India are (in sfarsit) portavion

Vikramaditya_viraat

Vikramaditya la sosirea in portul-baza escortata de INS Viraat si INS Talwar (Krivak II)

INS Vikramaditya (R-33) cel mai nou si mai modern portavion indian a ajuns pe 7 ianuarie in portul sau de baza, Karwar, in sud-vestul Indiei, dupa un voiaj de sase saptamani pe mare.

Acum nava va intra in faza finala de armare, urmand sa primeasca sistemele de lupta si cele de armament ca si grupul aerian format din avioane MIG-29K si elicoptere Kamov. Portavionul va dispune printre altele de rachete AA Barak, si de la bordul sau vor putea fi operate aproximativ 30 de aparate de zbor MIG-29K/Sea Harrier, elicoptere Kamov 28/31, Sea King sau ALH-Dhruv si Chetak.

Odata ce nava va deveni pe deplin operationala India va dispune in sfarsit de un portavion foarte modern, care va avea la bord aeronave noi si performante. Inca inainte ca portavionul sa fie terminat de catre rusi, pilotii indieni de pe MIG-29K se pregateau pentru folosirea navei, la o baza de pe uscat care are in dotare o pista de aterizare-decolare similara cu puntea Vikramaditya, astfel ca daca armarea navei nu va intampina intarzieri, ne putem astepta ca spre sfarsitul acestui an escadrila de avioane supersonice rusesti sa devina operationala la bordul navei.

Pe langa INS Vikramaditya, India mai detine un portavion operational, INS Viraat, o nava mult mai mica si mai veche de la bordul careia sunt operate aparate Sea Harrier.

 INS Vikramaditya in timpul exercitilor comune cu INS Viraat. Sea Harrier aterizand si decoland de pe Vikramaditya

Printre echipamentele montate la bordul navei amintim: LUNA Landing system – pentru MIG 29K, DAPS Landing system – pentru Sea Harrier, LESORUB-E sistem rusesc integrat de conducere a luptei si de management a navei, sistem care aduna date de la toti senzorii disponibili pentru a oferi o imagine tactica cat mai reala, complexul radar Resistor-E, care creaza in jurul navei o “bula” de aproximativ 500km, “bula” care este supravegheata non-stop.

Resistor-E are pe langa rolul de radar si pe cel de sistem de control al zborurilor, aterizare – decolare si navigatie pentru aeronavele de la bord. Nava mai dispune de un sistem de comunicatii intern/extern foarte modern si de Data Link II, fiind in fapt cea mai moderna nava de lupta din Flota Indiana.

Indian_Navy_flotilla_Vikramaditya1

 Defense-update

GeorgeGMT

30 de comentarii:

  1. Mare putere va deveni India, asta observ eu

    • India este o mare putere militara dar mai au de lucru pana vor ajunge cu adevarat si o mare putere economica, cam vreo 30 de ani, cred eu.

  2. In cele din urma…si dupa aproape zece ani INS Vikramaditya este gata,,,,,mai jos este povestea navei
    http://www.youtube.com/watch?v=B_QFvoaq9RI

  3. E bun portavionul, is curios rusii pe al lor cand l-or moderniza cum va arata.

  4. pana in 2020 ii prind chinezii din urma…sincer nu prea vad india concurand cu china…sincer pakistanul singur ar invinge india intr-un razboi…acum cativa ani chinezii au trimis soldati la noi sa se antreneze cu vanatorii de munte…la fel fac si israelienii si americanii…am putea sa deschidem o scoala pentru vanatori de munte…am scoate bani frumosi

    • Chiar daca Pakistanul ar invinge India intr-un razboi (personal ma indoiesc de asta), care ar fi pretul platit atat de Pakistan cat si de India? Si mai important, s-ar abtine cele doua tari sa recurga la arsenalul nuclear?

    • In 65 si 71 Pakistanezii si-au luat-o urat de la indieni…Noroc cu presiunile externe si indecizia indienilor ca sa fie salvati de la o umilinta si mai mare…Si paremi-se si mai de curand, prin 1999-2000, pakistanezii iar au inghitit galusca umilintei…Si la ce dotari in fortele armate au acum indienii; nu ii vad bine pe pakistanezi deloc. La momentul actual Pakistanul singur e ca si batut de India pe plan militar….

      • india are o dotare foarte buna, dar spre deosebire de pakistan nu isi va permite sa isi concentreze toate fortele in zona de conflict, pentru ca ar risca sa fie descoperiti si injunghiati pe la spate…din acest motiv mai mult ca sigur pakistanul va avea superioritate aeriana in prima faza a conflictului….pentru moment pakistanul are la anumite categorii de forte inzestrare mai buna decat india…spre exemplu pakistanul foloseste T-80, succesorul tancului de „elita” T-64 iar india foloseste o varianta downgradata si plina de probleme de T-90, care practic e un T-72 pe steroizi, multi steroizi….arjun ce mai e de capul lui, dar si ala e depasit de al-khalid….la marina nu ma bag, desi acolo zic ca indienii sunt cu mult peste pakistan

        • India cred ca sta bine dpdv militar pe toate fronturile. Si in razboiul din 71 si in cel mai de curand (1999) chinezii au protestat doar oficial; pe teren nu prea au zis nimic deoarece India deja avea trupe la granita. Cu greu au invatat lectiile din infrangerea din razboiul direct si incet incet si-au cam fortificat granita cu China a.i. chiar si cu folosirea masiva de valuri umane, China nu prea cred ca va mai avea succesul din anii 60.
          Cat despre tancuri, din cate stiu indienii au in plan sa aiba peste 1500; de T90 care (aceasta e o opinie personala) este peste T80 pe teren ( nu este tancul originar al rusilor, ci o varianta modificata impreuna cu firme din Rusia, Franta, Suedia). Combinat cu Arjun si T72 modernizat, hindusii au cu ce sa treaca peste Pakistan in desertul din vestul Indiei. Si aerian daca isi schimba Mig21 cu altceva pan la urma or sa stea bine si in aer…

          • foarte posibil…insa in asemenea cazuri nu prea poti sa prezici ce o sa se intample….conflictele pot fi foarte imprevizibile si oricum…pakistan vs india se va lasa cu sute de mii de morti, daca nu milioane, si probabil daune de sute de miliarde…personal nu as vrea sa prind asa ceva

    • Pe ce te bazezi cand crezi ca India ar fi invinsa de Pakistan?

  5. e ridicol sa spui ca pakistanul poate invinge india.
    poate pakistanul plus china contra indiei(din fericire pentru indieni muntii himalaya sunt un obstacol insurmontabil pentru armata chineza)
    americanii de tem de indieni ,considerand ca daca indienii isi dezvolta flota,vor deveni stapanii oceanului indian ,iar americanii vor devenii invitati acolo

    • @ adi

      „americanii de tem de indieni ,considerand ca daca indienii isi dezvolta flota,vor deveni stapanii oceanului indian ,iar americanii vor devenii invitati acolo”

      Si cam in cat timp estimezi tu ca Marina indiana va fi intr-atat de puternica incat sa fie un adversar serios pt US Navy?? 😀 4-500 de ani sunt indeajuns? 😀
      Stii, nici macar marele URS(S) in perioada sa de glorie maxima nu avea o flota capabila sa invinga US Navy; dc ar fi indienii mai tari decat sovieticii??? 🙂

      • mai e mult pana ca indienii sa poata sa-i „impresioneze”
        pe americani. doar ca se pare ca nu asa mult cat iti
        imaginezi tu. de ex deja china este prima putere
        comerciala a lumii. in vreo 5-6 ani ajunge si prima putere
        economica. la capitolul militar china mai are de muncit
        dar pana la sfarsitul deceniului urmator, sua o sa cam
        piarda toate atuurile. n-o sa mai fie jandarmul
        lumii sau batausul de serviciu si asta e un lucru f bun.
        si vor mai fi si alti jucatori asa ca de ex india.

        • @ andi

          „mai e mult pana ca indienii sa poata sa-i “impresioneze” pe americani. doar ca se pare ca nu asa mult cat iti imaginezi tu.”

          Stimate domn, `mneavoastra credeti ca a avea o prapadenie de portavion reshapat te transforma automat intr-un mare jucator militar???
          Daca citeai cu atentie comentariul meu ai fi observat ca am facut o afirmatie referitoare la Marina Militara Sovietica, o forta cu mult mai redutabila decat ceea ce vor avea indienii in urmatoarele multe decenii, atat ca armament cat si ca experienta ; ei bine, exceptand cateva submarine nucleare, sovieticii nu au fost niciodata capabili sa dea o potentiala lovitura decisiva US Navy sau sa-si proiecteze forta navala la mii de mile marine distanta 😉

          • nu stimate domn, doar ca dv l-ati luat cam in balon pe
            adi cu cei 500 de ani „estimati” de dv. si cred ca si el avea
            dreptul sa-si spuna parerea. am vrut doar sa va
            demonstrez ca o mare natiune poate arde rapid etapele
            dezvoltarii. de asta am si exemplificat cu china. nu-mi
            place tonul dv superficialsi batjocoritor. la urma urmei
            fiecare are dreptul la o opinie.
            referitor la rusi, pe ei nu i-am pomenit pt ca ei sunt o
            mare putere militara, rachetele lor antinava au fost din
            totdeauna mult mai periculoase decat cele americane. n-
            as fi deloc atat de sigur cum sunteti dv care ar fi fost
            deznodamantul unui „contact” naval masiv intre cele
            doua flote. mai ales ca ar fi degenerat mai mult ca sigur
            intr-un razboi nuclear. asa ca dv nu va ramane decat sa
            faceti in continuare scenarii „optimiste”. doar ca mai lasati-i
            si pe ceilalti sa aiba o opinie.

            • @ andy

              @ andy

              1. „am vrut doar sa va demonstrez ca o mare natiune poate arde rapid etapele
              dezvoltarii. de asta am si exemplificat cu china.”

              Haide sa incerc sa va exemplic cat mai usor si mai practic pt a reusi sa intelegeti. Un militar, o armata este asemeni unui sportiv, respectiv unei echipe. Poti avea echipament de top, te poti antrena in conditii ideale insa daca NU ai competitii in care sa participi si sa te lupti cu cei aflati pe primele locuri, NU valorezi mai nimic 😉
              India are o anume mentalitate, una deloc favorabila profesionalismului autentic. Faptul ca o tara vecina (China mai sus amintita de catre Dvs) isi permite arogante de genul stationarii unor grupe de soldati pe teritoriul indian, spune multe despre felul cum functioneaza viitoare sperietoare a americanizilor 😀

              2. ” la urma urmei fiecare are dreptul la o opinie.”

              Nici nu am afirmat contrariul; nu stiu ce anume v-a facut sa credeti asta. Dar in fine, aveti dreptul la o opinie (chiar si neadevarata) nu-i asa? 😉

              3. „referitor la rusi, pe ei nu i-am pomenit pt ca ei sunt o mare putere militara, rachetele lor antinava au fost din totdeauna mult mai periculoase decat cele americane.”

              In teorie Marina Sovietica era o forta redutabila (in special datorita suburilor nucleare) insa in practica, NU exista nicio mare batalie / operatiune navala care sa fi dovedit ca Marina Sovietica ar fi fost capabila sa dea o lovitutra decisiva US Navy.

              4. „mai ales ca ar fi degenerat mai mult ca sigur intr-un razboi nuclear.”

              Daca erati putintel mai atent la ceea ce scriam, ati fi observat ca am facut referire DOAR la un razboi naval clasic, fara vectori nucleari 😉

              • 1. da, de acord, de asta sua isi permit sa bumbaceasca
                pe cate unul si altul, asa ca sa se „tina antrenati”. din
                pacate pt ei si din fericire pt noi, nu-si permit sa se ia
                decat de micuti. eu am afirmat doar ca india va avea un
                rol de jucat in viitoarea configuratie strategica. nu ca va fi
                sperietoarea sua sau ca va domina lumea. ps: inca mai
                conteaza f mult intr-un razboi motivatia interioara care
                uneori e mai puternica decat profesioalismul autentic
                cum ii ziceti dv. oricum, chiar si la momentul actual
                india e o galusca prea mare pt sua.
                2.modul in care l-ati „tratat” pe adi, cu o superioritate
                evidenta si zeflemitoare m-a facut sa va raspund.
                3. la fel de sigur nu exista nici o batalie/ operatiune navala
                care sa fi dovedit contrariul. dv nu faceti decat sa speculati.
                pe varianta asta a unui conflict clasic intre cele doua flote e un
                non sens. si ambele tari stiu f bine ca nu vor ajunge sa-si
                care rachete si torpile pt ca asta ar cam insemna sfarsitul
                civilizatiei.

                • @ andi

                  1. „din pacate pt ei si din fericire pt noi, nu-si permit sa se ia decat de micuti. ”

                  Pai, in cazul in care acum aflati, americanii in cel de-al 2lea razbel modial s-au luptat pe 2 fronturi vaste si au facut-o excelent. Urmatoarele razboaie au fost asimetrice pentru ca o conflagratie mondiala ar insemna sfarsitul umanitatii si, implicit, al ecosistemului planetei.

                  In ceea ce priveste China, ea s-a descurcat onorabil in conflictul cu India, insa va recomand sa citi materiale despre conflictul sino-vietnamez 😉
                  Pe de alta parte, referitor la China, cam ce sanse credeti ca a avut medievala armata tibetana (in 1949) impotriva armatei chineze?? Nu cumva unele implicit mai mici decat cele avute de Sadam impotriva americanilor???

                  2. „modul in care l-ati “tratat” pe adi, cu o superioritate evidenta si zeflemitoare m-a facut sa va raspund.”

                  Sunteti fascinant, stimate domn 😉

                  3. „la fel de sigur nu exista nici o batalie/ operatiune navala care sa fi dovedit contrariul. dv nu faceti decat sa speculati.”

                  Razboiul din Pacific, blocada Cubei si cam toate celelalte razboaie au impplicat US Navy 😉 Revin cu intrebarea mea: imi puteti da un singur exemplu de operatiune / lupta navala majora in care sa fi fost implicata Marina Sovietica????

                • Bai fratilor fiti mai prietenosi si nu mai luati totul personal, aici chiar ar trebui sa ne duelam doar cu argumente si in gluma. Pe de alta parte US Navy nu poate fi comparata cu Marina Sovietica, pt simplul fapt ca cele aveau si au in continuare roluri diferite.
                  US Navy are un rol strategic de sine statator, in timp ce marina sovietica/rusa are ca singur scop sustinerea trupelor de uscat.
                  Sovieticii/rusii nu au avut si nu au nici astazi o forta maritima expeditionara, nu-i intereseaza in mod special stapanirea marilor, pt ca Rusia a fost tot timpul un imperiu strict continental de unde si rolul secundar al flotei.
                  Americanii pe de alta sunt mostenitorii Royal Navy din anii 1900 si au ca scop declarat protejarea intereselor americane de peste mari si garantarea comertului liber.
                  Ca o anecdota, dar 100% reala, SUA si UK se santajau reciproc cu zambetul pe buze la inceputul secolului XX astfel: americanii nu permiteau canadienilor sa-si construiasca fortificatii dea lungul frontierei cu SUA, ca garantia a faptului ca Royal Navy nu face probleme comertului american pe mare…

                  Acum US Navy este mai puternica decat toate celelalte flote mondiale reunite si are scopuri proprii diferite de ale US Army, astfel ca o comparatie directa cu Marina Rusa nu-si are rostul, cele doua structuri avand cu totul si cu totul alte meniri in viata.

                • @Jimmy

                  Iti dau eu exemplu actiunile marinei sovietice in timpul razboiului de Yom Kippur. Flota sovietica din Mediterana ajunsese sa depaseasca ca marime Flota a-6-a americana si chiar amirali americani au recunoscut mai tarziu ca flota americana ar fi fost intr-o situatie cam de kko daca se declansau ostilitatile. Chiar daca aveau 3 portavioane in zona. Pentru ca zecile de nave sovietice aflate acolo puteau lansa peste 80 de rachete anti-nava doar in prima salva.

    • Americanii nu cred ca se tem de indieni… Alora nu le iese nici macar o amarata de racheta AT local made, asa ca mai e pana cand US Navy sa intre tremurand in Oceanul Indian, iar pe de alta parte cu toate pacatele sale India este o democratie autentica, astfel ca oricat de puternica ar fi nu are nimeni motiv sa-i fie frica de ea.

  6. Au ambitii mari,au lansat la apa primul portavion facut in India INS Vikrant
    http://www.youtube.com/watch?v=eiXVhwhA9n8
    fata de China(principala rivala)au mai multa experienta cu aviatia ambarcata

  7. 1.de la cele doua razboaie mondiale ca si de la cele din coreea si vietnam a trecut multa vreme. s-au schimbat generatii de soldati si echipamente militare. argumentul asta e deja fasait….
    2. da sunt fascinant si nu-mi plac oamenii a toate stiutori, superiori si .aroganti.
    3. razboiul din pacific a fost demult tare, iar blocada cubei a fost o blocada, nimic mai mult. n-aveti de unde sti care ar fi fost deznodamantul intr-o lupta directa. de fapt stiti, ar fi fost extinctia rasei umane. daca va permite timpul.n-aveti decat sa faceti scenarii fanteziste. e dreptul dv. in lumea reala insa lucrurile stau altfel.
    nu mai continui disputa cu dv. daca-ati inteles ce-am vrut eu sa spun, e bine. daca nu, tot asa. sanatate si succes.

    Comentariu usor editat. Domnilor este suficienta mizerie in presa romaneasca ca sa nu incercam macar aici sa ne comportam ca niste gentlemani.
    GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *