Kh 101, pana la urma operationala

AW_12_03_2007_2224_L

Din ce in ce mai multe surse rusesti, si nu numai, sustin ca cea mai noua rachete de croaziera ruseasca – Raduga Kh-101 – si-ar fi facut debutul operational deasupra Siriei impotriva rebelilor islamisti (daca-i intrebi pe rusi), impotriva rebelilor anti-Assad (daca-i intrebi pe americani).

Dar pe noi nu ne intereseaza pe cine anume exact au luat ivanii la ochi ci faptul ca Kh 101 a iesit la rampa. In esenta “101” nu este o racheta stealth ci una greu observabila pe radar, atat datorita formei si materialelor folsoite la fabricatie cat si (sau mai ales) traiectoriei de zbor foarte joase si urmarind terenul, ca in cazul oricarei rachete de croaziera respectabile.

In rest nimic deosebit la KH 101, care este o rachete subsonica – viteza maxima Mach 0.7, propulsata fiind de un motor turbofan. Aflata in dotare – pe surse – inca din 2013, carateristicile principale ale rachetei sunt: lungime – 7,45m, greutate maxima – 2,3 tone, incarcatura de lupta – 400 kg.

Raza maxima a rachetei este de 1080 mile marine, aproximativ 2000km (3100 Mm dupa unele surse) si foloseste pentru ghidaj un sistem dual inertial/Glonass,  posibil sa aiba si capacitatea sa navigheze dupa teren, precum Tomahawkul american. Precizia pe tinta este de cativa metri.

Kh 101 a fost folosita pentru prima oara deasupra Siriei, de la bordul bormabardierelor strategice Tu 95MS si Tu 160, si se pare ca racheta a fost proiectata special pentru lansarea de la bordul avioanelor, de unde probabil si povestea cu raza de 6000 de mile marine (cam 11mii km).

Bineinteles ca exista si o varianta cu incarcatura nucleara la bord – Kh 102, racheta despre care nu exista aproape deloc date tehnice, dar care in principiu ar fi destul de similara cu “101”, dispunand de o incarcatura de lupta de 250kt.

Agm-129_acm

Echivalentul american al Kh 101/102 ar fi AGM 129 (Advanced Cruise Missile), racheta cu o raza de 2000Mm si care dispune si ea de incarcatura nucleara la bord. La fel ca si omoloaga ei ruseasca si AGM 129 este proiectata sa fie lansata de la bordul bombardierelor strategice americane, pana acum fiind integrata doar pe B 52.

Rezumand acum, rusii isi testeaza noua racheta in Siria, pentru ca in mod evident in acest teatru de razboi nu ai nevoie de Kh 101, dar ivanii demonstreaza lumii o noua arma. Americanii pe de alta parte au luat in serios amenintarea rachetelor de croaziera cu cap de lupta nuclear si experimenteza  de ceva timp cu un sistem  de baloane stationare (la o altitudine de 3000m) dotate cu radare, care sa poata detecta o astfel de racheta zburand la cativa metrii deaspura solului ( programul JLENS)  https://en.wikipedia.org/wiki/JLENS

Neverosimil in cazul acestei rachete este raza data de unele surse – mai ales rusesti – de 6000 Mm, adica 11 mii de kilometri. In mod clar racheta nu poate dispune de o astfel de autonomie indiferent de inaltime de la care ar fi lansata si putem presupune ca atunci cand se face referire la o astfel de raza se ia in calcul inclusiv raza avionului lansator.

GeorgeGMT

 

8 comentarii:

  1. Buna dimineața!

    Citisem pe acest forum ca racheta respectiva isi creste viteza la câțiva kilometrii de ținta. Trece de la subsonic la mac 5-6 pe final? Sau ma înșel?

  2. Pai nu vad de ce ar trebui sa fie supersonica daca zboara la rasul pamantului ( banuiesc eu sub 50 de metri). Din contra, o viteza prea mare mai mult ar incurca-o in manevrarea la inaltime atit de mica.

  3. Un prilej bun pentru americani sa „studieze” obiectul cu pricina 🙂

  4. Și România a avut Scud B și Tu 143.

  5. Lucian Corneliu turlea

    Felicitări pentru munca depusa. La muti ani armata romana în 2016. Lucian con respect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *