Italienii testeaza munitia Vulcano

VULCANO_127mm_firing

Pe 6 martie Marina Italiana a executata o serie de trageri de test de la bordul fregatei Bersagliere cu sistemul balistic de raza lunga “Vulcano”. Practic Vulcano este un proiectil de artilerie calibrul 127mm, ghidat care a atins cu mare acuratete tinte aflate la 38 de kilometri distanta.

Munitia folosita, de tipul Vulcano BER – Ballistic Extended Range, se afla acum in faza de proproductie si teoretic ar putea atinge si chiar depasi o raza de 60km, desi cu ocazia testelor recente raza a fost limitata din motive de siguranta.

Compania Oto Melara, productoarea munitiei cat si a tunului, a declarat ca este gata sa introduca Volcano BER in productia de serie.  Mai mult decat atat munitia de tip Vulcano poate fi folosita si de catre tunurile mai vechi Oto Melara de tip  127/54C care au insa nevoie de un kit special pentru acest lucru. In acest moment tunul care poate folosi fara nici o pregatire acest tip de munitie este 127/64LW.

Firma italiana ofera in cadrul familiei de munitii “Vulcano” nu numai munitie ghidata de tip BER dar si Guided Long Range (127GLR) sau proiectile ghidate prin laser – Semi Active Laser (GLR-SAL), aceste din urma versiuni fiind gata de folosire anul viitor.

VULCANO_127

Oto Melara spune ca in viitor va putea asigura munitie dirijata sau cu corectie de traiectorie,  pentru tunurile sale, cu o raza cuprinsa intre 35 si 100 kilometri. Bineinteles ca imensul avantaj, al unor piese de artilerie clasica care ar putea sa atinga astfel de raze de actiune, consta in diferenta de pret foarte substantiala intre o rachete cu raza de 60-100 de kilometri si un proiectil de tun. Tot la capitolul bani mai putem adauga si sistmul de lansare sau mentenanta munitiei, care in cazul proiectilor de tun este mult mai  redusa, basca ca acest tip de proiectile pot fi folosite si de tunurile aflate deja in exploatare prin adaugarea unui simplu kit.

Asadar artileria clasica, sau daca neo-clasica, revine la moda si revine in mare forta, daca ne aducem aminte ca cel mai modern distrugator din lume – Zumwalt class – are in dotare doua sisteme de artilerie de 155mm care vor functiona exact pe aceleasi principii precum Vulcano de la Oto Melara…

Iar aici mai putem completa si cu cvasi-imposibilitatea ca o nava inamica sa intercepteze proiectile de tun, asa cum poate face cu o rachete anti-nava.

 GeorgeGMT

 

 

40 de comentarii:

  1. Tunul devine la fel de letal ca o racheta, dar la costuri mult mai mici 🙂
    Oare tunurile noastre de 130 mm s-au vandut sau nu la licitatie? Eu unul cred ca le avem inca…

    • Cred ca nu pe toate. Un 130mm cu munitie Vulcano ar fi o solutie excelenta pentru artilerie de coasta si ar putea oferi o solutie de ATROM mai ieftina si mai usoara. Am impresia ca israelienii au facut un astfel de tun autopropulsat pentru indieni dar nu sunt foarte sigur.

      • http://en.wikipedia.org/wiki/130_mm_towed_field_gun_M1954_%28M-46%29

        Israel
        M-46S – This is an upgrade of an existing M-46 or Type 59, carried out by Soltam Systems Ltd. The original barrel is replaced by a new model of 155/45mm for a range of 25.8 (HE) till 39 km (ERFB-BB). A 39-cal barrel is optional. In March 2000, Soltam won a contract worth $47,524,137 for upgrading 180 M-46s to M-46S standard (Indian designator: 155/45mm (E1) Soltam). A follow-on deal for 250 retrofit kits was optioned for. In 2005, after only 40 howitzers were modified, the M-46S programme was terminated due to a fatal barrel explosion

        India
        SP-130 „Catapult” – Indian-designed self-propelled version, mounted on the hull of the Vijayanta tank.[11]
        Metamorphosis IOB M46 FG – Another 155 mm upgrade of the M-46, this one designed by Ordnance Factory Board (OFB). The upgraded M-46 has a range of 39 km

        • Projectiles
          Frag-HE, OF-43 – range: 27,490 meters
          Frag-HE, OF-44 – range: 22,490 meters
          Frag-HE, ERFB-BB – Extended Range Full Bore – Base Bleed, range: 38,000 meters
          Un base bleed cu ghidaj GPs sau semiactiv laser de pe STAR-80L, ca se faca la ceva utile si marcatoarele alea laser tocmai cumparate, cred ca ar bate la 50+ km, la o fractiune din costul unei lovituri LAR-160 care bate la doar 40km. La aceeasi calitate a tevii cu Otto-Melara de 127mm, daca acela duce la 80km, probabil ca un 130mm ar duce la 100+km 🙂

  2. O optiune ieftina pentru „modernizarea” fregatelor.

    • Mie varianta de Vulcano 76mm mi se pare excelenta pentru navele noastre. Stiu ca atinge 40km (a fost testata de italieni) si, datorita masei mici a turelei, poate fi instalata pe orice nava de la 200 tone in sus.
      Cadenta de tragere, raza marita, munitie ghidata, sistem multiplu de alimentare cu munitie pentru Vulcano (2 sau 3 tipuri) + munitie Dart (folosita de Strales).

      Turelele AK 176 le-as vedea adaptate pentru asa ceva dar le-as debarca si le-as folosi pentru protectia bazelor navale (antiaeriana, antirachete de croaziera, antinava).
      Turelele AK 726, la fel, le-as debarca dar cred ca pozitia apropiata a tunurilor nu permite instalarea sistemelor de incarcare multipla. In cel mai bun caz as incerca folosirea sistemului dual de incarcare pentru o singura varianta de Vulcano si pentru munitie Dart (AA).
      La fel, le vad utile pentru protectia apropiata a bazelor navale. Rezerva mare de munitie a turelei permite un interval mare de timp intre doua realimentari.

      • Intradevar munitia ghidata pentru tunul de 76mm Oto Melara poate fi folosita, probabil cu un kit, pe fregatele noastre si ar fi un un plus extrem de binevenit. Cu munitia necesara 76le poate fi folosit si impotriva tintelor aeriene sau rachetelor anti-nava…

        • Aici a trebui sa facem o precizare: turelele Oto Melara de pe fregate nu sunt Superrapid, cum s-au laudat oficialii nostri, ci Compact, un model mai vechi, cu cadenta mai mica decat, spre exemplu AK176.
          Diferentele se pot observa pe site-ul Oto Melara.

      • Tunurile eggsistente tre upgradate, si presupun cacateva luni de munca in Italia cacam costa: „While an upgrade would require several months of work on a vessel”

        Dupa aia proiectilele presupun ca nu-s ieftine si sa importi si munitia e a mai mare tampenie, cum facem noi la LAROaMe.

        Deci tre’sa bagi bani in upgradeuri de tunuri plus bani in proiectile, si cum la noi in ce hal suntem cu dotarea avem gauri cat China de acoperit e improbabil…

        • Pai la noi e improbabil orice in afara de a sta, inclusiv o noua arma de asalt si cartuse aferente…

        • @gsg9
          N-ai avut rabdare sa citesti tot textul. Solutia adoptata de italieni este un fel de buy back. Nu te duci sa stai cu lunile pana-ti modifica turela ci o dau jos cu totul si o inlocuiesc cu una gata modificata, ramanand sa faca doar upgradarile de soft.
          Of course, munitia Vulcano 76mm ar trebui asimilata in productie altfel de faci de cacat: le spui rusilor: „Piua ca nu mi-a venit lada cu munitie de la italieni.” 🙂 )))

          • „‘drop in’ replacement of existing system” – asta inseamna? ca-ti dau ceva bani pe ala vechi si iti livreaza unul gata modificat? Daca e ca la masini, nu iei mare lucru pe ala vechi 🙂

            Presupun ca e mai scump decat upgradarea la care sta tunul lu’ matale la ei in garaj cateva luni.

            Noi parca n-avem nici sisteme de conducere a focului pe ele si vrei ca astia sa le inlocuiasca cu unele mai moderne…

            Ca vrei matale, e de inteles 🙂 ca oricine vrea mai modern , dar in ce galeata suntem…sincer, sa zicem merci daca mai modernizeaza vreodata frecatele alea inainte sa le manance rugina de tot si daca la tunurile existente le pun macar un sistem modern de conducere a focului…

            • @gsg9
              Nu chiar. Cred ca am folosit eronat termenul buy back.
              Iti dau turela jos, iti pun una modificata apoi o modifica pe a ta si o monteaza pe nava urmatorului client.

      • Calibrul 127mm nu se preteaza pentru fregatele noastre?Este prea mult pentru ele?Nu de alta dar cand primesti in fata un proiectil de 127mm o simti mai bine fata de unul de 76mm.
        Sigur ca ar fi grozav daca Romania si-ar asigura singura, in baza unei licente de fabricatie, stocul necesar de proiectile.

        • Initial erau dotate cu 4.5 inch Mark 8 naval gun (113mm) in mod sigur s-ar preta la oto-melara 127mm

          • @sorin.vasile
            Tunul 4.5 inch Mark 8 a fost utilizat pe Type 22 Batch 3 dar ar merge si pe Batch 2 pentru ca dimensiunile navelor sunt aproape identice.
            La fel, ar merge si pe Marasesti.
            Nu cred ca ar fi problema de greutate. Turela de 127mm/45 de pe navele americane cantareste 28 tone, putin mai mult decat turela AK726 de pe marasesti si Tetal I iar Oto Melara 127/62 LW este mai usor, in plus are o cadenta de 30 lovituri pe minut.

            Motivele pentru care nu as lua asa ceva ar fi:
            1. Sunt destinate navelor mari, de tipul fregatelor …… pe care le vom retrage fara sa putem transfera turelele pe noile corvete, mult mai mici, in timp ce Oto Melara 76mm poate fi instalat pe orice nava, de la 200 to deplasament in sus;
            2. Raza de actiune a tunului, chiar cu Vulcano, nu o depaseste pe cea a majoritatii rachetelor antinava rusesti asa ca nu ai nicio capabilitate in plus fata de Oto Melara 76mm, ca utilizare antinava;
            3. Pentru sprijin cu foc la uscat trebuie facuta o balanta foarte limpede:
            – raza de lovire cu Vulcano este de 120km la 127mm si 40 km la 76mm;
            – cadenta de tragere este de max 30 lovituri/minut la 127mm si pana la 120 lovituri/ minut la 76mm, extrem de important cand ai nevoie sa asiguri o anumita densitate de foc la obiectiv;
            – dimensiunile si masa lui 76mm iti pot permite sa deplasezi nave mici (amprenta radar redusa) si rapide (40-42 noduri – Tarantul), sa executi foc intr-un raion si sa o intinzi inainte de reactia oponentului;
            4. Ca aparare antiaeriana, 127mm poate indeplini aceasta fucntie doar ca rol secundar in timp ce 76mm are o foarte buna capacitate AA si, in special antirachete de croaziera, calitati esentiale intr-o zona unde principala amenintare o constituie avioanele si rachetele antinava;
            5. In caz de avarie grava a turelei, nava ramane indiponibila la cheu sau iese pe mare cu capacitate redusa de lupta, pana la sosirea pieselor si efectuarea reparatiilor in timp ce la 76mm bagi nava in santier si-i inlocuiesti turela cu una de la o nava mai mica/ mai putin importanta si-ti vezi mai departe de misiuni.

  3. Eu aş testa un ATROM cu Volcano de 130 mm dar cu încărcătură termobarică, pe monumentele „victoriei” sovietice din Tiraspol – tancurile alea T-34 aşezate pe socluri orientate spre Nistru – să facă ţăndări şi tărăboaoţa şi aroganţa rusească…

    • Termobarica e interzisa de anumite tratate, de-aia nici SUA nu au introdus la scara mare o varianta de AGM Helfire cu termobarica, desi tehnologic vorbind e gata de productie. O tin acolo, in caz ca…

      • Nu cunosc nici-un tratat care sà interzicà munitia termobaricà.

        • nu e tratat pe tema dar e condamnat de grupurile de protectia drepturilor omului…

          In 2008, the usage of the AGM-114N variant caused controversy in the United Kingdom when it was reported that these thermobaric munitions were added to the British Army arsenal. Thermobaric weapons have been condemned by human rights groups.[13] The UK Ministry of Defence refers to the AGM-114N as an „enhanced blast weapon”

          • Atat timp cat armatele „prietenilor” sunt numeroase si acestia nu se jeneaza sa se doteze cu armament termobaric nu vad de ce ar trebui sa ne jenam noi de ce spun grupurile de protectie a drepturilor omului.
            Oamenii respectivi (lideri politici si militari) au tot dreptul sa stea acasa pentru a-si proteja viata. Daca aleg sa nu-si exercite acest drept nu trebuie sa fie grija noastra sa le protejam viata.

      • Dreptu’ omului e sà nu fie ucis sau rànit. Asa, toate armele sunt condamnabile…

        • Nu, cred ca intra mai mult la clasificarea munitiilor, cum e cazul minelor antipersonal si a proiectilelor cu fragmentatie folosite impotriva fortei vii… care incep incetul cu incetul sa fie incadrate intr-o categorie aparte…

    • @floryyn,
      ce ai cu Transnistria, ca si ei tot de-ai nostri sunt, doar ca n-au aflat inca… Inca nu le-a comunicat Moscova 🙂
      Uite, Nina Stansky s-a pus si a invatat limba romana, asa, preventiv 🙂

    • Cu proiectile termobarice faci genocid.Razi tot.Se duce dracului suprematia numerica.Cine la va folosi primul va deschide o cutie a Pandorei.

  4. Aici un model de Oto Melara 76 Super Rapid, care foloseste sistemul dual al turelei pentru 2 tipuri de Vulcano: http://www.youtube.com/watch?v=qFLortOOhsw

  5. It’s nice to read your guys comments about how great if Romania would purchase this weapons and in a lot of articles we talk about the same thing and I am always hopping that they might purchase some of these great and affective weapons because we are in dyer need of any thing for our armed forces but let’s face it it never gonna happen some how the same criminals get elected every time and our brave man and women suffered because of their incompetence and their greed

    • Ba in romeneste ca nu am invatat tiganeasca!!

      • Omu’ e plecat de cand era copil in SUA,nu se prea descurca in romaneste.Eu ma bucur ca il mai intereseaza soarta acestei natiuni.Hai sa nu fim rautaciosi !

      • Bizonu’, chiar ai fost bizon de asta data 🙁

        • si eu apreciez ca il intereseaza soarta Romaniei…este chiar de admirat ca stie macar baza limbii romane…nu ca unii care pleaca doi-trei ani si dupa nu se mai dau romani

          • Nu cà mà laud, dar dupà 40 de ani printre venetici, mai corectez gramatical si lexical pe niste proaspeti veniti, iar când sunt întrebat de ce origine sunt, nu ràspund varianta scurtà ci spun cà „am onoarea si privilegiul sà fiu român !” Na !

          • Multumesc ciar am intilnit omni care au venit cu multi ani dupa mine Si cind iam intilnit vreo citi vs ani dupa nu mai stiau romineste adevarul e ca nici engleza nu stiau Dar pentru romini de astea am invatat imnul romanie Si il cint cind trec pa lingua ei Dar sti ce nici avem nevoie de romini da ai

  6. It’s ok nu ma deranjeaza ma facut sa rid 🙂 am sa incerc sa scriu romineste

    • @mach1. Felicitari domnule pentru ca inca n-ati uitat limba romana, chiar si dupa atatia ani! Multumim ca inca va intereseaza soarta acestei tari, daca ar mai fi multi ca dvs atunci chiar as fi fericit. Ramaneti printre noi, oameni ca dvs sunt rari!

  7. Adevarul e ca inteleg de ce tigani sunt discriminated am vasut pe canalile rominesti Si YouTube cear Si European channals felu cum sa porta ii inacetabil Si trebuie sa se scimbe deac vreau sa fie aceptati in in society Si daca nu sa sufere in continuarie Si sa fie discriminati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *