Iugoslavia: ce a fost si ce ar fi putut fi…

Acest articol se va concentra asupra cooperarii dintre Romania si Iugoslavia, dar si asupra modului cum ar fi evoluat daca Iugoslavia nu s-ar fi destramat, ci ar fi luat-o pe acelasi drum cu Romania, continuand vechiul parteneriat, care a dainuit aproape un secol.

In 1991 Iugoslavia reprezenta o forta in Europa, avand o armata de 642 000 de soldati si o rezerva undeva la 3 200 000 de oameni, in comparatie Romania avea atunci 300 000 de soldati si 700 000 posibili rezervisti (membrii ai garzii patriotice). Trebuie luat in vedere si faptul ca cele doua tari aveau populatii egale (23 de milioane).

In perioada comunista cele doua tari au fost foarte apropiate, cooperand intensiv in domeniul militar si desigur, cu totii cunoastem cea mai mare realizare a prieteniei dintre cele doua state: IAR-93. Acesta era un avion subsonic, creat pentru atac la sol. Cifrele cu privire la numarul de avioane construite variaza, insa se pare ca sunt undeva la 80 de avioane pentru Romania si 100 pentru Iugoslavia. Din pacate avionul a fost retras din serviciu la noi in tara, este inca folosit in fostele republici iugoslave intr-un numar de 40.

1

IAR-93 in vremurile bune…

2

…si cum au ajuns

Acum sa vedem de ce Iugoslavia era cam incomoda din punct de vedere militar. Pe langa faptul ca avea o armata numeroasa, Iugoslavia avea si o tactica bazata pe razboiul de gherila (dupa cum spun specialistii: singurul mod prin care o tara mica poate infrange un agresor mult mai puternic).

Pe categorii de forte (cifrle sunt din 1991)

Fortele terestre:

-1614 tancuri T-55 + alte tancuri mai vechi (M4/M47/T-34)

-73 T-72

-443 M-84 produs local

-undeva la 700 de distrugatoare de tancuri

-undeva la 1000 de TAB-uri

-1000 MLI-uri (nu romanesti)

-10 platforme FROG-7

-100-150 MLRS-uri

-800 M-63

-la capitolul AA: 120 Strela-1, 18 Strela-10, 60 S-75, 60 S-125 si 80-90 2K12 Kub+ cateva sute de tunuri autopropulsate+ cateva mii de Strela-2

3

Fortele aeriene (reprezentau a doua forta ca marime din Europa, cu peste 1000 de avioane si 200 de elicoptere):

-150 MiG-21

-16 MiG-29

-300 avioane de atac la sol (Soko J-20/21/22)

-30 avioane de transport

-peste 300 de avioane de antrenament (puteau fi folosit si pe post de CAS)

-93 Mi-8 si 94 Soko Gazelle+14 elicoptere ASW (Ka-25/27 si Mi-14)

Fortele navale

-900 de soldati intr-o brigada de infanterie marina

-4 fregate

-undeva la 10 submarine

-6 nave din clasa Koncar

-10 nave din clasa Osa

-14 nave din clasa Shershen

-16 nave de patrula

-21 de nave in River Fleet (un fel de flota fluviala la noi)

4

Acum sa ne gandim cum ar fi fost daca Iugoslavia ar fi avut o soarta mai fericita si ar fi intrat impreuna cu Romania in NATO si UE…Probabil rusii ar fi facut gura ca de obicei, dar asta nu conteaza.

ANUL 1992:

Iugoslavia devine o repubilca semi-prezidentiala, asemenea Romaniei, si tot in acest an au loc primele alegeri “democratice”.

ANUL 1994:

Romania porneste programul de modernizare a tancurilor TR-85 la standardul M1, iar Iugoslavia se decide sa modernizeze tancul M-84 la standardul NATO, astfel rezultand o noua cooperare intre cele doua tari. Bizonul nostru va arata la fel ca acum, numai ca va avea un motor de 1000 cp (asemanator cu cel de pe M-84).

ANUL 2000:

Asadar, deoarece Iugoslavia se afla in relatii destul de bune cu varul Sam, acesta decide sa le permita sa construiasca F-20 sub licenta (si in lumea reala Iugoslavia a dorit sa construiasca F-2 sub licenta) si deasemenea proiectul Novi Avion are un viitor stralucit, fiind considerat de multi ca o varianta low-cost a lui Eurofighter. Deasemene, Iugoslavia se gandeste sa participe alaturi de Romania la programul LanceR pentru MiG-21. Pana acum Iugoslavia a modernizat 100 de tancuri M-84, iar Romania a modernizat (cu ajutor iugoslav)  50 de tancuri.

5

ANUL 2004:

Romania si Iugoslavia sunt admise in NATO. Romania detine 110 MiG-21 LanceR, iar Iugoslavia 150 la care se adauga un numar destul de mic de F-20 si IAR-99 cumparate din Romania. Deasemene Romania a reusit sa ridice numarul de TR-85M1 la 100 (scop 300), in timp ce Iugoslavia are 200 de tancuri modernizat (scop 400). Deasemenea Novi Avion a terminat zborurile de test si este pregatit sa intre in productie, insa, pentru moment, Iugoslavia nu vede nevoia unui nou avion. Deasemenea Iugoslavia se gandeste si la modernizarea parcului de T-55, iar israelienii propun T-55S… Romania se va alatura si ea proiectului, deoarece este mult mai ieftin decat TR-85M1. Iugoslavia incepe productia unor noi clase de submarine si fregate alaturi de Romania.

ANUL 2007:

Romania si Iugoslavia sunt acceptate in UE. Romania are undeva la 150 de TR-85M1 si 100 T-55S, iar Iugoslavia are 250 M-84 modernizate si aproape 200 T-55S.

ANUL 2010:

Romania si Iugoslavia incep un proiect comun de TBT 8×8. Deasemenea cele doua tari decid sa schimbe flota de MiG-21 LanceR cu Novi Avion si F-20. Delfinul este operational, alaturi de inca un submarin iugoslav. Flota de fregate are in componenta Marasestiul, Regele Ferdinand, Regina Maria si inca o fregata de tip iugoslav produsa insa partial in Romania (scopul este de doua fregate). Romania a ajuns la 200 TR-85M1 si 200 T-55S si a oprit procesul de modernizare, iar Iugoslavia a ajuns la 300 M-84 modernizate si 300 T-55S si a oprit si ea modernizarea.

ANUL 2014:

Prima escadrila de Novi Avion devine operationala in Romania, alaturi de doua escadrile de F-20 si doua escadrile de LanceR, in timp ce Iugoslavia are doua escadrile Novi Avion si 4 de F-20.

7

8

NOVI AVION

ANUL 2020:

Cele doua tari se pregatesc de trecerea spre F-35. Romania are 36 Novi Avion si 36 F-20, iar Iugoslavia mentine 48 Novi Avion si 48 F-20. Se planuieste ca avioanele F-20 sa fie inlocuite de F-35 pana in 2030. Armatele celor doua tari sunt echipate cu noul TBT, iar urmatorul obiectiv al parteneriatului este un nou tanc. La toate acestea se adauga MLI-84M1 si MLVM modernizat, sistem AA Hawk adus la standardul XXI operational in ampele tari, pusca de asalt noua produsa in cooperare, si multe altele…

 

In acest articol am dorit sa pun in evidenta cat de multe a pierdut Romania de pe urma destramarii Iugoslaviei, si desii unele lucruri vor parea exagerate din punct de vedere financiar, eu nu le consider astfel, deoarece cooperarea dintre cele doua tari a adus mereu contributii la PIB-ul Romaniei (daca in 1991 aveam 25 de miliarde de euro, in 1992 am avut 15 miliarde, datorita razboiului, fara sa socotim aportul la bugetul apararii de pe urma vanzarii de noi echipamente in strainatate). Nu putem decat sa stam si sa visam… Iugoslavia s-a dus, iar noi nu mai avem nici un prieten care sa o egaleze.

 

Vioniribu

53 de comentarii:

  1. In fosta Iugoslavie si-au bagat coada nemtii, sarbii le-au produs pierderi mari in ww2.

    • la inceput au fost doar italienii, dar nu au putut sa le faca fata sarbilor, asa ca i-au chemat pe nemti…care si ei au avut pierderi semnificative…asa ca putem sa ne dam seama cat de buna era tactica lor…ca sa nu mai vorbim de americani si razboiul civil…au rezistat mai bine de 10 ani in razboi civil si opresiune, dupa care au rezistat 3 luni impotriva a 1000 de avioane…

      1
  2. Nu stiu prea multe detalii insa orice tara care are pregatirea de guerila ca baza este luata in ochiometru de fortele armate cu aviatie. Este singura forta ce se poate opune si sa reuseasca. Insa se va reveni iar la guerila in maxim 50 de ani. Numai sa traim pana atunci.
    Din toata lumea doar 2 armate s-au luptat pana la briceag dupa ce au terminat armele si gloantele. Sarbii si romanii. Acum nu mai e nimeni. Noi ridicam poduri de flori iar sarbii ridica paharul.

    • sigur, romanii si sarbii, vitejii planetei. Flat Earth Society. De taranii asiatici care au inventat artele martiale cu mainile goale se pare ca n-a auzit nimeni. Nici de faptul ca termenul „guerrilla” e de origine spaniola pt. ca si aia erau mesteri la un moment dat la genul asta de lupta.
      Articolul e un fel de istorie alternativa bazata pe stagnarea tehnologica si politica a lumii la nivelul anilor ’60-’70.

      • Alt istoric de valoare intestimabila.
        Guerilla o fi termen spaniol stimate ins insa probabil ca istoria antica nu-ti spune nimic; altfel stiai ce inseamna sa lupti in grupuri mici la adapostul padurilor. Daca citeai 2-3 carti despre strategie si ce inseamna terenul in razboi probabil stiai cei 5 factori care influenteaza un razboi.
        Batman batman!

        • testokick, vorbeai de sarbi si de romani. In antichitate nu existau nici unii nici altii. Am dat exemple de popoare contemporane cu ceea ce s-ar numi romanii si sarbii moderni ca sa raman pe firul discutiei. Daca te duci in antichitate nu stiu cat din genele dacilor/tracilor mostenim. Si chiar asa tot nu e mare branza, mai toate popoarele montane stiu ce e aia lupta de hartuire contra unui inamic mai numeros de la adapostul padurilor, muntilor, samd.

          • Offff
            Atat nemtii, englezii, francezii si americanii au recunoscut ca sunt cei mai aprigi militari din ce au vazut in lume. Toti sunt urmasii imerilor lumii iar daca asta nu inseamna nimic pentru tine…e pacat. NU cred ca ai idee despre numarul nostru de gene. Atat iugoslavii cat si noi suntem unii dintre cei mai puri ca gene dar nu ma crede pe cuvant. Fa studii! Si daca vrei si mai salbatici mergi in Albania. Aia sunt alti frati dar ce stiu romanii? Ie prosti domne.
            PS. IN antichitate existau traci si daci ori cu cateva detalii despre raspandirea lor de acum 2000-2500 ani stiai deja raspunsul.

            • acuma eu nu sunt istoric nici macar de cafenea, insa in ceea ce priveste razboiul de guerilla cred ca poti sa-i adaugi cu success pe vietnamezi… pe afgani…si de ce nu, pe chinezi

  3. Ce ar fi fost daca dupa diktatul de la Viena armata yugoslava(concentrata pe granita ) si bulgara atacau Romania care ar fi refuzat sa accepte termenii? Sau daca Stalin accepta oferta lui Tito? Mai striga cineva ,,Kosovo e Serbia”?

    • Mai [une mana pe carte .. In 1938 Iugoslavia era aliata cu Romania atat in Mica Antanta cat si in Antanta Balcanica. iar Antanta Blacanica era facut sa tina Bulgaria cuminte (adicva in frontierele sale). Si aveau mai multe motive sa se ia de Bulgaria

      • Romania a acceptat termenii diktatului de la Viena in urma concentrarii trupelor yugoslave pe granita cu Romania. Singurul stat care a acceptat sa lupte de partea Romaniei a fost Turcia.

        • Corect…din pacate multi nu stiu treaba asta si nici nu vor sa accepte ca ea ar fii reala! Chiar daca asa numita prietenie romano-sarba a existan in anumite conditii si in anumite intervale de timp, ea este mult…mult amplificata de propaganda post-comunista. De ce nimeni nu vorbeste de Timoc sau de vestul banatului. Nimeni nu zice nimic de incercare lui Tito de a lua tot Banatul dupa al II-lea RM, facandu-i o asa oferta lui Stalin, acesta refuzandu-l politicos pe yugoslav. Cu prima ocazie majora pe care sarbii o vor avea sa ne arda, o vor face asa de tare incat nu o sa mai simtim durerea de atata buimaceala. Banatul reprezinta pentru ei ceea ce reprezinta Basarabia pentru rusi. Daca ai lor sunt pe acolo, e al lor si gata! Nici de Oltenia nu m-ar mira sa se intereseze, sa ridice pretentii, odata ce au facut-o cu Timocul cu care nu aveau nicio legatura, chiar mai putin decat aveau cu Banatul in sine. Insa, nu ei sunt de vina, ci noi…mamaligarii!

  4. ..poi chiar suntem ‘vitejii planetei’ oricat ar incerca adeptii lui lucian Boia sa ‘rescrie’ istoria…le-am tras-o multora de au cosmaruri si acum, si le-o vom trage ‘a la long..

  5. In 89 Romania si Yugoslavia trebuiau sa se supuna unui proces de colonizare in stil neoliberal. Pe scurt elitele locale isi mentin privilegiile prin aservirea intereselor economice, instrainarea activelor de valoare si a resurselor minerale.

    Romania a ales calea cedarii pasnice care s-a dovedit o lunga agonie spre o inrobire economica corporatista.
    in timp ce sarbii au ales sa lupte pana la capat singuri impotriva tuturor.

    Pe termen scurt niciuna din solutii nu a fost castigatoare iar sarbii chiar au pierdut mai mult decat noi.

    Pe termen lung insa sarbii isi pastreaza o traditie a unitatii si a curajului in jurul ideii nationale. La noi remarcam o disolutie a identitatii nationale si o criza fundamentala in zona idealurilor comune.

    Asta explica cum ne-am demolat singuri agricultura, industria, flota, armata, padurile, sanatatea fara sa protesteze nimeni. Cand nu ai o identitate care poate sustine si un set de idealuri comune la care sa ne raportam, fiecare isi redefineste prioritatile exclusiv individual si asta duce la ceea ce vedem zilnic: coruptie, furt, nepasare, nerespectarea legii.

    The loss of national identity is the greatest defeat a nation can know, and it is inevitable under the contemporary form of colonization.
    Slobodan Milosevici

    • In 1989 era care pe care, adica scapa cel la care nu apare un razboi civil. Pentru asta consulul yugoslaviei din Timisoara alerga cu casete ca sa incite la ,,revolutie”. Din fericire nu a iesit la noi razboi civil si a iesit la yugoslavi. Cine sapa groapa altuia….

    • calea sarbilor este calea cea demna de urmat. chiar daca sa presupunem ca sarbii au pierdut mai mult decat noi, prin felul nostru de a fi suntem vazuti mai prost decat ei in europa. ei sunt mai saraci, noi suntem mai hoti, tigani si fara coloana vertebrala, cam astea sunt insusirile pe care ni le atribuie strainii. dar usor-usor se vor indrepta lucrurile, noile generatii sunt mai curate. imi pare rau s-o spun dar comunismul a adus numai lichelele la suprafata iar pe cei drepti i-a influentat prea tare ca sa mai incerce sa schimbe ceva, e nevoie de sange proaspat. oricum, demonstratiile din ultima vreme(rosia montana etc) ma fac sa fiu optimist.

    • Tare comentariul, la obiect, subscriu.

  6. george mici corectii
    iugolsavia avea in 90 cam 60 milioane populatie armata pe care o avea era mai mica raportata la populatie fata de ceea ce am avut noi
    in iugoslavia in anii 90 de vina au fost contradictiile dintre popoarele unui imperiu care conduse de conducatori incapabili sa se ridice la nivelul marelui TITO au inceput miscari centrifuge care au fost amplificate din exterior
    planul propus in articol nu stiu ce sanse ar fi avut pentru ca noi eram si atunci ffff departe economic de ei si ma indoiesc ca am fi putut tine pasul chiar cu conducatori competenti si patrioti ( in iugoslavia in 90 muncitorul lua 2500 DM salar in fiecare luna )

    • De unde ai mai scoso si pe asta cu 60 de milioane ca mie imi da „cu multe virgule” la fel si cu cele 2500 de DM pe care ii cistiga un muncitor. Erau sarbi care castigau aceasta suma dar nu in Yugoslavia, poate ai vrut sa te referi la 2500 de dinari sarbesti

      • Iti spun eu de unde vine. E traditionala inteligenta nationala , mare de bubuie cind vine vorba de sirbofilie. Nu conteaza ca au fost dati afara cu arcanul de frantuji din Banat in 1919 sau ca erau la diktat cu toata armata pe granita,nu conteaza ca se rugau de Stalin, nu conteaza nimic. Traim in Belgrad si Romania nu mai exista. Romania a devenit Serbia si nu mai lipseste decit sa ne invatam sirbeste si suntem sirbi neaosi . bagamiasi… in BOR….

      • cum să nu câștige 2500 de DM ???? ba câștigau, pentru că mulți dintre ei munceau în RFG… 😉
        Am v[zut o grămadă de vile riidicate de sârbii care lucraseră în germanika, una mai frumoasă decît alta…Dar au venit albanezii p-ormă și le-au demolat pe toate…

    • 60 de milioane? Aici gresesti. Yugoslavia nu a avut niciodata atat 🙂

      Uite, statele care s-au desprins din fosta Yugoslavie:

      Serbia: 7,120,666
      Croatia: 4.483.804
      BIH: 3,839,737
      Slovenia: 2.050.189
      FYROM: 2.058.539
      Muntenegru: 625,266
      Kosovo: 1,733,872

      Eu stiu ca a fost razboi si mari greutati, insa greu de crezut ca a scazut populatia cu aproape 40 de milioane in 20 de ani 🙂

      Este posibil ca daca Yugoslavia ar fi format dupa ’90 o structura federala foarte relaxata, fiecare republica autonoma cu treaba ei mai putin apararea si politica externa comuna, sa se fi evitat baia de sange iar acum Yugoslavia sa fi fost o mare putere economica ,militara si strategica insa asta probabil nu ar fi fost posibil nici daca s-ar fi propus, asa ca astfel de scenarii nu-si prea au rostul.

      Insa …… daca ne uitam in zilele noastre: Slovenia si Croatia in criza, Macedonia e plina de saracie, Bosnia nu sta nici ea pe roze, Serbia e practic aproape de intrarea in insolventa (ieri am vazut stirea), asteapta un imprumut salvator de EAU altfel intra in incapacitate de plata (aici e cam vina lor, prea s-au izolat de occident (stiu, nu prea au cum sa nu fie resentimente, e inerent) si au crezut in alte promisiuni dulci 🙂 )

      Singura pata de culoare vesela inca pare a fi Muntenegru, dar acea tara e atat de mica (cat un judet de-al nostru mai rasarit) si frumoasa incat se sustine lejer doar din turism 🙂

      Cat despre partea din mesajul tau in care un „muncitor” catiga in Yugoslavia 2500 de marci in ’90 (adica cam cat in RFG) o pun pe acelasi palier cu acea parte despre „populatia de 60 de milioane” :), no offence

  7. Sunt sigur ca daca Novi Avion ar fi fost terminat ar fi avut mai mult succes ca Grippenul Suedez pe piata internationala….

    • @arsenie92 daca si cu parca se plimbau in barca…uite ca n-a fost terminat…

    • Daca ar fii acceptat sa colaboreze cu noi la IAR 95, pe modelul iAR 93, poate azi era gata si-l aveam in dotare si noi si ei. E simpla treaba….ca la IAR 93 Vultur sau J 22 ORAO cum ii zic sarbii. 2 tari implicate la acelasi proiect, 2 bugete, x2 minti implicate in proiect, 2 influente politice, 2 economii nationale si 1 singur avion. Concluzia…. treaba mergea si se putea termina mult mai repede.

    • uite din acest motiv avem nevoie de armata, ca sa le spunem nemtilor si rusnacilor un „niet” frumos la aceasta „propunere” si sa avem si spatele asigurat…de exemplu, daca germania sau rusia ar lansa o provocare Romaniei, sunt curios ce capacitate de raspun am avea…aici ma refer daca nemtii ne-ar ataca economic(ce mai e de atacat) si daca rusii ar scoate gruparea navala din port cu directia rep.moldova, noi ce am face? am vedea cum ne mananca nemtii si am scoate marasestiul sa se bata cu flota ruseasca…ca aliati ii avem pe americanci(aia fara guvern), frantuzi(nu prea), engleji(mai mult de o dezaprobare nu o sa ne dea), polonejii(care nu au tupeu sa faca ceva) si evreii(care sunt in imposibilitate de a ne ajuta)+ungurii si bulgarii care o sa fie foarte fericiti sa ne scuteasca de aparatul unor pamanturi…

      • de exemplu: de alea 4 corvete si de alea 4 vanatoare de mine nu s-a mai auzit nimic…eu cred ca daca am avea 4 corvete clasa sigma(echipate cu hangar) am sta mult mult mult mai bine…doar de atat avem nevoie:4 sigam si delfin la navale, 48 F-16 la aeriene, TBT si TR-85M2 la terestre…astea pot fi realizate in 2, maxim 4 ani daca aveam 2.38% din PIB la aparare

      • Mai simplu, o sa ne arda toti nici macar nu o sa zica „nu ne bagam”, o sa fie din start cu nemtii si rusii, TOTI.

        Meanwhile in Romania, niste avorturi traseiste fara drept la viata vor sa elimine orice sansa de aparare si armata.

      • Dintre toti cei enumerati de tine, poate doar Israelul sa ne trimita ceva arme, mai pe ascuns si cam atat. Cred ca doar Turcia ar fi instare sa sara la scandal, ca ei au tupeu si cuvant de care se tin. In rest…doar vorbe goala si gargara….Nu ne putem baza decat pe noi, atat!

    • @M.C

      Efectele tratatului R-M sunt recunoscute chiar in acest moment de Romania prin recunoasterea Republicii Moldova ca stat suveran si independent. Iar politica externa a Romaniei e de a ajuta Rep. Moldova sa intre in UE ca stat suveran si independent, nu unirea cu ea.

      Iar concluziile articolului (singurii pretini Franta si SUA) sunt gresite pentru ca, probabil autorul lui nu stie, si SUA ne-a cerut acelasi lucru (tratatul de frontiera) prin vocea dnei Clinton cand era sefa Departamentului de Stat.

      • Ba nu! Pactul Ribbentrop- Molotov nu mai produce nici un efect de mult. Alte acte produc insa efecte in sensul enuntat de tine. Sunt tratatele postbelice care specifica status-quo-ul dupa WW2 si inviolabilitatea granitelor. ( Helsinki) pe care Romania le-a semnat….. Ribbentrop – Molotov e antebelic in ceea ce ne priveste si pe noi si pe rusi asa ca invocarea lui e egal cu zero. Dupa el Romania a avut alt razboi pe care l-a pierdut si i s-a impus o pace pe care era silita sa o semneze. Aceasta produce efecte. Aceste tratate postbelice ar trebui sa le ataci daca vrei ceva de substanta juridica si nu vrei sa cazi in dilentatism. Altfel e patriotism ieftin. Si nu vad cum am putea face asta. Am fi singurii din lume care ne-am pune ONU in cap.

        Ai insa dreptate cand spui ca recunoasterea suveranitatii Moldovei este o piedica in calea unirii. Practic trebuie sa spunem ca destinul moldovenilor se hotaraste la Bucuresti nu la Chisinau. Si asta e greu sa le explici moldovenilor. Dragostea cu sila. Pentru unii ar putea parea un viol. Singurul caz in care s-ar putea sa-i seducem pe moldoveni si sa treaca peste suveranitatea lor ar fi referendumul in ambele state si recunoasterea internationala ulterioara. Atunci vechile tratate( cele care mai produc efecte) vor putea fi uitate. Atunci am avea o speranta.

        Tratatul de frontiera este un motiv diferit pentru unii sau altii. Pentru noi el cica ar insemna imposibilitatea unirii de parca RFG si RDG nu erau suverane si nu aveau taratat de frontiera cand s-au unit. Pentru altii reprezinta eliminarea unei piedici juridico-administrative pentru integrarea in UE, caci nici un stat UE nu are voie sa nu aiba tratat de frontiera cu exteriorul. Prin urmare in functi ede ce parte esti, si ce interese slujesti ai doua posibilitati ale aceleasi masuri juridice…tratatul de frontiera cu Moldova.

        • Perfect de acord. Eu ma refeream la efectele pe care le-a avut R-M pe harta, la efectele teritoriale, nu ca R-M ar mai produce efecte juridice.

    • Eu unul nu cred ca vreun politician roman cat de cat legat de realitate va accepta asa ceva. Sa nu uitam nici ca papitoiu ala neamt nu e totusi vreo personalitate importanta, probabil a fost trimis sa testeze terenul, sa vada ce reactii apar.

      Dar dupa cum am spus niciun politician roman care vrea sa mai fie votat vreodata si sa nu ramana cu eticheta de tradator nu va face ceva de genul ala, oricat s-ar incorda nemtii, care la faza asta au nimerit exact ca musca in lapte, si-au ales un moment foarte prost sa vina cu idei din astea stupide.

      Deja clasa politica e cvasi-terminata in ochii populatiei, dupa ce Base si ai lui si-au facut practic harakiri cu guvernarea lor si cu faptul ca a ramas la putere cu sprijin din afara si impotriva vointei populare, iar astia de acum se indreapta rapid spre acelasi nivel aproape inexistent de incredere, mai ales dupa tampenia cu Rosia Montana si alte tepe din astea (Petrom, gazele de sist etc).

      Daca se mai intinde un pic coarda il vom avea pe Vadim la putere la urmatoarele alegeri, pe platforma aia cu mitraliere pe stadioane. Iar din NATO si UE nu te da nimeni afara, problema noastra e ca avem niste conducatori fie incomptenti fie corupti sau/si santajabili, si pe alocuri la fel e treaba si cu unele institutii ale statului care nu si-au facut treaba, sau nu si-o fac, si in loc sa umble dupa cai verzi pe pereti si sa urmareasca populatia ei ar fi trebuit sa nu permita unor grupari din astea din tara si din afara sa faca legea in Romania.

      Cu putina inteligenta si indrazneala Romania ar fi mult mai sus si am pune altfel problemele chiar in fata unora precum Germania.
      Turcia de ex, face cam ce crede ca e bine pentru ea, in ciuda unor conflicte sau scandaluri cu unii din NATO sau UE. Olandezii am inteles ca tocmai ce au dat de pamant cu un diplomat rus la el in casa, si l-au arestat desi ala le aratase documentele lui.
      Ce o sa faca Germania acum, o sa mearga la Olanda sa le ceara sa faca nu stiu ce ca sa „repare” reputatia Rusiei?
      Ma indoiesc. Asa ar trebui sa actionam si noi, dar din pacate se vede ca nu prea avem cu cine. Neamtul ala ar fi trebuit scos cu suturi in dos din tara dupa declaratiile alea

      • Stai linistit ca se va accepta si se va semna pentru ca nu e decat o formalitate. Vadim acum e batran si senil, isi face veacul pe la emisiuni de can-can dupa ce a facut praf un partid care in contextul actual cu un lider ceva mai sanatos la cap ar fi putut reprezenta o alternativa serioasa la ”PDL si USL aceeasi mizerie”.

  8. daca si cu parca ––baga romania in groapa !
    cit priveste sirbi -ei nu au recunoscut timocul romanesc
    ca am colaborat cu yugoslavia se datoreaza doar faptului ca mai erau si croati sloveni ,bosniaci prin acea fosta tara balcanica

    cum au ramas doar sirbi singuri-cum au devenit colonie rusa

  9. vai mai..’saracii’ evrei cum ne-ar ajuta ei (ca funia pe spanzurat) dar sunt in ‘imposibilitate’..valabil si pentru polaci..hai sa fim seriosi..la o adica, la un scenariu din asta ramanem singuri in ‘calea lupilor’.

    • asta ziceam si eu…si crede-ma, nici mie nu imi este prea drag israelul, dar pana acum am avut o cooperare frumoasa…probabil acum am fi avut 6 avioane care sa ne pazeasca daca nu era programul LanceR

      • colaborarea fructuoasa a constat in faptul ca ei ne-au vandut ce aveam nevoie pe o caruta de bani. Ei s-au facut cu vreo doua fabrici de la noi.

        • Asa o fi, insa pe altii i-am rugat cu bani mai multi decat le-am dat la evrei si nici cu fundul nu s-au uitat la noi (initial rusii, apoi francezii, americanii si nu numai). Asa ca…..aveam de ales intre ei cu Lancerul si sa ramanem cu alea 6 Mig-uri simple. Eu unul as fii continuat si diversificat colaborarea cu israelienii in toate domeniile militare, dar asta-i viata cand vrei sa ramai mic si neimportant, din ce in ce mai mic……daca mai esti si hot pe deasupra, a iesit reteta perfecta!

  10. Daca si cu parca..Imnsa in 89 sarbii au avut o pozitie ciudata. Apoi au fots luati intrabaca chiar daca practic ei , neintegrati in NATO! – asigurau continuitatea flancului sudic NATO.
    De ce nu rpea se stie.. Nemtuii, austrieci, unguri si episcopu Romei au fots cei care au aprins razboiul

    • pe langa diverse teorii ale conspiratiei, sarbii au actionat in perioada aceea cu foarte mult afect si extrem de putin intelect. Ceea ce in politica e foarte putin recomandat. Dar cand in min. de externe si guvern ai politruci si nu specialisti asa se intampla. Ma rog, a fost si natura lor mai afectiv-emotionala si mai putin calculata (pe care partial o avem si noi) dar principalul vinovat a fost clasa lor politica, incapabila sa vada si sa se adapteze la schimbarile vremii. Pe de alta parte era o federatie destul de nenaturala intre popoare care nu prea aveau multe in comun (temperament, religie, atitudine fata de munca, etc) adica nepotrivire de caracter cum s-ar spune. Inclusiv in WW-2 sarbii si croatii s-au aflat pe baricade oarecum opuse. Pacat ca s-au destramat cu atata varsare de sange, puteau proceda elegant ca Cehoslovacii, sau macar ca URSS, pacat ca dupa ce a facut pe batausul clasei Serbia a fost ciuntita mai rau decat si-ar fi inchipuit in cele mai negre vise. Dar e o lectie de luat aminte. Romania (de fapt unii romani, pt ca politica statului e destul de OK) se baga ca musca-n lapte in problema fara sa inteleaga mare lucru. Filosarbilor le reamintesc ca etnicii romani n-au cea mai usoara viata in Serbia deci nu vad de unde atata compasiune pt. „fratii” sarbi cu care de fapt n-avem mai nimic in comun. O atitudine de respect reciproc si corectitudine in relatiile bilaterale ar fi suficienta. Dragostea si afectiunea dupa ce vor dovedi ca pot acorda minime drepturi etnicilor romani. Cu ortodoxismul mai usor, avem biserici diferite si independente una de alta, la fel de „frati” sau chiar mi mult ne sunt si grecii sau bulgarii sau ucrainenii. Sau „verii” catolici/protestanti/ sau ce alte ramuri de crestini mai sunt.

      1
  11. Despre yugoslavi, un austriac parca a zis : ”Construieste un zid imprejurul lor si arunca-le arme inauntru ”.
    Iar baietelul acela nemtesc si propunerea lui ar fi cred foarte bine sa n-o ia nimeni in seama! Pentru ca daca un singur politician ar cuteza a gandi cumva in directia propusa , eu personal ma duc si arunc un molotov pe geamul lui de tradator de neam!
    Oricum , ingrijorati-va, nemtii sunt prea rigizi ca sa nascoceasca ei asa ceva, strategia asta e gandita la Kremlin.Oamenii aia de acolo au planuri pe 50 de ani de aici incolo .Si parerea mea este ca de fapt nemtii c-am joaca cum le spun rusii!

  12. …Nu ii mai pupati in dos pe sarbi atat ! Apropos de guerillas,… colcaia Banatul nostru drag de gherilele titoiste la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Le-au curs si poate le curg inca balele privind spre Banat. Exista cimitire Romanesti in Serbia ,..pe care le-au arat cu buldozerele. Friendship-ul romano – sarb este foarte mult mistificat . Chiar daca am construit impreuna Portile de Fier si IAR 93 – Orao,…sa lasam elogiile la adresa lor. Ce s-a intamplat cu Yugoslavia dupa ’90 ,…si-o merita din plin. Din pacate multi sarbi nu accepta nici acum greselile pe care le-au facut,..deh …sunt „mandrii luptatori” ; Conspiratia mondiala le-a demolat Yugoslavia. Ca erau mari, ca erau tari . Erau pe naiba, un pachiderm lesinat ,…cu picioare de lut. Probabil in cloaca asta comunista pareau mai spalati. Sa fim seriosi ! Nu isi amintesc nimic despre modul cum erau marginalizati slovenii sau croatii daca nu se caciuleau la maritul Belgrad. Cum au clamat Croatii independenta,… au trimis JNA peste ei la masacrat. Cum au vrut bosniacii sa decida pentru ei ,..pac mai ca erau gata sa rada Sarajevo. Au actionat sanguinard si s-au omorat intre ei . Pana si Muntenegrenilor li s-a luat de fratia sarbeasca.

  13. Felicitari celor cu comentarii civilizate si oarecum, documentate. Intotdeauna exista numai interese in aliantele si „prieteniile” intre state.

    Milosevici, deja se orienta spre acapararea Banatului, dar Dumnezeu i-a dat ce merita. Banatul a fost impartit in doua dupa primul razboi mondial, la cererea sarbilor, care aveau mare trecere pe atunci, motivind ca Beogradul ar deveni oras pe frontiera romano-sarba. Reprezentantul UK, care intotdeauna a avut afinitati ptr Yugoslavia, a dictat acest deziderat. Se spune, ca acesta dormita in sedinta, s-a trezit in verva certurilor ptr Banat si a crezut ca e vorba de un sat si a dat verdictul: pe din doua.

    Referitor la sarb, amicitia manifesta e unilaterala, numai din partea romanilor, popor mai duios, mai moale, mai iertator. Sarbii nu ne cauta prea mult in coarne, le-am trebuit cand au avut nevoie (nevoile lor, crizele lor) in rest flit si respingere. Chiar si sarbii care locuiesc la noi se comporta dubios cu romanii. Maresalul Antonescu, la momentul invadarii Yugoslaviei de Hitler, a fost invitat de acesta sa-si ia Banatul inapoi. Maresalul, monument de demnitate si de grija ptr viitorul relatiilor romano-sarbe, a refuzat si s-a comportat mai mult decat elegant cu refugiatii sarbi, ba mai mult, le-a dat si niste ajutoare pe blat. Va aduceti aminte pe timpul conflictului Tito-Stalin cu cata ardoare ucideau granicerii Yugoslavi tot ce misca pe frontiera cu Romania? Dupa reluarea relatiilor (Stalin morto) s-a trecut cu vederea moartea atator tineri graniceri romani luati tinta de granicerii yugoslavi doar ptrca se urcau in voisorul de observatie sa-si faca serviciul, sau se faceau vazuti cumva cand ieseau din pichet. Nu, nu au fost niciodata prietenosi. Cand nevoile lor o cer sunt mai mierosi, cand nu, se fac ai dracului. Comportarea sarbilor fata de romanii timoceni a ajuns de pomina:nu le da niciun drept. Scoala, biserica, popa, conducere locala, primari, totul e sarbesc.Vorbesti romaneste esti tratat rau.Astiasunt amici? Sa fim seriosi.

    Urmasii popoarelor migratoare sunt toti o apa si-un pamant. Peste tot in lume veniticii sunt absurzi cu bastinasii, au foame de pamntul aborigenilor, vor sa-i faca una cu pamantul. Uneori aparitia unor politici moderne, mai atenuiaza pe invadatori, atunci cand sunt mai slabi, mai cazuti. Cand se ridica, o iau dela capat. Vedeti ce striga ungurii? Romanii sunt vinovati ca sunt pe pamanturile dorite de ei. Daca romanul se maghiarizeaza, atunci il lasa in pace sa-si duca jugul de ungur second hand. Daca nu urla din toti bojocii, ca bastinasii vin peste ei si ca le strica socotelile. Sa traiasca omeneste si in buna vecinatate nu sunt in stare decat daca li se impune. Idem ptr bulgari, sarbi, rusi, ucraineni, etc. Bastinasul lasa intotdeauna sa treaca de la el si pierde.

    Am incredere in noua generatie de romani care se ridica, sunt demni si mai putin blegi, nu permit sa li se incalce limitele drepturilor. Sa nu creada ca strainii ii vor creste, ca pe acolo pe unde ii poarta soarta si nevoile se vor ajunge si vor pusi la masa mare. Vor fi mereu tratati drept venitici, vor fi oricum persoane de mana doua, vor trebui tot timpul sa faca slus strainului. Sa adune si sa revina acasa, sa-si cladeasca viitorul in tara stramosilor, viitorul lor si al urmasilor lor. Sa schimbe regimul generat dupa caderea comunizmului, sa elimine coruptia si pe corupti precum si toate averile facute prin coruptie si furt. Urmasii coruptilor si fostilor demnitari comunisti sau securisti, trebuiesc eliminati din viata politica macar ptr 2 generatii.

  14. Daca in 1989 oamenii nu ieseau in strada o beleam ca in Iugoslavia.
    In tara erau soldati cu accent strain,rusi care depuneau flori la statuia lui Lenin.

  15. Ce prieteni am fost noi cu slovenii sau cu bosniacii etc? Unii catolici ,altii muslimi.
    Tot timpul Yugo ,pentru romani,au fost si sunt SARBII, Cinste croatului TITO ca a tinut,vremelnic,acest mini imperiu, unit.Tito,pe care stalin, a incercat de multe ori sa-l ucida,Mai tineti minte,Tito coada de topor? Caracterizare grozista sau dejista.Dej, pe care rusii au reusit sa-l ucida|Cobalt radioactiv.
    In rest,ramane restul..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *