Istoria Parasutismului, a VII-a. Razboiul Afgan. Invazia Afganistanului de catre sovietici.

This entry is part 7 of 12 in the series Istoria Parasutismului

Faza I-Invazia sovietica

Debutul interventiei URSS in Aghanistan a reprezentat o imagine  aproape in oglinda a derularii planului de invazie verificat in Cehoslovacia. Consilierii militari si membri KGB fusesra infiltrati in toate  structurile de comanda ale armatei afghan, cu mult timp inainte de invazie. Prezenta consilierilor, economici si militari, sovietici erau ceva obisnuit  inca din 1950, fiind sefi de proiect pentru numeroasele sosele si aeroporturi ce fusesera construite in toata tara.

In aprilie 1979, seful Directiei Superioare Politice a Armatei, generalul de armata A. A. Episev, s-a aflat in fruntea unei delegatii militari  care  a vizitat  Afghanistanul, pentru a evalua  situatia (acelasi Episev care efectuase o vizita similara in Cehoslovacia  inainte de invazia din 1968). In august 1979, generalul de armata I. G. Pavlovski , seful Statului Major al Fortelor Terestre si fostul comandant al fortei de invazie din1968, a condus 60 de ofiteri  intru-un tur de recunoastere  prin Afghanistan.

 

Din 8 pana pe 10 decembrie 1979, cu 14 zile inainte de invazie, trupe sovietice  cu destinatie speciala (Voiska  Spetialnovo Nazacenia -SPETNAZ ) si  subunitati  de infanterie mecanizata dotate cu BMP-uri, s-au desfasurat  la Bagram  (situat la nord de Kabul ) si Shindad  pentru a asigura aeroporturile si pentru a intercepta si a asigura soseaua  principala Salang si tunelul prin care trece aceasta. Intre 10 si 24 decembrie un batalion din cadrul Regimentului Aeropurtat 345 si o subunitate Spetnaz  s-au deplasat  la aeroportul international din  Kabul, situat la aproximativ 3 km de centrul orasului, dar fara armament greu si alte echipamente.  Invazia Afghanistanului a fost lansata in ajunul Craciunului, cand restul de trupe  din regimentul  345, sprijinite de subunitati  Spetnaz, au aterizat si asigurat aeroportul din Kabul, impreuna cu bazele fortelor aeriene de la Bagram, Shindad si Kandahar.

In cursul noptii  de 25 decembrie, a fost declansata o ofensiva in toata regula. Consilierii sovietici au scos din functiune tehnica si instalatiile militare, au blocat  salile de armament si au impiedicat o riposta afgana  militara organizata. Parasutistii i-au arestat pe membrii guvernului afgan, in timp ce subunitati Spetnaz au scos din functiune centrul militar de comunicatii, au ocupat Ministerul de Interne, statia radio din Kabul si alte puncte cheie. Subunitate de forte cu destinatie speciala, formata din cadre GRU, ALPHA grup si ZENITH grup, coordonata de generalul-maior V. S. Paputin din ministerul de interne, au esuat insa in incercarea de ocupare a palatului presedintelui Amin, situat in Darulaman.

Imediat insa doua companii Spetnaz, cu asistnta KGB si sprijinite si de  batalion de parasutisti,  au trecut la atacul in forta al palatului. Amin, familia sa, anturajul si garzile si-au pierdut viata in lupta ce urmat. Sovieticii au avut 25 de  morti, printre care si colonelul Baieronov din KGB, lovit de focul incrucisat al propriilor trupe.

Ulterior, forta de invazie, constituita  in principal din forte mecanizate ale armatei 40, a infrant cele cateva  cuiburi de rezistenta militara si a ocupat principalele orase, in timp ce guvernul sovietic a instalat la Kabul un regim promoscovit.

 

 Istoria Parasutismului, Partea a VIII-a

 

CaporalMusat

Sursa: cartea FORTELE SPECIALE, scrisa de colonelul VASILE  SOARE si WIKIPEDIA

Series Navigation<< Istoria Parasutismului, Partea a VI-a, Invazia Cehoslovaciei!Istoria Parasutismului, Partea a VIII – a. Invazia Afganistanului II >>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *