Impotenta Romaniei cu privire la Republica Moldova…

…exprimata printr-o imagine sugestiva:

nuland fuck eu plahotniuc

Sursa si explicatia: PDM.md

Cand ani si ani de zile politicienii din Romania (indiferent ca se considera „stangisti” sau „dreptaci”) si-au facut un obicei fie in a avertiza ca nu e bine sa ne punem cu Rusia (multi din prostie si naivitate, insa altii din cauza legaturilor bolnavicioase cu Hoarda de la Rasarit), fie au tolerat si mizat (mai ales economico-financiar) pe „varani” feudali ca cel din fotografie pentru „a ne intalni in Europa” (cred ca vomit de fiecare data cand aud porcaria asta de expresie, ca si in scandalul cu „filatul” Filat care – dupa ce vorbea cu Basescu la telefon – facea misto in camera de hotel inainte sa i-o traga fufei in compania careia era, spunand „nu ne unim si noi?”)…

…de ce oare ne-am mira acum ca nimeni nu da 2 bani si 2 (euro?)centi pe Romania in marele joc al diplomatiei…regionale?

Bine macar ca avem motiv sa mai scuipam ceva seminte zilele astea in timp ce vedem marsul cavaleriei yankee participand la un exercitiu al categoriei de Arma Geniu prin teritoriul neutru „neutered” de la stanga Prutului…in timp ce „pacificatorii” se foiesc de mama focului de cateva decenii in cea a Nistrului.

Razvan Mihaeanu

115 comentarii:

  1. Intreb si eu, ca nu stiu: cine-s floricelele si care e povestea lor?

  2. Cumva on-topic:

    A aparut un volum scurt al lui Dan Dungaciu si Petrisor Peiu cu privire la ideea lor pt un fond de investitii romanesc centrat exclusiv pe proiecte in Moldova. Se numeste „Fondul Moldova: Podul de investitii peste Prut”.

    O descriere a ideii poate fi gasita aici http://adevarul.ro/international/europa/fondul-moldova–planul-marshall-romaniei-republica-moldova-1_55feece6f5eaafab2ccffca4/index.html

    Mi se pare o idee interesanta, dar am rezerve in privinta managementului privat care ar conduce fondul si a capacitatii acestuia de a atrage noi investitori. Suna bine, in teorie, dar sunt multe moduri in care practica ar fi viciata.

    • Ideea e foarte buna. Dar Jorj, de ce crezi ca managementul de stat este mai bun decit cel privat? Ca sint functionarii publici interesati de banul public si dedicati investirii lui cu maximul de beneficii in Republica? Esti naiv daca chiar crezi asta.
      De fapt stai un pic. E esential ca alegerea domeniilor pentru investitii sa nu se faca pe criterii politice si nici un euro din acest fond sa nu ajunga la partide. Managementul privat cu control public si responsabilitati si garantii poate face asta cu succes.

      • M-ai inteles gresit. Eu nu ma pronunt impotriva managementului privat. Si eu cred ca asta e cheia succesului – orientarea catre valoarea investitiei, profitabilitate, masuri obiective de luare a deciziei de a investi etc.

        Eu imi exprimam, intr-un fel stangaci, scepticismul cu privire la capacitatea guvernului, care va fi primul investitor in Fondul Moldova si „primum movens” managerial, de a pune in frunte o echipa de manageri privati care sa aiba stimulentele si prioritatile potrivite.

        Nu este suficient ca oamenii aceia sa fie straini, sau sa nu fi fost in politica romaneasca. Exista multe moduri in care o echipa de manageri poate fi influentata de catre cel mai mare actionar (in faza incipienta), mai ales atunci cand actionar este statul. In faza initiala, se vor discuta metode de compensare, de angajare. Mai tarziu, se pot exercita presiuni subtile catre o anumita investitie sau alta.

        Exista si posibilitatea ca managementul privat sa evadeze din sarcinile trasate prin crearea Fondului Moldovei, ca investirea lor totala acolo sa ii predispuna catre manipulare politica venind din Moldova insasi, iar Fondul sa inceapa sa faca lobby la Bucuresti pt cate unul sau altul de la Chisinau. Daca iti imprumut 100 de lei si nu mi-i dai inapoi, e problema ta, daca iti imprumut un milion, atunci e problema mea. In functie de instabilitatea guvernului moldovenesc, multe lucruri se pot intampla – nationalizare de asseturi, refuz la plata a obligatiunilor etc. Investitorii privati nu vor fi multumiti si, ca de obicei, nu le va pasa cine e de vina, doar cine ii poate ajuta sa isi recupereze investitia. Ma rog, deja incep cu drobul de sare.

        Ideea e f buna, oricum.

        • 🙂 Am inteles acum la ce te referi.
          Ceea ce ai enuntat tu erau problemele la care ma gindeam si eu. Transparenta totala ca politica de management (de exemplu: toate e-mailurile devin publice in 30 de zile, orice decizie de management se publica, criterii publice de evaluare a angajatilor si evaluari publice), mecanisme antinepotism (nu exista angajare pe durata nedeterminata, criterii nemodificabile de masurare a performantei), obligatia tuturor angajatilor (prin metode coercitive si punitive) de a raporta orice incercare de directionare a investitiilor cu implicarea rapida a DNA poate reduce predispozitia la influente externe.
          In plus, un asemenea fond are beneficiul de a atrage si investitii externe, private, in Republica in paralel cu cele ale fondului.

          Oricum, am descoperit si noi ‘Murica dupa atitia ani. 🙂

          • Transparenta totala e nasoala – e suficient sa ai un board independent care sa trimita auditori competenti de la o companie externa. Nu vrei ca cei din exterior sa afle ca Fondul se gandeste sa finanteze X sau Y pentru ca imediat vor specula pe baza informatiei, crescand pretul terenului care va fi achizitionat etc. Plus ca masurile anti-frauda, chiar daca sunt f bune, prezinta un cost al eficientei si convenientei. Ca atunci cand trebuie sa citesti mailurile intregii populatii ca sa dai de niste teroristi, pt ca nu poti discrimina si citi mailurile doar pt un subgrup de oameni. Lucrurile merg mai bine in Vest, mai ales in zonele high trust, pt ca poti conta pe oameni sa isi faca, in mare parte, treaba cum trebuie. De-aia ii iau pe nepregatite fraudele de tot felul. Dar daca exista atat de putina lipsa de incredere incat trebuie sa iei la puricat tot ce fac in orice moment, treaba se va ingreuna. Si nici nu cred ca poti atrage talent managerial adevarat daca faci gestapo cu angajatii si nici nu au cat de cat o siguranta a locului de munca. Din nou, drobul de sare. Dar ideile tale sunt bune. Trebuie doar sa gasim combinatia perfecta de masuri care sa ne asigure pe noi ca treaba e facuta cum trebuie si sa nu ii impotmoleasca pe ei.

            Stau sa ma gandesc ca ar fi bun un astfel de fond si pt Romania, care sa atraga economiile de la fondurile de pensii. Macar un fond de retehnologizare.

            • Tu ai incredere sa lasi pe mine unui grup de manageri romani sau unor straini controlabili de o comisie de control care ii poate constringe 100 de milioane de investit din bani publici?
              Atita vreme cit pe mail nu se transfera documente si informatii confidentiale referitoare la investitii – acestea raminind pe file server in intranet si pot fi doar editate in browser nu ai de ce sa te temi. Un engine de indexare a lor (a la Google) face usor de gasit informatia. Accesul auditat iti garanteaza ca cine scapa informatia e pus sa plateasca si trebuie sa plateasca major. Uite la cum in sistemul actual bazat pe usurinta de acces si lipsa de control _nu_ au plecat informatii despre traseele autostrazilor si alte asemenea informatii.
              Iar legat de tracking global, come on. Atit de putin a fost nevoie pentru a uita de scandalul NSA? Doar doi ani?
              Fonduri de pensii… meh. Acolo am si mai putin incredere in orice manager pentru ca cei din domeniu in general sint sau psihopati sau hoti. Controlul ar trebui sa fie mult mai strict, continuu si constringator. De exemplu, sa se stie ca daca ai comis-o nu scapi doar cu 2 ani de inchisoare – timp in care scrii o lucrare stiintifica – si atit. Nu. Sa plateasca ei, familiile pina la rudele de gradul 7 si cunoscutii si asociatii pina se acopera prejudiciul. Ca asa-i in tenis.

    • Planul Marshall e valid cand detii controlul asupra economiei tinta, nu stiu cat de valid e sa arunci cu bani intr-un guvern, si sa speri ca se apropie de tine si banii aia chiar intra in economie.

      • Pai destinatia banilor nu este guvernul RM. Citeste articolul sa vezi ce spuneau autorii.

        • Iulian, am vazut dezbaterea FUMN, asa e, dar nu poti face prea multe peste capul guvernului, in special cand legislatia e volatila, si multi guvernanti sunt ahtiati dupa bani. Ideea este foarte buna, spun doar ca trebuie implementata cu foarte multa grija.

          • Ca o idee mai ciudatica, de ce nu ne-am axa pe vestul MD, sa aiba exemplu la ei in tara? Ca tot se plangea lumea ca romanii nu sunt un bun exemplu. Gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau, ceva infrastructura, o linie de cale ferata cu ecartament european, eu zic ca ar schimba multe. Sa reconstruim o tara intreaga cred ca e nerealist. Asa am fost si noi pe vremea marelui patriot, cand aveam ca si exemplu apropiat societatii vestice Timisoara. Atunci ar putea sa vada tot moldoveanul care e diferenta intre est si vest chiar la el in tara.

      • Planul Marshall e valid cand reconstruiesti o tara locuita de nemti si de japonezi, dar facem ce putem. In teorie, Fondul nu are treaba cu guvernul, doar cu investitii productive pe care sa le administreze el insusi. Deci nu e chiar un plan Marshall, dar prinde bine o comparatie grandioasa.

  3. Si cine a oprit guvernele romane sa investeasca in economia moldoveana, in infrastructura, in invatamantul moldovenesc? Probabil securistii romani nu vroiau sa se „lege la cap” si cu problemele de dincolo de Prut. Aveau destule de furat aici, asa ca i-au lasat pe kagebistii de la Chisinau sa aiba si ei „mosia” lor pe care sa o stapaneasca.

    • Pai fiecare ‘serviciu’ pe mosia lui, nu?

    • Am mai spus-o si o repet (laudarosenie marca personala), singurul motiv pentru care Romania a fost incapabila in ultimele 2 decenii sa preia fraiele in privinta RM il constituie Art.1 (4) din Legea 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei: „În cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă.”

      Asta-i tot. Daca noi ne unim cu ei, Gagauzia are dreptul legal (si constitutional) sa devina independenta daca doreste, ba chiar sa se uneasca apoi cu…Rusia!

      Ce puteam face noi?…mai bine zis conducatorii Romaniei…

      Sa puna dracu SIE „șo pe ei”, pe politicienii din RM si sa descopere toate magariile astora, expunandu-i, in asa fel incat sa existe in Parlamentul RM macar 61 de deputati din 101 dalmatieni (aproape 80% din legislatura initiala 2014-2018 sunt din Chisinau si imprejurimi) care sa schimbe sau sa elimine acel articol nenorocit din legea de mai sus!

      Pentru ca Gagauzia, „multumita” acelei legi (in care scrie negru pe alb ca acest teritoriu e o unitate admin-teritoriala autonoma si recunoscuta, nicidecum ca Transnistria – ce are doar o Lege 173/2005 „de preludiu”, cu semnatura jegului ala de Marian Lupu), tine in sah integritatea RM de peste 20 de ani!

      De ce 61 de deputati? Pentru ca in constitutia RM, exista Art.111 (7): „Legea organică care reglementează statutul special al unităţii teritoriale autonome Găgăuzia poate fi modificată cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi în Parlament.”

      Din aceasta cauza, SIE, mai ales in ultimii ani ai lui Basescu prin Mihai Razvan Ungureanu, individul asta recent revenit pe care il detest din tot sufletul…ar fi trebuit, nu sa se cafteasca (prin interpusii evrei de la Black Cube – umbla vorba) cu binomul pro american DNA-SRI, ci sa spioneze pe toti varanii astia din RM si apoi sa-i traga pe linie moarta (nu fizic), afara din politica din stanga Prutului.

      • Ugh, ce analiza la obiect.

      • Cand tancurile romanesti vor fi la Comrat, „independenta” Gagauziei nu va mai valora nicio „ceapa degerata”. Si presupunand, prin absurd, ca regiunea gagauza devine independenta de jure, de facto va fi complet dependenta de Romania. In plus, de ce sa fim tocmai noi, romanii, cei care sa respectam „dreptul” Gagauziei de a fi independenta?

        • Noi nu avem nici macar un amarat de „gazoduct” serios, functionabil, cu RM, n-am investit deloc intr-o cale ferata cu ecartament ingust european intre Chisinau si Iasi, de autostrada ce sa mai vorbesc, prelungita de acolo pana la Tg.Mures?

          • Este exact ceea ce spuneam si eu in comentariul anterior. Dar asta nu schimba cu nimic faptul ca „Gagauzia” nu trebuie sa devina „independenta”. Altfel si maghiarii din Har-Cov ar putea sa faca presiuni pentru autonomie teritoriala, iar maghiarii din Romania nu sunt 161.900 precum gagauzii.

          • Basarabenii nu au permis construirea unui gazoduct sau a unei cai ferate europene.

            • Corect. Daca noi n-am stiut sa ne cultivam niste oameni la ei, acolo, unde trebuie…

              • Hmmm, Andrei Nastase, unul dintre liderii Platformei DA, este absolvent al Facultatii de Drept, Univ. Al. I. Cuza Iasi, promotia 1997, bursier al Statului Roman.

                • Mda, il cunosc pe el si DA, nu striga mai deunazi „Unire Moldoveni!…impotriva lui Plahotniuc”, laolata cu Dodon si Usatai?

                  • Am avut colegi basarabeni, bursieri ai Statului Roman timp de 6 ani, care imi spuneau ca Romania nu i-a ajutat cu nimic pe ei personal.
                    In Basarabia avem de-a face cu un soi de experiment Pitesti pe scara larga, o reeducare si o spalare a creierelor nemaintalnita la scara istoriei.
                    Ideea este ca aceasta reeducare poate fi facuta in ambele sensuri.
                    Inca un lucru: in plan politic, deciziile nu sunt luate de catre populatie. NICIODATA. Asa ca, mutati-va gandul de la idei precum referendum pentru Unire si altele asemenea. Deciziile s-au luat intotdeauna si se vor lua peste capul nostru, al tuturor. Daca va fi Unire, nu noi vom decide ce si cum.
                    Tinind cont de evolutia Romaniei post-decembriste, este bine ca nu s-a facut pana acum Unirea: basarabenii ar fi avut motive cate-n luna si-n stele ca sa ne acuze pe noi de toate relele pamanutului (distrugerea capacitatilor de productie, coruptie, migratia economica etc.). Dar, deoarece le crapa stomacul de foame, a inceput sa le vina mintea la cap.
                    Inca un lucru: Gagauzia este un impediment minor in calea unificarii. Adevarata provocare, marul discordiei, il reprezinta Transnistria. Rusia vrea acel teritoriu de drept, ca sa-l transforme intr-un soi de Kaliningrad, plin cu de toate, numai „bunatati” (rachete, avioane etc.). Din aceasta cauza, Romania a preferat atata amar de vreme sa lase lucrurile sa lancezeasca, deoarece Romaniei ii este imposibil sa implementeze singura o solutie. Ca e bine sau rau, nu stiu. Stiu insa un lucru: decizia de a lasa Basarabia de capul ei au luat-o altii, peste capul nostru, iar pe acei altii cautati-i la Paris si Berlin. Unul dintre acei altii a crapat: se numea Mitterand.

                    • Cum drac nu i-a ajutat cand au facut scoala pe banii statului roman ca bursieri ?

                    • John Doe, lumea considera ca are drepturi, nu insa si obligatii. Prost e ala care da, nu cel care primeste.
                      In relatia cu Republica Moldova, Romania trebuia sa fie mult mai pragmatica si sa puna piciorul in prag de mult timp. In primul rand, nu trebuia recunoscut pe plan international numele acestei entitati statale (Republica Moldova). Termenul de Moldova face parte din patrimoniul national romanesc si este dreptul istoric al Romaniei si numai al ei de a-l utiliza. Ca o paralela, Grecia pana azi nu recunoaste numele fostei republici yogoslave a Macedoniei, considerind ca face parte din patrimoniul national grec. La fel ar fi trebuit sa procedam si noi.

                    • RD
                      4 mai 2016 at 20:19
                      Grecii sunt oricum idiotii. Si la noi cine proceda asa, Iliescu? Care probabil se pregatea sa faca unirea cu URSS-ul nu cu Moldova.

        • Ghita Bizonu'

          Care tancuri?

    • Liderii basarabeni nu au permis companiilor romanesti in nenumarate ocazii sa achizitioneze active ale societatilor de peste Prut. In schimb, i-au primit pe rusi cu bratele deschise.

      • Este o atitudine normala pentru niste kaghebisti, dar nici „afaceristii” romani nu s-au ingramadit sa faca afaceri in RM.

        • Pai cine naiba e atat de prost sa isi ingroape banii acolo, cand stie ca nu beneficiaza de nici un fel de protectie din partea autoritatilor? Rusii, in schimb, sunt protejati.

  4. ok se fac niste exercitii……acuma nu stiu ce sa zic…NATO nu are nici un angajament fata de republica moldova ca atare …..daca rusii se supara mai exact ce o sa faca nato? sa zicem ca se pune rusia pe invadat …..

  5. pai daca maimutoii astia de politicieni nu fac nici un fel de diplomatie si nici un fel de lobby prin vest….impotenta este legata de incompetenta.

  6. Am observat un lucru: când moldoveanul (mare meşter la fel de fel de „variante”!) vede că „treaba” nu mai merge şi statalitatea s-a înglodat, îşi aduce aminte de România – adică, staţi, bre, că mai am o „variantă”, unirea cu România! (O, zeilor, câţi potlogari şi aventurieri au făcut averi pe această idee!) Dacă în răstimp apare altă „variantă” – un gheşeft moldovenesc sau o funcţie bine plătită la stat -, moldoveanul devine din nou statalist. Întotdeauna am trăit un sentiment de adâncă ruşine faţă de România pentru acest „pragmatism” al moldovenilor mei.
    Constantin Tanase, Timpul, 5 octombrie 2011

  7. Când și cum au fost fabricați moldovenii antiromâni
    Un articol de exceptie, al lui Constantin Tanase, Timpul, 14 martie 2014
    http://timpul.md/articol/cand-i-cum-au-fost-fabricai-moldovenii-antiromani-56477.html
    Cred ca Razvan Mihaeanu ar fitrebuit sa citeasca acest articol inainte de a scrie ceea ce a scris.
    Cei 50 de rusificare crunta nu pot fi pusi in spinarea statului roman.

    • Constantin Tanase, un om extraordinar, Dzeu sa-l ierte.

      Problema mea cu impotenta statului roman e data de faptul ca nu se comporta ca un exemplu de urmat. Ne uitam la cetatenii din RM care la manifestatii si prin media vor un DNA si la ei. Nu ca iau apararea binomului impotriva SIE, ca multe dosare sunt si cu dedicatie, dar noi trebuia sa „conducem prin exemplu”. La ce dracu sa-si doreasca ei (re)unirea cu noi daca din punct de vedere al moralitatii, al valorilor, al onoarei, statul roman e un zero barat?

      Singura modalitate de…”deprogramare” a lui homo sovieticus din stanga Prutului nu se poate face imediat, prin hei-rupisme de slam dunk si gata! E un proces mai lung, prin care toate generatiile lor trebuie sa observe ca Romania are ceva de oferit din punct de vedere…civilizator.

      Daca legea in Romania nu se respecta si domina varanii, nu-i de mirare ca nici moldovenii n-au ce invata de la noi. De multe ori ii cam reped pe pro-moscovitii de pe acest blog, intrebandu-i ce mama dracu vad la Rusia, ce a dat Rusia in istorie, mai ales noua, pentru ca eu nici acum nu pricep infantilismul asta de care dau dovada unii ce pupa putinismele de dimineata pana seara, doar pentru ca UE nu le-a dat laptele si mierea de-a gata!

      Am intrat in UE si dintr-o data multi au realizat ca efortul continua. Asa ca in loc sa se comporte ca niste adulti, se reintorc la copilarie: asteapta o mamuca, un tatuc, sa le dea „ceva”, pentru ca ei sunt prea fricosi cu privire la efort…Si singura capabila sa-i prosteasca intotdeauna prin zona asta a fost Rusia.

      Deci nu mai putem sa ne plangem de stalinizarea fratilor si surorilor de dincolo, ci noi, in Romania, sa depunem in EFORTUL de a le arata ca MERITA sa se uite din nou la Tara Mama, in loc sa astepte moje-n gura de la Rusia ca pana acum.

      Practic, eu v-am spus cu ce trebuia pistonat la ei, eliminarea LEGALA a porcariei aleia de Art1(4) din Legea Gagauziei. Numai dupa asta, combinat cu normalitatea numita „domnia legii in Romania” puteam „sa dam atacul”.

      Ca…cu…tancurile peste Gagauzia, nu merge, nu suntem atat de dulai politico-militar-diplomatic incat sa facem ce-si permite sa faca Rusia: sa arunce la gunoi orice contract numit legislatie internationala/tratate, ca in cazul Crimeei. Rusia poate sa incalce asa ceva, dar daca noi facem ceva similar in RM (stat recunoscut si toate cele), dracu ne-a luat, cu Rusia dandu-ne peste bot tocmai cu „scuza” incalcarii. Ei pot sa trolleze cu tupeu, noi nu.

      • Uite ce scrie un „roman rusofil” pe Unimedia la articolul „Marius Lazurca: Oricine va guverna în viitor Republica Moldova nu va putea reinstala sârma ghimpată pe Prut”
        „E un laudaros ca toti romanii. Sunt dintr-o tara fara SLAVA, fara EROI adevarati, o tara neiubita de europeni, o tara de FRUSTRATI. Cauta „merite” cu lumanarea, nu au nimic cu ce sa se laude, nu au nimic pentru care ar merita occidentalii sa-i respecte. Isi atribuie merite Lor acolo unde nu-s, sunt meritele UE. Rominica demult nu mai are hotarele ei – cel de pe Prut e hotarul UE, nu mai are nici independenta, nici suveranitate, e o regiune SUBDEZVOLTATA si INCULTA a UE, o tara sortita sa fie mereu la coada UE. N-ai sa gasesti nici in Asia, nici in Africa pe nicio natie care ar dori sa se „uneasca” cu rominasii. Moldovenii sunt STAPANI in casa lor, in tara lor si n-au niciun motiv sa devina VASALII unor SLUJI cu cea mai proasta reputatie in UE. „Unionistii” stau cu ochii pe R.Moldova si asteapta sa le cada „para malaiata” – „unirea”.- La Pastele Cailor!”
        E scris de un ROMAN si nu de un BASARABEAN, ca dupa atatia ani de cand citesc presa moldoveana de peste Prut, pot sa-mi dau seama.
        Pe Cotidianul gasesti asemenea „cozi de topor” de nu stii ce sa mai crezi.
        NOI intre NOI ne atacam, ce sa le mai cerem basarabenilor ?
        E trist si nu pot decat sa regret profund moartea unui ADEVARAT ROMAN care a fost Constantin Tanase.
        Am pastrat acel articol 2 ani si-mi pare bine ca am putut sa-l postez azi,
        In rest, pastrez speranta, ca altceva nu mai am …

        • Daca te incalzeste ceva, Theodore Roosevelt a spus ceva care ar merge ca replica acelui domn:

          „It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.”

          N-om fi noi chiar aia, dar suntem prin comparatie cu moldovenii.

        • „E scris de un ROMAN si nu de un BASARABEAN, ca dupa atatia ani de cand citesc presa moldoveana de peste Prut, pot sa-mi dau seama.”

          Aceasta replica a fost scrisa de catre un basarabean. Sunt termeni, expresii acolo care, desi cunoscuti in actuala Romanie, sunt folositi intens doar In Basarabia.

      • capatu' satului

        Cred ca opiniile exprimate sunt gresite
        Fratii rumani de peste Prut au singura vina ca au conducători agenți al moskva
        Unirea se putea realiza pe vremea lui Snegur si Ilici ilescovici dar pt. ca unirea nu ii fusese ultimului recomandata de superiori a spus pas
        Apoi, ce vine pot avea rumanii de peste Prut ca noi l-am avut pe carolu II si al sau faimos consiliu de coroana ce a cedat tara cu prima ocazie
        Pt. memoria celor care au suferit sub jugu moskva ar fi fost bine ca cât mai multi dintre noi sa încerce sa obtina cetățenia moldovenească
        Uităm ca o mare parte a constiintei noastre de neam este data de rumani de peste Prut

        Conducătorii românilor moldoveni nu puteau fi altfel ca ai nostrii – o sleahta de specimene dubioase corupte si obediență fata de moskva

        patria este norodu iar nu tagma jefuitorilor neamului

      • Mie mi se pare ca legea primeaza la noi. E de-ajuns sa te uiti la stiri in oricare zi ca sa realizezi ca daca fraudezi statul azi, cam stai cu morcovul 🙂 Nu cred ca se mai intampla in vreo tara ce e la noi acum.

  8. Ce drac cauta Victorita lu’ Nuland cu asta frate ? Nu era asta mare corupt ? Acu ajunsa mate democrat ?
    Moldova va trebui intai sa afle singura ce vrea , ca acu e un talmes balmes pe acolo . Cum se schimba un guvern cum se schimba si orientarea Moldovei .
    Eu personal cred ca nu va avea loc nicio unire . Baietii astia nu stiu ce vor , spre deosebire de noi care cu toate problemele pe care le-am avut ne-am ales un drum . Am facut un tel din intrarea in Nato si am facut-o , am vrut in UE am facut-o indiferent de cine si ce partid a fost la putere . Moldova va ramane ca intr-un time loop asa , penduland mereu intre Vest si Rusia .
    Pana in final trebuie sa alegi o parte , o tabara . Sau poate primeste un branci serios spre una din parti . Partea proasta este ca noi suntem prea slabi sa-i tragem de mana spre noi .

    • Neoconii (unde sunt inclusi si Nuland si barbatu-sau) vor un conflict permanent cu cineva, pt a mentine complexul militar-industrial, think-tankurile, puterea lor personala si sa avanseze viziunea lor legata de lume. Daca trebuie sa se dea bine pe langa cine o fi in frunte in Moldova, o sa o faca si nu ii va opri considerente de tipul coruptie. Dimpotriva, coruptia face institutiile unui stat mai maleabile pentru interesele straine.

      Noi avem o potrivire de interese cu americanii cat sunt neoconii la putere. Noi vrem sa fim la adapost de Rusia si ei ne vad utili in impresurarea Rusiei. Prin urmare, ne putem juca bine cartile sa avem o prezenta americana mai buna. Win win, cel putin pana se ingroasa gluma. Sau pana cand vor ajunge la putere adeptii unui alt curent, nu neaparat izolationist, dar nici unul care sa vada in Rusia un inamic etern. A mai fost citat aici Pat Buchanan, care e influent, dar sunt multi care ureaza tot binele Europei de Est, dar nu ar sacrifica soldati americani pt ea. Noi, fiind in NATO, avem o acoperire, desi s-ar putea sa trebuiasca sa ne obisnuim cu o mai mare incertitudine legata de validitatea garantiilor, mai ales pe masura ce americanii vor pune presiuni pe vest-europeni sa „pay their fair share”, iar populatiile lor nu ar merge la razboi pt noi.. Dar Ucraina si altii care au fost atrasi de Vest prin „promiscuitatea parteneriatelor” sale (cum zicea un jurnalist de la NY Times, Ross Douthat), sunt piese de sacrificiu.

      Nu stiu ce sa zic de Moldova. Nu o cunosc suficient de bine incat sa comentez. Dar nu cred ca moldovenii vor sta sa ne intrebe ce parere avem noi in procesul lor de definire a unui interes national.

  9. Unirea cu Romania? Treaba-i very simpla! Cate loji masonice care au legatura cu Romania sau occidentul sunt in Basarabia si cate care au legatura cu Rusia? 🙂 Dincolo de politicienii de fatada , altii trag sforile!
    M-am obisnuit sa vad lucrurile in 2-3 planuri paralele altfel nu inteleg nimic si totul pare prostesc!
    O sa fie si Unire, daca o cer interesele poporului…

  10. As vrea sa fac un comentariu cu privire la pozitia mea fata de Maica Rusia.
    Am citit unele comentarii, ca acest blog este rusofob. Este fals. Eu unul, care sunt destul de acid la comentariile rusofililor, le spun ca nu sunt rusofob.
    Am cunstinte, cu modestia cuvenita, bune in domeniul literaturii ruse, adica carti cumparate si citite. Si nu sunt putine.
    Imi place si cunosc destul de bine muzica clasica rusa.
    Imi plac filmele rusesti bune si ca cinefil pot argumenta acest lucru.
    Am avut „privilegiul” sa stau la coada de ziua URSS la libraria Cretzulescu ca sa cumpar carti stiintifice de la editura MIR. Ele au stat, in mare parte, la baza formarii mele ca om de stiinta. Din pacate, azi, MIR nu mai exista.
    Dar, politica imperiala a Rusiei, de la Stalin pana la Putin fata de Romania, nu am acceptat-o niciodata si nici n-o s-o accept.
    Ca sa fie clar.

    • In conditiile in care o fobie este o frica irationala, nu cred ca exista rusofobi. In privinta Rusiei, avem realisti, inconstienti si nostalgici.

  11. M10X Elite este AK 12 in varianta romaneasca, dar de calibru 7.62. Este super.

  12. atata timp cat nu vom fi un stat puternic, atata timp cat e „harjoana” in tara… care unire? nu vedeti dezbinarea pe cate planuri apare? politic, cultural, religios… capii ortodoxiei ii blastama pe unii in Saptamana Mare, si se dau cu mertzane, este o tot mai mare prapastie intre „clasici” si „moderni”, care clasici sunt poate mai infundati si plini de panze de paianjeni, modernii vad totul in alb si negru, daca se poate acceptand ideile „altora”, de politica ce sa mai zic….

    un link aaa, edificator? nu stiu cata dreptate are autorul, dar poate se explica indirect neste treburi de prin articolul excelent semnat de d-l Razvan:

    „Disputa SRI vs SIE cu DNA în avangardă are o miză uriașă: miliardele de euro nefiscalizate în România și… generalul Predoiu”:
    http://www.secundatv.ro/studiu-de-caz/capcana-lui-coldea-dezvaluie-razboiul-capetelor-inalte-29409.html/

  13. Gagauzia nu este decât o pilula de cianura pe care moldovenii o țin de buna voie intre dinți, în timp ce fac off-road cu vehiculul lor rablagit numit „Republica Moldova”. E un teritoriu mic, de 1800 km pătrați, cu vreo 160 000 de locuitori, parte din ei minoritari gagauzi. Sa zic ca per total ar însemna un 5% din pseudo-tarisoara aia. Ei bine, pentru aia 5% tot viitorul lor e practic compromis de articolul ala veninos, menit sa le lege un bolovan de picior, astfel incat niciodata sa nu poată ajunge prea departe. La faza asta singurii care își pot îndrepta situația sunt doar ei înșiși, și tine doar de ei și numai de ei sa demonstreze ca au sângele asta în instalație. Altfel, nu vor fi decât un” forever failed state”. Tare cred ca la ei din păcate deja s-a încetățenit sentimentul acesta al ratării totale ca tara, și în consecință nu mai exista nimic-nici inițiativa, nici mândrie, nici voința de a schimba-ci doar inerția bovina a luptei pentrusupravietuire de pe o zi pe alta, cu oportunismul de moment, funcție de cine le mai arunca un codru de pâine.

    • Basarabenii? Cu cat le va crapa mai tare stomacul de foame, cu atat isi vor veni mai repede in simtiri.

      • gogu de la pascani

        @RD, sunt convins ca orice moldovean (btw, cauta ce e aia Basarabia si ce e aia R. Moldova) abia asteapta sa se uneasca cu „tara muma” cand iti citeste comentariile cu crapatul stomacului de foame.

        • Imagineaza-ti ca stiu foarte bine geneza termenului de Basarabia. Prefer sa il utilizez pe acesta, in locul celui de Republica Moldova (pe acesta il consider nerelevant, mincinos si periculos).
          Cat despre crapatul de foame in Basarabia, mie mi se pare ca alegerea le-a apartinut basarabenilor de mult prea multa vreme. Au avut suficient timp sa-si spele creierasul de toate tampeniile bolsevice care li s-au bagat in cap la scoala.

  14. Nu stiu ce và faceti atâtea probleme cu articolul lui peste care le garanteazà gàgàutilor nu stiu ce.

    „Republica” Moldova va dispare ca entitate în caz de reunificare. Atât timp cât România nu preia angajamente a nu stiu ce entitàti artificiale moldovenesti si se denuntà ultimatimul sovietic (fiindcà Rusia a preiat angajamentele sovietice, el nu este caduc), dupà aceea gàgàutii n-au decât sà se certe cu „autoritàtile” moldovenestI.

    • Pe gagauti i-a mai pus Turcia la punct, intr-o vreme, taindu-le fondurile.
      Acu cine stie, poate ca printul Aguda se va intelege cu ei, doar le vorbeste limba (ma-sa era gagauta). Ma refer la Radu Duda, ginerele prostovanului.

  15. Domnilor…
    Unii din dv nu prea cunosc situatia cum se cuvine…
    Pe langa cozile alea de topor ce sunt contra Unirii sunt si oameni intregi la minte, elevi si studenti care de abia asteapta sa vina sa studieze in Romania (unul din ei imi spunea recent ca se vorbeste de Unire pentru 1 decembrie 2018), altul profesor in zona gagauza care tot asa imi spunea cateva lucruri interesante despre viitoarea Unire… Altul imi spunea chiar despre cozile de topor din R Moldova…
    Pana la urma sunt fratii nostri, nu putem sa-i lasam chiar daca la conducere sunt rusofoni si alte ciudatenii politice…
    Eu zic sa faceti abstractie de politicienii care-i guverneaza vremelnic… sunt cu mult mai importante cele cateva milioane de suflete romanesti… Unirea se face intai cu sufletul si dupa aia administrativ / economic si militar… Politicienii lor sunt la fel ca ai nostri… oportunisti, fricosi, ridicati in rang pe merite dubioase…
    Ar fi timpul sa privim lucrurile si altfel, poate in 10 ani reusim sa ne autodepasim in anumite privinte…

    • Fara suparare, pentru 3 oameni de bine cati or mai fi ramas prin teritoriul ala rupt Romaniei, nu se merita sa bagi bani sau sa pierzi vieti omenesti. Atata timp cat ei nu-si doresc Unirea, nu exista masa critica sa-i alerge pe papusarii lor dincolo de Nistru, nu putem noi sa tragem de ei. Dragoste cu sila inseamna viol. Sunt atat de indobitociti de propaganda si abrutizati de grija traiului de zi cu zi, incat numai de unire nu le arde. Lor le trebuie bani, ca noua tuturor. Dar la Bucuresti nu exista tatuc ca la Moscova. Bugetul Romaniei nu mai tine inca 4 milioane de asistati in plus. Pur si simplu nu exista atatia prosti angajati la privat care sa lucreze ore suplimentare neplatite si care sa fie jumuliti lunar pentru impozite ca gasca de pene. Acolo nu ai ce face…In ce dracu sa investesti? Agricultura? Cea moderna nu mai e cu mana de lucru intensiva. Iar cea de subzistenta nu plateste impozite. Aproape 80% din creditele date de sucursalele deschise in Moldova de catre bancile din Romania sunt credite neperformante. Teapa…asa ca vrajeli cu fondul infratirii, reunirii, unirii firesti sunt o alta cale de a sifona bani de la bugetul Ro, cale mai greu accesibila Dna caci s-ar face transfrontalier, iar Sie ar tb sa vegheze la binele acelui fond si sa informeze DNA de mismasuri….Ah, dar Sie e in clenciuri cu Dna…

      • Fara suparare @Reis…
        Viata ta se reduce doar la bani si bunuri materiale?
        Ai idee ce inseamna suflet de roman?
        Banii si bunurile materiale cum vin asa se duc… ranile din suflet raman pentru totdeauna…
        Dumnezeu a lasat pe pamantul asta romanesc o gramada care nu au nicio treaba cu nimic, doar toaca banii statului de pomana… dar tot Dumnezeu a lasat si vreo cativa care sunt cu mult peste medie…
        Cunosc foarte multi oameni cu cap care sunt pentru Unire inca de prin anii ’80…
        Gloata este impinsa impinsa taman de cei putini si cu cap…

      • Si tot fara suparare @Reis
        Daca am lua la purificat doar primele 10 mari averi din RO am avea bani sa sustinem Unirea, sa inzestram armata, sa reformam invatamantul, sa reformam economia… Asta poti sa le transmiti „marilor” politicieni romani care se dovedesc la fel de imbecili si pusi pe capatuiala ca si ceilalti de la Chisinau…
        Ca tot vorbesti de bani… pai fondurile europene alea necheltuite din prostie si rea vointa ce sunt? Sa nu spui ca nu se poate ca imediat scriu aici exemplul Poloniei care a absorbit tot si a mai si cerut suplimentari…
        Fii sigur ca UE va aloca fonduri suplimentare in cazul Unirii…
        Vorbesti de „3 oameni de bine” dar uiti zecile de mii de tineri din R Moldova care au invatat / invata in RO in acest moment, uiti ca fac parte din neamul romanesc…
        Dupa tine ar fi bine sa renuntam la R Moldova… atunci te rog sa ma scuzi… dar faci jocul alora care doresc o Romanie cat mai mica si cat mai dezbinata…

        • In astfel de situatii trebuie sa fii pragmatic, nu sentimental. Oamenii care simt si gandesc romaneste dincolo de Prut sunto minoritate…Deportarile si stramutarile de populatii efectuate de sovietici pe taramul Moldovei au adus la situatia de astazi. Ala e un stat esuat, plin de hoti…Remember 1 miliard de usd au plecat din acel stat cu voia si stirea autoritatilor. Prin transfer electronic, nu prin vreo spargere armata a vreunui seif. Deci cum sa dau bani unor oameni care i-ar eifona imediat catre Putin. Ar fi ca in o parodie ieftina de la „In puii mei”, Putin catre romani: Pai ce facusi ma nene ma? Barosaneala, corespunzatoare, adecvata cum se cade de un miloard de usd: caviar de Beluga, sampanie dom perignon si cata si mai cate pe banii vostri…ha ha ha. Daca vrei ca un om sa fie independent, nu-i dai peste sa manance ci ii pui undita in mana si-l inveti sa pescuiasca. Asa si cu moldovenii, trebuie sa-si doreasca mai binele, sa invete sa munceasca pentru el chiar daca inseanna sa picheteze in ploaie si in vant cu sutele de mii acel simulacru de parlament al lor si presedintie. Sa urle din toti bojocii, sa fie ca est germanii care riscau sa fie impuscati dar treceau zidul spre libertate. Nu inseamna ca vreau o Romanie mica. Daca m-as exprima cum vad eu Unirea iar ar aparea Academia atot stiutorilor desi ei sunt fach… nea ghita si deutsche zigeuner…Vreti Unire fara probleme…atunci deportata toata populatia inapoi in Siberia si lasat teritoriul liber. Aia e cea mai sigura cale pentru ca Unirea sa tina pentru timp mai indelungat nu doar cateva zeci de ani, cu mii de minoritati atatate de Moscova cat crezi ca va trece pana la urmatorul ultimatum din partea ursului?

          • Voi aveti dreptate amandoi, numai ca nu va exprimati pana la capat. Conteaza sentimentul si curajul, enorm chiar, insa conteaza sa pregatesti unirea. In ani, cu eforturi si multa minte. Altfel o dai in bara de nu-ti vine apoi sa crezi.

            Pana una alta, mie nu-mi dau niciunii impresia ca vor unirea cu adevarat. Ce ramane de facut? Pai banuiesc ca o plesneala ceva, un context extrem de favorabil sau ne apucam sa o pregatim azi si o facem peste 20 – 25 de ani! 🙂 Dar noi inca stam si ne uitam la cer ca poate pica ceva! Pacat! 🙁

            • Am spus cum putem face rost de bani pe termen scurt fara imprumuturi si alte alea… Dar noi preferam sa spunem ca nu avem bani si ar fi bine sa mai facem un imprumut ceva…
              Atita timp cat ceata lu’ Pitigoi aka gen berbecali stau bine mersi pe un purcoi de bani furat sub diverse forme de la statul roman noi nu facem decat sa mimam actul de justitie ….Si dupa aia urlam in gura mare pe toate drumurile ca nu avem bani pt dotarea armatei, ca economia scartzaie, ca nu avem bani pt invatamant performant…
              Da’ vrea cineva cu adevarat o Justitie care sa isi faca treaba ? NU! Tot ce ni se prezinta la ora actuala pe post de justitie „independenta” sunt doar dosare politice la comanda unuia sau altuia care se afla vremelnic la putere…
              Cea mai buna dovada ca statul roman este impotent cand este vorba de marea evaziune este legea aia care practic pune in legalitate pe cei cu sume care nu le pot justifica legal…
              Le cerem moldovenilor justitie in conditiile in care noi nu suntem departe de ei in privinta asta….
              Asa li se pare unora ca Justitia romaneasca isi face treaba… chiar va rog astia care spuneti ca Justitia romana isi face treaba sa mergeti in teritoriu si sa vedeti cum sta treaba cu retrocedarile si ce magarii se fac…Au fost arestati cativa de prin Bucuresti si cam atit… in teritoriu nu misca absolut nimic, sunt sute de mii de oameni cu bunuri imobiliare / terenuri intra\ extravilan mostenite de la parintii si bunicii lor cu dosare in justitie … bunurile luate cu acte false de diversi avocati si smekeri locali … Mai mult, mafia locala le pune betze in roate chiar cu ajutorul celor care ar trebui sa infaptuiasca actul de justitie + autoritatile locale… Sa mai adaug ca unii din astia care au devalizat tot sunt chiar pe listele ANI?

          • Sunt de acord cu Reis. Pragmatic, nu sentimental! Altfel, amani exodul de emigranti pe motive economice la calendele grecesti, iar Romania are nevoie de toti cetatenii sai. Lasa-i sa fiarba-n suc propriu, Rusia are nevoie acuta de bani, nu-si poate permite sa subventioneze un stat esuat. Cand le-o ajunge cutitul la os sa ceare unirea. Pana atunci….poduri de flori.

            • Sa va vad si pe tine tizule si pe @Reis cum dati marunt din buze cand contextul geopolitic se va schimba… Deocamdata avem oportunitatea asta si nu suntem capabili sa o fructificam pe motiv ca aia ne toaca banii degeaba si nu putem sa luam de la gura coruptilor nostri cateva miliarde de € furate si alea de la statul roman….
              Voi vreti sa-i fierbeti in suc propriu pe moldovenii de rand care in majoritate nu sunt vinovati cu absolut nimic fatza de RO…dar in acelasi timp nici nu va ganditi sa-i dam pe mana justitiei pe coruptii nostri…
              Cu alte cuvinte mai bine ne pastram „miliardarii” nostri decat sa facem Unirea…
              Dar nu va ganditi ca in ultimii 25 de ani am avut o singura oportunitate pentru Unire… las’ sa o ratam si pe asta, poate prin 2050 ar fi bine….

              • dany
                4 mai 2016 at 14:34
                Nu este nici o oportunitate. A fost in ’90 si atat. Si , stai linistit ca, nu iei de la gura coruptilor ci de la gura copiilor. Apoi moldovenii se fierb singuri, nici un roman nu-i impinge afara din piata cand protesteaza impotriva miliardului furat. Dar , eu zau ca nu-i inteleg: daca ar paraliza tara intr-o greva generala si ar cere unirea, toata Romania le-ar sarii in ajutor dar asa….2000 de demonstranti adunati cu arcanul…hm, imi aduce aminte de cartea lui Radu Tudoran – Un Port la Rasarit.
                Unirea cu orice pret nu o vreau! Ca pretul poate fi prea mare daca niste exaltati cred ca e mai bine sa te pisi contra vantului. Toate se vor rezolva dar….rabdare. Crezi ca chinezii au renuntat la teritoriile luate de rusi? Nu-nu-nu-nu dar ei construiesc strategia de maine. Si au rabdare ca ….drumul de 10.000 de km( parca) incepe cu primul pas – proverb chinezesc.
                Romania trebuie sa fie tara in care si-ar dori sa traiasca, sa jinduiasca la ea , sa zica ” ce tampiti am fost! cand ne rugau ei noi eram cu nasul pe sus – acum or mai vrea sa ajute prostul satului?”.

                • Drumu cel de 1000 de li începe cu un pas, însă nu mai văz niciun pas în ultimul an. Apoi mitizarea ajenturilor și ajenților care nu ating obiectivele și nu livrează rezultatele din fișele de post… a ce aduce? E modă veche și bon tone să înalți competențe ascunse și reușite invizibile.
                  Dar când limita și etalonul maxim e ungureanu, înaintașii la fel de iluștri, ce să vezi?
                  Nu prea se mișcă nimic dacă nu miști în front. Or asta nu văz. De unde concluzia apăsătoare căci mai trece-o generație degeaba, fără reUnire, fără glorie și fără speranță…
                  Ce sens mai are?

                  • E complicat.
                    De pilda, am aflat in urma cu o ora ca Igor Dodon este stranepotul unui colonel din Armata Rosie, Alexandr Apostolovici Dodon, membru al Armatei Rosii inca din 1918. Ce naste din pisica…

                  • Flogger
                    4 mai 2016 at 23:59
                    Ai dreptate: erau li.
                    Sa nu cadem in blegomangeala mioritica ce, in general, caracterizeaza poporul roman. Au ajuns intr-un sfarsit americanii si in Moldova. De unde au venit? Din Romania. Cum i-au primit? Cu sare si paine ori cu drumuri blocate? Si daca etalonul e Ungureanu nu-i rau ca doar n-o sa-l prefer pe Melescanu. Si apoi nu stiu nici obiectivele si nici reusitele agentiilor sa judec reusitele si nereusitele. E un razboi subteran ferit de publicitate. Daca stau sa-mi amintesc cine a fost etalonul cand au fost rapiti jurnalistii imi aduc aminte de Ungureanu. Si rezultatul a fost vazut de o tara intreaga: happy end. E adevarat, atunci era in diplomatie dar…..era cu un cap mai sus decat ceilalti.
                    Si asta te roade pe tine: fara glorie? Oare nu e glorios faptul ca am scapat de Ceausescu si am impiedicat instalarea neocomunismului cu un despot intelept ( ori luminat, ca nu mai stiu)? Oare nu este o glorie faptul ca Romania a iesit din anii aceia tulburi neatinsa cand altii abia asteptau sa muste din noi? Eu zic sa nu fim nemultumiti ca democratia nu se invata in 25 de ani cu atat mai mult cu cat avem inca nostalgia conducerii centralizate. De facut facuram multe, sa nu exageram cu negativismul. Evident se putea face mai multe dar….astia suntem – balcanici.

          • Ghita Bizonu'

            Auzi ma Reis nu ti-a priit sarbatoarea Pastelui ? Nu ai fost injurat de nimeni ?!

            tu nu vrei in nici un fel unirea.. Vrei o Romania mica si poate si mai mica …

            Cat despre ineptia ta cu deportata toata populatia inapoi in Siberia a trimite pe unu de unde a venit nu inseamna a deporta ci cel mult a-l baga in ma-sa. Ca daca Smirnov ar fi facut pahod na Sibir ar ajunge acasa la Vladovostock ..

            Si ptr ca esti durac nu tii cont de micul amaunt ca oricat as vrea nu as putea sa ii deportez pe unii (incepand cu tine) in Siberia … ptr asta mi-ar trebui acordul lui Putin! Care nu stiu de ce nu crez ca ar dori sa va vaza la munca prin Sibir …

            Mde inca un semi scolit care se crede destept …. Ma Becali pe langa d’alde voi e un TITAN al gandirii ma!!

  16. Dupa parerea mea sunt trei probleme majore in privinta unirii cu Moldova, pe care trebuie sa le depasim macar in parte, ca sa avem o sansa.

    1 – Prima care tine de noi, este chiar statul Roman. Pana nu se scapa de coruptie, pana nu devenim un stat economic mai puternic ( revenim la exemplul Poloniei…nu zice nimeni ca trebuie sa fim asemenea Germaniei…), pana cand institutiile statului or sa prezinte incredere in fata populatiei ( vezi proaspatul scandal cu detergentii din spitale…. abia in urma unei anchete jurnalistice – chiar si cu pont dat poate de la cineva din interior…s-a demarat ancheta oficiala). Ce ar aduce acest stat mai puternic? Ar asigura bani pentru investitii, pt infrastructura in tara si spre Moldova, ar asigura fonduri pt institutii ( Sanatate, MApN, Transporturi, Educatie) am avea bani sa sustinem in Moldova actiuni de „marketing” prin burse acordate pt studii aici sau acolo …, prezentarea istoriei adevarate nu cea a romanilor fascisti etc… . Populatia in majoritatea ei trebuie adusa in directia Romaniei.., nu ar vrea nimeni sa se trezesca in parlament cu un partid prorus si o populatie care sa tipe ca este asuprita ca sa le dea idei rusilor de un ajutor…Daca am fi un stat puternic, am avea bani pentru integrare ( chiar si ajutoare sociale daca este nevoie) fara ca sa fie unii sa zica ca li se ia din putinul pe care il au ca sa dea la fondul necesar pt integrare… ( nu sunt adeptul ca o confiscare a averilor ilicite ar aduce fondurile necesare / nu zic ca nu trebuie aplicata legea, din contra… dar asta cu confiscarea, ar rezolva pe moment problema finantarii, fondurile trebuie sa vina in primul rand dintr-o economie functionala, competitiva care sa asigure finantare periodica..nu o finantare pe 2..3 ani din averile confiscate).

    2 – Un punct care depinde de Modova, de cetatenii moldovei in special.. indiferent de ajutorul din Romania, ei trebuie sa ajunga la o masa critica…nu in jur de 50%…ci cu mult mai mult ..80…poate, pt ca indiferent cat ar maslui cei care nu vor unirea la alegeri sa fie prea de tot …la 50% ..daca fura 5 ..7 ..10 procente, te poate aranja fara sa bata rau la ochi. Masa asta critica trebuie sa fie combativa, in strada sa strige drepturile si dorintele. Politicienii isi urmaresc in general propriul interes, iar cel national..este asa…daca se intersecteaza cu cel propriu. Insa daca strada ii preseaza permanent, incep sa devina mai receptivi la cerintele nationale.

    3 – Un punct important care tine in parte si de noi… sa facem lobby in vest pt asta, sau macar sa incercam. Daca am fi un stat mai puternic ( si mai respectat implicit) am avea sanse mai mari. Fara suportul marilor puteri in fata unei opozitii sigure a Rusiei, unirea cred ca iese din discutie. Daca vestul nu este sigur ca rusii nu se supara rau ( intra cu trupe de exmplu din Transnistria …etc ), si siguranta asta o pot avea prin constrangeri economice asupra rusiei … nu o sa primim sprijin. Momentan ( chiar si cu trupele sua in Moldova la parada respectiva) lucrurile nu mi se par ca sunt roz pentru noi… Germania, Franta..par sa faca orice, numai sa nu supere si mai rau rusia ( interesele economice..) daca nu era SUA cred ca renuntau de mult la sanctiuni. In paralel daca cumva ajunge Trump presedinte..este posibil ca acesta abordare, de refacere a relatiilor economice cu Rusia sa aiba prioritate. Tare imi este sa nu dea Americanii cumva la schimb…o zona de influenta in estul europei.. ca printr-o „intelegere” cu rusia sa isi poata vedea de problemele lor cu China prin Pacific. Trebuie sa recunoastem ca pe termen lung…China este un adversar atat pentru SUA cat si pentru Rusia..asta ii poate apropia si ii poate face sa cada la anumite intelegeri… Europa de vest sigur nu ar fi foarte deranjata de o zona tampon intre ea si Rusia.., in fond ei chiar par sa vrea relatii mai cordiale cu Rusia. Practic singurii care vor tipa cu voce tare impotriva ( in ipoteza ca SUA se retrage din zona asta) or sa fie Polonia , Cehia, Tarile Baltice…si Romania… asta stiu ca suna poate SF dar poate sa fie o realitate destul de apropiata… Insa chiar si in cazul in care acest ultim punct nu il putem bifa cu succes, sutem datori ca macar pe primele doua sa le bifam cu succes.

  17. Stati linistiti ne vom uni cu Moldova, bineinteles ca serviciile noastre sunt implicate acolo, la fel ca cele rusesti si chiar americane; cum sa ne fi unit pana acum cand am avut la conducere agenti rusi si acum al 2 om in stat este agent rus la fel ca fostul primministru, dar va mai trece ceva apa pe Dambovita, trebuie ca ei sa doreasca acest lucru si in curand il vor dori!

    • Sa dea Domnu’ sa fie asa cum spui despre implicarea serviciilor romanesti peste Prut. Dar la cum se prezinta situatia acum, impresia mea (clar subiectiva) este ca minunatii „acoperiti din servitiile romane” sunt coordonati de un ofiter de genul lui Mihalache care sforaie la intalniri oficiale sau oficioase…Mi-e ca meciul cu Gru si Fsb pe teritoriul R Moldova nu e asa usor precum a scrie de la caldurica pe un blog.

  18. am vazut pe realitatea ca rusii au trimis in crimeea vreo 3 divizii (in total vreo 60 000 mii de oameni)….practic langa republica moldova ….. naspa

  19. În iunie 41 când ai noștrii au trecut Prutul, erau circa 15 divizii numărând 325000 de militari. Și le-au rupt botu la bolșevici de nu ne-au uitat nici în ziua de azi.

    Așa că…de-or fi 60000 de mii, nu-s supermani, au și ei un cap, 2 mâini, 2 picioare și două coaie între ele…Nu?

    • : ) ) Or fi ale lor mai mari ca ale noastre? Sau suntem noi prea defetiști…

      • Ghita Bizonu'

        floryyn

        ia cara mata prin biblioteca personala si vezi care era divizia romeasca la 1940… cati oameni, ce dotare cate tunuri si ce fel; de tunuri .
        Sau sti ca divizia sovoetcica era „iwernara” iar cea romeasca era „quternara” ?! Sau stii ca sistemul ternar este sistemul in care a fots refromata armate germana in 1918 ? Inainte de ultimele victorii – vioctorii tactice sa ne intelegm.
        Ai oare macar habar despre ce sciu eu aici (eu fiind un bosorog tampit, cu o pensie de rahat , silit de un directoras june cu masterat in vest sa se pensioneze cu anticipatie zis ca ar fi fost si „prostit de comunism”)?
        Stii cat era diviza germana din 1940 ?!

        Sau toata inteligenta lu matale sta in cei doi de yy si minuscula de la nume?

        Da-mi voie sa iti recopmand o lectura facila (adica usoara nu iti solicita intelectul ####### #####&&&&&&) spre amuzanta :
        Armata Română 1941-1945, Editura RAI, Bucureşti, 1996
        http://www.geocities.ws/dangrecu/Imag/SCAFES.JPG
        Poate gasesti la un anticariat

    • Nu!!! Rusii au 4 oua facute din otel !!!

    • Ghita Bizonu'

      Dar ai aflat cati oameni avea o divizie in 1940?!
      Da in 60?!

  20. Ghita Bizonu'

    Bre prima chestie care conteste este impotenta intelectuala cronica a „intelectualitatii” noastre…Care impotenta desi cronica se manifesta in mod acut …

    majoritea „parerilor” iecsprimate aici nu fac decat sa ilustreze adevarul trist al paragrafului precedent …

  21. Eu sunt convins 100% ca nu mor caii cand vor cainii si ca America isi va respecta toate promisiunile si ca evolutia lucrurilor nu va fi cea negativ anticipata!

  22. Rusia in sus rusia in jos, se omite un aspect important, ce pozitie are Ucraina fata de toata povestea asta?

  23. He he, vb lu aia batrana ,,Sa-i ia pe toti maica ca toti fura” 🙂

    Mi se pare amuzant cum arunca spaniolii cu mandatele de arestare.

  24. rușii sunt puternici încă în România!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *