiliana…”
        Vezi George, mai e unu ca mine, care ”cobeste” 🙂

        • doar ca va fi fara radarele variantei chiliene, cred eu… ca nu cred sa fi luat cele 4 AESA medium range israeliene pentru uz marin, sa mai faca o carpeala (de fapt nici nu stiu daca le-au luat) 🙂

      • ”Wow” !! Iti multumesc pentru amabilitate. Doar un aspect, marinarii militari nu trebuie scolarizati cu ”goangele” astea SH sau noi ? Aceste instructii cat mai costa ? Dar reservele de rachete sau munitie Harpoon / Sea Ram / gloante tunuri ?
        Si numai CMS-ul costa asa mult ? Dar e un soft plus echipamente, ce dreaq !?

        • Totul costa… si ca sa-i tii antrenati, trebuie un anumit ritm de iesiri pe mare si trageri, ca si la avioane, altfel ii tii doar sa dea bine la cifre… si din pacate cam asta se intampla de 15-20 de ani incoace. Trageri si antrenamente din an in pasti…

          Noroc cu criza din Ucraina, ca de vreo 2 ani trag americanii de noi prin poligoane… insa nici acum nu sunt convins ca am atins nivelul ala minim operational.

  33. fratilor pun si e o intrebare cit near costa 2 fregate noi ful option pun o intrebare ca si un cetatean prost informat in care vad ca banii nostri a contribuabililor sint cheltuiti ineficient si acuma revin la ceeace am spus nu mai bine la banii aste am fi luat 4 minifregate si leam fi construit in tara cu posibilitatea creerii locurilor de munca si bineinteles cu cresterea pibului in economia noastra care e praf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *