Libienii sunt cu adevarat liberi! Liberi of course sa moara de foame!

images (1)

Libienii sunt liberi, traiesc intr-o tara democratica in care cu totii au aceleasi drepturi! Bineinteles ca nimeni nu sta acum sa vada cam care ar fi in fapt aceste… drepturi, dar noi le putem enumera, sa vada tot contribuabilul roman ce buna este democratia si libertatea individuala si cate de hapsan era Impuscatu’ lor.

Astfel libienii au libertatea de ascociere, nu neaaparat in partide sau sindicate, ca oricum nu mai de mult unde sa munceasca, ci in bande organizate de talhari. Mai daunazi in sud-vestul tarii doua organizatii mafiote, a lui Zintan si a lui  Garamna s-au incaierat foarte „democratic”, rezultatul “discutiei” intre cele doua militii tribale fiind de “doar” 10 morti si 20 de raniti. Democratia la superlativ, ati zice voi…

Realitatea post-conflict din Libia ne arata o tara dezagregata, rupta pe bucati si condusa de fapt de triburile si bandele mafiote locale, care n-au nici o treba cu guvernul central de la Tripoli, cam la fel ca in „Fundatia” lui Asimov, acolo unde periferiile erau in realitate independente de capitala imperiala.

Astfel de conflicte au loc zilnic in Libia, acolo unde legea si ordinea este in seama unor astfel de organizatii si unde asa-zisul guvern central este doar o alegorie groteasca. Astfel ministrul apararii are un plan pentru restabilirea ordinii si dezarmarii militilor, ministrul de interne are cu totul alt plan, iar cele doua idei n-au nici o treba una cu cealalta.

In acelasi timp stocurile de armament lasate de defunctul Kaddafi sunt in continuare vandute pe piata neagra, acestea ajungand in Algeria, Mali si bineinteles in Siria la rebelii de acolo, insa este neclar cine le vinde si unde ajung banii. Ca problemele sa fie si mai si, terminalele petroliere din estul tarii au fost ocupate de diversi indivizi si astfel livrarile zilnice de petrol libian, care inainte de “democratizare” insumau 1,5 milioane de barili pe zi, au ajuns astazi la doar 200 de mii de barili, numai ca banii din petrol ajung in proportie de peste 60% in mana mafiilor locale. Datorita acestor scurgerii, cuplate cu cantitatea foarte mica de petrol exportat, guvernul de la Tripoli pierde saptamanal cam un milliard de dolari.

Din pacate datorita faptului ca banii din exportul de petrol sunt foarte putini, guvernul functioneza deocamdata pe baza de credit, dar ziua cand linile de finantare vor fi epuizate nu este departe, ori atunci importurile esentiale, cum ar fi cele de alimente si de combustibil, rafinariile fiind distruse, nu vor mai putea fi platite, iar atunci dezastrul va atinge conte cu adevarat epice, oamenii nemaivand efectiv ce manca.

In aceasta ordine de idei aflam ca o parte din petrol este furat de catre diverse organizatii locale, prin incarcarea petrolierelor pirat direct de pe terminale improvizate, cu titei furat din conductele guvernului, si in tot acest timp oficialitatile de la Tripoli nu sunt in stare sa-si apere rutele de transport.

Acum nu putem decat sa ne intrebam, daca am da timpul inapoi si populatia libiana stiind ce stiu acum, ar fi fost intrebata printr-o consultare populara daca il mai vor pe Kaddafi, care credeti voi ca ar fi raspunsul?!

Libia este acum o tara democratica?! Va fi vreodata o democratie pe model european?! Categoric nu, atat timp ca nu exista asa ceva ca poporul libian, ci doar o adunatura de triburi si bande tribale, tinute laolalta de Kaddafi prin forta si mita, iar acum cand puterea centrala s-a dus dracului, Libia s-a dezmembrat de facto intr-o suprafata geografica din care fiecare fura ce poate, pe repede inainte, la fel ca in cazul fabricilor romanesti de stat si in care imensa majoritate a populatiei are drepturi garantate 100% de catre guvern: dreptul de muri de foame, de fi talharit, de fi impuscat pe strada, sau la asociere, ramane doar sa-si alegi banda sau militia tribala in care vrei sa-ti sfarsesti zilele.

Privind lucrurile din aceasta perspectiva reala si spalata de propaganda cu democratia si libertatea libienilor nu putem decat sa-i uram lui Bashar Al-assad multa sanatate si victorii cat mai mari, in logica ca macar sirienii de rand sa scape de “drepturile “castigate de vecinii lor libieni.

GeorgeGMT

16 comentarii:

  1. Democratie pe model european nu o sa fie niciodata peu ca nu sunt acelasi tip de oameni. Democratia bagata pe gat asta imi aduce aminte de o imagine graqitoare
    http://www.yalerecord.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/09/democracy_will_come.jpg

  2. Ce nebunie. Ce lacomie. Ev mediu.

  3. Fain articol. Felicitari. Fara sa sune a repros, sa a infatuare – din partea mea, ai evolutie buna a opiniilor, d-le GMT.

  4. Nebunul ala cu camile si bodyguarde ‘virgine’ a deranjat el cu ceva de a calcat pe zebra fix cand treceau autotrenurile NATO.

    Oricum, odata desfiintati ca stat centralizat, ‘aia bunii’ au access mai facil la resurse.
    E mai usor sa manipulezi/sa le-o tragi la niste bande si triburi decat la un guvern centralizat. E suficient sa le asmuti unele impotriva altora. Ca a scazut productia probabil nu conteaza momentan pt ‘aia bunii’, nu cred ca e penurie, o fi destul petrol pe piata din alta parte.

    Who gives a fuck daca ‘popolatia’ libiana il mai vrea pe Ghadafi inapoi, libienii sunt liberi acuma 🙂

    Mi-aduc aminte de o faza comica din timpul ‘revolutiei’ libiene: niste mameluci de muieri grase cu cearsafurile alea mari pe ele erau live pe CNN protestand la usa la o Banca inchisa; unde stateau indignate in fata usilor inchise si protestau certandu-se cu peretii ca trebuie sa intre in Banca sa le dea cineva banii de la stat. Ca asa erau invatate, se duceau regulat ca si ciclul si isi luau salariile de cetatence libiene.

    Aia aruncau cu democratia de pe pilonii de acrosare, Ghadafi se ascundea prin ce scorburi putea dar fumeile isi vroiau banii de la banca, ca erau in perioada aia 🙂

    Acu’ ca-i ‘dimoctratie’ probabil ca ciuciu 🙂

    • Carliontzatul a stat el oleaca pitit dupa palmier da s-ar fi imprietenit prea mult cu cei cu ochi oblici asa ca pana la urma l-au vazut aia bunii si l-au trimis dupa al nostru ca oricum se intalneau ei in tinerete.

      Intre timp jucariile cu care cei oblici se jucau pe acolo in nisip s-au stricat in urma luptei pentru libertate asa ca au plecat suparati acasa… desi primisera asigurari ca luptele sunt doar pentru libertate dar nu stiau ca libertatea era mai mare decat credeau ei.

      Cand cei buni au vrut sa ii elibereze si pe aia din Siria cei cu ochi oblici si cu cel mic dar foarte vanjos au zis nu ca au vazut ei ca joaca cu libertatea e periculoasa si dauneaza grav sanatatii.

  5. Cum asha ?

    Pai nu au dus astia democratia grup acolo ?

    Io asha ziceam , ca l-au dat jos pe dictator si acuma e democratia grupa mare acolo.,.

  6. Faza cu productia de petrol care scade e fix ce vrea Unchiu Sam. Ia ganditi-va voi cam pe la sfarsitul anilor 80 incepuse prima frica cu Peek Oil-ul, sfarsitul pentrolului (a se vedea si techo-thrillerele erei cum ar fi Negociatorul de Frederick Forsyth, si Red Storm de Clancy a caror intriga este condusa de iminenta penurie de petrol si necesitatea marilor puteri de a pune mana pe noi surse de petrol, in ambele URSS tinteste Iran). Pac atunci vine si primul razbel din Golf si fapt inexplicabil americanii in loc sa mearga spre Bagdhad sa dea jos cu Sadam asa cum promisesera rebelilor irakieni, se opresc la granita si il pun pe Saddam sub embargo. Rezultat vreo nus cati rebeli omorati de Saddam si rezerva de petrol a Irak-ului a doua sau a treia la vremea respectiva pusa la conservare. Fast Forward 2003 creste pretul la petrol masiv Unchiu Sam vine cu scuza ca facea Saddam in garaj nucleare ,cu dreacu stie ce ca era sub embargo, si incepe invazia Irak-ului nu cu debarcarea lui Nea Marine la Basra ci cu parusatarea aeropurtatilor vezi doamne sa-i ajute pe kurzi in nord is sa prinda Bagdad-ul din doua parti, dar subit aeropurtatii simt nevoia sa se consolideze si sa astepte resupply fix pe terenurile petroliere irakiene care vezi Doamne se aflau fix in calea lor spre Bagdad. Fast Forward 2011 dupa o insurectie de 8 ani Irak-ul e mai mult sau mai putin linistit. Petrolul poate acum sa circule liber spre terminalele ,din terenurile petroliere pe care Unchiu Sam prin intermediul „adviserilor” si PMC-urilor „Private Military Contractors” (mercenari pe Romaneste) il tine mai ceva ca un caine flamand osul pe care l-a dezgropat. Pretul petrolului scade toata lumea fericita, mai putin Unchiu Sam si fra-su Corporate America care nu au uitat de Peek Oil si de necesitatea de o avea o tara producatoare de petrol pusa la conservare. Hop atunci si insurectia in Libia si scuza de a da jos cu Gadafi care nu mai suparase pe Unchi de vreo 2 decenii juma. Acum Libia e haos, productie de petrol cangi, ca pentru productie de petrol ai nevoie de specialisti, infrastructura si stabilitate adica fix ce nu mai are Libia acu si Unchiu Sam are o noua rezerva de petrol pentru zile negre. Nu va asteptati ca sa se stabilizeze Libia in urmatorii 20 de ani.

    • PS coincidenta sau nu faza cu Libia este foarte similara cu planul conspiratorilor (corporate America, ca Unchiu Sam era democrat, pacifist si ecologist) din Negociatorul de Frederick Forsyth

    • 🙂 Esti rautacios matale! Io sunt sigur ca Varu’ Sam numa’ la binele si prosperitatea cetatenilor s-a gandit cand s-a apucat sa-si testeze rachetele dupa Kaddafi. Si francii la fel, bine aia vroiau sa-si vada si zburatoarea si au profitat de aceasta actiune…caritabila pana la urma!
      Si asa cum am remarcat si eu libienii chiar sunt liberi si se omoara intre ei totala democratie, fiecare cu ce arma are chef! Fara politie, fara guvern, fara tribunale… libertatea suprema, asa cum numai in moarte gasesti…

      • Francezii au vrut sa-si faca reclama la Rafale, da au vrut si sa uite lumea ca mai devreme il curtau pe Gadafi ca client la respectiva zburatoare. Si in plus cred ca au vrut sa se si razbune pe el ca i-a refuzat: „Na, magarule! N-ai vrut sa cumperi. Na Rafale acum cum iti da cu bomba in cap.” Si mai cred ca s-au prins si ei la faza cu conservarea petrolului si au zis ca daca sar primii, inaintea lu Varu Sam, iau o bucata mai mare de placinta.

  7. Imi aduce aminte de un vers din piesa „Civil war” de Guns&Roses:
    „You can’t trust freedom when is not in your hands”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *