Jane’s: România cheltuieşte pentru apărare 3 miliarde USD, dar echipamentele sunt depăşite

boxer romania

Cheltuielile pentru apărare ale României vor depăşi în premieră în acest an pragul de 3 miliarde de dolari, mai mult decât bugetele cumulate pentru apărare ale Ungariei şi Cehiei şi peste sumele alocate în această privinţă de Grecia.

Însă România, ca şi celelalte state din regiune, au o mare vulnerabilitate în raport cu Rusia pentru că nu dispun de sisteme moderne de apărare antirachetă, arată publicaţia specială „Air and missile defence in Europe„, realizată în noiembrie de trustul britanic Jane’s Information Group, conform News.ro.

Trustul media Jane’s Information Group, specializat în domeniul militar şi al serviciilor secrete şi care deţine publicaţii precum Jane’s Defence Weekly sau Jane’s International Defence Review, a trecut în revistă şi bugetele statelor de pe continent, în publicaţia ilustrată cu fotografii de la exerciţiul mixt româno-american Patriot Shock V,desfăşurat în perioada 1-12 noiembrie la poligonul Capul Midia.
La acest exerciţiu a fost adusă, în premieră pentru România, o baterie americană de apărare anti-rachetă Patriot, cu interceptori Pac-2 si PAC-3, din Germania.
În 2016, cele mai mari bugete pentru apărare din zona estică a continentului, fără a lua în calcul Rusia şi Turcia, au fost alocate de Polonia (9,2 miliarde dolari), România (3,08 miliarde dolari), Grecia (2,7 miliarde dolari),  Ucraina (2,4 miliarde dolari), Cehia (1,8 miliarde dolari) şi Ungaria (1,1 miliarde dolari), restul statelor din zonă având bugete militare de sub 1 miliard de dolari.
Spre comparaţie. Rusia cheltuie în acest an în jur de 65 miliarde dolari pentru apărare, adică 5,4% din PIB, potrivit estimărilor internaţionale.

Bugetul iniţial al Ministerului Apărării pentru 2016 a fost stabilit la 11,2 miliarde lei (echivalent cu circa 2,8 miliarde dolari), însă acesta include de anul trecut şi cheltuielile cu pensiile speciale ale militarilor.

 

Bugetul pentru apărare al României îl depăşeşte pe cel al Greciei

 

Rectificările bugetare din august şi noiembrie au redus bugetul ministerului, însă Guvernul a majorat plafonul de credite de angajament cu 5 miliarde lei şi a ridicat limitele la achiziţiile pentru înzestrare.
Astfel, actul normativ prin care s-a făcut ultima rectificare bugetară prevede că, „în vederea finalizării unor achiziţii de echipamente militare, se autorizează Ministerul Apărării Naţionale să efectueze virări de credite bugetare şi de angajament, între capitole bugetare şi între programe, peste limitele prevăzute, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate”.
În plus, Executivul a decis că achiziţiile de echipamente sau reparaţiile de tehnică de luptă pot fi finanţate şi din fondul de rezervă al guvernului, ceea ce face dificilă calcularea cheltuielilor efective pentru apărare ale României.

Astfel, PIB-ul României a fost anul trecut de 160,4 miliarde euro, sub nivelul indicatorului din Polonia (429,8 miliarde euro), Grecia (175,7 miliarde euro) şi Cehia (167 miliarde euro), arată datele Eurostat.

Totuşi, economia românească este semnificativ mai mare decât cea a Ungariei (109,7 miliarde euro) şi Ucrainei (81,7 miliarde euro).

Pentru acest an, PIB-ul României este estimat să urce la circa 170 miliarde euro, urmând ca în 2019 să depăşească în premieră pragul de 200 miliarde euro. Partidele politice s-au angajat anul trecut, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare începând din 2017.

 

În 2016, România a făcut un pas important în asigurarea securităţii aeriene, una dintre marile vulnerabilităţi în materie de apărare a ţării, primind primele şase avioane americane F16 A/B Block 15 MLU modernizate la standardul M 5.2 dintr-o escadrilă de 12, din care nouă cumpărate de la Portugalia, iar trei furnizate de Statele Unite.

Însă experţii în apărare spun că România are nevoie de cel puţin patru escadrile, adică 48 de avioane – nivel asumat, de altfel, la intrarea în NATO – pentru a fi capabilă să îşi apere spaţiul aerian în mod adecvat.
Alte două programe importante de înzestrare au fost demarate în 2016.
Primul prevede achiziţia a patru corvete noi de la grupul olandez Damen, care ar urma să fie produse până în 2020 la şantierul Damen Galaţi şi menite să asigure în special protecţia antisubmarin, în contextul creşterii flotei ruseşti de submarine din Marea Neagră.

Contractul, negociat de armată şi care ar trebui acordat prin încredinţare directă, a fost blocat deocamdată de conducerea Parlamentului, care trebuie să-şi dea acordul la propunerea Guvernului.

Un al doilea contract important prevede producerea tot în România, printr-o societate mixtă – Romanian Military Vehicle Systems – realizată între compania de stat UM Moreni şi grupul german Rheinmetall, a noilor transportoare blindate amfibii 8X8 pentru Forţele Terestre.

Compania mixtă va produce circa 550 de transportoare amfibii, iar circa 50 de blindate Boxer (neamfibii) ale Rheinmetall vor fi importate din Germania.

Cele 600 de transportoare vor echpa batalioanele de infanterie dotate în prezent cu TAB-uri vechi, în afara unui batalion, care este dotat cu transportoare uşoare Piranha.

 

Astfel, Germania dezvoltă din iunie 2015 un nou sistem anti-balistic, Medium Extended Air Defence System (MEADS), printr-un contract cu un consorţiu, condus de MBDA şi Lockheed Martin, menit să înlocuiască după 2025 actualul sistem Patriot, aflat în dotarea armatei germane.

Polonia a anunţat în aprilie 2015 că va cumpăra de la compania americană Raytheon opt baterii Patriot, cu ultima configuraţie disponibilă (+3). Sistemele Patriot vor intra în dotarea armatei poloneze din 2019 şi vor costa, în total, între 3 şi 5,6 miliarde dolari.
Lituania, o altă ţară din flancul estic al NATO care se simte ameninţată de Rusia, a decis în octombrie 2016 să cumpere două baterii de rachete din Norvegia, de tip NASAMS.

Jane’s punctează că şi România este aşteptată să ia în curând o decizie penrtru dotarea cu sisteme moderne de rachete.

În prezent, armata română are în dotare sisteme de rachete Hawk, considerate complet depăşite, care se bazează în continuare pe rachete din epoca sovietică.

Articolul complet il puteti citi pe revista22.ro

215 comentarii:

  1. cred si eu ca avem buget mai mare decat grecia,ai au o armata bine structurata in spate cu nevoi doar de mentenanta .noi suntem desculti peste tot cu nevoie de achizitie pe toate palierele.la cum stam ar trebui sa avem cel mai mare buget din zona.

    1
    • Tocmai ce intr-un interviu la Antena 3 la emisiunea Subiectiv a lui Razvan Dumitrescu, plagiatorul mickey mouse ponta vv s-a opus violent si pe fata programelor de fabricare si inzestrare a Armatei Romaniei cu cele 4 corvete fabricate la Damen Galati si TBT 8×8 fabricate la Moreni de catre RMLS, pe motv ca nu se vor fabrica de catre companii majoritar romanesti si ca se va plati tainul olandezilor si germanilor, si ca banii pt cele 2 programe trebuiau cheltuiti pe a 2-a escadrila de 12 F-16 Falcon la mana a 3-a, sigur fara off-set.

  2. Sefii sint incaltati
    Descultii sint carne de tun
    Macar murim repede ..

  3. Articolul asta ar fi de pus pe pagina de FB a Parlamentului sa vada si dobitocii ce inseamna cheltuieli de aparare . Sa vada si ala cu haremu cat cheltuie Polonia si pe ce isi dau polacii banii , de trei ori cat noi .
    Ce m-a mai surprins aici PIB-ul Ucrainei . O tara imensa cu un PIB minuscul , Cehia o tara mica cu un PIB mai mare decat al nostru si bineinteles Polonia care se pare ca joaca in alta liga deja .

    3
    • Polonezii cheltuie anual de 3 ori cat noi, dar fac asta de ani buni, de mai bine de un deceniu, nu ca noi, doar de anul asta!

      1
      • Ma surprinde si placut si neplcaut, in sensul placut ca nu stiam aceasta, in sensul neplacut…pe ce s-au dus deja banii …anul acesta ?
        Alea 12 aviaoane ?

        Dar in rest ? ore de zbor si salarii si pensii ?

        2
        • Cred ca e vorba mai degraba de bani alocati, mai mult sau mai putin virtual, fiind destinati unor prime transe pentru contracte gen fregatele, camioanele, eventaul TBT… mai era achizitia aia de elicoptere din SUA, poate si altele de care nu stim. E credit al min. Finantelor, cred.
          In caz de semnare contract, se aloca o suma din linia de finantare, in caz ca nu, e ca si cum n-au fost.
          Uite aici:
          http://www.rumaniamilitary.ro/bugetul-mapn-pe-2016

          buget MApN – 12,8 miliarde(1,7%), buget real, dupa scaderea pensiilor – 10,3 miliarde adica sub 1,4% din PIB.
          In realitate bugetul pe anul acesta a fost de 9,38 miliarde lei, iar bugetul pe 2016 este de 10,3 miliarde lei.

    • MI-a placut mult din articol urmatorul paragraf : Însă experţii în apărare spun că România are nevoie de cel puţin patru escadrile, adică 48 de avioane – nivel asumat, de altfel, la intrarea în NATO – pentru a fi capabilă să îşi apere spaţiul aerian în mod adecvat..
      Deci ce putem sa intelegem de aci ca Romania ar trebui sa aiba ca sa fie f bine dotata cu avioane supersonice de lupta multirol cam 120 de avslmr.
      In acest context at trebui ca FARo sa aiba in dotare avslmr bi-motoare (turbofane) precum F-15 CD Eagle, F/A-18 CD Hornet/EF Super Hornet, EF Typhoon, Rafale-CBM, si sa reactiveze fostele baze aeriene de la Giarmata, Alexeni, Ianca, Balaci -TR, Caransebes, Craiova, Sibiu, si poate sa reinfinteze unele noi la Tulcea, Baia Mare, Salcea-SV, pe aeroporturi deja existente sau care se vor construi noi : Brasov.
      Va trebui marit si nr de IAR-99 B SoiM la cel putin 36 de aparate. plus mai tebuiesc cumparate pt Armata romana avioane si elicoptere pt toatele tipuri de misiuni,

      1
  4. Mai lasati-ma cu revistele de specialitate militara . Toate bat oalele pentru companiile din tara lor .noi ar trebui sa investim pentru productia de armament in tara noastra ;ca in cazul unui razboi cu marele urs ajutat de pitici lui din sud ,vest si sud vest sa ne putem apara noi . Ca daca cumparam numai din extern se termina si revenim la arcuri , prastii si ghioage

    • ciolos si guvernul de tehnocrati a incercat productia in romania pentru cele 4 corvete dar dobitoci de la PSD si ALDE in frunte cu tariceanu au blocat contractu
      iar titlul ar trebui sa fie romania cheltuie 3 miliarde de dolari pe SALARILE din armata nu pe achiziti

      • acordati prea multa atentie si importanta acestui vierme@tariceanu

        • Bravo,nici eu nu cred ca sta o tara in tradiceanu ,ce este sa se intample se intampla,deocamdata UE bate saua la armata europeana si sa ne producem noi cam totul,asta e un fel de santaj din partea califatului si a germaniei ca e loc sa ne dea si noua ceva ca ne ataca vodcarii,e sezonul de facut bani pe inzestrari !

        • Ba deloc, l-am vrea insignifiant si la puscarie, dar in cazul lui, rabdarea va da roade si va ajunge exact unde-i e locul.

    • pai ce ti-a spus sa cumperi ceva ?! doar a prezentat o statistica.

  5. Degeaba…avem buget mare…avem de recuperat enorm..25de ani..aproape nimic..suntem descoperiți pe toate nivelele.ne ar trebui macar5/ buget pe termen scurt măcar 10ani.

  6. Grecia are leoparzi avioane f16.cantitate..nu ca la noi simbolic.are flota la mediterana

    • @Ciprian, si as adauga Grecia are armata mai moderna decat rivalul etern Turcia.
      Submarine si nave de suprafata, si ..Zubr de desant maritim, etc.

  7. Da, dar noi dam pensii grase, acolo sunt banii dumneavoastra…

  8. Noi alocam mai multi bani decat Grecia care e in tensiuni cu Turcia de cand se stiu si cam au nevoie de arme in caz de ceva. De fapt inca din antichitate grecii aveau conflicte cu aia de peste balta. Dar degeaba alocam mai multi bani daca baietii vor avea grija sa sifoneze tot ce pot.

    Credeti ca la o adica Romania va fi aparata de pensiile si salariile unor jmecheri? Care daca sunt activi vor sta la adapost in buncare ca doar au grade si doctorate, iar daca nu mai sunt activi vor fugi in SUA la primele semne.

  9. Daca Motoc a adus in discutie necesarul ptr AA atunci deja sunt discutii avansate ,probabil Patriot macat doua baterii sau ceva din Germania Franta MEADS,nu ne putem pune cu betivii ,ei au cat avem noi populatie doar soferi pe 2000 de euro plus 5 milioane care lucreaza in Anglia,banul se duce tot acasa in mare parte,conteaza mult.Aparatul bugetar bazat pe nepotisme si armata de generali ne cam trag in jos deocamdata!

    • Doar ca la cum se exprima, e AA pt. Deveselu, nu pentru restul tarii, deocamdata…

      • Nenea Marius ,sub pretextul cumparam ptrDeveselu probabil vor veni aceleasi modele integrate si ptrAA ,ca doar nu cumparam s400 ptr deveselu si ptr AA luam pac 3 , tendintele sunt clare din capul locului si facem un pariu aici ca vom lua f16 noi de la americani ,probabil sa nu l suparam pe Trump care ameninta ca daca pleaca firmele din tara vor fi repercusiuni ,aviz Bell !

      • @Marius Zgureanu: Deveselu e responsabilitatea americanilor, ca ei au pus acolo SM-3, nu noi. Sa faca bine sa aduca permanent o baterie (sau o fractie de) de Patriot sa-si apere ei instalatia, prioritatea noastra trebuie sa fie apararea bazelor aeriene (pentru a permite sosirea intaririlor) si a Bucurestiului (ca alte orase nu ne permitem in viitorul apropiat sa aparam serios).

        • NOPE, Deveselu e acum NATO, si noi suntem NATO… iar facilitatile NATO de pe teritoriul tau, cred ca si tu ai o responsabilitate acolo, mai mult decat NATO… e apararea teritoriului propriu. NATO va contribui poate si la Deveselu prin Brigada NATO stationata in zona – vom vedea ce si cum.

          • Astea sunt sofisme… Sa apere Deveselu USNavy care are personal acolo, sau scarbele de vest-europeni care nu ne-au vrut in Schengen.
            Ca oficial Deveselu este pentru protectia Europei fata de un atac balistic din Orientul Mijlociu si nu ne ataca pe noi iranienii.

          • Deveselu nu e pus in drum doar ptr nu stiu ce geometrie a terenului sau pozitie …stra..cum ii spune
            Pe harta de sus e exact la jumatatea drumului intre bucuresti si sofia
            Deci e pus cu un scop acolo ca nu suntem singuri
            Din ce se vede pe net o „baterie” patriot …batalion cum e compunerea clasica pe la americani are intre 6-8 unitati lansatoare cu centrele de comanda control , intretinere,descoperire etc aferente
            Deci o „baterie” clasica …cum ii spunem noi ar avea intre 48 si 64 rachete , daca sunt in configuratia clasica 4 pe lansator disponibile ptr lansare imediata
            Raza lor tot de pe net ar fi de la 90 spre 160 eficace cu plafon la 24 km
            Daca ar fi 2 sau 3 baterii intr-un principiu ar merge intre 150 si 200 de rachete disponibile ptr lansare imediata
            Deci la raza de 100 iti acopera un cerc cu diametrul de 200 deci unul la constanta , unul bucuresti acopera tot sudestul tarii
            Cand vor intra in schema nu vor inlocui din prima volhov ci vor merge in paralel o vreme
            Componenta de cercetare – descoperire e cea mai importanta in toata chestia asta strategica..ptr ca de aici pleaca avertizarea „in jos” ptr restul
            Sa nu uitam ca patriot e un sistem complet mobil , la fel hawk ..chiar de sunt in curtea roaf
            Fortele terestre au la randul lor( cu toate ca si aici ar merge o imbunatatire a capacitatii aa)
            La fel fortele navale ar trebui sa contribuie in curand la capitolul respectiv
            Deci …spunea & nova de 8 sisteme..sper ca nu se referea la 8 lansatoare
            Mai degraba as spera cu timpul la o dublare ,redundanta pe partea de cercetare aeriana in forma unor aparate tip saab eryeye
            Daca in siria tomahawk-urile rusesti isi atingeau tintele asa de usor e si ptr ca traversau un teritoriu fara nici un fel de componenta de cercetare-descoperire aeriana
            Asta ar fi si un fel de…citeste si invata ptr cei ce sustineau transformarea armatei romane intr-un fel de superhezbollah

          • Asta spuneam si eu ,sa ne dea ceva sisteme mai moka ,ca doar apararam vestul de invazie ce naiba!

        • depinde si ce au negociat ai nostri cu SUA la momentul respectiv, cand Bogdan Aurescu a condus discutiile pe partea romana.

        • hopa,m-ai si ingropat deja.

        • As adauga , PAC 3 pe Cernavoda si ceva sa acopere V.Oltului,Vidraru. Avem nevoie de minim 8.

        • Responsabilitatea sau nu ar trebui sa gandim ca avem un sistem de prima mana , nu castrat ptr a fi vandut, operat de profesionisti adusi de la ei de acasa..si integrat intr-o retea de cercetare-descoperire la care nu am fi putut avea acces ..sau sa fi putut construi noi nici in visele cele mai umede
          Asa ca nu strica sa punem si noi putin umarul
          La urma urmei zona in cauza e una dintre zonele industrializate ale romaniei(inca)..asa ca mergand pe principiul redundantei ..
          Problema gazelor de la marea neagra si de pe teritoriul nostru nu sunt strainii care sunt in tabara noastra si vor sa ti le fure ci sunt in curtea proprie ..cum spunea intr-un articol din zf …transgazul sau cum ii spune , societatea de distributie …de sta pe un munte de bani si nu sunt capabili sa investeasca in racordarea satelor romanesti ..ca tot ne incalzim ca in evul mediu
          Noi sa aparam ce e al nostru , dar sa fim capabili si sa extragem foloase ptr populatie ..ptr ca populatia nu se incalzeste cu pozitii strategice
          Si poate scapam asa si de defrisari..ca nu sunt numai austriecii

    • Problema e ca, fiind an electoral. România nu are buget pe 2017. Conform legii la ora asta trebuia sa fie gata aprobat de parlament deja. Deci în cel mai bun caz eventuale cheltuieli în înzestrare pe orice program vreți voi se vor produce cel mai devreme prin luna mai-iunie. Adică jumătate de an va fi oricum pierdută.

  10. Mda..din ce rămânem din buget nu prea recuperăm noi.real..cred pt înzestrare ramene undeva la 500..600 mil.dak mai scădem ratele pt ceea ce s a cumparat pana acu..referitor la aa..doar pt deveselu..?

  11. Ar trebui sa cheltuim banii cu cap. Rușii au mulți bani alocați dar acces la armament ba. Așa ca își cumpără cam ce avem noi de pe vremea roșie, ceva mai spițe. Noi în schimb avem acces cam la orice ne am dori. Bani sunt iar resursa umana de pe vremea dacilor a fost de prima calitate. Naval ar tb sa luam de la Galați tot ce ne trebuie. La tancuri și transportoare juma juma americane și nemțești face la noi măcar ultimele iar avioane americane f 16 și f 15 sa știe și rușii ca avem o escadrilă capabila sa viziteze Moscova nu doar ei sa își facă calcule ca anihilează România în 2 ore.

    • IT cei la care faci referire au acces la armament ( inca unul modern ) din productia proprie nu au mai importat armament de pe timpul lend and lease -ului anii 1941-1942 .

    • pare intoxicare ruseasca care sa-i blocheze anumite initiative lui Porosenko…
      Nu cred ca Ucraina ar vrea sa se lege la cap cu Transnistria si nici nu cred ca R. Moldova ar putea face ceva, in afara unui gest simbolic, deoarece stim ca Transnistria raspunde mai mult la comenzile Moscovei.

      • Si mie imi pare intoxicare ruseasca, insa in concret planul are logica pe mutari. Daca vreodata se va ajunge sa se bata palma la nivel international pe asa ceva, cred ca este logic sa fie facute schimburile il felul expus mai sus. Cu o mica precizare….Basarabia se va alipi la Romania, nu va ramane asa ca acolo! 🙂

        • Marius, Cezar

          Nu ca pare, e 100%. Auzi, sa recunoasca Poro anexarea Crimeei de dragul Transnistriei… Vrajeli.

          • Si chiar fara a lua in calcul ceva legat de Crimeea, ucrainieniitot nu ar accepta, Transnistria avand o suprafata si o populatie (inclusiv de ucrainieni) mai mica decat Bugeacul. Mai se pun in discutie si zacamintele de gaze din MN aferente coastei Bugeacului, dar si faptul ca Ucraina ar cam trebui sa mai dea si niste lupte prin Transnistria + gestionarea ei (se stie ca Transnistria e falmentara), iar ei n-au bani de asta.

          • 🙂
            Pai daca ia Transnistria, Ucraina se alege cu un al doilea Donbas la Odessa 🙂

          • Cine dracu crede ca renunta Ucraina la o portiune din teritoriu cu deschidere la mare , platou continebtal poate cu ceva gaze si petrol pe acolo , deschidere catre gurile Dunarii pentru o bucata de pamant plina de rusi . Cam de rahat strategi in ale intoxicarii pe acolo pe la Moscova .

    • Ceva logică există în înșiruire. Rusia castiga Crimeea. Aceasta e rusească numai dacă Ucraina recunoaște asta. Başca rușii scapa de sancțiuni. Oricum prefera Crimeea pt Transnistria. Ucraina știe că istoric Crimeea e a lor cum e Transnistria a Moldovei. Başca ei scapa de războiul cu Rusia cel puțin deocamdată. Moldova câștigă ieșire la mare și pierde un teritoriu pe care nu îl poate controla.

  12. Corvetele se vor face :

    S-au decis circumstanțele și procedurile Olandezii vor fabrica la Galați patru noi corvete pentru România
    Publicat Miercuri, 30 noiembrie 2016

    http://m.cotidianul.ro/olandezii-vor-fabrica-la-galati-patru-noi-corvete-pentru-romania-292105/

    Guvernul va da 1,6 miliarde de euro pe 4 corvete construite la Galati
    de Redactia Ziare.com
    Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 10:58

    http://www.ziare.com/afaceri/constructii/guvernul-va-da-1-6-miliarde-de-euro-pe-4-corvete-construite-la-galati-144504

    Insa a fost o „incrcatura” in actele tehnocratilor : Costul total al achizitiei celor patru corvete multirol construite la santierul Damen din Galati: 1,6 miliarde de euro,dublu fata de cat a fost vehiculat initial 23 noiembrie 2016, 17:53
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21431766-costul-total-achizitiei-celor-patru-corvete-multirol-construite-santierul-damen-din-galati-1-6-miliarde-euro-dublu-fata-cat-fost-vehiculat-initial.htm

    Ca o fi fost doar o incurcatzea , neatentie , ca este vorba despre altceva mai „shpagofilic” nu stiu. Stiu ca pana la urma guvernu – adica ala care a facut hartiiile si calculele si-a asumat decizia. Si ca SE VA FACE!

    Insa continuarea cestiei cu Tradiceanu care … imi sugereaza agitatie politica, ca tehnocratu Ciolos este de fapt un politician cu toate proastele naravuri ale BOB istului , f dornic sa ramana premier (fara sa participe cinstit la alegeri) si ca fuge de raspundere . Deci poa o fi ceva shpagofilie pe care nu a reusit sa o plaseze in carca Tariceanului ….

    • „MApN a explicat pentru HotNews.ro ca intreaga valoare este una estimata si include si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si o colaborare a santierului Damen in modernizarea altor nave ale Fortelor Navale.”

      Deci, pa langa achizitie, pretul mai include niste chestii.

    • Nea Ghita, nu mai cauta spaga sau teoria conspiratiei, constipatiei sau a transpiratiei acolo unde nu exista. In 1.6 Mld EURO iti intra si costul pentru revitalizarea frecatelor. Acum ca noi nu ne avem bine cu olandezii, ca suntem cu spatele la zid, nu beneficiem de nici un discount la inzestrarea copailor goale.
      Deci aprox 800 Mil EURO -Curvetele iar 800 Mil pentru Frecate.
      Armata o fi cerut la intimidare – sa intimideze guvernul – dotarea super stelara a frecatelor. Si? Surpriza, se va face dar majorat pretul contractului caci 100% off-set din contractul initial nu-ti dadea olandezul, stiindu-ne la ananghie. Asa ca 1,6 Mld EURO pret contract cu off-set de 800 Mio care se intorc in tara: Metalul de la Arcelor Mittal Galati – ar fi si aiurea sa-l ia din alta parte, salarii angajati Damen Galati, transfer tehnologie si poate soft CMS nave: frecate + corvete…Deci ai destul…dar armamentul trebuie sa-l platim, nu-l suporta olandezii, caci nu-l produc ei.

      • Prostii. Offsetul se aplica in conformitate cu legea, nu cu sentimentele dintre două țări. Legea spune clar minim 80% offset din valoarea contractului. Ce e asa de greu de înțeles?

    • Dar tot nu explicati de ce continua circu ca nu se fac corvetele….

      Ins acestia de la Botnews wxplica de ce se feresc sa isi asume raspunderea… ca poimari uin procuroro ultrazelos te4 intreava de ce furnziorul asta si nu latu ? Abuz, 4 ani!!!

      • Vai „domnu'” Ghita, chiar sa va fi scapat dumneavoastra nuanta aceasta? De ce oare se face atata tevatura? Vedeti ca apar fisuri in aura prezentata de Mare guru pe acest site, sunt unii care sorb vorbele spuse de dumneata de parca ar fi nectar picurat din gura unui sfant…Dar ce sa vezi i-a scapat spilul si rostul acestui pseudo-scandal.

        Hai ca sa nu mori de curiozitate sa incerc sa-ti explic, daca intelegi bine, daca nu, asta este: Primo. Cine apare ca trompeta a penalilor, devoratorilor rapace de banuti bugetari, cine e impins la inaintare de sleahta Dragnea-Ponta-Ghita (ala Sebi nu dumneata, caci dumneata esti sarac si cinstit ca Iliescu)? Daca nu ai ghicit: tradiceanu!
        Secundo. De ce oare? pai ia sa dam rewind pana in anul 2008 si sa ne aducem aminte cine era PM? Cine a ars in acel an 3.5 Mld EURO banii din privatizarea BCR? Cine a lasat bugetul cu un deficit de 5.2% intr-un an cu crestere economica spectaculoasa? Rings a bell?
        Tertio. Anul 2016 cel mai bun an de crestere economica dupa 2008 incoace.
        Quarto. Alegerile se tin la inceput de Decembrie 2016.
        Quinto. Spargerile de bani – aka cheltuielile masive bugetare se fac in Decembrie pana la sfarsitul anului.
        Sexto. Cum nu mai are voie sa rectifice buget datorita legii electorale, banuti de cheltuit sunt cei prinsi in buget sau alocati la ultima rectificare bugetara. Nimic in plus deci inseamna ca nu se poate adanci deficitul bugetar pe final de an.
        Septimo. Asta inseamna ca Bugetul Romaniei pe 2016 va incheia cu excedent sau un mic deficit cu mult sub tinta de 3% acceptata in tratatul UE.

        Concluzie. Tot scandalul este pentru marafeti, daca s-ar semna si antama oficial contractele de inzestrare cei care urmeaza la guvernare – adica atat de increzatorii PSD-ALDE si PUR – ar trebui sa respecte acele angajamente sa faca bugetul Apararii si al Min Economiei astfel incat sa tina seama de ele si nu sa le diminueze cum au ei de gand si impreuna cu utilizarea la maxim a procentului de 3% deficit maxim bugetar acceptat vor putea pradui Miliarde de EURO. Retine ca ei vin infometati, semnale ti-au mai dat aceasta gasca de hoti nenorociti si anul asta…Ghici cine a spus: ” Cresterea economica de anul acesta nu se simte in buzunarele romanilor” – recte camarila lor de hoti? Deci la un PIB de 170 Miliarde de EURO, 3% deficit inseamna dintr-un foc 5 Mld de Euro pe care sa-i zdrobeasca si sa-i toace cum vor ei…Ia sa nu mai aloce 2% din PIB la Aparare ca deh in lipsa contractelor ce dreacu mai avem de bani de combustibili sau antrenament? Se termina in 2017 toate angajamentele majore asumate de Romania si nu ar fi grevat de cheltuieli de neevitat bugetul….asa ca pot sa-l scada linistiti. La fel, la Min Economiei pot scadea ca deh nema contracte inzestrare, atunci de ce sa mai bagi bani in fabricile de armament. Si vor face incredintari directe de achizitii de Miliarde de EURO, cu spaga ta mirobolanta de rigoare si uite cum se fac cu banuti care nu au miros sau nu se vrea a fi investigati de DNA caci ar trebui gabjiti si niste Nemti, olandezi sau cine mama lor mai ne vinde armament pe spaga.

        Deci te rog, fa pe mironosita in alta parte dar nu mai albi sleahta ta pe care o votezi continuu de 27 ani. Ramai nostalgic comunist, pune stampila in liniste singur in acel cubicul de vot si nu ne mai intoxica ce buni sunt PSD si ce rai sunt ceilalti.

        It’s all about the Benjamins sau Money in my Pocket.

        • Reis

          dintai ca ia scris Vedeti ca apar fisuri in aura prezentata de Mare guru pe acest site, sunt unii care sorb vorbele spuse de dumneata de parca ar fi nectar picurat din gura unui sfant Eu nu ma dau mare kuru ci de fpat ma styradui sa fiu scarba. Sfant nu sunt, dimpotriva. Dcaca uni ma cred .. poate ca titusi unoeri mai am si argumente. Sau ca descipar ca sursa citatat cuteaza alta sursa care alta sursaa nu zice nimic din ce e este citata. Incazul de fata sursa citata Ghita TB zice ca se fac navele alea la Damen.Galati . Dar ciudata cum unii ni vor sa stie astea,

          Ca Tariceanu are hinde .. stiu f bine. Ca a efuzata sa ia la timp avioane de ;upta .. o stou mai bine decta multi altuu. Si era cazul sa le cum[pere de pe la inceputl mandatului ! Ca resersa MOG se cam termina si ca modernizarea MIG 21 a fots o solutie de moment (buna in felul ei) dar care impunea ca de prin 2002-2005 inlocuirea Lancelelor <Mai stiu ca ma inceput prina avea cca 100 de Lancero si am ajuns . la cat ? Adica mai precis aveam peste 100 de piloti (MIG 21, 29, IAR (3 la minim ) si am rans cu cati?! Si pilotu militar swe creste mai freu decta analistu politic …

          Cat despre deficit .. Eu tin imnte ca nu o simgira data Franta si Germania nu au respectat deficitu.

          In rest stiu ca este vorba despre bani./ Nicisri danii si pedelastii sunt infomentati rau. da poate imi explici cum se face ca in timp ce Bic facea economi crunte chletuielile bugetare cresteau …

          Cat despre notstalgic comubist .. apau unii dintre voi sunt si mai si ca mine. Choar vioaeaza sa reiaia IAR 95!!! Sau isi ionchipuie ca IAR 99 e mare scula pe bascula ..Vor sa reia productia de tancuri samd etc. Adica ce faceau comunistii

          A si ca ai scris caci dumneata esti sarac si cinstit ca Iliescu ILescu este bogatl Comparativ cu mine este bogat.

          • Nea Ghita,

            Iti urez din suflet sa-ti tremure mana pe stampila de vot cum iti tremura pe tastatura, sa ochesti psd-ul matale de suflet si sa nimeresti usr-ul! 😛

            Dumnezeu nu bate cu batul! 😉

            • Uita de cozile alea de topor … soroiste .

              • „Uita de cozile alea de topor … soroiste .” Prietene lasa-te de „erteveu” ca nu face bine la creier , cozile alea de topor sorosiste/masone/reptiliene/goriliene cu cativa oameni care au reusit sa intre in consiliul general al primariei Bucuresti au scos la lumina niste manevre de toata frumusetea executate de romanca prea cuvioasa si ultra ortodoxa Gabi Firea .. milioane de euro date „din greseala” unor firme clientelare si alte minunatii pe gustul alegatorului PSD/ALDE/PRU cu sindrom stockholm. http://www.timesnewroman.ro/life-death/soros-l-a-gasit-pe-ultimul-roman-caruia-inca-nu-i-daduse-bani-si-i-a-dat-100-de-dolari

                • De parcă ar conta voința noastră … cum cine câștigă alegerile ?
                  Pai rezultatul alegerilor se află doar după deschiderea plicului , la sediul unei anumite ambasade .
                  De ce ?
                  Păi după decembrie ’89 , ” voința ” poporului vine în plic diplomatic .
                  Eu nu discriminez pe nimeni : ii urăsc pe toți in mod egal 🙂 .
                  Puliticienii nu merita împușcați , ci înecați în hazna .
                  Umblă o vorbă prin târg că și puie monta tot din mâna lui soros mănâncă , așa că trebuie câțiva patrioți adevărați , cu coloana vertebrală pentru a înlocui gunoaiele aflate vremelnic in fruntea țării .

                  • 1) In 90 si 92 de la ce ambasada ne-a „venit in plic inchis” rezultatul cu Iliescu? De la cea sovietica, respectiv rusa?

                    2) In 2004 si respectiv 2014, cand nastase si ponta erau pm in functie, aveau toate televiziunile si toata administratia publica in mana si au pierdut in turul 2 cumva au votat cei de la ambasade sau au iesit romanii in numar foarte mare ca sa le traga o flegma pe obraz?

                    Ti-as mai zice si multe altele, dar e inutil, stim cu totii cate rele au facut toti de pana acum, un sfat util pe care ti-l dau este sa constientizezi faptul ca soarta si-o face si omul, ca politicienii sunt 100% oglinda societatii si fiecare lucru pe care il faci ca sa schimbi lucrurile care ti se par nedrepte te va ajuta in viitor. Macar ca sa ai constiinta impacata ca ai incercat!

                    Concret, citeste si tu propunerile partidelor care candideaza macar sa stii despre ce e vorba si pe urma du-te si voteaza cu cine crezi tu ca te reprezinta mai bine.

            • Pesemene ca nu ai vazut cum arata buletinul de vot .. si nici stampila .. ca altfel ai stii ca dorinta ta este imposibila ..

              SI nu bate cu paru ci uneori cu votul. Cum necum eu o sa ma tarai pana la sectia de votare . Da tinerii destepti si inteligenti o sa iaba alte prepcupari mai importante. Sau daca o sa ajunga in vabnina de vot .. isi vor mebifesta „protestul” votand multiplu ca asa fac aia „inteligenti”

              Oricum daca ai maiurmari niste stiri de prin tara ai fi osbervta ca sunt unele proiectii nasolae ptr bugetul din 2017… si ca sunt facutemai ales de cei aproipati de „tehnocrati”. Deci parrea mea eset ca daca iesee cine vreti voi .. s eva zice halt! Auisteritate!! Ajung 50 de Boxer din Jermanika, ajunge o corveta ajunge … restu trebe AUSTERITATE!

              Sa iti zic un „secret” – cam indifeernt ce miauna (mi-au angajamentu) indifernt cat macane (ma caiesc profund) oamenii vor continua sa faca ce au facut … asa ca tare m-as mira daca cei pe care ii iubesti ar da drumul la industrie ,fie ea si de aparare sau la dezvoltare.

              Si la frumoasa ta urare da-mi voie sa iti urez sa ajungi si tu sa ai hibele mele …

              • Mai bizoane, matale esti ecotic si ridici nivelul de atractivitate al siteului, semeni intr-un fel cu gsg-ul. Pt mine este o placere sa te citesc asa peltic cum esti.
                Apropo de gsg, propun o petitie sa-l invitam sa revina. Este o reala pierdere. Poate este uneori mai direct si mai radical, iar gura ii e uneori mai sloboda, dar omu chiar e fain. Daca nu se intoarce dupa 100 de semnaturi e fandosit. 🙂 ce zici gsg-ule?

                • Exotic. Tastatura mea de tel se interfereaza in mod nefericit…

                • Io cred ca ti-ai dat foc la valiza din start cu comparatia de mai sus 🙂 )))))))))))))), exotismul o fi una, gsg-ul era pe alocuri genial si mai mereu super pregatit in ce zicea. Nea Bizonul Rosu are o spoiala de cultura si fooooooooarteeeeeeee mult timp liber, socializeaza si el pe aici si pe inca fo’ nustiucate situri, nu-i putem lua asta, dar joaca intr-o cu totul si cu totul alta liga decat gsg-ul!

                  • @RADU
                    Fii generos si ingaduitor. Nu te avantajeaza sa te iei de bietul om. Sunt convins ca daca ai incerca, i-ai gasi si destule lucruri bune. O fi gsg-ul genial, ca doar de aia ne lipseste, dar nici bizonul nu-i bovina. Mie imi place si bizonu, iar pt asta nu trebuie sa fii de acord cu el. Nu trebuie sa ii dispretuiesti pe cei care gandesc diferit, chiar daca gresesc uneori.

                    • Vai de mine, m-ai inteles gresit! Eu am dialoguri cu Bizonul destul de des si n-as face asta cu un om pe care il dispretuiesc. Am spus doar ca nu exista comparatie intre cei 2, atat. Asta e parerea mea, n-am pretentie sa fie universal valabila.

                      Dupa mine, Bizonul are un mare avantaj (in plus fata de experienta anilor traiti): vine dintr-o epoca in care era absolut necesar sa citesti. Chestia asta se vede dar nu-l face sub nicio forma un expert mai ales pentru ca are un mare cusur: „braconeaza prea des pe teren strain”. Eu am polemici cu el tocmai pe teme in care am citit amandoi, numai ca din carti diferite! 😉

                      In final vreau sa-ti spun ca din opinii diferite se naste progresul, eu asa cred!

                    • Eu ziceam ca bizonul e exotic, nu ca ar fi cine stie ce expert.. nici altii nu sunt experti, practic cam toti suntem foarte amatori, tocmai de aia ar trebui sa fim mai toleranti unii cu altii.. mie imi place sa-l citesc pe bizon, dupa cum imi placea sa-l citesc si pe gsg, pastrand proportiile si specificul fiecaruia..
                      daca bizonul nu ar fi, site-ul ar fiai sarac, asa cum e mult mai sarac fara gsg. Asta e ceea ce ii aseamana pe cei doi, in opinia mea.

                    • Ok, acum te-am inteles mai bine! 🙂

                    • sunteti GENIALI amandoi! pe cuvant….

                    • @raster
                      Tu nu ai somn omule? Faza e ca nimeni nu e genial pana nu se trezeste unul, (cu noaptea in cap), sa spuna ca este. Sau dimpotriva. Adica depinde cine te validează.. Cat despre genialitate, poate doar ai visat tu urat.. 🙂
                      O sa zici despre diferenta de fus orar.., dar chiar si asa, e totusi sambata. .

                    • …sau invalideaza 🙂

                      o fi fusul, sau oglinda oglindita in oglinda ? asta din urma e putin periculoasa, uneori creaza iluzia mersului pe tavanul crapat prin care poti vedea cerul :))))))))))))

                    • .. in fond traim intr-o lume a iluziilor. A propriilor noastre iluzii.. 🙂

                    • Nu trebuie sa vezi cerul.. pentru a te inalta. Intunericul pesterii are acelasi efect. 🙂

                    • @Tedy e frumos ce ai spus, BUT IT’S WRONG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                      daca nu ma crezi, poti testa. cand ai hipotermie, inaltarea e ultimul lucru la care te gandesti. cam asa si cu analizele fine si inteligente… raman analize…

                    • Cand depasesti un anumit prag de hipotermie, incepi sa te incalzesti.. mintea umana este un paradox ciudat, dar nu despre reactiile fiziologice era vorba.. cel mai bine te gasesti pe tine insuti in intuneric, acolo esti mai putin distras de lumea care te inconjoara.. acolo esti mai aproape de ceea ce esti cu adevarat..

              • Pai na, daca aia cu care votezi matale de 26 de ani incoace tocmai ce au votat cu 2 maini in parlament „sa se dea bani la oameni”, ca vorba aia „banii exista dar ii fura tehnocratii sau ii dau la straini” normal ca bugetul de la anul arata cacaniu.

                Macar sa avem norocul sa iasa hotii tai si sa vedem la anul pe vremea asta ce melodie mai canti pe aici si cine mai e de vina. Probabil c-o sa fie aia ca tehnocratii astia nenorociti au distrus intr-un an tara avand doar 4,5% crestere economica fata de ce putea fur…, pardon, crea guvernul psd. Ca la voi nici cifrele nu conteaza si minciunile sunt ca respiratia (cat nu-l simpatizez pe basescu aici a zis-o magistral despre ponta ca minte cum respira).

                In rest, sa fim sanatosi, tinand cont ca iti pare rau doar ca nu mai poti face excesele din trecut (spritz, etc) nu ca le-ai facut, eu cred ca-s in poll position ca pe la 60 de ani sa nu fiu ca matale! Acuma daca ai putea si sa o faci pe victima mai putin ar fi mai bine, cum stim cu totii ca nu poti, e bine si asa! 😉

                • @radu : cat din cresterea asta de 4.5% se regaseste in buzunarul romanului si cat in exportul de profit multinationalelor? cat contribuie la cresterea asta secatuirea resurselor naturale ale Romaniei?

                  mai pe intelesul tau, stiai ca peste 95% din FASOLEA halita in Romania e importata? asta in conditiile in care Romania e binecuvantata de o clima si un sol extraordinar(a)? vezi tu, pdf-urile si powerpointurile nu tin de foame, nu te spala pe maini in spital si nu o scot pe ESCA din manualele de istorie…

                  • Fasole romaneasca poate mananca altii ca o fi mai scumpa… 🙂
                    Spalatul pe maini tine de cei sapte ani de acasa, iar femeia poate o fi vreun geniu 🙂

                  • raster,

                    N-am zis-o eu, a zis-o Churchill: „capitalismul este un sistem imperfect dar e cel mai bun dintre cele pe care le avem”, ma rog, ceva in genul asta, nu caut acum exact citatul. Spre deosebire de vremurile cand exista doar „avutia intregului popor” azi nu te impiedica nimeni sa cumperi mancare din piata de la tarani, sa te duci intr-un sat pe langa orasul in care locuiesti si sa vezi zeci de anunturi pe porti ca respectivii vand diverse produse agricole si nici macar nu te impiedica nimeni sa-ti iei 1000 sau 2000 de mp pe undeva si sa-ti cultivi ce si cum crezi tu de cuviinta.

                    Cand voi bagati mereu la inaintare gogorita asta cu profitul exportat de multinationale (care exista, insa e proportional cu mult, mult, mult mai mic decat vi se pare voua) scapati din vedere un singur lucru esential: daca aia ar face un profit imens si, in acelasi timp, ar putea sa concureze preturile cele mai mici ale producatorilor romani inseamna ca cei din urma sunt extrem de ineficienti comparativ cu strainii. Asta provine inclusiv din factorii de genul economii de volum in achizitii, credite mai ieftine luate din alte tari, lant logistic mult mai bine pus la punct, etc dar vine si din pura organizare si gestiune a unei afaceri.

                    Si atunci, te intreb eu, daca ai vrea cu tot dinadinsul sa cumperi numai produse/mancare romaneasca cine sau ce te impiedica s-o faci? Nu cumva faptul ca pretul total pe care l-ai plati (inclusiv alergatura)? Si nu ti se pare logic ca majoritatea oamenilor sa prefere sa dea mai putini bani pe un produs similar? Eu zic ca da si tu faci la fel, esti doar un pic ipocrit ca da bine pe aici!

                    P.S. Stiu ca treaba asta cu profiturile exportate nu va muri niciodata fiindca la noi conteaza enorm ce ni se ia si deloc ce ni se da. Asa ca o mai zic o data: sunt nenumarate firme romanesti sau facute de oameni din lumea a 3a (arabi, chinezi, etc) care au vaduvit bugetul cu sume infinit mai mari prin evaziune, probleme cu TVA, au angajat oameni la negru fara sa plateasca impozite pe alarii si contributii. Alea toti, romanii nostri verzi + fratii nostri de tepuiala din toata lumea au facut de 1000x mai mult rau decat firmele din vest care poate fura 16% dintr-un profit nedeclarat, dar nu fura 20% TVA + 5,5 CAS + impozite pe salarii, etc.

                    P.S.2 Vezi ca piticul porno care a condus spitalul Malaxa a spart cu zecile de milioane de capul lui cat a fost director fo’ 7 ani, numai sub mandat de primar psd. Inmulteste cu mii de organizatii de stat conduse de oameni ca asta si-o sa vezi cam de pe unde se duce grosul de bani!

  13. Eu am scris materialul (raportul e scos la finalul lui noiembrie si l-am publicat special de 1 decembrie, pentru ca poate unii vor intelege mai bine la ce foloseste o armate si de ce trebuie bine inzestrata). Cei care vor raportul complet pot sa mi-l ceara, vi-l trimit pe mail. Vreau sa va ofer unele explicatii.

    Primo: Am incercat sa fac un material in care sa imbin informatiile militare cu cele economice, pentru ca cele doua depind una de cealalta. Cheltuielile militare depind de ceea ce poate oferi economia – si vad multe abordari naive, inclusiv in comentariile de pe acest site (pe care il urmaresc cu cu placere).

    Secundo: Tinand cont de primo, sunt trei parti in material, toate cu surse de prima mana ale informatiilor – informatiile cu surse incerte au fost eliminate. O parte cu informatiile Jane’s de la care am pornit – analize buget, situatia balistica pe continentul european – in special Rusia comparativ cu ceilalti, iar aici ideea e ca toate statele din flancul estil al NATO stau slab, au sisteme de rachete invechite, in timp ce rusii au sisteme sofisticate si sunt pe cale sa si le avanseze spre vest. A doua parte cu informatii economice – PIB – am luat doar infiormatii din aceeasi sursa, Eurostat, cea mai credibila, pentru toate statele, pentru a nu afecta comparabilitatea datelor. Ca raspuns la unele comentarii – da, Ucraina are un PIB slab si face un efort deja imens cu cheltuielile de aparare (2,7 mld dolari la un PIB de sub 90 mld dolari), sunt la maximum din ce isi permit, iar pe termen mediu situatia economica din Ucraina probabil se va inrautati, pentru ca este clar ca vor ramane – alaturi de Moldova si, probabil, Weissrussland, intr-o zona gri fara perspective, o zona saraca si fragila pe termen lung. A treia parte este de background, care include starea de inzestrare si programele deja lansate de inzestrate ale armatei – aici e pentru un public nefamiliarizat, sunt foarte multio care habar n-au, vorbesc din auzite – e mai mult pentru jurnalistii care abordeaza rtema, pentru a anu mai citi sau auzi traznai pe tema asta – dar cei care urmaresc acest site o pot ignora. Si aici este motivul pentru care am publicat de 1 decembrie – pentru ca cei care vad parada sa inteleaga ce se ascunde ibn spatele paradei, o lipsa acuta de inzestrare cu tehnica moderna.

    Tertio: jane’s sugereaza, si aici am incercat sa scot in evidenta acest aspect, ca efortul militar in regiune va cadea aproape exclusiv pe 2 tari> polonia si Romania. In 2020, Polonia va aloca ca 10 mold dolari pt aparare, iar Romania 4,3 mld dolari, adica cele doua state vor asigura 50% din cheltuielile de aparare ale intregii zone care se intinde de la statele baltice pana la Grecia. Deja in 2016 Polonia si Romania asigura cam jumatate din cheltieli, dar situatia va deveni si mai evidenta in urmatorii ani. Nu e, deci, nicio coincidenta ca Polonia si Romania sunt singurele state din zona (Polonia de prin 2012, cu bugete mai mari, dar este si mai fragila geopolitic), Romania din 2016, care au lansat si vor mai lansa programe mari de inzestrare – aici va las pe voi sa comentati, este o discutie lunga.

    Quarto: M-am uitat ieri la parada militara alternativ pe mai multe posturi tv si am auzit atatea prostii incat m-am ingrozit. Despre istorie, despre ce se vedea la televizor, despre tehnica de la parada. Prostia inseamna slabiciune. Iar granitele sunt rezultatul unor raporturi de putere, stabilite prin razboaie (1918, 1945, in ultimele cazuri) sau prin amenintarea cu violenta (1940). Granita noastra de vest, de care suntem multumiti, a fost stabilita dupa un raport favorabil militar in 1919, iar cea de est, de care nu suntem multumiti, in urma unui raport nefavorabil in 1940 si 1945. nu exista nici uniri nici frontiere „firesti”, ci doar frontiere stabilite prin raporturi de forta. Iar acest principiu nu s-a schimbat – e fix ceea ce i s-a intamplat Ucrainei in 2014. Asa ca, intr-un context international care tinde sa fie favorabil Romaniei, ma tem mai mult de prostie decat de altceva.

    • Un articol pe care eu il consider foarte bun!

    • Foarte frumos spus… si se cam pot modifica tot prin forta granitele astea (din nou in defavoarea noastra). Riscuri mari sunt pe granitele din vest si nord-est. Ori cu hunii ori cu slavii. N-ai armata dotata, n-ai siguranta.

    • Dar mai exista si posibilitatea unei Finanțări suplimentare in următorii ani prin proiectul european al armatei comune – daca se va concretiza

    • Si au am ramas masca pe ProTv la parada…..LAROM si GRAD sunt antiaeriene, iar F 16 au facut manevra aia sa le ‘transmita la rusi’ un mesaj de barbatie si ca nu ne lasam intimidati.

      Sau….pe astea nu le-a vazut pana acum, cred ca sunt noi….da sunt din 1988 – 1989! :))))

      • Nu, ’83-84 🙂
        http://www.rumaniamilitary.ro/f-16-portugheze-romanesti

        15121 – livrat catre USAF 1983 iunie, ajuns in Portugalia in iunie 1999
        15122 – livrat catre USAF in august 1983, ajuns in Portugalia in iunie 1999
        15123 – livrat catre USAF in septembrie 1983, ajuns in Portugalia in iulie 1999
        15124 – livrat USAF octombrie 1983, ajuns in Portugalia in iulie 1999
        15125 – livrat USAF octombrie 1983, ajuns in Portugalia in iulie 1999
        15126 – livrat USAF ianuarie 1984, ajuns in Portugalia in iulie 1999
        15127– livrat USAF februarie 1984, ajuns in Portugalia in iulie 1999
        15128 – livrat USAF martie 1984, ajuns in Portugalia in august 1999
        15129 – livrat USAF aprilie 1984, ajuns in Portugalia in august 1999

    • Felicitari
      Dar daca tot ai acces la revsite din astea subtiri , intlectuale ai putea sa incerci sa le explic retardatilor ca in viata e mai altfel decat in literatura sau critica de arta si ca si vis pacem parra bellum ? sau se le aduci aminte intelepata vorba ” vorbeste politicops si tine o bata mare la indemana” . Si ca nu are rost sa criem articole inflamate contra X si W ci mai bine ne dotam …..

  14. Sa se explice clar populatiei si sumedeniei de hoti din Parlament ce beneficiu aduce o armata puternica sustinuta de industria de profil . Sunt foarte multi care nu constientizeaza ce inseamna o armata puternica , ce inseamna sa produci in tara diverse categorii de armament . Poate ar merita scris un articol despre beneficiile aduse de armata si industria de aparare explicit pe puncte si cu argumente , eventual trimis acest articol la toata mass-media

  15. Vad ca lumea nici macar nu citeste link-urile .
    Sau sta mai rau cu engleza .
    http://products.damen.com/en/ranges/sigma-frigate-and-corvette/sigma-frigate-10514
    Citez :
    ” Damen Technical Cooperation enables you to build your Damen vessel locally, anywhere in the world. ”
    ” In addition, clients can take the design-only option and have the vessel built by a shipyard of their choice. ”
    Deci ni se prezinta ca pe o mare victorie ceva absolut normal, din oferta firmei .

    Rezumand : intai doua sute si ceva de milioane o fregata , apoi, sa ajunga la peste patru sute, ceea ce mi se pare mai realist .
    In Romania se vor produce corpurile de nava , si probabil tabla la Galati, daca mai functioneaza laminoarele de tabla pana atunci .
    De sarma de sudura nu stiu, cunosteam personal doua firme din domeniu, una care controla produsul inca de la elaborare s-a daramat , de cealalta care cumpara sarma bruta nu mai stiu nimic, am plecat din tara .
    Echipamente de sudura moderne nu se mai produc, simpozioanele din domeniu s-au transformat in sesiuni de reclama pentru importatori .
    Nu se spune nimic daca vor fi implicate Electromecanica Ploiesti in productia de rachete, in productia de acumulatori pentru torpile .
    Nu se spune nimic daca va fi implicata Aerofina , care producea capete de autodirijare, si diversi senzori pentru rachete .
    Nu se spune nimic despre relansarea productiei de pulberi compozite ( mai nou, in matrice de polimer ) ultramoderne , necesare nu numai pentru motoarele rachetelor navale, dar si pentru cele terestre.
    De productia de radare , nici nu mai vorbim , a fost ingropata o data cu ingroparea lui START-1M , iar varianta sa navala nici macar nu a mai vazut lumina zilei .
    Nu se spune nimic despre o eventuala colaborare in fabricatia radarelor, desi , la altii se poate ( plagiez ) :
    http://www.tehnomil.net/2014/11/28/la-altii-se-poate-episodul-11/
    Partea de propulsie este clar ca se va importa .

    In schimb , salve de incantare pentru offset-ul oferit ; mari realizari : intre altele ,facilitati de stocare a munitiilor si mentenanta .Piesele de schimb unde se vor fabrica ? La producatorul sistemelor, nu ?

    Cum spunea regretatul, foamea-i mare .
    Dar si prostia e crunta, adaug eu .
    Se striga aici ca avem nevoie de fregate pentru protectia zonei economice exclusive . A cui e de fapt zona economica exclusiva ? A cui a concesionat pe margele colorate perimetrele petrolifere !
    Nu de alta, dar se insista asupra conductelor de export pentru gaze . Romanii nu cred ca o sa se incalzesca cu acel gaz.Despre chimizarea lui , nici nu ma mai gandesc – numarati ce a ramas din petrochimie .

    Mai bine urmam exemplul lui Trump, daca tot nu ne alegem cu nimic din afacerea fregatelor : cine vrea protectia zonelor sa plateasca pentru fregate .

  16. Usor usor cu guvernul tehnocrat la conducere crestem . Ce imi place cand vad lichioanele din psd alde si pru ca urla de frica , in fine sa de Domnu sa nu ajunga corupti la putere din nou …

    • DA !! Cand ii aud cât sunt ei de dezamăgiți ca baetii ar vrea sa mai rămână , ma unge pe suflet, nu alta !

    • Ligoana aia din PRU de care spui cam are dreptate. A spus ieri la B1 TV ca Romania trebuie sa cumpere doar ARMAMENT AMERICAN care este verificat in teatrele de operatiuni si nu armament din Europa (Germania si Olanda) care este net inferior. Deci ???

      • o idee” imptumutata” ca sa arate o preocupare pe subiect.
        ghertoi parveniti pusi doar pe capatuiala.

      • Pai olandezii doar fabrica navele in sine, nu si armamentul, care poate fi cumparat de oriunde. Deci despre ce vorbim?

      • Ma intristeaza cand vad ca lumea cade in capcana asa zisilor „nationalisti” din PRU (o creatie mafioto-securista marca Ghita/Ponta ) Cred ca Tepes se rasuceste in pamant vazand ca portretul lui a ajuns pe sigla unei adunaturi de baroni corupti exact echivanetul modern al boierilor nesatui/care si-ar vinde si mama pentru 2 parale cu care s-a luptat el .

        • mickey mouse si guita sunt rodul experimentelor comuniste ,copii de trupa facuti in eprubeta serviciilor pentru a fi implantati in societate si activati in functie de interese.
          dupa umilinta din 2014 cine credea ca mizeriile astea vor mai rezista pe esicherul politic?!…cea mai buna dovada ca vorbim de o sustinere malefica a acestora din partea unor institutii romanesti sau parti ale acestora.plus vesnica prezenta a lui guitza in comisiile parlamentare si contractele cu banul public castigate si acum.
          acest duet avea nevoie de o interfata(pru) ,santajeaza un pedesereu captiv in propriile pacate penale,l-a cooptat si pe apendicul de serviciu tariceanu (caracter inexistent,tarfa prin definitie) al doilea om in stat cu apropouri la cotroceni.

      • Tu pui botul la vrăjelile si minciunile celor din PRU ?

  17. E oficial ungaria e dusmanul Romaniei , istia vor bataie nene !

  18. puie monta : „tradare!… la prietenu’ meu erdogan costa mai putin”:

    ”….acum trei zile, Guvernul Cioloș a anunțat că va cumpăra patru corvete în valoarea de 1,6 miliarde de euro, după ce are oferte de la alte state să le facă la Constanța cu 1 miliard. E iubire să prăpădești 600 de milioane de euro. Mi se pare o trădare. Degeaba saluți armata. Și mai urmează un contract pentru blindate care vor costa 5 milioane de euro, în loc de 2,5. Le ia banii din buzunar ca să le dea olandezilor și germanilor….
    …Fostul premier susține că la 1,6 miliarde de euro, Guvernul Cioloș putea cumpăra 7-8 nave de la altă companie. ”Ei au semnat și plătesc fraierii care vin”, subliniază Victor Ponta….. Mai mult, social-democratul susține că ”șantierul de la Constanța, pe care l-am vizitat când eram prim-ministru, poate susține construirea de nave de ultimă generație”

    http://www.dcnews.ro/victor-ponta-critica-guvernul-ciolo-o-tradare-ei-au-semnat-i-platesc-fraierii-care-vin_524333.html

    • Bai, prost nu-i Ponta ci astia care-i tot preiau declaratiile. Cine ar fi Ponta daca nimeni nu ar ma scrie despre imbecil si despre imbecilismele declamate de idiot?!

      • Daca tot ponta zice ca Romania poate construi nave de ultima generati , asi fii vrut sa vad cu portul Constanta construieste un Zumwalt de la 0

    • Ponta e doar un radat care a fugit de frica a 10.000 de protestatari si tot el urla ca a fost demis din functia de premier , nu ca sia dat el singur demisua . Sper sa CRAPI ponta !!!!

  19. Ieri seara de ziua nationala pe romania tv monta sa dezlantuit ca o fiara turbata impotriva contractelor cu corvetele si blindatele.Cine a vazut poate sa confirme.Printre altele a spus..am inceput sa hranim acum economiile olandezilor si a germanilor pt.ca asa doreste noua ordine mondiala..si sorosistii.Dam bani la straini cand copilasii nostri fac foamea,sunt analfabeti,educatie,sanatate si spitale noi..Nu avem nevoie de business militar contra poporului roman pt.ca nu ne ataca nimeni si nici nu ne va ataca cineva vreodata.Sa devenim prietenii rusilor,sa facem economie afaceri cu ei,,ca nu ne comanda pe noi nato la noi acasa si in incheiere a spus ca daca vin ei la guvernare asemenea contracte nu se vor realiza ca banii vor intra in salariile si pensiile romanilor.La fel a spus si prietenul lui Sebastian G dar in mai putine cv pe B1tv.Cu blocarea contractului cu corvetele a lui tembeliceanu nu am nici o indoiala ca este un atac concentrat al psd,alde si pru.Aceste partide fac cu totul alte jocuri si pana nu vedem contractele semnate si parafate prin strangeri de mana cu un viitor guvern de dreapta nu vom avea altceva decat nimic…

    • Ponta a fost aruncat la cosul de gunoi al istoriei dupa colectiv .. dar colegii de jaf si tot sistemul mafiot in general incearca cu tot dinadinsul sa il scoata afara si sa acopere duhoarea gunoiului cu parfum proaspat de nationalism … Din socialistul cu Che Guevara pe tricou care sarea in sus de bucuruie ca a iesit Hollande si Obama presedinti a ajuns peste noapte al’ mai aprig aparator al interesului/capitalului romanesc alaturi de Al Capone de Ploiesti aka Ghita cu scarbosenia lui de „televiziune” si FSBriceanu.

  20. E NORMALITATE nu cine stie ce realizare sau mandrie sa avem un buget al apararii peste Ungaria+Cehia. In definitiv Romania are si populatie peste Ungaria+Cehia si o suprafata peste Ungaria+Cehia. De pozitia geo-strategica si vecini ce sa mai zic.

  21. Danemarca populatie 5,7 milioane, cheltuieli pentru aparare 2,8 miliarde euro.
    Finlanda populatie 5,4 milioane, cheltuieli pentru aparare tot 2,8 miliarde euro.
    Romania populatie 19 milioane, cheltuieli pentru aparare 2,8 miliarde euro.

    • Musoi de fapt noi alocam 13 sau 14 miliarde de lei nu Euro , daca avem ca moneda nationala euro , another story …

      • Asa! Si? S-a inventat convertorul valutar. Google it.

        • E vb ca cetateanu finlandez care zic si eu castiga 2000 euro ia romanul 2000 lei , finlandezu in 3 luni isi cumpara o Dacie ( care costa 6000 de euro ) pe de alta parte Romanul nostru ii trebuie 12-13 luni sa poata achizitiona o Dacie nou nouță .

          • Puterea de cumparare este alta discutie. Eu vorbesc stric de compararea bugetelor militare. In cazul Romaniei coruptia si delasarea au sabotat cheltuielile militare de inzestrare cu armament modern si in cantitati suficiente.

            • Musoiule mabalele sunt interconectate.
              Daca ai un bvenit de 250 euro (net) din care mia platesti si chirie si intretimere … inseamna ca si impozitele tale sunt de ragatel de musca.
              Daca si ultimu neispravit are o leafa de 1200 euroi , chiar neimpozitati (ca i tarile coviloizate venitu minim nu prea se impzoteaza) ala consuma suficent de mult icmat sa se stranga TVA si accize dstule ca sa fie bani si ptr dotare militara extra …
              A .. si ceav despre taxare „furat” de la unu Mircea Popescu cu care de obiei sunt … inamic Extrapolati, dumneavoastra ceva ce ati cititi prin propaganda, dar acesti 2.7% – nu 1% care castiga peste 250.000$/an – se refera la America si este un slogan folosit de stangistii americani pentru a lansa o perdea de fum asupra adevarului ca 51,6% din taxe sunt platite tocmai de cei 2.7%, in timp ce 49,5% – 153,323,000- din populatie (mai ales minoritatile „discriminate”) are mana intinsa spre ajutoarele de stat sau federale (welfare. Mai mult, 0.1% din familiile americane platesc 39.2% din totalul taxelor. Ar mai fi de adaugat si 1,5% din populatia cu venituri intre 100.-199.000$/an care mai adauga inca 5.9% din totalul taxelor si veti avea tabloul complet si rece al realitatii
              Deci in SUA aia care au mai multi bani (si mia mult de pierdut) scot mardelul ptr jucarele de genu F 35, Zumvalt plus vechiturile alea de F 18, F 15 samd . Nuiua de la gira babeloe stirbe

          • stefanita corespondentul din finlanda a romanului care aduce la sfarsit de luna 2000 de lei din salar are un salar ce trece lejer de 5000 euro , da asta-i alta discutie cheltuielie militare le faci in functie de PIB ele fiind un procent mai mic sau mai mare din PIB

            • De curiozitate daca castigi in tara 4000 de lei care ar fii corespondentul in finlanda ? 😀

              • stefanita ma refer ca exemplu la 2000 salar net in romania la persoane calificate peste medie ( nu iau in considerare bucuresti , cluj , timisoara astea-s exceptii in rest e durere ) , acuma la corespondetul unui salar de 4000 lei net ( echivalent de director de imm ) probabil ca vei gasi in finlanda ( si in general in tarile nordice ) salarii pana pe la 8000-10000 euro pentru ca acolo impozitarea in in procente foarte mari in cazul salariilor si veniturilor mari

    • Daca mai puneti alaturi si PIB-urile celor 3 tari, precum si faptul ca DK si FI nu au avut armatele subfinantate si infect gestionate cu zecile de ani la rand parca cifrele intra in context!

      Danemarca are tot bugetul apararii de 1,3% din PIB, noi avem salariile, soldele si pensiile militare cam 0,85% din PIB!

    • musoiu cheltuielie pentru aparare ti le permiti sau nu in functie de economie si finlanda si danemarca au din pacate economii mult mai puternice decat a noastra efortul lor cu inarmarea raportat la PIB e mai mic decat al nostru

  22. Cred ca si voi ati obs ca Basescu mai are si momente in care nui penal si ar fii bun de presedinte , http://www.aktual24.ro/basescu-mesaj-dur-pentru-premierul-ungariei-prietene-nu-ne-provocati-sa-va-vizitam-budapesta-asa-cum-am-mai-facut-o-in-istorie/ , dar in fine la pe Basescu se gandeste mai mult sa fure decat sa si faca meseria

    • George poti face un articol despre armata ungara 😀

      • @Stefanita.Care armata maghiara!!?? Au astia armata? Pot face o recenzie legata de armata ungara, insa trebuie ca asta sa si existe. Au trupe doar de fatada, studiez de mult site-urile maghiare, chiar ei recunosc ca-s zero barat. Deci, care armata?

        • Va sa zica tot noi stam mai bine la armata si ei ne provoaca pe noi la razboi , ciudat …

        • Si de curiozitate ce spun site-urile maghiare despre armata romana ? 😀

          • Spun de toate…Ca avem o armata formata din iobagi, ca ei ne-au scos din inapoiere, ei ne-au civilizat. Ca la Budapesta n-am facut decat sa furam si sa lasam gunoiaie in urma -suntem niste nespalati, niste ciobani. Mai vrei? Ca daca n-ar fi SUA noi am fi niste nimeni. Ca T-72 face praf oricand ruginiturile noastre de TR-85M1. Sunt printre ei si unii care spun si realitatea -noi facem manevre la greu, ei nici macar una pe an. Ei au 12-14 tancuri T-72 care mai merg, insa ciuciu sa le foloseasca. Povestea Grifoanelor scoase la iarba o sti, ei spun ca pilotii lor nu prea mai misca nimic, nu mai au trainere. SA-6 modernizate cu polacii au nevoie de reparatii, rachetele sunt cam piua la ora actuala, iar Mistralurile sunt prea putine si nu-si permit sa le traga la antrenamente. Ei stiu ca noi avem un centru de instruire prin simulare, stiu c-avem simulatoare pentru SOCAT, TR-85M1, Spartane, pe cand armata lor…vise. Nici munitie n-au, ei spun ca n-au mai cumparat nimic de peste doi ani. Unii chiar stiu realitatea si se combat cu aia care ne cred prosti. Am vazut chiar si aprecieri cu privire la parada militara de ieri -ei nu-si permit parade si nici n-au cu ce, deplang vremea comunismului cand Kadar scotea brava armie ungara pe strada. Cam asta se macane pe la hunguri…

            • Pai e frumos asa noi cu parada ei fara? N-ar fi frumos sa ii sprijinim si sa facem noi o parada la ei? Mai ales ca din ce povestiti voi, cu ce-am avut noi la parada anu’ asta e suficient sa ne tragem granita cu Austria.

            • Uite un grafic care descrie cel mai bine ce se intampla in armata Ungara: militarybudget.org/hungary/

        • Tot ca bulgari rad de noi cand ne-am hotarat sa ne luam f16 , si dupa ce au sosit primele avioane lea murit chefu de ras .

          • Cam asa, insa hunguri se inimeaza ca ale lor sunt..noi. Au auzit de DASH, n-au auzit inca de JHMCS de pe F-urile 16 ROAF. La ei pilotii de MI-8 au primit de la SUA drept ajutor casti dotate cu NVG, asta prin 2005, insa de-atunci…pauza.

            • Parerea mea e ca Ungurii sunt militar in carantina. Cam cum am fost noi primii ani dupa 89. Nu li se vinde nimic, si li se spune nici sa nu incerce. Si da, cam 2005 a fost anul schimbarii de doctrina.

              De ce ? O armata Ungara puternica nu ar face decat sa destabilizeze Nato. Ungaria e revizionista fata de toti vecinii, nu doar Romania. Ca atare orice tanc/avion are in dotare Ungaria, e un tanc/avion care poate fi mobilizat mai putin de vecini. Caz concret Romania: Poate sa fie orice pericol in Odesa, nu lasa nimeni frontiera de vest descoperita sa te „faca” Ungurienii pe la spate.

              In plus, istoric, Ungaria a avut mereu o politica anti-bloc: Cand era in imperiul Austro-Ungar, patriotii ungari luptau pentru separare, cand era in Pactul de Varsovia au avut revolutia din 56. Acum in Nato (in mod previzibil) sunt cu Rusii.

              Romania va trebui sa profite in viitorul propiat de acesta stare de fapt. NU MILITAR. CI ECONOMIC, (1) sa elibereze Transilvania de influenta economica maghiara si (2) sa puna din nou ordine in minoritatea maghiara (sa dezorganizeze/desfiinteze organizatiile maghiare cu potential caracter destabilizator) .

              Este de dezbatut si daca cele 800+ scoli cu predare in limba magiara trebuiesc desfiintate sau nu. Pe de o parte acesta segregare are potential conflictual mare (Romanii din Ardeal nu mai invata Maghiara, Ungurii nu invata Romana –> Reteta clasica de conflict interetnic) pe de alta parte prezinta un avantaj major pentru Romania prin depopularea zonei de populatia Maghiara care pleaca „la o viata mai buna” la Buda(pesta) si acolo raman.

              Practic, in acest moment si anii care urmeaza Romania are o oportunitate isorica: Punand presiune si excluzand economic firmele Magiare din Transilvania, o mare parte din populatia vorbitoare DOAR de limba Maghiara nu va avea de ales decat sa plece in Ungaria… fortand in mod civilizat si pacifist eliminarea a ceea ce ani la randul s-a numit PERICOLUL MAGHIAR.

              • Hai să lămurim un lucru. Capitalul cel mai important al unui stat sunt oamenii. Oamenii pot munci și pot fi impozitați. O populație activă mare înseamnă o piață mai mare și implicit bani mai mulți la buget. Un teritoriu ca Transilvania ar transforma Ungaria într-o Belgie bilingvă (flamanzi și valoni) dar banii în plus la buget ar veni cu probleme mai mari decât merită. Așa că politicienii extremiști din Ungaria nu crează discordie de dragul maghiarilor din jur ci de voturilor și implicit banii publici (că d-aia intră oamenii în politică, nu de grija altora). De asemenea mă îndoiesc că vreun baron din UDMR ar vrea cu adevărat o Transilvanie maghiară, dacă s-ar întâmpla asta ar pierde mare parte din voturile care le asigură accesul la cașcaval. E la fel ca și ce se întâmplă cu Republica Moldova – mai bine rege într-o țară mică decât baronaș într-una mare.

                Naționalismul a apărut în secolul 18 și a fost rapid îmbrățișat de liderii (regii) vremii pentru că avea avantaje multiple față de cum mergeau lucrurile până atunci:
                – armata lupta pentru „națiune”, deci ca rege nu mai depindeai de baronii locali, fiecare cu armata lui și în esență capabil să-ți taie macaroana dacă nu te purtai frumos cu el (ca ex. la modă Game of Thrones);
                – armata devenea loială regelui și nu baronilor locali;
                – armata devenea mai ieftină și mai sigură, pentru că spre deosebire de mercenari, cineva care luptă din motive ideologice poate fi plătit mai puțin și nu te lasă când ți-e lumea mai dragă;
                – taxele adunate de rege erau mai mari și mergeau la el; plus că având acum armata loială lui putea să impoziteze și baronii locali (când aveau armatele lor era imposibil);
                – puteai să atragi de partea ta (și beneficiile care decurg din asta) populații care politic aparțineau altor state.

              • Ceea ce vreau să spun este că toate răhățișurile astea au ca scop, pentru cei care se folosesc de ele, banul. Zic folosesc, pentru că sunt destui spălați pe creier pe lumea asta care cred sincer în astfel de idioțenii. D-aia și funcționează în continuare.

                • Este perfect adevarata afirmatia ca oamenii sunt cel mai important asset al unui stat. Pot doar sa o completez prin precizarea ca doar oamenii inteligenti/capabili sunt. Asta va deveni si mai vizibil in viitorul apropiat pe masura ce robotizarea se va extinde in industrie si va aparea o clasa noua de oameni: cea a oamenilor care nu sunt buni de nimic dar trebuiesc intretinuti, cei a caror munca poate fi robotizata dar ei nu sunt capabili sa evolueze la un nou nivel.

                  Insa, afirmatia de mai sus si istoria (si motivele pentru care este intretinut) nationalismului este una, iar realitatile zonale si economice sunt cu totul alta.

                  Pentru a obtine bunastare (pentru bunastarea este pana la urma tinta suprema a oricarui stat) in primul rand este necesara STABILITATEA. Fara stabilitate nu se poate ajunge la bunastare. Investitorii si afaceristii au aversiune de risc. Este unul din motivele pentru care Har-Cov este cea mai saraca zona a Romaniei: Afaceristii Romani nu investesc bani acolo pentru ca cine stie cand apare o miscare secesionista si atunci vor fi victime sigure. Afaceristii Unguri nici ei nu sunt dornici sa investeasca intr-o zona in care in caz de conflict va fi izolata iar afacerea lor poate fi distrusa/ confiscata/ falimentata/ etc

                  „Demontarea” organizatiilor maghiare si implicit cresterea stabilitatii zonei, va avea economic vorbind efecte benefice in primul rand asupra comunitatii maghiare. Pentru Romania efectul pozitiv (care ne intereseaza) este disparitia unui obiect de santaj si mai multa libertate in urmarirea obiectivelor zonale. Nu Budapesta detine controlul organizatiilor secuiesti cat Moscova. Si o face pentru a avea un factor destabilizator in caz de „conflict” (nu neaparat militar) cu Romania (in caz de extindere a influentei in Moldova). Afirmatia e usor vizibila urmarind politica liderilor Maghiari din Romania. Delaratii cat cuprinde pentru a tine patriotismul Maghiar viu si (mai ales) mobilzat, dar actiuni foarte aproape de zero. Pana si secesionistii Nord-Italieni au facut mai multi pasi decat Maghiarii din Romania.

                  Nu cred ca comparatia cu Belgia este oportuna. Nu avem aceiasi vecini, aceleasi provocari si nici aceleasi obiective.

                  „Un teritoriu ca Transilvania ar transforma Ungaria într-o Belgie bilingvă” doar plecand de la ideea cel putin bizara si ne-fundamentata ca Romanii din Ungaria ar avea drepturi egale cu ce au Ungurii din Romania. Istoria a demonstrat ca Ungurii nu fac asa ceva nici „picati cu ceara”.

    • Campanie electorala,populisme!

  23. Romane nu uita , cand vom face ” o vizita Budapestei ” sa le intoarcem favorul ! Merita vazut -https://youtu.be/HDHMaJi6H6E

  24. Nu e momentul sa investim mult in SECOND peste15,20ani,dc am mai intrat in NATO?

  25. deja putem vorbi de o axa a raului/evil axis a la gw bush…
    PSD-PRU-ALDE

    • Da. La noi nu știu cât ar merge, pentru că se consideră că cititul dăunează grav sănătății, durerea la bască vis-a-vis de supraviețuirea răcanilor e ridicată la rang de virtute iar o parte din armata nostră de generali este din păcate prea ocupată cu îmbuibatul având drept obiectiv trecerea peste pragul de 120kg în vederea calificării la campionatele mondiale de sumo.

  26. va dati seama… ce armata are Polonia? cu un astfel de buget de 10 ani?
    iar in ultimii 4-5 ani au avut sigur peste 7 MILIARDE/an.

    dar am ramas SOCAT de bugetul militar al Rusiei, 65 MILIARDE DOLARI????
    cu banii astia… degeaba radem noi de Kuznetov…
    Pacat ca nu prea mai au acces la piata din Vest. dar eu totusi cred ca prin intermediari (Grecia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Egipt) au acces la tehnologia Vestica.
    Pe metoda care se aplica in razboiul rece.

    • Rusia nu concureaza in liga noastra, iar in liga in care concureaza ei, 65 de mld e putin..

      • Care liga ? A americi pai rusia mici nu se poate compara cus ua , ei sunt in liga a 2 din vare face parte franta , germania , anglia , india , china , japonia , corea de sud , sua se afla in liga 1 care cheltuie 1 trilion de dolari pe an pentru armata , pe foaie scrie 600 miliarde dar in realitate e mult mai mult .

    • Da, dar ivanii mai dau din bani si pe arsenalul lor nuclear (cu toate acareturile, de la submarine nucleare la trenuri atomice), deci se scade din total. Apoi Rusia e o tara mare, cu multi vecini, unii cu populatia de aproape 10 ori cat a lor 🙂 . Banii trebuie impartiti la 4 flote diferite si doar 2 (cele mai sarace) ne intereseaza pe noi si pe polaci (le-am combinat pe alea de la MN si MC, ca oricum sunt o singura flota datorita canalului ce leaga cele 2 mari), o gramada de brigazi pe la Vladivostok sau Cita, iar astea, fie ce-o fi, nu vor fi retrase de acolo sub nici o forma. Europei „baltico-euxine” ii este rezervat un buget mult mai mic. Nu e ivanul chiar asa de negru cum pare la prima vedere, desi cu siguranta e cel putin de o nuanta foarte inchisa de gri. 🙂

  27. Oameni Buni,
    ce-i cu PIB-ul asta la Polonezi? de aproape 3 ori mai mare decat al Romaniei?
    WOOW! Eu am o explicatie care nu convine multora. dar e realitate. Polonia este tara cea mai conservatoatre din Europa, in ce priveste valorie crestine.

    Seriozitatea lor se reflecta clar in economia tarii.

    cred ca trebuia postat in articol si Bugatul Apararii a inca 2 tari din Regiunea noastra. Eu le consider relevante. TURCIA si ISRAEL.

    • Turcia 13,7 md in 2015, Israel 15,5 md in 2015.

    • 1. Populatie dubla.
      2. PIB per capita cu circa o treime mai mare.
      3. Procentual, cheltuie ceva mai mult decat noi pe aparare.

      Aduna-le si o sa-ti dea un puget de 3 ori mai mare.

      PIB-ul ala il au mai mare ca al nostru si datorita granitei comune cu „Naziland”, granita care face mai bine la dezvoltare decat granita noastra cu panaramele de vecini pe care-i avem.

  28. Rusia in 2015 56,1 md fata de 64,5 md in 2014.

  29. Mie mi se pare ciudat ca rusia aloca armatei 85 de miliarde , si stim cu toti ca la capitolul armata si cercetare stau bine , iar nemti cu un buget de 40 de miliarde stau cam … cand vine vb de armata , http://m.evz.ro/armata-germana-la-pamant-soldatii-s-au-antrenat-folosind-cozi-de-matura.html

  30. urmariti pagina de facebook a lui tolontan ca sa vedeti cum a sifonat unu 50 de milioane din banii unui spital pe bijuterii, amante, masini, excursii……

    asa fac multi si probabil si prin armata se face la fel….asa se fura banii de la buget

  31. Gogu' de la cazane

    Titlul articolului este cam aiurea si abia la sfarsit afli ca este preluat din Revista22.
    In rest sunt niste informatii interesante.

    • Foooarte interesant, tweet-ul lui Trump de azi in care spune ca l-a sunat presedintele Taiwan-ului si l-a felicitat, iar el i-a multumit la randul lui. Devine din ce in ce mai clar (inclusiv dupa nominalizarea lui „Mad Dog” Mattis la Aparare) ca vremurile de pupat pe obraji cu Beijing-ul s-au cam terminat.

  32. Dacă banii nu sunt investiți în capacități de producție militară interne, în colaborare cu firme străine, degeaba crește bugetul pentru apărare pentru a se duce pe achiziții de echipamente exotice.

  33. Orice investitie din Romania a fost, este si o sa fie supusa permanent pericolului de a ramane fara finanantare din motive politice, asta face ca si contracte ferm semnate chiar si cu clauze usturatoare sa fie trecute pe bara pe motiv ca populatia nu simte inca in buzunare cresterea economica, ca suntem in deplina siguranta ( oamenii or sa auda mai repede ce le palce sa auda… nu ca suntem in pericol…o emisiune de o ora unde o duduie cu un invitste „special” spune asta o sa fie suficienta ca sa fie linistiti, iar cei care conduc sa isi vada nestingheriti de treburile lor…mai arunca un os mic de ros, si-au maia asigurat linistea un an de zile la conducere…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *