Inteligenta Romaneasca : FOS in Armata Romana

This entry is part 9 of 14 in the series Inteligenta romaneasca

Despre Fortele Speciale la noi se cunosc destul de putine lucruri! Despre misiunea si dotarea lor la fel! Dar consideram ca acest lucru este normal, identitatea acestor luptatori de ELITA ai Tarii, trebuie protejata. Acesti oameni extrem de bine pregatiti, prin natura serviciului lor, indiferent ca sunt in cadrul SRI, SIE, MApN, Jandarmerie, Politie, se expun in permanenta pericolului –fie ca este reprezentat de terorism, infractionalitate, forte inamice, etc. Nu este deloc usor sa traiesti fiecare zi ca si cum ar putea fi si…ultima! Acesti luptatori, fie ca se numesc VULTURII (MApN), BRIGADA ANTITERORISTA (SRI), VLAD TEPES (Jandarmerie), ECHIPA DELTA (SIE), SIAS (Politia), sunt oricand gata de sacrificiu, pentru ca noi sa traim in siguranta. Tuturor acestor luptatori nestiuti le multumim pentru tot ceea ce fac, pe bani putini, dar dedicati POPORULUI si TARII pe care au jurat sa-i apere. CINSTE VOUA! Admiratia noastra este indreptatita, fiindca pe langa misiunile specifice institutiei de care apartin, au si una unitara: SALVAREA VIETILOR! Nu de putine ori cu pretul propriei lor vieti…


Despre Batalionul 1 Operatii Speciale „Vulturii” nu se cunosc multe lucruri. Acest batalion a fost infiintat in martie 2003, cu ajutorul U.S. Special Forces, al fortelor speciale israeliene si turce. Cu toate acestea si ofiteri de elita din cadrul SMG (acesti ofiteri au facut parte anterior din Sectia Cercetare la Trupe – in mod special din randul Parasutistilor si a celebrului batalion 404 Cercetare-Diversiune prin Parasutare). Desi este o unitate relativ noua, ea cuprinde grupe specializate, precum: GNFOS, SAR, HUMINT, DIR (DGIA), etc.

Cu toate acestea conceptual de unitati si subunitati destinate unor “misiuni speciale” nu-i deloc nou! Ele sau nascut odata cu crearea Batalionului Parasutisti in Armata Romana, in anul 1940, fiind cunoscut faptul ca, prin natural or, Parasutistii dispun de un antrenament special. In cadrul Batalionului a fost create prima subunitate pentru Misiuni Speciale din Armata Romana. Era anul 1940! Deci putem spune ca Armata Romana a fost printre primele armate din lume care au creat asemenea trupe; primele desfiintate de catre sovietici in 1945. Alaturi de ei sovieticii au desfintat si unitatile de Vanatori de Munte (reanfintate in 1964), ele insele trupe de ELITA ale Armatei Romane, ce au dat mult de furca Armatei Rosii “eliberatoare si aducatoare de progres”.  Aceste formatiuni au fost reanfintate in anul 1958 (Compania Cercetare Speciala), in cadrul Regimentului 246 Aerodesant, transformata in anul 1976 in Batalionul 404 Cercetare in Dispozitiv (precursorul de altfel al VULTURILOR).

Misiunea Fortelor Speciale din Romania acopera un spectru larg: cercetare speciala; actiuni directe; asistenta si sprijin in strainatate; sustinerea actiunilor militare neconventionale; combaterea terorismului; activitati specifice operatiilor psihologice; actiuni impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa; actiuni specifice operatiilor informationale; sprijinul coalitiei; cautare-salvare si evacuare; activitati impotriva traficului de droguri; activitati impotriva mijloacelor explozive; asistenta umanitara in strainatate; asistenta militara; activitati speciale;participarea la asigurarea pazei si sigurantei unor obiective de importanta strategica. Instructia lor este facuta la sange iar preselectia este foarte dura. Luptătorii sunt selecţionaţi pe baza unor teste dure, care durează aproape un an, şi în urma cărora, conform statisticilor interne, numai 8% dintre candidaţi reuşesc să ajungă la final şi să fie încadraţi în rândul „Vulturilor”. Selectia se face numai pe bază de voluntariat, personalul fiind selectat numai din cadrul Armatei (Parasutisti, VM, Politie Militara, Scafandrii, etc.). Sediul lor este la Targu-Mures (FOS), iar laBuzau se afla Batalionul HUMINT.

                                         Trupele speciale ale Marinei GFOS

   Chiar si militarii din detasamentele speciale ce apartin DGIA, ramura externa –DIM, desfasoara misiuni sub acoperire totala, recunoastere si infiltrari in adancime si se bazeaza pe trei tipuri de actiuni pentru culegerea de informatii: HUMINT (exploatarea surselor umane), SIGINT (obtinerea, prelucrarea si transmiterea de date si informatii criptate) si IMINT (imagini in timp real si fotografii obtinute cu ajutorul avioanelor fara pilor SHADOW 600) si bineanteles actiuni specifice muncii de informatii (spionaj). Acesti militari nestiuti, se pot adapta oricarei zone de actiune si sunt cunoscatori de limbi straine, inclusiv araba. Acestia participa la actiuni speciale, majoritatea strict secrete, inclusiv alaturi de fortele speciale americane sau de cele ale Aliatilor din NATO.
Principala unitate HUMINT a Armatei Române este batalionul de la Buzău (fostul Centru 404 Cercetare), subordonat Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.
Fortele Operaţii Speciale sunt special instruite şi dotate (despre unele dintre dotarile lor am si scris dealtfel in articole postate pe blog), pentru executarea misiunilor specifice de cercetare, acţiuni de combaterea terorismului, asistenţă militară pentru consilierea şi instruirea altor armate, acţiuni de stabilitate, asistenţă umanitară şi în sprijinul păcii. Ele reprezinta o structură de elită a Armatei, de intervenţie discretă, rapidă şi exactă, formată din luptători policalificaţi, curajoşi şi tenace, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice. Aceste forte sunt extrem de apreciate de catre partenerii NATO/SUA, inclusive in A-stan, Irak. Instruirea acestor militari se axeaza pe calificarea şi perfecţionarea în specialităţile: paraşutism, scafandrerie, alpinism, geniu, comunicaţii militare, informaţii militare, operaţii, paramedici şi experţi lingvişti.

Pentru realizarea acestui deziderat, unitatea dispune de baza materială proprie, formată din poligoane de instrucţie, locuri de antrenament pentru paraşutare, săli de specialitate şi pregătire fizică, laboratoarele de limbi străine şi spaţii de lucru, odihnă şi recuperare, la care se adaugă dotarea cu tehnică şi armament performante, ceea ce face ca aceste trupe sa nu fie cu nimic mai prejos decat omologii lor din cadrul NATO.

In 1976 este creat Centrul 39 Scafandri (laConstanta). Cuprindea scafandrii, fie ei de incursiune sau geniu, organizati pe grupuri/grupe. Acesti scafandrii nu erau cu totii in subordinea Marinei Militare. Mai erau scafandri si in cadrul unitatilor de geniu, a Batalioanelor de cercetare sau a Regimentelor de parasutisti samd. La Mangalia au existat intr-o vreme delfini “de lupta”, care erau practic antrenati in localizarea minelor marine si a scafandrilor de lupta si incursiune inamici, fiind dresati de catre specialistii romani in mare secret (se pare ca Marina Romana nu mai dispune de acesti delfini). Din aceste unitati au rezultat actualii luptatori din cadrul GNFOS.

Fortelor Aeriene Romane au in componenta lor Detasamentul de Cautare- Salvare prin Lupta.

In cadrul Ministerului de Interne, Trupele de Securitate erau organizate pe Brigazi/Batalioane. Era o structura bine dotata (mai ales dupa invazia din Cehoslovacia) si pregatita. Aveau printre misiuni si pe cele de lupta impotriva “desantului aerian si a trupelor de cercetare-diversiune inamice” dar si “paza obiectivelor de importanta deosebita”.

Tot in cadrul Ministerul de Interne exista USLA, unitatea antiterorista a Securitatii, creata dupa modelul GSG 9 german, in 1977. Unitatea era in subordinea DSS (Departamentul Securitatii Statului), avand in componenta sa, pe langa ofiteri operativi si Serviciul Special de Interventie Antiterorista (trupe de interventie la actiuni teroriste, formate din militari foarte bine antrenati, numai profesionisti, fiind printre putinele unitati dintara care n-aveau militari in termen). Ca o confirmare a valorii acestor luptatori, dar si a faptului ca Romania se afla in primele randuri in ceea ce priveste Lupta Antiterorista, este faptul ca, in anul 1987, sovieticii au aflat despre aceasta unitate si au inisistat mult sa colaboreze cu noi pe linie antitero. Se recunostea astfel ca, in acele timpuri,Romania era considerata experta in ceea ce priveste lupta antiterorista in randul Pactului de la Varsovia. Si asta nu-i deloc o exagerare ci o realitate!

Serviciul de Informatii Externe (SIE), dispune de la sfarsitul anilor *90, de un Grup Antitero denumit DELTA, despre care se spune ca ar fi contribuit la eliberarea jurnalistilor romani rapiti in Irak. De asemenea se pare ca acesti luptatori au participat la schimbul de focuri dintre o coloana diplomatica romaneasca din Bagdad si atacatori necunoscuti. Acest grup este foarte bine antrenat si dotat, iar actiunile sale au legatura inclusiv cu interesele Romaniei in lume. Ce se stie sigur este faptul ca Romania are un corp de curieri diplomatici foarte bine pregatiti, care pot executa si misiuni de protectie VIP.

In incheiere putem spune fara niciun dubiu caRomaniadispuse de forte de elita, ce au luptatori selectati si antrenati astfel încât sa faca fata efortului fizic prelungit, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice si tactici adecvate. Ei sunt dotati cu armament si echipamente performante, compatibile cu dotarile structurilor similare ale statelor membre N.A.T.O., vehicule cu mobilitate si protectie deosebita, sisteme de comunicatii radio/satelit, aparatura de vedere, observare si orientare (ziua si noaptea), echipamente de parasutare de înalta precizie si echipamente de alpinism. Aceste forte îsi bazeaza puterea pe surpriza, viteza de actiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, întelegerea mediului de actiune din punct de vedere cultural si lingvistic.

  WW

 surse: Focusblog

                  Si un foarte bun articol pe aceasta tema

Series Navigation<< Mijloace de protectie in Armata RomanaArmata Romana Reloaded… >>

25 de comentarii:

  1. Ar fi interesant sa aduci aminte si de „Soimi” – precursorii celor ce azi se numesc „Air Marshals” , cei care protejaza pasagerii curselor aeriene…stiu ca noi am fost primii din lume care-au implementat asemenea serviciu..si mai stiu ca-si faceau treaba foarte bine .

    Cu siguranta identitatea lor trebuie protejata , insa , sunt si mai sigur ca asemenea fapte / endeavours ar trebui mentionate „cum laude” in acest blog !

    • Nu am uitat de ei, dar am crezut ca am scris destul……….greseala mea. Daca nu ma insel Soimii faceau parte din USLA?!

      • Da , asa se pare ( de fapt asa e , erau parte din USLA )…eu am facut la Jandarmerie – stagiul militar – si la un moment dat am stat langa un colonel ( care se cam apropia de pensionare ) si-am auzi o serie de „povesti” care , in timp , s-au dovedit a fii chiar situatii adevarate prin care cei din USLA au trecut …omu’ parea foarte „la curent” cu istoriile rspective .

        Ar fi interesant de vazut cam cu se descurca baietii nostrii prin A-stan …..umblau vorbe la un moment dat ca au participat la cateva misiuni si-au fost apreciati la maxim .

        Ar mai fi si legenda – aparuta in timpul WW II – cum ca soldatii armatei noastre erau foarte sa buni sa traga numai la cap ….iar cei din armata germana apreciau faptul ca desi echipati mai „prost” „cheltuiau fiecare glont….cu cap”

      • Da , asa se pare ( de fapt asa e , erau parte din USLA )…eu am facut la Jandarmerie – stagiul militar – si la un moment dat am stat langa un colonel ( care se cam apropia de pensionare ) si-am auzi o serie de „povesti” care , in timp , s-au dovedit a fii chiar situatii adevarate prin care cei din USLA au trecut …omu’ parea foarte „la curent” cu istoriile rspective .

        Ar fi interesant de vazut cam cu se descurca baietii nostrii prin A-stan …..umblau vorbe la un moment dat ca au participat la cateva misiuni si-au fost apreciati la maxim .

        Ar mai fi si legenda – aparuta in timpul WW II – cum ca soldatii armatei noastre erau foarte buni sa traga numai la cap ….iar cei din armata germana apreciau faptul ca desi echipati mai „prost” „cheltuiau fiecare glont….cu cap”

      • Pai tataie imi zicea ca lor le dadeau sase gloante de fiecare pe zi, asa ca nu iroseau munitia .

      • Am si eu o intrebare: unitatile HUMINT, CIMINT si IMINT sunt fac parte din batalionul 1 Vulturii?

    • „SOIMARII” apartineau de USLA si purtau uniforme TAROM. Acestia asigurau securitatea aeronavelor TAROM atat in zbor cat si la escale, inclusiv a pasagerilor. Pe atunci, TAROM era considerata una dintre cele mai sigure linii aeriene din lume, iar acesti baieti erau luptatori foarte bine antrenati (antiterorism-antideturnare). Luptatorii USLA, printre care si ei, erau antrenati la sange, inclusiv in arte martiale -cunosteau 32 de procedee de a-si omora adversarul cu mana goala, instruiti fiind de un…roman. Erau intalniti in special pe liniile Tarom externe, cu precadere SUA si Israel in mod deosebit. Soimarii si-au luat rolul in serios incepand din 1976, fiind recunoscuti pe plan international ca fiind extrem de profesionisti. @kermit. USLA chiar a avut rezultate, si-ti mentionez cateva dintre ele: bomba atasata la inceputul anilor *80 la masina unui diplomat iordanian, bombe dezamorsate pe Otopeni, si exemplele pot continua. poate intr-un articol viitor…

    • În prezent BAT se ocupă de asta.

  2. „Cu toate acestea conceptual de unitati si subunitati destinate unor “misiuni speciale” nu-i deloc nou! Ele sau nascut odata cu crearea Batalionului Parasutisti in Armata Romana, in anul 1940, fiind cunoscut faptul ca, prin natural or, Parasutistii dispun de un antrenament special. In cadrul Batalionului a fost create prima subunitate pentru Misiuni Speciale din Armata Romana. Era anul 1940! Deci putem spune ca Armata Romana a fost printre primele armate din lume care au creat asemenea trupe;”

    De fapt, putem spune realitatea: Prin Ordinul D.M.93/10.07.1941a avut loc infiintarea in 1941 si era companie, nu batalion. Sub comanda lui Stefan Soverth. Si nu am auzit pana acum de subunitatea de misiuni speciale de care amintesti.

    Apropos de Stefan Soverth, fostul Batalion de Misiuni Speciale (despre care nu scria pe Youtube, nu?) se numeste acum Batalionul 454 Stefan Soverth. Etc.

    GNFOS nu este componenta a B FOS Vulturii. Etc.

    • Bre…ai si matale dreptate! Noi inca nu am ajuns la rafinamentul si calitatea altora de a publica 5-10 randuri si o poza luate si alea de pe sit-uri straineze si traduse aproximativ! Noi …dupa modelul clasic: ceva documentare, niscai cultura generala, cateodata chiar cu cititul, iar pentru ca mai apar si greseli ne cerem scuze oficial!
      Deci Youtube sau Wikipedia, sit-uri cu stiri gata bune de tradus…bre se practica pe la altii!
      In alta ordine de idei trupele de parasutisti romane au fost infiintate oficial, cu tam-tam si pupaturi, basca oficialitati, in vara lui „41, DAR pentru cine stie ceva despre cum se infiinteaza o unitate militara, sau mai exact pentru cine nu stie, facem precizari! Astfel intre operationalizare( primirea drapelului) si infiintarea de facto „e” …ceva diferente, in sensul ca nu prea ai ce sa inaugurezi daca mai intati nu se infiinteaza, selecteaza personalul, cladirii, etc, etc…Asadar inca din vara anului 1940, imediat dupa caderea Frantei s-a inceput punerea pe picioare a viitoarelor unitati de parasutisti, care pe atunci aveau si misiunea de lupta in spatele liniilor inamice cu unitati mici, adica …subunitati!
      Secondo: GNFOS face parte, ca de altfel toate unitatile speciale ale armatei, dintr-o structura unica si centralizata, numita Comandamentul pentru Operatiunui Speciale, sau cam pe acolo.

    • @Resboiu.Sincer si noi ne dorim PERFECTIUNE! Atunci cand faci munca de documentare si informare, prin diferite surse, inclusiv umane (si pentru asta multumim din suflet celor care colaboreaza cu noi, oameni deosebiti si bine informati), nu doar COPY+PASTE, este inevitabil sa se strecoare si inadvertente. Acestea sunt neintentionate si tin mai mult de informatiile destul de greu de gasit in legatura cu Armata Romana, fie ca vorbim despre ea la trecut, prezent sau viitor. In caz ca inca nu ti-ai dat seama, Copy+Paste nu obisnuim! Atat eu cat si GeorgeGMT, precum si ceilalti colaboratori, muncim mult pentru articolele pe care le facem, cu atat mai mult cu cat nu ne pretindem a fi atotcunoscatori, ci doar pasionati, care nu fac ceea ce fac fiindca „au sarcini de serviciu” -precum iti place tie sa crezi!

      • @Resboiu. Si inca ceva! Atat eu cat si GeorgeGMT, percepem atat CRITICA cat si LAUDA ca pe ceva constructiv! Fara a avea o interactiune cu cititorii si colaboratorii nostrii, consideram ca nu ne putem dezvolta, iar nevoia de informatie, nevoia de a sti, de a patrunde atat cat se poate in „bucataria” Armatei Romane, ne uneste…Suntem adeptii CORECTITUDINII si a ONESTITATII, dar nu incerca sa ne jignesti colaboratorii si cititorii, fiindca sunt oameni deosebiti, care chiar stiu ce spun. Noi ii apreciem chiar si atunci cand ne critica sau ne atrag atentia. Numai cine nu munceste, nu greseste! Avem colaboratori care scriu articole la care muncesc zile intregi, iar Copy-Paste poate sa faca oricine! Este primul si ultimul coment de acest fel din partea mea pe acest blog, asa ca nu te mai obosi, fiindca chiar nu agreem tigania si doar seriozitatea si fair-play. PUNCT!

    • O adaugire:

      Statul Major al Aerului a dispus prin Orfinul nr. 5945/1941 infiintarea pe langa Centrul de Instructie al Aeronauticii a Scolii de Parasutisti cu un efectiv de 130 elevi, are urmeaza o parte teoretica si practica la Popesti-Leordeni. Sub comanda lt. mecanic de aviatie Stefan Soverth, iar ca instructori au fost parasutistii sportivi Smaranda Braescu si Traian Dumitrescu-Popa.

      Compania de Parasutisti a primit in anul 1942 (30 Martie) denumirea de Compania 8 Parasutisti, iar pe 31 Martie s-a infiintat Compania 9 Parasutisti sub comanda lt. parasutist Mihai Tantu.

      Abia in Iunie 1942, cele doua companii au constituit Batalionul 4 Parasutisti care s-a subordonat Flotilei 1 Aerostatie, batalionul fiind comandat de capitanul parasutist Enea Bordan.

      La final, Batalionul a fost transformat in Batalionul 5 Paza, in conformitate cu Adresa Comisiei Aliate de Control in Romania nr. 466 din 28 Februarie 1945.

  3. FOS sunt destul de putine si nu suplinesc lipsa armamentului .

  4. Sovieticii au vrut o colaborare cu USLA nu pt. ca aceasta unitate ar fi avut cine stie ce rezultate … ci pentru faptul ca doreau sa o infiltreze cu cartite …

  5. SIE nu are nici pregatirea si nici oamenii sa faca close protection sau interventie in protectia VIP, pe care este specializata SIAT a SPP, care sunt si autoritate nationala pe close protection. Nu e pentru protectia cetateanului, dar e de remarcat

    • SIE inclin sa cred ca are astfel de oameni specializati in acest domeniu,prin anii 2003-2004 locuiam in Otopeni,in fiecare zii mergeam cu autobuzul pe DN 1,de cateva ori m-am intalnit cu o coloana formata din 2-3 Ford Explorer care escortau un Mercedes S,toate indiciile spuneau ca era vorba de o misiune de protectie VIP,asezarea masinilor,sirene/girofare iar baietii se uitau atent pe geam(de fapt mergeau cu geamul deschis in decembrie),ca sa poata trage cu pistoletul..am uitat sa spun masinile astea Ford Explorer le tot vedeam iesind din zona sediului SIE aflat pe DN1 in Padurea Baneasa.

      Alte structuri care se ocupa cu protectia VIP mai sunt SPP(desigur),SRI acestia asigura paza si protectia ambasadelor SUA,UK si Israelului,structura armatei si cea a Ministerului de Interne,fiecare pazesc demnitarii din MApN respectiv Ministerul de Interne/MJ si desigur oaspetii straini.

  6. Ce parere aveti despre fosta GSPI Acvila? Am auzit tot felul de povesti pro si contra, as fi interesat care este parerea voastra. Unii spuneau ca erau foarte buni, altii ca erau niste fitosi/”figuranti”. Am inteles ca majoritatea au ajuns acum la Vlad Tepes.

    • Intradevar majoritatea lor au fost absorbiti de alte structuri, insa nu stiu amanunte despre calitatea unitati.

      • gspi acvila din cate stiu au fost creati dupa modelul gsg 9 si erau subordonati direct guvernului,au fost desfiintati ptr ca se suprapuneau cu alte structuri cu aceleasi atributii(vlad tepes),am unele poze cu ei daca vrei ti le trimit george,cat despre batalionul 1 vulturii nu cred ca inglobeaza gnofs samd,sunt sub un comandament unic de forte speciale dupa modelul mai multor tari nato dar sunt independente,de ex bat-ul sri nu cred ca e in acest comandament ,acesta cuprinde doar fortele speciale ale mapn,dupa aia vlad tepes,sias,dias(sunt vreo 5-6 unit rapide ale politiei)plus politia de frontiera sunt ale mai,iar unitatile sri(bat),sie au un statut distinct

    • Eu stiu ca erau foarte buni! Au fost apreciati inclusiv de catre structuri similare din NATO si nu numai. Dar erau si invidiati pentru dotarea si nonconformismul lor (se spune ca umblau in civil si nu aratau deloc diferit de „Zmecherii de cartier” -dar deghizarea este ceva perfect normal in meseria lor), iar desfiintarea lor a venit in urma aflarii prin mijloace specifice a unor chestii incomode pentru potentatii vremii! Marea majoritate au trecut la alte structuri similare.

    • gspi acvila se antrenau principal antitero ,ar fi putut fi considerati pe drept urmasii usla,structurile armatei se antreneaza mult pe sabotare ,culegere de informatii,ocuparea de pozitii importante partea antitero e in plan secund citisem ca nu demult luptatori din vulturii si gnofs se certificasera halo haho,usla au folosit echipamente foarte similare spetnazs

  7. sorry , double post si-am strecurat si mica greseala …

  8. claudiu vasilescu

    Scafandrii nu mai dreseaza delfini. Prin 1980 acest dresaj se facea la Delfinariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *