Ivanii soparlesc pe langa granitele noastre

Asta zic turcaletii, care foarte promti au si trimis patru F-16 sa le fac baietilor lu ‘ Taica Putin semne obscene. Cica avionul ivanesc, pe numele lui de familie Il-20, se apropia pitulat pe dupa linia tarmului, dinspre Romania si Bulgaria gata sa faca poze  turcoaicelor care spalau covoarele in Bosfor, dar vajnicele radare otomane le-au dibuit pe aurolac si au trimis  zburatoarele sa vade cam ce invarte ivan prin zona asta…Ca vorba ceea, turcii au cu ce!

images

Ciudat, dar deloc neobisnuit – desi turcii o tin una si buna ca rusii veneau dinspre noi – MApN-ul nu a facut nici o informare catre presa precum ca ivanii ar fi fost reperati, interceptati si luati la injuraturi de MIG-urile noastre patrioate si nici bulgarii nu au macanit nimic, desi in cazul bulgarilor unul de-al lor – mai mare peste nus ce minister – chiar s-a plans in fata ziaristilor ca din cauza ivanilor si zborurilor lor pe langa Nisipurile de Aur, ei – adica – bulgarii, risca sa ramana fara kerosen la MIG-uri, cum de altfel au ramas si fara motorina la o fregata acu’ un an si ceva prin Mediterana, cand toata UE isi pusese-n cap sa-l democratizeze pe varu’ Kaddafi, democratizat de tot intre timp…

Si ca oricum ivanii – zicea bulgarul cu naduf nedismulat – i-au bagat in faliment cu zborurile lor cu tot &%#$^&(@%…

Lasandu-i acum pe bulgari sa-si rumege saracia, nevoile si banii  de kerosen pe care nu-i au, ne intrebam totusi de ce ai nostri nu au anuntat si ei ca ivanul cu nume de “Il” a trecut razant pe langa platformele noastre petroliere si nu ne-au povestit cum RoAF s-a facut a dracului, a decolat o patrula de MIG-uri si i-a fugarit pe rusi pana la amaratii de bulgari, care-si numarau banuti de inca un plin?

goosemiddlefinger

Si, of course,  ramanem cu intrebarea in gura, pe motiv ca MApNul nostru nu ne considera suficient de maturi pentru vesti atat de socante, fereasca Al de Sus, pierde vreo piranda sarcina cand o auzi ca a fost survolata de niscai ivanii cu ganduri necurate, dar cateodata domn’ Dusa – ministru’ intru apararea fruntariilor Tarii noastre – ne arunca asa cate un os si ne spune, pe un ton conspirationist – adica stim doar noi si el – cum ca se mai intampla ca pe langa granitele noastre sa sopareleasca avioane…neindentificate.

Cum vine asta cu neidentificarea avioanelor am mai explicat-o, dar nu intelegem de ce noi romanii nu avem un guvern ca totii ceilalti europeni, guvern care pe langa bunastare sa ne asigure si informatiile la care in mod sigur avem dreptul, cum ar fi survolarea litoralului nostru stramosesc de catre pramatiile de ivani, asa cum fac britanicii, norvegienii, olandezii, suedezii, turcii, etc, etc…In fapt cam toata lumea face acest lucru, numa noi ne dam secretosi si mai ortodoxi decat Patriarhul de la Constantinopol…

Ori poate ivanii, din mila fata de MIG-urile noastre ante-descoperirea cartofului in America, au evitat apropierea de spatiul aerian romanesc, tabarand – asa din dusmanie – pe putinul kerosen si mana de “29uri ale bulgarilor?!

GeorgeGMT

181 de comentarii:

  1. Ce sa mai zica musiu’ duska, ii suparat nevoie mare, si acuma isi ineaca amarul(adica e ocupat cu campania electorala, ca trebuie bani la partid).
    Daca ar fi sa mai ‘desecretizeze’ din dosarul ‘Petrom’, am fi aflat si noi ca antiaeriana de pe sondele petroliere a doborit doar doua iliusinuri, al treilea uschind-o catre Balgaria, mai apoi spre turcaleti, de l-au hisiit aia cu ef-urile…
    Dar cu aegis-ul la Constanta, nu vrea sa-i faca de ris pe petrolisti ca au ratat o tinta, le-o zice el dupa ce pleaca americanii.
    Ca si in bancul cu tractorul chinezesc, atacat de tancul rusesc…
    Daca e sa ma mire ceva, e usurinta cu care trec spetsnazii prin R. Moldova, spre Transnistria, ai zice ca au metrou sau autostrazi suspendate, ca nu-i intreaba nimeni de sanatate…

  2. Ponta s-a mutat in MApN. Plateste chiria si utilitatile?

  3. Pai turcii au zis clar ca rusii au venit dinspre Romania, nu dinspre Bulgaria. Si nu cred ca ziceau asta doar sa se afle in treaba. Si chiar daca ne mint turcii si aia veneau dinspre Bulgaria, cica avem acord cu vecinii castraveti sa raspundem noi, in caz de nevoie la ei. Adica daca nu mai au saibe sau motorina pentru 29, trimitem noi LanceR-ele sa faca nitica Politie Aeriana.

    • Afirmatia poate insemna orice. Avionul putea sa zboare in dreptul coastelor noastre, deasupra apelor internationale apoi sa vireze putin stanga spre coasta turcilor. Normal ca, in acel moment turcii, ar vedea pe radar ca vine din directia Romaniei dar asta, cum spuneam, poate insemna ce am spus mai sus sau ca avionul a violat spatiul aerian romanesc si apoi s-a indreptat spre turci.

      • Avionele militare, in special cele ruse, dar nu numai ele, zboara in spatiul aerian international fara un plan de zbor. Ori cand un asemenea avion, desi se afla in spatiul aerian international, se apropie periculos de aproape de spatiul aerian national si nu raspunde apelurilor de la sol (lucru care se intampla in cazul rusilor) se apeleaza la avioanele QRA. Acestea decoleaza de urgenta, intercepteaza avionul in cauza in spatiul aerian international si il escorteaza la o distanta linistitoare.

        Nicio tara din lume, deci nici Romania, nu asteapta violarea spatiului aerian national pentru interceptare. Daca o aeronava straina violeaza spatiul aerian national se supune chiar riscului doborarii, vezi recentele „distractii” turco-siriene soldate cu doua avioane care au explodat.

        In concluzie, da, avionul rusesc zbura in dreptul coastelor noastre, in spatiul aerian international, dar la o distanta considerata „ingrijoratoare” si fara a raspunde apelurilor de la sol cu privire la intentiile sale.

  4. Interesant de urmarit: http://adevarul.ro/international/europa/putin-continua-cucerirea-ucrainei-1_534ac5750d133766a8c047f5/index.html
    Printre multe alte teme, Degeratu vorbeste despre o tema foarte discutata si aici: infiintarea Garzii Nationale.

  5. Parca era vorba ca unul din putinele domenii in care Romania e ceva mai bine dotata sunt radarele. Nu cred ca nu ar fi vazut un IL in apele romanesti …

  6. http://adevarul.ro/moldova/economie/au-datorii-doua-mai-mari-decat-ucraina-gazprom-nu-opreste-gazul-1_534ced520d133766a8ccb021/index.html

    ia inca o soparla pentru Rep. Moldova….

    azi spun ca „tranistria” nu apartine Moldovei si intr-o zi travestiti gen lavrov, dughin si altii o sa tipe ca datoriile „transnistriei” sunt si ale Rep. Moldova…sa te tii…

  7. E vreo invatatura pentru Romania din ce se-ntampla in Ucraina? Ceva mai concret, mai aplicabil (generice gasim pe net, de ex: http://www.contributors.ro/global-europa/din-lectiile-ucrainei-pentru-romania/)?

  8. Nu am ridicat avioane pentru ca nu avem avioane,radare si proceduri de urgenta ce nu asteapta aprobari de la x si y.
    Atat putem.

  9. Si ce comunicat dorreati sa se dea ? Un avion rusesc care zbura pe deasupra apelor internationale nu a fost intampinat dupa cum cere bunacuviinta internationala?!
    Ca pe urma se siteria fam EBA ca agresiunea rusa .. se trezea vitejia in nu stiu ce ziarista mai plinuta care pe vremea ca cand era supla (zosia lud Tzapu’ dEbil) ne dadea nana ca ca noi rai si rusofobi si ca treceti Prutu samd samd …. de se strica bunatate de Saptamana Mare?!

    Si mai ales .. trebuia trecut ca daca totusi isi baga coada Printul Acestei Lumi si fr-un ziarist sau chiar un politican mai imberb se adresa rusilor direct : ba da de ce va dati vitezji ca odata ne umflam ca broasca care s-a vrut vaca?! Si raspund aia : dragii nostril, sedeti blanzi ca noi nu trecem (inca) peste spatiul vost’ aerian ca nu dorim sa dezvaluim marea voastra rusine : nu mai aveti avioane apte de zbor!!
    Asa ca va scuzam ca nu puteti sa ne primiti cu toata curtoazia (adica ii tratam ca pe niste neica nimeni neinstare de nimic)

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Si acu fara mistocareala : in 2014 se termina resursa de azbor a MIG urilor lancerizate. Unii optimisti o sa zica ca se acopera anu asta. Io crez ca de fapt termenu era undeva prin mijlocu lu 2013 da asa se fac raportarile : ajunge pana in 2014. Adica io stiu ca juma de an sunt fiu ploii da „rotunjesc”. Optimistu de ma assculta crede ca in 2014 (anu tine de la 1 dec ora 00 pana la 31 dec ora 23 si 59 minute si 59,9995 secunde) E cum se facea planificarea „inainte”, livrai in ultima zi a trimestrului .. erai in termen. Ce era in aval nu te mai interesa – tu primeai mustrari.

    Si ptr ca l-am vazut si pe donkeypapsuas: se termina resursa de zbor a aparatului. Adica nu mai ai ce schimba .. nici motor nici .. ca nu mai tine. Asta a zis-o constructorul adica firma MIG . Daca io stiu stie toata lumea … inclus Papua Noua Guinee !!

    • ghita

      pai deaia au americani la turda sa supravegheze ei spatiul nostru aerian bineinteles contra-cost
      duska zicea ca vor ramane mai mult timp efurile americane

    • Tot fara mistocareala, se termina resursa la LanceR-ele alea la care abia ce s-a prelungit? Resursa adica. Ca e cel putin o escadrila de LanceR care a trecut prin RK si prelungire resursa in ultimii 4 ani.

      Resursa prelungita se termina sau cealalta? Nu de alta, da’ sa stim si noi cu resursa.

      • Reeesuuursaaaaaa…

        Ce crezi matale ca o fi insemnand resursa aia…le mai trimit la Bacau si aia le mai carpesc si le mai verifica si le prelungesc „resursa” – le mai baga niste ore disponibile prin documente AKA „resursa”

        S-a declarat de catre nea Danila intr-un pdf publicat pe net, e linkul si aici pe site pe undeva, ca intentioneaza sa le foloseasca si dupa 2016.

        S-a depasit demult povestea cu ore de zbor maxim pe aparat, or sa le foloseasca atat timp cat mai sunt capabile sa stea in aer.

        12 F16 nu le ajung nici pt faimoasa politie printre aere deci nu prea au alternative.

        Pe Kogalniceanu am vazut cu goagal-arf numai 6 Curi si 2 Buri.

        Mai trimit americancii cateva F16, mai tragem noi de cateva tevi d’astea vechi, mai vin alea 12 si astea-s toate.

        Ce vrei, aviatia militara nu este o prioritate.
        Plantatul de panselute si palmieri este.

        • @GeorgeGMT

          Uite aici cum e cu resursa:

          „Gen Strimbeanu added that for perhaps three to four years the F-16s will be used alongside the RoAF’s MiG-21 Lancers”

          Deci dupa 2017 inca 3-4(mai realistic 5-6-7) ani.

          3-4 ani in care trebuie sa mai cumpere inca cel putin 12 F16 Block15 (ca de astea viseaza).
          Insa cum stim cum e la noi cu cumparatul…poate conving americanii sa lase 12 permanent in Ro si asta-i toata „resursa”

          Le inspecteaza si daca mai pot sa zboare mai zboara.

          „With the Western maintenance philosophy you inspect them and, as long as all the systems are in a safe, workable condition, we can use them, so it’s much more economic this way”

          • Pai…5 ani sa zicem poate insemna o prelungire a resursei cu 200-max 250 de ore de zbor, ori asta nu e prelungire/refacere ci mai degraba : „Ai Doamne mila de noi!” sa nu cada si oricum fara manevre bruste.
            Care si prelungire de resursa nu inseamna mare lucru la cate ore zboara ai nostri! Am mai auzit fraze de genul „Scoala roamaneasca de pilotaj face pe dracu-n patru!’, doar ca nu pricep de ce aliatii nostri cred ca au nevoie de 180-250 de ore/an /pilot, ca sa aiba piloti de lupta, iar noi credem ca reusim acelasi lucru cu 20-50 de ore…

            • ptr ca la noi sunt inca multi convinsi ca poporul roman are o a saptea gena care ne face sa fim mai ceva decat ceilalti
              nu inteleg ca „mersul” cu avioanele ,cu tanculetele e la fel ca soferia la inceput(destul de mult mai complicat),dar in care deprinderile ti le faci zburand,conducand
              la noi ,in loc de imaginatii complexe cu avioane dislocate pe sosele etc ,ne trebuiau bazele modernizate
              avioane ,nu ultimul racnet in brosuri, ci sa aiba necesarul si pilotii sa zboare cu ele
              exercitii complexe ,lansari de munitie reala etc

            • @GeorgeGMT
              „ori asta nu e prelungire/refacere ci mai degraba : “Ai Doamne mila de noi!””

              Bre, asta e situatia…
              Si nu deranjeaza pe nimeni, nici pe Gen Strimbeanu, nici pe restul din fortele cu totul si cu totul in aer, nici pilotii care zboara 20 de ore daca le zboara si pe alea, nici pe aia care mai zboara numai pe la Statul Major asteptand pensia.
              Pe nimeni bre. Asta este…

        • Dupa cate tin minte – adica citit prin 91-92 cand s-a hotarat „LanceRizarea” era vorba despre „celula” si ptr cele mai noi , fabricantu zicea ca in 2014 kanietz filma.
          Asta o zicea fabricantu care ar fi avut ceva interes sa maximizeze rezistenta insa stia la fel de bine si ce producea .
          Deci dupa cate inteleg poti sa le mai folosesti .. pe riscul, pericolul tau!
          Poti sa le folosesti asa linistit – fara manevre bruste cu multe G (precum max la Mig 21 …+ 7 si -3,5 g asta daca nu ma inseala memoria ca nu mai stau sa rasfoiesc caramida lu Ziaroiu) – da mia cu mila.

          Asta imi aduce aminte de unu cu un Volvo 1800 PS (masina sfantului Roger Moore) care avea 1,8 milioane la bord si zicea ca va depasi 2 milioane. Da o bibilea si o tinea „in puf”. La chestii din astea merge, prostia insa ca MIG 21 e avion de lupta unde regula e fara mila

          Deci dragule practic suntem fii ploii . Nu stapanim verticala . Nici macar sa incurcam pe altii nu putem (decat daca ailati sunt cu camioane gen Airbus adica mari, nemanevrabile si neinarmate).
          Si cum au amintit altii pe aici mai avem problema cu pilotii. Ai nostri zboara prea putin (ca costa) . Acu vreo 8 ani cica zburau 40 ore pe an. Chestie care se zicea ca le asigura antrenamentu ptr decolare aterizare samd . Da nu prea ii face capabili de lupta.
          Si mai gasesc informatia ca zboara cam 20 ore pe an. Ma rog as apoa se prelungeste resursa celulei. Insa …. pilotii saracii .. sa fiu iertata mor nevinovati

          Nu stou cate ore zboara rusii isn a presupun ca mia multe (prion anii 70 erau7 nele regimente care zburau exctrem de mult. Undeva la dracu in patru un de se invecineaza cu SUa au fots prinsi ca zburau pe o vreme zisa „gris cu lapte .cestie ce ar fi indica ca aia zburau atat de mukt in zona ca ar fi putut ateriza „si legati la ochi” )

      • @Marius. Cu cat li s-a prelungit resursa si ce conditionalitatii au avioanele?

        • Prelungirea resursei de zbor la LanceR inseamna 600 de ore de zbor pe o perioada de 10 ani per avion. Si eu n-am informatii „pe surse”, ci dintr-un raspuns cat se poate de oficial al SMFA la o intrebare la fel de oficiala pusa de mine. Daca m-or fi mintit baietii de la SMFA si au oamenii de-aici informatii „pe surse” mai credibile, schimbam registrul discutiei.

          Strimbeanu si Danila, atunci cand au discutat cu reporterul de la Jane’s, au facut-o in stilul clasic, folosind termeni cat se poate de vagi. Din ce stiu eu, cel putin o escadrila de LanceR trebuie sa ramana operationala pe Campia Turzii pana dupa 2022 si sa fie folosita in paralel cu F-16. Acum daca s-or mai cumpara inca una-doua escadrile de F-16 la mana a cincea, posibil sa renunte la LanceR ca n-ar fi rentabil cu doua tipuri de avion.

          @ Nea Ghita, ai fi uimit sa afli ca pilotii nostri zboara in medie cu vreo 50% mai mult decat crezi matale iar MiG-urile astea pe care ti le imaginezi atat de obosite intercepteaza voios avioane care ti se par miezul tehnologiei. Iar cand in Ucraina era liniste si partidul regiunilor, interceptau si niste avioane trimise de tara vecina si prietena.

          Or fi ele LanceR-ele vechi si uzate si prost vopsite si cu o aerodinamica discutabila, da-si fac treaba si zau ca nu merita ridiculizate. Mai ales atunci cand stii niste chestii din auzite. E ca turnatul betonului pe ploaie. Nu stii, nu te bagi.

          • @Marius. Nu ridiculizeaza nimeni MIG-urile sau pilotii ci sistemul care face ca in 2014 sa zburam avioane la nivelul anilor „70, si sa credem ca inca ar mai avea o sansa intr-un conflict real, cu resursa in pioneze si ore de zbor pe sponci. In privinta exercitilor, am scris si eu despre rezultatele alor nostri – foarte bune chiar – dar stim cu totii ca una este un exercitiu si alta este sa lupti integrat intr-un sistem cu un inamic care si el vine cu propriul sistem. Una e sa pacalesti niste pilotii de F-15/F-16 odata, si alta sa lupti pe viata si moarte cu F-15/F=16/Suhoi…

            Noi avem inca credinta ca am descoerit nus ce tactica, cand in realitate solutia pentru o aviatie decenta este aceeasi ca si in occident: avioane bune, avionica moderna, ore de zbor suficiente si un sistem care sa sustina avioanele in lupta: AA, radare, razboi electronic, logistica, etc, etc.

            Ce se intampla cand ne facem ca dotam armata si cand ne facem ca ne antrenam oamenii, s-a vazut in „89. Nu exista scurtaturi pentru o treaba serioasa.

            • In primul rand, nu suntem primii, ultimii sau singurii care (mai) zboara avioane vechi. Brazilia, tara cu pretentii mai mari ca ale noastre, a ramas in doua escadrile de F-5.E drept ca au semnat pt. Gripen, dar de 4 luni sunt in curul gol.

              In al doilea rand, noi ne adaptam. Ce-ar trebui sa faca pilotii si tehnicienii? Sa intre in greva si sa faca miting in fata Ministerului Apararii pentru a cere avioane? Cum-necum, de 15 ani se trage de MiG-urile iar avioanele isi fac treaba atat cat se poate. Deocamdata n-au existat brese in securitatea nationala din cauza LanceR-elor.

              In al treilea rand, fabricantul poate sa spuna multe, el are in primul rand interesul de a-si vinde avioanele noi sau, in cazul cel mai rau, de a le repara pe astea vechi. Cum noi, prin Aerostar, le-am cam inchis usa, fabricantul zice, ca nu-l doare gura. RK-ul se face respectand insa toate normele de siguranta. E drept ca avioanele nu ies de la Bacau „ca noi”, da’ nici F-16 sau Su-30 nu iese ca nou dupa RK. Iar LanceR-ele, daca au limitari in evolutii (nu cunosc sa aiba, dar nici nu contest ca ar putea fi), nu sunt limitari de natura sa le afecteze operabilitatea.

              In al patrulea rand, si io vreau avioane noi si multe si am militat de multe ori pentru asta. Dar decizia nu-i la noi, nu-i la piloti si nu cred ca e nici pe la oamenii de la SMFA si SMG, desi aici e alta discutie. Da’ cum avioane nu-s si nici nu sunt semne c-o sa fie, hai sa-i apreciem putin pe oamenii astia care zboara sau care repara LanceR, ca fac mici minuni tehnice cu ele.

              In ultimul rand, renuntati la ideea ca zborul cu LanceR e ca o loterie. Adica pilotul decoleaza fara sa fie sigur ca se mai intoarce. Nici macar un ULM nu decoleaza cu „las’ ca merge si asa”, in cazul avioanelor militare nici macar in gluma nu se poate spune asta.

              P.S. Cand vorbim de accidentele cu 21, ar trebui analizata comparativ frecventa accidentelor cu F-16, MiG-29, Su-27 etc. Am fi surprinsi sa aflam ca 21 nu e cel mai prost avion din lume. Ba dimpotriva.

              • „In primul rand, nu suntem primii, ultimii sau singurii care (mai) zboara avioane vechi.”

                Asta nu-i o scuza si nici macar un argument.

                „In al doilea rand … Cum-necum, de 15 ani se trage de MiG-urile iar avioanele isi fac treaba atat cat se poate. Deocamdata n-au existat brese in securitatea nationala din cauza LanceR-elor.”

                Hai acuma sa-i ridicam in slavi (nu pe piloti si tehnicieni, sa zicem ca incepem cu generalii de baza aeriana cu 6 avioane sau cu aia de la statul minor-major) ca inca se reuseste performanta sa se mai zboare cu restrictii cu cateva avioane…

                Realizare de realizare…ne indeplinim planul cincinal de politie aeriana.

                N-au existat ‘brese’ dar n-au existat nici situatii mai delicate.

                Asa de flori de mar sa faci ‘politie’ cu un avion dezarmat care se apropie de dar nu intra in spatiul tau aerian si daca te vede intoarce si isi vede de treaba lui este una.

                Sa faci politie cu un stol de MiGuri inarmate puse pe treaba e alta.

                Daca se amuza rusii si trimit incoa avioane zilnic le consuma astora resursa repejor si ne baga flota in RK si sa vezi atunci „brese in securitatea nationala”.

                „brese in securitatea nationala” exista de facto chiar in momentul asta.

                Cu 20 de avioane cu resursa in pioneze, din care zboara cate or zbura (am numarat 6 C uri pe Kogalniceanu si 7-8 pe Turda, restul or fi prin revizii) asta nu-i securitate nationala.

                Sau poate nu vorbim despre aceleasi notiuni.

                Ce capacitate de lupta are RoAFul momentan?
                Destul de NEGLIJABILA, daca imi permiti o parere de amator.

                La Turda se milogesc sa tina americanii permanent niste F16uri. Asta probabil de prea multa securitate ‘care este’.

                Deci sa ai o forta simbolica putine de avioane vechi mentinute in serviciu cu mult peste recomandarile fabricantului si zburate cu grija si cu tzaraita din motive cunoscute asta este o bresa in securitatea nationala oricum ai balari-o matale cu argumente si paleative.

                De fapt bresa e cat faleza lui Mazare, ca securitatea nationala pe domeniul asta nu lipseste dar este destul de „transparenta” momentan.

                „RK-ul se face respectand insa toate normele de siguranta”
                Bre, ce inseamna practic ‘RK’ asta la Bacau?

                Bacaul fabrica motoare sau subansamle pt motoare de MiG21?
                Bacaul fabrica instalatie hidraulica, electronica si alte subansamble de MiG21?
                Bacaul fabrica lonjeroane, eleroane, flapsuri, trenuri de aterizare, elemente de fuselaj?

                Ce inseamna practic RKul?
                Le desfac si se face o verificare amanuntita a „tutulor” zonelor care dor.
                Daca trebuie inlocuite componente, de unde iau, mai au de unde canibaliza?
                Scot bucati din A-urile trase pe dreapta? Alea nu-s consumate?
                Pt ca daca inseamna numai verificare si extins resursa cu niste ore in niste documente, mare branza nu este.

                Dupa aia la un avion vechi oricat l-ai verifica tot vechi ramane.
                E o chestie numita imbatranirea materialelor care se aplica si in aviatie, cu atat mai mult la tevi supersonice care au trecut prin niste zeci de ani prin G-uri, tensiuni, socuri, vibratii, banguri sonice, intinderi, incovoieri.
                Daca-l tot tii up-to-date cu piese din cimitire…buna treaba…

                „In al patrulea rand” toata lumea vrea avioane noi, mai putin aia care toaca bugetul pe panselutze si palmieri.
                Cum la romani „noi ne adaptam” respectivii nici macar n-au motiv sa se streseze. Meritul asta revine nu „pilotilor si tehnicienilor care sa intre in greva si sa faca miting” ci oamenilor cu grade si functii din mapn si i-responsabilii cu securitatea nationala.

                „P.S. Cand vorbim de accidentele cu 21, ar trebui analizata comparativ frecventa accidentelor cu F-16, MiG-29, Su-27 ”

                Daca tot compari mere cu struguri atunci ia in considerare si cate ore de zbor efectueaza flota de F16, cate ore zboara un pilot pe F16 la americani, ce fel de misiuni efectueaza, daca a participat la misiuni in multele lor razboaie, cati piloti antreneaza aia, in ce constau antrenamentele alora (aia se duc la top gun pt antrenamente de lupte aeriene si arunca prin Nevada cu bombe), ce pregatire au pilotii (ca aia au si piloti incepatori care se antreneaza pe F16 si-s mai predispusi la accidente decat cei cu experienta, la noi numai crema cremei mai zboara).

                Deci cate decolari/aterizari, ce misiuni, cate ore zburate, cati piloti si ce pregatire au etc.

                Si faptul ca MiGurile noastre opereaza cu „restrictii” din cauza varstei si starii avioanelor(citat din ceva declaratii oficiale de mai demult, nu-l mai caut), zboara putin, numai cu crema pilotilor.

                Apreciem optimismul.

                Acu’ nici sa ne dam cu tesla-n coae…ca astea le avem cu astea defilam.
                Dar situatia nu-i chiar asa de roza ci e oarecum cacanie.

                Practic sunt la limita limitei si cu amarata aia de politie aeriana.
                Ca de alte tipuri de misiuni nici macar nu intentioneaza sa se apropie, nici macar cu cele 12 F16 ce va sa vie.
                Ca n-au cu ce.

                • @gsg9

                  1. Nu-i o scuza, e un argument. In Coreea de Nord se zboara si-acum MiG-ul 15/17 si cu greu gasesti pe cineva care sa-ti spuna ca tara lui Kim nu e cine stie ce forta militara.

                  2. Nu-i ridicam in slavi, da’ nici nu-i ironizam gratuit. Pana una-alta, plan cincinal sau nu, nu suntem in situatia tarilor baltice sa platim pe altii sa ne zboare in curte. Iar avioanele „dusmane” vin, in majoritatea cazurilor, insotite. Adica pe langa Il-u’ 20 reclamat de turci au mai fost niste Suhoaie, ca nu degeaba au trimis aia 4 F-16 dupa el. Asa ca asta cu avioane neinarmate tine de nestiinta, nu de realitate.

                  3. Si polonezii, aia cu F-16 si MiG-29, s-au milogit de americani sa tina niste avioane la ei. Nu-i vorba de ce pot face avioanele alea, ci de ce simbolizeaza ele.

                  4. Am impresia ca tu si nu numai tu aveti o impresie fabuloasa despre rusi. Esti tu sigur ca rusii pot sustine enormitatea pe care ai spus-o? Esti tu sigur ca avioanele lor merg pe aer, ca resursa lor e nelimitata, ca daca se strica unul sunt 100 in rezerva gata sa ii ia locul? Daca raspunsul e da, esti naiv. In situatia absurda in care rusii zboara de 10 ori pe zi si ne epuizeaza LanceR-ele, NATO va trimite avioane la MK si se va raspunde in continuare provocarilor rusilor.

                  5. RK-ul inseamna exact asta, avioanele sunt desfacute si se verifica amanuntit tot. Iar ce trebuie inlocuit este inlocuit. Piese de schimb s-au mai cumparat din Rusia, exista un stoc suficient pentru nevoile Fortelor Aeriene din ce stiu eu. Canibalizarea se practica mai ales pe aerodromuri, la lucrarile uzuale de mentenanta. Imbatranirea materialelor se aplica tuturor avioanelor din lumea asta. Cum iti spuneam, in Coreea de Nord se zboara MiG-ul 15/17 fara probleme mari. 21 zboara inca in destul de multe tari. Flota europeana de F-16 are si ea spre 30 de ani si nu prea sta in gat nimanui. Deci eu zic ca imbatranirea materialelor nu e o problema critica nici la noi.

                  6. Deciziile sunt politice. Pot sa se puna generalii in cap, cat timp romanul voteaza pentru ajutoare sociale nu se vor face achizitii importante. Ca generalii sunt complici, de multe ori, cu politicienii sunt de acord. Totusi, pozitia lor e irelevanta in luarea deciziilor.

                  7. Pai sa nu comparam mere cu pere. Sa comparam tari similare cu Romania, inclusiv la capitolul dotare. Tari care utilizeaza una-doua-trei escadrile de avioane „mai bune”, de tipurile mentionate. Si sa le comparam inclusiv la nr. decolari/aterizari pentru ca orele de zbor per avion sunt irelevante in conditiile in care celelalte avioane au o autonomie de zbor tripla fata de 21.

                  8. N-am sustinut ca situatia e roz, da’ nici atat de neagra precum o prezinta unii. Deocamdata nu suntem sat fara caini. Dac-o incepe al treilea razboi mondial, fii sigur ca va fi si ultimul si nu va mai conta ca Romania a avut 20 sau 200 de avioane.

              • @Marius

                1. Asta nu-i argument valid.

                Bine ca suntem in liga cu Coreea de Nord si este quite OK duapa tine.
                Sau cu Mozambicul, ca si aia mai opereaza MiG21.

                Tara porcusorului Kim nu-i o forta aeriana cu Mig15urile ale lor.
                Si nu-i o forta militara din motivele alea ci pt ca are niste balistice eventual nucleare si mii de tancuri tunuri si GRADuri plus milionul de infometati terorizati cu Kalashul in mana. Sprijiniti de China.

                In registrul asta ce pacat ca nu ne-am pastrat IAR81urile si Meurile109.

                2. Tarile baltice nu vin de unde am venit noi, alea n-au avut mare branza de armata, cu aviatie militara cum am avut noi si producator de avioane militare (alea amarate de atac la sol care erau). N-au avut traditie aviatica.
                Si de unde am fost am ajuns sa tragem de 20 din vremea raposatului si sa ne purtam cu ele cacu becu’.

                Si totusi trebuie sa vedem partea fix pozitiva, e bine ca n-am ajuns ca Tarile usor Baltite.

                Deci stam mai bine decat Tarile Baltice, probabil decat si Albania sau Kosovo, pe mine personal nu ma incalzeste prea tare.

                Scuza-ma ca ma amuz de situatie, ca altfel ar fi de plans, dar eu zic ca ironia e mai constructiva.

                3. Polonezii in comparatie cu noi AU avioane si au nevoie de americani fix pt ceea ce inseamna prezenta lor acolo. La noi situatia fiind mai maronie, avioanele alea chiar conteaza ca numar pe langa cele 8 C-uri de la Turda; sa nu ne comparam totusi cu polonezii.

                4. Bre, impresia mea despre rusi e ca rusii sunt buni medium-done, in sange. Rusoaicele recunosc ca intra la alta categorie 🙂

                Bon, daca am lamurit-o p’asta, ce am scris acolo era „Daca se AMUZA rusii si trimit incoa avioane zilnic” deci asa o ipoteza ‘amuzanta’. Care daca aia prin absurd si-ar pune mintea si ar pune-o in practica am ramane fara avioane de ridicat. Oricum in comparatie cu noi rusii au avioane de ridicat.

                Si daca printr-o conjunctura d’asta absurda ramanem fara resursa si asteptam sa vina NATO si tot spune ceva despre RoAF „furnizoarea de securitate”.

                NATO va trimite avioane la MK, adevarat, dar parca discutam despre capacitatea noastra de a ne asigura securitate.

                5. Altii incearca sa scape de fiarele de 30 de ani, din motive evidente, vezi Olanda si altii. Lor le vor veni avioane noi.
                Noua ne vor veni avioane vechi si in numar insuficient.
                Ei oricum au varianta sa le trimita la reparatii la producator cu piese de la producator. Noi daca ne dau rusii piese avem piese, daca nu, mai dezmembram. E o diferenta chiar la o flota de avioane de aceeasi varsta, la noi relatia cu producatorul fiind oarecum compromisa din motive politice.

                Ce tari mai zboara MiG21, hai sa nu ne mai comparam cu tari de lumea a treia ci cu altii mai breji.

                6. Conducerea armatei si a RoAF sunt complice cu politicul la situatia de rahat.

                8. Nu suntem sat fara caini, adevarat. Dar nu este meritul RoAF.
                Nu suntem sat fara caini pt ca suntem in NATO si sunt obligati sa respecte niste standarde minime de securitate.

                Daca nu faceau ei politia aeriana erau obligati de NATO sa plateasca pe altii. Daca ne lasam pe mana grobianismului mioritic n-ai idee cat de jos puteam sa ne coboram.

                Avem o flota minuscula de avioane antice care sunt zburate cu „restrictii” (asa s-a declarat oficial).

                Eu am zis ca situatiunea e cacanie cu tenta verzuie, nu neagra.

                Perspectivele sunt la fel de luminoase, cu cele numai 12 F16 la mana a treia si dupa aia mai vad ei, ca oricum dupa spusele lor se pare ca se va mai trage de LanceRe si dupa 2020.

                • @gsg9
                  E un argument cat se poate de valid. Daca au nostri zburau Potezuri sau Fokkere as fi zis, dar avioane vechi de 35-40 ani sunt operate in destule tari din lumea asta. Si nu numai de tari de mana a 4-a.

                  Tarile baltice au o situatie economica mai buna ca a noastra. Si n-au investit in avioane. N-au traditie in producerea de avioane, dar nici are vreo relevanta chestia asta. Noi stam mai bine ca tarile baltice, ca Bulgaria, ca Slovenia, as indrazni sa spun ca stam mai bine ca Serbia si statele ex-iugoslave. Din zona ne depasesc Ungaria si Cehia cu Gripen-uri, dar avantajul lor va fi in mare anulat de cele 12 F-16, si Polonia, care Polonia e in alta liga oricum.

                  Trebuie sa intelegi ca avioanele americane nu executa misiuni de politie aeriana in Romania in momentul de fata. Si nici nu se intrevede posibilitatea asta in viitorul apropiat. Deci ce fac alea 12 F-16 in Polonia fac si astea 6 F-16 in Romania. Nu e nicio diferenta.

                  Daca vorbim de „conjunctura absurda” a glumei rusilor, tot prin absurd pot sa presupun si eu ca in caz d-asta de maxima urgenta se deblocheaza 4 miliarde de euroi si cumparam imediat 48 de F-16 noi. Am voie sa fortez si eu in felul asta?

                  Noi avem un stoc destul de consistent de piese pentru 21, care, dupa toate estimarile, sunt suficiente pentru durata estimata de utilizare a avioanelor. Relatia cu producatorul devine, in cazul asta, irelevanta. Ca altii isi cumpara avioane noi, se intampla. Argentina cumpara avioane la mana a treia. Iordania la fel. Nu suntem noi fiii ploii.

                  Conducerea armatei si a RoAF nu avea oricum putere de decizie. Cu politicul sau contra politicului, situatia era aceeasi.

                  Este si meritul RoAF ca nu suntem sat fara caini pentru ca avioanele RoAF cu pilotii RoAF intercepteaza rusi pe mare.

                  Cat despre perspective, avem ce votam. Sau ce nu votam.

                • @Marius
                  „pot sa presupun si eu ca in caz d-asta de maxima urgenta se deblocheaza 4 miliarde de euroi si cumparam imediat 48 de F-16 noi. Am voie sa fortez si eu in felul asta?”

                  Bre, de voie sigur ca ai voie 🙂 , ca discutam civilizat si fiecare are o opinie.

                  Numa’ ca una, nu deblocheaza ai nostri 4 miliarde nici daca defileaza rusii pe la Cotroceni, mai bine se predau ca e mai ieftin 🙂 De banii aia cati palmieri si cate panselutze se pot deconta la bugetele locale…

                  Si a doua ca si daca pui acuma in secunda asta banii jos alea 48 de avioane NOI n-ai de unde sa le iei, ca sa fabrici un F16 dureaza iar la 48 dureaza mai mult.

                  Poate numai sa-ti dea din stocurile lor si atunci nu mai sunt chiar noi 😉
                  Si sa-ti dea si piloti pt diferenta de la 18 cati ar pregati astia (1&1/2 per avion) la macar 48.

                  Toate trebuiau facute la timpul lor.
                  Acum nu fac decat sa mai carpeasca ce se mai poate carpi.
                  Si sa mai traga de ce se mai poate trage.

                  „Nu suntem noi fiii ploii”
                  Suntem, suntem….

                  Argentina, vai de mama lor dpdv economic.
                  Iordania…who?
                  Tarile Baltice, n-au avut traditie si aviatie, are relevanta chestia asta. E mai usor sa mentii o capabilitate decat sa o creezi. Altii au avut capabilitati garla si aproape le desfiinteaza…
                  Bulgaria se pare ca renunta si le va face politie Grecia. Alti destepti.

                  Oricat ai explica, oricum ai da-o cu si „altii opereaza aparate vechi”, noi jucam in liga asta de operatori de MiG21:

                  * Angola
                  * Bulgaria
                  * Cambodia
                  * Croatia: To be upgraded in 2013 and fly until 2019
                  * Cuba
                  * Egypt
                  * Ethiopia
                  * Eritrea
                  * Guinea-Bissau
                  * India: MiG-21 BISON, FL version withdrawn
                  * Libya
                  * Laos
                  * Mali
                  * Mozambique
                  * North Korea: about 150 Mig-21PFM, Mig-21bis and Mig-21U.
                  Korean People’s Air Force also has 40 Chengdu F-7B (Chinese’s license built Mig 21)
                  * Romania:will be replaced by F-16s in 2017
                  * Serbia to be retired in 2018
                  * Syria
                  * Tanzania
                  * Uganda
                  * United States – Civilian use
                  * Vietnam
                  * Yemen
                  * Zambia

                  Se putea mai bine? Normal ca se putea. Dar „merge si asa”.

                  Daca au stoc de piese suntem asigurati – LanceR la „Dacian Viper 2025”.

                  Nu e vina pilotilor si a tehnicienilor. Sunt militari si zboara pe ce au, asta le da patria cu asta defileaza.

                  Imi mentin parerea ca slugarnicia si tacerea complice a conducerii armatei si a RoAF a contribuit la situatie. Chiar daca nu aveau putere de decizie.

            • George, fără jenă, asta cu „la nivelul anilor 70” e penibilă…
              În caz real, ți-am mai spus ce se poate întâmpla. Nu am niciun motiv să schimb opinia. Am toată încrederea în colegii și agregatele țării.
              La fel cum a încredere în tanchiști și în tancurile de la Turda.
              Toți își vor face datoria și nu îți fă complexe că nu se fac manevre bruște și că vor sări aripile de pe 21… Sunt fix convins că pot da de parchet cu orice vine peste noi.

              • Asa o fi Flogger, dar daca te uiti ce rachete sunt pe zburatoarea SU-27 ucraineana, va fi cam greu pana ajunge Lancer-ul sa angajeze cu Python 2 sau Matra Magic…

                • Asta zici tu.
                  Mai aruncă un ochi și spune-mi de ce te sperie ce cară subt planuri Su-ul? Că sunt mai tare de minte și nu pricep.
                  Și tu și șelalt Marius cu care am disputat gândiți în termeni de date din broșură. Am decis să rămân la opinia mea, voi la ale voastre. Degeaba îmi citezi, cu religiozitate, din datele tehnice și performanțele produsului.
                  Mai explică-mi o dată, care e ideea cu avantajul angajamentului presupus. Dpmdv ce au ei mai util avem și noi, anume R-73. Mai mult, cunoaștem tehnica respectivă și limitările ei. Restul e poveste.
                  …21 nu trebuie să facă cobra… ca să dea de parchet cu ei…

              • @Folgger. Isi vor face datoria, fara indoiala, din pacate doar ei si-ar face-o. Care tancuri de la Turda?! Ce sanse reale are un astfel de tanc intr-o confruntare de blindate?! Da lasa-i sa iasa, la o adica din unitati si sa moara eroic in niste epave de tancuri! Ca doar nu ne doare gura sa le uram…Bafta!
                „…pot da de parchet cu orice vine peste noi.” Hai sa fim un pic seriosi. Las ca facem, las ca dregem, las ca ne descurcam noi…asta-i lait-motivul caderii tarii. Nu dai de pamant cu nimic daca vine cineva serios peste tine, cel mult mor eroic baietii aia pentru ca au fost pusi sa iasa cu paru,n mana in timp ce adversarul vine cu tehnica din secolul XXI.
                Tot asa era discursul si in 1916 inainte de a intra in razboi…

          • Marius
            Eu ma bazez pe infrormatii publice.
            Si dupa cate tin minte fabricantu a zis ca pana in 2014. E ceva legat de rezistenat materialelor
            Ca unu in straer de zbor poa intercepta late avioane nu ma indoiesc. Mai ales daca ala e o caruta de linei sau nu trage in el … cu una „dincolo de orizont”
            Cat despre aerodinamica era excelenta in anii 60. Nu era o „caramida zburatoare” .
            Cred ca aerodinamic este si azi ok .. slabiciunile sale sunt de alta natura..

            • Fabricantu’ e fraier, noi ca de obicei suntem smecheri foc. Asa e peste tot, ciocanim, il mai luam la pila, ii mai dam un ghiont, mai schimbab o piesa…Merge?! Merge vere! Si uite daia suntem unde suntem!
              Trebuie sa intelegem cu totii odata ca smecheria nu s-a inventata la noi ci dimpotriva, iar regulile sunt facute sa fie respectate, daca vrei performanta, daca nu merge si cu hei-rup si Doamne-ajuta!

              • fabricantu nu ie fraier, ci răuvoitor

                • Bre fabricantu’ a dat acest termen inca de la fabricarea avioanelor pe cand eram cu totii neamuri, pe de alta parte nimeni nu a contestat anul maxim de viata al aparatelor.

                  Noi ca de obicei ne facem ca stim mai multe, realitatea este ca astazi „21 este doar un cvasi-avion de vanatoare, limitat din anumite puncte de vedere la zborul supersonic si manvre agresive, sub-inarmat cu ore de zbor pe datorie, ca sa zic asa, avion care in caz de conflict real ar face sa ne pierdem pilotii degeaba.
                  Iar in fata unui avion de generatie 4++ nu mai reprezinta mare lucru.

                  T 55, MIG 21, Hawk etc, arme doar cu numele.

                • Glogger, George

                  fabricantu nu e nici fraier nici rauvoitor. E doar cisntit (in mopd exceptional in acest caz) . Din cate stiu (ce tin minte si am intels la o „discutie” cu junu care facuse aeroonginerie si tre cuse la rezistenta materialelor din prima cu nota mare) e o cestie numita uzura sau oboseala materialului. Adica rezista pana vam d se rupe. fabricantu zice ceva inainte sa se rupa. Ca nu droeste sa caza gugustiucu lui.
                  Acu mai sunt unele prbleme. Unii gugustiouci rezista mai mult decat latii. Ca sunt facuti cu „rezerva”mare precum batranul B 52 mereu scrofulos la datorie. Sau 707 cica facut ca tractoru .plsu Tu 154 cica tractor ptr Siberia!
                  Altii e mai usuroi mai fini mai sensibili. De ex Mig 21 excelent la breamea lui … insa „doar” plus 7 g (cestia cu G ul arata si o structura de tractor sau mai civilizata)
                  In plus depanda de tipul avionului. Un supersonic „oboseste” mai devreme decat un subsonic. Cica la regimu de tranzitie la spersonic sunt niste vobratii extra nasoale. Care obosesc materialu.
                  Asa ca nu e de sperat ca un MIG 21 sa ajunga sa zboare cat un B52, 707 sa nu mai zic subsonicele Dacota sau Ju 52 . (paote F 4 da ala e construit ca tractoru. Greu ca nioaba caramida zburatoare triumful motorizari asupra aerodinacmiic ! astea sunt calde apecieri .. americane! „noi cu motoarele noastre puternice facem si cara mizele sa zboare!!”)Ca oboseste materialu din care e facut.
                  Si acu RK la Bacau .. ? Da remotorizare. Sa mai o vopsea indeprtat un eleron samd . Da structura? Pai io in prostia mea nu as crede. Nu de lata dar daca ar p[utea face asta .. ar putea construi unele noi!!! MaSau ma rog le-ar recopnditiona radical :a da originale mai sunt suruburile vopsite cu rosu ca sa stim si noi ce e nou!! 12 suruburi rosii..

                  Ma rog poa am scris prostii. Nu de alta da cand ala imi tinea prelegerea era cam pilit. Si eu doar dine dispus (tineam mai bine) Plus vreo 20 de ani de la discutie (tocmai asta discutam .. aviatia miliatara romana)

                  Da oricum cica gavricantyu iti gaeanteaza N ore de zbor. Dupa care te proiveste..

                • @ George

                  Fabricantu’ a dat un termen si in cazul U-2, B-52 sau C-130. Si-ale dracu’ de nu zboara astea uneori in draci. La fiecare RK se fac teste de rezistenta a materialelor, nu vine nea maistru si bate cu ciocanelul in profundor. Ce nu corespunde, se schimba. Daca-s probleme mari, avionul se caseaza. Atat e de simplu.

                • @ Da Marius ai dreptate, diferenta este ca americanii le pastreaza pentru simplul motiv ca respectivele aparate fac fata pe nisa lor. Pt ca asta sunt: aparate de nisa, iar pe de alta parte una este sa-ti fac RK-ul producatorul si alta e ce facem noi. Stim amandoi ca „21 nu mai este in toate puterile si zboara cu restrictii, neoficiale e drept.

                • @ George

                  Pai si LanceR-ul face treaba pe nisa lui, respectiv politie aeriana. Repet, in ultimii 15 ani nu stiu sa fi fost brese de siguranta nationala pe motiv de avioane supersonice care nu si-au facut treaba.

    • asta o sustin oricand, cu ochii inchisi, doar ca „nu vor fi bani” 🙂 Pentru ucraineni e cam tarziu si e o masura disperata:
      http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ucraina-primul-batalion-al-garzii-na%C8%9Bionale-a-plecat-pe-front-225904.html

      Primul batalion al Gărzii Naționale a Ucrainei a fost trimis pe ‘front’ în estul țării, a anunțat marți secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, Andrii Parubii, citat de AFP. Acest batalion este format din voluntari, care au făcut parte din unitățile de autoapărare ale Maidanului (Piața Independenței), epicentrul protestelor din centrul Kievului, ce au condus la înlăturarea regimului prorus al președintelui Viktor Ianukovici la sfârșitul lunii februarie, a subliniat Parubii pe contul său de Facebook.

      ‘Soldații sunt foarte combativi și sunt pregătiți să apere Ucraina. Situația nu este simplă’, adaugă Parubii, care s-a întors de la Lugansk (est), unde spune că a stat o săptămână.

      Lugansk face parte din bazinul carbonifer Donbas și se confruntă de mai multe zile cu tensiuni separatiste din partea militanților proruși. Aceștia ocupă din 6 aprilie sediul local al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei). Grupuri armate proruse au trecut la o ofensivă luni în estul Ucrainei, cerând ajutor președintelui rus Vladimir Putin în fața guvernului proeuropean de la Kiev.

      Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naționale, care ar putea să încorporeze până la 60.000 de persoane, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, pe fondul temerilor legate de o invazie a armatei ruse în est.

      Garda Națională este însărcinată, în special, cu securitatea internă, apărarea frontierelor și lupta împotriva terorismului.

    • Nea Degeratu asta a iesit si el la pensie si se trezeste vorbind 🙂 🙂

      Nu ca as avea ceva cu omul, tot respectul.

      Ca macar vorbeste la pensie, alti nici macar atat nu se streseaza.

      Insa e atat de deplasat in contextul asta mioritic…

      Si ma intreb oare de ce au tacut atatia ani…
      Acum degeaba mai dau din gura, e mult prea tardiv si oricum nu-i prea asculta nimeni….

      Bre, armata la romani s-a cam desfiintat.
      -Aviatia de lupta a disparut aproape cu desavarsire.
      -Marina e un fier ruginit.
      -Infanteria stelara mai trage si ea de niste Volkhovuri si niste T55uri eventual modernizate.

      Restul e poveste…
      Ca si sperantele ca se vor aloca fonduri si se va cumpara armament.

      100.000 rezervisti 🙂 … poate sa le aduca nevasta sau pretena pachetzelu in fiecare zi . Si instructie sa faca in fata blocului, ca unitatile si poligoanele le-au cam desfiintat. De culcat seara sa mearga acasa. Sa se spele tot acolo, ca armata e saraca 🙂 Cu pusti de lemn, ca alea de la garzile patriotice si ce „surplus” au mai avut le-au vandut la americani si la oricine a mai dat un ban pe ele pe o cafelutza, o vilutza, un contuletz 🙂 … PSLuri in tzipla…

      Ramanem numai cu trupele de mentinere a pacii in teatrele de operatii.
      Si ne apara americanii cu cateva F16.

      Deci relax nea Degeratu 🙂

      Si raspunsul la intrebarea retorica a mnealui: nu, nu mai vrem o tara, ce sa mai facem cu ea, vrem numai un buget de tocat plus pensiili, ajutoarili si salariili.

      • @gsg9

        Ai dat-o iar in doina de dor si jale…. Inteleg doina de jale ca nu mai avem aviatie, marina, o retea de aparare aeriana bine puse la punct…. Dar sa zici ca e prea tarziu sa antrenezi cateva zeci de mii de infanteristi… nu mai vad rostul doinei de jale. Ca nu-i tarziu deloc.

        Si in loc sa se ingroape bani multi in proiecte stupide gen modernizarea Delfinului (ce modernizare???) mai bine i-ar baga in sisteme AT si AA portabile. Cu sutele de milioane ingropate in Delfinul cate sisteme de-astea s-ar cumpara?

        • Nea Vectore,

          Daca citeai mai cu atentie vedeai ca printre doine si jelete mai iegzasta niste informatii 🙂

          Si anume cu prostia aia numita „logistica”

          Unde cazeaza garzile patrihotzice cand este la mobilizare/antrenamente, ca unitatile le-au cam desfiintat dreacului. Cand ai cheama la mobilizare unde-i aduna, in fata blocului? Unde-i culca in perioada aia?

          Ca fortele uscate si acuma vestejite au numa vreo 45000 de suflete, dintre care purtatori de bocanci nu stiu cati, daca mai aduci brusc 100-120000 (chit ca nu vin toti odata) ce faci cu ei?

          Pe ce poligoane ai antrezeaza, ca s-au retrocedat o gramada.

          Cu ce-i antreneaza, cu pusti de lemn?
          Ca au vandut PSLurile in tzipla si armele garzilor patrihotzice…ei stiu ce mai au prin depozite. Au lichidat stocurile cu materii prime de mobilizare, alea din care trebuiau sa faca arme in caz de criza. Le-au vandut. Sa-ti povesteasca Nicusor daca mai intra pe aici, daca nu, mai cauta prin arhiva blogului, ca este scris.

          Cu ce munitie?

          Pusca aia noua de asalt intra la categoria pufuleti-cu-filme-porno. Cugirul parca este in insolventa.

          Si toate astea ca sa le faci costa bre 🙂

          Si necesita timp!

          Si mai ales interes!

          Ti se pare ca intereseaza pe cineva problema momentan?

          Ca mie mi se pare ca nu 🙂

        • si ce fac garzile patriotice de la baleni ,daca vin in vizita aia de la tulucesti
          asculta la radio stirea venirii???
          si dupa aia vin aia cu povestile ca vin teroristii cu t 55 cu stema rooamaniei pe ele sa ii atace
          mai stiu ei oare daca vecinii mai au asa ceva ,sau daca nu sunt pprin preajma nu au cum sa ajunga
          dupa aia plangem 10000 morti fara sa avem macar adversar
          ne batem singuri cu sacul de box si iesim pe locul 2

        • @Vector

          Si ce ti s-a pus fix pe Delfinul 🙂

          Daca structura nu este imbatranita rau/prea uzata si se mai poate scufunda silentios (si sa mai poata eventual si iesi din imersie) este o arma formidabila numai prin prezenta.

          Un submarin in zona inseamna ca partea ailalta trebuie sa aloce mijloace suficiente ca sa-l detecteze si urmareasca. Nu umbla nimeni relaxat daca e un submarin prin zona. O torpila rupe in doua un distrugator.

          De ce crezi ca ni s-a ordonat sa-l tinem la mal atata amar de vreme.
          Ca sa nu stresam partea adversa si sa nu provocam reactii si contramasuri.

          Delfinul necesita baterii, o verificare amanuntita a tuturor sistemelor daca se mai poate scufunda in siguranta, sisteme de detectie si comunicatii si eventual armament (ca au expirat dracului si torpilele alea).

          Ah, si mai necesita si echipaj 🙂

          Revitalizat si inarmat pune probleme serioase unei flote care se apropie de tarmul nostru, mult mai seriose decat fregatele sau NPRurile.

          Macar de l-ar revitaliza…
          Eu nu mai cred asta.
          Toti cretinii de la minister au spus asta in ultimii 20 de ani.

          E adevarat ca se pot cumpara multe rachete AT de banii aia.

          Acu’ depinde ce vrei, daca vrei sa aperi si litoralul sau numai sa stai pitit langa Galati sa vina aia cu tancurile. Care venit cu tancurile mi se pare mai improbabil decat eventuale sicane la Marea Neagra.

          • @gsg9

            Tu zici ca nu se poate ACUM, chiar in acest moment. Dar asta nu inseamna ca e prea tarziu daca incepem sa facem ceva. Prea tarziu ar fi daca am fi deja sub ocupatie straina, sau in pragul invaziei ca aia in Ucraina.

            In legatura cu Delfinul, decat sa se bage banii in el mai bine ar face altceva cu ei. Daca nu pentru alte arme atunci macar cumpara altul nou decat carpeala. Pentru ca dupa 20 si ceva de ani de inactivitate nu cred ca e intr-o stare buna. Si cu echipajul ce faci? E prea tarziu sa antrenezi infanteristi dar nu-i tarziu sa antrenezi echipaje pentru submarin?

            • @Vector
              Bre, asa se poate orice, trebe’ numa’ sa vrei 🙂

              Daca se apuca acuma sa reinfiinteze unitati si centre de mobilizare, sa reinfiinteze poligoane, daca le fabrica arme sau le aduc din depozite (ce-a ramas nevandut, daca a mai ramas ceva 🙂 ) se poate, nu zic nu.

              Dar judecand dupa starea lucrurilor si cunoscandu-i pe ai nostri este improbabil.
              Si dupa aia, cu razboiul intregului popor nu stiu ce succesuri ai…
              Una e cu militari profesionisti cu experienta, alta cu amatori…
              O armata mica dar hotarata, cu chef de lupta si cu suficienta munitie poate pune suficiente probleme.

              Politicul este oricand dispus sa se sacrifice cu niste zeci de mii de eroi morti ca sa le apere mosiile, cred ca poate trece asta, cu sufletzelele triste si inlacrimate dar garantat trece 🙂

              Privita dintr-un punct de vedere asta cu garda nationala ar fi ultima nesimtire din partea lor: dupa ce 25 de ani au furat si daramat si distrus, acuma sa adune tinerii sa moara ca boii cu batzu’n mana pe campii aparandu-le gushile si burdihanele…pt patrie…care patrie…patria hotilor? Cand or mobiliza-o pe eba, pe copiii lui nastase sau geoana din america, pe victoras, videanu si pe boureanu si i-or trimite in linia intai, abia atunci sa-i adune si pe restul…

              La Delfin au pastrat niste oameni care l-au pastrat functional la mal. De unde-i iau pe restul, ei stiu…
              Se poate decide dupa o evaluare a starii navei daca mai merita Delfinul revitalizat sau nu. Probabil n-or sa-l revitalizeze oricum, nu ca s-ar merita sau nu ci pt ca pur si simplu nu-i intereseaza.

              • @gsg9

                Si ce faci dupa ce armata aia mica, hotarata si profesionista ia bataie? Nu iti ramane decat sa ii primesti pe invadatori cu flori, nu? 🙂 E bine cu armata mica si profesionista, dar daca ai avea si o masa de oameni cu pregatire militara si munitie cum zici, plus un plan de rezerva, poti continua rezistenta si dupa ce ramai fara armata aia mica si vioaie. Asa DOAR cu armata mica si vioaie (dar si prost echipata) stii ce scrie pe noi? Consiliu de coroana 1940 – resistance is futile.

                Stai linistit, nu cred ca s-ar lua lumea cu arcanu in Garda Nationala. Poate daca nu sunt voluntari. Dar cred ca ar fi.

                • Imi cer scuze ca repet a nu stiu cata oara…

                  Garda Nationala voluntara, de 3 luni, pentru barbati si femei, (pana la o varsta in jur de 30 ani)…in urma satisfacerii acestui stagiu, se primesc drepturile electorale (de a vota si de a fi votat)..

                  ..categorii scutite:
                  -cei cu dizabilitati fizice (de psihice nu mai vorbim…ca nici drept de vot n-au);
                  -parinti/tutori/asistenti sociali;
                  -elevi/studenti ai institutiilor militare de invatamant…

                  Cam in jurul acestor lucruri ar trebui sa se invarta ideea…

                  …si vad ca CIA Worldfact Book mai are numerele cu privire la „Manpower reaching militarily significant age annually:
                  -male: 117,798
                  -female: 111,607 (2010 estimate)”.

                  Oare cati dintre acesti tineri ar face voluntar 3 luni de Garda Nationala pentru a se considera adulti cu drept de vot (si de a fi votati)?
                  ______________
                  In Israel – nevoia obliga – ca o comparatie, „Military service age and obligation:
                  -18 years of age for compulsory (Jews, Druzes) military service;
                  -17 years of age for voluntary (Christians, Muslims, Circassians) military service;
                  -both sexes are obligated to military service;
                  -conscript service obligation – 36 months for enlisted men, 21 months for enlisted women, 48 months for officers;
                  -pilots commit to 9 years service;
                  -reserve obligation to age 41-51 (men), 24 (women) (2013)”

                • @Vector Lasa jocurile pe PC. Nu-ti fac bine deloc, visezi rezistente si alte acareturi electrice.

                • @Marius

                  Tu esti singurul care a adus jocurile PC in discutie. Eu n-am facut-o.

                • La ce-ai scris, nu mai e nevoie sa le aduci in discutie. Este de la sine inteleasa ruperea de realitate.

                • @Marius

                  Cat timp nu precizezi punctual la ce anume din ce am zis te referi si nu aduci contra-argumente sau critici clare, nu vad de ce ar trebui sa ma intereseze parerea ta.

                • poti pune la pct o forta de rezistenta formata din lucratori de
                  la servicii, fosti militari profesionisti iesiti de sub contract,
                  toti special antrenati pt asta. in jurul lor se pot aduna in timp
                  si voluntari. nu e mare lucru dar ar putea constitui un nucleu
                  de rezistenta capabil sa creeze un deranj semnificativ
                  pt inamic.

              • Da mai gsg9 ca bine le zici matale : Una e cu militari profesionisti cu experienta, alta cu amatori…
                O armata mica dar hotarata, cu chef de lupta si cu suficienta munitie poate pune suficiente probleme.
                Probleme adica sa se evacueze la Dunquerque!
                Fiindca armata engleza era profesionista aia germana era de recrutare ..

    • si eu sustin asta…avem nevoie de cel putin 100 de mii de rezervisti

      • Cauta-i prin Spania. Pe mine nu te baza (62 ani :HTA, tahicardie BPOC samd)

      • Cei care au condus Romania in ultimii 20 de ani parca nu ar fi fost romani.Sau comportat parca cu intentia de a distruge tara .Recunosc ca trebuie o armata profesionista dar in paralel trebuia si o pregatire a tineretului de cateva luni de acomodare cu armamentul ,sa stie sa traga cu tunu, cu in mortier, sa stie sa conduca un TSAB, un tank, etc.Dar nu s-a facut nimic .Cineva ar trebuii sa plateasca pentru subminarea puterii de aparare a tarii.

    • CONCLUZIA IN ARTICOL

      ” Armata Română, aşa cum este acum, nu are capacitatea apărării unui teritoriu. Decât pe bază de eroism. ”

      Vai de tara care are nevoie de eroi …… Daca romanii nu ies nici macar la vot , scirbiti de mafiotii care ii conduc , ar avea un motiv sa-si puna pielea in bat pentru ca stirpiturile politice sa supravietuiasca si sa huzureasca in continuare ???…… Mai intii romanii ar trebui sa duca un razboi de extermnare a politicienilor corupti si a sustinatorilor lor si abia apoi vor avea motive sa-si apere pamintul pe care traiesc

      Sa nu avem dubii . Rusii au prins pofta de teritorii .Si Romania este pe lista de bucate a neosovieticilor . Si au motive geostrategice . Citez pe o facebook -ista :

      ” Flavia Pop :

      Dorintele lui Putin sunt campurile petroliere din Marea Neagra si tot ce tine de Dunare si litoral. Daca Marea Neagra devine lac rusesc UE e terminata… Nu tu gaze si petrol, nu tu iesire spre Asia… Contractele la gaze si petrol cu preturi diferentiate pt. fiecare stat vor dezbina UE… Despre Romania ce sa spun vin vremuri grele.. Sa speram ca americanii nu vor renunta la noi.. Nota de plata urgenta: contracte pt companiile americane inclusiv pt. gazele de sist..”

      Si daca vine o zi in care americanii nu renunta doar la noi ci la intreaga Europa vestica . Americanii , cu actuala lor politica externa contractila , pot zice Europei intr-o zi : ” Frate ca frate dar brinza e pe bani . Noua nu ne poate iesi nimic bun din cafteala cu rusii . Sinteti copii mari , descurcati-va singuri cu planurile si actiunile lor expansioniste. Va mai trimitem asa din cind in cind o nava in vizita de curtoazie si citeva mii de militari , prin zona de est , sa va tina de urit si sa fie drept dovada ca nu v-am uitat . Noi ne retragem grosul pentru ca ne este mai aproape camasa decit haina si deja ne facuram planiri sa mutam armata prin zona Orientului unde mai avem de supt ceva petrol ieftin . Va sunam mai incolo sa va intrebam de sanatate . Pa si LA RE . ”

      Sa nu zica nimeni ca e imposibil ca Obanana sa se inteleaga cu Putin peste capul europenilor . IMPOSIBILUL NU EXISTA !!!

      PUTIN AVANSEAZA , NATO SANCTIONEAZA !!!

    • Cu banii folositi pentru niste rezervisti inutili se doteaza dracului o parte din armata. Iar pe Degeratu sa-l citati abia dupa ce ne spune cati oameni a omorat la Revolutie. Ca un stanculescu putrezeste in parnaie iar el a ajuns seful armatei.

      • @marius uita-te la greci si turci…la ei armata profesionista, in caz de razboi, devine nucleul fortelor armate…rezervistii fiind foarte numerosi, dar si bine pregatiti…asa ca nu sunt inutili…

        • Sunt inutili atata timp cat nu ai bani pentru ei. Cu ce ii imbraci? Cu ce ii hranesti? Cine ii instruieste? Cu ce arme trag? Ce munitie folosesc? Pe ce tehnica se folosesc?

          Cand am facut eu armata, jumatate din PM-uri (si nu exageret cu nimic) aveau tevile strambe. Unele destul de grosolan, aveau erori de 6-7 metri la o distanta de tragere de 50 de metri (parca atat era). Eu zic sa facem armata de rezervisti si sa-i dotam cu prastii si cozi de cazmale. Sigur rusii se sperie de ei.

          • Unde? Cand ai facut armata?! Asta apropos de tevile strambe
            In rst am vazut si eu arme care trageau aiurea ..
            Insa de vina era leatu … care o „regla” dand-o de ciment sau si mai rau se apuca cretinelu sa umbel la cuiul de la catare sa il mai rasduceasca nitel : tiete nenea un surub !! .. Asa ca din cand in cand armele erau duse la atelier si „realiniate”
            Ma rog daca ii prindeai ii opreai . Insa unii erau tampiti si apoi pe ascuns … (mama ce futai a primit unu ..)
            Ma rog eu am avut bafta si am avut parte numai de arme bune..

          • @Marius unde ai facut tu armata!?? Ma baiatule ORICE arma are abatere de asta se face si ”instructia tragerii”.A mea era din 65 si abaterea in 100 de metri era de 20cm.Cand faci corectia de tragere stii unde sa tintesti ca sa obtii efectul dorit, ca n-o sa stai toata ziua cu atelieru dupa tine !
            Tevi strambe?? pai daca le foloseati pe post de levier voi astia de la diribau ca sa ridicati sinele de cale ferata ce sa va fac?
            Asa gogomanie nu am mai auzit auzi, tevi strambe, abatere de 6-7 metri, bai baiatule pai aia nu mai e arma , aia se da la scazut ca nu mai corespunde tehnic, e un rebut!!!Nu mai vorbi aiurea.Akaemu e bun, DACA stii sa tragi cu el!

            • @ wandoo Am facut armata la jandarmerie, printre ultimele serii care au prins incorporarea obligatorie, desi eu am facut-o cam la cerere. Inainte sa mai scrii alte tampenii, te asigur ca eu nu foloseam PM-ul la nimic altceva in afara de trageri, instructie si intretinere. Acum nu stiu unde ai facut tu armata, cu ce arme si cat de bune erau. Drept sa-ti spun, nici nu ma intereseaza. Eu am scris ce-am experimentat si am vazut cu ochii mei.

              Ah, si am fost la cateva unitati din Bucuresti, apropo de „diribau” care pesemne te-a traumatizat.

      • Total de acord cu Marius, garda nationala este o gluma, idea de rezervistii conform legii care zace in Parlament de ani de zile este insa o idee buna.

        • de acord ca intai ar trebui sa echipam armata profesionista…dar dupa aceea trebuie sa ne gandim si la un sistem de rezervisti…orice armata serioasa are rezervisti cel putin la fel de numerosi ca armata regulata…

    • Apropo,

      „ART. 1

      Cetatenii români, barbati si femei, care îndeplinesc conditiile prevazute de legislatia în vigoare, pot efectua, pe baza de voluntariat, orice forma a serviciului militar, fara discriminare.”

      Deci nu va opreste nimeni sa va prezentati la CMZ si sa va cereti in armata. Mai ales astia care n-ati facut-o si credeti ca e ca in Counter Strike sau ca la airsoft.

      • pai da marius, ne prezentam…dar cati…5-10 mii…si restul?

        • Pai ia prezentati-va 15.000 de oameni la recrutare si vedem apoi ce se intampla cu restul. Sa va instruiasca pe astia 15.000, sa va dea uniforme, sa va cazeze si tot asa, si-apoi vedem si cu restul ce se va intampla. Dar prezentati-va astia 15.000 la recrutare.

          • @Marius

            Ca sa te instruiasca trebuie sa semnezi un contract pe 4 ani cu ei. Adica sa lasi ce faci acum si sa urmezi cariera militara. Poate unii nu pot sa faca asta. Dar un sistem de Garda Nationala presupune un stagiu minim de pregatire a celor recrutati (1-3 luni), dupa care ei se pot intoarce la civilie si isi vad de carierele lor, ramanand la dispozitia armatei pentru antrenamente ocazionale sau mobilizare. E altceva. Nu ramai cu anii in armata.

            • @vector dar hai sa nu zicem garda nationala…rezerva..te duci faci o instructie si asta e, dupa ramai in rezerva si mergi de doua ori pe luna la trageri…si asta e…

        • referitor la cei care s-ar prezenta la o eventuala mobilizare…ia dati o geană aici
          http://www.vplay.ro/watch/vy8abfms
          și aici
          http://www.vplay.ro/watch/bvjq2i3y/
          cam cîți tinerei din ăștia credeți că se vor prezenta???

  10. Un nou Kosov, dar la o alta scara!

  11. Din pacate gsg9 are dreptate. E tarziu acum. Daca din tot ce s-a furat in tara asta in ultimii 25 de ani, doar o mica parte s-ar fi recuperat, am fi avut si armata si autostrazi si sistem medical (din care sa nu mai fuga medicii buni!) si un invatamant decent. Bine ca avem grija de biserica, macar sa fim ingropati decent….

    • Sandele

      mie mi se zice „militarist” de peste 30 de ani.
      Cand in urma cu ceva ani imi parea rau ca CDReaua a anulat contractu ci BELL (ptr construire de elicoptere de atac sub licenta ) mi se zicea ca nu e nevoie ca io tampit iaste. Ca rusii e pa faras .Acu se vede mai bine cine stia ce vorbeste ..
      Cand s=au redus drastic armata toti la fel in delir. Mie mi se zicea „comunist” si „ceausit” ca strambam din nas.
      toti ca prostii se tavaleau8 de bucurie ca soldatii romani se preumba ca politie coloniala prin alte tari. Au nume fioroase : scorpionii, lupii samd. Batalioane nedotate ptr lupta de aparare..

      Cat despre ce mai scrii – pai draga banii daca erau trebuiau cheltuiti ori pe vile ori aparare.. Da „drapta” noastra a preferat vilele si apartamentele la Miami. Asa cum ne povatuia Tariceanu sa profitamn de criza din SUA sa cumparam ieftin case mari .. Acelasi care refuza sa cumpere avioane de lupta. Numa ca Tariceanu (anticomunsit, dreapta samd) „uita”ca tocmai se facea timpul unei gandiri limpezi : ce cumparam? Ca atunci cand s-a facut LanceRizarea se cam stia (daca eu stiu … un politician ar trebui sa stie!) ca prin 2000, cel mai traziu 2006 trebuia data comanda ptr avioane . Insa stii ce e frumos ? In 2006 s-a zis 48. Acu zicem 12 .. Am inceput cu vreo 96-98 LanceR ..mai avand si altele in dotare. Azi?!

      • @Ghita Bizonu’

        Pai noi, cei care comenteaza aici, suntem o specie in pericol, marea masa a romanilor nici nu se gandesc la chestii de-astea, cu atat mai putin sa ceara ei armata obligatorie sau cheltuieli cu apararea. Grosul nu vrea asa ceva. Recent am vazut la tembelizor cum niste elevi au fost in guvern sau parlament cu ocazia saptamanii scoala altfel sau parlamentul/guvernul copiilor, nu am retinut exact. Si au trebuit sa vina cu solutii ca nu sunt bani. Si ce-au propus copchiii patriei? De unde sa se ia bani? Reducerea cheltuielilor cu apararea! Ca Romania nu e implicata in nici un conflict! 🙂 Am ras la stirea asta…..

        • @vector unul zicea sa desfiintam armata si sa ii platim pe americani sa ne apere…asta e nivelul…si crezi ca copchiii aia erau ai patriei? nu, erau pustani rasfatati de la vreo scoala de fite…nu oricine merge la guvern in vizita…astia la 18 ani o sa fie aia care fac accidente cu masini de sute de mii de euro pentru ca sunt bauti…ar merita 1-2 ani de BD sa vada ce e viata…

        • Nu elevii sunt de vina. Ci parintii lor. Profesorii lor. Domnii mari telepulati ai neamului (aia din GDS in cazu nost) care si ei au fost spalati pe creier ca „acu in anu de gratie asa ceva nu se poate!!”
          Sper sa nu afle.. In rest .. si vis pacem Luger iti trebe !
          Poate nu te intereseaza razboiul INSA el se intereseaza de tine!!
          Si poporul care nu isi hraneste armata va hrani armata de ocupatie

          • Asta mi-a placut Bizonule. Eram suparat pe tine ca te-ai luat de mine pe gratis acu ceva timp dar te-am iertat acum. Aici sunt de acord cu tine suat la suta.

        • vector

          am vazut stirea asta a fost la protv

          se pare ca se indoctrineaza asa ca armata nu este necesara

          • mult a decazut Romania…decat sa ajungem o natie de manelisti/tigani/drogati/visatori mai bine…dar nu mai zic nimic ca ma face lumea nebun 🙂

  12. a fost OZN verificau extraterestii pretu la pompa.

  13. Generalu Degeratu ?
    Ala in timpul caruia aviatia romana s-a „contractat” brusc ?!

    Sau in Wiki cica am mai avea in uz 49 MiG-21 LanceR … cu care sunt dotate 2 escadrile .. Escadrila de 24?!

    • Generalul Degeratu care nu vrea in ruptul capului sa ne spuna cam ce-a facut el pe la Cluj in timpul Revolutiei din ’89 si cam cati oameni au avut de suferit din ordinul lui…

  14. Ete ce zice nenea MRU………si eu cred ca el cam are dreptate. Intrebarea este cum va reusi Romania sa profite din aceasta situatie, sau se va ruga si se va bucura iarasi daca ea scapa doar putin sicanata din toata situatia asta!
    http://adevarul.ro/news/eveniment/adevarul-live-ora-1300-fostul-sef-sie-mihai-razvan-ungureanu-vorbeste-despre-pericolul-ucraina-despre-castiga-presedintia-romaniei-1_534cd0b40d133766a8cbee5d/index.html

  15. Aflam de la Medvedev:
    Potrivit premierului rus, singura cale pentru a salva Ucraina și a calma situația este „crearea unor condiții normale de dezvoltare a țării, lansarea unui dialog cu oamenii, cu poporul, precum și luarea în considerare a intereselorl tuturor grupurilor etnice”.

    Ce aflam de la „poporul lui Medvdev”:
    „Dacă miliția nu trece de partea „poporului” (acum stim care), în două zile vom organiza „împușcături în masă”.

    Une este adevarul ? Ucraina cere trupe ONU pentru stabilizarea situatiei, dar Lavrov bate cu pumnul in masa:
    Iniţiativa actualelor autorităţi ucrainene de a atrage ONU la pacificarea sud-estului Ucrainei „este inadmisibilă”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în timpul negocierilor cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

    „Pacificatorii” trebuie sa fie rusi ! Ca aia din Transnistria 🙂

  16. inca mai zboara MiG-21 Lancer ABC?

    • russian expert

      nu mai zboara nici unul, de ce ?

      • Trebuie sa trimita raportul ta taica Putina, nu ai inteles pana acum sau ce!? Aici are sanse mai mari sa afle ceva mai concret. A incercat si pe Cancan, dar nu prea i-a iesit corect la bumaratoare, ca aia stiau numarul de silicoane din dotarea fetelor angajate in armata, nu cate avioane mai zboara! 🙂

  17. Imi poate explica cineva de ce pe http://www.globalfirepower.com Romania figureaza cu 73350 personal militar activ si inca 80000 in rezerva? Inteleg ca primii sunt militarii profesionisti (platiti). Ce e cu rezerva aceea de 80000?

  18. Si pana la ce varsta sunt calculati? Eu am 45 de ani si am facut armata. Sunt „rezerva” sau am iesit din calcul?

    • chiar asa, cine stie sa-mi spuna? pana la ce varsta ne tin astia in scripte? sa n-am vreo surpriza…

      • @danny/sandel. Din cate stiu suntem in scripte pana la varsta de 45 de ani. Adica suntem pasibili de incorporare in caz de necesitate. Pana la 45 de ani suntem considerati rezervisti si avem obligatia de a ne prezenta la CMJ imediat ce primim ordinul de concentrare, acesta putand veni azi si prin anuntarea tuturor rezervistilor prin intermediul mass-media. Se declara mobilizare generala pentru toti barbatii apti cu varsta de pana la 45 de ani.

        • In caz de nasoleala se poate merge pana la 55.

          • Sper că ți-ai lustruit bocancii și ai completat ranița. E momentul să medităm la instrucția de bază și să ne uităm la seria „Rambo” pt. inspirație divină. Trebuie să vizualizăm turelele sovietice sărind pocnite și aripile, înstelate roșu, căzând la pământ într-o spirală fumegând-arzândă.

          • @george pe bune? naspa, eu mai am 2 ani de rezervare. doar ca
            acum daca alerg 100m tre sa-mi trag sufetul 10 min. ar trebui
            sa fac si eu precum kasapu. sa m-apuc de alergari,

  19. Deci mai am un pic. Hai liberare!!!

  20. Exact acum 6 luni de zile nici nu ne inchipuiam ca ar fi posibil un razboi direct in care sa fie implicata Romania, iar acum vorbim cu nonsalanta despre mobilizare, unii isi fac calcule sa vada daca mai apuca sa traga cu puscociu in dusmanii tarii si toate astea in timp ce ai nostri conducatori isi rezerva bilete la curse charter spre meleaguri pe unde nu bat rachete si neaparat sa fie si insorite!
    Cat de usor ne adaptam!

    • Pai da.. citeati reviste proaste (adica scrise de filozofi si lati intelctuali ca cum azi nu se mai poarta razboiul) si crdeati ca mereu in fruntea Risiei va fi Boris Betivul . Apoi ati crezut ca Rusia nu mai e Rusia… Apoi ca Uncle Sam Shylock e Superman …

      A sa iti dau un reper :cica nu mai sunte,m in sec XIX si XX ca sa mai purtam razboi .. da? Da nu ti se pare ciudata ca in sec XXI in tarile din Apus alae civilzate ci catolice se mai poarta .. violul ? Ce naiba opameni civilizati se comporta precum basbuzucii beti?! Sau ca prin unele amri a reaparut .. pirateria?
      Pai vezi ca se poate ?!

  21. Pana la ce varsta sunt chemati rezervistii ??? Nu de alta dar sa stiu sa ma pregatesc , sa mai las dracu berea si sa incep iar sa alerg cu ranita in spate 🙂 sa cumpar bilet de avion si sa pup nevasta si copii ca merem la razbel

    • Nu lăsa berea, e hrănitoare și hidratează!
      De pregătit nu e timp, rămânem așa cât de pregătiți suntem. Dacă mai memorezi cum să tragi și cum să te miști în teren e suficient. Ia berea în raniță… e mai bună decât nimic.

  22. Problema cu tara asta romanesaca este si nu de acum de cand se stie ca nu se respecta valorile.Toti vor sa fie sefi fara pregatire.La elvetieni este alta organizare.Esti doar sef pe o lucrare adica raspunzi de la inceput pana la sfarsit de lucrare.Daca apar probleme tu vii sa le rezolvi.Daca lucrarea e mai complexa fiecare raspunde de partea lui si un sef mare ii aduna pe toti cei inplicati. Si atunci daca tu ca sef nu esti pregatit in domeniu din cauza ta nu iese lucrarea de ansamblu.Cred ca asta ne lipseste noua romanilor „Organizarea”. stabilita prin lege.

  23. Acum vorbind serios. Daca e cazul de razboi imi iau familia si am plecat. Am o meserie si o calificare ce ma ajuta sa pot trai mai mult decat onorabil in occident, am construit o casa aici, dar asta e o vand sau o las in grija la cunoscuti, pentru cina sau pentru ce sa lupt? Pentru politicienii care au jupuit cat au putut? Am eu personal vreo sansa intr-o armata vlaguita de subfinantare? Nu. Deci mor ca prostul. Pentru cine sa lupr pentru politicienii care (azi citem stirea) tocmai au batut palma ca steagul secuiesc se fie legal?

    • SI eu sunt plecat de 7 ani din Romania urasc pe prosti astia de politicieni care fac din furt si mita o onoare , dar pamantul pe care am copilarit nu-l voi uita niciodata daca se ajunge la razbel am sa ma intorc acasa , eu multumesc domnului am tras cu tot armamentul din dotarea armatei romane ma refer la infanterie , sunt altii care nu au tras decat cu chiulul , in fine daca vine razboiul cei care sunt in parlament vor fi mobilizati cu forta in linia 1 pana la noi ordine 🙂

  24. E trist, Săndele.
    Chiar mă gândeam și eu zilele trecute că nu prea mai cred în țară… dar până la a nu lupta e cale lungă.
    Părerea mea e că vedem noi oamenii deprimați și mizeria din jur, dar dacă unii îs destul de cretini, prin Kremlin, să dea motiv de mobilizare a tuturor alcoolicilor, „comuniștilor”, țiganilor și borâților de români – nu mai ies din România și promit eu că în doi ani defilăm prin Piața Roșie, poate nu eu, nu voi, dar alți români.
    Proștii îs în stare de multe dacă îi împingi să se bată pentru ei, familie și valori (care or fi).
    Deci am scos bocancii și ranița, încerc să peticesc ce mai știu despre tactici și ce știu de adversar.

  25. @George GMT am o intrebare pentru tine : ce va fi prima data Odessa sau direct Chisinaul ?…stim cu toti de planurile oficiale a lui Putin dar daca se pregateste ceva mai de amploare decat ne-am gandi ? ..

  26. Am gasit articolul asta pe facebuk si sunt curios daca partea cu UM Cugir si strungurile CNC din ’89 e adevarata daca stie cineva care a lucrat acolo ceva despre acest subiect.
    E un articolo off top da n-am stiut unde sa-l bag, se poate muta daca considerati necesar.

    „Nicolae Ceauşescu, condamnat la moarte prin împuşcare pentru Roşia Montană
    Pentru ca a fost sters acest articol de pe Facebook si pentru ca am avut inspiratia de a- l salva, il voi expune aici :
    Ceauşescu garantase împrumuturile contractate de la FMI cu aurul Apusenilor! Ceea ce ştim, e că la Roşia Montană se află…
    Ceaușescu garantase împrumuturile contractate de la FMI cu aurul Apusenilor! Ceea ce ştim, e că la Roşia Montană se află zăcăminte foarte importante de arseniu, galiu, germaniu, molibden, titan, vanadium şi mai ales WOLFRAM, toate având aplicaţii militare şi industriale strategice. Wolframul, metalul cu punct de topire extrem de înalt, este folosit în industria aero-spaţială, dar şi în ogivele nucleare. Wolframul se găseşte doar în două locuri pe planetă. În Afganistan şi în România, în Munţii Apuseni. În 1982, România atingea vârful de plată al datoriei de 11 miliarde USD către FMI şi avea nevoie de lichidităţi pentru a nu intra în incapacitate de plată. Conform contractului semnat cu FMI, incapacitatea de plată presupunea cedarea aurului din Apuseni, cu care România garantase împrumuturile.
    Institutul de Prospecţiuni şi Foraje „Geofizica” aduce la cunoştinţa lui Ceauşescu că în Apuseni, pe lângă aur se află şi alte comori extrem de importante. Aflând acestea, Ceauşescu ia o decizie care uimeşte Planeta. În loc să permită FMI-ului începerea exploatării din Apuseni şi de la Roşia Montană, Ceauşescu plăteşte până în 1985 întreg debitul de 11 miliarde USD. Eforturile întregii ţări au fost imense. Majoritatea produselor alimentare luau calea exportului , energia electrică era direcţionată 99% spre producţia industrială, limitând astfel în multe cazuri accesul populaţiei la iluminatul casnic. Efortul imens făcut de popor în acele vremuri viza indirect salvarea zăcămintelor din Munţii Apuseni, zăcaminte girate ca de altfel şi astăzi FMI-ului. Plătirea datoriilor înainte de termen a înfuriat rău FMI-ul astfel că am fost penalizaţi aspru prin aproape triplarea dobânzii de drept. Exact precum un cămătar fără scrupule FMI-ul a mai luat un rând de piele de pe noi, dându-ne un nou termen pentru luna martie 1989.
    Noul termen de 4 ani a fost din nou devansat de Ceauşescu, care cu ajutorul sacrificiilor imense făcute de popor reuşeşte să strângă suma totală care ne elibera de absolut orice datorie cu un an mai devreme! Din 1988 Romania nu mai avea datorii şi nu doar din martie 1989 cum unii trădători încearcă să modifice adevărul, pentru a ascunde de fapt cele peste 18 miliarde avute în plus la momentul atacării României, miliarde a căror urmă e îngropată deocamdată în filele dosarului BANCOREX. România era o maşină de făcut bani, de făcut valută forte şi nicidecum un morman de fier vechi cum a afirmat agentul străin Petre Roman. Cele 18 miliarde avute în plus se constituiau din lichidități bancare sub formă de rezerve valutare, creanțe și sume aflate în curs de achitare ca urmare a exporturilor efectuate. De ciudă că România nu mai are datorii n-i s-a retras deîndată de către S.U.A. şi Clauza Naţiunii celei mai Favorizate.
    Plusul imens de 18 miliarde U.S.D. a început să producă modernizări în industrie. UM Cugir spre exemplu a fost dotată cu strunguri noi-nouţe suedeze, strunguri dotate cu CNC ( comandă numerică computerizată). Inginerii de atunci au amânat schimbarea liniilor tehnologice pe diverse motive, iar după lovitura de stat din dec 1989 strungurile moderne, utilajele noi destinate retehnologizării, au rămas la comandă tot în magazii. Nu numai la UM Cugir ci în întreaga țară s-a dat stop punerii în funcțiune a utilajelor noi, deja achiziționate. Industria românească trebuia oprită. Utilajele noi, strunguri, freze, etc au ajuns la fier vechi conform directivei date de străinul Petre Roman, actualmente parlamentar PNL.
    Fără a avea datorii majore , Ceauşescu pune la cale un plan de exploatare al Apusenilor încă din 1985. FMI-ul înnebuneşte de-a dreptul, Soros la fel. Planul cu bătaie lungă a lui Ceaușescu le dă insomni și palpitații deoarece până în 2040 urmau să se exploateze intensiv zăcămintele de aur, argint şi metale rare, ce urmau să aducă României un profit evaluat în 2013 la nu mai puţin de 400-500 miliarde de euro !!! Profit!!! Deja se întrecea orice măsură. România nu mai avea nevoie de nimic din afară, îşi acoperea singură necesarul intern, exporta masiv, şi punea la cale împreună cu China, Iranul şi Libia, o replică a FMI, prin BANCOREX. Pentru aceasta Ceaușescu trebuia condamnat la moarte prin împşcare şi România condamnată la jaf şi sărăcie! Care dintre dumneavoastră n-ați strânge cureaua şi nu aţi agonisi bănuţ cu bănuţ timp de 8 ani pentru ca apoi să trăiţi 1000 de ani voi şi neamul vostru în bogăţie şi prosperitate?
    Mai mult decât atât imaginaţi-vă ce sume s-au pus în joc de FMI, Soros sau alţii lezaţi de independenţa noastră financiară pentru a se cumpăra geologi (Gelu Voican Voiculescu a fost geolog la Roşia Montană până la revoluţie), bancheri ( Mugur Isărescu a fost economist la Institutul Bancar Mondial), economişti ( Stolojan si Văcăroiu au fost colegi la Institutul National de Planificare Economică) dar nu în ultim rând ingineri care să amâne retehnologizarea, merceologi care sa deturneze fluxul de aprovizionare cu alimente, …? Aici a greşit Nicolae Ceauşescu DEOARECE trădarea a venit de lângă el. Dar asta-i altă poveste la care n-am cum să nu revin atâta timp cât sunt în viaţă. Am văzut cu ochii mei scena teroristului prezentat la TVR1 pe data de 23 dec 1989 , scenă care a scăpat de controlul regiei şi care din neatenţia cameramanului la surprins în continuare pe ofiţerul care cică l-ar fi prins pe aşa zisul terorist cum îl felicita pe acesta!!!!!!!!!! „BRAVO MĂI, hai că te-ai descurcat bine“, au fost cuvintele de laudă ce au sincronizat surâsul şmecheresc al acelui actor nenorocit! Am înregistrarea, am arătat-o ca atare mai multor prieteni…. şi spre uimirea mea am primit doar răspunsuri indiferente, ilogice şi parcă din partea unora cărora le-a fost şters creierul. Mă întreb cu sinceritate oare câţi mai au procesorul mental intact şi curajul de a-şi apăra ţara neofilit. Oare câţi soldaţi mai are România? Ceauşescu a demonstrat în timpul procesului – ilegal că a fost un conducător adevărat ce nu face compromisuri nici chiar în faţa morţii. Chiar şi acum după 24 ŞI CEVA DE ANI , Iliescu şi ceilalţi poartă-n suflet frica că Ceaușescu s-ar putea întoarce. Ei simt ceva şi chiar au dreptate. Ceauşescu e încă „viu” şi istoria-l va răzbuna! Promit să revin foarte curând cu noi informații despre motivul secret ( din nou Roşia Montană) al vizitei avute de Victoria Nuland ( secretarul de stat American) la palatul Cotroceni și despre posibila legătură dintre cutremurul anunțat de aproape 1 an pe site-ul oficial al ambasadei S.U.A. din București și nesupunerea României de a permite exploatarea zăcămintelor din Apuseni dar nu numai! Până atunci vă sugerez să citiţi dacă nu ştiţi deja câte ceva despre tehnologiile HAARP, tehnologii capabile spun unii de declanşarea cutremurelor printre altele! Unele documente ale armatei americane arata lucrurile mult mai clar: HAARP are scopul de a descoperi metode de „exploatare a ionosferei in folosul Departamentului de Apărare… da interesant!”

    • Cunosc articolul…spor la citit.

    • Imi aduc aminte de reclama aia imbecila de la gabriel, care vrea sa faca de toate pentru oamenii din rosia m.
      Adica gabriel ala s-a trezit intr-o dimineata foarte ingandurat, a pus un deget frumos ingrijit pe harta si a inceput sa se gandeasca in timp ce isi sugea o masea …. – oare ce fac oamenii aia de acolo, ia sa dau un telefon sa ma interesez. Trebuie sa le dau ceva de lucru, uite, intamplator este aur le fac o mina si s-au scos.

    • stiu eu care era treaba. in 89, existau cnc (centre de prelucrare automate) produse in rdg, si masini unelte cu comanda program cehesti (comanda tesla) si romanesti: siemens partea de comanda electronica si infratirea oradea partea mecanica propriu-zisa. mai erau niste masini sofisticate japoneze de taiat cu fir si cam atat. nici unele nu lucrau la sectiile speciale. per total fabrica era insa bine dotata si dadea singura productie marfa la vremea aceea de 7 mld de lei. obiectivul pe atunci era ca fiecare judet sa atinga 10 mld. va dati deci seama. cam tot ce se facea mergea la export. am invatat multe acolo, era o uzina grozava.

  27. PS: hibridul ala romano-german siemens +infratirea n-a avut viata lunga. partea hidraulica (romaneasca) curgea in draci si nemtii n-au mai vrut sa ne dea comenzile numerice sa le montam pe ele.

    • @danny Deci aceasta parte de articol e verificabila , nu sunt baliverne, pana fix in 89 acolo existau si capabilitati si productie finita de mare valoare!
      Mai stie cineva ceva pe parte de geologie/finante persoane care au lucrat in conducere in aceste domenii despre care se face vorbire in articol?
      Apropo, daca exista avocati pe aici, exista vreun precedent prin care poporul sa-si dea in judecata clasa politica „in bloc”? :)) nu prin foc si para , ca la „revolutie”.
      E SF ce zic eu, dar tehnic vorbind, se poate , exista articolele necesare? 🙂

      • mai sunt si baliverne, povestea cu strungurile suedeze de ex. eu am lucrat ca ing electronist la sectia mecano-energetica. am vazur,intretinut si reparat cam tot ce insemna parte electronica pe masini si utilaje din fabrica aia. nu singur, bineinteles. daca n-ai lucrat acolo e greu sa intelegi. erau masini de prelucrat din toate timpurile. insa functionau toate. la sectia cu masini de cusut erau de ex strunguri americane automate din 1933 cu comanda program, mecanice cu ax cu came, care mergeau si atunci. utilaje moderne insa existau in f multe uzine din romania, nu numai acolo. toate au fost „privatizate”, adica jefuite. multe scule din alea destepte au ajuns la fier vechi in perioada aia..

  28. Daca ai industrie constructoare de masini puternica ai si armata puternica, altfel esti zero.Chiar daca cumperi dupa o luna de razboi ramai fara tehnica daca nu poti sa fabrici tu altele.Razboiul se castiga si daca esti capabil sa refaci tehnica mai repede ca adversaru.La un moment dat ai mai multa tehnica ca adversarul si castigi.Cred ca si generalii nostrii stiu asta, si cei care se ocupa de aparare.Adica refaceti industria autohtona .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *