Gromul polonez si alternativa A-94M

 

Grom_11-1024x523

Chiar si rusii folosesc Grom – Sursa: armamentresearch.com

Lituania e in discutii avansate cu grupul PHO pentru a cumpara Grom, un MANPADS care si-a castigat notorietatea in timpul invaziei rusesti din Georgia (Sursa: Jane’s).

O consecinta neintentionata a exportului spre Georgia a fost si scurgerea unor rachete spre militiile separatiste pro-ruse din Ucraina, conform Jane’s (poze aici) cateva exemplare fiind descoperite in posesia lor si este foarte posibil ca ele sa fi fost capturate de fortele ruse in Georgia.

O ipoteza interesanta, care nu a putut fi insa probata, ar fi ca Grom sa fi fost folosit pentru doborarea elicopterelor ucrainiene, rachetele fiind descoperite intr-o locatie apropiata de zona in care elicopterele au fost lovite.

Oricare ar fi adevarul, Grom par sa fie foarte populare in ambele tabere, folosirea lor de catre fortele (pro)ruse nepunand mari probleme, datorita faptului ca rachetele poloneze au foarte multe in comun cu SA-18 Igla, model de la care s-au inspirat puternic.

In afara de Georgia, polonezii au mai reusit sa exporte Grom si in Indonezia, au fost la un pas de a incheia un contract in Peru si sint in cursa pentru dotarea Finlandei cu un nou MANPADS.

Revenind la traditionala comparatie cu situatia produselor similare romanesti, MApN nu a fost interesat de versiunea modernizata a CA-94M (de altfel nici de CA-95M) insa se plange de dotarea deficitara in domeniul VSHORAD, destul de tare pentru ca la un moment dat achizitia din import sa fie pe masa guvernului dar anulata pe ultima suta de metri.

Sistemele VSHORAD sint unul din putinele domenii de inalta tehnologie in care Romania nu ar trebui sa plece (din nou) cu dezvoltarea de la zero, avand inca cunostiintele necesare realizarii unei noi generatii. Fara investitia in dezvoltare din partea proprietarului (Statul Roman) si redirectionarea contractului de achizitie, care ar trebui sa favorizeze in mod natural producatorul intern, nimic nu se va misca.

Sau poate abordarea asta e gresita si de ce e nevoie cu adevarat nu sint banii pentru dezvoltare, licentele sau retehnologizarea ci ca Romarm sa-si faca buget dedicat pentru protocol. Abia atunci vor incepe poate sa se deschida usile si sa se constate nevoia de achizitii de toate felurile, din surse interne.

Sursa:Tehnomil.net

 

RumaniaMilitary:

Daca tinem cont ca Armata Romana detine in acest moment in jur de 208 lansatoare portabile CA-94, poate ca cea mai rapida cale de rezolvare a problemei VSHORAD ar fi relansarea programului A-94M intr-o formula actualizata, care s-ar putea apropia de performantele GROM. CA-94M ar putea apoi sa fie integrata si pe sistemul AA Mobil Ghepard-R, unde solutia a fost déjà finalizata dar de asemenea neachizitionata de MApN, dar si pe alte sisteme, unele aeropurtate, cum e cazul elicopterelor sau al avionului IAR-99.

17-a94m1

A-94M

Se cunoaste ca varianta modernizata a rachetei A-94 dispunea de unul dintre cele mai puternice capete de lupta din categorie iar senzorul, care lasa atat de mult de dorit la varianta de baza, a fost semnificativ imbunatatit, astfel ca o re-activare a programului ar putea da rezultate interesante, similare cu variante ale FIM-92 Stinger. In plus, o modernizare ar reduce costul, semnificativ mai mare in cazul unei achizitii de echipamente noi, probabil comparabil doar cu o achizitie de echipamente stocate, avantajul fiind cel al desfasurarii unei activitati de tehnologie inalta la noi in tara si nu aiurea, in paralel cu pastrarea si crearea unor competente in domeniu.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ghepard-R cu A-94M integrat

            Cert este ca Electromecanica Ploiesti are expertiza si partenerii necesari atat pentru un astfel de program de modernizare cat si pentru asimilarea in productie a unui alt produs, GROM fiind un candidat potential. Costul si calitatea produsului final vor depinde indirect si de rezultatul retehnologizarii Fabricii de Pulberi Fagaras, pentru care actualmente sunt in discutie doua solutii – cea ieftina dar cu rezultate mediocre si cea mai scumpa, dar cu o linie mai flexibila si capabila sa produca serii mai mici la un pret competitiv.

Ramane intrebarea – ce doreste MApN de fapt ?

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

« Integrarea rachetelor sol-aer cu bataie apropiata cu tunurile antiaeriene de calibru mic – o cale de crestere a eficacitatii »

Alegerea corecta? Sistemul antiaerian Marksman versus Ghepard

“Noua ce ne lipseste?”

Coreenii au idei trasnite

Nimeni nu e profet in tara lui

Rachete AA romanesti

RAV-RS cea mai moderna racheta romaneasca IR, construita in tara…

Racheta A – 94 M

Proiectile reactive nedirijate – PRND

STAR 80L, descriere

 

 

 

 

 

 

19 comentarii:

  1. Ha ha

    Pai scrii intrebarea

    „Ramane intrebarea – ce doreste MApN de fapt ?”

    si mai jos semnat

    „Marius Zgureanu”

    Asa ca intrebarea este de fapt ce jucarele mai doreste azi Marius Zgureanu ca sa achizitioneze armata romana 🙂 🙂

    Ce doreste MApNul 🙂 ? Simplu. Cateva rachete din import si gata.

    Si incepusi cu GROMul si terminasi cu CA94. Matale ai mai scris un articol nu de mult cam despre aceeasi poveste, aceeasi racheta CA94, aceeasi integrare pe Gepard, ce rachete sa mai cumpere MApNul, ce vraji a mai facut nevasta mea.

    Modernizare la rachetele existente CA94M nu crez ca se mai face. Ce sa le mai faca. Au studiat (scrie pe undeva pe la ATCCM) solutii de revitalizare a rachetelor deci au ceva intentii absconse sa le pastreze asa cum sunt, numai sa fie bune de tragere. Rachetele asa cum sunt probabil mai lovesc ceva (macar tinte mai lente gen elicoptere fara prea multe contramasuri si de preferat fara soare prea puternic 😉 ).

    Ca nu le-au instalat pe Geparzi nu-i mare tragedie. Solutia exista cap-coada, rachetele exista, Geparzii exista deci in caz de nevoie se pot instala.

    De fabricat alte rachete complet noi si mai moderne la Elmec, pai institutul de cercetare nu mai e ca l-au desfiintat, nu mai fabricam capete de ghidare si electronica, IPRSul s-a dus la fier vechi si cred ca nu mai fabricam nici macar condensatori si rezistente 🙂 , deci trebuie sa importe capetele de ghidare plus electronica aferenta. O incarcatura exploziva cu bile si un motor de racheta plus cilindrul de tabla or mai fi in stare sa-l fabrice.

    Sa-ti dea careva capul de ghidare si electronica aferenta ca sa-ti faci matale rachetele este putin probabil.

    Asa ca cel mai probabil MApNul o sa importe un lot de 12 Stinger in paralel cu un lot de 12 GROM in paralel cu un lot de 12 Mistral2 in paralel cu un lot de 12 RBS Bolide si gata, avem di tati 🙂

    Oricum asta este prima reactie instinctiva a MApN, sa achizitioneze ceva din afara, nu sa producem ceva aici. Adu-ti aminte ca vroiau Mistral2 si VL-MICA si nu upgradeuri sau productie in Romanica.

    Or sa mai lanseze o licitatie pt 18 MANPADS la care n-o sa se prezinte nimeni, ca la torpile 🙂

    Cred ca suntem deja celebri in lumea vanzatorilor de armament.

    Aud producatorii de licitatie si comenteaza:

    -„ai auzit frate, mai lanseza romanii o licitatie pt achizitii”
    -” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 :)”
    -” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 :)”
    -„nu, serios?”
    -„serios, bre, am citit”
    -„si ce vor sa mai cumpere de data asta? 6 torpile si jumatate?”
    -„nu, 6 MANPADS cu un lansator si trei sferturi plus 8 acumulatori si jumatate de rezerva si o treime de simulator”
    -” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 :)”
    -” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 :)”
    -„eh, romanii…”

    Si pana la urma ce te tot vaiti?
    LA SHORAD parca tot mai miscam ceva.

    Avem Oerlikoanele cu Gunstar Night
    Avem Gheparzii
    CA94/95 care este, numa sa nu fie prea soare
    SA8uri
    si metralere si AKMuri cu tevile orientate in sus cat cuprinde

    Si nici nu prea mai au ce sa mai apere.
    Unitati meletare nu mai sunt multe.
    T55urile nu mai valoreaza nici cat o racheta AT lansata din avion sau elicopter, ca sa nu mai vorbesc de kerosen si deranjul pana acolo
    tunurile au ruginit stocate in aer liber
    TABurile-s au putrezit si alea prin curtile unitatilor

    Asa ca nu mai fi nea Mariuse panicat, fii barbat bre!

    Nu te teme , uite te apara fata asta Vasilica de toate relele si daca tot mai esti stresat te mai invata si altceva 🙂

    http://someseanul.ro/prima-femeie-militar-care-a-tras-cu-oerlikon-ul-este-la-batalionul-55-somes-dej/#

    PS

    Si stai ca inca n-a aparut Eroul sa adapteze un Gepard cu Iron Dome si un Super Green Pine pe turela. Da’ stai ca apare el 🙂 🙂

    • GSG9, am semnat bine mai jos cu numele, tocmai ca sa nu interpretezi tu, dar ce sa-i faci, grea boala pe tine „deformatia” profesionala 🙂

      Cat despre Vasilica, m-o lovit un amanunt „Din anul 2004 a avut diverse funcții, de la ajutor comandant tun și șofer la tunul de calibru 2×35 mm”.
      Adeca tunul 2x35mm este autopropulsat ?! 🙂

      Cu Logan sau camion?

    • La cum suspectezi sau propui matale sa foloseasca A-94 asa cum sunt, probabil ACTTM-ul au primit tema de modificare lansator PRND pt. A-94 🙂

      Cat despre componentele alea de care ziceai… stai linistit, la ce serii mari or comanda MApn, Elbit si altii sunt gata sa-i satisfaca 🙂

    • Amanuntul ca amanuntul, da’ stai sa vezi cand te-o pali Vasilica cu ce trebe 🙂 🙂
      A inceput fata de la munca de jos, soferitza la DAC665, ca parca alea tracteaza Oelikoanele.

      „Cat despre componentele alea de care ziceai… stai linistit, la ce serii mari or comanda MApn, Elbit si altii sunt gata sa-i satisfaca”
      Elbitul parca nu face MANPADS.
      STAR80L parca era cu laser si implica cineva de la sol sa marcheze tinta permanent si nu cu cap de cautare/ghidare IR. Ce capete de ghidare au la Python4/5 nu cred ca ti le dau, ca arma aia e foarte importanta pt ei. Francezii la fel, nu cred ca-ti dau nimic de la Mistral. Daca vrei, iei toata racheta.

      Probabil va fi un import de 18 bucati „din stoc” fara licitatie, dupa 5 licitatii esuate la care nu s-a prezentat nimeni 🙂

  2. Rachetele portabile sol-aer si rachetele anti-tanc s-au dovedit iar si iar ca fiind game changers in conflicte asimetrice.

  3. Faina scula frantujilor , vaz ca , daca nu e numai reclama , are efect foarte redus la evacuarea gazelor . Am vazt ceva lansatoare care pot fi folosite in spatii inchise , dar chiar asa , sa stea si nea pandele langa tine in garaj in timp ce tragi …Probabil are un motor de pornire si apoi isi activeaza motorul de racheta

  4. Se pare ca PZRK 9K „YGLA” a doborat un Il-76 in Ucraina 49 de morti.
    http://timpul.md/articol/(foto–video-razboi-in-ucraina)-teroristii-au-doborat-in-lugansk-un-avion-ucrainean–oraul-mariupol-este-sub-controlul-total-al-forelor-de-ordine-60266.html

    MANPAD-uri separatistilor au fortat ucrainienii sa nu mai foloseasca elicoptere asa de mult. Mi se par utile trebuie sa avem este o gresala ca multi nu le inteleg utilitatea, mai ales in lupta contra elicopterelor pot face mult deranj. As vrea sa vad mai multa cercetare si fonduri alocate.

    //

    Ar trebuii sa producem (chiar daca initial doar asamblam in tara) capate de ghidare laser si/sau infrarosu si/sau GPS cum un foarte bun raport pret/calitate (nu neaparat de ultima generatie sau super rezistente la bruiaj).
    Finalitatea ar fi crearea unei rachete ieftine mutirol (difera doar capul de lupta) sau a unor variante specializate dar mult mai ieftine decat ce este acum pe piata si care sa fie folosite impotriva unor armate, insurgenti sau separatisti care nu dispun de mijoace moderne de bruiaj. Ea trebuie sa fie usor integrata la F16 (poate chiar si o varinta cu raza mai lunga 10-20-30km) dar si elicoptere, APC-uri, IFV-uri, etc (poate chiar un STAR80L cu un motor mai rapid si raza de 7-10km).

    Piata ar fi chiar si pt. armatele unor state care au bugete mari dar mai ales pt. armate ca cea romana, ucrainiana, irakiana, libiana, etc care au nevoie de o racheta mutirol ieftina de precizie.

    • @ Hannibal …

      RIP pentru cei cei care au fost in avion 🙁

      teroristii rusi devin din ce in ce mai indrazneti si mai inzestrati ……. au inceput sa utilizeze si BM-21 “Grad” multiple rocket launchers (MLRs) …..

      Ieri o coloana a teroristilor a fost insotita de un elicopter MI 35 pina pe teritoriul Ucrainei… deci un elicopter rus a traversat temporar granita ucrainiana …cred ca era ceva important ( ofiteri rusi ?) de protejat in acel convoi …….

      Asta noapte a trecut o alta coloana de kamazuri ….

      Iar de luni va incepe nebunia in UE, inclusiv in Romania , daca Rusia opreste gazul care trece prin Ucraina pe o durata nedeternimnata ….!!!!! … ……Pe de alta parte Ucraina forteaza un ajutor de la UE prin nesemnarea unui nou contract foarte dezavantajos …..

      http://deschide.md/ro/news/externe/2271/Rusia-scald%C4%83-Ucraina-%C3%AEn-ultimatumuri.htm

      Moscova avertizează cu WW3 Suedia şi Finlanda daca adera la NATO !!!!!

      ” ” Finlanda ar trebui să se gândească la consecinţe dacă se gândeşte să adere la NATO. Ar trebui să se gândească dacă nu cumva aderarea ar începe al treilea Război Mondial? Anti-semitismul a început al doilea Război Mondial. Rusofobia poate începe al treilea Război Mondial. Finlanda este una dintre cele mai rusofobe ţări din Europa, după Suedia, Polonia şi ţările baltice”, a declarat Markov. ” …….

      deci , Rusia ameninta cu al treilea razboi mondial !!!

      http://epochtimes-romania.com/news/moscova-avertizeaza-suedia-si-finlanda-impotriva-aderarii-la-nato–218867

    • Ar trebuii sa face cateva capete de ghidare pt cei ca Hannibal. Sa se ghideze si ei in lumea reala ca abereaza la greu.

  5. Cum sa produci un manpad cand tu nu ai nici o capacitate de productie avansata pt electronica?
    Daca nu cumperi macar 300-500 de manpad-uri cine sa-ti dea macar fabricarea locala a motorului racheta/tubului? ca de licenta sigur nu-ti da nimeni.
    Cea mai avantajoasa solutie este cercetarea (in parteneriat cu alte tari) a unui cap de ghidare IR destul de decent, iar rezultatul sa poate fii incorporate in manpad, vshorad si eventual sraam/sam.

  6. Mai acu o luna comentam ca TABurile sa fie placate cu placi duble de otzel la distanta de 200 mm intre ele si beton la mijloc si exterior .
    Altii au inventat asta inaintea mea deci am gandit bine fara sa stiu.
    http://www.military-quotes.com/forum/croatian-military-pictures-thread-page10-t94639.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *