LE PRIEUR

BALON DE OBSERVATIE GERMAN TIP DRAKEN

                                          BALON DE OBSERVATIE GERMAN TIP DRAKEN

Zorii zilei de 22 mai 1916, o noua zi a “Abatorului” de la Verdun incepe…(21 februarie-21 iulie, 700.000 de victime). Aici, la Verdun, germanii aruncasera in lupta 168 de aeronave, 12 baloane de observatie captive si 4 dirijabile (Luftschiff-Truppe/Luft.Britanicii le spuneau “airship/nava aeriana”. Ei bine, Zeppelinul este considerat primul “bombardier strategic”, insa erau periculoase si fragile.Interesant este faptul ca germanii au inventat bombardamentul strategic in WW I, cand ceilalti beligeranti inca foloseau bombardamentul tactic –distrugerea punctuala cu ajutorul artileriei a tintelor aflate in apropierea frontului sau pe campul de lupta. Bombardamentul strategic era cu totul altceva, acesta permitand atacarea si distrugerea prin bombardament aerian a tintelor sau obiectivelor strategice aflate mult in spatele frontului –orase, fabrici, infrastructura, etc –afectand grav moralul populatiei civile si efortul de razboi al inamicului, fortandu-l s-a ceara pace. Strategia bombardamentului strategic avea sa fie perfectionata de catre americani si britanici in WW II), insumand probabil/cel putin 2000 de oameni, grupati in Flieger Abteilung/Fl.Abt (Aviatia de Vanatoare se grupase la Verdun, provizoriu, in ceea ce ei numeau KEK/Kampfeinsitzerzkommandos/Comandamentul de Lupta cu un Singur Loc. Doua KEK s-au format initial, cel de Nord si cel de Sud, avand in componenta lor aeronave de vanatoare. Celelalte aeronave erau organizate in Staffel separate in cadrul Fl.Abt.:aeronave de bombardament/Bomberstaffel/Bosta; aeronave de recunoastere cu misiuni secundare de bombardament si atac la sol; aeronave de ghidare a focului artileriei/Flieger-Abteilung Artillerie/FA-A de la sol; baloane de observatie/Ballonzug/BZ. Principalele aerodromuri germane erau la Bantheville, Jametz si Avillers), fiind superiori numeric francezilor –acestia avand doar doua escadrile de vanatoare (Nieuport 23 si Nieuport 67. Prima escadrila franceza de vanatoare a fost Nieuport 65, echipata cu 11 aeronave Nieuport. Francezii numerotau escadrilele in functie de tipul de aeronava cu care erau dotate si un numar, spre exemplu: N-Nieuport; C-Caudron; MS –Morane-Saulnier; MF –Maurice Farman), patru escadrile dotate cu aeronave biloc (C-11/18/32 si MF-63. La Escadrila 32 erau detasati si 5 piloti apartinand Royal Naval Air Service/RNAS). Per total, francezii erau depasiti de catre germani in proportie de 2-1 la aeronave de vanatoare, 3-1 la celelalte.

balon de observatie caquot

                                                   Balon de observatie Caquot

Francezii mai aveau si doua companii de aerostieri, Compania 28 si Compania 31, fiecare avand cate 2-3 baloane in dotare, tip Caquot –aveau rolul de a observa miscarile inamicului si a dirija tragerile artileriei (la noi, in cadrul Companiei de Telegrafie apartinand Regimentului 1 Geniu din Bucuresti s-a infiintat prima unitate de aerostate din Armata Romana, in anul 1893. Se afla sub comanda locotenentului Eugen Asachi. La intrarea in WW I, dotarea Corpului Aerian Roman era precara, doar 24 de aeronave de recunoastere neinarmate. Germanii si austriecii aveau 250 de aeronave, 20 de companii de aerostatie, 5 zeppeline. Situatia avea sa se imbunatateasca odata cu sosirea misiunii militare franceze condusa de generalul Henry Berthelot, astfel ca, in iarna lui 1917, Aviatia Romana avea in serviciu 13 escadrile –de vanatoare/recunoastere/bombardament/recunoastere indepartata/bombardament strategic –insumand peste 100 de aeronave si 5 companii de aerostatie).

YVES LE PRIEUR

                                                                      YVES LE PRIEUR

Asa cum mentionam la debutul articolului, la Verdun o noua zi de lupte era pe cale sa-nceapa. Aerostierii germani erau la post in baloane captive (legate prin cabluri la sol. Observatorul statea intr-un cos din rachita suspendat sub balon) tip Draken/Zmeul/Dragonul amplasate in spatele liniilor proprii (acestea erau baloane de observatie captive ce se puteau ridica la altitudini cuprinse intre 300/305-1220 m. Erau o platforma relativ stabila, observatorii aerieni germani putand detecta, in conditii ideale, oameni de la 8-10 km/un camion de la 24 km/foc de artilerie de la 48-64 km pe timp de noapte, datorita flacarii de la gura tevii tunurilor. Draken avea forma specifica unui carnat –chiar era poreclit de catre francezi “balonul carnat” –avand aproximativ 60 m lungime si 15 m in diametru, fiind umplut cu 850 mc de hidrogen, gaz extrem de inflamabil. Pe-atunci i se mai spunea si “gaz de iluminare”, fiind folosit si in gospodarii la lampile cu gaz. Balonul era realizat din panza cauciucata din bumbac –germanii foloseau pe-atunci gutaperca, o substanta asemanatoare cauciucului obtinuta din frunzele unor plante tropicale.

De regula, baloanele erau vopsite in galben sau gri. Se pare ca spre sfarsitul razboiului inlocuisera hidrogenul cu heliul, un gaz inert ce facea balonul mult mai sigur in exploatare –nu este cert daca au avut astfel de baloane pe Frontul de Vest. Cert este faptul c-au produs cantitati limitate de heliu, si-asta spre sfarsitul razboiului. Pentru umflarea balonului se folosea un generator de hidrogen mobil, tractat hipo. Aerostierii erau numiti Feldluftschiffer –cel mai renumit fiind maiorul Hermann Thomsen, aeronaut cu experienta), cand au observat cateva aeronave franceze Nieuport ce trageau inspre ei niste proiectile ciudate ce faceau mult fum, asemenea artificiilor.

GRAFICA

Nu mult dupa aceea, sase baloane s-au prabusit in flacari (per total, la acea data germanii operau la Verdun 14 unitati. In februarie 1915 aveau doar 9 baloane pe intreg frontul de Vest, iar la data primului atac de la Verdun, 21 februarie 1915, acestea ajunsesera la 12 unitati), o imagine terifianta a ceea ce le rezerva viitorul. Aerostierii germani asistasera fara sa stie la prima utilizare a unor rachete aer-aer din istorie, chiar daca acele “ciudatenii” erau de o simplitate dezarmanta. Aparuse o arma noua, creatie franceza, racheta Le Prieur, ce este considerata a fi prima racheta aer-aer operationala din istorie.

RACHETA CONGREVE -1805

                                                     RACHETA CONGREVE -1805

Arma, ca design, nu era deloc noua, fiind inventata de catre chinezi cu sute de ani inainte, facandu-si aparitia in Europa abia in secolul al 14-lea. Foarte probabil, chinezii inventasera un proiectil incendiar ce semana foarte mult cu o sulita, numindu-l “sulita de foc”, acesta fiind propulsat cel mai probabil de pulbere neagra (un amestec de salpetru, sulf si praf de carbune de lemn). Pulberea neagra era dispusa intr-un tub de bambus ce era atasat la o tija de lemn –design ce seamana teribil cu Le Prieur din WW I. Mongolii au folosit astfel de proiectile la Budapesta/1241 si Belgrad/1258. I-au urmat indienii si britanicii (William Congreve in 1804. Racheta sa avea 15 kg si autonomie de 2500-3000 m), dar si multi altii prin Europa, despre toate acestea in articole viitoare…

DETALII RACHETE

                                                               DETALII RACHETE

Fuzeea-racheta, fiindca asta era, a aparut din necesitate. Din necesitatea de a combate baloanele de observatie germane ce dirijau/corectau tirul artileriei, liniile franceze aflandu-se sub bombardament constant inca de la debutul bataliei de la Verdun, in februarie 1916. Aceste bombardamente erau extrem de eficiente exasperand ofiterii francezi, basca trupele din subordine, cerandu-se imperios o solutie. Solutia avea sa vina in persoana locotenentului de marina, Yves Paul Gaston Le Prieur (bun cunoscator al limbii japoneze, a fost chiar traducator in cadrul ambasadei franceze de la Tokio. A fost primul francez ce-a castigat centura neagra la judo, si primul strain ce-a decolat cu un planor de pe sol japonez, in data de 5 decembrie 1909 –primul zbor cu echipaj uman din Japonia. Acest planor a fost realizat impreuna cu locotenentul Shirou Aibara din cadrul Marinei Imperiale, si profesorul Aikitsu Tanakadate de la Universitatea din Tokio. Primul exemplar, numit Le Prieur No.1, n-a fost pilotat, insa cel de-al doilea exemplar, Le Prieur No.2, a decolat zburand 200 m la 10 m altitudine. La mansa se afla Le Prieur), acesta propunand Marelui Stat Major Francez un proiectil-fuzee extrem de simplu de produs, proiectil ce fusese testat pe o aripa de aeronava Voisin, aripa fiind montata pe un automobil Picard Pictet/Pic-Pic, si-asta fiindca acesta era printre putinele automobile capabile s-atinga 120 km/h in acele vremuri.

TEST LA SOL

                                                                            Test la sol

Testele s-au dovedit a avea succes captand interesul generalilor francezi ce-o doreau rapid instalata pe aeronave. Acest proiectil era realizat din carton sau din panza de in imbibata cu rasini, doar varful conic fiind realizat din lemn si, fiind ascutit (unele surse mentioneaza montarea unor lame de cutit), putea perfora panza cauciucata a balonului si, odata patruns in interior, fuzeea aprindea hidrogenul provocand explozia. Acest proiectil continea o mica cantitate de nisip pentru balast dispus la partea frontala, restul structurii din carton continand pulbere neagra (200 grame), aceasta avand rol de propulsor/material combustibil. “Coada” rachetei-fuzee era fomata dintr-o tija de lemn (de obicei era realizata din lemn de pin, avea sectiune patrata, diametrul fiind probabil de 15 mm) cu lungimea de aproximativ 1,50 m (lungime totala racheta -2 m), aceasta fiind introdusa intr-o teava metalica subtire/tub de lansare. Racheta-fuzee avea calibrul 37 mm si 75 cm lungime, era imprecisa si, ca umare, aeronavele franceze trebuiau sa se apropie la minim 100-115-120-150 m de aerostat pentru a fi eficiente. Acest fapt a cauzat ingrijorare in randul pilotilor francezi, acestia temandu-se c-ar putea fi si ei doborati de explozia balonului umplut cu hidrogen dar, cu toate acestea le-au folosit cu eficienta remarcabila.

ARMARE CU LE PRIEUR

                                                                ARMARE CU LE PRIEUR

Primele aeronave dotate cu rachete-fuzee au fost biplanele Nieuport 11 (probabil)/16/17, acestea avand cate 8 rachete montate intre planuri/aripi, tuburile de lansare fiind dispuse pe montanti in pozitie inclinata, fiecare aripa avea cate 4 lansatoare. Darea focului se facea electric printr-un comutator dispus pe mansa aeronavei, rachetele fiind trase doua cate doua, insa pilotii francezi au descoperit curand ca pentru a putea si nimeri balonul era necesar sa se apropie la mai putin de 100-115 m de acesta, si-asta fiindca rachetele erau imprecise avand raza de imprastiere mare. Acest fapt ii expunea la efectele exploziei balonului si la focul deschis de catre aerostieri –observatorii erau inarmati la bodul balonului, de regula cu pusti si pistoale, dar uneori luau si o mitraliera, caz in care scadea altitudinea pe motiv de greutate. Bineanteles, erau usor de doborat de catre aviatorii inamici, erau precum “ratele” pentru acestia dupa cum mentiona un pilot francez in notitele sale.

CHARLES NUNGESSER SI AL SAU NIEUPORT

                                           CHARLES NUNGESSER SI AL SAU NIEUPORT

Atacul asupra aerostatului se facea impotriva vantului cu aeronava in picaj la 45◦, pe directia lungimii acestuia, obiectivul fiind fixat la vedere. Aprinderea rachetelor se facea cu intarziere, nu exista temporizare, astfel ca pilotul trebuia sa mentina tinta pana ce pleca si ultima racheta, ceea ce nu era tocmai usor. Cu toate acestea, cu astfel de rachete s-au doborat aproximativ 50 de baloane captive tip Draken numai la Verdun, insa niciun zeppelin n-a fost dat jos cu asa ceva, cu toate ca britanicii le-au folosit si ei (exista mentiuni ca dirijabilul L77 ar fi fost doborat de catre aeronave Nieuport dotate cu rachete Le Prieur, insa este incert faptul, deoarece in evidentele germane acesta apare ca fiind doborat de catre tunarii antiaerieni francezi deasupra Parisului, pe data de 26 februarie 1916. La acea data, Le Prieur nu se afla inca in uz). Au fost in uzul francezilor, belgienilor, italienilor, englezilor si…romanilor. Astfel de rachete au dotat urmatoarele tipuri de aeronave: Nieuport 11/16/17; Spad 7 (6 rachete)/13; Sopwith Pat/Pup/Camel; Farman HF.20/21; BE.2/12 (10 rachete). Unele surse mentioneaza ca germanii ar fi capturat astfel de rachete pe care le-ar fi testat pe unele aeronave, incert totusi.

INSTALATIA LE PRIEUR

                                                            INSTALATIA LE PRIEUR

Desi era o arma ce promitea, cariera lor operationala a fost extrem de scurta, intre timp aparuse glontul incendiar, mult mai eficient, mai sigur in exploatare si mai usor de operat de catre piloti (se tragea cu mitralierele din dotarea aeronavei) si, ca urmare, Le Prieur a inceput sa iasa treptat din dotare in cursul anului 1918, fapt ce-a intrerupt cu totul dezvoltarea acestei arme. Dar, cu toate neajunsurile ei, aceasta racheta empirica a reprezentat, conform utilizarii, o arma aer-aer, unii experti numind-o “racheta anti-balon”.

NIEUPORT-11 CU RACHETE LE PRIEUR

RACHETE LE PRIEUR -NIEUPORT 11

                                        NIEUPORT-11 CU RACHETE LE PRIEUR

Asa cum am mentionat in cursul articolului, Corpul Aerian Roman a avut in dotare aeronave Nieuport armate cu rachete Le Prieur, acestea fiind primite din Franta in perioada 15 august 1916-1 octombrie 1917 si Anglia. Romania a achizitionat, per total, 322 de aeronave din cele doua tari. Romania a primit doar aeronave Nieuport dotate cu rachete Le Prieur (aviatorii romani au doborat cel putin doua baloane de observatie germane tip Draken, utilizand rachete Le Prieur), acestea dotand Escadrila 11 (infiintata in iunie 1917, apartinea de Grupul 2 Aeronautic Tecuci. Aici a zburat pe un Farman 40 si Victor Anastasiu, cel ce-avea sa-nfiinteze in 1920, Centrul de Medicina Aeronautica. Pe data de 3 martie 1916 obtine brevetul de zbor devenind primul medic-pilot din lume. La 1 septembrie 1917 este avansat maior si devine medicul-sef al Grupului 2 Aeronautic Tecuci, organizand primul spital aeronautic din Romania. Despre eroii si elitele noastre, oameni cu care ne putem mandri, nu se vorbeste aproape deloc…In schimb invatam despre istoria altora, despre elitele altora, despre, despre…Pentru scurt timp la Tecuci a functionat si Scoala Militara de Aviatie) si Escadrila 1 (Grupul 1 Aeronautic Buzau, comandat in 1916 de catre Capitan-aviator Alexandru Sturdza). Au primit si-au facut treaba foarte buna cu ele, Corpul Aerian Roman putandu-se lauda cu plutonierul de marina, aviator Ioan Muntenescu, pilot pe un Nieuport 11 ce apartinea de Escadrila 11, comandata de catre Capitan-aviator inginer Stefan Protopopescu (posesorul primului brevet de pilot militar din Romania), considerat unul dintre asii Aviatiei de Vanatoare romane din WW I.

SOPWITH CAMEL ARMAT CU RACHETE LE PRIEUR

                            SOPWITH CAMEL ARMAT CU RACHETE LE PRIEUR

Indrazneala si curajul lui Muntenescu au atras admiratia comandantului Armatei a II-a, generalul Alexandru Averescu, care i-a si spus urmatoarele cuvinte: “Nu te mai baga asa cu aeroplanul in mijlocul dusmanilor, ca poate sa se intample o nenorocire, un glont ratacit…”. Muntenescu i-a replicat cu memorabile si inaltatoare cuvinte: “Eu sunt roman, domnule general, si romanul trebuie sa-si sacrifice viata. Sunt roman si trebuie sa mor pentru tara mea aparandu-mi patria cu riscul vietii”. Generalul Averescu nu vorbea degeaba, fiindca doar in data de 7 noiembrie 1917, Ioan Muntenescu la mansa Nieuport Nr.1245 a doborat doua Fokker. Avea sa piarda lupta cu trei aeronave germane de recunoastere inarmate, extrem de performante pe-atunci, de tip LVG Roland C.II, nu mult dupa aceea, prabusindu-se cu aeronava de la 30 m inaltime pe Aerodromul Tecuci, datorita ranilor grave. Avea sa fie decorat pentru curaj si eroism, post-mortem, prin Inaltul Decret Regal nr.1327 din 11/24 noiembrie 1917 cu medalia “Virtutea Militara” cu spade clasa a II-a. La inmormantarea lui Ioan Muntenescu, comandantul Grupului 2 Aeronautic Tecuci, Maior-aviator Andrei Popovici, spunea impresionante cuvinte: “Il iubeam nespus de mult pe Muntenescu, caci merita sa fie iubit pentru bunatatea lui simpla, pentru credinta sa, pentru cuvantul drept, fara ipocrizie, pentru demnitatea si curajul pe care il proba cu prisosinta si care sunt apanajul fiintelor inzestrate exceptional, al eroilor”. Asa e dragi cititori, fie-mi divagatia cu iertare, dar macar asa putem pune si noi o stavila in calea uitarii si nemerniciei celor ce vor sa ne trecem EROII in uitare, a celor care ne rescriu astazi ISTORIA si TRECUTUL pe considerente mincinoase si interese ce nu fac nicicum bine acestei natii. Eroul Muntenescu nu mai are nici mormant, se cunoaste doar faptul c-a fost ingropat la marginea terenului de zbor de la Tecuci, insa nemernicia comunismului impus de Moscova a distrus totul…

aircraft_nieuport.11_n3

                                        Nieuport 11 romanesc in septembrie 1917

Si n-a fost nicicum singurul, multi EROI zacand far’ de cruce si far’ de alinare, fiind facuti uitati de lichelele si slugoii Moscovei. Scarbe nenorocite! Pentru mai multe detalii, sursa aici: www.once.ro/carti/…vol%20II/001%20Valeriu%20Avram.pdf.

Respect si multumiri autorului pentru stradania sa de a scoate la lumina Eroii Uitati ai Romaniei din WW I –Profesor universitar doctor, Valeriu Avram.

 

    WW

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Enciclopedia Libera, Intenet

www.firstworldwar.com/atoz/leprieur.htm

www.theaerodrome.com/…/showthread.php?t

www.dieselpunks.org/…/knights-of-the-air-lep

www.thefewgoodmen.com

www.century-of-flight.net/…/first_bomb.htm

www.avalanchepress.com/VerdunAirWar.php

www.once.ro/carti/…vol%20II/001%20Valeriu%20Avram.pdf

33 de comentarii:

  1. Sa ne aducem aminte .

    Primii eroi aviatori din România .

    http://www.istorie-pe-scurt.ro/inceputul-aviatiei-militare/

  2. Ex-ce-lent!! Articolul ma refer 🙂
    Multumesc WW pentru acest articol care-mi aduce aminte de una dintre cele mai frumoase perioade ale Romaniei – ww1 si de un avion drag mie – Nieuport.
    Sa ne cinstim eroii pentru ca datorita lor avem astazi o tara, buna, rea, dar a noastra.

  3. Super , aricolul asta chiar mi-a si placut ,nu a fost doar interesant! Poate si din cauza ca ai amintit de eroii nostri!

  4. Bun dar totusi … „sectiune patrata, diametrul fiind probabil de 15 mm” sectiunea poatrata are latura nu diametru!

    Si ceva despre racheta – de fpat era reluarea vechilor rachete de 37 mm iesote din uz cam de pe la 1880 (la Sevastipol in timpul razboiului Crimeii au fots folosite multe rachete cu ceva folos)….

    • @Ghita Bizonu. Uff, asa-i, inapoi la Geometrie! Astfel de rachete au fost folosite in mai multe batalii din secolul XIX, de catre britanici si nu numai. Racheta Congreve este un bun exemplu, dar vor fi discutate in articole viitoare. Ma batea gandul sa le introduc in acest articol dar ar fi devenit prea „alambicat”, cum bine imi atragea atentia un coleg de pe blog. Vor fi articole separate, timp si putere de munca sa am! Nu de altceva, dar imbatranesc si eu…

      • Scapre coane scapare .. Sa zic asa nu sunt singurul ce nu isi citeste postarile ..

        Scapre… dindca atuncu cand e viorba de „grosime” ne gabdim cu toNTii si cu tiaNtele la DIAMETRU! Am vazut idndivid cu liceu reral facut (ca se studia geometria si parca in a Xa?!) cum isi cata cu greu cuvintele din cauza grosimii unei cestii para paraple.. stai sa caut! „Paralelipipedice” [ptiu mi se inoada limba! Vai de curul nostru! (gura bate curul!) ne sacalmaim cu cuvinte in 2-3 limbi straine dar uitam cum se prorunta paralelipipedul (clasa a VIIa!)

        Da daca vrei ceva fumos cu rachete cauta „copenhagare” . Eventual imi dai un mesaj in privat (GNT are adresa mea) ca sa te „indirectez” (sa nu stricam surpriza!)

    • razboiul crimeii 1853-1856

  5. Excelenta lectie de istorie! Din pacate in romania cultul eroilor este cvasi inexistent sau total politizat si incremenit in comemorari patetice urmate de sprituri si carnati cu fasole la vre o casa a armatei!
    In scoala, daca vi frumos cu proiectorul si laptopul personal si le faci elevilor de a xii a o prezentare despre actiunile militare ale armatei romane in primul si al doilea razboi- cu ilustratii si relatari din scrisorile soldatior,mentiuni ale comandantilor inamici,fapte de vitejie,filmulete , i-i provoci pe elevi la referate si comentarii,le starnesti interesul si le aprinzi scanteia n ochi …ee atunci vine domn inspector scolar si zice:
    -Domnu xulescu,va rog eu sa respectati programa scolara..nu intrati in..” povesti”….????
    – Cum d le,ce povesti?
    -Domne,nu e nevoie de propaganda militarista(???? ) la varsta lor(!!!), trebuie spre ex sa le prezentati contextul politic al intrarii romaniei in primul razboi,crearea si rolul antantei si a puterilor centrale in decizia intrarii romaniei in razboi,”rolul jucat de partidele istorice in crearea dezideratului de unire”
    – Referitor la al doilea razboi,dv ar trebui sa mentionati rolul germaniei naziste in politica externa si interna a romaniei,aparitia miscarii legionare si crimele comise de aceasta la adresa democratiei romanesti,ascensiunea regimului Antonescu si repercursiunile acestui regim „criminal „asupra sist de valori democratice ale romaniei interbelice” ascensiunea partidului comunist …etc,etc,etc

    – Pai d le,eu nu predau politologie,predau istorie,incerc sa reconectez elevul la valorile si amintirile strabunicilor lor, la sacrificile facute de ei,la….

    – Domnu xulescu,lasati va rog educatia patriotica acasa,ca i din alte vremuri….va rog sa respectati programa…

    -……….

    Ne mai miram de ce nu avem ,nu facem, nu suntem constienti ca…….

    • De curiozitate, inspectorul cu pricina are si un nume? Nu c-ar fi singurul.

      • @ eroul bula
        Inspectorul respectiv e o doamna Maria ( nu un domn)inspector pe stiinte
        Socio umane din cadrul ISJ Gorj! Nu i pronunt numele intreg!

        • Vreo bovina aterizata cu pile politice la inspectorat. E plin invatamantul de ei.

          • @ bula,
            Nu chiar,femeia e pe bune,chiar doxa as putea spune
            insa ca si in cazul Pauker sau chiar Merkel,cui bono?

            • Demisionata recent cumva? Maria Cochină cumva? Conflict mai vechi cu Işfan? 🙂
              Sau conflict intre PSD si PDL cu victima asigurata in persoana respectivei doamne???? 🙂
              Dupa ce spui tu asta ar trebui sa fie doamna cu pricina….
              http://s3.pandurul.ro/a0132337bcbd5da594dcdbb670cf2379maxim.jpg
              Nu de alta da’ vaz ca postul este vacant….

              • @dany
                Da,dansa este..habar n am de conflictele lor!
                Chestia s- a intamplat acum fo 4 ani! Am un prieten care terminase la cluj istoria si luase catedraa de istorie la lic economic din tg jiu..atunci eram cu masteru in germania si am zis sa facem niste lectii impreuna! A zis ca tre sa anunte si inspectoratu…am apucat sa facem 4 saptamani dupa care a venit respectiva si ne a luat tovaraseste cu lectii despre societatea globalista-multicultural dezvoltata( pe modelul deja consacrat: la vremuri noi tot noi)…nu a fost agresiva dar a fost clara….i am spus pretenului idealist sa lase catedra si cei 1000 p luna ca l asteapta IBM u n Bucuresti! A mai rezistat pana n septembrie…..acu e in Singapore…

                • Este liber postul (sau asa apare in organigrama lor)… de ce nu incerci? Dupa cate ai spus ai destule studii pentru postul respectiv… Ori nu ai sprijin politic ca sa te opui lui Işfan? Ori ai merge pe mana lui Işfan? Nu de alta dar sigur vei intra in conflict cu el… 🙂
                  Doamna Vână tot mai vrea sa candideze la primarie ? 🙂 Asta ca sa nu zic mai multe ca iar ma editeaza @GMT-u’….
                  Referitor la invatamant… chiar daca sunt si profesori foarte buni, invatamantul o ia la vale… tocmai discutam cu cativa profesori de info despre ce sunt pusi sa faca in loc de meserie…in organigramele multor licee sunt posturi ocupate de habarnisti proveniti pe filiera partidelor pe post de … informaticieni… asta ca sa nu zic mai multe…
                  Nu, nu sunt profesor de informatica… banuiesc ca asta ar fi urmatoarea intrebare (ca sa nu te mai chinuie gandu’ 🙂 )… dar sunt implicat destul de mult ca sa zic asa in invatamantul romanesc cu cateva proiecte open source impreuna cu mai multi profesori de informatica liceu/ facultate din RO chiar daca nu fac parte din invatamant… nici ala privat, nici ala de stat…

                  • @dany ,daca as mai fi avut 20 d ani as fi incercat dar atunci oricum eram cu alte ganduri ,vroiam sa plec( si am plecat) si nici prin gand nu mi trecea de profesorat! Da,as venii , (am incercat chiar )insa asta inseamna sa renunt la 2-3 vacante/an iriunde mi doresc,prieteni,copii,nevasta( care ar trebui atunci sa ma intretina:)…..m ar impusca rusoaica…:-)

                    Am cativa prieteni profesori care au predat prin toate coclaurile( din africa pana n Indonezia)…
                    Concluzia: invatamantul( capacitatea de a utiliza informatia asimilata) costa bani!
                    Societatile care inteleg asta avanseaza celelalte ajung sa decada…
                    Da, patriotismul costa,nu se face pe burta goala! Americanii o stiu,rusii au invatat o pe propia piele iar profesorii in Rusia au primit orin ucaz indexarea salariilor la rata infatiei,sunt singurii care n au pierdut bani dupa aventura lui Putin…
                    Pai daca pana si in Serbia un profesor debutant castiga 45.000 dinari !!!!! Aproape 400 euro- dublu practic fata de romania!!!! Serbia,tara cu pib nominal per capita la jumatea romaniei……te apuca plansu..

                    • Normal bre ca invatamantul costa bani… Dar este cu totul anormal sa cheltui bani in nestire doar ca sa multumesti clienti politici… iar dotarea invatamantului romanesc sa lase de dorit in conditiile in care se cheltuie bani grei…Daca vii pe postul ala sau unul mai inalt atentie mare la cumetrii / relatii etc in zona oltenilor daca nu esti cumatru cu unul sau cu altul nu prea ai sanse…
                      Deci doar profesorii au fost multumiti dupa aventurile lui Putin? Restul sunt nemultumiti dupa cate spui tu… Putea foarte bine Putin sa stea in banca lui in privinta Ucrainei, identic si in Siria… Dar de… asta viseaza doar muschi si vitamine in loc sa dezvolte Rusia trebuie sa arate el ca este Gheorghe draqu’ … La fel de bine putea sa impinga R Moldova in bratele noastre si cu ocazia asta castiga simpatia noastra…. Cat dura sa iese pe post sa denunte tratatul R-M si sa spuna ca toate rapturile teritoriale facute de fosta URSS revin statelor pagubite…. Uite asa isi castiga un prieten chiar daca suntem in NATO… Nu are destula aratura unde sa puna porumbu’ Putin de la Vladivostok pana in Transnistria? Avea… La fel in privinta tezaurului romanesc… Refuz sa cred ca Rusia sta in 100 tone aur… Partea proasta este ca nu il mai au…. Nicio problema, o sa plateasca insutit tot tezaurul ala mai devreme sau mai tarziu…Sa-l vad cum scoate camasa cu unii cu mult mai ai draqului decat el…

                  • @cu Vana chiar am lucrat cateva luni pe vremea cand era in presa( acu 13 ani) dupa care l a” cunoscut” putin p Ponta si a avansat repede..deh, fata serioasa si silitoare..ce o mai face acu habar n am..mi e scarba de coclaurile alea inguste,furtuni intr un pahar de tuica..

                    • Domne* chiar a fost fata silitoare asa cum spui matale… 🙂 Problema ie* ca oarece clipuri din alea cu telefonu’ au ajuns pe mainile unora mai mafioti decat Ponta… Si de aici contracte, smenuri si alte alea pe post de paine pentru astia de la DNA… Unii zic ca taman pretenia cu Olguta (care Olguta? aia de la neica @Razvan de se inchide urgenta la Craiova brusc cand are omu’ mai multa nevoie 🙂 ) a dus la oarece instabilitati….

                    • @dany
                      Noi degeaba ne suparam pe rusi daca ne sabotam singuri statutul in zona…Tine de noi nu de Rusia sa ne jucam cat mai inteligent cartile politicii regionale..pt rusi noi suntem doar o „vulnerabilitate externa„la adresa intereselor ei,de putere regionala(globala zic ei)…
                      Si chiar suntem o problema pt ei pt ca pur si simplu nu stiu de unde sa ne apuce,cum sa ne clasifice,cum sa beneficieze de pe urma unei relatii pozitive cu noi…
                      turcii au aceasi problema cu noi,ei stiu bine ca romanu zice ca tine si face ca el…Erdogan nu a aflat inca…(omu e in lumea lui)
                      Si uite,iti dau un exemplu de atac al romanilor asupra romaniei in beneficiul Rusiei(poate chiar cu mana Rusiei): recentul sondaj postat pe prima pagina in mai toate ziarele si breaking news la mai toate tv urile:Victor Ponta cel mai apreciat intelectual!

                      este exact manipularea de presa ordinara,capabila sa contribuie la deznadejdea,la pierderea increderii unui popor….

                      Desi doar 6%!!!!!!!! din respondenti i-l considerau pe Victor Ponta-intelectual-presa de C…T din romania a preluat stirea pe nemestecate, ba unii „titani„ ai presei s-au apucat sa i explice lui Johannis si Ciolos ce pericole ne paste etc……….
                      Stirea a fost pur si simplu un atac reusit la constinta colectiva,la sublimnalul poporului si e absolut de ras faptul ca nimeni nu s-a sesizat,nici macar romania military :)…!
                      asta i tipul de razboi asimetric pe care Rusia il poarta cu succes in Ucraina si in statele din jur folosindu se de celebra maxima Napoleoniana:Never enterupt your enemy when he s making mistakes„…cu adaugirea „tatuciana„-give him a helping hand„

                      eu zic sa refuzam sa ne mai „suparam ca vacaru pe sat„ si sa ne ajutam singuri,pt ca acum chiar putem…nu ne impiedica nimeni sa o facem…ba chiar toti ne roaga…
                      daca Romania s-ar apuca acum sa faca si sa dreaga,ar curge ofertele duium…nu neva da nimeni in cap daca vrem sa ne facem singuri tancuri,ne vor ajuta! la fel fac polonezii si desi maraie nemtii de peste gard,oamenii isi vad serios de treaba si in curtea lor nu mai zice Ivan nici cär…

                    • Bre @mihule
                      Aia cu Ponta nici nu se merita sa te stresezi… Doar politrucii de partid mai cred in el si nici aia toti… La ce este in gradina PSD cu toate rozatoarele iesite la atac cu varf central Dragnea pe post de hipnotizat de Bombonica (nevasta de politruc cu atestate de … paranormal, draqu’ a mai pomenit)… Ponta a intrat deja in inconstientul colectiv exact pe post de negativ, si asta de mult timp, ce incearca astia sa faca acum este fix 0 (ZERO!)
                      Nu se supara bre nimeni pe rusi… pur si simplu nu-i am la inima de multi ani, chestii amplificate si de Lovilutia romana unde si-au bagat coada in fel si chip, la fel teritoriile romanesti rapite in ’40… la fel tezauru’… Ei or vrea relatii pozitive cu noi, da’ nu vad ce relatii pozitive poti avea cu cineva care a rupt din trupul Romaniei candva uitand sa retrocedeze acele teritorii, adauga si tezaurul… Deja se pare ca urmeaza a patra forma de Matrioska ruseasca dupa Imperiul Tarist, URSS si Federatia Rusa si ciolovecii se fac ca uita cui apartine de drept acel Tezaur… Tu personal ai vrea sa ai relatii pozitive cu cineva care iti ia cu forta 2-3 camere din casa ta pe motiv ca el are mai multa forta, ai vrea sa stai de vorba cu cineva care se face ca uita de niste valori ale poporului roman? Daca tu imi dai mie maine o caseta cu valori sa am grija de ea, iar peste catva timp eu fac pe prostul ba chiar iti mai dau si cateva scatoalce, tu cum ma privesti pe mine? Sunt sigur ca o sa ma consideri un om de nimic si automat nu prea o sa vorbesti cu mine decat fortuit….da’ sa mai faci afaceri cu mine…
                      Multi din politicienii actuali sunt santajabili din cam toate partile, chiar nici nu se doreste ca politicianul X sa fie curat… Iar astia ne curatii abia asteapta sa aiba mana libera la jecmanit….
                      Cu toate astea mai sunt oameni in RO care doresc o Romanie in vechile hotare, o Romanie unde sa se intoarca si cei pribegi… La fel oameni capabili chiar daca se spune ca toti cei capabili au plecat….

                  • Sa stii ca aproape inconstient inspectorul respectiv a spus un adevar. Trecem peste lucruirle deja stiute cu numirea pe baza de pile politice ca asta se face din ’90 incoace si nici pe viitor nu pare sa se schimbe treaba. Adevarul consta in faptul ca actuala programa de istorie este viciata clisee politice, evolutia cronologica si spatiala a faptelor istorice este in parte sparta in mari teme care de multe ori nu tin seama mai ales de evolutia lor in timp. Elementul de educatia patriotica aproape ca nu mai exista in programele de studiu ale istoriei romanilor.De asemena multe parti ale aceleiasi istorii sunt rescrise pentru ca unele minoritati se simt deranjate (vezi cazul fanariotilor sau al terorii hortiste in NV Transilvaniei).Mai sunt si altele.Programele de invatamant la istorie si limba romana mai ales sunt date peste cap de aceeasi atitudine pacatoasa numita pompos spirit europenist.La istorie in loc sa facem istoria romanilor integrata in cea a Europ[ei avem una minimizata in cea a Europei si daca la asta adaugam diverse persoane ajunse in functii si care repeta ritos tot felul de lozinci fara sa se gandeasca ce este de fapt in spatele lor avem tabloul unui mic dezastru ce ameninta sa creasca.

                    • @anlashock
                      asta i tragedia madama era consecventa si-si facea treaba cum scrie la carte!…asta i programa,cu asta defilam…„ce, in Germania-i altfel?„ zicea dansa…„hai sa renuntam la improvizatii,la lautarie„
                      degeaba am incercat sa o conving ca pana la urma rezultatul final conteaza,ca programa este neschimbata de la Spiru Haret incoace,ca doar un elev-doi maxim sunt interesati de substratul politic al istoriei,ca ceilalti elevi au nevoie de eroi,de exemple umane,de fapte palpabile ale spiritului uman, ca numai asa obtii un individ echlibrat, interesat de succesul societatii in care traieste…….
                      oricum,experienta a fost de neuitat:sa vezi scanteia din ochii unor adolescenti mai degraba interesati de telefoane si d ale adolescentei,sa vezi cum se aprind in polemica,cum le creste interesul daca sti sa apesi doar putin pe pedala care trebuie,adica distrugerea barierei profesor-elev(anacronica)-elevul trebuie lasat,in secolul internetului sa si culeaga singur informatia si sa o prezinte asa cum crede de cuvinta-profesorul intervine atunci cand e cazul( date inexacte,insuficiente)

                      -o experienta extrem de neplacuta este atunci cand constati ca multi elevi de aproape 18 ani sunt incapabili sa sustina un referat coerent,sa puna intrebari pertinente, sa se manifeste critic legat de subiectului conversatiei…

  6. O doamna respectabila de altfel,de era domn l as fi suspectat de cretinism…incredibil totusi cat de politruce pot fi femeile…si nici macar nu ti poti permite debuseul unei injuraturi eliberatoare….groaznic.

  7. observ cu surprindere ca si militarii citesc, imi permit sa va recomand si eu o carte care zugraveste vitejia militarilor romani „Rumanian Aces of World War 2”

    http://la-neamtu-tiganu.blogspot.de/2016/03/ce-mai-citim-de-avioane-bineinteles.html

  8. „n-a fost nicicum singurul, multi EROI zacand far’ de cruce si far’ de alinare, fiind facuti uitati de lichelele si slugoii Moscovei.”

    Despre Ioana d’Arc, André Malraux spunea
    O Jeanne sans sépulcre et sans portrait, toi qui savais que le tombeau des héros est le cœur des vivants, peu importent tes vingt ans… „….mormântul eroilor sunt inimele viilor…”

    • @ mircea

      Si cam asta vrea sa faca jegul asta de proiect UE mai nou ( cel putin de cativa ani), sa ne omoare eroii,sa ne scoata bunicii si strabunicii din inimi,
      …am realizat asta cam tarziu,am ajuns sa i dau dreptate lui de Gaule…..

      In fine,va/vor esua oricum…

  9. Un articol despre acest mars unionist si mai ales ce ar trebuie sa faca SRi si Institutile statului in cazu in care se face unirea ???? sa nu uitam ca oricand ne putem trezi cu omuleti verzi in transnistria dar si in moldova ???? ar trebui sa se faca angajari masive la sri sie si in jandarmerie .

  10. WW,foarte interesante informatiile,nu stiam de utilizarea rachetelor ( intr-o forma destul de arhaica ) contra baloanelor si zeppelinurilor.
    Ca veni vorba,nu era lucru sor sa dobori un zeppelin si a durat ceva timp pana s-a creat o munitie eficienta (de catre englezi).Se pare ca primele tipuri de gloante incendiare erau ineficiente,penetrau invelisul dirijabilului si incarcatura incendiara se activa cu intarziere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *