In sfarsit Rusia isi permite sa cumpere Su-30SM!

yourfile (3)

yourfile (2)

Suhoi-30SM

Poate zic eu, nu au mai gasit F-16 la mana a treia la portughezi, si amaratii neavand altceva de facut s-au multumit cu niste “amarate “ de Su-30SM!

Comanda Rusiei atinge 60 de aparate Su-30SM, toate fiind livrabile pana in 2016. Insa pana acum flota rusa de Su-30SM numara doar 11 aparate in serviciul activ, mult in urma Indiei si a Chinei, care detin deja flote impresionante de Su-30. Motivul sunt bani. Mai clar Rusia nu si-a permis pana cum sa comande Su-30, datorita pretului mare al avopnului si a prefert sa opereze in continuare variante Su-27, mai vechi.

Suhoi-30SM, este varianta rusa a Su-30MKI, avion exportat catre India, Algeria si Malayesia. Pana acum producatorii rusi de armament au supravietuit in general pe baza comenzilor la export si asta datorita faptului ca armata rusa nu-si permitea sa achizitiioneze cele mai noi produse militare. Asadar, desi producator de tehnologie militara sofisticata, Rusia nu-si permitea sa cumpere ce avea ea mai bun prin propria industrie de aparare, dar acest lucru a inceput usor, usor sa se schimbe.

Su-30SM are si tractiune vectoriala si se spera ca odata cu intrarea in dotare a acestui avion foarte performant, achizitiile de tehnica nou sa fie accelerate, astfle incat sa se poata trece la inlocuirea masiva a echipamentelor din era sovietica, cu cele mai noi modele  dezvoltate, pana acum, doar pentru export.

Suhoi-30SM este un avion de lupta multirol, cu doua locuri, foarte similar cu Su-30MKI si cam din aceeasi familie cu F-15E, adica un vanator ”greu”, strike fighter, cu raza mare si capacitatea de acrosa opt tone de armament. El poate de asemenea lansa rachete de croaziera sau bombe inteligente, iar raza maxima a armamentului care poate fi  lansat de la bordul unui Su-30SM este de 1500 de kilometri. Astfel poate lansa varianta ruseasca a Brahmos sau noile rachete Onix.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

21 de comentarii:

  1. Pretul de catalog e la 30mil $/bucata, cu toate cele pe el cam la cat ajunge? 40-50 mil?
    Mi se pare un pret rezonabil comparativ cu F15 SE care se invarte la 100mil$ + dotari. Unde mai pui ca Su30 e mi bun in close combat, cu tehnologie noua pe el poate e cel putin la fel de bun si la distanta.

  2. „…flota rusa de Su-30SM numara doar 11 aparate in serviciul activ, mult in urma Indiei si a Chinei, care detin deja flote impresionante de Su-30. Motivul sunt bani.”

    Rusia, paradoxul unei tari hiper bogate in resurse dar prost organizata si administrata…..

  3. da, dar F15-SE are adoptate tehnologii stealth. SU-30 Se compara cu F-15E, F-15 SE e doar prototip parca, nu e introdus nicaieri inca.

  4. Nu e nimic paradoxal, pur și simplu astea e resursele pentru jucărele – mai trebuie școli, salarii la bugetari (multe milioane), administrația și administrarea costă (nu e vb de statul Monaco), drumuri, căi de comunicație, un mic răzbel pe ici pe colo, menținerea ordinii, servicii secrete și asasini, menținerea arsenalului strategic și încă multe… de unde bani pentru toate (că trebuie) în același timp???
    E salutar, pt dânșii, că iau și 30-40 de jucărele noi pe an. Prioritățuri și deciziuni.
    Decisions, decisions decisions…

    • @ Flogger

      Ohoo, va salut onorabile Domn Flogger! 🙂

      1.”Nu e nimic paradoxal….”

      Rusia a fost intotdeauna o tara cu potential urias de dezvoltare insa, datorita mentalitatii, nu a fost niciodata ceea ce ar putea sa fie.
      Incearca sa iti imaginezi cum ar arata China daca ar dispune de resursele Rusiei; ce ritm fabulos de dezvoltare ar avea economia si, implicit, armata chineza…. 😀
      Ai fost intru totul de acord cu mine cand am spus ca intr-o armata este esential factorul uman; de ce nu s-ar aplica aceeasi regula si in admninistratie? 🙂

      2. „administrația și administrarea costă (nu e vb de statul Monaco)”

      Judecand pe baza rationamentului tau, oare cat mama zmeilor ar trebui sa cheltuie China doar cu admnistratia, spre exemplu??? 😀

      3. „un mic răzbel pe ici pe colo” Ce razboaie costisitoare a avut Rusia in ultimii 23 de ani????

      4. „E salutar, pt dânșii, că iau și 30-40 de jucărele noi pe an.”

      Luand in considerare felul in care isi administreaza tara, este de-a dreptul remarcabil ca au reusit si asta 😀

      Stima si consideratie, Onorabile Flogger! 🙂

      • In ultimii 23 de ani Rusia a avut doua razboaie in Cecenia, in Daghestan, unul in Osetia – Georgia…. foarte costisitoare in ce priveste banii..
        Un rus fiind in vizita in Japonia si admirind succesele acestei tari, i-l intreba pe un japonez:

        ” ..oare cum a-ti fi trait voi daca traiati pe teritoriul Rusiei?..
        ..japonezul i-a raspuns : am fi trait exact ca voi… 🙂 „

  5. Nu vad unde e paradoxul 🙂 Resursele sunt in subsol, deasupra sunt rusii, adica degeaba e subsolul bogat daca oamenii sunt cum sunt…Asa si Romania trebuia sa fie o tara rezonabil de bogata, dar ne cara altii petrolul si urmeaza ce aur a mai ramas plus gazul de sist.

    Preturile la armamentul american se tot duc in ceruri, de nu si le mai permit nici ei, vezi F35. E frumos pasaroiul sovietic. Ca face manevre frumoase la Le Bourget da, face, dar acum nu prea mai ajung la dogfights, se rezolva in 10-20 de km(sau mai mult), si aici conteaza electronica: radarul, ECMul, seekerul AMRAAM vs R77, AWACSul etc. Chestii la care aermercanii sunt inca in fata si se cam descurca cu success.

    • Foarte plastic ai descris, domle. Resurse inside, idiot outside. Dacă aurul ar crește, sau mai bine – ar cădea din copaci prin Alba… ce tari am fi. Dacă petrolul s-ar livra și rafina și vinde singur, rușii ar locui în paradis… iar fabricile de votkă ar fi mai profitabile decât Exxon, Gazprom și JP Morgan la un loc.
      Și da, din 1990 există o puternică inflație – efect de inflație monetară – în ceea ce privește armamentul.
      Exemplu tare la îndemână: F-16 portugheze, luate pe gratis aproape, respectiv la preț rezon – ajung să coste de mai multe ori prețul de catalog din 1990. Motive sunt destule, de ex că nu se mai fabrică atât de mult armament (cantitativ), iar calitativ a crescut puterea și complexitatea, dar faptul că a scăzut numărul agregatelor are ca efect creșterea prețului/agregat pentru ca producătorii să își mențină capacitățile și muncitorii – la nevoie să poată produce fără număr (nu e doar chestiune de costuri tehnologice). Opinia mea personală.
      Rușii au făcut la fel, sacrificând secretul pt bănuți (a se vedea China și India) necesari să țină în viață (nu în formă bună și nu la standard) industria, ca la nevoie să facă 20 de avioane la două luni și nu 2…

      • @ Flogger

        „Resurse inside, idiot outside. ” :D)))) u seems 2 be Bogdan Naumovici 😉 😀 „…ala negru de respira greu, era tasu` mah! 😀

  6. Nene gsg9 iar ne iei cu balivernele americane despre superioritatea in awacs,electronica bla bla bla americana,s-au dus vremurile alea,singurul lucru pe care americanii il au sunt banii,daca rusii ar fi avut 500 de miliarde de dolari si ei buget probabil ca erau cu 20 de ani in fata americanilor,nu-mi plac lingaii niciunei parti,departe de a fi un admirator betivan,dar ma enerveaza americanii care se dau mari si tari

  7. Nea ballistic, pe matale nu te iau cu nimic, calmeaza-te 🙂 Daca nu-ti plac balivernele mele, daca vezi posturi scrise de gsg9, ignora-le, eu n-am nici o problema cu asta! Balivernele nu le-am scris cu gandul ca vin 20 de – citam – ‘admiratori de tehnica militara ruseasca’ sa-mi dea in cap. Asta e parerea mea, iti place, OK, nu-ti place iarasi OK. Daca rusii ar fi avut 500 miliarde buget si americanii 50, probabil rusii erau cu portavioanele pe mari si tari si cu F22 in dotare, da’ na, uite ca n-au. Si parerea mea e ca sunt in urma. Din vina americanilor, of course. Rusii au avut ghinion: americanii s-au apucat sa printeze dolari inaintea lor. In rest, avioane de fabricatie americana vs avioane de fabricatie rusa o sa mai vedem pocnindu-se. Stiu, monkey-model, piloti arabi, ghinion etc…

    • ce să-i faci nene cu vântu de față, așa fu la încleștare, ale americanilor vin cu vânt de coadă din fabricație, ale rușilor fix invers – asta să nu zică lumea că îs piarist pentru Lockeed sau alte firme de frigidere.

    • Daca rusii ar fi avut 500 miliarde buget si americanii 50,

      Daca rusii ar fi avut 500 de miliarde buget, mai mult de jumatate ar fi disparut subit in directia vodca, spaga, Chelsea, vila, Dubai, etc. Motivele pentru care rusii nu au 500 de miliarde buget (si nu vor avea in vecii vecilor) tocmai au fost enumerate in acest paragraf.

      • @ Hans

        „Daca rusii ar fi avut 500 de miliarde buget, mai mult de jumatate ar fi disparut subit in directia vodca, spaga, Chelsea, vila, Dubai”

        ai pus punctul pe „i” 😀

  8. RUSIA ESTE LUCIDA – UNA ESTE INZESTRAREA SI ALTA BANII CA SA TRAIESTI !
    INTAI VINZI APOI BAGI IN CASA TA , NU ?
    APROPOS DE SUHOI….CARE SUNT ZBURATOARELE MELE IUBITE , DACA VAZIC CEVA CE NU PUTETI CREDE SI GEORGE STIE DAR NU-SI ADUCE AMINTE…. RAMANETZI SHOCATI i !!!!
    DAR NU SPUN DECAT DACA SPUNETZI CA VRETZI SA AFLATI , IAR EL….. DACA -SI ADUCE AMINTE….TACE SI RANJESTE ASTEPTAND INTREBARILE VOASTRE.
    RETORIC:
    BRE GEORGE, TI-ADUCI AMINTE… DARIE?
    DACA VA ZIC,,,,,,SE-NTOARCE EUROPA PE DOS.
    ZI BRE, SA ZIC, SA NU ZIC?

  9. Domnilor , cu toata stima si respectul, dar ar fi bine sa verificati validitatea informatiilor si in alta parte decat stategypage. Nu sunt 11 Su-30SM la ora actuala , sunt doua care au fost livrate oficial VVS Noiembrie anul trecut , si acum sunt plecate pentru teste si trageri reale in Akhtubinsk. Aia de la strategypage nu pot face diferenta intre variantele cu acelasi nume, Su-30, dar care sunt mult diferite intre ele: au fost 5 Su-30 de interceptare ( fost Su-27PU pentru PVO) livrate 1995-96 cred, apoi cele 4 Su-30M2 multirol livrate anul trecut ( radar modernizat , avionica noua, munitii noi, pare-se motoare mai puternice) si acum cele 2 Su-30SM , au canarduri, motoare TVC , radar PESA imbunatatit (comparativ cu cel de pe MKI/MKA/MKM), HUD nou, etc etc.

  10. Superb ce sa zic,azi 10 avioane peste 10 ani alte 10 avioane… 🙂 noroc cu mostenirea sovietica altfel chinezi se puneau stapani pe resursele lor :))

  11. Cateva versiuni ucrainene au defilat si la parada din Bagdad 2012 ?????????? cred ca e alt oras…. in Bagdad nu exista strazile si nici cladirile pe care le vedem in filmulet…Mai mult de atat Bagdadul nu are deocamdata aceste sisteme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *